Teganni, lûgatta nağme ile şarkı söylemek demektir. Kur’ân-ı Kerim’i okurken yapılan teganninin ise hem caiz olan hem de olmayan şekli vardır.
Caiz olmayan şekli, harflerin mahreçlerini ve tecvid kaidelerini bozarak yapılan bir okuyuş şeklidir. Mahreç ve tecvid kaidelerine riayet ederek sesin güzelleştirilmesi ise hadislerde caiz görülmüş, hattâ böyle sesi güzelleştirerek Kur’ân okunması tavsiye buyurulmuştur.Sa’d (r.a.) bu hususta Resûlullahın (a.s.m.) şöyle buyurduğunu nakletmektedir:
“Şüphesiz bu Kur’ân tesirli olarak inmiştir. Onu okuduğunuzda ağlayınız. Şayet ağlayamazsanız, ağlamaya çalışınız. Onu okurken sesinizi güzelleştirmeye de gayret ediniz. Kim Kur’ân’ı teganni ederek (güzel sesle okumaya gayret etmezse) bizden değildir.”(1)
1. İbn-i Mâce, İkame: 176.
Selamün Aleyküm kardeşim.. ''Teganni'' kelimesi, Arapça'da ''sesi güzelleştirmek'' ve edebiyat terimi olarak ikinci anlamında da ''şarkı'' manasına gelmektedir.. Ve Kur'an'ın da şarkı söyler gibi okunması, herşeyden önce Allah c.c'nin kelamına ve Kur'an'ın vermek istediği mesaja binaen ters düşer..Tecvit kurallarını ve doğallığını yitirmeden sadece sesi güzelleştirmeye çabalayarak okumamız gerekir.. Bu bir sünnettir ve İlahi kelama saygı ve hürmet gayesiyledir. Selam ve dua ile.