Neler Yeni

Hoşgeldiniz İslami Forum Sayfası

Tüm özelliklerimize erişmek için şimdi bize katılın. Kaydolduktan ve oturum açtıktan sonra, konular oluşturabilir, mevcut konulara yanıtlar gönderebilir, diğer üyelerinize itibar kazandırabilir, kendi özel mesajınızı edinebilir ve çok daha fazlasını yapabilirsiniz. Ayrıca hızlı ve tamamen ücretsizdir, peki ne bekliyorsunuz?
Blue
Red
Green
Orange
Voilet
Slate
Dark

"KUR'AN-I KERİM'İ NE KADAR TANIYORUZ. (1 Kullanıcı)

tugba_m

Kayıtlı Kullanıcı
RE: "KUR'AN-I KERİM'İ NE KADAR TANIYORUZ.

Zümer suresi 9. ayettir..

Sorumuda soruyorum izninle...
İbnu Ebi Hatim`in Zeyd bin Eslem (r.a.)`den rivayet ettiğine göre bu ayeti kerime cahiliye döneminde putlara kulluk etmekten sakınmış olan Zeyd bin Amr bin Nufeyl (r.a.), Ebu Zer Gıfari (r.a.) ve Selmânı Farisi (r.a.) hakkında indirilmiştir.
Hangi ayeti kerimedir?

mtekik

Kayıtlı Kullanıcı
Web Sitesi
islamiportal.net

tugba_m yazdı:
Zümer suresi 9. ayettir..

Sorumuda soruyorum izninle...
İbnu Ebi Hatim`in Zeyd bin Eslem (r.a.)`den rivayet ettiğine göre bu ayeti kerime cahiliye döneminde putlara kulluk etmekten sakınmış olan Zeyd bin Amr bin Nufeyl (r.a.), Ebu Zer Gıfari (r.a.) ve Selmânı Farisi (r.a.) hakkında indirilmiştir.
Hangi ayeti kerimedir?

CEVABINI VERİYORUM KARDEŞİM,
YİNE ZÜMER SURESİ, 17-18 AYETLER
17- Tağuta kulluk etmekten kaçınan ve Allah'a yönelenlere müjde var. Müjdele kullarımı.

18- Onlar ki, sözü dinler ve onun en güzeline uyarlar. İşte onlar, Allah'ın kendilerini doğru yola ilettiği kimselerdir. İşte onlar akıl sahipleridir.

Ayet-i kerimede geçen "Tağut" kavramı tıpkı melekût, azamût ve rahamût gibidir. Tuğyan masdarının, çokluğu ve büyüklüğü ifade eden bir kipidir bu. Tağut, taşkınlık yapan ve sınırını aşan her şeydir. Tağuta ibadet yapmak-tan sakınanlar, herhangi bir şekilde Allah'ın dışındaki nesnelere kulluk yapmaktan sakınanların kendileridir. Yalnız Rabb'lerine yönelenler, yalnız O'na dönüş yapanlar, yalnız O'na karşı kulluk makamında duranlar da onlardır.

İşte, "Bunlara müjde vardır." Bu müjde onlara yüceler aleminden gelmektedir. Peygamber Allah'ın emri ile onu kendilerine açıklamaktadır: "Müjdele kullarımı" Bu, gerçekten yüce bir müjdedir. Bu müjdeyi kendilerine getiren de onurlandırılmış peygamberdir. Bu dahi tek başına büyük bir nimettir!

Bu müjdelenen insanların en belirgin vasıfları kulak verdikleri sözleri güzel dinleyip; kalplerinin bu sözlerin iyisini, güzel olanlarını alıp geriye kalanlarını terk etmeleridir. Kalpleri ve ruhları arındıran güzel sözlerden başkası onların içlerini açmaz ve ilgilerini çekmez. Temiz olan gönül, temiz ve güzel söze açılır. Onu alır ve ona karşılık verir. Kötü olan gönül ise ancak kötü sözden başkasına açılmaz ve yalnız ona karşılık verir.

"İşte onlar, Allah'ın kendilerini doğru yola ilettiği kimselerdir."

Yüce Allah onların kalplerinde iyilik olduğunu bildiğinden onları, sözün güzeline kulak açmaya ve onu alıp kabul etmeye yöneltmiştir. Zaten doğru yola iletmek yalnız Allah'a mahsustur.

"İşte onlar akıl sahipleridir."

Aklı selim, sahibini arınmaya ve kurtuluşa ileten akıldır. Arınma ve kurtuluş yolunu izlemeyenin sanki aklı elinden alınmıştır. Sanki o, Allah'ın kendisine verdiği bu nimetten mahrumdur.

Bunların ahirette nimet içerisinde oluş sahneleri sergilenmeden önce tağuta kulluk yapanların cehenneme girdikleri belirtiliyor. Ve hiç kimsenin onları bu ateşten kurtaramayacağı ifade ediliyor:

K.S.E.O.

SORUYU SİZ SORUN LÜTFEN BEN YİNE ÇIKIYORUM.

tugba_m

Kayıtlı Kullanıcı

Safa ve merve tepelerinden bahsedilen ayeti kerime hangi surede geçer ve sure hakkında bilgi....

sevvalmina

Kayıtlı Kullanıcı

suphesiz Safa ile Merve Allah'in nisanelerindendir. Kim Kabe'yi hacceder veya umre yaparsa, bu ikisini de tavaf etmesinde bir beis yoktur. Kim gonulden iyilik yaparsa, karsiligini gorur. Dogrusu Allah sukrun karsilgini verendir ve bilendir. bakara suresi 158.ayeti kerime

Medine'de inmiştir. 286 ayettir. Kur'an'ın en uzun süresidir. Adını, 67-71. ayetlerde yahudilere kesmeleri emredilen sığırdan alır. Yalnız 281.ayeti Veda Haccında Mekke'de inmiştir. İnanca, ahlaka, ve hayat nizamına dair hükümlerin önemli bir kısmı bu sürede yer almıştır.

158- Mescid-i Haram etrafında bulunan Safâ ve Merve tepeleri Allah'ın alâmetlerindendir. İbadet ve O'na yaklaşmak için konulmuş belirtilerden, özel işaretlerden ve hac ibadetinin yapıldığı yerlerdendir.

Esasen safâ, kaypak taş; merve, küçük ve yumuşak taş demek olup, lâm-ı tarif ile Safâ ve Merve Mekke'de bilinen iki tepenin özel isimleridir. Harf-i tarifleri el-Beyt, en-Necm gibi lazımdır.

"İlm" maddesinden "alem", "alâmet" ve "alâim" gibi "şuur" maddesinden şeâir, "Şaîre"nin veya "şiâre"nin yahut da "meş'ar"ın çoğuludur ki bu özel isim, bildiren alâmet, belirti mânâsına gelir. Nitekim savaşta iki tarafın tanışması için kullanılan alâmet ve işarete d e "şiar parola" denir. Şeâir; bazan ibadetin kendisine, bazan da yerine denir. Ezan, cemaat ile namaz, bu cümleden alarak cuma ve bayram namazları ve Hac dinin şeâirinden yani alâmetlerindendirler. Aynı şekilde camiler, minareler, hacdaki ibadet ve özel yerleri de alâmet ve işaretlerdendir ki, Safa ile Merve de bunlardandır. Bundan dolayı: Kâ'be'ye Hac veya umre yapan kimsenin tavafı bu ikisiyle yani Safâ ve Merve ile yapmaya çalışmasında hiç bir suç, hiç bir günah yoktur.

tugba_m

Kayıtlı Kullanıcı

Allar razı olsun canım kardeşim.Sorunu bekliyorum inşallah

mtekik

Kayıtlı Kullanıcı
Web Sitesi
islamiportal.net

s.a. arkadaşlar,
sevvalmina kardeşim sorunuzu bekliyoruz.
k.s.e.o.

tugba_m

Kayıtlı Kullanıcı

mtekik yazdı:
s.a. arkadaşlar,
k.s.e.o.

[/quot

Hayırlı sabahlar

Abi sevvalmina yok,hasta o hala...Giremiyor o yüzden.Bende ilgilenemedim forumla.İstersen sen yap bu sabah açılışı bizde devam edelim inşallah

mtekik

Kayıtlı Kullanıcı
Web Sitesi
islamiportal.net

tugba_m yazdı:
mtekik yazdı:
s.a. arkadaşlar,
k.s.e.o.

[/quot

Hayırlı sabahlar

Abi sevvalmina yok,hasta o hala...Giremiyor o yüzden.Bende ilgilenemedim forumla.İstersen sen yap bu sabah açılışı bizde devam edelim inşallah

s.a. Sevvalmina kardeşimize allah c.c.den acil şifa diliyorum. İnşallah en kısa zamanda aramıza döner.

SORUMUZ ŞU:
O'nun delillerinden biri de, size korku ve ümit veren şimşeği göstermesi, gökten su indirip ölümden sonra yeri diriltmesidir. Şüphesiz bunda düşünen bir toplum için ibretler vardır.

AYETİ KERİMESİNİN HANGİ SUREDE GEÇMEKTE VE KISACA TEFSİRİNİ ALALIM

K.S.E.O.

sevvalmina

Kayıtlı Kullanıcı

ben sorumu sorcam hazırlıyorum biraz beklerseniz.

sevvalmina

Kayıtlı Kullanıcı

SELAMINALEYKÜM

BEN BİRZA RAHATSIZIM ÇOK FAZLA GİREMİYORUM HAKKINIZI HELAL EDİN ŞİMDİ SORCAĞIM SORU BİRAZ UZUN AMA TAMAMI KIYAMETLE İLGİLİ VE BAĞLANTILI OLDUĞU İÇİN AYIRMAK İSTEMEDİM BAŞLIYORUM

1.KIYAMETİN KOPUCAĞI ZAMANI ALLAH(CC) DAN BAŞKA KİMSENİN BİLEMİYCEĞİNİ BELİRTEN.
2.YAKLAŞTIĞINI BELİRTEN.
3.YAKIN OLDUĞUNU BELİRTEN.
4.ANSIZIN GELİCEĞİNİ BELİRTEN.
5.KIYAMET ALAMETLERİNİN BELİRDİĞİNİ BELİRTEN AYETİ KERİMELER SURELERİYLE.

Saat (kıyamet vakti) yakınlaştı ve ay yarıldı. VE BU AYETİ KERİME HANGİ SUREDEİR SUREYLE İLGİLİ BİLGİ.

mtekik

Kayıtlı Kullanıcı
Web Sitesi
islamiportal.net

sevvalmina yazdı:
SELAMINALEYKÜM

BEN BİRZA RAHATSIZIM ÇOK FAZLA GİREMİYORUM HAKKINIZI HELAL EDİN ŞİMDİ SORCAĞIM SORU BİRAZ UZUN AMA TAMAMI KIYAMETLE İLGİLİ VE BAĞLANTILI OLDUĞU İÇİN AYIRMAK İSTEMEDİM BAŞLIYORUM

1.KIYAMETİN KOPUCAĞI ZAMANI ALLAH(CC) DAN BAŞKA KİMSENİN BİLEMİYCEĞİNİ BELİRTEN.
2.YAKLAŞTIĞINI BELİRTEN.

Saat (kıyamet vakti) yakınlaştı ve ay yarıldı. VE BU AYETİ KERİME HANGİ SUREDEİR SUREYLE İLGİLİ BİLGİ.

ABLAM ALLAH RAZI OLSUN,
ARTIK SEN İYİLEŞSEN BİLE BİR HAFTA FALAN TATİL YAPABİLİRSİN. BİZDE ANCAK BU SORULARI CEVAPLARIZ.
ALLAH RAZI OLSUN, ALLAH C.C. ACİL ŞİFA VERSİN İNŞALLAH.
KALBİNİN SAHİBİNE EMANET OL (K.S.E.O.)

tugba_m

Kayıtlı Kullanıcı

mtekik yazdı:
tugba_m yazdı:
mtekik yazdı:
s.a. arkadaşlar,
k.s.e.o.

[/quot

Hayırlı sabahlar

s.a. Sevvalmina kardeşimize allah c.c.den acil şifa diliyorum. İnşallah en kısa zamanda aramıza döner.

SORUMUZ ŞU:
O'nun delillerinden biri de, size korku ve ümit veren şimşeği göstermesi, gökten su indirip ölümden sonra yeri diriltmesidir. Şüphesiz bunda düşünen bir toplum için ibretler vardır.

K.S.E.O.

Abi Rum suresi 24. ayet

Elmalılı Muhammed Hamdi yazır tefsirini aktarıyorum:

24- Yine O'nun âyetlerindendir ki, size hem korku ve hem de umut vermek için şimşeği gösteriyor. Ve gökten bir su indiriyor da onunla yeryüzüne ölümünden sonra hayat veriyor. Şüphesiz ki bunda aklını kullanacak bir kavim için nice ibretler vardır.

tugba_m

Kayıtlı Kullanıcı

sevvalmina yazdı:
SELAMINALEYKÜM

2.YAKLAŞTIĞINI BELİRTEN.

1.KIYAMETİN KOPUCAĞI ZAMANI ALLAH(CC) DAN BAŞKA KİMSENİN BİLEMİYCEĞİNİ BELİRTEN
Bu sorunun cevabı;
Lokman suresi 34. ayet
34. Kıyametin ne zaman kopacağı bilgisi şüphesiz yalnızca Allah katındadır. O, yağmuru indirir, rahimlerdekini bilir. Hiç kimse yarın ne kazanacağını bilemez. Hiç kimse nerede öleceğini de bilemez. Şüphesiz Allah hakkıyla bilendir, (herşeyden) hakkıyla haberdar olandır
LOKMÂN SÛRESİ
Mekke döneminde inmiştir. 34 âyettir. Sûre, adını 12. ve 13. âyetlerde anılan Hz. Lokmân’dan almıştır. Sûrede başlıca, Hz. Lokmân’ın oğluna öğütleri, tevhid, peygamberlik, öldükten sonra dirilme ve haşr konularına dikkat çekilmekte, kıyamet günü için hazırlıklı olunması öğütlenmektedir

Araf suresi 187. ayet
187. Sana kıyametin ne zaman kopacağını soruyorlar. De ki: “Onun bilgisi ancak Rabbimin katındadır. Onu vaktinde ancak O (Allah) ortaya çıkaracaktır. O göklere de, yere de ağır basmıştır. O size ancak ansızın gelecektir.” Sanki senin ondan haberin varmış gibi sana soruyorlar. De ki: “Onun bilgisi sadece Allah katındadır. Fakat insanların çoğu bilmiyorlar.”
A'RÂF SÛRESİ
Mekke döneminde inmiştir. 163-170. âyetlerin Medine döneminde indiğini söyleyen âlimler de vardır. 206 âyettir. Sûre adını, 46. ve 48. âyetlerde geçen “el-A’râf” kelimesinden almıştır. “el-A’râf”, yüksek yerler, yüksek mevkiler demektir. Sûrede temel konu olarak, ilahi vahyin doğruluğu ve vahye duyulan ihtiyaç işlenmektedir

Naziat suresi
42. Sana, kıyametin ne zaman kopacağını soruyorlar.
43. Onu bilip söylemek nerede, sen nerede?
44. Onun nihai bilgisi yalnız Rabbine âittir.
NÂZİ'ÂT SÛRESİ
Mekke döneminde inmiştir. 46 âyettir. Sûre, adını birinci âyetteki “en-Nâziât” kelimesinden almıştır. Nâziât burada, “ruhları çekip alan melekler” demektir. Sûrede başlıca, tevhit, peygamberlik, öldükten sonra dirilme ve hesap konu edilmektedir.

Saat (kıyamet vakti) yakınlaştı ve ay yarıldı. VE BU AYETİ KERİME HANGİ SUREDEİR SUREYLE İLGİLİ BİLGİ.[/quote]

Bu sorunun cevabı;
Kamer suresi 1. ayet
1. Kıyamet yaklaştı ve ay yarıldı.1
KAMER SURESİ
Mekke döneminde inmiştir. 55 âyettir. Sûre, adını ilk âyette geçen “el-Kamer” kelimesinden almıştır. Kamer, ay demektir. Sûrede ana fikir olarak, Kur’an’ı yalanlayanlar, çeşitli azap ve helak örnekleri de verilerek uyarılmaktadır

tugba_m

Kayıtlı Kullanıcı

Maşallah kardeşim öyle bir soru sormuşsun ki araştır araştır bitmiyor:) 2-3-4 ve 5. sorularıda namazdan sonra cevaplayacağım inşallah.

sevvalmina

Kayıtlı Kullanıcı

tugba_m yazdı:
sevvalmina yazdı:
SELAMINALEYKÜM

2.YAKLAŞTIĞINI BELİRTEN.

1.KIYAMETİN KOPUCAĞI ZAMANI ALLAH(CC) DAN BAŞKA KİMSENİN BİLEMİYCEĞİNİ BELİRTEN
Bu sorunun cevabı;
Lokman suresi 34. ayet
34. Kıyametin ne zaman kopacağı bilgisi şüphesiz yalnızca Allah katındadır. O, yağmuru indirir, rahimlerdekini bilir. Hiç kimse yarın ne kazanacağını bilemez. Hiç kimse nerede öleceğini de bilemez. Şüphesiz Allah hakkıyla bilendir, (herşeyden) hakkıyla haberdar olandır
LOKMÂN SÛRESİ
Mekke döneminde inmiştir. 34 âyettir. Sûre, adını 12. ve 13. âyetlerde anılan Hz. Lokmân’dan almıştır. Sûrede başlıca, Hz. Lokmân’ın oğluna öğütleri, tevhid, peygamberlik, öldükten sonra dirilme ve haşr konularına dikkat çekilmekte, kıyamet günü için hazırlıklı olunması öğütlenmektedir

Araf suresi 187. ayet
187. Sana kıyametin ne zaman kopacağını soruyorlar. De ki: “Onun bilgisi ancak Rabbimin katındadır. Onu vaktinde ancak O (Allah) ortaya çıkaracaktır. O göklere de, yere de ağır basmıştır. O size ancak ansızın gelecektir.” Sanki senin ondan haberin varmış gibi sana soruyorlar. De ki: “Onun bilgisi sadece Allah katındadır. Fakat insanların çoğu bilmiyorlar.”
A'RÂF SÛRESİ
Mekke döneminde inmiştir. 163-170. âyetlerin Medine döneminde indiğini söyleyen âlimler de vardır. 206 âyettir. Sûre adını, 46. ve 48. âyetlerde geçen “el-A’râf” kelimesinden almıştır. “el-A’râf”, yüksek yerler, yüksek mevkiler demektir. Sûrede temel konu olarak, ilahi vahyin doğruluğu ve vahye duyulan ihtiyaç işlenmektedir

Naziat suresi
42. Sana, kıyametin ne zaman kopacağını soruyorlar.
43. Onu bilip söylemek nerede, sen nerede?
44. Onun nihai bilgisi yalnız Rabbine âittir.
NÂZİ'ÂT SÛRESİ
Mekke döneminde inmiştir. 46 âyettir. Sûre, adını birinci âyetteki “en-Nâziât” kelimesinden almıştır. Nâziât burada, “ruhları çekip alan melekler” demektir. Sûrede başlıca, tevhit, peygamberlik, öldükten sonra dirilme ve hesap konu edilmektedir.

Bu sorunun cevabı;
Kamer suresi 1. ayet
1. Kıyamet yaklaştı ve ay yarıldı.1
KAMER SURESİ
Mekke döneminde inmiştir. 55 âyettir. Sûre, adını ilk âyette geçen “el-Kamer” kelimesinden almıştır. Kamer, ay demektir. Sûrede ana fikir olarak, Kur’an’ı yalanlayanlar, çeşitli azap ve helak örnekleri de verilerek uyarılmaktadır
[/quote]

KARDEŞİM ÇOK GÜZEL AMA 3.SURE NAZİAT DEĞİL

mtekik

Kayıtlı Kullanıcı
Web Sitesi
islamiportal.net

tugba_m yazdı:
mtekik yazdı:
tugba_m yazdı:
mtekik yazdı:
s.a. arkadaşlar,
k.s.e.o.

[/quot

Hayırlı sabahlar

SORUMUZ ŞU:

K.S.E.O.

Abi Rum suresi 24. ayet

Elmalılı Muhammed Hamdi yazır tefsirini aktarıyorum:

24- Yine O'nun âyetlerindendir ki, size hem korku ve hem de umut vermek için şimşeği gösteriyor. Ve gökten bir su indiriyor da onunla yeryüzüne ölümünden sonra hayat veriyor. Şüphesiz ki bunda aklını kullanacak bir kavim için nice ibretler vardır.

DOĞRU ABLAM, BİR SORU SORMA HAKKI KAZANDINIZ.
K.S.E.O.

sevvalmina

Kayıtlı Kullanıcı

çok mu zor oldu.

mtekik

Kayıtlı Kullanıcı
Web Sitesi
islamiportal.net

arkadaşlar bu kadarda zamana oynanmaz ki,

Bu konuyu görüntüleyen kişiler

Üst Alt