Cana Kıymak
Allah Teâla buyurdu:
«Her kim bir mümini kasden öldürürse cezası, içinde ebedî kalıcı olmak üzere cehennemdir. Allah ona gazab etmiştir, ona lanet etmiştir ve ona çok büyük bir azab hazırlamıştır» (Nisa: 93).
Allah Teâla buyurdu:
«Onlar ki Allahın yanına başka bir tanrı daha katıp tapmazlar, Allahın haram kıldığı cana haksız yere kıymazlar, zina etmezler... Kim bunlar (dan birini) yaparsa. cezaya çarpılır. Kıyamet Gününde azabı katmerleşir ve o (azabın) içinde hor ve hakir ebedî bırakılır. Meğer ki tevbe ve iman edip (bilâhare) iyi amelde bulunan kimselerden ola» (Furkan/68-70).
Yine Allah Teâlâ buyurdu:
«Bundan dolayı İsrailoğullarına (Kitap’ta) şunu yazdık: “Kim, bir insanı, bir can karşılığı veya yeryüzünde bir bozgunculuk çıkarmak karşılığı olmaksızın öldürürse, o sanki bütün insanları öldürmüştür. Her kim de birini (hayatını kurtararak) yaşatırsa, sanki bütün insanları yaşatmıştır. Andolsun ki, onlara resûllerimiz apaçık deliller (mucize ve âyetler) getirdiler. Ama onlardan birçoğu bundan sonra da (hâlâ) yeryüzünde aşırı gitmektedir.» (Mâide/32).
Allah Teâlâ Kur'an-ı Kerimde şöyle buyurur:
«Diri diri gömülen kızın hangi suçtan dolayı öldürüldüğü sorulduğu zaman...» (Tekvîr/89). Resûl-i Ekrem Efendimiz: «Helake sürükleyen yedi kötülükten kaçının» (15) hadîs-i şerifinde bunlardan birinin haklı bir sebeb olmadan cana kıymak haramını işlemek olduğunu beyan etmiştir.
Adamın biri Peygamberimize:
— Ya Resûlailah, Allah nezdinde hangi günah en büyüktür? diye sorar. Resûlullah:
— Seni yaratan Allah olduğu halde O'na ortak koşmandır, der. Adam:
— Sonra hangisidir? Resûl-i Ekrem:
— Yemeğine ortak olur (geçimin daralır) korkusu ile yavrunu öldürmendir. Adam:
— Sonra hangisidir? Efendimiz:
— Komşunun helâliyle zina yapmandır, cevabını verir (17). Allah Teâla, Peygamberimizin bu cevaplarını tasdik sadedinde: «Onlar ki Allanın yanma başka bir tanrı katıp tapmazlar...» (Furkan/68 - 70) (biraz önce mealini yazdığımız) âyetlerini inzal buyurmuştur. Resûl-i Ekrem şöyle buyurdu.-
«İki mûslüman kılıçlarıyla karşılaşıp dövüştüklerinde, öldüren de ölen de cehennemdedir.» Soruldu:
— Ya Resûlallah! Öldüreni anladık (ama) ölenin suçu ne? Peygamberimiz:
— Çünkü o da karşısındakini öldürmeğe istekli idi, cevabını verdi». (18)
Resûl-i Ekrem buyurdu: «Bilmiş olunuz ki, kim müslümanlarla muahede yapmış bir zimmîyi —ki böyle biri Allah'ın ve Resulünün zimmetindedir, himâyesindedir— öldürürse Allahın zimmetini çiğnemiş, hiçe saymış olur. Bu kişi Cennet kokusunu koklayamaz. Halbuki Cennetin râyihası elli yıllık yoldan gelir.» (Tirmizî sahih olduğunu söylemiştir).
Resûl-i Ekrem buyurdu:
«Her kim bir müslüman öldürülmesine bir kelimenin bir harfiyle (de) olsa yardımcı olursa kıyamet gününde iki gözünün ortasına: «Allahın rahmetinden ümidi kesilmiştir» diye yazılmış olarak Allahın huzuruna varacaktır.» (İmam Ahmed rivayet etmiştir). (25).
Böyle bir felâketten Allah'a sığınırız.
(15)îbn Ebi'd-Dünya rivayet etmiştir. (Iraki).
(16)Buharı, Müslim, Ebû Davud, Nesaî.Hadîs-i şerifin tamamı şöyledir: Ashab-ı kiram:
—Ya Resûlallah helake götüren yedi kötü şey nedir? Peygamberimiz:
—«Allaha şirk koşmak sihir, Allanın haram kıldığı cana haklı bir sebep olmadan kıymak, yetim malını, yemek, faiz (kazancı) yemek, hücum anında harpten kaçmak, gönüllerinden dahi kötülük geçirmeyen namuslu müslüman hanımlara iftirada bulunmaktır» cevabini verdi.
(17)Âyet-i kerime bölümü hariç- Buhart ve Müslim rivayet etmişlerdir. Tirmizi ve Nesâi âtyet-i -kerime ile birlikte hadîsin tamamını EbuMes'ud eİ-Ensürf-den rivây'et etmişlerdir,
(18)îmanı Ahmed, Buhari ve Müslim.
(25)İbn Mâce rivayet etmiştir. İsfahanı Ebû Hüreyre'den merfu olarak, Beyhakî İbn Ömer'den. Münziri «Et-Tergîb»'te illet kipi «ruviye» kelimesi ile nakletmiştir.