Neler Yeni

Hoşgeldiniz İslami Forum Sayfası

Tüm özelliklerimize erişmek için şimdi bize katılın. Kaydolduktan ve oturum açtıktan sonra, konular oluşturabilir, mevcut konulara yanıtlar gönderebilir, diğer üyelerinize itibar kazandırabilir, kendi özel mesajınızı edinebilir ve çok daha fazlasını yapabilirsiniz. Ayrıca hızlı ve tamamen ücretsizdir, peki ne bekliyorsunuz?
Blue
Red
Green
Orange
Voilet
Slate
Dark

Takvimden Yapraklar.... (1 Kullanıcı)

gülsengül

Kayıtlı Kullanıcı
PİŞMANLIK
Resulullah (s.a.v) şöyle buyurur:
Göklere varıncaya kadar günah işleseniz ve sonra pişman olup tövbe etseniz yine Allah Teala c.c tövbenizi kabul eder. (hadisi şerif)
Kul bir günah işler ve o günah ile cennete girer. Shabe-i kiram (r.a) sorar:
Bu nasıl olur Ey Allahı'ın Resulü ,Efendimiz (s.a.v) buyurur:
Günahın cezasını göz önünde tutar ondan kaçarak tövbe eder ve cennete girer.
Günahın keffareti pişmanlıktır. (hadisi şerif)
Allah Teala güneş battığı yerden doğuncaya (kıyamet kopuncaya) kadar, gece günah işleyenlerin sabaha kadar, gündüz günah işleyenlerin geceye kadar tövbe etmeleri için (rahmet) elini uzatır.(hadisi şerif)
Abdullah b.Ömer (r.a) şöyle der:
Kim işlemiş olduğu bir günahı hatırlar, ondan üzüntü duyar ve kalbi titrerse, o günahı asıl kitaptan (ümmül-kitaptan) silinir.
Efendimiz(s.a.v) buyurmuştur ki:
Vallahi ben muhakkak Allah'a günde yetmiş defadan çok istiğfar ve tövbe ederim.(hadisi şerif)

HASED VE HIRS
Nuh (a.s) gemiye binince, her canlıdan birer çift gemiye aldı.Baktı ki gemide tanımadığı bir ihtiyar var, Ona ,gemiye niçin girdiğini sordu.Dostlarının kalplerini çelmek için.böylece kalpleri benimle , bedenleri seninle olacak diye cevap verdi.
Nuh (a.s) ona:
Gemiden defol ey Allah'ın düşmanı dedi. İblis şöyle dedi:
Şu beş şey ile insanları yoldan çıkarırım. bunların üçünü sana söyleyeyim, ikisini açıklamam.
Bu esnada Allah c.c nuh'a (s.a) o üçüne ihtiyacı olmadığı, diğer ikisini açıklamasını istemesini vahyetti.
İblis dediki:
O iki silah öyle özelliğe sahiptir ki, onunla insanları mahvederim.Onlar hırs ve haseddir. Ben hased yüzünden lanetlendim ve Allah'ın rahmetinden kovuldum.

ŞEYTANI DÜŞMAN BİLMEK
Mümin kişinin alimleri ve salihleri sevmesi, onların meclislerine devam etmesi gerekir. Bilmesi gerekli konuları sorup öğrenmesi, alimlerin nasihatlerini tutması ve şeytanı düşman bilmesi gerekir.
Nitekim Cenabı Hak şöyle buyurur:
Şeytan sizin düşmanınızdır, siz de onu düşman tutun. O kendi taraflarını ancak ateş ehlinden olmaya çağırır. (Fatır 6)
Allah'a ibadet ederek şeytana düşmanlık etmeli. Allaha isyan ederek şeytana itaat etmemeli.Kalpten samimi olarak bütün hallerimizde davranışlarımızda ve inançlarımızda şeytandan sakınmalı. Yaptığımız her işte şuurlu ve biliçli olmalı. Amellere riya karıştırmamalı.

HADİSİ ŞERİF
Allahın öyle kulları vardır ki, onlar insanları yüzlerinden tanırlar.

Sabır, yüzünü ekşitmeden acıyı yudum yudum içine sindirmendir. Cüneydi Bağdadi.

gülsengül

Kayıtlı Kullanıcı
AŞIRI TOKLUK
Yenen yemekler helal ve temiz olsa da , tokluk şehevi arzuları artırır. Şehevi arzular ise şeytanın silahıdır.
Rivayete göre Yahya (a.s) İblis ile karşılaştı. Elinde her şeyden yapılmış çengelli bir tomar vardı.İblis e o çengellerin ne olduğunu sordu. İblis dedi ki:
Bunlar ademoğlunu avladığım şehvetlerdir.
Yahya (a.s):
Onlar arasında benim için de bir şey varmı? diye sordu. İblis:
Yok, fakat bir defasında fazlaca yiyip karnını doyurmuştun, bu yüzden namazda ve zikir esnasında sana bir ağırlık çökmüştü .der.Yahya (a.s):
Bundan başka bir şey varmı? dedi.İblis:
Hayır yok deyince Yahya (a.s):
Allah adına yeminle söylüyorum ki bundan böyle asla midemi yemekle doldurmayacağım.
İblis de:
Ben de Allah adına yemin ediyorum ki bundan sonra hiçbir Müslümana nasihat etmeyeceğim. dedi.
Dinimizde aşırılık kerih görülmüştür. Her şey bir ölçü iledir. bu ölçüyü kaçırmayalım.

İBRET: ARTAN PİLAV
Yahya baba , Bayezid zamanında , Edirne Bayezid Külliyesinin aşçılarından biridir. İşe girişti mi ibadet ettiğini sanırsınız. Pirinçleri salavatla ayıklar, yağını tekbirle eritir.
Onun pilavı herkese yeter, artanı Tuna nehrine atar. Balıklar köprübaşında toplanırlar.
Kilerci ,bakar pilav artıyor; her gün pirinci biraz daha kısar ama pilavla herkes doyar, Tunanın balıkları bile nasibini alırlar. Kilerci, Padişaha bu bir keramettir bu aşçı boş değil sultanım der.
Bayezid ve kilerci bir plan yaparlar. O gün Yahya baba ya gülünç denilecek kadar az pirinç verilir. Pilav yeter ve aşçı artanları yine yüklenir, Tunanın yolunu tutar. Tam kepçeyi daldırıp balıklara atarken Padişah ortaya çıkar.
Devlet malını israfmı edersin?
Yahya baba tutulur kalır. Ancak balıklar kafalarını sudan çıkarmıştır.
Yahya baba öylesine mahçup olur ki utancından secdeye kapanır. Bayezid kalkmasını bekler ama ruhunu teslim etmiştir.

O'NUN (s.a.v)DİLİNDEN
Allahım bize dünyada da iyilik ver, ahirette de iyilik ver. bizi cehennem azabından koru Allahım senden hidayet, takva , iffet ve gönül zenginliği isterim..Amin.

HADİSİ ŞERİF
Duasının kabul edilmesini ve sıkıntılarının giderilmesini isteyen, sıkıntıda olan borçluya yardım etsin.

erdal

Kayıtlı Kullanıcı
O'NUN (s.a.v)DİLİNDEN
Allahım bize dünyada da iyilik ver, ahirette de iyilik ver. bizi cehennem azabından koru Allahım senden hidayet, takva , iffet ve gönül zenginliği isterim..Amin.

Amin inşaAllah...
Ellerinize sağlık kardeşim...Rabbimiz sizlerden razı ve hoşnut olsun inşaAllah.
selametle kalınız...

gülsengül

Kayıtlı Kullanıcı
O'NUN (s.a.v)DİLİNDEN

Amin inşaAllah...
Ellerinize sağlık kardeşim...Rabbimiz sizlerden razı ve hoşnut olsun inşaAllah.
selametle kalınız...

Rabbim cümlemizden razı ve hoşnut olsun değerli abimiz
Gözlerinize sağlık teşekkür ederim kıymetli vaktinizi ayırıp okuduğunuz için..
Allaha emanet olunuz
selam ve dua ile....

gülsengül

Kayıtlı Kullanıcı
HAKSIZLIK
Peygamberimiz (s.a.v):
Kimin üzerinde din kardeşine ait bir hak varsa hiçbir şeyin fayda vermediği kıyamet gününden önce helalleşsin. Aksi takdirde yaptığı haksızlık ölçünde , iyi amellerinden alınıp hak sahibine verilir. iyiliği yoksa hak sahibinin günahlarından alınıp, haksızlık eden kimseye yülenir, buyurmaktadır.
Bir gün Resulullahın evinin önünde münakaşa edenler olmuştu. Daha sonra bu kişiler gelip, haklının ve haksızın belli olması konusunda Peygamberimizn hakemliğine başvurduklarında, Peygamberimz (s.a.v) onlara:
Şüphesiz ben de sizin gibi bir insanım. Zaman olur ki bana sizden iki hasım gelir. Birisi haksız olduğu halde davasını daha düzgün ifade eder, bende o güzel sözleri doğru zannederek onun lehine hükmedebilirim. Böylece kimin lehine , bir başkasının hakkıyla hükmetmişsem bilsin ki bu hak ateşten bir parçadır, ister onu alsın, ister bıraksın buyurmuştur.

DÜRÜST OLMAK
Resulullah Efendimiz(s.a.v.) bir hadisinde şöyle buyurur:
Hile, aldatma ve hıyanet fiillerini işleyenler cehennemdedir.
Diğer hadiste de şöyle buyurulur:
Kim inşsanlarla muamelesinde onlara zulmetmez, konuştuğunda yalan söylemez ise o kişi mürüvveti kemale ermiş, adaletli olduğunu ortaya koymuş ve kendisiyle kardeşlik yapılması vacip olmuştur.
Bedevi biri bir topluluğu şu sözlerle metheder:
Emanete riayet hususunda aşırı derecede titizdirler,sorumluluklarına aldıkları hiçbir emanete hıyanet etmezler. Hiç bir müslümanın hakkını çiğnemezler, onların üzerinde kimsenin hakkı kalmaz. Onlar insanların en hayırlısıdır.
İmam Gazali bu olay üzerine şunları söyler:
Şu bedevinin övgüyle bahsettiği o kişiler şimdi nerede? Bizim zamanımızda sadece insan kılığına girmiş kurtlar mevcut.

ŞEYTANIN KALBE GİRİŞ YOLU: ÖFKE
Kalp bir kale şeytan ise düşmandır. Kalenin korunması muhafızlar bulundurmakla mümkündür. Bu konularda bilgisi olmayanlar kalbini koruyamaz. Kalbi şeytanın vesveselerinden korumak her müslümana farzdır. Farz olan bir vazifeyi yapmaya vasıta olan şeylerde farzdır. Şeytandan kurtulmak ,onun kalbe giriş noktalarını bilmeden mümkün olmaz. Bu sızma ve giriş noktalarından biri de öfkedir.
Öfke aklı kapatan bir örtüdür. İnsan ne zaman öfkelense, tıpkı çocuğun topla oynaması gibi şeytan da onunla oynar.
Anlatıldığına göre velilerden biri iblise Ademoğlunu nasıl alt ettiğini bana göster demiş. ibliste öfkesi ve arzusu kabardığı zaman onu ele geçiririm diye karşılık vermiş.

gülsengül

Kayıtlı Kullanıcı
MERHAMETİN FAZİLETİ
Hazreti Peygamber (s.a.v) şöyle buyurur:
Cennete ancak merhametli olanlar girer. Sahabe-i kiram dediler ki:
Ey Allahın Resulü hepimiz merhametliyiz. Bunun üzerine Resulullah (s.a.v):
Sadece kendisine karşı merhametli olan kişi merhametli sayılmaz. Merhametli kişi hem kendi hemde başkalarına merhamet eden kişidir. buyurdu.(Hadisi şerif)
İnsanın kendi nefsine merhamet etmesinin manası; Allahın yasaklarını terk etmek ve işlediği günahlara tövbe etmek suretiyle kendisini azaptan esirgemesi, Allahın emirlerini ve ibadetleri ihlasla yerine getirmesidir. Başkasına merhamet etmenin manası da; hiçbir şekilde mümin kardeşine eziyet etmemesidir.
Nitekim Resulullah(s.a.v) şöyle buyurur:
Müslüman , elinden ve dilinden bütün insanların emin olduğu kimsedir.(Hadisi şerif)
Yine Resulullah (s.a.v) şöyle buyurur:
Merhametli olanlara Rahman olan Allah da merhamet eder. Siz yeryüzündekilere merhamet edin ki , göktekilerde size merhamet etsin .(hadisi şerif)
Merhamet etmeyene merhamet olunmaz.(hadisi şerif)

KULUN TÖVBESİNİN MİSALİ
Allah Teala kulunun tövbesinden razı olur. Efendimiz (s.a.v) bunu bizim anlayacağımız bir misalle izah ediyor:
Allah Teala c.c. mümin kulun tövbesine şu adamdan daha çok sevinir:
Adam yanında bineği ve bineğinin üzerinde yiyecek içeceği bulunduğu halde oldukça büyük ve tehlikeli bir çölde konaklar. Yere uzanır ve kısa bir süre uyur. Uyandığında birde bakar ki bineği yanından gitmiş. Açlık ve susuzluktan bunalıncaya kadar bineğini arar fakat bulamaz. Sonunda:
Bineğimi kaybettiğim yere gideyim, ölünceye kadar orada uyuyayım der. Sağ kolu üzerine başını uzatıp ölüm uykusuna yatar. Uyandığında bir de bakar ki bineği başı ucunda bekliyor. Üstelik bütün yiyecek ve içeceği de üzerinde duruyor.
İşte Allah Teala, mümin kulun tövbe etmesine, şu adamın bineğini bulmasından daha çok sevinir.(Hadisi şerif)

O'NUN (S.A.V) DİLİNDEN:
Allah'ım beni bağışla, bana merhamet et, rızanı kazandıracak işler yaptır, bana afiyet ve hayırlı rızık ver.
Ey kalpleri yönlendiren Allahım kalplerimizi sana itaate yönelt.Amin.

HADİSİ ŞERİF:
Allah katında en sevimli ev içinde bir yetime ikram edilen evdir.

gülsengül

Kayıtlı Kullanıcı
HER HALDE İYİLİĞİ EMREDİN
Enes b.Malik (r.a) anlatır:
Biz Resulullah a (s.a.v) dedik ki:
Ey allahın Resulü bütünüyle kendimiz yapmadıkça bir iyiliği emretmeyelim, yine bütünüyle kendimiz terk etmedikçe bir kötülüğe engel olmayalım mı?
Efendimiz (s.a.v) şöyle buyurdu:
Hayır, öyle yapmayın kendiniz tamamını işlemeseniz bile iyiliği emredin, tamamaından kaçamasanız bile siz kötülüğe engel olmaya çalışın.(hadisi şerif)
Seleften biri oğluna şöyle tavsiyede bulunur:
Biriniz iyiliği emretmeye hazırlanınca, kendini sabırlı olmaya hazırlasın.Ve sevabını Allah tan beklesin sevabı Allah tan bekleyen kişi maruz kalacağı sıkıntıların acısını duymaz.

O'NUN (S.A.V) GÜZEL AHLAKI
Hz. Peygamberin (s.a.v) güzel ahlakını Yüce Allah Kur'an da şöyle bildirmiştir:
Allah ın izniyle, bir davetçi ve nur saçan bir kandil olarak (gönderdik).(Ahzab 46)
insanlar o rehberin hayatını örnek aldıklarında o ışıkla, yolları aydınlanacaktır.
O'nu sadece namaz kılarken oruç tutarken değil her konuda örnek alacağız.O'nun gülüşü, tebessümü, insanlarla el sıkışması, yürümesi, konuşması, O'nun düşünmesi, üzülmesi-sevinmesi ,ticareti, O'nun insanlarla ilişkisi kısaca her şeyi bizim için en güzel örnektir.

ZİLHİCCE AYINA GİRERKEN
Zilhicce ayının ilk on gününün faziletiyle ilgili olarak Hz. Peygamber (s.a.v) şöyle buyurmuştur:
Zilhiccenin ilk on gününde yapılan ameller gibi yüce Allah a sevimli gelen hiçbir amel yoktur.
Orada bulunanlar:
Ya Resulullah Allah yolundaki cihad da buna dahil midir? diye sordular.
Resulü Ekrem (s.a.v) şöyle buyrdu:
Allah yolunda cihad da buna dahildir. Ancak malı ve canı ile cihada çıkıp geri dönmeyen (şehid) kimse hariç.(hadisi şerif)

GÜZEL SÖZ
Bir kimsenin ilmi çoğaldıkça Allah tan korkusu da çoğalmalıdır. Bilgi çoğaldıkça Hakk akarşı itaat ve ibadet de artmalıdır.
Seyyid Abdulkadir Geylani(k.s)
Güzel konuşmanın sırrı boş konuşmayı terk etmektir.Hz. Ebubekir (r.a)

mavci

* ZİKİR * FİKİR * ŞÜKÜR *
Yönetici
Esselamünaleykum...

Esselamünaleykum...

GÜL Kardeşim...
O kadar güzel ve faydalı bilgiler ekliyorsunuz ki bu konuda...
Allah CC. ecrini kat be kat versin Allah CC. razı olsun inşallah...
Bu konuyu görünce;
Aklıma hep ömrümüzden bir gün daha eksildiğini ve ölüme bir gün daha yaklaştığımızı hatırlıyorum...
Zaten ölümü hatırlamak de gerekiyor herzaman...
Allah CC. razı olsun tekrar kardeşim...
Allaha emanet ol...

gülsengül

Kayıtlı Kullanıcı
GÜL Kardeşim...
O kadar güzel ve faydalı bilgiler ekliyorsunuz ki bu konuda...
Allah CC. ecrini kat be kat versin Allah CC. razı olsun inşallah...
Bu konuyu görünce;
Aklıma hep ömrümüzden bir gün daha eksildiğini ve ölüme bir gün daha yaklaştığımızı hatırlıyorum...
Zaten ölümü hatırlamak de gerekiyor herzaman...
Allah CC. razı olsun tekrar kardeşim...
Allaha emanet ol...

Amin İnşaALLAh kıymetli abim
Rabbim razı olsun gözlerinize sağlık,
Evet abim yazdıklarınıza katılıyorum çok haklısınız ,malesef hergün ömrümüzden eksiliyor ve bizler hala gelecek planları yapıyoruz sanki yarına çıkmaya senedimiz var gibi.
Ölüm istenmese de gerçekleşecek bir hakikattır.
Rabbim akibetimizi hayır eylesin, doğru yoldan ayırmasın cümle din kardeşlerimizi..
Ölümü her anımızda hatırlamalıyız, hatta aklımızdan çıkmamalı..
Allaha emanet olun abim
selam ve dua ile..

ayşe.a

Kayıtlı Kullanıcı
mustafa abi ye ben de katılıyorum..
gerçekten okuyana mutlaka bir şeyler katan bilgiler Rabbim razı olsun emeğine sağlık kardeşim..
selam ve dua ile:a03:

gülsengül

Kayıtlı Kullanıcı
mustafa abi ye ben de katılıyorum..
gerçekten okuyana mutlaka bir şeyler katan bilgiler Rabbim razı olsun emeğine sağlık kardeşim..
selam ve dua ile:a03:

Rabbim sizlerdende razı olsun güzel kardeşim
Evet her takvim yaprağı küçük bir kitaptır okuyup idrak edebilene ne mutlu..
hayırlı ve bereketli cumalar dilerim
selam ve dua ile...

gülsengül

Kayıtlı Kullanıcı
İYİLİĞİ EMRETMEK
Musa a.s şöyle der:
Ya Rabbi kardeşini çağırıp ona iyiliği emredip kötülükten men eden bir kişinin alacağı karşılık nedir? Yüce Allah buyurur:
Onun her kelimesine bir yıllık ibadet sevabı yazarım ve ateşimle ona azap etmekten haya ederim.
Ey Ademoğlu tövbeyi erteleyenlerden,uzun emel peşinde koşanlardan ve ahirete amelsiz eli boş gelenlerden olma. Abidlerin sözlerini söyleyip münafıkların amellerini işleyenlerden olma. Böyle kişiler kendilerine verilene kannat edip yetinmezler, yokluk halinde sabretmezler, salihleri severler fakat onlar gibi olmazlar. Münafıklara bugz ederler fakat onlar gibi olurlar. iyiliği emrederler fakat kendileri yapmazlar, kötülüğü yasaklarlar fakat kendileri kaçınmazlar.

İYİLİKTE YARDIMLAŞMAK
Dinimiz, müslümanların hayırlı işler de yardımlaşmalarını emretmiştir.
Kur'an-ı Kerim de şöyle buyurulur:
İyilik etme ve (Allah ın yasaklarından) sakınma üzerinde yardımlaşın.Günah ve düşmanlık üzerine yardımlaşmayın.Allah a karşı gelmekten sakının .Çünkü Allah ın azabı şiddetlidir.(Maide 5)
Peygamberimiz (s.a.v) buyurur ki:
İyiliğe önderlik eden kimseye iyiliği yapanların sevabı gibi mükafat verilir.(hadisi şerif)
Müslümanların kendi arasında her türlü güzel işlerde dayanışması ve yardımlaşmasıdinimizin emridir. Toplum olarak yaşadığımız hayatta daima güçsüzün , fakirin ve muhtaçların yardımına koşmalıyız. Asırlardır insanlar için kurulan her çeşit vakıf müesseselerini kuran ecdatlarımızdan örnek almalıyız.
Adres sorana yer göstermek, yolda kalana yardım etmek, bir öğrenciye maddi destek sağlamak, bir kötülüğe mani olmak, her türlü haram kazançtan kaçınmak, dini vazifelerimizdendir.

HZ.ÖMER'İN (r.a) HUTBESİ
Hz. Ömer (r.a)şöyle demiştir:
Ey insanlar şunu biliniz ki Allah Teala size şükrü vacip kılmıştır.Sizin herhangi bir isteğiniz olmadığı halde dünyada ve ahirette vermiş olduğu şeyler karşılığında sizlerden kendine ibadet sözü almıştır. O sizleri kendisine ibadet etmeniz için yaratmıştır. Bunun yerine en zayıf ve en kıymetsiz bir mahluk olarak da yaratabilirdi.O bütün mahlukatı sizin için ,sizi de sadece kendi zatı için yaratmıştır.
Görmüyormusunuz ki Allah göklerde ve yerde olanların tamamını siz(in istifadeniz)e musahhar kılmıştır.Nimetlerini açık ve gizli olarak size bolca ihsan etmiştir.Hal böyle iken insanlardan bir kısmı vardır ki hiçbir bilgisi olmadan , hiçbir rehber bulunmadan ve bir aydınlatıcı kitap olmadan Allah katında cedelleşir durur.(Lokman 20)
Allah Teala binmemiz için karada ve denizde binekler yaratmıştır.....

İMAMI AZAM dan NASİHATLER
Bir dostunun üzüntüsü var ise sende onunla üzül karşısına geçip gülme.
Kalpleri huzurlandır.
Doğru olan, yalan olmayan, insanların kırılmayacağı şakalar yap.
Bazan onlara ikramda bulun bazı ufak hatalarını görmezlikten gel.
Seni rahatsız edene ,bunaldığını gösterme.
Hata yapıp da insanları hakkında konuşturma.
Sana birisi bildiğin bir şeyi anlattığında,tamam tamam deyip de sözünü kesme onu dinle konuşmasına fırsat ver.

ayşe.a

Kayıtlı Kullanıcı
çok güzel paylaşımlar RAbbim razı olsun kardeşim.. severek okuduğum yazılar emeğine sağlık...:a03:

gülsengül

Kayıtlı Kullanıcı
çok güzel paylaşımlar RAbbim razı olsun kardeşim.. severek okuduğum yazılar emeğine sağlık...:a03:

Teşekkür ederim güzel kardeşim:)
Rabbim razı olsun gözlerine sağlık beğenmenize sevindim..
Az da olsa buradaki kardeşlerimize faydalı olabiliyorsak ne mutlu bizlere..
Allaha emanet olunuz
selam ve dua ile...

gülsengül

Kayıtlı Kullanıcı
MÜMİNİN AHLAKI
Peygamber Efendimiz(s.a.v) müminler için yeğane örnektir.yüve Allah şöyle buyurur:
Andolsun, Allah ın Resulünde sizin için ;Allah a ve ahiret gününe kavuşmayı uman ,Allah ı çok zikreden kimseler için güzel bir örnek vardır.
Mümin ,imanı ,ibadeti,ahlakı ve davranışlarıyla dürüst ve örnek insandır.
Mümin Allah ı ve Peygamberini seven, hayatına Kur'an ve sünnete göre yön verip bu sayede onların sevgisini kazanmaya çalışan insandır.
Mümin ibadetlerini yerine getiren, faydasız ve boş şeylerden yüz çeviren, zekatını veren, sözünde ve özünde doğru olan insandır.
Mümin Allahın verdiği nimetlere şükreden, bir günah işlediğinde derhal tövbe eden , günah ve hatada ısrar etmeyen, insanlara iyiliği tavsiye edip kötülüklerden alıkoymaya çalışan insandır.

MÜMİNİN AHLAKI
Resulullah dan (s.a.v) şöyle buyurur:
Şu dört şey, müslümanların senin üzerindeki haklarındır:
-iyilerine yardımcı olacaksın,
-Günahkarları için Allah Teala dan af dileyeceksin,
-Hastalarını ziyaret edeceksin,
-Günahlarına tövbe edenlerini seveceksin.(hadisi şerif)
İsrailoğulları içinde bir abid vardı.Halkın büyük bir açlık ve kıtlık çektiği sırada, büyük bir kum tepesine rastladı ve kendi kendine şöyle dedi:
Eğer şu kum yığını un olsaydı onunla insanların açlıklarını giderirdim.
Bunun üzerine cenabı Hak zamanın peygamberine şöyle vahyetti:
Falan kişiye git ve de ki:
Allah Teala senin niyetinin karşılığında ecrini verdi; o kum yığını un olsaydı da onu dağıtsaydın elde edeceğin sevap amel defterine yazılmıştır.
İşte bu sebepledir ki Resulullah (s.a.v) şöyle buyurur:
Müminin niyeti amelinden daha hayırlıdır.(hadsi şerif)

GÜZEL SÖZ
Bir iyiliğin tamamlanması için kendi yaptıklarını gözde küçük görmek ve etrafa yaymayıp gizlemek gerekir.Caferi Sadık k.s.

HADİSİ ŞERİF
İnsanların en acizi duada aciz olan, insanların en cimrisi de selamı vermekte cimri olandır.

Kuvvetli insan öfkesini yenen insandır.

gülsengül

Kayıtlı Kullanıcı
NEFİS MUHASEBESİ VE TÖVBE
Mutlaka gerçekleşecek olan ölümü ve kıyameti hatırdan çıkarmamalı, davranışlarımıza bu kaçınılmaz gerçekleri göz önünde tutarak yön vermeliyiz.Öne alınması ve ertelenmesi mümkün olmayan ecel yakamıza yapışmadan düşünmeliyiz : acaba ölüme ve ahirete hazırmıyım? her an ölüme hazırlıklı olmak ve nefsimizi hesaba çekmek zorundayız.
Peygamber Efendimiz (s.a.v) kıyamet günü kişinin tüm yaptıklarından sorgulanıp hesaba çekilmedikçe mahşer yerinden ayrılmayacağını haber veriyor. (hadisi şerif)
Dinimizin haram ve yasak kıldığı bir takım günahları işlediysek bir an evvel onlara tövbe etmeli ve günahlardan vazgeçmelidir.
Yüce Allah şöyle buyurur:
Ey iman edenler Allah a karşı gelmekten sakının ve herkes, yarın için önceden ne göndermiş olduğuna baksın. Allah a karşı gelmekten sakının. Şüphesiz Allah , yaptıklarınızdan hakkıyla haberdardır.(Haşr, 18)

TÖVBENİN ÖZELLİĞİ
Vakit geçirmeden veya vakti geçmeden günahlara hemen tövbe etmeli ,Allah a yönelerek ondan af ve bağış dilemeliyiz.Tövbeyi geciktirmek şeytanın oyalamsıdır.
Bir bedevi Hz.Ali ye tövbe nedir? diye sorunca
Hz.Ali(r.a): Tövbenin altı özelliği vardır:
Geçmiş günahlara pişmanlık duymak
Vaktinde ve zamanında yapılmayan farzları, kılınmayan namaz ve tutulmayan oruçları iade etmek,
Haksızlık yaptığı kimsenin hakkını vermek,
Hak sahipleri ile helalleşmek,
Bir daha o günaha dönmemeye azmetmek,
Allah a itaatin hazzını tatmaktır.
bu şekilde tövbe eden kimsenin günahları silinir ve Allah katında tövbe edenlerin en hayırlıları olarak anılır. buyurdu.
Yüce Allah şöyle buyurur:
Muhakkak Allah bütün günahları bağışlar, şüphesiz ki o çok bağışlayan, çok esirgeyendir.(Zümer,53)

GÜZEL SÖZ
Sen Allah Tealayı zikreden biri iken, sana yüce Allah tan başkasını hatırlatan kişiyle asla dostluk yapma. Ebul Hasan Harakani k.s

HADİSİ ŞERİF
Allah ın hoşnutluğu babanın hoşnutluğunda, öfkesi de babanın öfkesindedir.

gülsengül

Kayıtlı Kullanıcı
İHMAL EDİLEN FARZLAR:

Zamanımızda ihmal edilen farzlardan bazıları şunlardır:

*Farzları ve haramları öğrenmek, (bilmeyen hep günah işler.)
*Doğru itikada sahip olmak, (Ehli sünnet itikadını öğrenmek)
*Allah dostlarını dost, düşmanlarını düşman bilmek,
*Namaz kılmak ve uşur vermek,(Toprak mahsullerinin zekatına uşur denir.)
*Tesettüre riayet etmek,
*Selam verenin selamını almak,
*Aksırıp (Elhamdülillah) diyene (Yerhamükellah ) demek,
*Helal kazanıp helalden yiyip içmek,
*Rızka Allahın kefil olduğuna inanmak,
*Tevekkül ve kanaat etmek,
*Allahü Tealaya nimetleri için şükretmek,yani onları dine uygun şekilde kullanmak,
*Cenab-ı Hak tan gelen kazaya ve belaya sabretmek,isyan etmemek,
*Günahlara tevbe etmek,
*Ana babaya iyilik etmek,
*Emr-i maruf yapmak,
*Günahlardan kaçıp, ibadetle meşgul olmak,
*Aleme ibret nazarıyla bakmak,
*Dilini müstehcen sözlerden korumak,
*Hiç kimseyi alaya almamak,
*Harama bakmamak,
*Kulağı çalgılardan (müzik aletlerinden) korumak.

gülsengül

Kayıtlı Kullanıcı
TERK EDİLEN SÜNNETLER

Zamanımızda terk edilen çok sünnet vardır.Bir hadisi şerif meali şöyledir:
Ümmetim bozulduğu zaman sünnetime sarılana yüz şehit sevabı vardır.
Bilhassa şu sünnetler daha çok terkediliyor:

*Müsafeha etmek,yani sünnete uygun tokalaşmak unutulmuştur.
*Sakal, sünnet üzere bırakılmıyor.
*Namazlarda başı örtmeye önem verilmiyor.
*Abdestte eller ve ayaklar üç defa yıkanmıyor.Parmak araları üç defa hilallenmiyor.
*Aksıran Elhamdülillah demiyor. Dinde böyle birşey olmadığı halde , çok yaşa deniyor. Halbuki elhamdülillah demesi sünnet, bunu duyan müslümanın da Yerhamükellah demesi farzdır.
*Selam sünnete uygun verilmiyor.Bu sünnet de unutulmuştur.Yalnız tanıdıklara selam vermek ise, kıyamet alametidir.
*Camiye giren ,kur'an ve tesbih okunmuyorsa oradakilere selam vermiyor.Camide selam verilmez sanıyor.
*Abdestte kaplama, yani başın tamamı mesh edilmiyor.
*Duada eller sünnet üzere açılmıyor.
*Cenaze namazı olduğu zaman sünnet olan tesbihler terk ediliyor ve Ayet-el kürsi okunmuyor.

Bir sünneti ihya edene 100 şehit sevabı verildiğine göre bir farzı ihya edene ne kadar sevap verileceği düşünülerek , bilhassa farzlar hiç ihmal edilmemelidir.

Bu konuyu görüntüleyen kişiler

Üst Alt