Neler Yeni

Hoşgeldiniz İslami Forum Sayfası

Tüm özelliklerimize erişmek için şimdi bize katılın. Kaydolduktan ve oturum açtıktan sonra, konular oluşturabilir, mevcut konulara yanıtlar gönderebilir, diğer üyelerinize itibar kazandırabilir, kendi özel mesajınızı edinebilir ve çok daha fazlasını yapabilirsiniz. Ayrıca hızlı ve tamamen ücretsizdir, peki ne bekliyorsunuz?
Blue
Red
Green
Orange
Voilet
Slate
Dark

Müziği dine sokmak (3 Kullanıcı)

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

titretttinhoca

Yasaklı Kullanıcı
Abi istersen karışıklık olmasın tek tek gidelim olurmu.

Şimdi Mevlana celaleddini rumi hazretleri ve yunus emre hazretleri 'rahmetullahi teala aleyhim ecmain' evliyayı kiramdan mıdır yoksa değilmidir.

Birde Allahü teala haram işlemeyi adet edinen bir kimseyi kendine dost eylermi ona evliyalık verirmi ?

haram sana gore hakikatte ise dunyevi ve sehevi musik haramdir Resulallah sav da oyle dedi..

Yunus Emre Mevlana Allah Dostlaridir Allahi zikrederek ilahiler saz ney caldilar sen hayatlarini simdi inkar mi edeceksin ? merak ediyorum nasil inkar edeceksin senden once yasadilar ve herkes tarafindan bilinmektedir hayatlari

gercekleri inkar etmek akla zararlidir

ve sorulara cevab ela ..

Huyela

Kayıtlı Kullanıcı
haram sana gore hakikatte ise dunyevi ve sehevi musik haramdir Resulallah sav da oyle dedi..

Yunus Emre Mevlana Allah Dostlaridir Allahi zikrederek ilahiler saz ney caldilar sen hayatlarini simdi inkar mi edeceksin ? merak ediyorum nasil inkar edeceksin senden once yasadilar ve herkes tarafindan bilinmektedir hayatlari

gercekleri inkar etmek akla zararlidir

ve sorulara cevab ela ..

Sakin olalım abi kavga etmeye gerek yok.

Bildiğim kadarıyla siz hadisi şerifleri inkar etmessiniz dime.?

Şimdi....

Hadisi şeriflere bakalım . Resulullah efendimiz ne buyuruyor.
Bakalım hadisi şeriflere;

(Cenab-ı Hak, zurna, gırnata, ud, def gibi bütün çalgı aletlerini, cahiliyet döneminde tapınılan putları kaldırmamı emretti.) [İ.Ahmed]

(Bir zaman gelecek, ümmetimden bazısı, zinayı, ipek giymeyi, içki içmeyi, mizmarı [çalgıyı] helal addedecektir.) [Buhari]

(Musiki, zinaya yol açar.) [Mektubat-ı Rabbani 3/41]

(Musiki, kalbde nifak hasıl eder.) [Beyheki]

(Suyun otu büyüttüğü gibi, şarkı, oyun ve eğlence kalbde nifakı büyütür. Allah’a yemin ederim ki, suyun otu büyüttüğü gibi, Kur’an ve zikir de, kalbde imanı büyütür.) [Deylemi]

(Ben, mizmarları [çalgıları], putları yok etmek için de gönderildim.) [İ.Ahmed, Ebu Nuaym, İbni Neccar]

(İblis, yer yüzüne indikten sonra, ya Rabbi bana ev ver dedi. Hamamlar senin evin. Yemek istedi. Besmelesiz yenen yemekler senin denildi. Müezzin istedi. Mizmarlar [çalgılar] müezzinin denildi. Yazıların dövme, hadislerin yalandır. Resulün [elçin] kâhinler, falcılar, tuzağın da kadınlardır.) [İbni Ebiddünya, İbni Cerir]

(İblis, benim kitabım nedir dedi. Senin kitabın dövmedir, içeceğin sarhoşluk veren her içki, sadakatin yalan, müezzinin mizmarlar [çalgılar], mescitlerin de çarşılardır denildi.) [Taberani]

(İki ses, melundur: Nimete kavuşunca [mizmar]çalgı, musibete maruz kalınca feryat.) [Bezzar]

(Şunlar gelmeden önce salih amel işlemekte acele edin. Sefihler başa geçmeden, güvenlik kuvvetleri çoğalmadan, hüküm rüşvetle satılmadan, adam öldürme hafife alınmadan, akraba ziyareti kesilmeden, Kur’an mizmarlardan okunmadan, Kur’anı şarkı gibi okuyanlar öne geçmeden.) [Taberani]

(Kur'an mizmarlardan okunduğu zaman ölebilirsen öl.) [Taberani]

(Kur'anı mizmarlardan [çalgı aletlerinden] okuyanlara Allah lanet eder.) [Müsamere]

Şeyh-ul-İslâm Ahmed İbni Kemal efendi hazretleri Kırk Hadis kitabında buyuruyor ki:
(Mizmarları kırmak ve hınzırları öldürmek için gönderildim) hadis-i şerifindeki mizmar, bütün çalgı aletleridir. Bu hadis-i şerif, her çeşit çalgıyı ve domuz eti yemeyi yasak etmektedir.

Yani size göre o büyük zatlar bu hadisi şeriflere aksi iş yaparak evliya oldular öylemi.

Bakın ben haşa onların evliyalıklarını inkar etmiyorum. Çalgı çaldıklarını inkar ediyorum. Koskoca yunus emre hazretlerinin işi yok eline saz alıp çalıçak.

Aşık veyselle karıştırıyor olmıyasınız. ?

Luvi

Kayıtlı Kullanıcı
Rahman ve Rahiym olan ALLAH'ın adıyla,
Mevlana'nın şuan da ki gibi sema edip etmediği konusunda kesin bir bilgi bulunmamaktadır. Bilinen çarşıdan gelen çekiç seslerinin ritimselliğine uyarak sema yaptığıdır.
Ayrıca Mevlana Hz.'lerinin ney çalmadığıda bilinmektedir. Hz.Mevlana vefat edince yerine geçen oğlu Veled'in zamanında ney ve sesli semaya başlanmıştır.

Selam ve dua ile...

titretttinhoca

Yasaklı Kullanıcı
Sakin olalım abi kavga etmeye gerek yok.

Bildiğim kadarıyla siz hadisi şerifleri inkar etmessiniz dime.?

Şimdi....

Hadisi şeriflere bakalım . Resulullah efendimiz ne buyuruyor.
Bakalım hadisi şeriflere;

(Cenab-ı Hak, zurna, gırnata, ud, def gibi bütün çalgı aletlerini, cahiliyet döneminde tapınılan putları kaldırmamı emretti.) [İ.Ahmed]

(Bir zaman gelecek, ümmetimden bazısı, zinayı, ipek giymeyi, içki içmeyi, mizmarı [çalgıyı] helal addedecektir.) [Buhari]

(Musiki, zinaya yol açar.) [Mektubat-ı Rabbani 3/41]

(Musiki, kalbde nifak hasıl eder.) [Beyheki]

(Suyun otu büyüttüğü gibi, şarkı, oyun ve eğlence kalbde nifakı büyütür. Allah’a yemin ederim ki, suyun otu büyüttüğü gibi, Kur’an ve zikir de, kalbde imanı büyütür.) [Deylemi]

(Ben, mizmarları [çalgıları], putları yok etmek için de gönderildim.) [İ.Ahmed, Ebu Nuaym, İbni Neccar]

(İblis, yer yüzüne indikten sonra, ya Rabbi bana ev ver dedi. Hamamlar senin evin. Yemek istedi. Besmelesiz yenen yemekler senin denildi. Müezzin istedi. Mizmarlar [çalgılar] müezzinin denildi. Yazıların dövme, hadislerin yalandır. Resulün [elçin] kâhinler, falcılar, tuzağın da kadınlardır.) [İbni Ebiddünya, İbni Cerir]

(İblis, benim kitabım nedir dedi. Senin kitabın dövmedir, içeceğin sarhoşluk veren her içki, sadakatin yalan, müezzinin mizmarlar [çalgılar], mescitlerin de çarşılardır denildi.) [Taberani]

(İki ses, melundur: Nimete kavuşunca [mizmar]çalgı, musibete maruz kalınca feryat.) [Bezzar]

(Şunlar gelmeden önce salih amel işlemekte acele edin. Sefihler başa geçmeden, güvenlik kuvvetleri çoğalmadan, hüküm rüşvetle satılmadan, adam öldürme hafife alınmadan, akraba ziyareti kesilmeden, Kur’an mizmarlardan okunmadan, Kur’anı şarkı gibi okuyanlar öne geçmeden.) [Taberani]

(Kur'an mizmarlardan okunduğu zaman ölebilirsen öl.) [Taberani]

(Kur'anı mizmarlardan [çalgı aletlerinden] okuyanlara Allah lanet eder.) [Müsamere]

Şeyh-ul-İslâm Ahmed İbni Kemal efendi hazretleri Kırk Hadis kitabında buyuruyor ki:
(Mizmarları kırmak ve hınzırları öldürmek için gönderildim) hadis-i şerifindeki mizmar, bütün çalgı aletleridir. Bu hadis-i şerif, her çeşit çalgıyı ve domuz eti yemeyi yasak etmektedir.

Yani size göre o büyük zatlar bu hadisi şeriflere aksi iş yaparak evliya oldular öylemi.

Bakın ben haşa onların evliyalıklarını inkar etmiyorum. Çalgı çaldıklarını inkar ediyorum. Koskoca yunus emre hazretlerinin işi yok eline saz alıp çalıçak.

Aşık veyselle karıştırıyor olmıyasınız. ?

senin yazdigini hadisler de Imam Gazalinin de dedigi gibi `muzik asikin askini fazsigin de fiskini artitrir `
hepimiz biliyoruz ki Hz Muhammedi sav Medinede karsilayan sahabe def calarak Talaal Bedru soylediler

Elacim senin amacin nedir ? bu hadislerde haram olan musik turu iste sehevi duygulari tahrik eden muzik

Islamin yeni ciktigina gore o zamanlarda ilahiler yoktu sonra Talaal Bedru soylediler sonradan oldu ilahiler

istersen boyle yapma cunku muta nikahini savunanlar da senin gibi yapar bir hadis cimbizlar ve sen hadislerden suphe etmezsin bi de derler

HADISLERIN DE SOYLENDIGI SEBEBLERI OORTAMI VAR NE DEMEK ISTEDIGINI ANLAMAK ISTERSEN PEYGAMBERIMIZIN SAV HAYATINA BAKMALISIN

ONU TANIMADAN ISLAM ANLASILMAZ EHLI SUNNET HZ MUHAMMEDIN SUNNETINE UYANLAR DEMEKTIR

Düğün ve derneklerde bu kabil âletleri çalmaya cevaz verilmiştir. Nitekim. Peygamber (A.S.) Efendimiz zamanında bayram günleri kadınların biraraya gelip bu tür çalgı çalıp eğlendikleri sahih rivayetlerle sabit olmuştur. Hattâ bir bayram günü Hz. Âişe Validemizin evinde kadınlar toplanıp tef çalıp eğlenirlerken Resûlüllah (A.S.) Efendimiz içeri girmiş, onlara bir şey demeden çekilip bir köşede uzanarak uyumak istemişti. Tam bu sırada Ebûbekir Sıddık içeri giriyor ve çalgı seslerini işitince üzülüyor, onları azarlayarak «Peygamber Efendimizin huzurunda caz ve sazın yeri mi olur?» diye uyarıda bulunuyor. Bunun üzerine Efendimiz yüzünün üstündeki örtüyü kaldırarak, «Ya Ebabekir! Herkesin bir bayramı var, onda eğlenirler, vazgeç bunlar da kendi bayramlarında eğlensinler.» buyurarak bunun bir aşırılık olmadığını belirtiyor.

simdi sen onceki sorularima bile cevab veremiyorsun

ama o sorularla birlikte sana sunu sorayim dinin amaci nedir

titretttinhoca

Yasaklı Kullanıcı
Mevlana'nın şuan da ki gibi sema edip etmediği konusunda kesin bir bilgi bulunmamaktadır. Bilinen çarşıdan gelen çekiç seslerinin ritimselliğine uyarak sema yaptığıdır.
Ayrıca Mevlana Hz.'lerinin ney çalmadığıda bilinmektedir. Hz.Mevlana vefat edince yerine geçen oğlu Veled'in zamanında ney ve sesli semaya başlanmıştır.

Selam ve dua ile...

ne zamandan beri oldu bu 2009 yilinda falancalar oyle oldugunu iddia etsede siz ne zaman yasiyor o ne zaman yasiyordu Yunus Emre Mevlananin da zamaninda sizin gibiler vardi herseyi bildigini zanneden sadece kabukla ugrasanlar onlara da cevab verdiler ikisi de ..
neyse ela yazsin da

aletler haram hareket etmek haramdir diyorsa daha coook sorum olacak
Mevlana ki neyden o kadar bahseder neyi o kadar severdi niye calmasin
muzik asigin askini arrtiriyorsa ..

Luvi

Kayıtlı Kullanıcı
Rahman ve Rahiym Allah'ın adıyla,
Sizin gibiler derken dediğini anlamadım? Hem burada siz, biz yok anladığım kadarıyla sadece ALLAH cc'nun kulları var. Hem Hz. Mevlana ksa'in neyi övdüğü doğrudur ama o ney sesiyle birlikte sema yapmamıştır! Çünkü; bilimsel olarakta beynin aynı anda 2 farklı duruma konsantre olamayacağı bilinmektedir. Öyleyse ney çalarken uhuviyete nasıl konsantre olunabilir?

Hem şuan da bir çok eski tarikat hala müzikle zikri yapmamaktadır.

Selam ve dua ile...

OkanDemir

Kayıtlı Kullanıcı
Konunun bir sona gitmeyeceği muhakkak ben o yüzden kendimi daha fazla yormuyorum.Paylaşın arkadaşlarım kardeşlerim içinizi de dökün ama taşırmayın..Saygılar.

titretttinhoca

Yasaklı Kullanıcı
Rahman ve Rahiym Allah'ın adıyla,
Sizin gibiler derken dediğini anlamadım? Hem burada siz, biz yok anladığım kadarıyla sadece ALLAH cc'nun kulları var. Hem Hz. Mevlana ksa'in neyi övdüğü doğrudur ama o ney sesiyle birlikte sema yapmamıştır! Çünkü; bilimsel olarakta beynin aynı anda 2 farklı duruma konsantre olamayacağı bilinmektedir. Öyleyse ney çalarken uhuviyete nasıl konsantre olunabilir?

Hem şuan da bir çok eski tarikat hala müzikle zikri yapmamaktadır.

Selam ve dua ile...

huyela istisareye ayrildi galiba

yani boyle diyenler..ginahi kamista gorenler
kamisla bogazin ne farki var ?

beyin degil gonul isidir zikir

Dilsizler haberin kulaksız dinleyesi
Dilsiz kulaksız sözü, can gerek anlayaşı
Dinlemeden anladık, anlamadan eyledik
Gerçek erin bu yolda yokluktur sermayesi
Biz sevdik aşık olduk, sevildik maşuk olduk
Her dem yeni dirlikte, bizden kim usanası
Miskin Yunus ol veli, yerde gökte dopdolu
Her taş altında gizli, bin imran oğlu

Luvi

Kayıtlı Kullanıcı
Rahman ve Rahiym olan Allah'ın adıyla,
Kardeşim doğru söylüyorsun zikr gönül işidir, buna bir sözümüz yok. Peki neden sema yapılmadan önce her semazen boş bir odaya geçer, kendini dünyadan soyutlar ve semaya başlar? Çünkü; hem dünyayı hem ruhaniyeti aynı anda uygulamak zordur. Hem Hz. Mevlana ksa neye ses vermeden önce de sema yapmıştır. Ama kendisinin vefadıyla birlikte tarkatın başına geçen oğlu Veled şuan da yapılan semayı yapmaya başlamıştır.Yani müzikli sema'ya.

Selam ve dua ile...

titretttinhoca

Yasaklı Kullanıcı
Rahman ve Rahiym olan Allah'ın adıyla,
Kardeşim doğru söylüyorsun zikr gönül işidir, buna bir sözümüz yok. Peki neden sema yapılmadan önce her semazen boş bir odaya geçer, kendini dünyadan soyutlar ve semaya başlar? Çünkü; hem dünyayı hem ruhaniyeti aynı anda uygulamak zordur. Hem Hz. Mevlana ksa neye ses vermeden önce de sema yapmıştır. Ama kendisinin vefadıyla birlikte tarkatın başına geçen oğlu Veled şuan da yapılan semayı yapmaya başlamıştır.Yani müzikli sema'ya.

Selam ve dua ile...

zikirde kimse bisey calmiyor zikirden once veya sonra gonlu costurmak icin
zikirde sadece ilahiler soylenir
zikirde de tefekkuri mevt yapilir ki nefis olecegini hatirlaya kendine gele
Mevlananin tarikati baska bircok tarikat gibi sona ermistir
Hz Mevlana neyden kendisi cok bahseder Onun gibi bir mursid onemsiz seylerle mesgul olmaz ney haram olsaydi o da calmazdi onu

Hz Mevlana diyor ki butun putlarin anasi nefistir dunyayi de seven nefistir
Ask ise oyle biseydir ki insani gayrisina kor ve sagir eyler bunu Peygamberimiz soylemistir sav ..
Kimi kimi severse onu hatirlar nice namaza duranlar varki namazda bile Allahi hatirlayamaz o zaman Azraili gorunce nasil hatirlarlar bunu dusunsunler
hayat kisadir biz vaaz etmeye gelmedik Allaha kul olmaya geldik

temeli meselelerde sapanlar etin helal olup olmadigini konusuyorken besmelenin farz oldugunu ve besmelesiz etlerin haram oldugunu soylemeyi ihmal etmek kadar korkusuz olanlar vebal almaktan korkmayanlar dini
istedikleri gibi evirip cevirip dogru yolda oldugunu zannedenler gibi olmaktan Allaha siginirim
temel meselelerde sapiyorlar ama muzik gibi konulari nasil da tartisiyorlar
BOPun esbaskani ehli sunnettir diyorlar
once samimi oldugunuzu gorelim...

kimse merak etmesin kiyamet gunu her zerrenin hesabi sorulacaktir ozellikle Allahin dini hakkinda yanlis seyler soyleyenlerin vayyyy haline

gurbette

Kayıtlı Kullanıcı
degerli kardesim siz maalesef kendi yazdiklarinizla celisiyorsunuz

"yani öyle seyler yaziyorsunuz ki gunumuzde ki ehli sunnet alimlerini bile kabul etmiyorsunuz "ben bu sekilde yazarken daha önceki cevaplariniza binaen yazdim buyurun kendi yazdiginizi iyi okuyun!
"Tevbe de. İftira ediyorsun bak her zaman söylerim. Adı sanı ne olursa olsun. Ne kadar ehli sünnet alimi varsa ne kadar ehli sünnet müslüman varsa başımın üstünde yeri vardır.

12/10/2008 tarihli yaziniz ( konu hoparlörden cikan sesin mahiyeti)
"

"Tartışmaya açık diye bir şey olamaz. Verdiğiniz linkteki yazıda kaynak olarak Halil gönenç diye birisini yazmışsınız. Bu zat kimdir müctehidmidir? Hocası kimdir? Kimden icazet almıştır? Ehli sünnetmidir değilmidir? Kaynak olarak kendini göstermiş. Hangi ehli sünnet aliminin kitabından alındığı filan yazılmamış. Tepeten tırnağa kadar kendi yorumu olduğu güneş gibi meydanda. Senelerdir gelmiş olan müctehidler varken nasıl olurda kendi yorumlarını yazan birisine uymamızı istersiniz bizden."
bu sekilde yazmak eger ehli sunnet aliminin bas ustunde oldugunu gosteriyorsa buna bisey diyemem

"Sade insan sesine (yabancı kadın sesi hariç) biz zaten bir şey demek." size göre insan sesi yle bisey olmaz! ama bazi insanlar muzik ve enstruman kullanmadan oyle siirler öyle sözler söyluyorlar ki dine hakaret eden , asagilayan..... degerli kardesim benim televizyon veya silah örnegini verirken kimin elinde olursa ona gore bu aletler sekillenir demek istedim yani bir seyi bu haram su haram deyip kesip atmakla olmuyor bu isler..

son olarak daha önceki sayfada yazmistim Dr. Ebubekir sifil hocanin yazisini bunu iyi okuyun! bilmiyorum artik bu hocayida kimdir? nedir? ehli sunnetmidir degilmidir? gibi sorular sorarsaniz onada bisey diyemem!

Merhum Ahmed Davudoğlu hoca, müzik dinlemenin dört mezhebe göre hükmünü Sahîhu Müslim'e yazdığı şerhte oldukça güzel bir şekilde özetlemiştir. Buna göre mezheplerin konu hakkındaki hükümleri şöyledir:

Hanefîler'e göre: Haram olan teganni, sağ olan muayyen bir kadını tavsif, içkiyi ve meyhaneleri meth, müslümanı hiciv gibi gayri meşru hususları anlatan şiirleri yanık sesle okumaktır…

Şafiiler'e göre: İmam eş-Şâfi'î'nin şarkı okumayı kerih (çirkin) gördüğü nakledilmişse de, İmam el-Gazzâlî bu rivayeti batıla benzetmiş, söz konusu hükümle, sadece müziğin yasak olan kısmını kasdettiğini söylemiştir.

Mâlikîler'e göre: İmam el-Gazzâlî'nin naklettiğine göre İmam eş-Şâfi'î, "Ben Hicaz ulemasından, şarkı söylemeyi kerih gören kimse bilmiyorum" demiştir. Özellikle nikâhı ilan etmek için kullanılan def, davul, kaval, zurna gibi müzik aletleri, lehviyyat (günaha kaçan eğlence) sınırına vardırmamak şartıyla kullanılabilir.

Hanbelîler'e göre: Ud, keman, davul, zurna gibi şeyler haramdır. B:u aletlerden birinin bulunduğu bir düğüne davet edilen kimsenin, bu davete icabet etmesi mübah değildir.

Konu hakkında daha detaylı bilgi edinmek isteyenler, İmam el-Gazzâlî'nin İhyâ'sı ile es-Sühreverdî'nin Avârif'ine bakabilirler…
sonuç olarak hocamizin dedigi gibi;

"Söyleyen, söylenen, söyleyiş tarzı, söylendiği ortam ve dinleyen bakımından herhangi bir şekilde gayri meşruluğa yol açmayan, aksine, İslam'ın güzelliklerini terennüm eden, kültürümüzün İslamî motiflerini yansıtan ve Müslüman'a sorumluluklarını hatırlatan müzik türlerinin bir ibtila ve terk edilemeyen tutku haline dönüşmemesi kaydıyla yapılması da dinlenilmesi de caizdir. Vallahu a'lem…

gurbette

Kayıtlı Kullanıcı
mesela ben bi örnek vermek isterim; televizyon da bir aletttir.. ama sen onun hangi kanalina baktigin önemli.... c¨nkü içerisnide haram olan göruntulerde var helal olanlarida var..
mesela bir tabanca bu da bir alettir ama katilin elinde olursa kan ve gözyasi getirir! Allahu Tealadan korkan ve O'na iman eden birinin elinde olursa huzur ve güven getirir...gurbette kardeşimizden Allahcc razı olsun....

Amin. hocam
Allahu teala sizdende razi olsun.
Efendimiz (sav)'i hakkimizda sefaatçi kilsin.

Erzurumli

Kayıtlı Kullanıcı

Selam ve dua ile...

Esselamu aleykum,

Kardeş Rumuzunu değişirmisin,başka bir yere yazdığın bir yazına ek olarak sebebini yazdım okudunda anladıysan açıkca küfre düşersin haberin olsun.

gurbette

Kayıtlı Kullanıcı
simdi ben sunu merak ediyorum bu huyelaya gore (dinimize gore demiyorum cunku zaten biliyorum )
hareket etmek spor yapmak gunah midir ? Mevlana donmedi mi Yunus Emre saz calip ilahiler calmadi mi ? yoksa onlar huyela kadar anlamamis mi ?
aletler kullanmak gunahsa huyelanin ne isi var pc basinda ilk once kendini sorgulasin ..dimi ..:D

Hocam bosuna ugrasiyorsunuz maalesef bazi arkadaslar bildigimiz bildik ..... felsefesine devam ediyorlar o kadar seyler yazildi 1.sayfadan itiaren ama ya anlamiyolar ya da anlamak istemiyorlar ya da bazilari onlara anlamalarina izin vermiyor...
selam ve dua ile..

Erzurumli

Kayıtlı Kullanıcı
Esselamu aleykum,

Arkadaşlar hareket etmek yada dinç olmak için spor yapmanın elbetteki kimseye bir zararı yoktur,hatta faydası vardır,ancak bunu ben Allah'a yakın olmak için güreşiyorum,dövüşüyorum,kürek çekiyorum,basket ve gol atıyorum demek hiç bir sağlam akla uymaz,kişilerin hayatları ve yazdıkları eserlerin manaları hakkında kesin bilgimiz yoksada onları tenkit etmeyelim yada onlar hakkında yanlış anlatmayalım,mesela Yunus Emre bir veli zat olduğu bilinmektedir,Allah'a (c.c) olan aşkından şiirler,kasideler yazmış olup bunlarda günümüze bir Divan olarak gelmiştir,O kendisi asla saz çalıp söylememiş ve şeyhi Taptuk Emre nin yanında hizmet ederek (bir rivayette 40 yıl ormandan odun çektiği söylenmektedir.) bildiğimiz şeyh mürid hayatı yaşamış ve o zamanlarda sahik olan bir tekkeye asla müzik aleti sokulmazdı,kaldiki Yunus Emre saz çalsın,Mevlana hazretleri hakkındada bazıları dönmüştür,bazıları dönmemiştir,bazıları ney dinlerdi bazıları dinlemezdi derler,çok eski zamanlarda selçuklu zamanında yaşamış mübarek bilinmemesi doğrudur,ancak ney hakkında yazdığı yazı onun veliliğinin sırrı olup,günümüzde başka veliler onu çözmüş manasını anlatmıştırlar,sanırım yazı şu idi,

1. Şu ney’in nasıl şikâyet etmekte olduğunu dinle. Onun inleyişi ayrılık hikâyesidir.
2. Beni kamışlıktan kestiklerinden beri feryadımdan erkek, kadın herkes etkilenmekte ve inlemektedir.
3. Kavuşma derdini açıklayabilmek için ayrılık açılarıyla parça parça olmuş bir kalp isterim.
4. Aslından, vatanından uzaklaşmış olan kimse orada geçirmiş olduğu zamanı tekrar arar.
5. Ben her yerde, her mecliste inledim durdum. Kötülerle de iyilerle de düşüp kalktım.
6. Herkes kendi anlayışına göre benim dostum oldu. İçimdeki sırları araştırmadı.
7. Benim sırrım feryadımdan uzak değildir. Lakin her gözde onu görecek nur, her kulakta onu işitecek kabiliyet yoktur.
8. Beden ruhtan, ruh bedenden gizli değildir. Lakin herkesin ruhu görmesine izin yoktur.
9. Şu ney’in sesi ateştir, hava değildir. Her kimde bu ateş yoksa, o kimse yok olsun.
10. Neydeki ateş ile ilahî şaraptaki kabarış, hep aşk eseridir.
11. Ney yârinden ayrılmıs olanın arkadaşıdır. Onun makam perdeleri bizim nurani ve zulmani perdelerimizi, yani kavuşmaya engel olan perdelerimizi yırtmıştır.
12. Ney gibi hem zehir, hem panzehir; hem hoş sesli, hem çekici bir şeyi kim görmüştür?
13. Ney kanlı bir yoldan bahseder, Mecnunane aşkları hikâye eder.
14. Dile kulaktan başka müşteri olmadığı gibi, maneviyatı idrak etmeye de Allah yolunda kendinden geçenden başka alıcı yoktur.
15. Gamlı geçen günlerimiz uzadı ve sona ermesi gecikti. O günler, mahrumiyetten ve ayrılıktan hasıl olan ateşlerle arkadaş oldu. Yani ateşlerle yanmalarla geçti.

Mesnevi, Hz. Mevlana (ks)

Kısaca özetlemek gerekirse,kendisini ney e sazlığı ise ahiret alemine benzetiyor,Allah (c.c) a olan aşkından dolayı vuslat ve acılar çektiğini ona kavuşmak dileğini tekrar sazlıka yani ahirete dönme kavuşma isteğini belirtiyor,benim sırrım Rabbimdir,ancak onu her göz,göremez(bu kalb gözü),her kulak onu işitemez(maneviyat) demiştir,devamıda yine benim anlayamayacağım onun sırrı olan sözlerdir,zati anlayacak olsaydıl bizde onun gibi mevlana olurduk.

Sporu bedenin sağlam kalsın dinç olasın diye yapıyorsan amenna,ancak yılda bir kaç trilyon kapıp,insanları trübüne çekip,kıymetli vakitlerini çaldığın gibi,ağza alınmayacak küfürler ettiriyorsan bu nasıl helal olur,sporu nasıl kullandığına bakar,peki?atalarının sporu varken güreş,cirit,atıcılık vs.kalkıp ben basketbol oynayacağım dersen,futbol oynamak istiyorum dersen bu spor olurmu,olur,ancak hadislerle sabittir,cihat için gerekli olan sporlara cevaz verilmiştir,burdan gerisi insanın nefsine kalıyor,ya kardeş spor spordur işde ben şimdi ok atmak istemiyorum,şut çekmek gol atmak isitoyorum diyor nefis,ona o hoş geliyor :)

titretttinhoca

Yasaklı Kullanıcı
Islamda yarisma caizdir Peygamber Efendimiz zamaninda yarismalar yapilirdi
Islam insana ancak zarali olan seyleri yasak eder..Allahi zikredsen Allaha asik olan insan icin muzik de icindeki askini artirir ama fasik icin de icindeki fiskini Imami Gazalinin dedigi gibi

evet guzel yazmissin Hz Mevlananin ks sozleri acik
onun gibi bir mursid bir sey dedigi zaman soyledir boyledir yorumlamaya kalkisma sabret dedigini yap
cunku sen onun bildigini bilmezsin ..(Kehf suresini oku Hz Musa ornegini kayigin nasil delindigini herseyin hikmeti oldugunu gor )
yok ille de bunu yapiyorsan algilamanda sorun var demektir hz Mevlananin ks `butun putlarin anasi nefistir ` sozlerini anlayamamaktan kaynaklanan bir sorun

evet ney `hem zehir hem de panzerhirdir ` evet `Şu ney’in sesi ateştir, hava değildir ` evet `Benim sırrım feryadımdan uzak değildir. Lakin her gözde onu görecek nur, her kulakta onu işitecek kabiliyet yoktur...

sorun kamista degil kamista gunahi goren kendi nefsini iyi zanneden kabukcularda isin ozunu anlamaya bile calismayan hep bilginlik taslayan gafiller

titretttinhoca

Yasaklı Kullanıcı
Hocam bosuna ugrasiyorsunuz maalesef bazi arkadaslar bildigimiz bildik ..... felsefesine devam ediyorlar o kadar seyler yazildi 1.sayfadan itiaren ama ya anlamiyolar ya da anlamak istemiyorlar ya da bazilari onlara anlamalarina izin vermiyor...
selam ve dua ile..

anlamayan da olur anlayan da anlamak da nasiptir
ama herkes gucu yettigi kadar uzerine duseni yapmali
Islam Hz Muhammedin sav yoludur Islam 14 asirdir var boyle gereksiz meselelerde yok yere tartisma cikarirlar ama temel konularda imani konularda saparlar derken nakiller yaparak birseyler yaptiklarini zannederler
Islam nakiller dini degildir Allahin dinidir yanlis yapma sansin yok ahirette ya cennet ya da cehennemlik olursun ..

osman gazi

Yasaklı Kullanıcı
Amin. hocam
Allahu teala sizdende razi olsun.
Efendimiz (sav)'i hakkimizda sefaatçi kilsin.

Salih MİRZABEYOĞLUNUN İDAM ALDIĞI SAVUNMASINDAN...BEN FİKİR ADAMIYIM..BIÇAK YAPAN BİR ADAMI KATİLLİKLE SUÇLAYAMAZSINIZ..BİRİ EKMEK KESER..BİRİ ADAM...ADAM KESECEKLER DİYE BIÇAĞI YASAKLAYAMAZSINIZYA...GERÇEK ŞERİAT EHLİ ODURKİ ELİNİ KÜFRE DEĞDİRSE ŞERİAT DOĞAR..DALALET EHLİ İSE ELİNİ ŞERİATA DEĞSE DALALETE SEBEP OLUR...Allahcc sizden razı olsun GÖNÜLDAŞ...

titretttinhoca

Yasaklı Kullanıcı
Bağrımdaki biten taşlar
Muhammed' in aşkındandır
Gözlerimden akan yaşlar
Muhammed' in aşkındandır.

Her şam u seher yandığım
Alemlerden usandığım
Çerh urup sema döndüğüm

Ciğerim dağladıklarım
Su gibi çağladıklarım
Her seher ağladıklarım

Dehledenler devranıma
Ermediler seyranıma
Kıydığım kendi canıma

Çün oldum ol şahın kulu
Neylerem bu malı mülkü
Halk bana dedi deli

Aşkın arıyla piştiğim
Deryalar gibi coştuğum
Şeyh eline yapıştığım

Görün seyfullah' ın kasdın
Sever ol Allah' ın dostun
Sorarlarsa niçin mestin

osman gazi

Yasaklı Kullanıcı
Bağrımdaki biten taşlar
Muhammed' in aşkındandır
Gözlerimden akan yaşlar

Her şam u seher yandığım
Alemlerden usandığım
Çerh urup sema döndüğüm

Ciğerim dağladıklarım
Su gibi çağladıklarım
Her seher ağladıklarım

Dehledenler devranıma
Ermediler seyranıma
Kıydığım kendi canıma

Çün oldum ol şahın kulu
Neylerem bu malı mülkü
Halk bana dedi deli

Aşkın arıyla piştiğim
Deryalar gibi coştuğum
Şeyh eline yapıştığım

Görün seyfullah' ın kasdın
Sever ol Allah' ın dostun
Sorarlarsa niçin mestin

Allahcc razı olsun...

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

Bu konuyu görüntüleyen kişiler

Üst Alt