Neler Yeni

Hoşgeldiniz İslami Forum Sayfası

Tüm özelliklerimize erişmek için şimdi bize katılın. Kaydolduktan ve oturum açtıktan sonra, konular oluşturabilir, mevcut konulara yanıtlar gönderebilir, diğer üyelerinize itibar kazandırabilir, kendi özel mesajınızı edinebilir ve çok daha fazlasını yapabilirsiniz. Ayrıca hızlı ve tamamen ücretsizdir, peki ne bekliyorsunuz?
Blue
Red
Green
Orange
Voilet
Slate
Dark

Mahremiyet ve tokalaşma (1 Kullanıcı)

Kaan Erdem

Yönetici
aleykümselam..

Âlimin, ana-babanın eli öpülür. Fakat namahrem kadın, bir âlimin elini öpemez. İmam-ı Rabbanihazretleri buyuruyor ki:

(Peygamber efendimiz erkeklerle müsafeha ederek sözleştikten sonra, kadınlarla da sözleşme yaptı. Kadınların biati yalnız söz ile oldu. Mübarek eli kadınların eline dokunmadı.) [3/.41]

Tibyan’da Mümtehine suresinin 12. âyetinin açıklamasında deniyor ki:
Peygamber efendimiz, kendisi ile biat edilirken hiçbir yabancı [namahrem] kadınla müsafeha yapmamıştır. Hz.Âişe dedi ki:

(Peygamber efendimizin kadınlarla biati söz ile idi. Onun eli, hiçbir yabancı kadının eline değmemiştir.) [Müslim]

bunun dışında ben bir açıklama ile yardımcı olamayacağım..selam ve dua ile kalınız..selametle..

es selamun aleykum kardeşim

güzel bi paylaşım olmuş. daha önce bu konu hakkında bi yazı okumuştum orada sadece yaşını başını almış, hali kalmamış yaşlıların ellerinin öpülmesi, tokalaşma hususunda izin olduğunu belirtiyordu. bu hususda da bilgi bulursanız ve doğrusunu bizimle paylaşırsanız, bu konuya eklerseniz sevinirim.

selam ve dua ile...

saygılarımla...

kasirga

Kayıtlı Kullanıcı
Allah razı olsun kardeşim. ben bu arada biraz araştırma yaptım genelde şu ifade vardı-yanlış bir şey söylemekten Yaradana sığınırım- :

Musafaha kapsamına, kendileriyle evlenilmesi ebedî olarak haram olan yakın hısımlar da girer. Bu yüzden bir kadın kendi hemcinsleriyle musafaha yaptığı gibi; oğul, torun, baba, dede, erkek kardeş, yeğen, amca, dayı, büyük amca, büyük dayı, kayın peder, üvey oğul, süt oğul veya süt baba gibi nesep ya da süt hısımları ile musafaha, el öpme veya el öptürme yapabilir. Ancak fitne korkusu olunca, kadın bu hısımlardan kimilerine karşı da mesafeli durmalıdır. Üvey oğul, veya süt hısımları ile genç üvey anne bu kapsama girebilir.
Diğer yandan fitne korkusu bulunmayınca kimi yaşlı kadınların eli öpülebileceği gibi, yine küçük kız çocuklarına da el öptürülebilir. Nitekim Hz. Ebü Bekr'in yaşlı hanımlarla musafaha yaptığı ve Abdullah b. Zübeyr (r.a.)'ın hastalığı sırasında kendisine hizmet etmek üzere yaşlı bir kadını hizmetçi tuttuğu nakledilmiştir. (el-Mevsılî; el-ihtiyar, IV, 155 vd.)
alıntı..

Rabbim cümlemize her şeyi islama uygun olarak ifa edebilmeyi nasip eder inşallah.
selam ve dua ile...

Kaan Erdem

Yönetici
sizdende razı olsun kardeşim..selam ve dua ile kalınız...selametle...

Allah razı olsun kardeşim. ben bu arada biraz araştırma yaptım genelde şu ifade vardı-yanlış bir şey söylemekten Yaradana sığınırım- :

Musafaha kapsamına, kendileriyle evlenilmesi ebedî olarak haram olan yakın hısımlar da girer. Bu yüzden bir kadın kendi hemcinsleriyle musafaha yaptığı gibi; oğul, torun, baba, dede, erkek kardeş, yeğen, amca, dayı, büyük amca, büyük dayı, kayın peder, üvey oğul, süt oğul veya süt baba gibi nesep ya da süt hısımları ile musafaha, el öpme veya el öptürme yapabilir. Ancak fitne korkusu olunca, kadın bu hısımlardan kimilerine karşı da mesafeli durmalıdır. Üvey oğul, veya süt hısımları ile genç üvey anne bu kapsama girebilir.
Diğer yandan fitne korkusu bulunmayınca kimi yaşlı kadınların eli öpülebileceği gibi, yine küçük kız çocuklarına da el öptürülebilir. Nitekim Hz. Ebü Bekr'in yaşlı hanımlarla musafaha yaptığı ve Abdullah b. Zübeyr (r.a.)'ın hastalığı sırasında kendisine hizmet etmek üzere yaşlı bir kadını hizmetçi tuttuğu nakledilmiştir. (el-Mevsılî; el-ihtiyar, IV, 155 vd.) alıntı..

Rabbim cümlemize her şeyi islama uygun olarak ifa edebilmeyi nasip eder inşallah.
selam ve dua ile...

Nur_u Secde

Kayıtlı Kullanıcı
selamünaleyküm kaan kardeşim.çok önemli bir konu ve benimde rahatsız olduğum bir durum.ama öyle an geliyorki adam senden önce elini uzatıyor.birşey yapamıyorsun.bide benim gibi entel bir çevrede yaşıyorsan allah affetsin.bunu çok tartışırız arkadaşlarımla ve bana kızarlar.insanın içinde kötülük olmayacakmış.ya bikere bir erkeğin elini bayana uzatması görgü kurallarınada aykırı.madem günah olduğuna inanmıyorsunuz ozaman görgü kurallarına uyun.1 yıldır arkadaşlarımın eşleri ellerini uzatmıyorlar.hanımlar eşlerine söylemişler çokda iyi oldu.allah affetsin.rabbime emanetsin.

EBRARNISA

Kayıtlı Kullanıcı
Başkalarının gönlünü kırmaktan, yanlış düşünmelerinden çekiniyoruz. Ya peki, Rabbimizin razı olmadığı bir şeyi yapmaktan çekinmeyecek miyiz?

EBRARNISA

Kayıtlı Kullanıcı
SELAMÜN ALEYKÜM HAYILI SABAHLAR. GÜNÜNÜZ HAYIR VE BEREKETLİ OLSUN .
ÇOĞU KİŞİ BU HARAMIN FARKINDA OLDUĞU HALDE KARŞIDAKİNE AYIP OLMASIN DİYE UZATILAN ELİ GERİ ÇEVİRMİYOR.
BİZ TAVRIMIZI UYGUN VİR TARZDA SERGİLERKEK İNANIYORUMKİ KARŞIMIZDAKİ DE BU HASSASİYETİMİZE UYGUN DAVRANACAKTIR.
YANLIZ BU KONUDA YANİ TOKALAŞMA KONUSUNDA ERKEKLERİ ÇOK HASSAS GÖREMİYORUM. ÖZELLİKLE İŞ ORTAMLARINDA BAYAN MİSAFİRLERE RAHATLIKLA , ÇEKİNMEDEN EL UZATILABİLİYOR.
SELAM VE DUA İLE KALIN...

Nur_u Secde

Kayıtlı Kullanıcı
ÇOĞU KİŞİ BU HARAMIN FARKINDA OLDUĞU HALDE KARŞIDAKİNE AYIP OLMASIN DİYE UZATILAN ELİ GERİ ÇEVİRMİYOR.
BİZ TAVRIMIZI UYGUN VİR TARZDA SERGİLERKEK İNANIYORUMKİ KARŞIMIZDAKİ DE BU HASSASİYETİMİZE UYGUN DAVRANACAKTIR.
YANLIZ BU KONUDA YANİ TOKALAŞMA KONUSUNDA ERKEKLERİ ÇOK HASSAS GÖREMİYORUM. ÖZELLİKLE İŞ ORTAMLARINDA BAYAN MİSAFİRLERE RAHATLIKLA , ÇEKİNMEDEN EL UZATILABİLİYOR.
as kardeşim.hayır ben yıllar öncede maneviyatımı bulmadan,bunun günahmı -helalmi bilmedeiğim dönemdede,buna acayip karşıydım.hiç hazmedemedim.benim eşimde çok rahat bir ortamda büyümüş bu tip şyler ona normal geliyordu.şükür oda,maneviyatına döndüğünden beri dikkatli olmaya çalışıyor.sizinde dediğiniz gibi işyerinde çok oluyor.bunun sıkıntısını çok yaşadım.ama şimdi müşteriler artık beni tanıdığı için ,böyle birşeye teşebbüs etmiyorlar.hayır ya ben elin adamının elini tutmak zorunda değilimki.kim ne derse desin.valla belki yanlış ama uzatılan elleri havada bırakmak keyif veriyor.başka türlü anlamıyorlar.çok şükür işten çıkarılma korkumda yok.bunları çoktan aştım.selametle.

erdal

Kayıtlı Kullanıcı
Dikkat etmemiz gereken önemli bir konu...Elhamdülillah uygulamaya çalışıyoruz...

Ama yaşantımızı bildiği halde kinaye olsun diye ellerini yüzümüz seviyesine kadar uzatan

bayanlarlada muhatap oluyoruz...Rabbim affeylesin...

Rabbim selamet-i iman nasip eylesin...

EBRARNISA

Kayıtlı Kullanıcı
as kardeşim.hayır ben yıllar öncede maneviyatımı bulmadan,bunun günahmı -helalmi bilmedeiğim dönemdede,buna acayip karşıydım.hiç hazmedemedim.benim eşimde çok rahat bir ortamda büyümüş bu tip şyler ona normal geliyordu.şükür oda,maneviyatına döndüğünden beri dikkatli olmaya çalışıyor.sizinde dediğiniz gibi işyerinde çok oluyor.bunun sıkıntısını çok yaşadım.ama şimdi müşteriler artık beni tanıdığı için ,böyle birşeye teşebbüs etmiyorlar.hayır ya ben elin adamının elini tutmak zorunda değilimki.kim ne derse desin.valla belki yanlış ama uzatılan elleri havada bırakmak keyif veriyor.başka türlü anlamıyorlar.çok şükür işten çıkarılma korkumda yok.bunları çoktan aştım.selametle.

SİZ ÇİZGİNİZİ BELLİ ETMİŞSİNİZ. UZATILAN ELİ GERİ ÇEVİRDİĞİNİZDE BİR SONRAKİNE O EL SİZE UZANMAZ HERALDE (ANLAYAN İÇİN )
BEN ÇOK NADİR KATŞILAŞIYORUM EL UZATMALARLA . AMA UZATILDIĞI TAKDİRDE KARŞIDAKİNİN NE DÜŞÜNECEĞİNİ UMURSAMADAN NAZİKCE GERİ ÇEVİRİYORUM.
İNAÇLARIMIZI YAŞANTIMIZA GÖRE DEĞİL , YAŞANTIMIZI İNANÇLARIMIZA GÖRE AYARLAMAK BİZE YAKIŞAN...
SELAM VE DUA İLE KALIN...:H

Kaan Erdem

Yönetici
aleykümselam..selam ve dua ile kalınız..selametle...

selamünaleyküm kaan kardeşim.çok önemli bir konu ve benimde rahatsız olduğum bir durum.ama öyle an geliyorki adam senden önce elini uzatıyor.birşey yapamıyorsun.bide benim gibi entel bir çevrede yaşıyorsan allah affetsin.bunu çok tartışırız arkadaşlarımla ve bana kızarlar.insanın içinde kötülük olmayacakmış.ya bikere bir erkeğin elini bayana uzatması görgü kurallarınada aykırı.madem günah olduğuna inanmıyorsunuz ozaman görgü kurallarına uyun.1 yıldır arkadaşlarımın eşleri ellerini uzatmıyorlar.hanımlar eşlerine söylemişler çokda iyi oldu.allah affetsin.rabbime emanetsin.

Kaan Erdem

Yönetici
haklısınız kardeşim..selametle...

quote=EBRARNISA;509244]Başkalarının gönlünü kırmaktan, yanlış düşünmelerinden çekiniyoruz. Ya peki, Rabbimizin razı olmadığı bir şeyi yapmaktan çekinmeyecek miyiz?

[/quote]

_Resul_

Kayıtlı Kullanıcı
Selamün aleyküm..Abi Allah(c.c) razı olsun inşallah çok faydalı bir paylaşım..

Kaan Erdem

Yönetici
aleykümselam...ALLAH cc razı olsun..çok uzun zamandır..kendi akrabalarımda ki hanımlarda dahil tokalaşma yapmıyorum...

iş ortamı buna çok müsait olmuyor...ama genelde katılmam gereken kalabalığa iş ortamında hep ellerim dolu (kağıt,dosya vs..) abartarak girerim baş ile selamlama yapıp dahil olurum...

çevrem ise biraz daha geniş ve rahat....''için temiz olsun,art niyetli olmadıktan sonra gibi kaygısız ve endişesiz kafa tutan bir tavırla bir de sürekli nasihat alırım''...

zor bir zaman zor zamanda vazife yerine getirmek...ALLAH cc yar ve yardımcımız olsun..hatalarımız yok değil tabiki çok fakat var diyede ümid kesmek ve gaflete dalmak olmaz..selametle...

Kaan Erdem

Yönetici
bu konudada haklsınız Erdal abi..selam ve dua ile kalınız...

Dikkat etmemiz gereken önemli bir konu...Elhamdülillah uygulamaya çalışıyoruz...

Ama yaşantımızı bildiği halde kinaye olsun diye ellerini yüzümüz seviyesine kadar uzatan

bayanlarlada muhatap oluyoruz...Rabbim affeylesin...

Rabbim selamet-i iman nasip eylesin...

ishakyakup

Kayıtlı Kullanıcı
selamün aleyküm

forumu takip ediyorum genelde şöyle bir fikir hakim; "buna dikkat ediyoruz ama bazen elini uzatanlar oluyor...." şimdi merak ediyorum bu bazen el uzatanlar oluyoryaaa,,,,hahhh işte onların elini tutuyormusunuz,,, yoksa geri çeviriyormusunuz..,

buna cevap verirseniz sevinirim...

tu@nna €lif

Kayıtlı Kullanıcı
kesinlikle çok doğru. ama ben kendi dükkanımızda sekreterlik yaptığım içiin bazen çok zor durumlarda kalıyorum kendimi bu konuda elimden geldiği kadar iyi korumaya çallışıyorum fakat geçenlerde nasıl olduğunu anlamadan bir bankanın çalışanı gelip elimi patdiye kaptı el sıkıştık feleğimi şaşırdım adam öyle bi hışımla girip elimi aldıki anlatamam şaştım kaldım reflex olarak bende elimi uzattım heralde ama adamlar gittiğinde kendimi çok kötü hissttim hiç bukadar kötü hissetmemiştim kendimi Allah affeder inş. aeo.selamun aleyküm...

Kaan Erdem

Yönetici
aleykümselam kardeşim...güzel bir soru....
ben kendi adıma genelde böyle bir durum olmaması için farklı yöntemler ile mani oluyorum...

selam ve dua ile kalınız..selametle...

selamün aleyküm

forumu takip ediyorum genelde şöyle bir fikir hakim; "buna dikkat ediyoruz ama bazen elini uzatanlar oluyor...." şimdi merak ediyorum bu bazen el uzatanlar oluyoryaaa,,,,hahhh işte onların elini tutuyormusunuz,,, yoksa geri çeviriyormusunuz..,

buna cevap verirseniz sevinirim...

Bu konuyu görüntüleyen kişiler

Üst Alt