[FONT=Georgia, serif]Hz.ALİ (K.V.)[/FONT]
28 OCAK 661
28 OCAK 661
[FONT=Georgia, serif]> Hz Ali; Peygamberimizin amca oğlu, damadı ve hulefa-i raşidin(aydınlatıcı dört halife) den biri. 600 yılnda Mekke’de doğdu. İslam’ın ilk yılında on yaşında iken Müslüman oldu. Ebu Talibin nüfusu kalabalık olduğu için Peygamberimiz Ali’yi yanına almıştı. Zira Peygamberimiz de sekiz yaşından itibaren amcası Ebu Talib’in yanında kalmaya başlamıştı.[/FONT]
[FONT=Georgia, serif][/FONT]
[FONT=Georgia, serif]Ø Hz Ali Peygamberimizin eşi Hz Hatice ile birlikte namaz kıldığını görüyor. Ne yaptıklarını,niçin yaptıklarını soruyor. Peygamberimiz de bir bir anlatıyor. Hz Ali Müslüman olmaya karar veriyor ama babama bir sorayım diyor. Az sonra kafasında şöyle bir düşünce oluşuyor: “Allah beni yaratırken babama sordu mu ki ben Müslüman olurken babama sorayım.” Bu düşünceyle babasına sormadan Müslüman oluyor. [/FONT]
[FONT=Georgia, serif]Ø Peygamberimiz Medine’ye hicret ederken hem müşrikleri bir süre oyalaması hem de Peygamberimizin yanındaki emanetleri sahiplerine ulaştırması için Hz Ali’yi kendi yatağına yatırıyor.Hz Ali de kendisine verilen görevi yaptıktan sonra annesi Fatıma ve müstakbel eşi Fatıma ile yola çıkıyor ve Kuba köyünde Peygamberimize yetişiyor. [/FONT]
[FONT=Georgia, serif]Ø Hz Ali, Bedir,Uhut,Hendek olmak üzere hemen hemen bütün savaşlara katılmış, Uhut ve Hendek’te yara alarak gazi olmuştur. Hayber savaşında demirden büyükçe bir kale kapısını sökerek ve kalkan olarak kullanarak Yahudilerin üzerine yürümüş ve zafer kazanılmasında önemli bir rolü olmuştur. [/FONT]
[FONT=Georgia, serif]Ø Daima Peygamberimizin yanında bulunmuş, vahiy katipliği yapmış, bir ara Yemen valiliği de yapmıştır. [/FONT]
[FONT=Georgia, serif]Ø Peygamberimizin vefatında cenazesini yıkamıştır. [/FONT]
[FONT=Georgia, serif]Ø İlk üç halife zamanında kendini tamamen ilme vermiş, dini konularda kendisine müracaat edilen ve görüşüne itibar edilen biri olmuştur. [/FONT]
[FONT=Georgia, serif]Ø Hz Osman’ın şehit edilmesini müteakip Mescid-i Nebevi’de toplanan sahabiler tarafından Halife seçilmiştir. [/FONT]
[FONT=Georgia, serif]Ø Hz Ali’yi ciddi bir sorun bekliyordu: Hz Osman’ı şehit eden isyancılar hala Medine’deydi ve sayıları bin kadar olan isyancılardan her biri Hz Osman’ı ben öldürdüm diyordu. Henüz sadece Medine’de oturanlar Hz Ali’ye biat etmişti. Hz Ali duruma tam olarak hakim olmadan Hz Osman’ın katilini bulmayı ve cezalandırmayı düşünmedi. Şam valisi ve Hz Osman’ın yeğeni Muaviye, Hz Ali’nin isyancılarla işbirliği halinde olduğunu iddia ederek Hz Ali’nin halifeliğini tanımadığını açıkladı.[/FONT]
[FONT=Georgia, serif]Ø İşin esası Ümeyye oğulları Hz Osman döneminde elde ettikleri iktidarı kolayca bırakmak istemiyorlardı. Hz Ali, İslam birliğini sağlamak için Sıffin denilen yerde Muaviye ile savaştı. Muaviye tam yenilmek üzere iken Mısır fatihi Amr bin As, bir taktik geliştirdi. Uzlaşmak için hakem çözümünü önerdi. Muaviye’nin adamları mızraklar ucuna Kur’an takarak, gelin Allah’ın hükmüne tabi olalım dediler. [/FONT]
[FONT=Georgia, serif]Ø Hz Ali, bu bir harp hilesidir, oyundur dese de Çoğunluğu Iraklılardan oluşan askerler savaşı bıraktı. Hz Ali, temsilci olarak Ebu Musa el-Eşari’yi görevlendirdi. Muaviye de Amr bin As’ı görevlendirdi. Görüşmeler sırasında bu iki liderin birliği sağlayamayacağı ve azledilmeleri gerektiği görüşü benimsendi ama ardından Amr, ben Muaviye’ni halife olduğunu ilan ediyorum dedi. Bu da bir oyundu. Ebu Musa itiraz etse de sonuç alamadı. Bu karardan rahatsız olan Iraklı Hz Ali askerleri zaten hakeme başvurmamız başlı başına bir hata idi diyerek 10.000 kadar Iraklı Hz Ali’den ayrıldılar. Hz Ali bunlardan 6.000 ini ikna etti, diğerleri ile savaştı. [/FONT]
[FONT=Georgia, serif]Ø Hz Ali’den ayrılan Iraklılar,bir takım aşırı görüş ve yorumlara daldıkları için Harici olarak adlandırılmıştır.Büyük günah işleyenlerin dinden çıktıklarını ve öldürülmesi gerektiğini söylemişlerdir. Hz Ali ve Muaviye’nin de katline hükmetmişiler, Abdurrahman bin Mülcem adındaki bir Harici, Hz Ali sabah namazını kılarken Hz Ali’yi zehirli hançeri ile yaralamış ve bu olaydan iki gün sonra Hz Ali 211 Ramazan günü şehit olmuştur. [/FONT]
[FONT=Georgia, serif]Ø Hz Ali’nin şahadetinden sonra Muaviye, kendisine düzenlenen saldırıdan kurtulmuş ve meydan tamamen Ona kalmıştır. Böyle Muaviye Şam’da Emevi Devletinin temelini atmaya başladı ve Peygamberimizin soyundan gelen Ehl-i Beyte baskı yapmaya başladıkları için Müslümanlar arasında fitneye ve bölünmeye sebep olmuşlardır. [/FONT]
[FONT=Georgia, serif]Ø Hz Ali’ye daha sonra Hz Hüseyin’e çok büyük haksızlıklar yapılmıştır.Biz o gün hayatta olsaydık, Hz Ali’nin yanında olmamız gerekirdi. Hepimiz Hz Ali’yi seviyoruz. Hz Ali ve ehl-i beyti sevmek, Peygamberimizin emridir. Zaten bizler de bu sevginin bir tezahürü olarak çocuklarımıza, Ali,Hasan,Hüseyin,Fatma isimlerini sıkça koyuyoruz. Öte yandan Muaviye, Yezit ismini koyan birine de rastlayamıyoruz. Çünkü bütün Müslümanların içinde bu kimselere karşı bir kızgınlık mevcuttur. [/FONT]
[FONT=Georgia, serif]Ø Tarihte böyle acı bir olay maalesef olmuştur. Bu olay sebebi ile daha sonraki nesillerin suçlanması mantık ve vicdanla bağdaşmaz. Tarih tekerrürden ibarettir derler. Tarihin tekerrür etmememsi için ibret almak, olayları ibret nazarı ile değerlendirmek gerekir. [/FONT]
[FONT=Georgia, serif]Hz Ali’nin Fazileti[/FONT]
[FONT=Georgia, serif][/FONT] [FONT=Georgia, serif]Hz Ali’nin Fazileti[/FONT]
[FONT=Georgia, serif]> Peygamberimiz, “Ali bendendir ben Ali’denim” buyurmuştur. Peygamberimizin diğer beyanları:[/FONT]
“[FONT=Georgia, serif]Beni seven ehl-i beytimi de sever.[/FONT]
“[FONT=Georgia, serif]Ben ilmin şehriyim,Ali de kapısıdır.[/FONT]
[FONT=Georgia, serif]Peygamberimiz Hz Ali’ye ya Eba Turab! Diye seslenirdi. Hz Ali,El Murtaza, Esedullah’il-Ğalib diye de anılmıştır. Hz Ali’nin adı anıldığı zaman Ona Kerremallahu vecheh şeklinde dua etmek yaygın bir gelenektir.[/FONT]
[FONT=Georgia, serif]Hz Ali’nin Bazı Veciz Sözleri[/FONT]
[FONT=Georgia, serif][/FONT] [FONT=Georgia, serif][/FONT]
[FONT=Georgia, serif]Hz Ali’nin Bazı Veciz Sözleri[/FONT]
[FONT=Georgia, serif]Ø İnsanlara anlayacakları şeyleri söyleyin.[/FONT]
[FONT=Georgia, serif]Ø İnsanlar uykudadır, ölünce uyanacaklardır.[/FONT]
[FONT=Georgia, serif]Ø Kişi bilmediğinin düşmanıdır.[/FONT]
[FONT=Georgia, serif]Ø Her şey azaldıkça, ilim de arttıkça değer kazanır.[/FONT]
[FONT=Georgia, serif]Ø Bana bir harf öğretenin kölesi olurum.[/FONT]
[FONT=Georgia, serif]Ø Kalem kılıçtan keskindir. [/FONT]
[FONT=Georgia, serif]Başta Hz Ali olmak üzere bütün peygamber yarenlerine Allah rahmet eylesin, Allah şefaatlerine bizleri erdirsin, onların gittiği yoldan yürümeyi nasip eylesin[/FONT]
[FONT=Georgia, serif]Kaynak: İslam Ansiklopedisi, TDV yayınları, Cilt 11, Ali maddesi.[/FONT]
EsSelamuAleykümVeRahmetullahiVeBerekatuhu ;
"Ebu'l-Hasan..Ebu'l-Hüseyin..Haydar-ı Kerrar..Esedullah..
Ebu Turab.."
Künye ve lakablarıdır..
Resulullah(SAV) Efendimizin amcaoğlu..damadı..
Ehl-i Beyt'i..
"Ben ilmin şehriyim,Ali'de kapısıdır.."
Daha fazla bilgi Aliye Yeğenimizin forumunda ve sitemizin diğer sayfalarında mevcuttur..biz burada sadece kısaca değinerek DUA isteğimiz için bir hatırlatmada bulunmak istedik..
Hz.Ali(K.V.) Efendimiz ' in Şehadet günü olması vesilesiyle dualarınızı isterken..Rabbim biiznillah şefaatlerine mazhar eyleyip..Cennet yurdunda komşuluklarını cümlemize nasib eylesin inşaAllah..
Şehadeti esnasında;
"Vallahi umduğuma kavuştum..kazanan ben oldum.."
diyerek..Kelime-i Şehadet getirerek Cennet Yurduna hicret etmişlerdir..
Rabbimiz cümlemizi kazananlardan eylesin inşaAllah..
(Amin)
EL-FATİHA..
"Ebu'l-Hasan..Ebu'l-Hüseyin..Haydar-ı Kerrar..Esedullah..
Ebu Turab.."
Künye ve lakablarıdır..
Resulullah(SAV) Efendimizin amcaoğlu..damadı..
Ehl-i Beyt'i..
"Ben ilmin şehriyim,Ali'de kapısıdır.."
Daha fazla bilgi Aliye Yeğenimizin forumunda ve sitemizin diğer sayfalarında mevcuttur..biz burada sadece kısaca değinerek DUA isteğimiz için bir hatırlatmada bulunmak istedik..
Hz.Ali(K.V.) Efendimiz ' in Şehadet günü olması vesilesiyle dualarınızı isterken..Rabbim biiznillah şefaatlerine mazhar eyleyip..Cennet yurdunda komşuluklarını cümlemize nasib eylesin inşaAllah..
Şehadeti esnasında;
"Vallahi umduğuma kavuştum..kazanan ben oldum.."
diyerek..Kelime-i Şehadet getirerek Cennet Yurduna hicret etmişlerdir..
Rabbimiz cümlemizi kazananlardan eylesin inşaAllah..
(Amin)
EL-FATİHA..