KURTARICI TEKLİFLER
KURTARICI TEKLİFLER
* Birinci madde: Eski geleneksel hayat tarzına dönülmelidir. Kanaatli, iktisatlı (tutumlu), orta halli bir geçim... Lüksten, israftan, aşırı tüketimden, ihtiyaçları alabildiğine çoğaltmaktan, şatafattan, debdebeden uzak durulmalıdır. İçmeye ayranı olmayanlar, bilmem ne etmeye atla gitmemelidir.
* İkinci madde: İktisatta, ticarette, sanayide, günlük hayatta faizle krediden nakit paraya dönülmelidir. Devlet olarak, ülke olarak, millet ve toplum olarak her yıl yüz milyon dolardan fazla paramız faize gitmektedir.
* Üçüncü madde: İsraf ve tüketimden üretime dönülmelidir. Gerektiği kadar üretmeden aşırı şekilde tüketmek çılgınlıktır, beyinsizliktir, felakettir.
* Dördüncü madde: Maddî sıkıntı çeken fakir ailelerin evlerinin bir köşesinde üretim yapılan bir köşe, bir atölye bulunmalıdır. Kadınlar, kızlar, işsiz erkekler satılabilecek el sanatı eserleri üretmeli, geçimlerini sağlamalıdır. (İşlemeli örtüler, tahta oymacılığı, kumaş boyama, küçük dokuma tezgâhlarında el dokuması kumaş dokumak ve bunlara benzer yüzlerce sanat ve zenaat.)
* Beşinci madde: İlköğretimden sonra gençlik ikiye ayrılmalı; bir kısmı, çetin bir imtihandan sonra vasıflı liselere ve üniversitelere yönlendirilmeli, bir kısmı ise pratik meslek liselerine gönderilmelidir. Almanya bunu başarı ile yapmaktadır. Herkesin üniversite tahsili yapmasına lüzum yoktur. Zaten böyle bir şey mümkün de değildir.
* Altıncı madde: Ne yapılması gerekiyorsa mutlaka yapılmalı ve Türkiye’ye, Güney Kore’ninki gibi yüzde yüz millî ve yerli (ve aynı zamanda vasıflı) bir otomobil sanayii kurulmalıdır? Bu otomobiller, dünyanın en ileri, en zengin, teknik bakımından çok üstün ülkelerine ihraç edilebilmeli; New York’ta, Paris’te, Roma’da, Londra ve Berlin’de Türk otomobilleri görülmelidir.
* Yedinci madde: Halk, esnaf, işçiler tasarruf yapmaya teşvik edilmeli, tasarruf paraları büyük şirket ve holdinglerde çalıştırılmalı, sahiplerine her yıl tatminkâr kârlar ödenmelidir.
* Sekizinci madde: Eski lonca teşkilatı, ahîlik, fütüvvet gibi müesseseler ve zihniyetler canlandırılmalıdır.
* Dokuzuncu madde: Bugünkü vergi sistemi ticareti, yatırımları, sanayii baltalamaktadır. Vergiler azaltılmalıdır. Bir ülkede vergiler ne kadar az ve hafif ise, yekun olarak toplanan vergi miktarı ağır vergilere nisbetle çok olur.
* Onuncu madde: Çalışanların hakları kadar, çalışamayan işsizlerin de hakları olduğu kabul edilmelidir.
* Onbirinci madde: Rüşvet, kokuşma, soygun, talan, hortumlama, işlerden komisyon alma, ihalelere fesat karıştırma gibi kötülüklerin mutlaka önüne geçilmelidir.
* Onikinci madde: Milletvekilleri, bakanlar, belediye başkanları, seçildikleri tarihten itibaren işlerini noterler vasıtasıyla idare ettirmelidir.
* Onüçüncü madde: Bugün Türkiye’de en kârlı, en rahat kazanç rantçılıktır. Rantçılık zorlaştırılmalı ticaret ve sanayiye ağırlık verilmelidir.
* Ondördüncü madde: Para spekülasyonlarını, ulusal çapta dolandırıcılıkları önlemek için Euro’ya geçilmelidir.
* Onbeşinci madde: Türkiye, belini büken IMF boyunduruğundan kurtulmalıdır.
* Onaltıncı madde: Partizanlık yoluyla hırsızlık, soygun, talan yapılması mutlaka önlenmeli, partilerin yüksek kademesinin ve taşra idare temsilcilerinin parti yoluyla, partizanlıkla, klikçilikle zengin olmalarının, vurgun vurmalarının önüne geçilmelidir.
* Onyedinci madde: Bazı devlet adamlarının, siyasetçilerin, iktidar mensuplarının, medya kalantorlarının efsanevî servetlerinin hesabı sorulmalı, onlara cesaretle “Nereden buldun?” denilmelidir.
Onsekizinci madde: Birtakım güçlü adamların ve lobilerin ülkede terör hareketi çıkartmaları ve sonra bunun gölgesinde, tozu dumanı içinde uyuşturucu ticareti, silah ve cephane kaçakçılığı yaparak milyarlarca dolar vurması oyunu mutlaka sona erdirilmelidir.
* Ondokuzuncu madde: Kadınları hürleştirmek perdesi altında alçaltmaktan, onların bir kısmını seks kölesi haline getirmekten, TCantetli kağıtlarla vesika vermekten vaz geçilmelidir.
* Yirminci madde: Medyanın kartelleşmesine, tekelleşmesine, devlet içinde devlet olmasına, egemen ve yabancı bir azınlığın eline geçmesine, milli menfaatlere aykırı yayın yapmasına mani olunmalı; büyük medya organlarının işbilir vatansever kişi ve kuruluşların kontrolü altına girmesi için çalışılmalıdır.
* Yirmibirinci madde: Ülkede en üstün güç hukuk olmalıdır. Hukuk mutlaka millî ve âdil olmalıdır. Yargı gücünün kliklerin, lobilerin, egemen azınlıkların, iki kimliklilerin eline geçmesine imkân tanınmamalıdır.
* Yirmiikinci madde: Din, siyasetin ve resmî ideolojinin sultasından kurtarılmalıdır. Din ve devlet barışık olmalı, uzlaşma içinde bulunmalıdır. Derin devlet ve resmî ideoloji dine, dindarlara baskı yapamamalıdır. Müslümanlar, kendi din başkanlarını, Hıristiyanların patriklerini, yahudilerin hahambaşılarını seçtikleri gibi serbestçe seçebilmelidir. Camilerde cuma hutbelerinde, tepeden inme konuşmalar yaptırılmamalıdır.
* Yirmiüçüncü madde: Türkiye eğitim sistemi gerçekten millîleştirilmeli, Türk okulları dünyanın en başarılı, en vasıflı, en güçlü ve en üstün okulları haline getirilmelidir.
Yirmidördüncü madde: YÖK kaldırılmalı, hiçbir medenî ülkede bulunmayan başörtüsü yasağına son verilmeli, üniversiteler bir ideolojinin kaleleri ve fidelikleri olmaktan çıkartılmalı, devlete ve halka ışık tutan müesseseler haline getirilmeli, öğretim görevlileri iki senelik mukavelelerle çalıştırılmalı, bu iki sene zarfında başarılı olamayanların mukaveleleri yenilenmemelidir.
* Yirmibeşinci madde: Televole kültürünü çökertmek için ne yapılmak gerekiyorsa yapılmalıdır. Aksi taktirde bu kültür Türk devletini, milleti, ülkeyi çökertecektir.
* Yirmialtıncı madde: Siyasete vasıf, ahlak, fazilet getirilmelidir.
* Yirmiyedinci madde: Lisan ve kültür üzerindeki baskılara son verilmeli, 1920’lerin zengin, ahenkli, duru, güzel Türkçesine dönülmelidir.
* Yirmisekizinci madde: Yeni nesilleri, dedelerinin mezartaşlarını okuyamayacak kadar cahil olmak ayıbından kurtarmak için ne lazım geliyorsa yapılmalıdır.
* Yirmidokuzuncu madde: Türkiye’yi kalkındırmak için, 1930’larda ve 40’larda olduğu gibi dünyanın her ülkesinden çok kaliteli, çok vasıflı, çok güçlü, çok üstün akademisyenler, uzmanlar, başarılı insanlar getirtilmeli, milletimize ve devletimize hizmet vermeleri sağlanmalıdır.