AİLE SAADETİ
Hikmet ehli bir zat buyuruyor ki:
Şu beş şey ,kişinin saadetindendir:
1-Eşinin anlayışlı ve itaatli olması,
2-Evladının uysal ve saygılı olması,
3-Arkadaşlarının temiz ve samimi olması ,
4-Komşularının iyi olması,
5-Geçiminin kendi memleketinde olması. Kendi memleketi demek; doğduğu yer demek değildir. İşinin iyi olduğu, salih arkadaşlarının çok olduğu, dinini rahatça yaşayabildiği yerdir.
Şu altı haslet bulunan kadın, gerçekten iyi (saliha) vasfını kazanmıştır.
1-Beş vakit namaza riayetkar olması,
2-Kocasına severek itaat etmesi,
3-Her işte Allahın rızasını gözetmesi,
4-İnsan çekiştirmekten ve kovuculuktan dilini tutması,
5-dünya malına karşı zühd ve kanaat sahibi olması,
6-Musibetlere karşı sabır ve metanet göstermesi.
Böyle bir kadın dinin direği, aile yuvasının temeli ,ibadetlere karşı da destek ve yardımcıdır. Bunun aksi olan kadın iyi kadın olamaz, kendisi güldüğü halde kocasını perişan eder.
SALAVAT GETİRMEK
Salat dua demektir. salevat ise, salat kelimesinin çoğuludur, dualar demektir. İkisi de aynıdır Bir ayeti kerime meali şöyledir:
Allah ve melekleri, Resule salat ediyor. Ey iman edenler siz de göünülden , teslimiyetle ona salat edin,slavat getirin. (Ahzab 56)
Allahın salat etmesi rahmet etmek, meleklerinki dua etmek, müminlerinkiyse Onun şefaatini talep etmektir.
Görüldüğü gibi, Resulullaha salat yani salavat getirilmesini bizzat Allahü Teala Kur'an-ı Kerim de emretmektedir. Bunun için ,Resulullah Efendimize ömürde bir defa salavat getirmek farz, ismi geçtiği zaman , bir oturumda , bir yazıda bir defa salavat getirmek vacip , sonrakilerde müstehaptır.
Üç hadisi şerif melai şöyledir:
Bana bir salat getirene, Allah ve melekleri yetmiş salat getirir.(İ.Ahmed)
Şefaatime en layık olan, bana en çok salat okuyanlardır. (Tirmizi)
Bana çok salavat getirenin dertleri gider, günahları affolur. (Tirmizi)
resulullahın ismi söylenince veya işitilince aleyhisselam, aleyhissalatü vesselam veya sallallahü aleyhi ve sellem demekle de ona salat getirilmiş olunur.
HADİSİ ŞERİF
Ben zikrolunduğum zaman ,evliya kullarım hatırlanır.Onlar anılınca da ben hatırlanırım.
İnsanların sıkıntılarına katlanmak Allahü tealanın beğendiği ,Resulullahın sevdiğive evliyanın özendiği bir ahlaktır.(Mevlana Halidi Bağdadi rahmetullahi aleyh.)