ABDULKADİR-İ GEYLANİ' DEN (k.s) NASİHATLER
-İnanmayan bir gönül, içinde kuş bulunmayan bir kafese benzer.
-Bir günah işlediğin zaman Allahın c.c rahmetinden ümidini kesme. Üzerine sürülmüş olan günah kirini tövbe suyu ile yıka.
-Bütün azmu gayretin yeme, içme,giyme ve evlenme gibi basit şeyler olmasın. Çünkü bunlar gaye değil gayeye ulaşmak için vasıtadır.
-Dört şey kalbinin düzelmesine medar olur:
Yenilen lokmaya dikkat etmek, ibadet için zaman ayırmak, kerameti muhafaza etmek, insanı Allahtan c.c. alıkoyan şeyleri terk etmek.
-Helal yemek bir nur ise, haram yemek boğucu bir karanlıktır. Haram yemek kalbi öldürür, helal lokma ise gönlü diriltir.
-Hiçbir amel ile aldanıp mağrur olma. Çünkü ameller hatimesiyle ( son durumuyla) ölçülür.
-Dünya denizinde tetik üzere bulunun, son derece hassas ol. Çünkü o denizde birçok kimseler boğulup kaybolmuştur.
NİYETİN ÖNEMİ
Susayan bir insanı denizin kıyısına bıraksan o deniz suyunu değil bir bardak içme suyunu tercih eder. Deniz suyu her ne kadar çoksa da tuzludur. Halis niyetle yapılan ameller de az da olsa kıymetlidir. Resullullah (s.a.v) şöyle buyurmuştur:
Kim Allah yolunda savaşa çıkar ve sadece deve bağı kazanmaya (ganimet elde etmeye) niyet ederse, onun için sadece niyetinin karşılığı vardır.(Hadisi şerif)
Ümmetimin şehitlerinin çoğu yatakta ölenlerdir. Karşılıklı iki cephe arasında öldürülen niceleri vardır ki Allah onların niyetlerinin (kendi rızası olmadığını) çok iyi bilir.( Hadisi şerif)
GÜZEL SÖZ
Kötü huy, adet edindiğinden dolayı yerleşir. Puta tapanlar, bunu huy edindiklerinden , men edenlere düşman olumuşlardır. Hz. Mevlana (k.s)
Güzel ahlak , güler yüz , tatlı söz, iyilik yapmak ve kötülük yapmamaktır. Hasan-ı Basri.
HADİSİ ŞERİF
Yeryüzündekilere merhamet edin ki göktekiler de size merhamet etsin.