Neler Yeni

Hoşgeldiniz İslami Forum Sayfası

Tüm özelliklerimize erişmek için şimdi bize katılın. Kaydolduktan ve oturum açtıktan sonra, konular oluşturabilir, mevcut konulara yanıtlar gönderebilir, diğer üyelerinize itibar kazandırabilir, kendi özel mesajınızı edinebilir ve çok daha fazlasını yapabilirsiniz. Ayrıca hızlı ve tamamen ücretsizdir, peki ne bekliyorsunuz?
Blue
Red
Green
Orange
Voilet
Slate
Dark

Dua Adabı ve Makbul Olduğu Zamanlar (2 Kullanıcı)

leyla-1

Altın Üye
Ayın En İyi Üyesi
Duanın etkisinin ortaya çıkmasını engelleyen afetlerden biri kulun acele etmesi, kabulünün geciktiğini düşünüp kederlenmesi ve duaya devamı terketmesidir. Bu kişi bir tOhum saçan veya ağaç diken, sonra onun bakımını yapan, sulayan, sonra da olgunlaşmasını ve toplanacak hâle gelmesini beklemeyip terkeden gibidir.

(İbni kayyım elcevziyye) allah ondan razı olsun

Sahîh-i Buhârî'de, Ebû Hureyre'nin (r.a.) rivayetiyle geçen bir hadiste Rasûlullah (SAV):

"Sizden her birinizin duası, acele etmediği ve "İşte ben Rabbime dua ettim ve kabul buyurmadı" demediği sürece kabul olunur."

Sahîh-i Müslim'de de, peygamberin (SAV) şu hadisi geçmektedir:

"Bir kul günahı veya akrabasıyla dargınlığı gerektirecek bir şey dilemedikçe ve acele etmedikçe duası daima kabul olunur."

Peygamber'e (SAV) "Yâ Rasûlullah, o acelecilik nedir?" diye soruldu:

"İnsan, dua ettim dua ettim, de duamın kabul edildiğini hiç görmedim, der. Dileğinin gecikmesinden dolayı usanır da duayı terkeder." diye cevap verdi.

buhari kitabutdeavat 22​

Allah razı olsun kardeşim emeğinize sağlık Rabbim hepimizin dualarını hayırlısıyla kabul edip ellerimizi dergahından boş çevirmesin inşallah.Allah hepimizin yar ve yardımcısı olsun.
Selam ve dua ile Allah'a emanet olun..

Rabia-Adeviye

Kayıtlı Kullanıcı
Allah razı olsun kardeşim emeğinize sağlık Rabbim hepimizin dualarını hayırlısıyla kabul edip ellerimizi dergahından boş çevirmesin inşallah.Allah hepimizin yar ve yardımcısı olsun.
Selam ve dua ile Allah'a emanet olun..

Allah(c.c.) razı olsun amin amin amin..

s.s.s

Kayıtlı Kullanıcı
Dualarimiz Neden Kabul Edilmiyor

Dualarimiz Neden Kabul Edilmiyor

DUALARIMIZ NEDEN KABUL EDİLMİYOR

İnsanlar, ne zaman Kur'an reçetesinden ve peygamber izinden ayrılıp nefislerine uymuşlarsa, o zaman kendi elleriyle kendilerini cezalandırmışlardır. Dikkat ediniz! Heva ve heveslerimize uyduğumuz için "Karada ve denizde düzen bozulmuş"[1] yiyeceklerimizden bereket kalkmış, küçük- büyük saygısı silinmiş, çocuklar; anne ve babalarına karşı gelmeye, kardeşler; birbirlerine diş bilemeye başlamışlardır. Peki bütün bunlara sebep ne ?

Bir gün, İbrahim Ethem hazretleri, Basra şehrinde dolaşırken, Basra'lılar yanına yanaşıp:

"Ey hazret! ALLAH'u Tealâ Kur'an-ı Kerimde: "Bana dua edin, (dualarınızı) kabul edeyim."[2] buyurduğu halde, biz çok zamandır dua ediyoruz, dualarımız kabul olmuyor. Sebebi nedir?" diye soru sorarlar.

Bu soruya karşılık mübarek zat, bakınız ne cevap veriyor:

"On şeyden dolayı sizin kalpleriniz ölmüş, bu on kötü sıfat kimde bulunursa, nasıl olurda, ALLAH onun dualarını kabul eder?." Diyerek, toplumun en önemli on çeşit hastalığını şöyle sıralıyor:

1- "ALLAH'ı tanıyorsunuz, ALLAH'ı tanıdığınızı iddia ediyorsunuz; fakat Ona gerçek manâda kul olmaktan kaçıyorsunuz.

2- Kur'an-ı okuyorsunuz; fakat onun emir ve nehiylerine riayet etmiyor, onunla amel işlemiyorsunuz.

3- "Şeytan düşmanımızdır" diyorsunuz; fakat şeytanın her isteğini yerine getiriyor; ona itaat ediyorsunuz.

4- "Ümmeti Muhammed'deniz” diyorsunuz; fakat, Resulün sünnetlerine tabi olmuyorsunuz.

5- Cennete gireceğinizi söylüyorsunuz; ama oraya girmek için gerekli olan amelleri işlemiyorsunuz.

6- Ateşten (cehennemden) kurtulmak istiyorsunuz; fakat yaptığınız kötü ameller yüzünden kendinizi ateşe hazırlıyor-sunuz.

7- Ölümün hak olduğunu biliyorsunuz ancak; ölümün hakkını verip te; ona, gereği gibi hazırlanmıyorsunuz.

8- Din kardeşlerinizin ayıpları ile meşgulsünüz; ama kendi kusurlarınıza hiç mi hiç bakmıyorsunuz.

9- Rabbinizin nimetlerinden faydalanıyorsunuz; ama ne var ki, Ona gereği gibi şükretmiyorsunuz.

10- Ölülerinizi gömüyorsunuz da; bir gün sizinde başınıza geleceğini düşünüp ibret almıyorsunuz..."

Buyurarak toplumun temel hastalıklarını dile getiriyor.

Kıymetli Mü'minler!

Eğer yaptığımız dualar kabul olmuyorsa, eğer fitne başını alıp yürüyorsa, eğer kazancımızda bereket görünmüyorsa, eğer musibetler peşimizi bırakmıyorsa ve eğer felâketler birbirini kovalıyorsa, kendimizi kontrol edelim ve gereğini düşünelim.

Gerçek manâda kul, gerçek manâda ümmet ve gerçek manâda insan olmaya çalışalım.

Hutbeme, hutbemizin başında okuduğum ayet ve hadisin meâlleri ile son veriyorum. Rabbimiz buyuruyor ki:

"(Habibim) Kullarım beni sana sordukları vakit de ki; Muhakkak ben yakınım. Dua edenin duasını bana dua ettiği anda işitir ona karşılık veririm. O halde, kullarım da benim davetime uysunlar ve bana inansınlar ki, doğru yolu bulmuş olsunlar."[3]

Önderimiz (s.a.v.) de bizleri uyararak şöyle buyuruyor:

"Nefsim yed-i kudretinde olan ALLAH'a yemin ederim ki, ya iyiliği emreder kötülükten men edersiniz, yahut ALLAH'û Tealâ size azap gönderir. ALLAH'a (azabın kaldırılması için) yalvarırsınız, lâkin duanız kabul edilmez"[4]

Rabbimiz; dünya ve ahiret saadeti vererek, cümlemizi; Fitneden, fesattan, hayasızlıktan ve çirkin işlerden muhafaza buyursun . (Amin)

[1] Rum suresi: 41. ayetten

[2] Mü'min suresi: 60. Ayetten

[3] Bakara: 186

[4] Riyazü's Salihin tercümesi S. 181

s.s.s

Kayıtlı Kullanıcı
....................

s.s.s

Kayıtlı Kullanıcı
.......................

s.s.s

Kayıtlı Kullanıcı
...................

ikbaal

Kayıtlı Kullanıcı
Amin . Allah u Teala razı olsun.

نعىمة

Yasaklı Kullanıcı
Allah razı olsun, güzel bir konu

dualar kabul ediliyor..
dünya imtihan yeri olduğu için öyle ya da böyle imtihan oluyoruz..
bazen bunu unutuyoruz.."Yunus sen bu dünyaya niye geldin : gece gündüz Hakkı zikretsin dilin.." "Allah sevdiği kuluna bela verir"...biz insanlar naköruz maalesef..bela gelince yalvarmaya başlıyoruz..nefis tabiatı bu..derdimiz açılınca unutuyoruz..Allah bağışlasın...dua da bir amel olduğu için..amellerin kabulunde esas ihlastır..duanın da namaz gibi arşa kadar yükseldiği hakkında okumuştum..
ihlas rizadan doğar..geldiği müsibetlere ,kadere razı olmaktan...her derde deva vardır : Allahı zikiri..Allahı zikrin deva olmadığı dert yoktur...
Allahü Teala dua edenleri sever.."Bana dua edin icabet edeyim." "Kullarım sana Benden soruyorlar : Ben yakınım, Bana dua edenin duasına icabet ederim"..
kul fakirdir acizdir herşeyi Rabbinden ister ama duanın manası da sadece istemek değildir , başka manası ise çağırmaktır.."dağalar ile taşlar ile çağırayım Mevlam Seni, sehelerde kuşlar ile çağıryım Mevlam Seni..."

selametle...Allah duası kabul olanlardan eylesin, her derde derman ihsan eylesin Hz. Muhammed (sav) hatırı için..

Bu konuyu görüntüleyen kişiler

Üst Alt