BUGÜNLERDE AŞURA YAPALIM.....
Aşure için gerekli malzemeler
·yarım kg. aşurelik buğday ( aşure ve keşkek için)
·1 su bardağı nohut
·1 su bardağı kuru fasulye
·100 gr kuru kayısı, yıkanmış ve ufak ufak doğranmış
·50 gr. kuş üzümü
·100 gr. çekirdeksiz kuru üzüm
·dilerseniz ufak ufak doğranmış kuru incir (incir aşurenin rengini koyulaştırdığı için isteğe bağlıdır)
·1 kg. toz şeker
·3-4 adet karanfil ve 2 çubuk tarçın (yarım fincan kadar cezvede kaynatılıp süzülecek)
·Ceviz
·Fındık
·Badem
·Nar
Hazırlanışı :
1.Buğdayı büyük bir tencereye 9-10 saat öncesinden büyük bir tencereye alıp içerisini su ile doldurarak bir taşım kaynatın.
2.Daha sonra geceden ıslattığınız nohut ve kuru fasulyeyi bir tencereye, yenebilecek kıvama gelene kadar kaynatın
3.Her iki tencere de kaynadıktan sonra altını kapatın ve biraz dinlendirin.
4.Nohut, buğday ve fasulyeyi büyük bir tencereye alın ve hepsi yumuşayana kadar ara sıra karıştırarak pişirin. buğdaylar iyice ezilinceye, nohut ve kuru fasulyeler de yumuşayıncaya kadar (yaklaşık 2,5-3 saat) pişirin. Eğer tencerelerdeki su azalırsa kaynamış su ekleyin, aşureyi ağzı açık şekilde pişirin.
5.hepsi çekirdeksiz üzümü, kuş üzümünü ve kayısıları ve diğer tatlı yemişleri tencereye ekleyin. 15 dakika daha pişirdikten sonra toz şekeri ekleyin,
6.süzülmüş tarçın ve karanfil suyunu da ekleyin. Dileyen bir kaşık gül suyu da ekleyebilir
7.Aşurenin kıvamını kaynar su ekleyerek dilediğiniz gibi ayarlayabilirsiniz. Gerekli kıvamı elle ve tatla kontrol edebilirsiniz.
8.aşure soğuduktan sonra kaselere paylaştırıp tarçın/ceviz/fındık/nar ile süsleyin. not: piştikten sonra aşurenin bir kısmına veya tamamına bir portakal kabuğu rendesi eklerseniz çok güzel bir tat yakalamış olursunuz.