selamün aleyküm
cat-kem diye bir sistem varmış metal desteksiz diş yapımı..bilgi verebilirmisiniz netten bakmaya calıştım ama pekde bişey anlamadım...
selam ve dua ile
Selamun Aleyküm,
Köşemde herhangi bir konuda yardımcı olabilmek için olabildiğince her kardeşimizin rahatlıkla anlayabileceği ifadeleri seçmeye gayret ediyorum.
Sizin söz konusu ettiğiniz, bizim "CAD/CAM Ürünleri" olarak ifade ettiğimiz ama halk arasında daha kolay anlaşılsın diye Zirkon (ya da Zirkonium) dediğimiz teknolojidir...
Zirkonium sarı-beyaz renkte oldukça dayanıklı bir materyal olup son zamanlarda porselen kuron (kaplama) ve köprülerin altyapısı olarak metal yerine kullanılmaya başlanmıştır...
Porselene uyumlu rengi ve dayanıklılığı sayesinde bir tarftan renk estetiğini ön plana çıkarırken diğer taraftan da sağlamlığı nedeniyle daha ince ve zarif modelaj yapmaya da imkan sağlamaktadır...
Ancak, Zirkon her ne kadar sağlam bir materyal olsa da fazla esnek olmadığından uzun yani çok üyeli köprülerde kırılma riski olabilir.... Bu da zaten maliyet açısından normal porselenin 2 - 3 katı fiyata sahip olan zirkon için bir dezavantaj olabilir...
Bana göre tekli ya da çiftli kuronlar (kaplamalar) ya da yanyana bir veya iki diş eksikliği ile yapılabilecek 3 ya da 4 üye köprülerde tercih edilebilir...
Yani destek dişler arasındaki mesafe 3 ya da daha fazla diş içeriyorsa Zirkon düşünmemek gerekir... Ama ortada bir destek diş daha vardır iki yanda bir yada iki diş eksikliği söz konusudur o zaman 6 - 7 üye dahi yapılabilir...
Umarım açıklayıcı olabilmişimdir...
Sağlıklı günler diliyorum, Allah'a emanet olun...