DOĞRU YOLDAN AYRILMAMAK
Doğru yola girmeye karar veren mirasyedi bir adam, kralına çıkıp, dürüstçe yaşamak için bir yol göstermesini istedi.
Kral adama ağzına kadar dolu bir fıçı zeytinyağı verdi. Bunu tek bir damla bile dökmeden şehrin bir ucundan öbür ucuna götürmesini, yoksa boynunun vurulacağını söyledi. Yanına da iki gözcü verdi.
Adam fıçıyı kralın buyruğuna uygun şekilde , bir damla bile dökmeden şehrin bir başından öbürüne götürdü. Sonra geri dönüp kralın huzuruna yeniden çıktı.
Şehirde ne gördün, neye şahit oldun?
Efendimiz , fıçıdaki yağı dökmemek için bir an bile gözümü fıçıdan ayırıp bakamadım. Ne kimseyi gördüm, ne de bir olaya şahit oldum.
İşte yüce Allah'ın her an seni kontrol ettiğini aklından çıkarmazsan doğru yoldan ayrılmazsın.
ÖLÜMÜN HABERCİLERİ
Yakup (a.s) ölüm meleği ile sürekli görüşürdü.Yine bir defasında ona dedi ki:
Ey ölüm meleği, ziyaret için mi yoksa ruhumu almaya mı geldin?
Ölüm meleği:
Sadece ziyarete geldim dedi
Yakup (a.s):
Senden bir isteğim var.Ecelimin yaklaştığını ve ruhumu almaya geleceğin zamanı bana bildirmeni istiyorum.
Ölüm meleği:
Pekala, sana iki veya üç haberci göndereceğim.
Yakup'un (a.s) eceli tamamlanıp da ölüm meleği ruhunu almaya geldiğinde ona dedi ki:
Ziyaret için mi yoksa ruhumu almaya mı geldin?
Ölüm meleği:
Ruhunu almaya geldim, dedi.
Yakup (a.s):
Bana ecelimin yaklaştığını bildirmek için iki üç haberci göndermeyecek miydin?
Ölüm meleği:
Ben dediğimi yaptım. Saçların siyah iken beyazlaştı, vücudun önce güçlü kuvvetli idi sonra zayıf düştü. Bedenin dimdik iken zamanla belin büküldü. Bunlar ölümden önce insanlara gönderdiğim habercilerdir.
ATASÖZÜ
Ağacı kurt, insanı dert bitirir: Ağaç kurdu içine yerleştiği bir ağacı veya tahtayı özünden, içten içe yiyerek çürütür yada kurutur. Dert ve üzüntü de tıpkı ağaç kurdu gibidir.İnsanı içten içe yıpratır, perişan eder, dayanıksız kılar, yiyip bitirir.
HADİSİ ŞERİF
Allahım yaşamak benim için hayırlı olduğu sürece beni yaşat. Amin.