Neler Yeni

Hoşgeldiniz İslami Forum Sayfası

Tüm özelliklerimize erişmek için şimdi bize katılın. Kaydolduktan ve oturum açtıktan sonra, konular oluşturabilir, mevcut konulara yanıtlar gönderebilir, diğer üyelerinize itibar kazandırabilir, kendi özel mesajınızı edinebilir ve çok daha fazlasını yapabilirsiniz. Ayrıca hızlı ve tamamen ücretsizdir, peki ne bekliyorsunuz?
Blue
Red
Green
Orange
Voilet
Slate
Dark

Çocuklarımıza '' Dini Eğitim'' i nasıl veriyoruz ? (1 Kullanıcı)

_ZÜMRA_

Kayıtlı Kullanıcı
hayırlı günler arkadaşlar paylaşımlarınızı bekliyorum tecrübelerinizi merak ediyorum

_ZÜMRA_

Kayıtlı Kullanıcı
Cenabı Hak cümlemizden razı olsun.

Dualarınızı beklerim.
elbette kardeşim Rabbim ilminizi arttırsın, bu dünyadan tevbesi kabul olmuş bi şekilde, üzerinizde kul hakkı borcu olmadan gitmeyi nasip etsin. Rabbim kabir azabından, ölümün dehşetinden cehennem azabından korusun. Rabbim sizlerede hayırlı, itaatkar evlatlar versin.

Nur_u Secde

Kayıtlı Kullanıcı
Çocuk Oyunları > Elif Ba > Flash (flaş) oyununu bedava oyna sitesi

selamün aleyküm sılacım.güzel bir konu açmışsın .kızım yaz kuran kursuna gitmişti biliyorsun.ama bu yıl dersleri o kadar ağır ki doğru düzgün tekrar yapamadık.ama en azından harfleri unutmaması için hergün yukarıda verdiğim siteden,elif ba yı tekrarlıyor.bu yaz inşallah yine göndericem ama geçen yaz gönderdiğim kursa göndermicem.çünkü sılacım hocasından çok korkuyordu bende kurana geçer geçmez aldım kurstan.baskıcı olmadan çocukları soğutmadan dinimizi öğretmeliyiz.bakalım inşallah bu yaz başka yere göndermeyi düşünüyorum.şimdi dersleri çok ağır olduğu için haftada 3 hadis ,namaz sürelerinin anlamlarını ezberliyor.Rabbim hepimize imanlı evlatlar yetiştirmeyi nasip etsin inşallah.

cerennurum

Kayıtlı Kullanıcı
selamünaleyküm benimde 4yaşında bir kızım 9 yaşında bir oğlum var bende kuranı yeni öğreniyorum çocuklarıma öğretmeyi çok istiyorum oğlum yazın kuran kursuna gitti harfleri birkaç dua öğrendi bu yaza inşallah devam edicek kızımda benimle birlikte kurana geliyor elif be te se harflerini biliyor çok güzel ses veriyor harfleri tanımasada hele bir euzu besmele çekiyor inanki duygulanıyorum elifba oyunu oynuyor sesli elifbalar var tıklayınca o harfi söylüyor onlarla oynuyor yavaş yavaş öğrenicek inşallah rabbim hepimizin çocuğuna zihin açıklığı versin iman yolunda gitmeyi nasip etsin

_ZÜMRA_

Kayıtlı Kullanıcı
Çocuk Oyunları > Elif Ba > Flash (flaş) oyununu bedava oyna sitesi

selamün aleyküm sılacım.güzel bir konu açmışsın .kızım yaz kuran kursuna gitmişti biliyorsun.ama bu yıl dersleri o kadar ağır ki doğru düzgün tekrar yapamadık.ama en azından harfleri unutmaması için hergün yukarıda verdiğim siteden,elif ba yı tekrarlıyor.bu yaz inşallah yine göndericem ama geçen yaz gönderdiğim kursa göndermicem.çünkü sılacım hocasından çok korkuyordu bende kurana geçer geçmez aldım kurstan.baskıcı olmadan çocukları soğutmadan dinimizi öğretmeliyiz.bakalım inşallah bu yaz başka yere göndermeyi düşünüyorum.şimdi dersleri çok ağır olduğu için haftada 3 hadis ,namaz sürelerinin anlamlarını ezberliyor.Rabbim hepimize imanlı evlatlar yetiştirmeyi nasip etsin inşallah.
aleyküm selam canım evet açtım konuyu fakat fazla paylaşım olmadı bakmıyordum şaşırdım mesajı görünce. evet o siteyi biliyorum çok güzel hazırlamışlar. Allah razı olsun hazırlayanlardan. bizde faydalandık. canım dersleri ne kadar ağır olursa olsun Kuranı biliyorsa eğer haftada bir sayfa bile olsa okusun. soğumasın. etrafımdan üzülerek duyuyorum dersleri ağır yazın namaz kılar artık gibi lafları sonuçta namaz farz olmuş artık anneler de biraz zorlamalı çocuklarını. tabi incinur küçük daha namaz farz değil ona biliyorum. sadece etrafımda duyduğum şeyleri paylaşmak istedim. ilkokulda olsa lisede olsa dersler zor ve ağır artık. genel olarak söylüyorum ilerde çalışmaya başladığı zaman sabah 8 akşam 8 mesai olunca hiç yapmayacaklar o yüzden küçükken iyice alışmaları lazım ki içleri kalpleri namaz vakti gelince huzursuz olsun kaçırma korkusuyla. maşallah sen ilgileniyorsun haftada üç hadis ve surelerin anlamlarını ezberlemesi çok iyi gerçekten. hadislerde çok önemli. ahlakımızı düzeltecek özlü cümleler, sözler. tabi hoca önemli ama disiplinde olmayınca çocuklar takmıyor benim oğlum öyle mesela hiç takmıyor zaten de yerinde durmayan bi çocuk çok zorlanıyorum. Allah yardımcımız olsun. paylaşımn içn Allah razı olsun canım hayırlı geceler.

_ZÜMRA_

Kayıtlı Kullanıcı
selamünaleyküm benimde 4yaşında bir kızım 9 yaşında bir oğlum var bende kuranı yeni öğreniyorum çocuklarıma öğretmeyi çok istiyorum oğlum yazın kuran kursuna gitti harfleri birkaç dua öğrendi bu yaza inşallah devam edicek kızımda benimle birlikte kurana geliyor elif be te se harflerini biliyor çok güzel ses veriyor harfleri tanımasada hele bir euzu besmele çekiyor inanki duygulanıyorum elifba oyunu oynuyor sesli elifbalar var tıklayınca o harfi söylüyor onlarla oynuyor yavaş yavaş öğrenicek inşallah rabbim hepimizin çocuğuna zihin açıklığı versin iman yolunda gitmeyi nasip etsin
aleyküm selam canım evet biliyorum Kuran ı Kerim i öğrendiğini Allahım hakkıyla okumayı nasip etsin hepimizede. evet çocuklarımız 9-10 yaşına gelince özellikle namaz konusunda üstlerine düşmemiz gerekiyor biliyorsun hadis var bu konuda. inşallah onlara anlatabiliriz herşey bilinçli olurlar. küçük yaşlarda namazlarını kılarlar ve hiç bırakmazlar hakkıyla kılarlarda biz yaşlarda hiç namaz kazaları olmaz inşallah. senin kızın yaşında benimde oğlum var Allaha emanet. önceki sayfaları okuduysan bikaç nacizane tavsiyem var. dergi ve cdlerden bahsetmiştim. biz harfleri bitirdik. ve üstün esre ve ötreye geçtik. iki üç gündür gösteriyorum açıkçası zorlandım. çünkü cim harfini çok güzel biliyor harfleri çok güzel hatasız biliyor maşallah ama üstüne üstün gelince cimin ce ye dönüştüğünü anlatmakta zorlanıyorum. harfleri e veya a lı şekle dönüştürdüğünü anlatamıyorum. dal harfini biliyor üstün gelince de olacak diyorum. bakalım alışacak mı inşallah alışır. uzun sürecek gibi ama inşallah hemen kavrar. duaları öğretebilirsin kızına mesela gece uyumadan önce Allahümme bismike emütü ve ahya duası okunuyor. hemen öğrenir bu duayı. veya rabbi yessir vela tuassir Rabbi temmim bil hayr bu iki duayla başla bence çocukların geneli çabuk öğreniyor bu iki duayı. biz fatiha ve ettehıyyetüye geçmiştik. zannedersem iki üç hafta oldu. ezberledi sayılır bir iki yerde hatırlatma yapıyorum. hamd olsun. şimdi ezan duası ve çarşı duasını ezberleticem. pek ezberimiz iyi değil. zaten oturup derste yapmıyor. öyle ortalarda dolanırken üç beş kere okutuyorum. ezan okununcada. Allah yardımcımız olsun. sesli alfabe bizde de var nette de var çok faydalı tavsiye ederim herkese. Allah razı olsun paylaşım için. hayırlı geceler.

Nur_u Secde

Kayıtlı Kullanıcı
aleyküm selam canım evet açtım konuyu fakat fazla paylaşım olmadı bakmıyordum şaşırdım mesajı görünce. evet o siteyi biliyorum çok güzel hazırlamışlar. Allah razı olsun hazırlayanlardan. bizde faydalandık. canım dersleri ne kadar ağır olursa olsun Kuranı biliyorsa eğer haftada bir sayfa bile olsa okusun. soğumasın. etrafımdan üzülerek duyuyorum dersleri ağır yazın namaz kılar artık gibi lafları sonuçta namaz farz olmuş artık anneler de biraz zorlamalı çocuklarını. tabi incinur küçük daha namaz farz değil ona biliyorum. sadece etrafımda duyduğum şeyleri paylaşmak istedim. ilkokulda olsa lisede olsa dersler zor ve ağır artık. genel olarak söylüyorum ilerde çalışmaya başladığı zaman sabah 8 akşam 8 mesai olunca hiç yapmayacaklar o yüzden küçükken iyice alışmaları lazım ki içleri kalpleri namaz vakti gelince huzursuz olsun kaçırma korkusuyla. maşallah sen ilgileniyorsun haftada üç hadis ve surelerin anlamlarını ezberlemesi çok iyi gerçekten. hadislerde çok önemli. ahlakımızı düzeltecek özlü cümleler, sözler. tabi hoca önemli ama disiplinde olmayınca çocuklar takmıyor benim oğlum öyle mesela hiç takmıyor zaten de yerinde durmayan bi çocuk çok zorlanıyorum. Allah yardımcımız olsun. paylaşımn içn Allah razı olsun canım hayırlı geceler.
evet fazla paylaşım olmamış .sılacım evet disiplin önemli ama dedim ya dinimizi sevdirerek anlatmalıyız canım.sılacım ben geçen yıla kadar hiç cehennemden bahsetmedim kızıma.hep Rabbimin merhametinden,kullarını nekadar sevdiğinden,peygamberimizin bizi ne kadar çok sevdiğinden bahsettim.bizi bu güzel nimatleri verene teşekkür etmeyi öğretttim.sonradan cehenennemi anlatmaya başladım.namaz konusuna gelince hamd olsun sabah namzlarına benimle baraber kalkıyor.çokta kolay oluyor .alışkanlık haline geldi.babamız sabah namazına doğru işten geliyor.babacı olduğu için hemen kalkıyordu .o yüzden o saatte kalkmak inci için pek zor olmuyor.hadi babamızın parası bereketli olsun evimize melekler girsin diye hemen namaz kılalım diyorum.diğer vakitlerde okulda oluyor malesef.ama okula gitmeden namazını kılıyor.aslında öğlen ezanı okunmamış oluyor ama bilmiyorum acaba yaptığım doğru mu Allah günah yazmasın.öğlen namazını kılıp okula git annem diyorum.istiyorum şimdiden namaz kılma şuurunu ona kazandırmak .sılacım sübyan okulları hakkında bilgin var mı ilk defa duydum dikkatimi çekti.yaş sınırlaması var mı acaba?

cerennurum

Kayıtlı Kullanıcı
aleyküm selam canım evet biliyorum Kuran ı Kerim i öğrendiğini Allahım hakkıyla okumayı nasip etsin hepimizede. evet çocuklarımız 9-10 yaşına gelince özellikle namaz konusunda üstlerine düşmemiz gerekiyor biliyorsun hadis var bu konuda. inşallah onlara anlatabiliriz herşey bilinçli olurlar. küçük yaşlarda namazlarını kılarlar ve hiç bırakmazlar hakkıyla kılarlarda biz yaşlarda hiç namaz kazaları olmaz inşallah. senin kızın yaşında benimde oğlum var Allaha emanet. önceki sayfaları okuduysan bikaç nacizane tavsiyem var. dergi ve cdlerden bahsetmiştim. biz harfleri bitirdik. ve üstün esre ve ötreye geçtik. iki üç gündür gösteriyorum açıkçası zorlandım. çünkü cim harfini çok güzel biliyor harfleri çok güzel hatasız biliyor maşallah ama üstüne üstün gelince cimin ce ye dönüştüğünü anlatmakta zorlanıyorum. harfleri e veya a lı şekle dönüştürdüğünü anlatamıyorum. dal harfini biliyor üstün gelince de olacak diyorum. bakalım alışacak mı inşallah alışır. uzun sürecek gibi ama inşallah hemen kavrar. duaları öğretebilirsin kızına mesela gece uyumadan önce Allahümme bismike emütü ve ahya duası okunuyor. hemen öğrenir bu duayı. veya rabbi yessir vela tuassir Rabbi temmim bil hayr bu iki duayla başla bence çocukların geneli çabuk öğreniyor bu iki duayı. biz fatiha ve ettehıyyetüye geçmiştik. zannedersem iki üç hafta oldu. ezberledi sayılır bir iki yerde hatırlatma yapıyorum. hamd olsun. şimdi ezan duası ve çarşı duasını ezberleticem. pek ezberimiz iyi değil. zaten oturup derste yapmıyor. öyle ortalarda dolanırken üç beş kere okutuyorum. ezan okununcada. Allah yardımcımız olsun. sesli alfabe bizde de var nette de var çok faydalı tavsiye ederim herkese. Allah razı olsun paylaşım için. hayırlı geceler.

selamünaleyküm maşallah seninki bayağı şeyler öğrenmiş ben kendimde dinimi adam akıllı öğrenmeye başlayalı 1 sene oldu temelden herşeyi öğrenmek ve çocuklarımada öğretmek istiyorum kendim çok kitap okuyorum dükkanımı kapayıp kendimi bu yola koydum bu arada ben 365 günde sevgili peygamberim kitabını aldım her akşam onu okuyorum çocuklara oğlum çok güzel örnek alıyor peygamberimizi şu an 46 .gündeyim çok güzel bir kitap tavsiye ederim tam çocukların dilinden anlayacağı bir kitap mesela efendimiz çocukken hiç yemeğini üflemeden sabırla soğumasını bekleyip öyle yermiş geçen akşam yemekleri tabağa koydum hadi oğlum başla dedim yemekde sıcaktı anne bende soğusun öyle yiycem dedi peygamberimiz gibi o kadar hoşuma gittiki okuduklarım aklında kaldığı için tek dileğim onları allah yolunda yetiştirmek bana ailem hiçbirşey öğretmedi geçen ömrüme yanıyorum yinede çok şükür rabbim kalbimi biliyormuşki beni doğru yola çevirdi binlerce kere şükrediyorum neyse çok uzattım sonra gene yazarım allaha emanet ol

_ZÜMRA_

Kayıtlı Kullanıcı
evet fazla paylaşım olmamış .sılacım evet disiplin önemli ama dedim ya dinimizi sevdirerek anlatmalıyız canım.sılacım ben geçen yıla kadar hiç cehennemden bahsetmedim kızıma.hep Rabbimin merhametinden,kullarını nekadar sevdiğinden,peygamberimizin bizi ne kadar çok sevdiğinden bahsettim.bizi bu güzel nimatleri verene teşekkür etmeyi öğretttim.sonradan cehenennemi anlatmaya başladım.namaz konusuna gelince hamd olsun sabah namzlarına benimle baraber kalkıyor.çokta kolay oluyor .alışkanlık haline geldi.babamız sabah namazına doğru işten geliyor.babacı olduğu için hemen kalkıyordu .o yüzden o saatte kalkmak inci için pek zor olmuyor.hadi babamızın parası bereketli olsun evimize melekler girsin diye hemen namaz kılalım diyorum.diğer vakitlerde okulda oluyor malesef.ama okula gitmeden namazını kılıyor.aslında öğlen ezanı okunmamış oluyor ama bilmiyorum acaba yaptığım doğru mu Allah günah yazmasın.öğlen namazını kılıp okula git annem diyorum.istiyorum şimdiden namaz kılma şuurunu ona kazandırmak .sılacım sübyan okulları hakkında bilgin var mı ilk defa duydum dikkatimi çekti.yaş sınırlaması var mı acaba?
bilgisayarımda sık sık arıza oluyor uzun yazdım mesajı göndermeden mavi ekran çıktı. windows kapandı. sağlık olsun tekrar yazarım.
haklısın canım dinimizi sevdirerek Allahı sevdirerek anlatmalıyız. Allah seni taş eder vs. bu şekilde konuşmak yanlış. çocukta okulunu öğretmemenini ve arkadaşlarını sevmezse gitmek istemeyebilir. ama biraz da disiplin şart yoksa baş edemiyorlar öğrencilerle. konuyu açmamdaki bi sebepte ben oğluma nasıl anlatırım bilemiyorum. Allah bu portakalı ne güzel yaratmış rengi ne güzel vs. diyorum ama onun dışında pek bişey anlatamıyorum. melek şeytan hiç bilmiyor zaten. Hz Muhammed diyorum anlatmaya çalışıyorum ama zaten zaman kavramı yok bi arkadaşımın oğlu var adı Muhammed ona gidiyor aklı.
ben de bu konuda yayınlanmış dergiler var netten baktım onlardan almayı düşünüyorum. sure dua ezberledikçe ödül olarak alıcam inşallah. öğle namazı konusunda da alışması için kılması iyi. akşam ve yatsı namazlarına da devam etsin. alışkanlık oldu mu ilerde bırakamaz zaten huzursuz olur.
sübyan okullarını da ben bu siteden ilk defa duymuştum. açtığım hafızlıkla ilgili bi konu var oraya yazanlar olmuştu. sonra eşime söyledim. o da arkadaşlarından duymuş. 5-6 yaş grubu biz de oğlumuzu yazdırdık. götürüyorum. öğleden sonra da daha büyük çocuklar için var. nasıl araştırırsın bilmiyorum ama orda da vardır inşallah.

*talebe-

Kayıtlı Kullanıcı
SelamünAleyküm,
öğretilecek kişinin anlamasına göre günde bir harf de olabilir, bir kaç harf de olabilir. Az ama öz ve sürekli olan kalıcı olur.İslamiyetin her zerresini yaşamaya çalışarak çoçuğuna en büyük öğreticiliği yapıyorsundur zaten. Telaffuzları, mahreçleri nasıl öğretirsen onu öğrenir. Sık sık tekrarın önemi büyük, tabiki ödüllendirmenin de. Süre uzun olmamalı. Disiplinli olunmaya azami gayret sarfedilmeli.

Herşeyi Hakkıyla Allah bilir.

_ZÜMRA_

Kayıtlı Kullanıcı
selamünaleyküm maşallah seninki bayağı şeyler öğrenmiş ben kendimde dinimi adam akıllı öğrenmeye başlayalı 1 sene oldu temelden herşeyi öğrenmek ve çocuklarımada öğretmek istiyorum kendim çok kitap okuyorum dükkanımı kapayıp kendimi bu yola koydum bu arada ben 365 günde sevgili peygamberim kitabını aldım her akşam onu okuyorum çocuklara oğlum çok güzel örnek alıyor peygamberimizi şu an 46 .gündeyim çok güzel bir kitap tavsiye ederim tam çocukların dilinden anlayacağı bir kitap mesela efendimiz çocukken hiç yemeğini üflemeden sabırla soğumasını bekleyip öyle yermiş geçen akşam yemekleri tabağa koydum hadi oğlum başla dedim yemekde sıcaktı anne bende soğusun öyle yiycem dedi peygamberimiz gibi o kadar hoşuma gittiki okuduklarım aklında kaldığı için tek dileğim onları allah yolunda yetiştirmek bana ailem hiçbirşey öğretmedi geçen ömrüme yanıyorum yinede çok şükür rabbim kalbimi biliyormuşki beni doğru yola çevirdi binlerce kere şükrediyorum neyse çok uzattım sonra gene yazarım allaha emanet ol
aleyküm selam hamd olsun canım.
evet senin bişeyler bilmen çok önemli. şimdi ben Kuran okumayı bilmeseydim çocuğa yardımcı olamazdım. evet senin ilim öğrenmen kitap okuman çok önemli ilk başlarda bu şekilde olması lazım. yine de hamd olsun bak Allah seni bu yola sevketmiş. senin yaşında hatta daha fazla olupta bunları idrak etmeyenler var. ben de belli bi yaştan sonra hidayete erdim.

ben de netten baktım muştu yayınlarının güzel kitapları var. biz Kuran öğreniyorum setini aldık. cdlerini daha çok sevdi. en azından bilgisayarın başına geçince cdleri açıyor oyunlarını oynuyor. mesela bir tavuk var ekranda ayağında çizme var bu çizme tı harfine benziyor görüntü olarak. tavuğun adı tıp tıp. harfde tıp tıpın tı sı oluyor. yani görsel olarak çocuğun aklında kalıyor. tavuğu çizmeyi ve tı harfini görünce tı harfi bu diyor. bilemezse ben tıptıpın...........diyorum o tı'sı diyor. yardımcı oluyorum. aynı şekilde zı harfini de zıpzıpın zı sı olarak öğrendi. oyunlar var cd de. mesela tıp tıp yani tavuk var ekranda alttada tı ve zı harfleri karışık. diyor ki siz tıp tıpın tı larını seçin. çocuk ordan tı ları seçiyor. kitapta hikayeler de var. cd dede var. aynıları. harfleri konu alıp hikaye yapmışlar. o şekilde öğrendi. severek öğrendi yani. ama şimdi harekeler var. harekelerde öyle şeyler yok. oyunlar falan. resimler yok. o yüzden istemiyor çalışmak. kızına almanı tavsiye ederim yani. ben de senin dediğin kitabı alıcam inşallah. olsun uzatalım çok önemli. Allahını dinini bilen seven hırsızlık yapmaz bi karıncayı bile incitmeye çekinir. israf etmeye çekinir. Allaha emanet ol canım hayırlı günler.

BULENT TUNALI

Kayıtlı Kullanıcı
Web Sitesi
www.bilsankimya.com
SELAMÜN ALEYKÜM KARDEŞLERİM PAYLAŞIMLARINIZI İMRENEREK OKUDUM.SİZİN GİBİ DUYARLI ANNE BABALARIN OLMASI OLDUKÇA MUTLU EDİCİ.
ÇOCUKLAIN KUR'AN ÖĞRENMESİ VE İSLAMİ İLİM KAZANMASINA YÖNELİK FAALİYET VEREN KURULUŞLAR VAR.BURDAKİ ÖĞRETMENLER BU KONUDA EHİL KİŞİLER OLUP.HATTA ÖĞRENCİLERİN DİĞER DERSLERİNEDE DESTEKÇİ OLMAKTADIRLAR.BULUNDUĞUNUZ İLDEKİ BU KURULUŞLARI BULUP BİLGİ ALMANIZ BİR FİKİR SAHİBİ OLMANIZ AÇISINDAN FAYDALI OLACAĞI KANISINDAYIM.
HATTA BU KURULUŞLARDAN YATILI OLANLARIDA OLUP HEM DİNİ HEMDE OKUL DERSLERİ KONUSUNDA EĞİTİM VERMEKTEDİRLER.
ALLAH CÜMLEMİZE İSLAM AHLAKIYLA AHLAKLANMIŞ.HAYIRLI EVLATLAR NASİP ETSİN.SELAM VE DUA iLE

_ZÜMRA_

Kayıtlı Kullanıcı
SelamünAleyküm,
öğretilecek kişinin anlamasına göre günde bir harf de olabilir, bir kaç harf de olabilir. Az ama öz ve sürekli olan kalıcı olur.İslamiyetin her zerresini yaşamaya çalışarak çoçuğuna en büyük öğreticiliği yapıyorsundur zaten. Telaffuzları, mahreçleri nasıl öğretirsen onu öğrenir. Sık sık tekrarın önemi büyük, tabiki ödüllendirmenin de. Süre uzun olmamalı. Disiplinli olunmaya azami gayret sarfedilmeli.

Herşeyi Hakkıyla Allah bilir.
aleyküm selam evet kabiliyet meselesi. yaşta önemli. 5 yaşındaki bi çocukla 10 yaşındaki bir olmuyor. çok güzel konulara değinmişsiniz. ALLAH razı olsun.

_ZÜMRA_

Kayıtlı Kullanıcı
SELAMÜN ALEYKÜM KARDEŞLERİM PAYLAŞIMLARINIZI İMRENEREK OKUDUM.SİZİN GİBİ DUYARLI ANNE BABALARIN OLMASI OLDUKÇA MUTLU EDİCİ.
ÇOCUKLAIN KUR'AN ÖĞRENMESİ VE İSLAMİ İLİM KAZANMASINA YÖNELİK FAALİYET VEREN KURULUŞLAR VAR.BURDAKİ ÖĞRETMENLER BU KONUDA EHİL KİŞİLER OLUP.HATTA ÖĞRENCİLERİN DİĞER DERSLERİNEDE DESTEKÇİ OLMAKTADIRLAR.BULUNDUĞUNUZ İLDEKİ BU KURULUŞLARI BULUP BİLGİ ALMANIZ BİR FİKİR SAHİBİ OLMANIZ AÇISINDAN FAYDALI OLACAĞI KANISINDAYIM.
HATTA BU KURULUŞLARDAN YATILI OLANLARIDA OLUP HEM DİNİ HEMDE OKUL DERSLERİ KONUSUNDA EĞİTİM VERMEKTEDİRLER.
ALLAH CÜMLEMİZE İSLAM AHLAKIYLA AHLAKLANMIŞ.HAYIRLI EVLATLAR NASİP ETSİN.SELAM VE DUA iLE
aleyküm selam Allah razı olsun verdiğiniz mühim bilgilendirme için. okula gitmeyen küçük çocuklar içinde sübyan okulları var. orada çocuklar kahvaltı da yapıyorlar hepberaber. oyunda oynuyorlar boyamada yapıyorlar. tüm gün kalmıyorlar 2,5 - 3 saat kadar. küçük çocuklar çabuk sıkılırlar zaten herşeyden. böyle bişeyi de araştırarak çocuklarını yeğenlerini yönlendirebilir kardeşlerimiz. ama asıl görev anne ve babaya düşüyor çünkü uzun saatler çocuk anne ve babayla beraber. ve haftanın her günü.
amin kardeşim Allah razı olsun isteyen herkese Rabbim hayırlı evlatlar versin. Allaha emanet olun.

mektubat

Kayıtlı Kullanıcı
Web Sitesi
www.caglarnetwork.com
Önemli bir konuya değinmişsiniz daha önce okuduğum önemli din büyüklerinden Celaleddin-i Devani (Kuddise Sirruh)un bu nasihatları istifadeli olacaktır diye düşündüm.İnşallahü teala dualarınızı bekleriz.
Celâleddîn-i Devânî hazretleri çocuk terbiyesine çok önem verilmesini sık sık anlatırdı. Bir seferinde buyurdular ki:

"Çocuk dünyâya gelince, yedinci günü ona isim koymalıdır. Düşünüp iyi bir isim koymalıdır. Çünkü rastgele bir isim konursa, ömür boyu ona sıkıntı verebilir. Bunun için çocuğa iyi isim koymaya dikkat etmek, çocuğun babası üzerindeki haklarındandır.

Süt emme zamânı bitince, terbiyesi ile meşgûl olmalı, kötü ahlâk ve huy edinmesine engel olmalıdır. Çünkü çocukların kâbiliyetleri kemâl üzeredir. Tabiatının meyli ise kötülükleredir. Çabuk bozulabilirler. Bunun için iyi ahlâklı olmasına dikkat etmeli ve bunda bir sıra gözetmelidir. Çocukta ilk görülen, göze çarpan duygu hayâdır. Hayânın çokluğu, fazîlete işârettir. Çocukta hayâ hasleti görünce, daha çok ihtimâm etmelidir.

İlk terbiye, çocuğu kötü arkadaşlardan men etmek, alıkoymaktır. Çünkü, çocukların rûhu temiz bir ayna gibidir. Karşısında olanı hemen tutar, alır. Bundan sonra İslâmın şartlarını, dînin emirlerini ve sünnetin edeblerini öğretmeli ve bu öğretme işine devâm etmelidir. Öğrenmek istemezse müsâmaha etmemeli, devâm etmelidir. Gerekirse, azarlamalıdır. Fakat yaşı ve kâbiliyeti de göz önünde bulundurmalıdır. Nitekim dînimizin hükmüne göre, yedi yaşında namazı öğretmeli, kıldırmalıdır. Eğer on yaşına gelir de kılmazsa, azarlamalı, hattâ dövmelidir. İyileri övmeli, kötüleri ayıplamalı ve böylece iyiliğe teşvik etmelidir. Kötülükten, çirkin işlerden men etmelidir. İyi bir iş yaparsa, onu övmeli, âferin demeli, kötü bir iş işlerse, ayıplayıp korkutmalıdır. Elden geldiği kadar açık sitem etmeli, yanlışlıkla yaptı, unutarak etti deyip, cür'etini arttırmamalıdır. Gizli bir şey yapmışsa, yüzüne vurmamalı, hayâ perdesini yırtmamalıdır. Tekrar yaparsa, yalnız bir yerde, onu tembih etmeli, azarlamalıdır. Yaptığı o işin, çok çirkin olduğunu söylemeli, bir daha yapmaması için korkutmalıdır. Sık sık azarlamamalıdır. Yoksa azarlamak, ayıplamak âdet hâline gelir. "İnsanlar yasaklara karşı meyilli ve harîs olurlar." sözü gereğince, tekrar yapmaya koyulabilir. Bunun için iyi idâre etmelidir.

Çocuğun nazarında yemeyi, içmeyi, iyi elbise giymeyi önemsiz göstermeli, süslü elbiseler, renkli kumaşlar kadınların beğeneceği şeylerdir, erkekler böyle şeyleri sevmez demelidir. Hep yemeye, içmeye düşkün olmaması için uyarmalıdır.

Önce yemek yemenin edeplerini öğretmelidir. Yemek yemekten maksad, bedenin sıhhatini korumaktır, lezzet almak değildir demelidir. Yemek ve içmek ilâç gibidir, onunla açlık ve susuzluk giderilir demelidir. İlaç belli miktârda alındığı zaman faydalı olduğu gibi, yemek ve içmek de, açlığı ve susuzluğu giderecek kadar olursa faydalı olur demeli, çeşitli yemeklere alıştırmayıp, bir yemekle yetinmeye alıştırmalı, iştihâsını zabt ettirmeli, istediğini değil, bulduğunu yemeğe alıştırmalı, lezzet ve zevklere önem vermemesini öğretmelidir. Zaman zaman çocuğa kuru ekmek vermeli, zaman olur ki, ondan başka bir şey bulamadığı olur. Onun için öyle alıştırmalıdır. Bu edebler, zengin olmayanlar içindir. Zenginler yaparsa daha iyi olur. Eti normal yedirmelidir. Yemekten hemen sonra mümkünse su içirmemelidir.

Her ne kadar alkollü içkilerden sakınmak herkese lâzım ise de, çocuklara akıllarına göre anlatıp, men etmek husûsunda çok söylemeli, rûha da, bedene de çok zararlıdır demelidir. İnsanın, kızgınlığını, sinirini, hayâsızlığını arttırır ve bu hâller onda meleke, alışkanlık hâline gelir demeli, böyle kimselerle düşüp kalkmaktan, arkadaşlık etmekten kesin olarak men etmelidir.

Çirkin sözleri, dînimize uymayan sesleri dinlemekten men etmelidir. Vazîfelerini bitirmeden ve sıkıntı çekmeden yemeğini vermemelidir.

Kapalı ve gizli işlerden onu men ederek, kabahate karşı cesâretini kırmalıdır. Gündüz ve gece çok uyutmamalı, yumuşak elbiselere alıştırmamalı, yaya yürütmeli, bineğe binmesini öğretmeli, oturma, kalkma ve konuşmanın edeplerini anlatmalı, kadınlar gibi süslenmemesini, vakti gelmeyince yüzük takmamasını söylemelidir. Babasıyla ve dünyâ malı ile arkadaşlarına övünmekten men etmeli, yalan söylemekten sıkı men etmeli, doğru veya yalan yemin etmemesini tembih etmelidir. Çünkü yemin, herkes için kötü bir şeydir. Uygun olarak yapılırsa da mekrûhtur. Ancak din için faydalı olursa, câizdir. Büyüklerin yemin etmeye ihtiyâcı olsa da, çocukların hiç ihtiyâcı yoktur. Büyüklerin yanında susup oturmasını, sorulursa, kısa cevap vermesini öğretmeli, hep iyi konuşmayı âdet etmesini anlatmalıdır. Büyüklerin çocuklarına bu edebler daha çok lâzımdır.

İlim öğrenmeye çok teşvik etmelidir. Hoca dövse de, kayırmamalı, lüzumsuz yere çocuğu azarlamamalıdır. Dayağa ihtiyâc olursa, bir daha yapmaması için önce kuvvetli azarlamalıdır.

Çocuğu cömerdliğe alıştırmalı, mal ve mülkü gözünden düşürmelidir. Çünkü para ve mal sevgisinin zararı, zehirden çoktur. İmâm-ı Gazâlî hazretleri; "Yâ Rabbî, beni ve çocuklarımı putlara tapmaktan uzak tut!" meâlindeki İbrâhim sûresi: 35. âyetinin tefsîrinde buyuruyor ki: Putlardan murâd, altın ve gümüştür. Yâni İbrâhim aleyhisselâm; "Beni ve çocuklarımı altına ve gümüşe tapmaktan, kalbimizi onlara bağlamaktan koru!" diye duâ ediyor. Çünkü bütün kötülüklerin menşei; parayı, dünyâyı sevmektir.

Boş zamanlarında çocuklara oyun oynamak için izin vermelidir. Ama sıkıntılı ve zor oyunlar ve kötülüğe sebep olacak alışkanlıkları veren oyunlardan sakındırmalıdır. Bu edebler herkes için iyidir. Gençler için ise, daha iyidir. Anlama yaşına gelince, ona dünyâ malından esas maksadın, sıhhati korumak olduğunu anlatmalı, dünyâyı âhirete sermâye yapmayı tembih edip, öğütlemelidir.

Eğer ilim sâhibi olacaksa, ilim tahsîli için gerekli terbiye verilmelidir. San'at sâhibi olacaksa, dînî vecîbeleri öğrenip yaptıktan sonra, o sanatla meşgûl etmelidir. Burada en iyisi, çocuğun tabiatine, yâni kâbiliyetine bakmalı, durumunu incelemeli, neye istidâdı olduğunu sezmeli, kâbiliyetinin hangi ilim ve sanata daha yatkın olduğunu anlayıp, o tahsîl ve sanata vermelidir. Zîrâ Peygamber efendimiz; "Kişi ne için yaratılmışsa, o işi ona kolaylaştırılır." buyurdular. Herkesin her sanata kâbiliyeti olmaz. Belki herkesin bir sanata istidâdı olur. Bunun altında derin bir sır vardır. Böyle olmasının sırrı, cemiyetlerin ayakta durması ve insanların düzenli, tertipli ve herbirinin ayrı işler görerek, birbirinin eksik taraflarını gidermesidir. Çünkü bir kimse bir sanata istidâtlı ise, küçük bir gayretle onu öğrenir. O işe istidâdı yoksa, ona boşuna emek verip, boşuna ömür tüketir. Eğer çocuğun bir sanata karşı kâbiliyeti yoksa, onu başka sanata vermelidir. Bunda da, çocuğun o işi yapamayacağını iyice anlamalıdır. Değilse ümitsizliğe, başarısızlığa kapılır. Bir sanatı öğrenince, geçimini ondan sağlamasını emretmelidir. Onun zevkini alıp daha iyi yapmaya çalışmalı ve o sanatın inceliklerini öğrenmeli, branşında ihtisâs yapmalıdır.

Çocuğa büyüklerin âdeti olan temiz, tayyib bir kazanç getirecek iş yaptırmalıdır. Baba veya anasından kendine ulaşana güvendirmemelidir. Çünkü babalarının malı, parası ile gururlanan, övünen zengin çocukları, sanat öğrenmekten mahrûm olmuşlar, durumları değişince de sıkıntıya düşmüşlerdir.

Çalışma, kazanma ve bir ev idâre etmeyi başardığında, onu evlendirmeli ve kazancını ayırıp, ona vermelidir."

Evliyalar Ansiklopedisi

Nur_u Secde

Kayıtlı Kullanıcı
aleyküme selam değerli abimiz.acaba sizin bursada bildiğiniz bir subyan okulu var mı?

BULENT TUNALI

Kayıtlı Kullanıcı
Web Sitesi
www.bilsankimya.com
aleyküme selam değerli abimiz.acaba sizin bursada bildiğiniz bir subyan okulu var mı?
SELAMÜN ALEYKÜM DEĞERLİ KARDEŞİM.
BİLDİĞİM KADARI İLE SOMUNCU BABA VAKFINA BAĞLI KÜLTÜR DERNEKLERİNDE SİZE YARDIMCI OLACAKLARI KANAATİNDEYİM.SELAM VE DUA iLE

Bu konuyu görüntüleyen kişiler

Üst Alt