Erbakan Basbakan Yardimcisi oluyor
1973 seçimlerinde CHP 146 milletvekili kazanarak birinci olduğu için Cumhurbaşkanı Fahri Korutürk hükümeti kurma görevini Bülent Ecevit'e verir. Bunun üzerine Ecevit parti liderleriyle görüşmeye başlar. Erbakan Hoca ile de görüşür. Ancak Erbakan Hoca Genel İdare Kurulu, Meclis gurubu ve il başkanlarıyla istişare yaptıktan sonra Ecevit'e hayır dedi. Erbakan'ın arzusu Demirel'le hükümet kurmak idi. Ancak Demirel milletin kendisine muhalefet görevi verdiğini söyleyip hükümet kurmaya yanaşmıyordu.
"Erbakan, Ecevit'in ilk hükümet kurma teklifini red ettikten sonra Meclis'ten bir hükümet çıkması ihtimali çıkmaza giriyordu. Böylece üç buçuk aylık hükümet buhranı meydana çıkmış oluyordu." (69)
Erbakan sonunda Türkiye'nin hükümet buhranını aşması ve davasına faydalı olacağı düşüncesiyle Ecevit'le hükümet kurmaya kerhen de olsa razı oldu. Böylece koalisyon protokol çalışmaları, hükümet programı ve bakanlıkların taksimatı hazırlıkları başlatılmış oluyordu. Derken CHP-MSP hükümeti 26 Ocak 1974 tarihinde kuruldu ve l Şubat 1974'de hükümet programı Millet Meclisi'nde ve Cumhuriyet senatosunda okundu, bilahare müzakere edildi ve koalisyon hükümeti güven oyu aldı. Güven oyu alan hükümetteki bakanlıklardan başbakanlık dahil 17 bakanlık CHP'ne 7 bakanlık MSP'ne verilmişti. MSP'nin almış olduğu bakanlıklar şunlardı: Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Prof. Dr. Necmettin Erbakan, Devlet Bakanı S. Arif Emre, Adalet Bakanı Şevki Kazan, İçişleri Bakanı Oğuz-han Asiltürk, Ticaret Bakanı Fehim Adak, Tarım Bakanı Korkut Özal, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Abdülkerim Doğru.
Bu adımlarla Erbakan, davası uğrundaki mücadelesinin Başbakan Yardımcılığı basamağında hizmet için yeni bir start veriyor.
Erbakan'in MSP dönemindeki hizmetleri
Erbakan, MSP'nin ortak olduğu koalisyonlu hükümetlerde başbakan yardımcılığı görevleri dönemlerinde çok önemli hizmetlere imza attı. Hakkı müdafaa etmeyi, milletin maddi ve manevi bakımdan menfaatlerini korumayı önemli bir görev kabul eden Erbakan'ın MSP döneminde yaptığı önemli hizmetlerden bazıları şunlardır:
A- AHLAK VE MANEVİYATLA İLGİLİ HİZMETLERİ
Maddi yönden kalkınmış toplumların manen kalkınmadıkları için çökmeye mahkum olacakları gerçeğin çok iyi idrak eden Erbakan "önce ahlak ve maneviyat' diyerek yola çıktığı için bu sahada önemli hizmetlere imza atmayı başardı. Bu hizmetlerden bir kaçını zikredelim.
1- Elli iki tanesi Süleyman Demirel hükümeti tarafından kapatılan orta kısımlarını yeniden devreye koymak üzere tam 300 tane İmam-Hatip Okulu'nün açılması. Bu hizmetin büyüklüğünü şundan anlıyoruz; Cumhuriyet tarihi boyunca 50 yılda 50 tane, MSP döneminde sadece 3 yılda 300 tane İmam-Hatip okulu açılmıştır.
2- İmam-Hatip Okulu mezunlarının üniversitelere girmelerini sağlaması. Bu sebeple Îmam-Hatip çıkışlı yüzbinlerce inançlı, dürüst, rüşvet almayan, rüşvet vermeyen avukat, doktor, mühendis, polis, öğretmen, memleket ve milletine hizmet etmektedir.
3- Îmam-Hatip Okulu mezunu öğretmenlerin ilkokullarda Din ve Ahlak dersi öğretmeni olmalarının sağlanması.
4- Bütün okullara Din ve Ahlak dersi mecburiyeti konulması. Bu Din ve Ahlak derslerinin Ortaokul ve Liselerde ilahiyat mezunlarınca okutulması talimle şart koşulmuştur.
5- 1976-1977 ders yılı başından itibaren ilk, orta ve liselerde bütün ders kitaplarının yeniden yazılmasının Bakanlar Kurulunca karara bağlanması.
6- Mısır, Suudi Arabistan gibi müslüman ülkelerde okuyanların diplomalarının Türkiye'de geçerli sayılması
7- Müstehcen neşriyatla ve ahlaka aykırı yayınlarla mücadele kanununun çıkartılması, Adalet ve İçişleri Bakanlıklarınca ciddiyetle uygulanması.
8- Vakıf mallarının yağmalanmasına son verilmesi,vakıflarca 500'e yakın cami'nin yeniden restore edilmesi, vakıf gelirlerinin üç-dört misline çıkarılması, vakıf aşevlerinden yedirilen yoksulların sayısının artırılması ve 5000 kadar âmâ, sakat ve sahipsiz insana vakıflardan maaş bağlanması.
9- Risale-i Nur gibi dini, ilmi ve ahlaki eserlerin okutulmasına konulan yasakların kaldırılması.
10- Kur'an Kurslarının yapılması, yaşatılması için Cumhuriyet tarihinde ilk defa bütçeden ödenek ayrılması ve 3000'den fazla Kur'an Kursu'nun açılması.
11- Din görevlilerinin meslek içi eğitimi için 7 tane Bölge Eğitim Merkezinin kurulması.
12- Fahri olarak görev yapan din görevlilerine kadro verilmesi.
13- MSP'nin hükümet ortağı olduğu dönemde başörtüsü zulmüne mani olması ve bu sebeple hiç bir kız öğrenciye zulüm yapılmaması.
14- MSP-CHP koalisyonu döneminde Milli Eğitim Bakanlığı CHP'ye verilmişti. Bakan ise Mustafa Üstündağ idi. Bu bakanlık tarafından başörtüsü ile okullara girilmesini yasaklayan bir tamin yazılıyor. Ancak bu tamimi haber alan Erbakan harekete geçiyor ve tamimin uygulanmasını durdurtuyor.
B-MADDİ KALKINMA İLE İLGİLİ HİZMETLERİ
Milletimizin huzur, güven, mutluluk içirişinde yaşaması için hizmet olarak bir çok adımın atılması gereklidir. Erbakan'ın MSP koalisyonları döneminde attığı bu önemli maddi atılımlardan bazılarını başlıklar halinde kaydedelim.
1- istiklâl Harbi gazilerine maaş bağlanması hususunda kanun teklifi verilmesi.
2- Emekli işçilerin eş ve çocuklarının sigorta kapsamına alınması
3- Çalışan işçilerin ana babalarının sigortalı sayılması.
4- Asgari (en az) geçim indirimi kanun teklifinin hazırlanması.
5- Mukaddesata şovenlerin cezalandırılması
6- Çıraklık ve kalfalık kanunun çıkartılması.
7- Muhtarlara maaş bağlanması
8- Pahalılığı önlemek için faizin masrafa yazılmaması.
9- Doğu Anadolu'da görev yapanlara yakacak yardımı yapılması
10- Küçük çiftçi ve balıkçıların vergi muafiyeti sınırının yukarı alınması
11- Yabancı ülkelerde çalışan işçilerin askerliklerinin 29 yaşına kadar uzatılması.
12- Ev hanımı olan kadınların ve özel ev hizmetinde çalışanların sigorta kapsamına alınması
13- Tarım ve Orman işçilerinin Sosyal Sigortalar Kurumu kapsamına alınması
14- Yurtdışında çalışan işçilerin Türkiye içindeki hizmetlerinin birleştirilmesi
15- Yurtdışındaki işçi çocuklarının diplomalarının geçerli sayılması.
16- 65 yaşını dolduran düşkünlere maaş bağlanması
17- Dul ve yetimlere maaş bağlanması
18- Ağır Sanayi hamlesinin başlatılması Ülkemizi geri kalmışlıktan, sömürülmekten ve dilencilikten kurtarmak, milletimizin mutlu olması, huzur içinde yaşaması ve kalkınmış zengin bir Türkiye için ağır sanayi hamlesini başlatmak ve Milli Harp Sanayini kurmak zorunda olduğumuza inanan Erbakan, 200 büyük fabrikanın plan ve projelerini hazırlayıp temellerini attı. Bu dev tesislerin 70 kadarı fiilen işletmeye açıldı ve kâr sağlandı. Geri kalan 130 fabrikanın çoğunun kaba inşaatları ve hizmet binaları bitirildi, hatta bazılarının makinaları bile hazırlatıldı.
Ağır Sanayi'siz kalkınmanın, büyümenin, güçlenmenin, zenginleşmenin mümkün olmayacağı gerçeğine inanan Erbakan'ın Türkiye genelinde başlattığı fabrika yapan fabrika diye adlandırılan Ağır Sanayi Hamlesinden bazıları şunlardır.
CHP-MSP koalisyonu
MSP Genel Baskani Prof. Dr. Necmettin Erbakan CHP Genel Baskani Bülent Ecevit'le CHP-MSP koalisyonunu imzaliyor. (Ocak 1974)
ERBAKAN'IN AĞIR SANAYİ İLE İLGİLİ YAPTIĞI BASIN TO
Bakanlıklar arası ekonomik kurul başkanı olarak Er-bakan 26 Temmuz 1976'da Ağır Sanayi ile ilgili bir basın toplantısı yaptı. Bu basın toplantısında Erbakan, bir devir kapatıyor, yeni bir devir açtığını ilan ediyordu. İşte Erbakan'ın basın toplantısındaki sözleri:
"Beş devir kapanıyor, beş yeni devir açılıyor.
1- Anadolu'da yaşayan insanlar beş bin yıldır tarım ve hayvancılığa bağlı idiler, şimdi Anadolu'da eğer sanayi merkezleri kuruluyorsa, bu tarihi bir değişikliktir.
2- Türkiye 50 yıldır montajla oyalanıyordu. Şimdi montaj devri kapanıyor, şahsiyetli Milli Görüş devri başlıyor.
3- Bugüne kadar taklitçilikte çok şey kaybettik, şimdi taklitçilik devri kapanıyor, şahsiyetli Milli Görüş devri başlıyor.
4- Bürokrasi devri kapanıyor, dinamizm devri, hızlı kalkınma devri başlıyor.
5- Gericilik-ilericilik münakaşası devrini kapatıyoruz, ilericiler inananlardır devrini başlatıyoruz.
Cumhuriyet tarihinin en önemli ve en büyük kalkınma hamlesini milletimizin inançlı kadrosu başlatmış ve yürütüyor.
Basın toplantısında Erbakan, başlattıkları hamlesinin ortaya çıkardığı beş gerçekten bahsediyor ve bunları şöyle sıralıyordu:
1 Yeni başlattığımız büyük kalkınma hamlesi ile ağır sanayi kurmamız, siyasi gayri siyasi teşekküllerimizin ve milletimizin hamlemizi benimsenmiş olmasından büyük bahtiyarlık duymaktayız.
2 Ağır sanayi milli hedefimizdir. Milli davalarımızda her türlü görüş ayrılıklarını bir tarafa bırakarak tıpkı Büyük Kıbrıs Zaferinin arkasından olduğu gibi tek bir kalp ve tek bir vücut halinde bulunmamız bizi sevindirmektedir.
3 Aziz milletimize sesleniyoruz: Bizi destekleyin, bize yardımcı olun. Başlattığımız bu büyük hamleyi hep beraber el birliği ile gayretle hedefine ulaştırmalıyız.
4 Anarşi değil, huzur için, sömürü değil refah için, uydu değil lider ülke Türkiye için çalışıyoruz.
5 Bu büyük hamle inananların zaferidir." (102)
Bu büyük hamle ve beş yeni devrin açılması, emperyalist güçleri ve onların uzantılarını harekete geçirtmez mi?
ONUN İŞARETLERİ DE KONUŞUYOR
Prof. Dr. Necmettin Erbakan, Şevket Kazan ve Hasan Aksay'la birlikte Ağır Sanayi ile ilgili basın toplantısını yaparken
ERBAKAN ÜÇÜNCÜ KEZ BAŞBAKAN YARDIMCISI OLUYOR
Birinci Milliyetçi Cephe hükümeti emperyalist dış güçlerin tesiriyle bozduruldu. Tıpkı MSP-CHP koalis-yonu'nun bozdurulduğu gibi...
Bu hükümetin bozdurulup erken genel seçime gidilmesinin iki önemli sebebi vardır. Bu sebepler şunlardır:
1 MSP'yi meclis dışında tutarak, bu mümkün değilse hükümetten uzaklaştırarak Ağır Sanayi hamlesini önlemek.
2 Kıbrıs'ta Yunanlıların ve Rumların arzusuna uygun çözüm bulabilmek.
Bu sebepler doğrultusunda (1. Mc) hükümeti bozuldu ve 5 Haziran 1977'de erken seçim yapılmasına karar verildi.
Bu tarihte yapılan Erken Genel Seçim'de MSP'nin oyları düştü. Bunun neticesi olarak 48 milletvekili sayısı 24'e düştü. Bu oy kaybının birkaç sebebi olabilir. Bunların bazıları şunlardır: CHP gibi solcu, AP gibi sağcı partilerle hükümet kurmuş olması. Tüm partililerin MSP'ye yüklenmesi. Üç milyon sahte (mükerrer) oy kullanılması.
5 Haziran 1977 seçimlerinden sonra hiç bir parti tek başına iktidar olacak kadar milletvekili çıkaramadı. En normal çözüm koalisyon hükümeti kurulması idi. Ama malum sebeplerle anormal bir yol izlenerek CHP Genel Başkanı Ecevit'e bir azınlık hükümeti kurduruldu. Ancak bu azınlık hükümet güvenoyu alamayınca Ece-vit görevi Fahri Korutürk'e iade etti.
Bunu Müteakip Süleyman Demirel hükümeti kurma görevini alır. Ve ikinci Milliyetçi Cephe hükümetini kurar ve l Ağustos 1977 tarihinde güven oyu alır. AP, MSP ve MHP'den oluşan bu koalisyon hükümetinde Erbakan yine Başbakan Yardımcılığı görevini üstlendi. Üçüncü kez başbakan yardımcısı olan Erbakan'ın bu görevi yalnızca beş ay sürdü. 1977'nin sonunda AP'den 9 milletvekilinin ayrılmasıyla Mecliste çoğunluğu kaybeden MC hükümeti sona erdi. 1978 başında Ecevit, AP'den ayrılan ve "Milletvekili pazarlığı" sonucu sağlanan 11 kişi ile 17 Ocak 1978'de hükümetini kurdu. Ve Erbakan ilk defa muhalefette...
ERBAKAN MUTLU VE GÜLÜYOR
Millî Selamet Partisi Genel Başkanı Prof. Dr. Necmettin Erbakan, üçüncü kez başbakan yardımcısı olduğu ikinci Milliyetçi Cephe Hükümeti protokolünün imzalanmasından sonra tebrikleri kabul ediyor.
ERBAKAN MUHALEFETTE VE SAVUNMADA
1973'den itibaren, hükümetsiz kalınan dönemler hariç tutulursa, Erbakan devamlı olarak hükümette yer almıştır. Fakat 1978'e girildiğinde meşhur Güneş Motel Milletvekili transferi sebebiyle Bülent Ecevit hükümet kurduğu için Erbakan Muhalefette kaldı.
Erbakan'ın muhalefette olduğu bu dönemde 5 Aralık 1977'de mahalli seçimler sırasında yaptığı siyasi konuşmada, laikliği ihlal ettiği ve bunun Türk Ceza Ka-nunu'nun 163. maddesine girdiğini, MSP'nin 6 ay içinde Genel Başkanı partiden ihraç etmesi gerektiğini, aksi takdirde, partisinin kapatılması için Anayasa Mahkemesine gidileceği hususunda Cumhuriyet Baş Savcısı Kâzım Akdoğan tarafından MSP Genel Merkezine bir yazı gönderiliyor.
5 Aralık 1977'de mahalli seçimler sırasında Erba-kan'ın yaptığı radyo konuşması laikliğe aykırı bulunarak hakkında Cumhuriyet Baş Savcısı Kâzım Akdoğan tarafından soruşturma açılıyor.
Bunun üzerine, MSP Genel Başkanı Prof. Dr. Necmettin Erbakan, 18 Ocak 1978'de TBMM parti grup odasında bir basın toplantısı düzenleyerek tüm teşkilata ve Milli Görüş'e bağlı olanların meseleyi sükûnetle karşılamalarım ve tahriklere kapılmamalarını sağlamaya çalışıyor.
Bu basın toplantısında Erbakan'ın ne söylediğini ve kendisini nasıl savunduğunu birlikte okuyalım..
ERBAKAN SORUŞTURMA İLE İLGİLİ YAPTIĞI «BASIN TOPLANTISINDA NE DİYOR?
(Ankara, 18/01/1978)
"... Yirminci asrın sonunda hangi nam ve tevil altında olursa olsun bir insanın inanç ve kanaatlerini açıklayan bir konuşma yapmasının suç sayılması, kalkışılması çağdışı bir tutum olur. Her Allah diyeni dini istismar ettin diye itham etmeye kalkacak olursak hiç bir parti ve hiç bir şahıs bu ithamın dışında kalamaz. Allah demeyi suç saymak artık mümkün değildir. Milletimizin maddeten ve manen kalkınması, yemden Büyük Türkiye 'yi kurma hamlesi olan ve bugüne kadar muhtelif hükümetler kurarak, memleketimizin iç ve dış politikasına önemli ölçüde ağırlığını koyan ve milyonlarca bağlısı bulunan Milli Selamet Partimizi yolundan alıkoymaya kimsenin gücü yetmeyecektir, inandığımız yolda yıldırım olmasını da biliriz. Bu münasebetle bütün vatan sathındaki teşkilat mensuplarımızın ve Milli Görüş'e bağlı gönüldaşlanmızın hadiseyi sükunetle takip etmelerini ve tahriklere kapılmamalarını ehemmiyetle rica ederiz..." (103)
Prof. Dr. Necmettin Erbakan MSP Genel Başkanı