Neler Yeni

Hoşgeldiniz İslami Forum Sayfası

Tüm özelliklerimize erişmek için şimdi bize katılın. Kaydolduktan ve oturum açtıktan sonra, konular oluşturabilir, mevcut konulara yanıtlar gönderebilir, diğer üyelerinize itibar kazandırabilir, kendi özel mesajınızı edinebilir ve çok daha fazlasını yapabilirsiniz. Ayrıca hızlı ve tamamen ücretsizdir, peki ne bekliyorsunuz?
Blue
Red
Green
Orange
Voilet
Slate
Dark

kalbden kalbe mesajlar(padişahın işi ne?) (1 Kullanıcı)

SONER_DOLUNAY

Kayıtlı Kullanıcı
RE: DELİ DEYİP GEÇMEYİN SAKIN...

BENDE KEŞKE DELİ OLSAYDIM DİYEN OLDU MU ?

ayşe

Kayıtlı Kullanıcı

BENDE SENIN GIBI DÜSÜNÜYORUM ASLINDA ONLARA DELI DEMEMEK LAZIM ÖZÜRLÜ DEMEK LAZIM ALLAH ONLARI DA ÖYLE YARATMIS AMA DELI LAFI BIRAZ TERS DÜSÜYOR BANA BILMIYORUM ÖZÜRLÜ KARDESLERIMIZ ONLAR

TABI ONLARA ÖZÜRLÜ DIYE KÖTÜ MUAMELE ETMEMELIYIZ DAHA SEFKATLI YAKLASMALIYIZ SONUCTA ONLARDA ALLAHIN BIR KULU

ALLAHA SÜKÜR ALLAH BENI SAGLAM YARATMIS AMA YARIN NE OLACAGIMIZI BILEMEYIZ TABI
BEN ÖZÜRLÜ OLMAK ISTEMEZDIM ALLAHA BÜYÜK SÖYLEMEYEYIM HASA SONUCTA ISTERSEK ALLAHA ÖZÜRLÜ INSANLARIMIZDAN DAHADA COK YAKLASA BILIRIZ BU HERKESIN ELINDE BIZE SUNDUGU ESSIZ DINIMIZ ISLAM SAYESINDE....

BEN ÖYLE DÜSÜNÜYORUM B)B)B)

Zafer

Yasaklı Kullanıcı

kardeşlerim PAYLAŞIMLARINIZ İÇİN allah RAZI OLSUN İNŞALLAH

SONER_DOLUNAY

Kayıtlı Kullanıcı

Allah hepimizden razı olsun
hepimiz Allah'a emanet olalımB)

Ravza_Nur

Kayıtlı Kullanıcı
kalbdenkalbe mesajlar(dünyadaki cennet)

kalbdenkalbe mesajlar(dünyadaki cennet)

Milyonlarca zerre içinde bir zerre,bir başka zerre ile beraber olup birleşiyor,bütünleşiyor,tek zerre haline geliyor.O tek zerreden yine milyonlarca zerre yaratılıyor.Ama hepsi yine “bir”i teşekkül ettiriyor.Bundan ne annenin ne babanın şuurlu bir müdahalesi var.Onların iradesi dışında,ama yine onların vasıta kılınmasıyla işleyen ilahi bir kanun söz konusu.

Evet, aile İlahi bir kanun.Bir yaratılış mucizesi üzerine bina edilen başka bir mucize.İnsanları iki ayrı cins olarak yaratan Rabbimiz,bu yaratılış mucizesinin devamını kadınla erkeğin birlikteliği şartına bağlamış.Ve bu beraberlik akıllara durgunluk verecek mucizelerle donatılmış.
Kur’an’da buna işaret için şöyle buyurulur ;

“Sizin için, kendileri ile ülfet ve ünsiyet edesiniz diye,nefislerinizden eşler yaratması ve aranızda bir sevgi ve merhamet icad etmesi,Onun kudret ve rahmetini gösteren ayetlerindendir.Şüphesiz,bunda tefekkür eden bir kavim için ibretler vardır.”(Rum Süresi,)

Ailede Yaratılış Mucizesi

Ailede eşler arasında çok özel bir yakınlık vardır. Bir insan niye durup dururken bir başka insan meyletsin? Neden aralarında çok farklı bir sevgi ve merhamet meydana gelsin? Bunun maddi sebeplerle izahı mümkün mü? Onun için Kur’an bu hadiseyi Allah’ın sonsuz rahmet ve kudretine işaret eden ayetlerden biri olarak nazara vermekte, bundaki ibretlere düşünen kavimlerin dikkatini çekmektedir.

Dolayısıyla bu ayet bütün toplulukları kendi yaratılışları üzerine düşünüp ondaki İlahi mesajları okumaya davet etmektedir.

Kalbe Mukabil Bir Kalb

“Kalbe mukabil bir kalb” işte mesut bir ailenin formülü. Gerçek manada bir “sevgi,aşk ve şevk mübadelesi” lezzetleri ve elemleri paylaşma;Allah’ın ayetlerini beraber tefekkür etme ancak böyle bir ailede yaşanabilir.

Eşlerin ”ebedi hayat arkadaşlığı” da ancak böyle bir aile içinde gerçekleşebilir.

Ahirete ve iman da Allah’a iman ayrılmaz bir parçası olduğu için bu mana ile bakmak gerekir.Bediüzzaman ’a ait bir söz bunu doğrulamaktadır.”Her insanın küçük dünyası,belki küçük bir cenneti bile kendi hanesidir.”

Ebedi Hayat Arkadaşlığı

Eğer ahirete iman o haneye girse birden hanenin havası değişecek Aralarındaki münasebet,şefkat ,yakınlık ve muhabbet kısacık bir dünya yaşamıyla değil belki dar-ı ahirette saadet-i ebediyete dahi devamı ölçüsüyle samimi hürmet eder,sever,şefkat eder,sadakat eder.

Evet , en fazla otuz-kırk sene devam edip fani kalacak bir birliktelik mi,yoksa ebedi bir hayat arkadaşlığı mı ?

Sonsuza Kadar Beraber Olmak

Maddi ölçülerle kurulan “dünyevi” beraberliklerin, daha ziyade, kısa zamanda kaybolup gidecek bir şekli güzellik üzerine bina edilen “sevgi”leri nerede; aynı Allah’a bağlanıp Onun emirlerini yerine getirmek, Ona kul ve muhatap olmak,Onun inananlara bahşettiği sonsuz saadet alemlerinde yine sonsuza kadar beraber olmak düşüncesiyle gerçekleştirilen evliliklerin saadeti nerede ?

Eğer o hanede ahirete iman ailenin saadetinden uzak kalsa,o aile bireylerinin birbirine olan şefkat,sevgi ve alakası derecesinde elemler, ıztıraplar, endişeler ve azaplar içinde geçer bir ömür. O cennet birer ceheneme döner.

Anne Şefkati

Anne, gerektiğinde ruhunu feda edebileceği evladını tehlikelere maruz gördükçe titrer. Şefkat annenin fıtratında vardır. İşte o anne Rabbinin kendisine emanet olarak bahşettiği bir emanet olarak görüp ebedi alemde de beraber olacağını düşünerek iman şuuruna sahip değilse, bu duygu onu dayanılmaz ıztırap içine bırakır.

Cennet Hayatını Dünyada Yaşamak

Her aile ferdi Rabbiyle kendisi arasında nurani bir irtibat kuracak; Onun rızasını elde etmenin yollarını arayarak; Cennet hayatını daha dünyada iken yaşamış olucaktır.

Aileye dünyadaki cennet vasfını kazandıran şuur ve iman budur.Ve Bakara Süresinin 221.ayetinde mü’minlere seslenirken ,gerek erkeklerin ,gerek kadınların ”iman etmiş” kimselerle evlenmelerinin emredilmesindeki sır budur. Resullullah bir erkeğin evleneceği kızda öncelikle “dindar” olma şartını tavsiye etmiştir.Aynı şekilde kız ailelerinin, dindar ve ahlak sahibi taliplere müspet cevap vermelerin tavsiye etmiştir.Çünkü ancak gerçek bir iman temeline dayalı dindarlık aileye gerçek manasını ve hedefini kazandıracaktır.

Ortak Hedef: Allah’a Kul ve Muhatap Olmak

Tevbe süresinin 71.ayetinde tarif edilen bahtiyar kadın ve erkekler de , böyle bir ailenin mensuplarıdır. ”Erkek ve kadın mü’minler birbirinin velisi ve dostudur.İyiliği emir ve kötülükten nehyeder. Allah ve Resulüne itaat ederler.İşte bunlar yok mu?Allah onlara rahmet edecektir.”

Eşler Birbirini Dini Hayata Teşvik Etmeli

Eşlerin oturup çocuklarını da yanlarına alıp dünyaya geliş gayesini tefekkür etmeleri verilen nimetlere beraber şükretmeleri, kederlere karşı beraber tevekkül göstermeleri, kainat kitabının sayfalarında tecelli eden ayetleri okumaları ne kadar huzur vericidir.Ahzab süresinin 34.ayetindeki “Evlerinizde okunan Allah’ın ayetlerini ve hikmeti anın ”emrine uyarak, evlerimizi birer “medrese” haline getirmek ne kadar mes’ut bir tablodur.Keza Nur süresinin 36.ayetindeki “ O evler ki, Allah o evlerde isminin yüceltilmesine ve anılmasına izin vermiştir.İnsanlar oralarda sabah ve akşam Allah’ı tesbih ederler” manasında yuvalarımızda tecelli ettirmek ne hoş manzaradır.

Eşlerin Birbirlerine İbadete Teşvikleri

Peygamberimiz bir hadisinde şöyle buyurmuştur; ”Geceleyin kalkıp namaz kılan, eşini de uyandırıp namaz kılmasına sebep olan, eğer kalkmazlık ederse yüzüne su serpip kaldıran kişiye Allah rahmet eder.” Yine bir hadisinde Resullulah şöyle buyurmaktadır; ”Kişi hanımın yüzüne baktığı zaman hanımı da onun yüzüne bakarsa Allah her ikisine de rahmet nazarıyla bakar.Keza erkek hanımının ellerini avucuna aldığında, o da zevcinin ellerini tutarsa, parmakları arasından günahları dökülür.”

Eşlerin birbirlerini ibadete , Allah’a kul ve muhatap olmaya çalışmaları bizzat Resulullah tarafından gösterilen çok güzel örnekler ve işte bu örneklerin verdiği mes’ut netice.

Çocuklar Sünnet-i Seniyyenin Meyvesi

Ve çocuklar… Böyle bir ilim, tefekkür ve ibadet atmosferi içinde büyüyen çocuklar, elbette ki ruhları o güzel manalarla yoğrularak yetişecek;Allah’a ideal bir manada kul ve muhatap, ailelerine de hayırlı birer evlat olacaklardır.

Bu manaları derinliğine kavrayıp hayatımıza sindirmek ,tek tek hepimizin gayretine bağlı. İmanımızı ne kadar inkişaf ettirip yaşayışımıza ne ölçüde sünnet-i seniyyeye uygun hale getirsek,saadetimiz o nispette artar.

Tayfun_Dokgoz

Kayıtlı Kullanıcı
RE: kalbdenkalbe mesajlar(dünyadaki cennet)

Allah razı olsun kardeş bu konuyu bizlerle paylaştığın için

DUN_SURGUNU_YA

Kayıtlı Kullanıcı

Allah razı olsun. Bu faydalı bilgileri bizimlede paylaştığınız
için çok çok teşekkürler.

Ravza_Nur

Kayıtlı Kullanıcı
kalbdenkalbe mesajlar(bu ne güzel söz)

kalbdenkalbe mesajlar(bu ne güzel söz)

İslâm, sıcağın “artık yeter” dedirttiği bir anda kızgın çöl kumlarına yağmur damlalarının inişiydi.

İndi, iniyor yağmur damlaları. Güneşi doğmaya, rüzgarı esmeye, dünyayı dönmeye çağırıyor.

İnsanı, insan olmaya davet ediyor. Yani adalete, barışa, doğruya, güzele...

Ve güneş doğudan doğuyorsa, hâlâ davet sürüyor, birileri insanı fıtratına çağırıyor, hatırlıyor, hatırlatıyor...

Denizleri coşturan, semayı cûş ettiren, arzı titreten kelâm asıl muhatabına, insana eriyor her yeni anla beraber...

Bir gün birisi çıkıyor, bütün aklarımıza kara diyor, karalarımıza ak.

“Yanlış mı görüyorum?“ diyor, gözlerimizi oğuşturuyoruz. Karışıyor gözlerimiz, bakışımız. O karışıklıktan sonra ya gerçekten görüyor, açılıyor gözlerimiz, ya ebedi körlüğe mahkûm oluyoruz.

İşte Rasulullah Efendimiz'in daveti buydu. Ters yönde giden akmaya alışmış suların yönünü değiştirmekti. O ve arkadaşları çöl fırtınalarına karşı yürüdü.

Bir yol açıldı önümüzde o yürüyüşten. Şimdi bize, o yolda her gün yeni bir yol arkadaşıyla yürümek düştü. İlk daveti hatırlayıp hatırlatarak...

Gözün görmesi yetmiyor

Efendimiz s.a.v. davetine başlamıştır. İnananlar vardır, inanmayanlar; inanmadıkları gibi, inananları sabrın ve çilenin en çetiniyle karşı karşıya bırakanlar... İşte, Efendimiz s.a.v. bu günlerin birinde bir başka kabileyi, Kindelileri Ukaz Panayırında İslâm'a davet ediyordu.

Kindeliler huyu yumuşak, mantıkları güçlü bir kabile idi. Peygamberimiz konuşmaya başladı:

- Sizleri tek olan Allah'a çağırıyorum. O'nun ortağı yoktur. Canlarınızı koruduğunuz şeye karşı beni de korumaya davet ediyorum. Muvaffak olursam karar vermekte serbest olacaksınız.

Kabilenin çoğu şöyle söyledi:

- Bu ne güzel söz! Ama biz atalarımızın taptıklarına tapıyoruz.

Kabilenin en küçüğü aldı sözü:

- Ey kavmim, başkaları sizi geçmeden bu kişiye tabi olun! Hıristiyanlar ve yahudiler Harem-i Şerif'ten bir peygamber çıkacağını, zamanın yaklaştığını söylüyorlar.

İçlerinden birisi karşı çıktı:

- Durun, beni dinleyin! Onu akrabaları dışarı attı, siz mi barındıracaksınız? Bu bütün Araplara savaş açmaktır. Hayır hayır, bunu yapmayın!

Bunun üzerine, Rasulullah s.a.v. mahzun bir halde oradan ayrıldı. Onlar da yurtlarına döndüler. Olup biteni anlattılar. Bir yahudi:

- Vallahi, siz nasibinizi kaçırıyorsunuz. Hiç şüphe yok, O gerçeği söylüyor. Biz onun vasıflarını kutsal kitabımızda okuyoruz.

Bunları söyleyen yahudi Peygamberimiz'i tarif etti. Onlar da bu tarifin doğruluğunu onayladılar. Sonra Kindeliler ertesi sene hac mevsiminde Allah Rasulü'ne gelmek üzere sözleştiler. Fakat reisleri o yıl haccetmelerine engel oldu.

O yahudi kişi ise, Rasulullah s.a.v.'i tasdik edip iman üzere vefat etti.

İnatlarına rağmen sabırla

Davet tüm engellere rağmen en kuytulara ulaşıyordu. Her insan, sabırla, insan olmaya tekrar tekrar çağrılıyordu.

Müslümanlar Hakem b. Keysan'ı esir almışlardı. Boynunu vurmak istediler. İçlerinden biri Hakem'i Rasulullah s.a.v.'e götürmeyi teklif etti. Getirdiler. Allah'ın Rasulü ona İslâm'ı tebliğ etmeye başladı. Bu davet bir hayli sürdü. Efendimiz s.a.v. tekrar tekrar anlatıyor, o inatla karşı çıkıyordu. Nihayet Hz. Ömer r.a. dayanamadı:

- Ya Rasulallah, ne diye bu kadar konuşuyorsun? Bu adam asla müslüman olmaz. Bana müsaade et de işini bitireyim.

Efendimiz s.a.v. bu söze aldırış etmedi. Anlattı, anlattı... Nihayet Hakem İslâm ile şereflendi.

Hakem r.a. gerçekten iyi bir müslüman oldu. Allah yolunda cihat etti ve şehid düştü. Allah Rasulü ondan razı idi.

* * *

Rasulullah Efendimiz, ashabından elli kişiyi davet için bir kabileye gönderdi. Gelenlerden haberi olan kabile, büyük bir kalabalıkla çatışmaya hazır bir vaziyette onları karşıladı. Sahabiler buna rağmen onları İslâm'a davet etti. Fakat onlar ok atarak karşılık verdiler: “Davet ettiğiniz şeye bizim ihtiyacımız yok!“ dediler. Sürekli ok atıyorlardı. Arkadan da yardımcıları geliyordu. Nihayet elli sahabiyi her taraftan kuşattılar. Çatışma başladı. Sahabiler olağanüstü bir gayretle savaştı ama çoğu şehit oldu. Sağ kalan birkaç kişi ancak iki ay sonra Medine'ye dönebildiler.

* * *

Selman-ı Farisî r.a. komutasındaki İslâm ordusu İran kalelerinden birini kuşatmıştı. Selman-ı Farisî bizzat İranlılara gidip dedi ki:

- Ben sizden biriyim, İranlıyım. Siz de müslüman olun. İllâ kendi dinimiz derseniz, sizi dininizle başbaşa bırakırız ama bize cizye (gayri müslimlerden alınan vergi) verirsiniz.

İranlılar iki seçeneği de raddettiler:

- Ne cizye veririz, ne de İslâm'a gireriz.

Bu cevaba rağmen, müslümanlar onları üç gün boyunca İslâm'a çağırdı. Sonra hü***** ederek kaleyi fethettiler.

Suyun sahibi kim?

Rasulullah s.a.v., Allah'a davet etmek, İslâm'ın esaslarını kendilerine öğretmek için Ebu Ümame r.a.'ı kabilesine gönderdi. Ebu Ümame r.a. oraya vardığında, insanlar develerini suya götürmüşlerdi. Onu görünce:

- Merhaba Ümame! Duyduğumuza göre sen dininden çıkıp, o adamın dinine girmişsin, dediler. Ebu Ümame r.a.:

- Ben Allah ve Rasulü'ne iman ettim. Beni size Rasulullah gönderdi. Sizleri İslâm'a, İslâm'ın esaslarına uymaya davet ediyorum.

Bu arada kabile mensupları kan dolu çanakları getirip ortaya koydular, toplanıp yemeye başladılar. Ebu Ümame'yi de çağırdılar:

- Ümame sen de gel.

- Ben bu kanın yenilmesinin yasak olduğunu söyleyen tarafından geliyorum. Yenilmesi helal olan sadece kestiklerinizdir.

- O bu konuda tam olarak ne söylüyor?

- O'na şu ayet indi. Yüce Allah buyuruyor ki: “Leş, kan, domuz eti, Allah'tan başkası adına boğazlanan, boğulmuş, vurulmuş, yukarıdan yuvarlanmış, süsülmüş, dikili taşlar ve putlar için boğazlanan hayvanları yemeniz, fal oklarıyla kısmet aramanız size haram edilmiştir.“ (Maide, 3)

Devamla, Ebu Ümame r.a. kabilesine İslâm'ı anlatmaya başladı. Onlar geri duruyorlardı. Hava oldukça sıcaktı. İyice yanan, boğazı kuruyan Ebu Ümame r.a. bir yudum su istedi. Dediler ki:

- Vermeyeceğiz! Kendi haline kal ki, aklın başına gelsin ya da susuzluktan öl!

Ebu Ümame r.a. çaresiz, başını sarığının içine koyup, kavurucu sıcakta kumlar üzerinde uyudu. Rüyasında kendisine cam bir bardakla eşi benzerini hiç kimsenin tatmadığı lezzette bir içecek ikram edildi. İçti, içti... Nihayet içecek bittiğinde uyandı. Diyor ki:

- Vallahi o içecekten sonra bir daha susamadım.

“Kolaylaştırın, zorlaştırmayın'

Peygamber s.a.v. Efendimiz, “İnsanları dine tatlılıkla davet edin. Müjdeleyin, nefret ettirmeyin. Kolaylaştırın, zorlaştırmayın. Uyumlu olun, geçimsiz olmayın.“ buyurarak, gerek müslüman olmayan birisini davet ederken, gerek müslümana İslâm'ın esaslarını tebliğde takip edilecek yolu söylemiş, davranışlarıyla da İslâm'a daveti en güzel şekilde gerçekleştirmiştir.

Muaviye b. Haydeti'l-Kureyşi , Efendimiz'e geldi ve aralarında şu konuşma geçti:

- Vallahi, sana gelmeyeceğim, dinine girmeyeceğim diye şu parmaklarımın sayısından daha çok yemin etmiştim. Ama anlayamadığım bir şeyi sormak için geldim. Lütfen söyle, sen bize ne ile gönderildin?

- İslâm dini ile.

- İslâm dini nedir?

- Kendimi Allah'a teslim ettim, putlardan uzaklaştım demen, namaz kılman, zekât vermendir. Her müslümanın kanı birbirine haramdır, her müslüman birbirine yardımcı iki kardeştir. Allah, müslüman olduktan sonra şirk koşan bir kimsenin amelini, o kişi müşriklerden ayrılmadıkça kabul etmez. Sizi ateşe düşmekten koruyamam. Dikkat ediniz Rabbim beni çağırıp soracak: “Kullarıma tebliğ ettin mi?“ Ben de, “evet ya Rabb tebliğ ettim“ derim. Burada olanlar olmayanlara duyduklarını iletsin. İyi dinleyin. Kıyamet günü adalet divanına ağızlarınız bir bez parçasıyla bağlanmış olarak çağrılacaksınız. Soruları dilleriniz değil diğer uzuvlarınız cevaplandıracak. İlk önce de avuçlarınız.

- Bu mudur İslâm dini?

- Budur. Buna göre güzelce hareket edersen sana kâfidir.

* * *

Rasulullah s.a.v. Muaz b. Cebel r.a.'ı Yemen'e vali olarak göndereceği zaman ona şunları söylemişti:

“Muaz! Gittiğinde onları Allah'tan başka ibadete layık bir tanrı olmadığına, Muhammed'in Allah'ın rasulü olduğuna inanmaya davet et. Bu ikisine şehadet ederlerse Allahu Tealâ'nın her gece ve gündüz kendilerine beş vakit namazı farz kıldığını bildir. Bu hususa da itaat ederlerse, zenginlerden alınıp fakirlere verilmek üzere, Cenab-ı Hakk'ın zekâtı üzerlerine farz kıldığını haber ver. Bu mevzuya da riayet ederlerse, mallarının en kıymetlilerini almaktan sakın. Mazlumun ahından sakın! Zira mazlum kişinin duasıyla Allah arasında hiçbir perde yoktur.“

Ümmü Süleym r.a.'ın daveti

Sahabi hanımlardan Ümmü Süleym r.a. müşrik olan eşinden ayrılmıştı. Yine bir müşrik olan Ebu Talha Ümmü Süleym ile evlenmek istemişti. Dileğini iletti. Ümmü Süleym dedi ki:

- Ebu Talha! Taptığın ilâhın topraktan bittiğini biliyor musun?

- Biliyorum.

- Peki ağaca, kendi isteğiyle bir şey yapmaktan aciz bir oduna tapmaya utanmıyor musun? Müslüman olursan seninle evlenirim ve senden mehir istemem.

Ebu Talha biraz düşünmek üzere gitti. Birkaç gün sonra geldi ve dedi ki:

- Şehadet ediyorum ki Allah'tan başka ilâh yoktur. Muhammed de Allah'ın peygamberidir.

Bunun üzerine Ümmü Süleym r.a. ile Ebu Talha r.a. evlendiler.

Şahidiz Ya Rab!

Ashabıyla yaptığı bir yolculukta Efendimiz'in karşısına bir bedevi çıktı. Allah Rasulü s.a.v. bedeviye sordu:

- Nereye gidiyorsun?

- Ailemin yanına.

- Bir hayır yapmaya var mısın?

- Nedir o?

- Allah'tan başka bir ilâh olmadığına, O'nun eşi ve benzerinin bulunmadığına, Muhammed'in onun kulu ve rasulü olduğuna şehadet edeceksin.

- Söylediklerinin doğruluğuna şahidin var mı

- Evet, şu ağaç.

Allah Rasulü vadinin sağ kıyısında duran ağacı çağırdı. Ağaç yeri yararak geldi. Peygamberimiz'in önünde durdu. Allah Rasulü ağaca üç defa şahitlik ettirdi. Ağaç da şahitlikte bulundu ve eski yerine döndü. Bedevi kabilesinin yanına gitmek üzere ayrılırken şunları söyledi:

- Kabilem beni dinlerse onları da getiririm, yoksa ben sana döner, seninle olurum.

* * *

Hani veda ederken sormuştun ya, ey Allah'ın Sevgili Rasulü, “tebliğ ettim mi?“ diye.

Ettin ya Rasulallah!

Ağaçlar bile şahit, yollar şahit, ikiye ayrılan ay şahit, kovulduğun şehir şahit, taş şahit. İnanmayanlar bile şahit.

Ve şahidiz ki ya Rasulallah , davet sürüyor. Vârislerin her an, önce güzel halleriyle insanı insan olmaya, kendini bilmeye davet ediyor.

Şahidiz ya Rab!..

Ravza_Nur

Kayıtlı Kullanıcı
kalbdenkalbe mesajlar(gazze gazel oluyorken)

kalbdenkalbe mesajlar(gazze gazel oluyorken)

GAZZE GAZEL OLUYORKEN gazel okumak, Beyrut batıyorken sadece bağırmak neyi kurtarır? İnsanlığın nefsi İsrail insaniyeti katlederken susmak, ne büyük bir sorumsuzluk, ne büyük bir acı, ne büyük bir katliam… Eliyle, diliyle müdahale edememek veya etmemek, kalbiyle buğz edememek veya etmemek vicdanların buzlaşması demek…

Buzlaşmış vicdan üzerine hangi insani değeri inşa edebilirsiniz? Binalar yükseltebilirsiniz fakat insaniyeti yüceltemezsiniz. Vahşi hayvanların bile korktuğu zulmü işleyenler, kalplerini yiyen aç kurtlar olabilir ancak. İnsanlığın son deminde insanlık sürünüyor… Şırıngalanmış dünyevileşme zehirinden, sefahat sersemliğinden ayağa kalkamıyor.. Film seyreder gibi savaş seyrediyor veya haberleri de film zannediyor.
Nasıl olsa uzak diyarlar! Nemelazım duvarından atlayıp öteye geçemiyor. Bilmiyor ki o duvar bir gün yıkılacak da altında kalacak. Zulme karşı sukut, insanlığın sukut-u hayali... Ayıkken uyur gezerler zulüm tokadıyla mı uyanacak?
Adam sıraya koymuş pataklaya pataklaya geliyor, dünyanın gözü önünde koca bir millete sokak çocuklarının ağzıyla küfrediyor. Gizlemiyor artık kendini, aleni geliyor…Deccalizmin yeni versiyonu sinemalarda! Dünya kupasından hemen sonra… Toplaşmış kafalar, sefahate düşmüş duygular, şüpheler düşüncelere üşüşmüşken tam zamanı… Belki insanlığı köle yapabilirim artık!
İkiz kuleleri yıkmakla saati işletmeye başladılar… Şu anda saat tıkır tıkır işliyor… Yakım, yıkım, kan, gözyaşı…
Biz bu hale nasıl düştük? Ehadis-i şerifede gelmiş ki: “Ahir zamanda Süfyan ve Deccal gibi nifak ve zındıka başına geçecek eşhas-ı müdhişe-i muzırraları, İslam’ın ve beşerin hırs ve şikakından istifade ederek az bir kuvvetle nev’i beşeri herc ü merc eder ve koca Alem-i İslamı esaret altına alır.”
Çare? “Ey ehli iman! Zillet içinde esaret altına girmek istemezseniz , aklınızı başınıza alınız! İhtilafınızdan istifade eden zalimlere karşı- innemal mü’minine ıhvatün- kal’a-i kudsiyesi içine giriniz; tahassun ediniz. Yoksa ne hayatınızı muhafaza ve ne de hukukunuzu muhafaza edebilirsiniz .” ( Yirmi İkinci Mektup, Beşinci Vecih )
Hal de belli, çare de… Belli olmayan bizim belirsiz tutumlarımız ve tutarsızlıklarımız…İçte olan büyük cihadı küçümsemiz… Küçük işler, basit hevesler, tamah, tembellik ve tenperverlik…
Nefis esaretinden tam kurtulamamak, kalp ülkesini keşfedememek…Kainatın oyun ve oyuncak olsun diye yaratılmadığını unutmak… Kendini bulan arif olamamak…
Temizlenmiş bir kalbin akılla uhuvvetiyle vücut hanesinde muhabbeti hakikatle tesis etmek… Aile fertleri arasında hürmet ve muhabbetin iyice yerleşmesi… Komşuluğun kardeşliğe dönüşmesi… Mahalle ve şehir dairelerinde açılımın devam ederek memleket ve Alem-i İslama uzanması, insanlığı kuşatması…
En önemlisi de hizmet dava eden cemaatlerin kendi içinde ve diğerleriyle olan münasebetlerinde muhabbeti azami düzeye çıkarmak….
Herkesin yapabileceği iş var ve herkes işini iyi yapacak… Yokluğu razı değilsek varlık için çalışacağız.
Gazel okunacak zaman değil, yüreksiz gayretler bir işe yaramıyor…Gönüllerde kopacak bir “Hu” fırtınası kum tanelerini zalimlerin gözüne sokacak güçtedir…Kumsallarda gönül eğlendirmekle olmaz bu işler.
Ya Hayy Ya Kayyum Ya Kahhar Ya Cebbar… Yeryüzündeki Müslüman kardeşlerimizi zalimlerin şerrinden muhafaza eyle… Eman ver bize, emniyet diliyoruz Ya Selam… Kusurlarımız bağışla, hidayete erdirdiklerinden eyle Ya Rahman… Hastalarımıza şifa ver Ya Şafi…Borçlulara eda ihsan eyle Ya Kefil… Dertlere deva ver Ya Rahman ü Rahim…Kendine kul etme şerefiyle yücelt bizi Ya Allah…
Şeytani nefis füzeleri ıskalayarak üzerimizden geçsin de ebedi Gazzelerimiz gazel olmasın Ya Rabbi…
İzzetin, Celalin, Azametin, Kibriya’n hürmetine istiyoruz Ey Haluku Külli Şey, zira istemeyi sen verdin bize, vermek istemeseydin istemek vermezdin.

Ravza_Nur

Kayıtlı Kullanıcı
kalbdenkalbe mesajlar(1400 yıl önce gelen email)alıntıdır

kalbdenkalbe mesajlar(1400 yıl önce gelen email)alıntıdır

Ey Allah (c.c.)ın kulları!

Bugünün genç müslümanları!

Her gün sabırsızca bekliyorsunuz,

"Bana e-mail geldi mi?" diye.

Günde bir kaç kez online oluyorsunuz.

Mutlu oluyorsunuz,

"Bir mailiniz var!" yazdığında.

Okumak için sabırsızlanıyorsunuz.

Bazı mesajlar gerçekten güzel,

Arkadaşlarınızdan, dostlarınızdan sıcacık.

Fakat çoğu öylesine gelmiş; alakasız.

Sadece zamanınızı alıyor.

Derhal siliyorsunuz.

Biliyor muydunuz, yaklaşık 1400 yıl önce,

Allah(c.c.) size uzun bir e-mail gönderdi.

Meleği Cebrail(a.s.) aracılığıyla elbet,

Kulu Muhammed Aleyhisselatuvesselam?a

Açtınız mı bu e-maili?

Subject: Kur'an,

"Kuşku Barındırmayan Rehber"

Download ettiniz mi bu dosyayı?

Kalbinize bookmark'ladınız mı?

Hayatınızın "favoriler"ine eklediniz mi?

Her sabahınızın "başlangıç sayfası" yaptınız mı?

Açtıysanız bu e-maili

Hepsini okumuş olmalısınız...

Gönderilen elçilerin kıssalarını...

Helak olan kavimlerin öykülerini...

İnsanlığa mesajları,

Günlük hayatınızın rehberini,

Geleceğe dair güzel haberleri, müjdeleri.

Allah?ın sizden "reply" edip,

E-mail olarak iyi amel beklediğini.

şimdi, her sabah uyandığınızda;

İlk bu e-maili okuyun.

Kur'ân'da "save" edildiği şekliyle,

Hatırlayın ve ona göre "reply" eyleyin.

Sevgili genç müslümanlar;

İslamın geleceğine "enter"leyin

Ravza_Nur

Kayıtlı Kullanıcı
kalbdenkalbe mesajlar(bu bir duadır amin diyelim)

kalbdenkalbe mesajlar(bu bir duadır amin diyelim)

esselamu aleyküm değerli kardeşler içinde bulunduğumuz şu mübarek günler hürmetine idrak edeceğimiz kandili şerif hürmetine rabbim cümle inananların dualarını kabul etsin bize verilen bu şans belkide başka yerlerde başka memleketlerdeki din kardeşlerimize verilmedi ne olur onlar içinde dua edelim rabbim dünyanın dört bir köşesinde sırf müslüman olduğu için zulme maruz kalan bütün din kardeşlerimize sen yardım et onları zalimlerim fasıkların kafirlerin şerrinden hıfzı muhafaza eyle ne olur bizlerde onların haline düşmeden uyanıp silkinip sana yönelmeyi nasip eyle sevdiklerinin hatrına kainatı hürmetine yarattığın zatın hatrına dualarımızı kabul et bizleri rahmetinden şefkatinden yardımından mahrum bırakma rabbim sana sığınıyoruz sen bize sahip çık rabbim..amin (cümleten kandiliniz mübarek olsun bu acizane kardeşinizi duada unutmayın rabbim yar ve yardımcınız olsun allaha emanet olun)

Ravza_Nur

Kayıtlı Kullanıcı
kalbdenkalbe mesajlar(reğaib kandilini nasıl idrak edelim)

kalbdenkalbe mesajlar(reğaib kandilini nasıl idrak edelim)

Regaib Kandili Kandiliniz Mübarek Olsun

"Andolsun size kendinizden öyle bir Peygamber gelmiştir ki, sizin sıkıntıya uğramanız ona çok ağır gelir.
O, size çok düşkün, müminlere karşı çok şefkatlidir, merhametlidir."
(Tevbe Suresi, 128)

Allah (c.c) katında zamanların değerleri birbirine eşittir. Ancak öyle zamanlar vardır ki o zamanlarda öyle hadiseler olur ki, o vakte diğer zaman dilimlerinden daha üstün bir değer kazandırır. Receb-i şerîfin ilk Cuma gecesine isabet eden Regâib Gecesi'de bu müstesna zamanlardan biridir. Cuma geceleri böyle kıymetli vakitlerden biridir. Regaib Gecesi gibi iki kıymetli gecede biraraya gelince, bu gece dahada bir kıymetli oluyor. Bu gece, yalvarış ve yakarışların Yüce Mevla'ya sunulduğu ve O'nun rahmetinden af istenildiği umut, huzur ve müjde gecesidir.

Allah Teâla'nın kullarına lütfunun çokluğu, kereminin bolluğu ve pek çok günahkarı bağışlaması sebebiyle bu geceye Regaib Gecesi" adı verilmiştir. Bu gecenin bu değeri nereden kazandığı hususunda değişik rivayetler bulunmaktadır. Bunlardan biri; Hz.Amine validemizin böyle bir gecede Resulullah (s.a.v)'e hamile olduğunu anladığıdır.

Sevgili Peygamberimiz (s.a.v) Regaib gecesinin içinde bulunduğu Recep ayında çok dua ederr, namaz kılar, oruç tutar, iyiliklerin her çeşidini yapar, sadaka vermeye özen gösterirdi. Resulullah (s.a.v)'in Receb'in ilk perşembe gününü oruçla geçirdiği ve cuma gecesinde, bu kandil gecesine mahsus olmak üzere on iki rekât namaz kıldığı kabul edilir. Regâib gecelerinde dua etmek, tevbe ve istiğfarda bulunmak, bu geceyi kutsal kabul etmek suretiyle çeşitli ibâdetlerle geçirmek, genel olarak alimler arasında kabul görmüştür.

Bu aylara "Çok sevaplı ibadet ayları" diyen Bedüzzaman şöyle işaret ediyor :

"Her hasenenin sevabı başka vakitte on ise, Receb-i Şerifte yüzden geçer, Şaban-ı Muazzamada üç yüzden ziyade ve Ramazan-ı Mübarekte bine çıkar ve Cuma gecelerinde binlere ve Leyle-i Kadirde otuz bine çıkar." (Şualar, 416)

İdrak ettiğimiz mübarek Regaib Kandili vesilesiyle, ruhumuzu karartan kötü duygu ve düşünceleri kalplerimizden atalım. İbadetin zevkinden bizi mahrum eden nefsin kötü arzularını frenleyelim. Gönül dünyamızı bulandıran haset, kin, düşmanlık gibi kötü duygulardan temizleyelim.

--------------------------------------------------------------------------------
Bu geceyi nasıl karşılmak, nasıl ihya etmek gerekir?

--------------------------------------------------------------------------------

Bu gece, oruçlu olarak karşılanmalıdır.
Bu gece, kazâsı olanın hiç değilse bir günlük kazâ namazı kılması, çok iyi olur.
Bu gecenin ihyâsı, yatsı namazıyla sabah namazını camide cemaatle kılmakla olur. Bu, gecenin ihyâsıdır. Bütün günün ihyâsı bu... Yatsı namazı ile sabah namazını camide kılmak, o günün, o gecenin ihyâsı demektir. İnsan sabahlara kadar, akşamlara kadar ibadet etmiş gibi sevab kazanır.
Bir başka ihyâ şekli zikir ..... "Lâ ilâe illallah", "Allahümme salli alâ seyyidinâ muhammedin ve alâ âli seyyidinâ muhammed" , "Estağfirullah" , "Sübhànallah" , "Elhamdü lillâh", "Allahu ekber" , "Lâ havle ve lâ kuvvete illâ billâhil aliyyil azîm", "Allah" gibi sözler mübarek kelimelerdir, cümleciklerdir. Bunları zikretmek çok sevabdır..
Bazı namazlar vardır,
Peygamber Efendimiz (s.a.v.)kılmıştır. Bunlardan birisi de tesbih namazı'dır.
Regâib gecesi, akşamla yatsı arasında: 12 rek'at "Hacet namazı" kılınır.
Hacet Namazı:

2 rek'atte bir selâm verilerek kılınır.
Fâtiha-i şerîfe'den sonra her rek'atte 3 Kadir Süresi 12 İhlâs-ı şerîf okunur.
Namazdan sonra 7 Salât-ı Ümmiye okunup secdeye varılır.
Salât-ı Ümmiye:
"Allâhümme salli alâ seyyidinâ Muhammedinin-nebiyyil-ümmiyyi ve alâ âlihî ve sahbihî ve sellim"
Secdede 70 defa: "Sübbûhun kuddûsün rabbünâ ve rabbül-melâiketi ver-rûh" okunur.
Secdeden kalkıp 1 defa: "Rabbiğfir verham ve tecâvez ammâ ta'lem. İnneke entel-eazzül-ekrem" okunur.
Tekrar secdeye varılıp yine 70 defa "Sübbûhun kuddûsün rabbünâ ve rabbül-melâiketi ver-rûh" okunur.
Secdeden kalkıp duâ yapılır.
Duâda Hz. Allâh'a c.c şu şekilde de ilticâ etmelidir: "Allâhümme bârik lenâ recebe ve şa'bân. Ve bellığnâ ramazân"
Unutmayalım! Regaib Gecesi, üç aylar içinde kendisinden sonra gelecek olan Miraç, Berat ve Kadir Gecesininde bir müjdecisidir. Onun için bu müjdeciye kulak verip bu geceyi ve üç ayları iyi değerlendirilmelidir.

DUN_SURGUNU_YA

Kayıtlı Kullanıcı
RE: kalbdenkalbe mesajlar(bu bir duadır amin diyelim)

RE: kalbdenkalbe mesajlar(bu bir duadır amin diyelim)

Amin...kardeşim Sizinde kandiliniz mübarek olsun.B)

Tayfun_Dokgoz

Kayıtlı Kullanıcı
RE: kalbdenkalbe mesajlar(reğaib kandilini nasıl idrak edelim)

Allah razı olsun kardeşim bilgilendirdiğin için ve tüm müslüma elminin regaip kandili mübarek olsun

konak

Kayıtlı Kullanıcı
RE: kalbdenkalbe mesajlar(1400 yıl önce gelen email)alıntıdır

RE: kalbdenkalbe mesajlar(1400 yıl önce gelen email)alıntıdır

Günlük yaşamda aceba kaç insan sizin bu mesajınıza uyuyordur. Güzel düşünceleriniz için sağolun

konak

Kayıtlı Kullanıcı

Rabbim tüm müslüman kardeşlerimizin Regaib Kandilini mubarek kılsın İnşallah

Ravza_Nur

Kayıtlı Kullanıcı
kalbdenkalbe mesajlar(kandiller)

Cenab-ı Allah, mekânlar içinde mukaddes mekânlar, zamanlar içinde mukaddes zamanlar yaratmıştır. Receb, Şaban ve Ramazan ayları, kandil geceleri, Cuma günü, bayramlar ve bayram arefeleri gibi zamanlar, o mukaddes zamanlardandır. Dinimiz böyle zamanlara büyük önem ve kıymet vermiştir.

Hayatın çeşitli sıkıntıları ve nefsin baskıları karşısında yorgun düşen ruhlarımız, mübarek zamanlarda dinlenmeye, kendine gelmeye, toparlanmaya fırsat bulur. Bu nedenle böyle ayları, günleri, geceleri, ganimet bilip, Cenab-ı Hakk'ın kulluk kapısına daha iştiyaklı, daha heyecanlı yaklaşıp tazelenmeliyiz. Esasen her anı ebediyyet yolunda bir sermaye olan hayat için, böyle zamanlar ayrı bir yenilenme fırsatı olarak kabul edilmelidir.

Mukaddes zamanlar, kendimizi denetleme, değerlendirme bakımından çok önemlidir. Bir kere daha geçmişimizin muhasebesini yapar, geleceğe hazırlıklı olma düşüncemizi pekiştiririz.

Üç Aylar bizatihi öneme sahipken, ayrıca bu ayların her biri kendisinde mübarek bir geceyi barındırır. Bu geceler, karanlıkta bir şeyini kaybedenin onu kandille aramasına benzetilmiş ve “kandil geceleri” denilmiştir.

Üç Aylar'daki kandil geceleri, Regaib, Mirac, Berat ve Kadir geceleridir.

Regaib Kandili

Bu gece idrak edeceğimiz bu kandil, rağbet olunan, bol ihsan ve değerli hediyeler anlamında, Regaib adıyla anılır. Receb ayının ilk Cuma gecesidir.

Amellerin hasat edileceği üç ayların bu ilk kandilinde Yüce Mevlâ'dan af ve mağfiret dilenilir, ihsan ve ikram beklenir.

Bu gece, Hz. Âmine r.a. Validemiz'in Rasulullah s.a.v. Efendimiz'e hamileliğini farkettiği gece olduğu için de ayrı bir öneme sahiptir.

Mirac Kandili

Mirac, yukarı çıkmak, yükselmek anlamına gelir. Hz. Peygamber Efendimiz'in göğe yükselerek Cenab-ı Mevlâ'nın huzuruna kabul edildiği geceye Mirac gecesi denmiştir.

Hicretten önce, Receb ayının 27. gecesi, Hz. Peygamber s.a.v. Efendimiz, Cebrail a.s.'ın refakatinde Mekke'den alınmış, Kudüs'deki Mescid-i Aksa'ya götürülmüştür. Efendimiz s.a.v. burada birçok peygamberle görüşmüş ve onlara imamlık yaparak namaz kılmıştır. Hz. Peygamber s.a.v.'in Mekke'den Kudüs'e götürülmesine, Kur'an-ı Kerim'de gece yürüyüşü anlamına gelen “İsrâ” adı verilmiştir.

Aslında Rasulullah s.a.v.'in asıl yolculuğu bundan sonra başlamıştır ve yolculuk bundan sonra Mirac adını almıştır.

Hz. Peygamber s.a.v. Efendimiz, dünya üzerindeki yolculuğundan semalara doğru bir yolculuğa, Allahu Tealâ'nın kendisine ve ümmetine birçok ihsanda bulunacağı bir yükselişe geçmiştir. Cennet nimetlerini ve cehennem azabını müşahede etmiştir.

En önemlisi, Mirac, Sevgili'nin Sevgili'ye kavuştuğu gecedir. Kur'an anlatımıyla, Rasulullah s.a.v. Allahu Tealâ'ya iki yay arası, hatta daha yakın olmuş ve O'nu müşahede etmiştir.

Rasulullah s.a.v. o sonsuz alemden dönüşünde müminlere hediyeler de getirmiştir. Şirk koşmayan her müslümanın cennete gireceğinin açıklandığı Bakara Suresi'nin son üç ayeti ve beş vakit namaz.

Şu bir hakikat ki, “namaz müminin miracıdır” ve Allahu Tealâ ile buluşmak ve O'nunla yüz yüze gelmek demektir. Rasulullah s.a.v. Efendimiz buyurmuşlardır ki: “Kulun, Rabbine en yakın olduğu an, secde halidir.”

Berat Kandili

Şaban ayının 15. gecesi Berat gecesidir. Bu geceye, bereketli ve feyizli bir gece olması sebebiyle Mübarek gece; günahların affı ve temize çıkarılma sebebiyle Berat gecesi ve kulların ihsana kavuşmaları nedeniyle de Rahmet gecesi gibi adlar da verilmiştir.

Bu geceyi ibadet ve taatla geçirmenin sınırsız mükafatı vardır. Hz. Peygamber s.a.v. Efendimiz bu geceyi ibadetle geçirmiş ve Allah'a şöyle dua etmiştir: “Azabından affına, gazabından rızana sığınır, senden yine sana iltica ederim. Sana gereği gibi hamdetmekten acizim. Sen, kendini senâ ettiğin gibi yücesin.”

Bir hadis-i şerifte de şöyle buyuruluyor: “Şaban ayının yarısı gelince gecesini namazla, gündüzünü oruçla geçiriniz. Cenab-ı Allah, o gece dünya semasına tecelli eder ve şöyle der: Benden af dileyen yok mu, onu affedeyim. Rızık isteyen yok mu, ona vereyim. Şifa dileyen yok mu, derman vereyim.”

Efendimiz s.a.v., bu geceyi Hz. Aişe r.a. Validemiz'e şöyle anlatmıştır:

“Bu gece Şaban'ın on beşinci gecesidir. Allah Tealâ bu gecede Benî Kelb kabilesinin koyunlarının tüyleri sayısınca insanı cehennemden kurtarır. Ancak, kendisine şirk koşanların, müslümanlara karşı kin ve düşmanlık besleyenlerin, akrabalarıyla münasebetini kesenlerin, gururlu ve kibirlilerin, ana-babasına asi olanların ve içki içmeye devam edenlerin yüzüne bakmaz.”

Bunlar ne güzel müjdedir! Affedilmeyi, kurtuluşa ermeyi, sonsuz rahmetle kuşatılıp saadete ermeyi kim istemez? Buna karşılık insandan istenen ise, yine insanın hayrına, iyiliğine olan şeyler: Mümin kardeşlerini sevecek, dost olacaksın; akrabalarınla irtibatını kesmeyecek, anne-babaya isyan etmeyecek ve içki içmeyeceksin.

Aslında bu af ve rahmet müjdesi, her gün ve her gece devam etmektedir. Bütün zamanların kıymetini bilip, boşa geçirmemek gerekir. Sevgili Peygamberimiz s.a.v. zamanın önemini belirtirken, “insanların en çok gaflet içinde olduğu nimet” ifadesini kullanmıştır.

Zamanın nimet olduğunu hatırlayıp gafleti terk ettiğimizde ise, nimetlerin en büyüğü bizim olacak.

Hayırlı, mübarek olsun.

Bu mubarek gecede bizleride dualarınızdan eksik etmeyin inşaAllah

Ravza_Nur

Kayıtlı Kullanıcı

Cenab-ı Allah, mekânlar içinde mukaddes mekânlar, zamanlar içinde mukaddes zamanlar yaratmıştır. Receb, Şaban ve Ramazan ayları, kandil geceleri, Cuma günü, bayramlar ve bayram arefeleri gibi zamanlar, o mukaddes zamanlardandır. Dinimiz böyle zamanlara büyük önem ve kıymet vermiştir.

Hayatın çeşitli sıkıntıları ve nefsin baskıları karşısında yorgun düşen ruhlarımız, mübarek zamanlarda dinlenmeye, kendine gelmeye, toparlanmaya fırsat bulur. Bu nedenle böyle ayları, günleri, geceleri, ganimet bilip, Cenab-ı Hakk'ın kulluk kapısına daha iştiyaklı, daha heyecanlı yaklaşıp tazelenmeliyiz. Esasen her anı ebediyyet yolunda bir sermaye olan hayat için, böyle zamanlar ayrı bir yenilenme fırsatı olarak kabul edilmelidir.

Mukaddes zamanlar, kendimizi denetleme, değerlendirme bakımından çok önemlidir. Bir kere daha geçmişimizin muhasebesini yapar, geleceğe hazırlıklı olma düşüncemizi pekiştiririz.

Üç Aylar bizatihi öneme sahipken, ayrıca bu ayların her biri kendisinde mübarek bir geceyi barındırır. Bu geceler, karanlıkta bir şeyini kaybedenin onu kandille aramasına benzetilmiş ve “kandil geceleri” denilmiştir.

Üç Aylar'daki kandil geceleri, Regaib, Mirac, Berat ve Kadir geceleridir.

Regaib Kandili

Bu gece idrak edeceğimiz bu kandil, rağbet olunan, bol ihsan ve değerli hediyeler anlamında, Regaib adıyla anılır. Receb ayının ilk Cuma gecesidir.

Amellerin hasat edileceği üç ayların bu ilk kandilinde Yüce Mevlâ'dan af ve mağfiret dilenilir, ihsan ve ikram beklenir.

Bu gece, Hz. Âmine r.a. Validemiz'in Rasulullah s.a.v. Efendimiz'e hamileliğini farkettiği gece olduğu için de ayrı bir öneme sahiptir.

Mirac Kandili

Mirac, yukarı çıkmak, yükselmek anlamına gelir. Hz. Peygamber Efendimiz'in göğe yükselerek Cenab-ı Mevlâ'nın huzuruna kabul edildiği geceye Mirac gecesi denmiştir.

Hicretten önce, Receb ayının 27. gecesi, Hz. Peygamber s.a.v. Efendimiz, Cebrail a.s.'ın refakatinde Mekke'den alınmış, Kudüs'deki Mescid-i Aksa'ya götürülmüştür. Efendimiz s.a.v. burada birçok peygamberle görüşmüş ve onlara imamlık yaparak namaz kılmıştır. Hz. Peygamber s.a.v.'in Mekke'den Kudüs'e götürülmesine, Kur'an-ı Kerim'de gece yürüyüşü anlamına gelen “İsrâ” adı verilmiştir.

Aslında Rasulullah s.a.v.'in asıl yolculuğu bundan sonra başlamıştır ve yolculuk bundan sonra Mirac adını almıştır.

Hz. Peygamber s.a.v. Efendimiz, dünya üzerindeki yolculuğundan semalara doğru bir yolculuğa, Allahu Tealâ'nın kendisine ve ümmetine birçok ihsanda bulunacağı bir yükselişe geçmiştir. Cennet nimetlerini ve cehennem azabını müşahede etmiştir.

En önemlisi, Mirac, Sevgili'nin Sevgili'ye kavuştuğu gecedir. Kur'an anlatımıyla, Rasulullah s.a.v. Allahu Tealâ'ya iki yay arası, hatta daha yakın olmuş ve O'nu müşahede etmiştir.

Rasulullah s.a.v. o sonsuz alemden dönüşünde müminlere hediyeler de getirmiştir. Şirk koşmayan her müslümanın cennete gireceğinin açıklandığı Bakara Suresi'nin son üç ayeti ve beş vakit namaz.

Şu bir hakikat ki, “namaz müminin miracıdır” ve Allahu Tealâ ile buluşmak ve O'nunla yüz yüze gelmek demektir. Rasulullah s.a.v. Efendimiz buyurmuşlardır ki: “Kulun, Rabbine en yakın olduğu an, secde halidir.”

Berat Kandili

Şaban ayının 15. gecesi Berat gecesidir. Bu geceye, bereketli ve feyizli bir gece olması sebebiyle Mübarek gece; günahların affı ve temize çıkarılma sebebiyle Berat gecesi ve kulların ihsana kavuşmaları nedeniyle de Rahmet gecesi gibi adlar da verilmiştir.

Bu geceyi ibadet ve taatla geçirmenin sınırsız mükafatı vardır. Hz. Peygamber s.a.v. Efendimiz bu geceyi ibadetle geçirmiş ve Allah'a şöyle dua etmiştir: “Azabından affına, gazabından rızana sığınır, senden yine sana iltica ederim. Sana gereği gibi hamdetmekten acizim. Sen, kendini senâ ettiğin gibi yücesin.”

Bir hadis-i şerifte de şöyle buyuruluyor: “Şaban ayının yarısı gelince gecesini namazla, gündüzünü oruçla geçiriniz. Cenab-ı Allah, o gece dünya semasına tecelli eder ve şöyle der: Benden af dileyen yok mu, onu affedeyim. Rızık isteyen yok mu, ona vereyim. Şifa dileyen yok mu, derman vereyim.”

Efendimiz s.a.v., bu geceyi Hz. Aişe r.a. Validemiz'e şöyle anlatmıştır:

“Bu gece Şaban'ın on beşinci gecesidir. Allah Tealâ bu gecede Benî Kelb kabilesinin koyunlarının tüyleri sayısınca insanı cehennemden kurtarır. Ancak, kendisine şirk koşanların, müslümanlara karşı kin ve düşmanlık besleyenlerin, akrabalarıyla münasebetini kesenlerin, gururlu ve kibirlilerin, ana-babasına asi olanların ve içki içmeye devam edenlerin yüzüne bakmaz.”

Bunlar ne güzel müjdedir! Affedilmeyi, kurtuluşa ermeyi, sonsuz rahmetle kuşatılıp saadete ermeyi kim istemez? Buna karşılık insandan istenen ise, yine insanın hayrına, iyiliğine olan şeyler: Mümin kardeşlerini sevecek, dost olacaksın; akrabalarınla irtibatını kesmeyecek, anne-babaya isyan etmeyecek ve içki içmeyeceksin.

Aslında bu af ve rahmet müjdesi, her gün ve her gece devam etmektedir. Bütün zamanların kıymetini bilip, boşa geçirmemek gerekir. Sevgili Peygamberimiz s.a.v. zamanın önemini belirtirken, “insanların en çok gaflet içinde olduğu nimet” ifadesini kullanmıştır.

Zamanın nimet olduğunu hatırlayıp gafleti terk ettiğimizde ise, nimetlerin en büyüğü bizim olacak.

Hayırlı, mübarek olsun.

Bu mubarek gecede bizleride dualarınızdan eksik etmeyin inşaAllah

DUN_SURGUNU_YA

Kayıtlı Kullanıcı
RE: kalbdenkalbe mesajlar(kandiller)

RE: kalbdenkalbe mesajlar(kandiller)

Allah razı olsunB) Bu faydalı bilgiler için çok çok teşekkürler.

SONER_DOLUNAY

Kayıtlı Kullanıcı

Kardeşlerim bu mübarek Cuma günü ve Recep ayında özürlü arkadaşlarımıza da dualar etmeyi untmayalım
Allah'a emanet olunB)

Bu konuyu görüntüleyen kişiler

Üst Alt