Yaşlılar hep genç gördüklerini evlendirmeye kalkarlar. "Sana helal süt emmiş bir kız bulalım" derler. Bence kendileri evlenmek isterler evlenemezler kendileri için istediği şeyi sevdiği gençler içinde isterler.
Helal gıda kaldımı ki helal süt kalsın. Yediklerimizin çoğu şüpheli. Bizim türkler Hanımlara fazla meyl ediyor. Bazen öyle görünüyor ki Eş sevgisi Allah sevgisine ağır basmış.
Evli insanlar camide işrak namazını beklemiyorlar camiden hemen eve gideyim diyorlar. Şimdi hangi sevgi ağır bastı?. Keşke bu kadar olsa Adam evli diye Sabah, akşam, yatsı namazlarına camiye gelmiyor yaw. Evli kimse cihadda edemiyor. Ben ölürsem hanımıma çocuklarıma kim bakar der. Haklı da kim bilir ne olacak, onlara kim bakacak. Beytül mâl yok ki yardım edilsin. Ama evli olmazsam cephede gözüm arkada kalmaz. Osmanlı devletinde yeni çeriler pek evlenmezlerdi (bayram hocanın sohbetinde dinledim).
Ama bizler cihadmış, nafile ibadetmiş bunları düşünecek halde değiliz. Zinaya düşme tehlikesi içinde olduğumuzdan hepimizin evlemesi lazım. Bu sebepten hocalarda vaazlarda hep evliliğin yararlarını anlatırlar."Mallarınız çoluk çocuklarınız sizi Allah'ın zikrinden alıkoymasın".
Hanefi Mezhebine göre evlilik nafile ibadete devam etmketne efdal. Ama Şafi mezhebinde tersinedir. Şafi mezhebinde ki bir kişinin nafile ibadete devam etmek için evlenmemesi efdaldir. YAni evlenirse nafile ibadet edemem korkusu olursa onun evlenmemesi efdaldir ama biz hanefilerde böyle değil. Evlenmeyi düşünenlerin şu kitabları okumalrını tavsiye ederim: Yusuf Özcan Gençlik ve Evlilik Semerkand yayınları. Bir de Ebû Talib El-Mekkî Kalplerin Azığı (Semerkand yayınları) adlı eserin 4. cildinde evlilikle ilgili 83 sayfa bilgi yazıyor. Esselamû aleyküm ve Rahmetullahi ve Berakatûh.