Türkiye bir yılda sigaraya 14 milyar YTL harcadı.
Türkiye’de tiryakilerin sigara ve diger tütün mamullerine 2005 yılında 12 milyar YTL harcadıgı, bu rakamın 2006’da 14 milyar YTL’ye yükseldigi bildirildi.
Bu rakamı 70 milyonluk nüfusumuza böldügümüzde 200 YTl çıkıyor kişi başına. Artık herkes hane sayısı ile 200'ü çarptıgında ailesine düşen payı bulur. Bu 14 katrilyonluk rakam direkt cebimizden çıkıp küle dönüşen paranın miktarı. Yoksa sigaranın hem içenlerin hemde içmeyenlerin saglıgına verdigi zararın manevi boyutunu hesap edemeyiz bile. Ayrıca sigaranın sebep oldugu hastalıklar yüzünden ssk normal hastalara ödeyebilecegi bütçeyi bunlara harcamak zorunda kalıyor ki bu rakam çok korkunç.
Türkiye'de, alkollü içkiler ve sigaraya bir yılda egitime harcanan paranın iki misli para harcanırken, bir ayda sigara ve içkiye 14.2 milyar YTL ödeniyor.
Yeşilay Dernegi tarafından açıklanan bilgilere göre, Türkiye'de bir yıl içinde sigara ve alkollü içkilere harcanan paranın bir yılda egitime harcanan paranın iki misli oldugu ve bir ayda sigara ve alkole 14.2 milyar YTL harcandıgı belirtilirken, Türkiye'de 25 milyon kişinin içki kullandıgı ve bunların 7 milyonunun ise alkol bagımlısı oldugu ifade ediliyor. Her yıl alkol ve uyuşturucu kullanan 3 bin kişinin Alkol, Madde Araştırma Tedavi Merkezi'ne (AMATEM) tedavi olmak için başvurdugu dile getirilirken, gelişmiş ülkeler arasında gösterilen Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ve Avrupa Birligi (AB) ülkelerinde 18 yaş üstü yetişkinlerin yüzde 97'sinin alkollü içki kullandıgı belirtiliyor.
Yapılan açıklamada, Türkiye'deki trafik kazalarının yüzde 65'inin, Fransa'daki kazaların yüzde 65'inin, İngiltere'deki kazaların ise yüzde 62'sinin sebebinin alkollü sürücüler oldugunun tespit edildigi ifade edilirken, İsveç'te yapılan bir araştırmada kanında 1 gram alkol bulunan kişinin hiç bulunmayan kişiye göre 6, kanında 2 gram alkol bulunanın ise hiç bulunmayana göre 60 misli kaza yapma riski oldugunun bulundugu ifade ediliyor. Açıklamaya göre normal bir insanın bakış açısı 120 derece iken, her bir bardak içkiyle bu açı 20 derece düşmekte, alkol alan kişi mesafeyi tayin edememekte ve reflekslerinin azalmakta oldugu dile getiriliyor.
Dernek tarafından yapılan açıklamada, Dünya Saglık Örgütü tarafından Türkiye dahil 30 ülkede yapılan bir araştırmaya göre, bu ülkelerde yaşanan cinayetlerin yüzde 85'inin, boşanmaların yüzde 80'inin, aile içi şiddetin yüzde 70'inin, tutuklanmaların yüzde 78'inin, mala yönelik suçların yüzde 77'sinin, hırsızlık ve yankesiciliklerin yüzde 71'inin, intihara teşebbüslerin yüzde 90'ının, tecavüzlerin yüzde 90'ının, trafik kazalarının yüzde 70'inin alkolden kaynaklandıgının belirlendigi ifade edilirken, Avrupa kıtasında 2004'de alkol nedeniyle ölenlerin sayısının 600 bin, alkole harcanan paranın ise 200 ile 500 milyar euro arasında degiştigi ifade ediliyor.
Sigaranın İçindeki Zehirler:
Bunlar kanserojen maddelerdir ve en tehlikelileri arsenik, benzin, kadmiyum, hidrojen siyanid, toluene, amonyak ve propilen glikoldur. Örnegin; siyanid kesinlikle öldürücü bir zehirdir. Genel olarak bilinen maddelerden bir kaçı;
" Polonyum - 210 (kanserojen),
" Radon (radyosyon),
" Metanol (füzeyakıtı),
" Toluen (tiner),
" Kadmiyum (akü metali),
" Bütan (tüpgaz),
" DDT (böcek öldürücü),
" Hidrojen Siyanür (gaz odaları zehiri),
" Aseton (oje sökücü),
" Naftalin (güve kovucu),
" Hidrojen Siyanür (gaz odaları zehiri),
" Arsenik (fare zehiri),
" Amonyak (tuvalet temizleyicisi) ,
" Karbon (eksoz Monoksit gazı),
" Nikotin
ve 3.885 toksik madde.
Sonuç olarak cigerlerimizde oluşan Katran (asfalt).