Neler Yeni

Hoşgeldiniz İslami Forum Sayfası

Tüm özelliklerimize erişmek için şimdi bize katılın. Kaydolduktan ve oturum açtıktan sonra, konular oluşturabilir, mevcut konulara yanıtlar gönderebilir, diğer üyelerinize itibar kazandırabilir, kendi özel mesajınızı edinebilir ve çok daha fazlasını yapabilirsiniz. Ayrıca hızlı ve tamamen ücretsizdir, peki ne bekliyorsunuz?
Blue
Red
Green
Orange
Voilet
Slate
Dark

"KUR'AN-I KERİM'İ NE KADAR TANIYORUZ. (12 Kullanıcı)

mtekik

Kayıtlı Kullanıcı
Web Sitesi
islamiportal.net
RE: "KUR'AN-I KERİM'İ NE KADAR TANIYORUZ.

tugba_m yazdı:
Abi hakkını helal et,bugün bende ilgilenemedim fazla.Yoğundu işlerim.Çıkmam lazım şimdide.Hayırlı akşamlar herkese
Selam ve dua ile

allah razı olsun
bugünde böyle geçti. inşallah yarın daha çok katılım olur.
a.s.

nuresma

Kayıtlı Kullanıcı

A.S. İNŞALLAH YARIN GİREBİLİRİM SİTEYE.SELAM İLE...SORU SORMA HAKKI ABİMİN.

mtekik

Kayıtlı Kullanıcı
Web Sitesi
islamiportal.net

nuresma yazdı:
A.S. İNŞALLAH YARIN GİREBİLİRİM SİTEYE.SELAM İLE...SORU SORMA HAKKI ABİMİN.[/quot
allah razı olsu ablam,
inşallah bende sabah erken sorarım sorumu,
hayırlı akşamlar

mtekik

Kayıtlı Kullanıcı
Web Sitesi
islamiportal.net

s.a.
allah c.c. bu günü bize hayırlara vesile kıslın inşallah.
Bismillâhirrahmânirrahim,
"Rabbin tarafından sana indirilen mesajın gerçek olduğunu bilen kimse hiç kör ile bir olur mu? Ancak sağduyu sahipleri öğüt alırlar."

ayeti kerimesi hangi surede geçmektedir.
k.s.e.o.

sevvalmina

Kayıtlı Kullanıcı

selamınaleyküm hayırlı sabahlar abi ben rahatsızım dayanamayıp arada bir giriyorum cevaplıyorum ama fazla kalamıyorum cevaplarım doğruysa başka arkadaşlar benim yerime sorabilir.

mtekik

Kayıtlı Kullanıcı
Web Sitesi
islamiportal.net

sevvalmina yazdı:
selamınaleyküm hayırlı sabahlar abi ben rahatsızım dayanamayıp arada bir giriyorum cevaplıyorum ama fazla kalamıyorum cevaplarım doğruysa başka arkadaşlar benim yerime sorabilir.

a.s. ablam,
geçmiş olsun, allah c.c. acil şifalar versin inşallah.
sen merak etme, birazdan arkadaşlar yerlerini alırlar inşallah.
k.s.e.o.

sevvalmina

Kayıtlı Kullanıcı

mtekik yazdı:
s.a.
allah c.c. bu günü bize hayırlara vesile kıslın inşallah.
Bismillâhirrahmânirrahim,
"Rabbin tarafından sana indirilen mesajın gerçek olduğunu bilen kimse hiç kör ile bir olur mu? Ancak sağduyu sahipleri öğüt alırlar."

ayeti kerimesi hangi surede geçmektedir.
k.s.e.o.

ra'd suresi 19,ayeti kerime

mtekik

Kayıtlı Kullanıcı
Web Sitesi
islamiportal.net

s.a. sevvalmina kardeşiminm cevabı doğru, kendilerinin yerine yine ben sorayım (tabi bunları alacak haneme yazıyorum)

sorumuz şu;

-Andolsun söküp çıkaranlara.

- Hemen çekip alanlara.

- Yüzüp gidenlere.

- Yarışıp, geçenlere.

- Derken işi düzenliyenlere!

yukarıdaki ayetler hangi surede geçmektedir, ve kısaca tefsirini alabilirmiyiz.
k.s.e.o

FATMA_ERGUN

Kayıtlı Kullanıcı

mtekik yazdı:
s.a. sevvalmina kardeşiminm cevabı doğru, kendilerinin yerine yine ben sorayım (tabi bunları alacak haneme yazıyorum)

sorumuz şu;

- Hemen çekip alanlara.

- Yüzüp gidenlere.

- Yarışıp, geçenlere.

k.s.e.o

79-en-NÂZİ'ÂT

Nebe' sûresinden sonra Mekke'de inmiştir; 46 (kırkaltı) âyettir. Adını, "söküp çıkaranlar" manasına gelen "nâziât" kelimesinden alır. Ana fikir olarak kıyameti konu edinir. Cenab-ı Allah, sûrenin başında, kendilerini, ilk beş âyette belirtilen güç ve melekelerle donattığı varlıklara yemin etmektedir.

Rahmân ve Rahîm (olan) Allah'ın adıyla.

1. Söküp çıkaranlara, andolsun;

2. Yavaşça çekenlere,

3. Yüzdükçe yüzenlere,

4. Yarıştıkça yarışanlara,

5. Derken iş düzenleyenlere .

mtekik

Kayıtlı Kullanıcı
Web Sitesi
islamiportal.net

FATMA_ERGUN yazdı:
mtekik yazdı:

sorumuz şu;

- Hemen çekip alanlara.

- Yüzüp gidenlere.

- Yarışıp, geçenlere.

k.s.e.o

79-en-NÂZİ'ÂT

Nebe' sûresinden sonra Mekke'de inmiştir; 46 (kırkaltı) âyettir. Adını, "söküp çıkaranlar" manasına gelen "nâziât" kelimesinden alır. Ana fikir olarak kıyameti konu edinir. Cenab-ı Allah, sûrenin başında, kendilerini, ilk beş âyette belirtilen güç ve melekelerle donattığı varlıklara yemin etmektedir.

Rahmân ve Rahîm (olan) Allah'ın adıyla.

2. Yavaşça çekenlere,

3. Yüzdükçe yüzenlere,

5. Derken iş düzenleyenlere .

s.a. cevabınız yarım doğru, diğer yarısınıda ben cevaplayayım inşallah,
yukarıda bahsi geçen ayetlere seyyid kutup hocamız tarafından verilen mana aşağıdaki gibidir.

2. Yavaşça çekenlere,

3. Yüzdükçe yüzenlere,

5. Derken iş düzenleyenlere
Ayet-i kerimelerin bu ifadelerinin yorumu hakkında denmiştir ki: Naziat ruhları sert bir şekilde çekip alan meleklerdir. "Naşitat" hareketlerinde serbest olan melekler, "sabihat" yüceler aleminde yüzen melekler, "sabikat" ise herkesten önce imana veya Rabblerinin emrine itaata koşan melekler, "müdebbirat" ise kendilerine havale edilen işleri düzenleyen, idare eden meleklerdir. Yine denmiştir ki, bunlar yörüngelerinde giden, hareket eden, bir konaktan diğerine geçip giden, Allah'ın uzay boşluğunda ona bağlı olarak yüzüp giden koşuşunda ve dönüşünde bir yarış içinde bulunanlar ve Allah'ın kendilerine yüklediği görevi yerine getiren yıldızlardır. Ve sonuçlarını en güzel şekilde dünyadaki hayat ve onunla ilgili olaylar üzerinde etkilerini mükemmel idare eden yıldızlardır.

Yine denmiştir ki; Naziat, naşitat, sabihat ve sabikat yıldızdırlar. Müdebbirat ise meleklerdir.

Şöyle de denmiştir: Naziat, naşitat ve sabihat yıldızlar; sabikat ve müdebbirat ise meleklerdir.

Bu kelimelerin anlamları ne olursa olsun Kur'an'ın atmosferdeki hayattan ve onların bu şekilde sergilenişinden birtakım hislere kapılıyoruz. Bunlar her şeyden önce duygularda bir sarsıntı meydana getirmektedir. Vicdanlarda bir ürperti, ürküten ve korkutan bir şeyin tesirini ve etkisini meydana getirmektedir. Bu nedenle bunlar surenin girişi ile güçlü bir bütünlüğe ulaşmaktadır. Böylece sonda gelmekte olan ürpertici, yıldırıcı büyük tehlikenin oluşturduğu korku ve dehşeti karşılamaya duyguyu hazırlamaktadır.

Biz de bu duyarlılıkla beraber olmak için onları olduğu gibi anlamlarının ayrıntılarına girip tartışmaya gerek duymadan, bırakmayı tercih ediyoruz ki Kur'an'ın mesajına, direktiflerine açık bir hayat yaşayalım. Kur'an'ı bütün mesajları ve direktifleri ile kendi yapısı içinde tanışıp etkilerini içimizde hissedelim. Asıl hedef kalbin sarsılarak uyarılmasıdır. Kur'an bunu değişik yöntemler kullanarak elde etmeye çalışır. Sonra Hz. Ömer bu konuda bizim için güzel bir örnektir. Hz. Ömer Abese suresini okumuş "ve fakiheten ve ebben" ayetine geldiğinde şöyle demişti: Fakihe meyvedir, anladık bunu. Ebben nedir acaba? Ardından sözlerine hemen şu cümleyi ilave etmişti: Ey Hattabın oğlu Ömer, Allah'a yemin olsun ki bu tekellüftür, işi yokuşa sürmektir. Yüce Allah'ın kitabından bir kelimeyi bilmemen sana ne zarar verir ki? Başka bir rivayete göre ise O "bunların hepsini biliyoruz, fakat ebben nedir" demiş, hemen ardından kendi kendine kızarak elindeki değneği kırıp yere atarak şöyle demiştir: "Bu Allah'a yemin olsun ki yokuşa sürmektir. Ey ümmü Ömer'in oğlu sen Ebb'in ne olduğunu bilmesen ne olur ki Sonra şöyle demiştir. Bu kitabın açık hükümlerine uyun, açık olmayanlarını ise öyle bırakın". Bunlar Allah'ın yüce sözlerine karşı edepten kaynaklanmış davranış örnekleridir. Kulun Rabbin sözleri karşısındaki edebinin ifadesidir. Zira bu sözlerin bir kısmının özü itibarı ile kapalı kalması hedeflenmiş ve böylece bu kapalılık bir amacın gerçekleşmesine yol açmış olabilir.

Surenin "yemin edilme" havasındaki bu girişinden sonra gelen ayetler, bu önemli gerçeği tasvir etmektedir:.

ferit

Kayıtlı Kullanıcı

SelamünAleyküm
Hayırlı Sabahlar Hayırlı Günler;
Soru Sorma Hakkı Fatma Ablamızın Galiba Biraz bekliyorum sormazsa ben sorarım...

FATMA_ERGUN

Kayıtlı Kullanıcı

ferit yazdı:
SelamünAleyküm
Hayırlı Sabahlar Hayırlı Günler;
Soru Sorma Hakkı Fatma Ablamızın Galiba Biraz bekliyorum sormazsa ben sorarım...

A.S. SİZEDE HAYIRLI SABAHLAR.FERİT BEY BUYRUN SİZ SORUN BEN İNŞ CEVAPLARA KATILIRIM.

tugba_m

Kayıtlı Kullanıcı

İzin verirseniz ben bir soru sormak istiyorum fatmanın yerine...Hakkınız helal edin

Kur'an-ı kerimde miras konusu hangi surede işlenmiştir?

sevvalmina

Kayıtlı Kullanıcı

Allah size evlatlarınızın miras taksimini şöyle emrediyor: Çocuklarınızda, erkeğe iki kadın payı kadar, eğer hepsi kadın olmak üzere ikiden de fazla iseler, bunlara mirasın üçte ikisi ve eğer bir tek kadın ise o zaman ona malın yarısı vardır. Eğer ölen, ana ve baba ile birlikte çocuklar da bırakmışsa ana babanın her birine ölenin terekesinden altıda bir; şâyet ölenin çocuğu yok da, mirasçı olarak ana ve babası kalmışsa, ananın payı üçte birdir. Eğer ölenin kardeşleri varsa terekenin altıda biri ananındır. Bu paylar, ölenin borçları ödenip, vasiyeti de yerine getirildikten sonra hak sahiplerine verilir. Baba ve çocuklardan, hangisinin size fayda bakımından daha yakın olduğunu, siz bilmezsiniz. Bütün bunlar Allah tarafından farz kılınmıştır. Şüphesiz Allah alîmdir, hakîmdir.

Eğer hanımlarınızın çocukları yoksa, bıraktıkları mirasın yarısı sizindir. Şâyet bir çocukları varsa o zaman mirasın dörtte biri sizindir. Bu paylar, ölenin vasiyeti yerine getirildikten ve varsa, borcu ödendikten sonra verilir. Eğer siz çocuk bırakmadan ölürseniz, geriye bıraktığınız mirasın dörtte biri hanımlarınızındır. Şâyet çocuklarınız varsa o zaman bıraktığınız mirasın sekizde biri hanımlarınızındır. Bu paylar, yaptığınız vasiyetler yerine getirilip ve varsa borcunuz ödendikten sonra verilir. Eğer ölen bir erkek veya kadının çocuğu ve babası bulunmadığı halde kelâle olarak (yan koldan) mirasına konuluyor ve kendisinin bir erkek veya kızkardeşi bulunuyorsa, bunlardan herbirinin miras payı terekenin altıda biridir. Eğer mevcut olan kardeşler bundan daha çok iseler, bu takdirde kardeşler mirasın üçte birini zarara uğratılmaksızın aralarında eşit olarak taksim ederler. Bu paylar ölenin vasiyeti yerine getirilip ve varsa borcu ödendikten sonra verilir. Bunlar, Allah tarafından bir emirdir. Allah her şeyi bilen ve yarattıklarına çok yumuşak davranandır.

nisa suresi 11. ve 12. ayeti kerime

ferit

Kayıtlı Kullanıcı

SelamünAleyküm
İzninizle ben soruyorum Hakkınızı Helal Edin İNŞAALLAH...

İbnu Ebi Hatim`in Abdullah bin Ömer (r.a.)`den rivayet ettiğine göre bu ayeti kerimede: "Gece saatlerinde secde ederek ve ayakta durarak ibadet eden..." denirken kastedilen Osman bin Affan (r.a.)`dır. Cuveybir`in Abdullah bin Abbas (r.a.)`tan rivayet ettiğine göre de burada Ammar bir Yasir (r.a.) kastedilmektedir. Bu ikinci rivayeti destekleyen daha başka rivayetler de nakledilmiştir.

Bu Ayeti Kerime hangisidir ve hangi suredir...;)

tugba_m

Kayıtlı Kullanıcı

sevvalmina yazdı:
Allah size evlatlarınızın miras taksimini şöyle emrediyor: Çocuklarınızda, erkeğe iki kadın payı kadar, eğer hepsi kadın olmak üzere ikiden de fazla iseler, bunlara mirasın üçte ikisi ve eğer bir tek kadın ise o zaman ona malın yarısı vardır. Eğer ölen, ana ve baba ile birlikte çocuklar da bırakmışsa ana babanın her birine ölenin terekesinden altıda bir; şâyet ölenin çocuğu yok da, mirasçı olarak ana ve babası kalmışsa, ananın payı üçte birdir. Eğer ölenin kardeşleri varsa terekenin altıda biri ananındır. Bu paylar, ölenin borçları ödenip, vasiyeti de yerine getirildikten sonra hak sahiplerine verilir. Baba ve çocuklardan, hangisinin size fayda bakımından daha yakın olduğunu, siz bilmezsiniz. Bütün bunlar Allah tarafından farz kılınmıştır. Şüphesiz Allah alîmdir, hakîmdir.

Eğer hanımlarınızın çocukları yoksa, bıraktıkları mirasın yarısı sizindir. Şâyet bir çocukları varsa o zaman mirasın dörtte biri sizindir. Bu paylar, ölenin vasiyeti yerine getirildikten ve varsa, borcu ödendikten sonra verilir. Eğer siz çocuk bırakmadan ölürseniz, geriye bıraktığınız mirasın dörtte biri hanımlarınızındır. Şâyet çocuklarınız varsa o zaman bıraktığınız mirasın sekizde biri hanımlarınızındır. Bu paylar, yaptığınız vasiyetler yerine getirilip ve varsa borcunuz ödendikten sonra verilir. Eğer ölen bir erkek veya kadının çocuğu ve babası bulunmadığı halde kelâle olarak (yan koldan) mirasına konuluyor ve kendisinin bir erkek veya kızkardeşi bulunuyorsa, bunlardan herbirinin miras payı terekenin altıda biridir. Eğer mevcut olan kardeşler bundan daha çok iseler, bu takdirde kardeşler mirasın üçte birini zarara uğratılmaksızın aralarında eşit olarak taksim ederler. Bu paylar ölenin vasiyeti yerine getirilip ve varsa borcu ödendikten sonra verilir. Bunlar, Allah tarafından bir emirdir. Allah her şeyi bilen ve yarattıklarına çok yumuşak davranandır.

nisa suresi 11. ve 12. ayeti kerime

Kardeşim Allah(c.c) razı olsun cevabın için.Nisa suresinde 7-33-19 ve 176. ayetlerde yine mirastan bahsediliyor.Bunuda ben ilave edeyim dedim.
Şimdi sorunu alalım inşallah

sevvalmina

Kayıtlı Kullanıcı

Rabbinin Yüce ismini tesbih et,

hangi sure ve sure hakkında bilgiistiyorum.

ferit

Kayıtlı Kullanıcı

SelamünAleyküm
1.Yüce Rabbinin adını tesbih et.

87.A'LA SURESİ

"A'la", "en yüce" anlamındadır ve esma-i hüsnadandır. Birinci ayetinde Allah'ın adlarından (esma-i hüsnasından) olan "A'la" geçtiği için böyle adlandırılmıştır. Mekke döneminde indirilmiştir. 19 ayettir.

sevvalmina

Kayıtlı Kullanıcı

doğru abi sorunuzu alalım.

ferit

Kayıtlı Kullanıcı

ferit yazdı:
SelamünAleyküm
İzninizle ben soruyorum Hakkınızı Helal Edin İNŞAALLAH...

İbnu Ebi Hatim`in Abdullah bin Ömer (r.a.)`den rivayet ettiğine göre bu ayeti kerimede: "Gece saatlerinde secde ederek ve ayakta durarak ibadet eden..." denirken kastedilen Osman bin Affan (r.a.)`dır. Cuveybir`in Abdullah bin Abbas (r.a.)`tan rivayet ettiğine göre de burada Ammar bir Yasir (r.a.) kastedilmektedir. Bu ikinci rivayeti destekleyen daha başka rivayetler de nakledilmiştir.

Bu Ayeti Kerime hangisidir ve hangi suredir...;)

Bu konuyu görüntüleyen kişiler

Üst Alt