deniz hışır
Kayıtlı Kullanıcı
[çok teşekkür edrm. allah razı olsun.
abıcım ben 25 yasındayım ama hla yırmılık dısım cıkıyo bazen damaklarımın agrıdıgını hıssedıyorum fırcalıyorum ama damak sankı zedelenıyo doktora gıtmek ıstemıyorum cunku cekeceklerıne emınım sızce ne yapmalıyım
merhabalar dişim ile ilgili bir soru sormak istedim
6 numaralı dişimdeki kendime göre sağdaki oldukça büyük bir çürük var yani dişin yarısı sağlam diğer büyük olan ise soldaki 2 ay önce küçük bir nokta idi şimdi ise leblebinin biraz daha küçüğü kadar boşluk oluştu diğeri kadar olacağa benziyor ve öne geçemiyorum sabah akşam fırcalıyorum diş fırçası o boşluğa ulaşamadığından yemek kalıntıları kalıyor toplu iğne yardımı ile çıkarıoyrum ama o metalin zararı olduğunu düşünüyorum geçen her gün aleyhime işliyor dişimi tamamen kaybedeceğimden korkuyorum daha önce hiç çekilmemiş bir diş yani hiç çıkmadı çektirirsem bir yeniden çıkmazmış yaşımda 16 diş hekimine de gitmeye maddi durum el vermiyor ne yapmam gerekir lütfen yardım
Selamun Aleyküm,
Maaşallah, kardeşlerimizin dişleri oldukça sağlam galiba...
Uzun süredir soru gelmiyor...
Allah'a emanet olun...
aleyküm selam abi
tam bayram sonrası sorun olmaz olur mu?:a37:
şeker yemekten ağrı çekiyorum ama daha doktora gitmedim, gitmeyide düşünmüyorum:a36fenalaşana kadar:a04
neyse şimdilik iyi diyelim bakalım, sorun olursa rahatsız ederiz abi![]()
Hocam ön dişimde büyük bir kompozit dolgu var. Aynı dişe kanal tedavisi de uygulandı ve dolgunun renki sarardı. Dişe zarar vermeden bu dolgunun değişimi mümkün müdür? Pahalı bir işlem midir? Böyle bir hizmet verdiğiniz için sizi tebrik ediyorum. Çok teşekkürler.
Cemal hocam selamün aleyküm,
Bu yaşıma kadar dişlerime çok özen gösterdim, kendimi bildim bileli düzenli dişlerimi fırçalar, temizliğine çok dikkat ederdim. aklımın ucundan geçmezdi ki ağzımda bir dolgu olsun. ama malesef 3 hafta önce soğuk su içince sızlama nedeniyle hastaneye gittim(ki sizin bulunduğunz şehrin numune hastanesi), gizli çürük olduğu tespit edildi. şaka değil, benim için gerçekten bir şok oldu bu. yapılan tedaviden sonra (durumum kanal tedavisini gerektirmiyordu Allah'tan) fark ettim ki, dolgunun olduğu taraf(sol üst) ile diğer taraftaki dişlerim, eskisi gibi çene dişlerime dengeli oturmuyor. dolgu şişmiş de o taraftaki dişlerimin birbiri üzerine dengeli oturmasını engelliyor gibi. sorum şu: böyle hissetmem normal midir, yoksa burada bir hata mı var?
bir diğer sorum, birkaç sene önce komple ağız diş röntgeni çektirdiğimde, henüz etin içinden çıkmamış olan alt yirmilik dişlerimin içe doğru hafif çapraz olduğu görüldü, doktor hanım alınması gerektiğini tam ifade ediyordu ki, üst çenemin iki yanında, yine henüz çıkmamış olan 20lik dişlerin çapraz yukarısında birer minnacık diş olduğunu keşfetti. bunun üzerine önce yirmilik dişlerin alınması gerektiği, sonra da o küçük fazlalık 2 dişçiğin alınması gerektiğini, yoksa kalsiyum çürümesi yapabileceği beliritildi.
hocam, kalsiyum çürümesi nedir, ve sizin bu sorunlarım hakkındaki fikirlerinizi tavsiyelerinizi öğrenmek istiyorum. alt yirmilik dişlerimin çıkması gereken yerde şişkinlikler var (ağrısız) ama bu şişlikler yıllarca öyle duruyor, acaba ameliyatla 20liklerin ve diğer fazlalıkların alınması illa ki gerekiyor mu? ):
Allah'a emanet olun.
selamun aleykum hocam benimde size bir sorum var benim çenemle alakalı problemim var sabahları özellikle kahvaltı yaparken çenemden ses geliyor kıt kıt diyesonra geciyor.yakın bir zamanda grip gecirdim ve başım cok agırdıgı için dişlerimi cok sıktım ve şimdi sert hiç birşey yiyemiyorum bilirsiniz sizde trabzondasınız ekmegi biraz sert olur çigneyemiyorum sebebi ne olabilir sizce?brde hocam sizin trabzonda muayenehaneniz mi var yoksa hastanedemisiniz??selametle kalın
allah razı olsun hocam cok teşekkür ederim cok fazla agrı olmuyor sadece sert yiyecekler çigneyemiyorum dediginiz gibi yapacagım .allah işlerinize bereket versin allah razıolsun..selametle kalınız...Selamun Aleyküm,
Sizin sorununuz kulak çevresinde bulunan çene eklemi ile ilgilidir... Geçirmiş olduğunuz gripal enfeksiyon bu sorununuzda ciddi olarak etkendir... Ve muhtemelen bir süre daha devam edecektir ama sonrasında yavaş yavaş geçer... Kullanabileceğiniz bazı analjezik-antiinflamatuar ilaçlarla iyileşme sürecini hızlandırabilirsiniz ancak burada maalesef ilaç ismi veremiyorum...
Eğer ağrınız varsa çok zorlamanıza gerek yok çenelerinizi ama hepten boşta da bırakmayın... Zaman zaman evde olduğunuzda şekersiz sakız çiğneyerek çene kemiklerinize antreman yaptırın, çok sürmez rahatlarsınız...
Ama ısrarcı bir ağrı olur da ciddi anlamda sizi rahatsız edecek kadar uzun sürerse o zaman bir Dişhekimliği Fakültesinde uzman hekimlere görünmenizde yarar var...
Ben serbest olarak çalışıyorum ama kendime çıkar sağlamak gibi bir düşüncem olmadığı için gerek isim gerekse yer olarak bir açıklama yapmayı uygun görmüyorum...
Sağlıklı günler diliyorum, Allah'a emanet olun...
Selamun Aleyküm,
İlk sorununuz muhtemelen dolguda bir miktar yükseklik kalmış olmasıdır... Eğer ağzınızı kaptıp dişlerinizi sıktığınızda dolgulu dişinizde erken temas hissediyorsanız dolguda yükseklik vardır ve mutlaka düzeltilmelidir... Bunu düzeltmek zor bir iş değil, yüksekliğin olduğu yer doğru tespit edilip üzerinden bir miktar aşındırma ile hallolur... Ama bu şekilde kalması ilerde dişin kaybına bile yol açabilir... Öyle veya böyle dolgudan sonra bir anormallik hissediyorsanız mutlaka bir kez daha kontrol ettirin...
Yirmiyaş dişlerinize gelince; bu dişler genelde 16 yaş ile 40 yaş arasında her hangi bir zamanda sürebilirler... Sürmeden önce yerlerinde kabarıklık, kızarıklık hatta bir miktar ağrı olması normaldir... Bu nedenlerle cerrahi çekim gerekmez...
Cerrahi çekim ancak yirmilik dişler sürme zorluğu çeker de sık sık iltihaplanma yaparsa o zaman düşünülebilir... Bu dişlerinizden hiç iltihaplanma geçirdiniz mi ve buna bağlı olarak hiç antibiyotik kullanmak zorunda kaldınız mı bilemiyorum (mesajınızda bahsetmediğinize göre sanırım hiç olmamıştır) ama öyle hemen acele ile cerrahi çekime karar vermeyin...
Üst çene yirmi yaş dişleriniz ve onlara yakın birer artı diş olduğundan söz etmişsiniz... Bu dişler içinde az önce ifade ettiğim şartlar geçerlidir... Artı dişler filmde iyice tespit edildi mi acaba, bu artı dişlerin yirmilik dişlerle yakınlığı ve münasebeti ne durumda, kısa sürede sürme ya da sorun çıkarma ihtimali nedir bunların iyice tetkik edilmesi ve ondan sonra karar verilmesi gerekir...
Sözünü ettiğiniz kalsiyum çürümesi diye bir şey yoktur, ancak dişlerin birbirleri ile yakın temasları sonucunda birbirlerini çürütme ihtimali olabilir... Bu yüzden eğer gerçekten varsa artı dişlerle yirmilik dişlerin pozisyonlarını iyi incelemek gerekir...
Sağlıklı günler diliyorum, Allah'a emanet olun...
selamun aleykum dişleri temizliyorlar makine ile bir sakıncası varmı diş tabakasına?bir de bende diş gıcırtması hastalıgı vardı yaklasık 4 bes senelik bu dişlerimi ne kadar zarar vermiştir(daha dogrusu dişlerimi nasıl güçlendirebilirim)?