Neler Yeni

Hoşgeldiniz İslami Forum Sayfası

Tüm özelliklerimize erişmek için şimdi bize katılın. Kaydolduktan ve oturum açtıktan sonra, konular oluşturabilir, mevcut konulara yanıtlar gönderebilir, diğer üyelerinize itibar kazandırabilir, kendi özel mesajınızı edinebilir ve çok daha fazlasını yapabilirsiniz. Ayrıca hızlı ve tamamen ücretsizdir, peki ne bekliyorsunuz?
Blue
Red
Green
Orange
Voilet
Slate
Dark

Gelin-Kayınvalide İlişkileri Hakkında (1 Kullanıcı)

aliye_aliye

Altın Üye
Web Sitesi
www.fizikist.com
~*/quote]​

Selamün aleyküm aliyem.kadınların savaşı,kıyamete kadar sürücek bir savaş ama bu arada yorum yapanlara bakıyorumda hep bekar,bir evleninde o zaman göreyim bu kadar rahat konuşabilecekmisiniz..ben bu konuda yorum yapmıcam keşke herkes birbirini Allah rızası için sevse.fazla yorum yaparsam bu formu kilitlemiş olurum.o yüzden ben susayım canım.Allah razı olsun önemli bir paylaşımdı .Rabbime emanet ol benim canım,güzel kardeşim.(bu arada sende bekardın demi)

Ve aleyküm selam ve rahmetullahi ve berekatühü can ablacım..
Bu yazının medeni hal ile bir alakası var mı ki?:D Yoksa bizlere söylemesi kolay geliyor olabilir mi gerçekten? Her halükarda İslam'a göre ölçü böyle ablacım, tamamen tarafsız bir yazıdır;).. Yorumunuzda İslamı bilmeyenler ve yaşamayanlar için haklısınız ablacım ama bir de bilip yaşayanlar arasındaki savaş (İslamı biliyorsa zaten savaş olmaz.), sevgiye dönebilir, bu da kişilerin elinde..Yanlışsam düzeltebilirsiniz:evet...Güzel yorumunuz için çok teşekkür ederim ablacım..Allah c.c razı olsun..Acizane dualarımdasınız. Rabbimiz c.c yar ve yardımcınız olsun her daim, tüm sıkıntılarınızı gidersin inşallah, Amin..Rabbimize emanetsiniz. Selam ve baki muhabbetle ablam...B)

aliye_aliye

Altın Üye
Web Sitesi
www.fizikist.com
selamun aleykum gül tanem bize ne oldu yakın konular açtık böyle

ellerine yüreğine saglık gül tanem benim çok güzel bir yazıydı rabbim razı olsun senden ebeden inşallah rabbim sevaplarına yazsın inşallah gül tanesi
rabbimize emanetsin inşallah
selam dua ve muhabbetle inşallah

buda sana can ablam benim minik çitlenbiğim:)

Ve aleyküm selam ve rahmetullahi ve berekatühü canım kardeşim. Evet haklısın, ne güzel bir tevafuk olmuş değil mi? ;) Kalplerimiz bir inşallah. Beğendiğine çok sevindim nur damlası..Rabbimiz c.c senden de her iki cihanda razı ve memnun olsun..Hayırlı amellerini makbul kılsın inşallah..Amin..Dualarımda daimsin canım kardeşim..En Emin'e, En Dost'a emanetsin..Selam, makbul olmasını dilediğimiz dualar ve baki kardeşlik ile inşallah..B)Bu güzel gül, kankime..

mahurgozlugul5070243wt7.jpg

aliye_aliye

Altın Üye
Web Sitesi
www.fizikist.com
ne güsel anlatmıssınız ama böle bi örnek göremiyorum en basistinden kısa bir süre önce bir olay geldi basıma ben bir gelin değilim ama erkek arkadasımın ailesi aslında tam olarak annesi beni istemiyo ben halbuki insanları elestirmekten yargılamaktan korkarım...kimse hakkında olumlu yada olumsuz bişey söleyemem...ama o asla evlenmenize onay vermiyoruz dedi...sorunda benim izmirde yasamam uzak olmam erkek arkadasım ise üniversiteden arkadasımdı...ama annesi oralı birini istiyo şimdi sölermisiniz bu kadına nasıl davranılmalı.....

Selamün Aleyküm kardeşim. Yazdıklarınıza üzüldüm. Geleneksel zihniyetli bazı insanlarda birtakım takıntılar, saplantılar olabiliyor..Örneğin, ''bulunduğumuz yerden kız bakacağız.'' ''Evlenilecek kişi, illa akrabadan olacak, yabancı bizi anlamaz, sevmez.'' ''....... biriyle evlenirsen hakkım helal değildir..'' ''O ailede bir sürü boşanmalar olmuş, onlara nasıl güvenip de kız alırız veya oraya gelin veririz.'' ''O bizim cemaatimize bağlı değil, biz kendi cemaatimiz dışından evlilik yaptırmayız.'' gibi..Bu örnekleri, bu ifadeleri çoğaltabiliriz...Burada yine, önceki yorumlarımda olduğu gibi aynı ifadeyi tekrar yazmak istiyorum : ''İslami bir düşünceyi benimsememiş, hayatına İslamı yerleştirememiş, güzellik, yakışıklılık, zenginlik gibi değerleri, evlilikte ilk tercih sebebi olan ''TAKVA''nın önüne geçirmeye çalışan, Allah'ın rızasını değil de, kulun ne diyeceğini dikkate alan insanlar yazık ki var..Allah c.c onlara en kısa zamanda İslami şuuru nasip eylesin.Amin.

Bu gibi insanlara yapılabilecek tek şey, ''Gerçek İslamı'' anlatmak, tebliğ etmek olmalı..İslamda evlenirken ölçü alınması gereken şeyler nedir? Kişiler arası ilişkiler ne boyutlarda olur? Herkesin kendi payına düşen görev ve sorumluluklar nelerdir? İşte bu insanlara bunları anlatmak gerekiyor..Bizim değil, Allah'ın bunu böyle istediğini ve ancak böyle evliliklerden razı olduğunu anlayabilecekleri şekilde anlatmak gerekiyor..Rabbimiz c.c yar ve yardımcınız olsun..Hakkınızda hayırlısının olmasını diliyorum kardeşim..Selam ve dua ile..B)

hafize

Kayıtlı Kullanıcı
Gelinlere düşen görev;

Kaynana demek (kaim ana); ana makamına kaim olan demektir. Gelin kayınvalidesinin annesinin yerine koyacak. Ona annesi gibi davranacak, muamele edecek. Ne demiş atalarımız "Ne ekersen onu biçersin". Bu düstur ile hayatlarını ikame ettirmeleri gerekir.

Kendilerinin de birgün kayınvalide olacaklarını hiç akıllarından çıkarmamalıdırlar. Bilmelidirler ki; kocaları da bir ana kuzusudur. Kendileri çocuklarına nasıl düşkünse kayınvalideleri de evlatlarına öyle düşkün olacaktır.

"Aile fertlerine yaptığın her iyilik onlara sadakadır" hadisi gereğince; Kayınvalidelerine sevgi ve hürmette kusur etmemelidir. Sonuçta onlar zaten yaş itibariyle büyükler ve bunu hak ediyorlar.
Gelin kayınvalidesini sık sık ziyaret etmeli, bayramlarda, kandillerde vs. hatırını sormalıdır. Onu arayarak gönlünü almalıdır.
En kızgın anında bile gelin kayınvalidesi ile münakaşasında terbiye ve edebini muhafaza etmelidir.
Kendi annesi veya ailesinin özel meselelerini nasıl kimseye söylemiyorsa kayınvalidesi ile yaşadıklarını ona ait sırları kimseye söylememesi gerekir. Yani sır tutmalı, sırdaş olmalı. Bu durum kayınvalidesinin daha hoşuna gider. Gelinine duyduğu güven artar.
Herhangi bir konuda asla iddialaşmaması, inatlaşmaması gerekir. "Siz haklısınız, ama benim düşüncem budur" demeli. Konuyu uzatacak sözlerden kaçınmalı. Böyle durumlarda susmak her zaman en büyük sanattır.

Kayınvalideye düşen görev ve sorumluluklar:

Gelinleriniz baba evinden sizin yuvanıza gelip ailenizin bir ferdi oldu artık. Ona Allahın bir emaneti olarak bakın. Çünkü onlar sizlere Allahın bir emanetidir.
Kendi kızınızın veya bir aile ferdinin kusurlarını örter gibi gelininizin de kusurlarını örtün.
Gelininize emir vererek konuşmayın, daima onunla evladınız gibi hoşgörülü konuşun.
Evladınız ve gelininiz aralarında tartışıyor olabilirler, onların aralarına girmeyin.
Ahçılığı ile ün yapmış bir kadın, oğlunu ve yeni gelinini o akşam yemeğe çağırmıştı. Yine dostları olan yaşlı kadını da…Mutfağa girdi ve yemeği hazırlamaya başladı. Akşam oldu ve misafirleri geldiler. Bir de ne görsünler yemekleri olmamış, tatlılar un kokuyor, patatesler pişmemiş, köfteler ise yanmış. Fakat durumu fark ettirmemek için yaşlı kadın ve gelini ellerinden geleni yapmışlar.Yemek bitmiş. Kadının oğlu ve gelini evlerine dönmüşler. Bunu fırsat bilen yaşlı kadın sormuş:-Ben senin harika bir ahçı olduğunu adım gibi biliyorum, fakat bu akşam yemeklerin hiç olmamış. Hayırdır hasta mısın?Kadın cevap vermiş:
Hayır oldukça iyiyim. Yemekleri kasten öyle yaptım. Bu yemekten sonra oğlum asla ikide bir annesinin yemeklerini hatırlatıp karısının kalbini kıramayacak
Gelininizin size dinen bakmak zorunda olmadığını bilin. Ancak ondan gördüğünüz saygı ve hürmet karşılığında ona teşekkür ve dua etmeyi unutmayın.
Gelininizi oğlunuz ile aranıza gören bir yabancı gibi görmeyin.
Gelininizi her konuda methetmeli, ona bir anne şefkati ile davranmalısınız.
Gelininize hayat hakkı tanımalı onu bazı konularda serbest bırakmalısınız. Eşler arasındaki kararları saygı ile karşılamalısınız.
Gelinine sık sık iğneleyici, rencide edici laflar sarfetmekten kaçınmalısınız.
Gelininizin ufak tefek hatalarını görmezden gelmeli, olayları büyütmekten kaçınmalısınız.
En önemlisi gelininizin ailesi ile görüşmesinden rahatsız olmamalı, bu rahatsızlığınızı ima ile de olsa belli etmemelisiniz. Sizin kızınız size geldiği zaman nasıl memnun oluyorsanız; onlar da o kadar memnun olurlar.
Bu tür olaylarda (varsa eğer) arada kalan genelde eş olur. Koca muhakkak yatıştırıcı olmalı, arayı bulmakta dikkatli davranmalıdır. Karısının ve annesinin birbirleri hakkındaki kötü sözleri birbirlerine aktarmamalıdır.
Ne mutlu iyi geçinen birbirine sevgide, hürmette, saygıda, hoşgörüde kusur etmeyen gelin ve kayınvalideye!
Bu da çok güzel bir hikayedir.Muhakkak okumanızı tavsiye ederim.

Gelin ve Kaynanası

Bir gelin kaynanasıyla hiç geçinemiyor.
Araları o kadar kötü ki gelin aktara gidip durumu anlatıyor:
"Onu mutlaka zehirlemeliyim ama bana öyle bir zehir ver ki, kimse fark etmesin"
Yaşlı aktar geline bir toz vermiş.
"Bunu her gün yemeğine çok az karıştır, fakat aranı çok düzgün tut, gülümse, iyi davran ki kimse senden şüphelenmesin" demiş.Kızgın gelin kaynanasının her yemeğine muntazam o beyaz tozdan karıştırıp, bir ay ömrü kalan kaynanasına çok iyi davranmaya başlamış.
Aradan bir ay geçince tekrar aktara gelmiş gelin:
"Bu zehrin panzehirini istiyorum.
Zehirlediğimi anlamasın diye kayınvalideme farklı davranmaya, gülümsemeye ve saygı göstermeye başladım. Bu sefer onun da bana tavrı değişti, çok iyi bir insan oldu. Şimdi benim en iyi dostum. Onun ölmesine müsaade edemem."
Yaşlı aktar cevap vermiş:
"Panzehire ihtiyaç yok. Sana verdiğim zehir sadece tuzdu. O bir parça tuz, bugüne kadar kaç insanın arasını düzeltti anlatamam."

Aliyecim inanki bu gelin kaynana ilişkileri toplumda bir yara sanki halbuki hoşgörü ile yaklaşılsa hiç sorunlar yaşanmaz herkez yerini bilmeli çok şükür bizde böyle olaylar yaşanmadı ben her zaman söylüyorum büyüklerde iş biter ben kayınvalidemle 31 sene beraber yaşadım şimdi gelinimle 15 senedir beraber ve anne kız gibiyiz oda annesini üç sene önce kaybetti annesinin yerini dolduramam ama inanın ki çok seviyorum kendi kızlarımdan ayırmıyorum bu ölümlü dünyada arkada bırakacağımız sevgi hoş görü hiç bir şeye değişilmez sevgile saygılar :H

Nur_u Secde

Kayıtlı Kullanıcı
Ve aleyküm selam ve rahmetullahi ve berekatühü can ablacım..
Bu yazının medeni hal ile bir alakası var mı ki? Yoksa bizlere söylemesi kolay geliyor olabilir mi gerçekten? Her halükarda İslam'a göre ölçü böyle ablacım, tamamen tarafsız bir yazıdır.. Yorumunuzda İslamı bilmeyenler ve yaşamayanlar için haklısınız ablacım ama bir de bilip yaşayanlar arasındaki savaş (İslamı biliyorsa zaten savaş olmaz.), sevgiye dönebilir, bu da kişilerin elinde..Yanlışsam düzeltebilirsiniz...Güzel yorumunuz için çok teşekkür ederim ablacım..Allah c.c razı olsun..Acizane dualarımdasınız. Rabbimiz c.c yar ve yardımcınız olsun her daim, tüm sıkıntılarınızı gidersin inşallah, Amin..Rabbimize emanetsiniz. Selam ve baki muhabbetle ablam...B)
selamün aleykü güzel aliem.yok yanlış anladın yazının medeni hal ile bir alakası yok.çok önemli bir yazı.dediğin gibi islamı gerçekten yaşıyorsan bu tür probleler olabileceği düşünmüyorum.ama inanki kayınvalide gelini bağrıa basar ,hatalarını hoşgörüyle kapatırsa sorun olmaz.ha gelinlerin hiçmi suçu ok tabiki var.eşimin annesi deyip saygıda kusur etmemeli.
amma düşünün siz bir çocuğa sevgi verirseniz çocuk size yaklaşır aksi halde uzaklaşır.
10 yıl önce hiç unutmam çamaşırları kısa değilde uzun programa attığım için kayınvalidem ta istanbuldan ankarayı arayıp ,askerlik yapan eşime beni şikayet etmişti:Ksevgili eşim de beni arayıp çamaşırları bida kısa prorama at :Kallahım yarabbim gerçi eşim şimdi bende çok cahilmişim diyor ama şimdi gülerek anlattığım bu olay o zamanlar beni çok üzmüştü.tabi çok daha vahim olaylarla karşılaştım ama bunlardan bahsetmek istemiyorum.
evlenmeden önce bende aman nolucak kayınvalideme annem diye sarılırım diyordum ama sonra yarabbim ana oğulu bana tövbe tövbe seçerekmi verdim derdim:Kha şimdi kayınvalidemin huyları aynı ama olsun ben onu allah için yine seviyorum hakkım varsada helal ediyorum allah korusun son nefesine kadarda bakarım.çok eziyet etti bana ama olsun rabbim günahlarını affetsin o benim sınavımdı.şimdi bana laf söyledikçe gülüp geçiyorum.allaha emanet ol canım benim.

-Ammar Bin Yasir-

Kayıtlı Kullanıcı
selamun aleyküm ablacım ellerine sağlık çok güzel bi konu açmışşsın
her gelin Rabbimizin izni ile kaynana adayı aslında sanırım birazda bu açıdan düşünmeliyiz
Rabbimiz iyi insanlarla karşılaştırsın cümlemize hidayetler ihsan eylesin şaşırtmasın herşeyin başı öncelikle iyi bir kul olabilmek zaten kul iyiyiyse
hem iyi bir gelin hem iyi bir anne hemde iyi bir kayınvalide olur
Rabbimiz dogru yoldan ayırmasın bizleri inşallah topluma örnek bireylerden eylesin
hayırlı günler Rabbimize emanet ol ablacım

aliye_aliye

Altın Üye
Web Sitesi
www.fizikist.com
selamün aleykü güzel aliem.yok yanlış anladın yazının medeni hal ile bir alakası yok.çok önemli bir yazı.dediğin gibi islamı gerçekten yaşıyorsan bu tür probleler olabileceği düşünmüyorum.ama inanki kayınvalide gelini bağrıa basar ,hatalarını hoşgörüyle kapatırsa sorun olmaz.ha gelinlerin hiçmi suçu ok tabiki var.eşimin annesi deyip saygıda kusur etmemeli.
amma düşünün siz bir çocuğa sevgi verirseniz çocuk size yaklaşır aksi halde uzaklaşır.
10 yıl önce hiç unutmam çamaşırları kısa değilde uzun programa attığım için kayınvalidem ta istanbuldan ankarayı arayıp ,askerlik yapan eşime beni şikayet etmişti:Ksevgili eşim de beni arayıp çamaşırları bida kısa prorama at allahım yarabbim gerçi eşim şimdi bende çok cahilmişim diyor ama şimdi gülerek anlattığım bu olay o zamanlar beni çok üzmüştü.tabi çok daha vahim olaylarla karşılaştım ama bunlardan bahsetmek istemiyorum.
evlenmeden önce bende aman nolucak kayınvalideme annem diye sarılırım diyordum ama sonra yarabbim ana oğulu bana tövbe tövbe seçerekmi verdim derdim:Kha şimdi kayınvalidemin huyları aynı ama olsun ben onu allah için yine seviyorum hakkım varsada helal ediyorum allah korusun son nefesine kadarda bakarım.çok eziyet etti bana ama olsun rabbim günahlarını affetsin o benim sınavımdı.şimdi bana laf söyledikçe gülüp geçiyorum.allaha emanet ol canım benim.

Ve aleyküm selam ablacım,
Yazdıklarınızı, hüzünle karışık bir gülümsemeyle okudum.Rabbim, sizi çok sevsin emi?:DYazdığınız gibi bunlar da hayatımızın bir imtihanı gerçekten..Ne mutlu ki sabırla aşabilmişsiniz ablacım..Rabbimiz c.c hayrınızı, ziyadesiyle Yüce Divanında size sunsun inşallah..Allah c.c hakkınızda hayırlısını nasip eylesin inşallah..Rabbimize emanetsiniz can ablacım..Selam, dua ve muhabbetle inşallah..B)

aliye_aliye

Altın Üye
Web Sitesi
www.fizikist.com
selamün aleyküm
hemen hemen her evin tartışılacak konusudur geline sorsak ben haklıyım der kayın valideye sorsak oda ben haklıyım der..gelinler şlerini çok sevdiği için kimi görseler kıskanıyorlar bu çok açık ve net anne baba kardeş farketmiyor.görerek yaşıyorum.Kayın valide yani annede oğlunu yetiştirip büyütmüş belli bir yaşa getirmiş oda gelininden kıskanıyor mesela anne şuana kadar onun hep istediklerini tam anlamıyla yapmıştır ama eş kocasının istediklerini eksik yerine getirmiştir kayın valide huzursuzlanır ben nasıl yapıyordum o nasıl yapıyor diye..sonrası malum inatlaşmalar halbuki büyük büyüklüğünü bilse küçükte küçüklüğünü bilse Allahın izniyle birşey olmaz diye düşünüyorum zaten konuda da çok açık anlamışlar Allah c.c. razı olsun paylaştığınız için sağolun Allaha emanet olun.. dualarda buluşalım inşAllah..

Ve aleyküm selam kardeşim..Değerli yorumunuz için çok teşekkür ederim. Rabbimiz c.c sizden de razı olsun.Siz de Allah'a emanetsiniz.Hayırlı cumalar dilerim..Selam ve dua ile..B)

aliye_aliye

Altın Üye
Web Sitesi
www.fizikist.com
Esselamun aleyküm canım kardeşim Paylaşımınız için çok teşekkür ederim çok hoşuma giderek okudum.Malesef geçmiş çağımızda ve şimdiki çağımızda bu sıkıntılar sürmektedir.Gelin kayınvaldesini annesi gibi görmekte ve kayınvalde gelinini kızı gibi görmekte diretmektedirler.Bu iki kişinin arasında olan sorunlar aslında çok önemli sorunlar olmamasıda dikkat çekmektedir havadan sudan diyebiliceğimiz tabir kadar basittir.

Gelin kayınvalde ilişkisini anlatan geçenlerde bir yazı okumuştum ve çok hoşuma gitmişti ve müsadenizle sizinle paylaşmak istiyorum
güzel kardeşim biraz uzun ama hoşgörünüze ve sabrınıza sığınıyorum ...B)

Kim kazanır bu kavgayı dersiniz? Kazanmak bir yana bu savaşta pek çok kişinin canı yanar; en başta her iki kadının, arada ezilen eşin, varsa çocukların ve bazan da ilgili diğer aile bireylerinin.
Kayınvalide – Gelin problemleminin tarihçesi çok eski dönemlere dayanmaktadır. Bu iki kadının güç kavgası, ego tatmini, ve en önemlisi çok sevdikleri aynı erkeğin gözünde önemli olma isteği kayınvalideler ve gelinler arasında bitmez tükenmez çekişmeler yaşanmasına yol açmıştır. Kıskançlık ve çekememezlik zaman zaman had safhalara çıkmış ve iki kadının birbirlerini üzmek adına inanılmaz kötülükler yaptıkları gözlenmiştir. Sonuçta kim kazanır bu kavgayı dersiniz? Hiç birisinin kazanmadığını söylersek pek de yanlış bir şey söylememiş oluruz. Bu savaşta pek çok kişinin canı yanar; en başta her iki kadının, arada ezilen eşin, varsa çocukların ve bazen de ilgili diğer aile bireylerinin.

Peki bu tarihsel soruna çözüm bulundu mu hiç? Genel olarak evliliklere baktığımız zaman:
Evliliğin başında: Kayınvalide agresif, güçlü, mutlu... Gelin ise pasif, mağdur ve mutsuz...
Evliliğin ortalarında: Kayınvalde ve gelin birbirinin ayaklarına basmamaya çalışır. Gizli çekişme sürer ama görüntüde anlaşır görünürler. Eğer gelin bu arada güçlenmişse kayınvalide artık geri çekilmeye başlamıştır. Eğer kayınvalide hala dominant ise gelin görüntüde dikkatlidir ama fırsatını bulunca da saldırmaktan kaçınmaz. Gelin artık kayınvalideden uzaklaşır. Mümkün olduğu kadar onu dışlamaya gayret eder.
Evliliğin olgun döneminde: Artık gelin ağırlığını iyice evde hissetirir. Gelin agressif ve mutlu (intikam alan) kayınvalide ezilmiş ve acı çeken duruma gelir.
Gördüğünüz gibi sonsuza kadar bu çekişme sürer. Peki çözüm var mı? Hiç birbiri ile geçinen kayınvalide-gelin örnekleri yok mu? Bu çekişme neden olur?

Tabii ki birçok iyi geçinen hatta ana-kız gibi olan kayınvalide-gelin olmuştur ve var olmaya devam edecektir. Eğer hem kayınvalide hem gelin karşı tarafın haklı olabileceği tarafları bulabilirse, ne hissettiğini anlamaya çalışırsa, empati yapabilirse yani kendini karşı tarafın yerine koyabilirse, saygılı ve tolaranslı olabilirse yaşanan problemlere belli oranda çözüm üretilebilirler. Tecrübe konuşuyor. Denenmiştir.

Gelin hep beraber farklı yapılardaki gelinlerle kaynanaların olası düşüncelerini inceleyelim:

Gelinini sorun eden bir kayınvalide ne düşünür?:
“Bu çocuğu ben doğurdum, onu büyütünceye kadar gözümü budaktan kıskanmadım. Onun için canımı veririm. Onun bana hep ihtiyacı var. Onu korumalıyım. Ona zarar verecekleri engellemeliyim. El kızı (gelin) oğlumu avucunun içine aldı. Oğlumu uyarmalıyım. Oğlumun yakınında olmalıyım. Oğlum beni unutmasın. Sahayı boş bırakmamalıyım. Ben bu kadar zaman oğlum için çalıştım şimdi sıra oğlumda ve gelinimde onlar da beni mutlu etsinler ve benim arzularımı yerine getirsinler. Hala kontrolun bende olduğunu göstermem gerek. Oğlumun evi benim evimdir. Bu çocuk benim!!!”

Gelinini sorun etmeyen bir kayınvalide ne düşünür?:
“Ben oğlumu çok seviyorum ve onun mutlu olmasını, kendi yaşamını eşi ile birlikte sürdürmesini istiyorum. Oğlum benim sahip olduğum bir mal değil, varlığından mutlu olduğum bir birey. Artık kendi ayaklarının üzerinde durabiliyor dolayısı ile korunmaya, hele de eşinden korunmaya ihtiyacı yok. Elbette ki eşi ile yaşamı paylaşırken problemleri olacaktır bu benim sorunum değildir. Onlar bu durumla baş edecekler ve kendi tecrübelerini kazanarak birlikte yaşamayı öğreneceklerdir. Ben araya asla girmeyeceğim. Elbetteki eğer gelinimi de benim kızım olarak kabul edeceksem onunla samimi bir ilişki kurmaya gayret etmem gerekir. Farklılıklarını hoş görüp oğlumun eşini değiştirme ve ailemize uydurma çabası göstermeyeceğim. Benim ve oğlumun eşi arasında bir sorun var ise bunu gelinim ile çözeceğim, oğlumla değil. Bir ihtiyaçları olduğu zaman ben hep onlar için var olacağım ama bu onların yaşamlarına karışmak veya yönlendirmek anlamına gelmiyor. Yadırgasam da onların ne çocuk büyütme şekillerine ne de yaşam tarzlarına karışma hakkını kendimde görmeyeceğim. Kendimi önemsetmek adına onlara duygusal veya başka bir araçla (Para veya maddiyat) gibi baskılar ile onları satın almaya çalışmayacağım. Kısaca farklılıklarına saygı göstereceğim ve anlamaya çalışacağım, Kendi deneyimlerini yaşamalarına izin vereceğim.”

Kayınvalideyi sorun eden gelin ne düşünür?:
Kayınvaldem evliliğimizin tek sorunu. Bu kadın her konuda yaşamımıza karışıyor. Sürekli bana ne yapmam gerektiğini söylüyor. Oğluna hizmetçi tutmuş gibi davranıyor. Sanki benim tek işim oğlunu mutlu etmek. Sürekli dedikodumu yapıyor, orda burda beni insanlara kötülüyor. Her fırsatta oğluna benim hakkımda kötü laflar söyleyip şikayet ediyor, bizi kavga ettiriyor. Oğlundan beni ayırmak için elinden geleni ardına koymuyor. Oğlu da onu susturmuyor, beni müdafaa etmiyor. Ya anasını seçmeli ya beni. Bu kadın her fırsatta benim hatalarımı ortaya çıkarmak için uğraşıyor. Onun yüzünü görmek şöyle dursun sesini bile duymaya tahammül edemiyorum. Bu kadından nasıl kurtulabilirim Allahım? Nefret ediyorum, ne olurdu sanki yok olsa. Çocuklarımın bu kadına gitmesine tahammül edemiyorum. Kesin bana karşı çocuklarımı dolduruyordur. Evime gelmesini istemiyorum, eşyalarımı karıştırmasından nefret ediyorum, evimi düzeltmeye kalkmasından ve beni beceriksiz gibi göstermesini hiç sevmiyorum. Helede mutfağa girip oğluna en sevdiği yemekleri yapmaya kalkması ve oğlunun gözünde beni yetersiz göstermeye çalışması... Bu kadından nefret ediyorum...”

Kayınvaldeyi sorun etmeyen gelin ne düşünür?:
“Bu benim eşimin annesi. Tabii ki benim annemden farklı. Onu olduğu gibi kabul etmem gerekiyor. Anlayışlı, sabırlı ve hoşgörülü olmalıyım. Bizim yaşamımıza karışmaya çalıştığı zaman güzel bir dille eşimle birlikte düşünüp karar verdiğimizi söylemek gerekiyor. Davranışlarını kişisel algılamak yerine, oğlunu kaybetmekten korkan bir kadının paniği olarak düşünüp anlamaya çalışmalıyım. Açık ve samimi olmalıyım. Kötü biri olmadığını biliyorum. İstemediğim bir şeyi sırf olay çıkmasın diye yapmamazlık etmeyeceğim ama inat olsun yada intikam almak içinde onun istemediği davranışlarda bulunmayacağım. Kayınvaldemin beni üzmesine izin vermeyeceğim ama bende kayınvalidemi üzmek için çabalamayacağım. Kayınvalidem ile bir problemim var ise bunu benim adıma eşimin çözmesini beklemeyeceğim. Eşimi ikimizin arasına sokmayacağım ve bir seçim yapmak zorunda bırakarak ne evliliğimi ne de eşimi yıpratmayacağım. Eşimin annesine saygı duyuyorum ve mümkün olduğunca anlaşmanın bir yolunu arıyorum...”

Evet sevgili okurlar, Kayınvalide – Gelin problemleminin gerçekten çözümü var, bütün mesele anlayışlı olmayı, ön yargılarımızdan kurtulmayı, iyi niyetle yaklaşmayı, empati yapabilmeyi ve hepsinden önemlisi güç kavgasına girmemeyi başarabilmekte yatıyor. Bunu başarabilen tüm kaynanaları ve gelinleri tebrik ediyorum, çünkü gerçektende başarılması söylendiği kadar kolay değil. En azından kayınvalidem ile birlikte 30 yıllık ilişkimizden sonra bunu güvenle söyleyebilirim.

Bütün kayınvalidelere ve gelinlere saygı, sevgi ve anlayışa dayalı bir ilişki kurabilmeleri dileklerimle

Baki muhabbet, selam ve dua ile...B)

Ve aleyküm selam ve rahmetullahi ve berekatühü Zeynep Rukiye'm,
Est. canım kardeşim Katkılar sunuldukça ben bundan çok memnun oluyorum..Burada bizlerin de okumasına ve öğrenmesine vesile oldunuz.Çok teşekkür ediyorum..Şükran biküm, Allah yınsırki inşallah.;)
Canım kardeşim, çok güzel yorumunuz ve çok değerli katkınız için Rabbimiz c.c razı olsun, ecrinizi Adn ve Firdevs Cennetleriyle lütfeylesin inşallah..Amin.

Haklısınız canım kardeşim, ilişkilere müspet manada katkı yapacak herşeyin uygulanmasında her iki tarafa büyük görev ve sorumluluklar düşüyor..Rahman c.c bu konuda herkese ''hayırlar'' işlemeyi ve vebal altına girecek her şe(r)yden uzak kalmayı nasip eylesin.En Güzel'e emanetsiniz gönlü ve isimleri güzel kardeşim..Selam, daimi dualar ve baki kardeşlik ile inşallah..B)

aliye_aliye

Altın Üye
Web Sitesi
www.fizikist.com
çocuk eğitmek o kadar zorki çocuğu büyütüp onu yeşertmek zor çocuğa iyi ve kötü şeyleri hayatı ve hayatının zorluklarını anlatmak gerek ben anneyim çalıştığım için yanında yeteri kadar bulunamıyorum:A bulunduğum zamanlarda ona iyi bir insan yapmak için uğraşıyorum bir çocuğu ahlaklı dinine bağlı iyimser güzel huylu eğitmek ne güzel allahıma hep bunun için allahıma dua ediyorum hayırlı vatanını seven dinine bağlı hayırlı bir evlat olsun

El Mucib c.c dualarınıza, dualarımıza icabet eylesin, makbul kılsın inşallah..Baki dualar ile..B)

aliye_aliye

Altın Üye
Web Sitesi
www.fizikist.com
KAYIN VALİDE'nin DİKKAT EDECEĞİ HUSUSLAR

Kayın valide,gelinin eve gelmesiyle görevi bitmiş değildir.
Asıl vazifesi bundan sonradır.
Bir anne oğlunun hayat boyunca mes'ud olması,yuvada saadetin devamına binaen gelini için dikkat edeceği bir takım vazifeleri vardır.

Şöyle ki;
Her evin bir yaşayış tarzı olduğu gibi,insanların da ahlaki durumları başka başkadır.İşte her yeni gelin,
gelin geldiği evin,
yabancı,garib bir kuşu gibi olduğundan,geldiğiyerin ahlak ve yaşayış durumlarını bilemez,iyice alışıp öğrenene kadar acemilik çekerek hizmette ufak-tefek kusur ve hatası olabilir.
Bu haller olduğunda da utanır,sıkılır ve korkar.

Böyle bir anda basiretli olan kayın valide sabır ve yumuşaklıkla,güleryüz ve tatlı dille,kızım-yavrum tabiri ile,sıcak bir alaka ve yakınlıkla hatalarını düzeltir ve bilmediği şeyleri öğreterek alıştırır.

Beğendiği güzel işlerine ise;
aferin kızım,memnun oldum,sağ ol yavrum,mes'ud-bahtiyar ol evladım..diyerek taltif eder.
Kendi ÖZ EVLADI gibi muamele ederek..kendisinin ilk gelinlik günlerini hatırlayarak,ona göre yapılması lazım olan şeyleri yapar.
...............

Ne yazık ki zamanımızda bir çok cahil kayın valideler daha gelini eve getirdikten 10-15 gün sonra tavır ve hareketlerini değiştirerek,
gelinine karşı kıskanç ve kaba harekette bulunurlar.
Gelininin ufak-tefek kusurlarını öne sürüp titizlenir,sinirlenir,kızar,darılır,gördüğü işi beğenmez, hakir görür,beceriksiz olduğunu söyler,
annesinin hiç bir şey öğretmediğini başına kakar.
ÇOK
zaman oğluna şikayette bulunur!
.......................

Karşılıklı ilişkilerin iki tarafı daima çatışan,üstünlük sağlama çaba ve gayretlerine yöneltmesi gibi bir durum zuhur ettiğinde..artık o ailenin kopma durumuna sürüklenmesine, nihayetinde ayrılma-boşanmanın kaçınılmaz olacağı bu günün evliliklerinde sıkça görülebilmektedir.
Her iki tarafında,sabır ve tahammül,sevgi ve saygı noksanlığı neticesi,kısa süreli bu evliliklerin yürütülebilmesi için gerekli anlayış ve gayret maalesef gösterilememektedir..
..........................

Olayın diğer bir boyutu da,evlenen evin oğlunu yakından ilgilendirmektedir...
Erkek;
hem eşi hem annesi arasında kalmak..tabiri caizse iki ateş arasında kalmış bir zavallı konumuna düşmekte..bazen ne yar'dan(!) ne ana'dan olmamak için olağanüstü gayret sarfetmek durumuna açıkçası itilmekte..
en kötüsü taraf tutması istenmektedir..Aşağısı sakal-yukarısı bıyık(!).. gel de çık işin içinden sonra..
...........................

Bu nedenle her aile yuvası kuran genç erkek aile hukukuna ait, anne-baba hukukuna ait bilgileri öğrenip,
tefekkürle,sabır metanetle hareket etmeli ki,
her iki tarafı da incitmeden idare edebilmeli ve ailede huzur ve saadeti sağlamalıdır.

Alıntı..

EsselamuAleyküm Aliye Yeğenim;
Aslında ne hikmetse her gelin geleceğin müstakbel KAYIN VALİDE adayı olmasına rağmen nedendir bu ilişkilerdeki bazı zaman ve hallerdeki huzursuzluk,neden sürer gider,neden kabullenmekte zorlanılır..
Allah'ın emaneti olarak görülse..kendi kızı gibi davranılsa aslında problem bitecektir.
Aileler kendi kızlarına (şayet varsa) evlendiklerinde nasıl muamele yapılmasını istiyorlarsa..gelinlerine de aynı şekilde- öyle davranmaları gerekir değil mi?

Çözüm bulunabilmesi dileğiyle..herkese iyi ve geçimli Kayın valide'ler nasib olması duasıyla..Gerekli ve güzel bir konuydu..Allah(CC) razı olsun..

Selam ve dua ile Allah(CC)'a emanet olunuz..

Ve aleyküm selam ve rahmetullahi ve berekatühü çok kıymetli Talip amcam..
Yazan ellerinize ve o güzel yüreğinize sağlık olsun inşallah..Yorumunuz çok güzeldi..Rabbimiz c.c sizden de ebeden razı ve memnun olsun, sizi razı olduğu kullarıyla haşreylesin inşallah..Evet Kıymetli Talip Amcam, çok haklısınız..İnsanlar bu konuda nefislerinin direktifleriyle hareket ediyorlar..Allah c.c rızası ve Allah c.c korkusu kalplerde yerini bulmayınca, yazık ki böyle cahilî adet ve yaklaşımlar, muameleler her zaman olacaktır..Rahman c.c bu bilinçten yoksun olanlara İslam'ın, şifa, huzur ve mutluluk sunan reçetesini uygulamayı ve nefislerini ezebilmeyi nasip eylesin..En önemlisi de ''kul hakkı'' gibi bir vebalden de böylece korunmuş olurlar..Güzel, değerli ve faydalı katkınız için de şükranlarımı sunuyorum kıymetli Amcam..İki tarafın da hal, tavır ve vazifeleri olgunlukla müşahade edilmiş, en çok da bir büyük olarak kayınvalideye düşen görevler, çok güzel ve adil bir çerçevede dile getirilmiş..Rabbimiz c.c herkese bu şuurda ve kamiliyette davranmayı nasip eylesin, anlamsız çekişme ve kıskançlıklar da sevgiye dönüşsün inşallahu Teâla..

Rabbimiz c.c tüm yuvalara, sağlık, huzur, mutluluk, bereket ve en önemlisi ''İslam'ın nurunu'' nasip eylesin inşallah..

Bu arada sizin ve kıymetli ailenizin Hicrî yılbaşınızı en içten dileklerimle Rabbimden mübarek kılmasını diliyor, hakkınızda hep hayırlısının olmasını diliyorum kıymetli Talip amcam..

Dualarımda daimisiniz..Rabbimiz o güzel gönlünüze göre versin, sizin de dünyevi ve uhrevi tüm sıkıntı ve gammınızı dindirsin inşallah..En Yüce'ye emanet olun..Selam ve baki dualar ile..

aliye_aliye

Altın Üye
Web Sitesi
www.fizikist.com
Gelinlere düşen görev;

Kaynana demek (kaim ana); ana makamına kaim olan demektir. Gelin kayınvalidesinin annesinin yerine koyacak. Ona annesi gibi davranacak, muamele edecek. Ne demiş atalarımız "Ne ekersen onu biçersin". Bu düstur ile hayatlarını ikame ettirmeleri gerekir.

Kendilerinin de birgün kayınvalide olacaklarını hiç akıllarından çıkarmamalıdırlar. Bilmelidirler ki; kocaları da bir ana kuzusudur. Kendileri çocuklarına nasıl düşkünse kayınvalideleri de evlatlarına öyle düşkün olacaktır.

"Aile fertlerine yaptığın her iyilik onlara sadakadır" hadisi gereğince; Kayınvalidelerine sevgi ve hürmette kusur etmemelidir. Sonuçta onlar zaten yaş itibariyle büyükler ve bunu hak ediyorlar.
Gelin kayınvalidesini sık sık ziyaret etmeli, bayramlarda, kandillerde vs. hatırını sormalıdır. Onu arayarak gönlünü almalıdır.
En kızgın anında bile gelin kayınvalidesi ile münakaşasında terbiye ve edebini muhafaza etmelidir.
Kendi annesi veya ailesinin özel meselelerini nasıl kimseye söylemiyorsa kayınvalidesi ile yaşadıklarını ona ait sırları kimseye söylememesi gerekir. Yani sır tutmalı, sırdaş olmalı. Bu durum kayınvalidesinin daha hoşuna gider. Gelinine duyduğu güven artar.
Herhangi bir konuda asla iddialaşmaması, inatlaşmaması gerekir. "Siz haklısınız, ama benim düşüncem budur" demeli. Konuyu uzatacak sözlerden kaçınmalı. Böyle durumlarda susmak her zaman en büyük sanattır.

Kayınvalideye düşen görev ve sorumluluklar:

Gelinleriniz baba evinden sizin yuvanıza gelip ailenizin bir ferdi oldu artık. Ona Allahın bir emaneti olarak bakın. Çünkü onlar sizlere Allahın bir emanetidir.
Kendi kızınızın veya bir aile ferdinin kusurlarını örter gibi gelininizin de kusurlarını örtün.
Gelininize emir vererek konuşmayın, daima onunla evladınız gibi hoşgörülü konuşun.
Evladınız ve gelininiz aralarında tartışıyor olabilirler, onların aralarına girmeyin.
Ahçılığı ile ün yapmış bir kadın, oğlunu ve yeni gelinini o akşam yemeğe çağırmıştı. Yine dostları olan yaşlı kadını da…Mutfağa girdi ve yemeği hazırlamaya başladı. Akşam oldu ve misafirleri geldiler. Bir de ne görsünler yemekleri olmamış, tatlılar un kokuyor, patatesler pişmemiş, köfteler ise yanmış. Fakat durumu fark ettirmemek için yaşlı kadın ve gelini ellerinden geleni yapmışlar.Yemek bitmiş. Kadının oğlu ve gelini evlerine dönmüşler. Bunu fırsat bilen yaşlı kadın sormuş:-Ben senin harika bir ahçı olduğunu adım gibi biliyorum, fakat bu akşam yemeklerin hiç olmamış. Hayırdır hasta mısın?Kadın cevap vermiş:
Hayır oldukça iyiyim. Yemekleri kasten öyle yaptım. Bu yemekten sonra oğlum asla ikide bir annesinin yemeklerini hatırlatıp karısının kalbini kıramayacak
Gelininizin size dinen bakmak zorunda olmadığını bilin. Ancak ondan gördüğünüz saygı ve hürmet karşılığında ona teşekkür ve dua etmeyi unutmayın.
Gelininizi oğlunuz ile aranıza gören bir yabancı gibi görmeyin.
Gelininizi her konuda methetmeli, ona bir anne şefkati ile davranmalısınız.
Gelininize hayat hakkı tanımalı onu bazı konularda serbest bırakmalısınız. Eşler arasındaki kararları saygı ile karşılamalısınız.
Gelinine sık sık iğneleyici, rencide edici laflar sarfetmekten kaçınmalısınız.
Gelininizin ufak tefek hatalarını görmezden gelmeli, olayları büyütmekten kaçınmalısınız.
En önemlisi gelininizin ailesi ile görüşmesinden rahatsız olmamalı, bu rahatsızlığınızı ima ile de olsa belli etmemelisiniz. Sizin kızınız size geldiği zaman nasıl memnun oluyorsanız; onlar da o kadar memnun olurlar.
Bu tür olaylarda (varsa eğer) arada kalan genelde eş olur. Koca muhakkak yatıştırıcı olmalı, arayı bulmakta dikkatli davranmalıdır. Karısının ve annesinin birbirleri hakkındaki kötü sözleri birbirlerine aktarmamalıdır.
Ne mutlu iyi geçinen birbirine sevgide, hürmette, saygıda, hoşgörüde kusur etmeyen gelin ve kayınvalideye!
Bu da çok güzel bir hikayedir.Muhakkak okumanızı tavsiye ederim.

Gelin ve Kaynanası

Bir gelin kaynanasıyla hiç geçinemiyor.
Araları o kadar kötü ki gelin aktara gidip durumu anlatıyor:
"Onu mutlaka zehirlemeliyim ama bana öyle bir zehir ver ki, kimse fark etmesin"
Yaşlı aktar geline bir toz vermiş.
"Bunu her gün yemeğine çok az karıştır, fakat aranı çok düzgün tut, gülümse, iyi davran ki kimse senden şüphelenmesin" demiş.Kızgın gelin kaynanasının her yemeğine muntazam o beyaz tozdan karıştırıp, bir ay ömrü kalan kaynanasına çok iyi davranmaya başlamış.
Aradan bir ay geçince tekrar aktara gelmiş gelin:
"Bu zehrin panzehirini istiyorum.
Zehirlediğimi anlamasın diye kayınvalideme farklı davranmaya, gülümsemeye ve saygı göstermeye başladım. Bu sefer onun da bana tavrı değişti, çok iyi bir insan oldu. Şimdi benim en iyi dostum. Onun ölmesine müsaade edemem."
Yaşlı aktar cevap vermiş:
"Panzehire ihtiyaç yok. Sana verdiğim zehir sadece tuzdu. O bir parça tuz, bugüne kadar kaç insanın arasını düzeltti anlatamam."

Aliyecim inanki bu gelin kaynana ilişkileri toplumda bir yara sanki halbuki hoşgörü ile yaklaşılsa hiç sorunlar yaşanmaz herkez yerini bilmeli çok şükür bizde böyle olaylar yaşanmadı ben her zaman söylüyorum büyüklerde iş biter ben kayınvalidemle 31 sene beraber yaşadım şimdi gelinimle 15 senedir beraber ve anne kız gibiyiz oda annesini üç sene önce kaybetti annesinin yerini dolduramam ama inanın ki çok seviyorum kendi kızlarımdan ayırmıyorum bu ölümlü dünyada arkada bırakacağımız sevgi hoş görü hiç bir şeye değişilmez sevgile saygılar :H

Selamün Aleyküm muhterem Hafize annemizB)..

İlişkilere faydalar sağlayacak ve aradaki bağları güçlendirecek olan bu değerli katkınız için çok teşekkür ederim size..Örnek bir kıssa da, çok ibretlikti..Rabbimiz c.c sevgi ve mutluluk dolu yuvalar nasip eylesin inşallah..Amin..Güzel yorumunuz için şükranlarımı sunarım.Rabbimiz, saadetinizi iki cihanda da ebed kılsın inşallah...Cumanız mübarek olsun..Selam ve daimi dualar ile..:H

zeynepates

Kayıtlı Kullanıcı
tesekkür ederim allah razı olsun....

tesekkür ederim allah razı olsun....

bana destek olan birini anlayan birini görmek beni gercekten mutlu etti...rabbim büyük acıkcası bu insanların bana yaptıkları yada benim gibi mağdurlar vardır elbet bunların tümü birer kul hakkıdır onlar düşünsünsünler neler olacağını çünkü gercekten inanan biri olarak benim vicdanım çok rahat allah hakkımızda hayırlısını versin ben iyiyim rabbiminde içimdeki gücünde etkisiyle hemde çok iyiyim...rabbim bana yardım etti yine atlatttım bu durumu ama onlar bu ilişkiye yazık ettiler birini hiç tanımadan yargıladılar...allah ıslh etsin ne diyeyim...tekrar tesekkür ederim allah hayırlı inanan insanlarla karsılastırsın bizi insallah

kulun biri

Kayıtlı Kullanıcı
8 SENELİK EVLİYİM VE ALLAH' ŞÜKÜR KAYNANAMI ANNE GÖRÜMCEMİ BACI GİBİ SEVERİM BİLİYORUM Kİ ONLARDA BENİ SEVERLER İNŞAALLAH HEP BÖYLE GİDER. PAYLAŞIMLARINIZ İÇİN ALLAH RAZI OLSUN...

Bu konuyu görüntüleyen kişiler

Üst Alt