Neler Yeni

Hoşgeldiniz İslami Forum Sayfası

Tüm özelliklerimize erişmek için şimdi bize katılın. Kaydolduktan ve oturum açtıktan sonra, konular oluşturabilir, mevcut konulara yanıtlar gönderebilir, diğer üyelerinize itibar kazandırabilir, kendi özel mesajınızı edinebilir ve çok daha fazlasını yapabilirsiniz. Ayrıca hızlı ve tamamen ücretsizdir, peki ne bekliyorsunuz?
Blue
Red
Green
Orange
Voilet
Slate
Dark

SEN GÜLKİ GÜLLER GÜLSÜN... (1 Kullanıcı)

ADALETIMAHZA

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
6 Eyl 2006
Mesajlar
3,630
Tepki puanı
0
Puanları
0
Yaş
55
Web Sitesi
www.islamiportal.net
RE: ŞEFAAT İSTEYEN BURAYA

RE: ŞEFAAT İSTEYEN BURAYA

metfamu yazdı:
s.a. hayırlı günler arkadaşlar .ooo maşaallah forum hareketlenmiş çok güzel şeylerden bahsetmişsiniz.tevafukki bilgisayarı açmadan önce çocuklarla bu konuyu tartışıyorduk.onlar küveti dolduralım anne dediler bende o zaman çok su gidiyor hem babanızın parası gidiyor hemde zaten azaldığı sinyalleri verilen suyumuz bitiyor dedim ve suyun neden azaldığı konusunu anlattım .kızım hemen dua etmeye başladı anne inşaallah yağmur yağarda bizde dışarı çıkar ağzımızı açarız suyu içeriz dedi.
İSRAF gerçektençok kapsamlı bir konu.efendimiz abdest gibi ibadette bile israf etmeyin diyorsa gerçekten üzerinde çok durup düşünüp çözümler üretmeliyiz.
abdest alırken herzaman dikkat ederdim zaten çeşmeyi her abdest azamın arasında kapatırım.bunu talebelik zamanımdan beri adet haline getirmeye çalıştım elhamdülillah.
şimdilerdede bulaşık yıkarken durularken altına tekrar bir leğen daha koyuyorum suyu fazla kullanmamak için.
Allaha şükür ekmek israfımız hiç yok diyebilirim.çok ekmek almam yenecek kadar.olaki fazla olsa bile buzluğa kaldırırım zamanı geliyor muhakkak.
kıyafet israfı kendi adıma yok eskiden çocuklara çok alırdım ama bu sene onlarıda kısma kararı almıştım.benim üç elbisem var yetiyor .bu sene bir şey almayacağım dedim.Allah bana göderdi arkadaşım medineden elbise almış bana hediye etti
zaman israfı :ahir zamandayız zaman acaip bir hızla ilerliyor .bilgisayarın başında geçirdiğim zamanı kısıtlamaya çalışıyorum.onun yerine çocuklarla kitap okumaya başladık.ama yinede zamanımı daha iyi kullanmam gerekiyor buna daha dikkat edeceğim buhafta
yemek israfı asklında en çok kızdığım şey çocukluğumdan beri beni çok rahatsız ederdi dökülen yemekler.ama şimdilerde sanki arada kaçıyor.vicdanım sızlıyor.hep ihtiyaç sahibi insanlar gözümün önüne geliyor Allahım afet diyorum.bu hafta inşaallah bunu düzeltmeye başlayacağım.
Allah razı olsun çok güzel ve isabetli bir karar .hem farz ,hem sünnet:İSRAF
Allaha emanet olun

S.A.KARDEŞİM.ÖNCELİKLE BAYAN OLDUĞUNU BİLMİYORDUM.KABAHAT BENDE DİKKAT ETMEMİŞİM.EVET SÖYLEDİKLERİN ÇOK GÜZEL TESPİTLER.HER EVDE DE YAŞANIYOR VE BEN DE ANNEYİM SANIRIM HER ANNE BİR İSRAF DENETÇİSİ,TABİ ÇOCUKLARA SÖZ GEÇİREBİLİRSEN.DİNLİYOR BENİM OĞLAN AMA DALGIN VE UNUTKAN.EN BÜYÜK İSRAF ZAMAN BENCE DE.O YÜZDEN EVE İNTERNET ALMADIM,BAŞINDA ZAMAN GEÇİRİRİM DİYE.YEMEK AZ DA OLSA ATIYORUZ BAZEN.AMA GENELDE BEN YERİM HEP KALANLARI YA DA NO FROSTA KOYUYORUM.ONU DA GEÇEN SENE ALDIM.İSARFI ÖNLÜYOR GERÇEKTEN.YEMEĞİN FAZLA OLDUĞUNU ANLAYINCA ATIYORUM NOFROSTA.GÜZEL BİR YEMEKSE ZATEN FAZLA İSE KOMŞULARA VERMEYİ TERCİH EDERİM.A.E.O.
 

-Esmani-

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
20 Eki 2006
Mesajlar
2,169
Tepki puanı
0
Puanları
0
Yaş
43
Web Sitesi
islamtarihim.com
RE: ŞEFAAT İSTEYEN BURAYA

RE: ŞEFAAT İSTEYEN BURAYA

Birnur yazdı:
S.a
Sürekli forumu Takip ediyorum ama yazamıyordum abim sünnetleri uygulamaya çalışıyorum inşallah. Bu haftaki sünnetide biraz zorlanarakta olsa uygulamaya çalışacağım inşallah. Her bayanda olduğu gibi bende de Alış veriş merakı çok fazla.Hatta dün yine alışveriş yapayım diye düşünürken bu haftaki israf sunnetiyle kendime dur bakalım diyebildim.İnşallah Nefsime ve Şeytana uymam ve sürekli uygulayabilenlerden olurum. Bir diğeride su meselesi.Evimizde Gerçekten fazlasıyla su israfı oluyor.Bugünden itibaren inşallah Aile fertlerimide uyararak ısraf etmemeye çalışacağım.Verdiğiniz faydalı bilgilerden dolayı Rabbim Sizlerden Razı olsun.A.e.oB)B)B)


A.S

ABLAM İSLAM HARCAMAYI YADA ALIŞVERİŞİ YASAKLAMAMIŞ AKSİNE TEŞVİK ETMİŞTİR..RIZKIN ONDA DOKUZU TİCARETTEDİR HADİSİ BUNU DESTEKLİYOR..AMA AYRINTI ŞURADA İHTİYAÇ MİKTARI KADAR HARCAMAK GEREKİYOR..FAZLASI İSRAFTIRKİ BUNUDA DEFATEN AYET VE HADİSLER MEN ETMİŞTİR.

ŞİMDİ BENİM NAÇİZANE TAVSİYEM KENDİMİZE GÖRE BİR PLANLAMA YAPALIM..İHTİYAÇ LİSTEMİZ HER AN ELİMİZİN ALTINDA OLSUN..BİR GİYSİ YADA OBJEYİ SIRF GÜZEL OLDUĞU İÇİN ALMAK YERİNE ÖNCELİKLE İHTİYACIM VARMI DİYE KENDİMİZİ SORGULAYALIM...

ÇOK SEVDİĞİM BİR SÖZ VAR İNŞAALLAH SİZİNDE UFKUNUZU GENİŞLETİR..

BİR İNSAN GİYSİSİYLE KARŞILANIR ,BİLGİSİ İLE AĞIRLANIR...

EVET İLK İNTİBA ÖNEMLİDİR VE GÜZEL GİYİNMEKTE SÜNNETTİR AMA SİZE KILIK KIYAFETİNİZLE DEĞER BİÇEN İNSANLAR İSLAMIN MİSYONUNU ANLAYAMAMIŞ HAM KİŞİLERDİR...DEĞERLİ OLAN KİŞİ İSE SİZİ HALİNİZLE DEĞİL BİLGİNİZ GÖRGÜNÜZ İLE DEĞERLENDİRENDİR...BU SAYEDE BİR KAZANIMIMIZ OLACAK..ODA ŞUDURKİ HAYATIMIZDAN BİZİ DIŞ GÖRÜNÜŞÜMÜZ İLE SINIFLANDIRAN HAM KİŞİLERİ UZAKLAŞTIRACAK VE BİZİ İÇ DONANIMIMIZLA DEĞERLENDİREN ERDEMLİ KİŞİLERİ BULACAĞIZ..
 

deren75

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
20 Eki 2006
Mesajlar
802
Tepki puanı
0
Puanları
0
Yaş
49
RE: ŞEFAAT İSTEYEN BURAYA

RE: ŞEFAAT İSTEYEN BURAYA

s.a. kardeşlerim hayırlı günler o kadar güzel katkılarla bizlerin bilinçlenmesini sağlıyorsunuz ki ALLAH RAZI OLSUN hakkınızı helal edin.
bu haftaki konu çok güzel her şeyden önemlisi tüketeceğimiz kadar alırsak israfı da bir nebze olsun azaltmış oluruz bir kaşık yemek dahi olsa aman ne olacak atıverelim dememeliyiz bu konuda biz bayanlarada çok dikkat düşüyor.
2 öğün yemek yemenin sünnet olduğunu bilmiyordum genelde 2 öğün yeriz bundan böyle sünnet olduğunu bilerek uygulayacağız.
selam ve dua ile.
 

-Esmani-

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
20 Eki 2006
Mesajlar
2,169
Tepki puanı
0
Puanları
0
Yaş
43
Web Sitesi
islamtarihim.com
RE: ŞEFAAT İSTEYEN BURAYA

RE: ŞEFAAT İSTEYEN BURAYA

ADALETIMAHZA yazdı:
S.A.EVLENECEK OLANLAR KİMSEYİ AŞIRI BORCA SOKAMYIIIIIIN
Çeyiz hazırlamada israfa kaçmamalıdır. Âyet-i kerîmelerde şöyle buyurulur:

"Malını israf ile saçıp savurma. Çünkü malını saçıp savuranlar, şeytanın kardeşleri olmuştur. Şeytan ise Rabbine çok nankördür" (el-İsra, 17/26-27)

"Yiyin için israf etmeyin. Çünkü Allah israf edenleri sevmez" (el-Araf 7/31)

Günümüzde bir çok müslüman aileler kız çocukları için daha küçük yaşta büyük masraflarla çeyiz hazırlamaya başlamakta, bu konuda israf ve ifrata düşmektedir. Çoğu zaman yapılan eşyayı kullanmak veya giymek için bir ömür kâfi gelmez. Bunların çoğu sandıklarda yıllar geçtikçe ya demode olur, ya da haşerata yem. Bu yüzden İslâm dini her konuda olduğu gibi bu konuda da orta yolu tavsiye eder, gerçek ve zarurî ihtiyaçları esas alır.

Burada Hz. Peygamber (s.a.s.)'in kızı Hz. Fâtıma için hazırlanan çeyizi örnek olarak veriyoruz. Hz. Peygamber, kızı Fâtıma'nın düğününde Hz. Ebû Bekr'i çağırarak şöyle demiştir. "Ey Ebû Bekir şu parayı a! çarşıya giderek Fatıma ya gerekli çeyiz eşyasını al. Sana yardımcı olması için Selman-ı Farisî ve Bilal-i Habeşî yi de beraberinde götür." Hz. Peygamber ona, Hz. Ali'nin mehir olarak verdiği 400 dirhem gümüş paradan 63 dirhemini vermişti. Çarşıdan alınan çeyiz eşyası şunlardır: 3 adet minder, 1 adet seccade,1 adet içi hurma lifiyle dolu yüz yastığı, 2 adet el değirmeni, 1 adet su tulumu,1 adet su testisi,1 adet meşin su bardağı,1 adet elek,1 adet havlu,1 adet koç postu, 1 adet alaca kilim,1 adet divan, 2 adet Yemen işi alaca elbise,1 adet kadife yorgan. (Asım Köksal, Hz. Muhammed ve İslâmiyet, Medine Devri, II, 216) İslâm'a göre kadın, kendisine verilen mehirle veya şahsî malıyla çeyiz yapmaya zorlanamaz. Kadının babası da kendi malından çeyiz yapmak zorunda değildir. Kadının koca evine hiç çeyizsiz veya kocanın verdiği mehre uygun olmayan az bir çeyizle zifafa gönderilmesi mümkün ve caizdir. Çünkü, bir kadın evlendikten sonra, onun geçimini sağlamak kocasının görevidir. Ev temin etmek ve eve gerekli olan eşyayı sağlamak da bu görevin kapsamına girer. Ancak kızın ana-babası örfen böyle bir çeyiz hazırlamışlarsa, bunlar kızlarına ait şahsî mülk sayılır (en-Nisa, 4/4; Bilmen, Istilâhât-ı Fıkhıyye Kamusu, II,148).

Mâlikî mezhebine göre mehir kadına evlilikten önce teslim edilmiş olursa, bununla çeyiz yapması gereklidir (el-Cezîrî, el-Fıkh Ale'l Mezâhibi'l-Erbaa, IV, 291 vd.).

Günümüzde her anne ve baba sosyal seviyelerine göre, beldelerindeki örf ve adetlere uyarak, fazla borca girmeksizin, gelin olacak kızlarına çeyiz hazırlamayı selefimizin güzel adet ve ananelerinden görmekte ve kızlarının çeyizlerini kendileri hazırlamaktadır.

İslâm'da karı-koca arasında mal ayrılığı prensibi esas alınmıştır. Aile yuvası içinde kadın, çeyiz olsun, çalışma, miras vb. yollarla olsun kendisine ait malların mâliki sayılır. Kocası ona ait serveti, izinsiz kullanamaz. Kocanın ölümü veya boşanma hâlinde de kadın kendine ait çeyiz eşyasını ve diğer mallarını alır.

Hamdi DÖNDÜREN
ALINTI-İSLAM ANSİKLOPEDİSİ


S.A

ABLAM EN ÖNEMLİ KONULARDAN BİRİNİ TESBİT ETTİNİZ..ALLAH CC RAZI OLSUN...
ÖZELLİKLE GENÇ KIZLARIMIZ DÜĞÜN KONUSUNDA ÇOK SAVURGAN ..İNANIN BİR KİŞİNİN ONYILLARCA ÇALIŞIP ALACAĞI İKRAMİYE BİR DÜĞÜN MASRAFINI KARŞILAMAKTAN UZAK KALIYOR..
BAKIN HZ ALİ RA VE HZ FATMA VALİDEMİZİN ÇEYİZİNE...İNANIN UTANACAĞIZ...



Peygamber (s.a.v), Fatıma (a.s)ı, Hz. Ali (a.s)la evlendirmeye karar verince, Hz. Fatımaya çeyiz almak için Hz. Aliden zırhını satmasını istedi. Hz. Ali (a.s) da zırhını çarşıya götürüp sattı ve parasını Peygamber (s.a.a)’in huzuruna takdim etti. Resulullah (s.a.v) de o parayı ashaptan bir kaçına vererek Fatıma’nın evine ve kendisine gerekli olan eşyaların almasını emretti. O parayla satın alınan eşyalar şunlardan ibaretti:

1- Yedi dirhemlik beyaz bir gömlek.

2- Dört dirhemlik büyük bir baş örtüsü.

3- Hayber malı siyah bir elbise.

4- Hurma lifinden örülen bir yatak tahtı.

5- Biri koyun yünü, diğeri de hurma lifiyle doldurulmuş olan ketenden iki adet döşek.

6- İçi ezhar ismindeki bitki ile doldurulmuş olan koyun derisinden dört adet yastık.

7- Bir adet hasır-ı hicri.

8- Bir adet el değirmeni.

9- Bir bakır kap.

10- Su içmek için deriden yapılan bir kırba.

11- Elbise yıkamak için bir leğen.

12-Süt için bir adet kâse.

13- Bir su kabı.

14- Bir yün perde.

15- Bir ibrik.

16- Bir çömlek maşrapa.

17- Sergi olarak kullanılan bir adet deri.

18- İki çömlek testi.

19- Bir aba (Kufe dokunmalı bir çarşaf).


Ashap bu eşyaları alıp Peygamber (s.a.v)in evine getirdi. Peygamber (s.a.v) mübarek elleriyle onları alıp bakıyor ve Mübarek olsun diyordu. (Bir rivayete göre de, çeyiz eşyalarını Resulıllahın yanına getirdiklerinde Hazretin gözlerinden yaşlar aktı ve başını göğe doğru kaldırıp şöyle dedi: Allah’ım bu evliliği, kaplarının çoğu çömlekten olan kimselere mübarek eyle.. Selam ve dua ile...
 

metfamu

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
23 Ocak 2007
Mesajlar
592
Tepki puanı
0
Puanları
0
RE: ŞEFAAT İSTEYEN BURAYA

RE: ŞEFAAT İSTEYEN BURAYA

s.a.
ŞİMDİ BENİM NAÇİZANE TAVSİYEM KENDİMİZE GÖRE BİR PLANLAMA YAPALIM..İHTİYAÇ LİSTEMİZ HER AN ELİMİZİN ALTINDA OLSUN..BİR GİYSİ YADA OBJEYİ SIRF GÜZEL OLDUĞU İÇİN ALMAK YERİNE ÖNCELİKLE İHTİYACIM VARMI DİYE KENDİMİZİ SORGULAYALIM...

yaa gerçekten harika bir fikir .kesinlikle bunu uygulamaya geçirmeliyim çünkü markete alışveriş için gidiyorum ihtiyacımın dışında bir çok gereksiz görüp aldığım şey oluyor.bunu bu hafta uyguluycam inşallah.Allaha emanet olun
 

ADALETIMAHZA

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
6 Eyl 2006
Mesajlar
3,630
Tepki puanı
0
Puanları
0
Yaş
55
Web Sitesi
www.islamiportal.net
RE: ŞEFAAT İSTEYEN BURAYA

RE: ŞEFAAT İSTEYEN BURAYA

S.A.BAKALIM KURAN DELLALI ÜSTADIMIZ NE DİYOR:

Lemalar | On Dokuzuncu Lem’a | 146

Evet, iktisat etmeyen, zillete ve mânen dilenciliğe ve sefalete düşmeye namzettir. Bu zamanda isrâfâta medar olacak para çok pahalıdır. Mukabilinde Bazen haysiyet, namus rüşvet alınıyor. Bazen mukaddesât-ı diniye mukabil alınıyor, sonra menhus bir para veriliyor. Demek, mânevî yüz lira zararla maddî yüz paralık bir mal alınır.
 

-Esmani-

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
20 Eki 2006
Mesajlar
2,169
Tepki puanı
0
Puanları
0
Yaş
43
Web Sitesi
islamtarihim.com
RE: ŞEFAAT İSTEYEN BURAYA

RE: ŞEFAAT İSTEYEN BURAYA

metfamu yazdı:
s.a. hayırlı günler arkadaşlar .ooo maşaallah forum hareketlenmiş çok güzel şeylerden bahsetmişsiniz.tevafukki bilgisayarı açmadan önce çocuklarla bu konuyu tartışıyorduk.onlar küveti dolduralım anne dediler bende o zaman çok su gidiyor hem babanızın parası gidiyor hemde zaten azaldığı sinyalleri verilen suyumuz bitiyor dedim ve suyun neden azaldığı konusunu anlattım .kızım hemen dua etmeye başladı anne inşaallah yağmur yağarda bizde dışarı çıkar ağzımızı açarız suyu içeriz dedi.
İSRAF gerçektençok kapsamlı bir konu.efendimiz abdest gibi ibadette bile israf etmeyin diyorsa gerçekten üzerinde çok durup düşünüp çözümler üretmeliyiz.
abdest alırken herzaman dikkat ederdim zaten çeşmeyi her abdest azamın arasında kapatırım.bunu talebelik zamanımdan beri adet haline getirmeye çalıştım elhamdülillah.
şimdilerdede bulaşık yıkarken durularken altına tekrar bir leğen daha koyuyorum suyu fazla kullanmamak için.
Allaha şükür ekmek israfımız hiç yok diyebilirim.çok ekmek almam yenecek kadar.olaki fazla olsa bile buzluğa kaldırırım zamanı geliyor muhakkak.
kıyafet israfı kendi adıma yok eskiden çocuklara çok alırdım ama bu sene onlarıda kısma kararı almıştım.benim üç elbisem var yetiyor .bu sene bir şey almayacağım dedim.Allah bana göderdi arkadaşım medineden elbise almış bana hediye etti
zaman israfı :ahir zamandayız zaman acaip bir hızla ilerliyor .bilgisayarın başında geçirdiğim zamanı kısıtlamaya çalışıyorum.onun yerine çocuklarla kitap okumaya başladık.ama yinede zamanımı daha iyi kullanmam gerekiyor buna daha dikkat edeceğim buhafta
yemek israfı asklında en çok kızdığım şey çocukluğumdan beri beni çok rahatsız ederdi dökülen yemekler.ama şimdilerde sanki arada kaçıyor.vicdanım sızlıyor.hep ihtiyaç sahibi insanlar gözümün önüne geliyor Allahım afet diyorum.bu hafta inşaallah bunu düzeltmeye başlayacağım.
Allah razı olsun çok güzel ve isabetli bir karar .hem farz ,hem sünnet:İSRAF
Allaha emanet olun

S.A

ALLAH CC RAZI OLSUN..BU GİBİ YAZIŞMALAR BİZİ DAHADA TEŞVİK EDİCİ TÜRDEN...İSLAM HER İHTİYACA CEVAP VERDİĞİ GİBİ BU KONUDADA BİZİ AYDINLATTI...ONA SARILMAK VE KURTULUŞU ALLAHTAN BEKLEMEK ÜMİDİ İLE...
ÇOCUKLARINIZIN YAŞINI BİLMİYORUM AMA HERALDE ABİLERİ SAYILIRIM :)GÖZLERİNDEN ÖPÜYORUM...
 

ADALETIMAHZA

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
6 Eyl 2006
Mesajlar
3,630
Tepki puanı
0
Puanları
0
Yaş
55
Web Sitesi
www.islamiportal.net
RE: ŞEFAAT İSTEYEN BURAYA

RE: ŞEFAAT İSTEYEN BURAYA

ON DOKUZUNCU LEM'A

İktisat Risalesi

İktisat ve kanaate, israf ve tebzîre dairdir.

YİYİN İÇİN FAKAT İSRAF ETMEYİN.ARAF 7/31
Şu âyet-i kerime, iktisada katî emir ve israftan nehy-i sarih suretinde gayet mühim bir ders-i hikmet veriyor. Şu meselede Yedi Nükte var.

BİRİNCİ NÜKTE

Hâlık-ı Rahîm, nev-i beşere verdiği nimetlerin mukabilinde şükür istiyor. İsraf ise şükre zıttır, nimete karşı hasâretli bir istihfaftır. İktisat ise, nimete karşı ticaretli bir ihtiramdır.

Evet, iktisat hem bir şükr-ü mânevî, hem nimetlerdeki rahmet-i İlâhiyeye karşı bir hürmet, hem katî bir surette sebeb-i bereket, hem bedene perhiz gibi bir medar-ı sıhhat, hem mânevî dilencilik zilletinden kurtaracak bir sebeb-i izzet, hem nimet içindeki lezzeti hissetmesine ve zâhiren lezzetsiz görünen nimetlerdeki lezzeti tatmasına kuvvetli bir sebeptir. İsraf ise, mezkûr hikmetlere muhalif olduğundan, vahîm neticeleri vardır.

S.A.KARDEŞLERİM.İSRAFA İLİŞKİN OLARAK KURAN-I KERİM MEALİ İLE HADİSLERDEN SONRA ÜSTADIN İKTİSAT RİSALESİNİ MUTLAKA OKUYUN DERİM.İSRAFIN ZIDDI VE FRENİ İKTİSATTIR.İKTİSAT ETMEYENİN DÜŞECEĞİ DURUMLAR ÇOK GÜZEL İHTAR EDİLMİŞTİR.İSRAF EDENİN SONU BÜYÜK GÜNAHLARA KADAR GİTMEKTEDİR.A.E.O.
 

-Esmani-

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
20 Eki 2006
Mesajlar
2,169
Tepki puanı
0
Puanları
0
Yaş
43
Web Sitesi
islamtarihim.com
RE: ŞEFAAT İSTEYEN BURAYA

RE: ŞEFAAT İSTEYEN BURAYA

deren75 yazdı:
s.a. kardeşlerim hayırlı günler o kadar güzel katkılarla bizlerin bilinçlenmesini sağlıyorsunuz ki ALLAH RAZI OLSUN hakkınızı helal edin.
bu haftaki konu çok güzel her şeyden önemlisi tüketeceğimiz kadar alırsak israfı da bir nebze olsun azaltmış oluruz bir kaşık yemek dahi olsa aman ne olacak atıverelim dememeliyiz bu konuda biz bayanlarada çok dikkat düşüyor.
2 öğün yemek yemenin sünnet olduğunu bilmiyordum genelde 2 öğün yeriz bundan böyle sünnet olduğunu bilerek uygulayacağız.
selam ve dua ile.

A.S

MÜMİN MÜMİNE HAKKI TAVSİYE EDENDİR VE HAK KURAN VE SÜNNETLE ÇERÇEVELENDİRİLENDİR..ABLAM İNŞAALLAH BİRBİRİMİZE FAYDAMIZ OLUR VE KİŞİ BİRLİKTE OLDUĞU İLE HAŞROLUR MÜJDESİNE MAZHAR OLARAK EBEDİYETE GİDERİZ..
 

-Esmani-

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
20 Eki 2006
Mesajlar
2,169
Tepki puanı
0
Puanları
0
Yaş
43
Web Sitesi
islamtarihim.com
RE: ŞEFAAT İSTEYEN BURAYA

RE: ŞEFAAT İSTEYEN BURAYA

ADALETIMAHZA yazdı:
S.A.BAKALIM KURAN DELLALI ÜSTADIMIZ NE DİYOR:

Lemalar | On Dokuzuncu Lem’a | 146

Evet, iktisat etmeyen, zillete ve mânen dilenciliğe ve sefalete düşmeye namzettir. Bu zamanda isrâfâta medar olacak para çok pahalıdır. Mukabilinde Bazen haysiyet, namus rüşvet alınıyor. Bazen mukaddesât-ı diniye mukabil alınıyor, sonra menhus bir para veriliyor. Demek, mânevî yüz lira zararla maddî yüz paralık bir mal alınır.

S.A

MAAŞALLAH ABLAM UFKUMUZ AYDINLANDI..ALLAH CC RAZI OLSUN SİZLERDEN...
 

ADALETIMAHZA

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
6 Eyl 2006
Mesajlar
3,630
Tepki puanı
0
Puanları
0
Yaş
55
Web Sitesi
www.islamiportal.net
RE: ŞEFAAT İSTEYEN BURAYA

RE: ŞEFAAT İSTEYEN BURAYA

S.A. YİNE 19.LEMA DAN BİR BÖLÜM:

İktisatsızlık ve israfın dehşetli zararlarını geniş bir dairede müşahede ettim. Şöyle ki:

Ben, dokuz sene evvel mübarek bir şehre geldim. Kış münasebetiyle o şehrin menâbi-i servetini göremedim. Allah rahmet etsin, oranın müftüsü birkaç defa bana dedi: "Ahalimiz fakirdir." Bu söz benim rikkatime dokundu. Beş altı sene sonraya kadar, daima o şehir ahalisine acıyordum. Sekiz sene sonra yazın yine o şehre geldim. Bağlarına baktım. Merhum müftünün sözü hatırıma geldi. "Fesübhânallah," dedim. "Bu bağların mahsulâtı, şehrin hâcetinin pek fevkindedir. Bu şehir ahalisi pek çok zengin olmak lâzım gelir." Hayret ettim. Beni aldatmayan ve hakikatlerin derkinde bir rehberim olan bir hatıra-i hakikatle anladım: İktisatsızlık ve israf yüzünden bereket kalkmış ki, o kadar menâbi-i servetle beraber, o merhum müftü "Ahalimiz fakirdir" diyordu. Evet, zekât vermek ve iktisat etmek, malda bittecrübe sebeb-i bereket olduğu gibi, israf etmekle zekât vermemek, sebeb-i ref-i bereket olduğuna hadsiz vakıat vardır.

1- "Kanaat eden aziz olur; tamah eden zillete düşer."

Haşiye: Evet, hangi müsrifle görüşsen, şekvâlar işiteceksin. Ne kadar zengin olsa da yine dili şekvâ edecektir. En fakir, fakat kanaatkâr bir adamla görüşsen, şükür işiteceksin.
 

ADALETIMAHZA

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
6 Eyl 2006
Mesajlar
3,630
Tepki puanı
0
Puanları
0
Yaş
55
Web Sitesi
www.islamiportal.net
RE: ŞEFAAT İSTEYEN BURAYA

RE: ŞEFAAT İSTEYEN BURAYA

Efendimiz'in Yeme İçme Adabı

Allah, insanı adeta bütün varlıkların merkezine yerleştirmiş. Canlı ve cansız her şeyi onun etrafında pervane etmiş. İnsanlık aleminin merkezine de rızkı koymuş. Tüm insanları rızkın etrafında döndürüyor.
İnsana verilen bunca yetki ve gösterilen bunca özenin de, rızka muhtaç yaratılıp bir ömür boyu onun peşinden koşturulmasının da temel amacı şükürdür.
Şükür, muhtaç olduğumuz maddî ve manevî her türlü rızkın kimin tarafından gönderildiğini bilmek, O'na yürekten minnettarlık duymak, bunu yeri geldiğinde ifade etmek, sağladığı her türlü imkan ve enerjiyi O'nu hoşnut edecek şekilde kullanmaktır.

Bu temel ölçüyle, yeme içme adabının ana hatları ortaya çıkar. O da, istifade edeceğimiz bir nimeti, elimize aldığımız bir rızkı Allah'ın adıyla yemeye başlamak; nimete saygılı olmak, taşıdığı sanat incelikleri üzerinde tefekkür, yedikten sonra da Allah'a hamd etmektir.

İkinci önemli adabı, yeyip içtiklerimizin helalden olmasıdır. Bu da hem dinen kullanımı yasak olmaması, hem de hakkımız olmasına bağlıdır. İslamî usullerle kesilmemiş hayvan eti, domuz ve diğer yenmeyen canlılardan beslenmek ve şarap içmek yasak olanlara örnektir. Allah'ın yer yüzünde bizim için serdiği nimet sofrası gerçekten çok geniştir. Helal olanlar, yasaklardan mukayeseye gelmeyecek kadar fazladır. Yasak edilenler de, bildiğimiz ve bilemediğimiz zararlarından dolayıdır. Helal dairesi her türlü ihtiyaç ve arzumuza yetecek kadar geniştir. Harama girmeye hiç gerek yoktur. Aslında helal olmakla birlikte, başkalarının hakkı olan şeylerin, rızaları alınmadan yenilip içilmesi de haramdır.

Konunun diğer temel bir adabı da, yeyip içerken, aşırıya kaçmamaktır. Fazla kullanım gibi, gereğinden az kullanım da helal olmaz. Bu hem tıbben, hem de ahlakî açıdan uygun görülmemiştir. İbadet düşüncesiyle de olsa gereğinden az beslenmek doğru değildir. Peygamberimiz, ömür boyu her gün oruç tutmayı uygun görmemiştir. Ayrıca, midenin üçte birinin yemeğe, üçte birinin suya ayrılmasını, diğer üçte birinin ise boş bırakılmasını tavsiye etmiş, tıka basa yemeyi onaylamamıştır. İyice acıkmadan sofraya oturulmamasını, oturunca da tam olarak doymadan kalkmasını tavsiye etmiştir.


Peygamberimiz, bu konuda da bizim için güzel bir örnektir. Hadis kitaplarından öğrendiğimize göre, onun sofrası çok çeşitli yemeklerden meydana gelen zengin bir sofra değildi. Sade bir hayat yaşadığı için sofrası da sadeydi. O, yemek için yaşamaz, yaşamak için yerdi. Eve geldiğinde yemek yoksa bunu problem etmez, bazen bir iki hurma ile yetindiği olurdu.



Hz. Peygamber, günde iki kere yemek yerdi.

Az yemeyi tavsiye ederdi. Haram olan yiyecek ve içecekler hâriç, diğer yiyecekleri yerdi.

Sadece et veya sadece sebze yemek gibi tek yönlü beslenmezdi. Bazı yemekleri daha çok sevse de, hiçbir yemek için "sevmiyorum" ifadesini kullanmazdı.

Yemek davetlerine katılırdı.

Yemeğe başlamadan önce ve yemekten sonra ellerini yıkardı.

Besmele ile başlar, uygun ve kısa bir dua ile bitirirdi.

Sağ eliyle yerdi. Sol eliyle yiyenleri ikaz ederdi.

Ortaya konulmuş yemeğin, kendi önüne gelen kısmından yerdi.

Yemek yerken sağa, sola dayanmaz, yaslanarak yenilmemesini tavsiye ederdi.

Yüzü koyun uzanarak yemek yemeyi yasaklardı.

Yemeğin israf edilmesini menederdi.

Soğan, sarımsak gibi kokusu başkalarını rahatsız eden yiyecekleri yedikten sonra toplum içine girmeyi hoş karşılamazdı.

Yemeğe ve suya üflemeyi yasaklardı. Yemeğin çok sıcak yenmemesi gerektiğini söylerdi.

Yemek ve su kaplarının ağzını kapatmayı tavsiye ederdi.

Aile fertlerinin yemeği bir arada yemelerini tavsiye eder ve beraber yenen yemeğin bereketli olduğunu belirtirdi.

Aşırıya kaçmadan konuşup sohbet ederdi.

Bu ve benzeri sünnetlerinden hareketle yeme içme adabı şöylece sayılmıştır:

1. Yemekten evvel ve sonra elini yıkamak,

2. Yemeği kendi önünden almak,

3. Sağ eliyle yemek,

4. Lokmayı ağza göre almak ve iyice çiğnedikten sonra yutmak,

5. Lokmayı yutmadıkça ikinci lokmaya el uzatmamak ağzında lokma ile konuşmamak,

6. Suyu içmeden evvel bardağa bakmak,

7. Suyu bir solukta içmemek,

8. Bardağın içine nefes vermemek,

9. Başkalarını tiksindirecek söz ve hareketten kaçınmak,

10. Başkasının lokmasına ve yediğine bakmamak,

11. Lokmayı ağzına korken kafasını tabağa doğru uzatmamak,

12. Yemekte israf etmemek, lokmasını ve aldığı yemeği bitirmek,

13. Ağzından bir şey çıkarmak gerektiğinde yüzünü sofradan çevirmek ve sol eli ile almak,

14. Dişleriyle koparmış olduğu lokmayı yemeğe batırmamak.

15. Helâlinden, temiz yemek ve Allah'a şükretmek,

16. Sofra sahibiyse, utanmamaları için herkes yeyip bitirmedikçe sofradan el çekmemek ve kalkmamak (az yiyen biriyse ağır yemeli ve yer gibi davranmalı),

17. Önce yaşça veya mevkîce büyük olanın başlaması,

18. Mecbur kalmadıkça sokaklarda yemek yememek.

ALINTI-resulullah.org
 

ADALETIMAHZA

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
6 Eyl 2006
Mesajlar
3,630
Tepki puanı
0
Puanları
0
Yaş
55
Web Sitesi
www.islamiportal.net
RE: ŞEFAAT İSTEYEN BURAYA

RE: ŞEFAAT İSTEYEN BURAYA


İSLAM ANSİKLOPEDİSİ

MÜSRİF

Gereksiz harcama yapan israf eden, savurgan kimse.

İsraf, savurganlık, gitmek, yanılmak, gâfil olmak manâlarına gelir. Aynı zamanda, insanın yaptıklarında sınırı aşması anlamını da taşır. Bazılarına göre de malı gereksiz yerde harcamaktır. Süfyan-ı Sevri'ye göre az da olsa, Allah yolunda harcanmayan her şey israftır. Ayrıca israf, "Allah'ın haram kıldığı şeylere el uzatmak" şeklinde de tarıf edilmiştir (İsmail Hakkı Bursevî, Ruhu'l-Beyan, II. 262).

Zarûrî ihtiyaçlardan fazla harcamak; şerîatın haram ettiği şeylere yönelmek, nefs ve şehvetin isteklerini yerine getirmek, gaflet ve saygısızca harcamak ifrat derecede bir israftır.

Kulluk görevini yerine getiremeyecek kadar vücudun zarûrî ihtiyaçlarını kısmak da tefrid sayılacak bir israftır.

Müsrif, müsrifler, israf vb. kavramlar, Kur'an-ı Kerim'in değişik ayet ve sûrelerinde değişik anlamlarda kullanılmıştır (Alu İmrân, 3/147, en-Nisa: 4/6, el-En'am: 6/141, el-Araf, 7/31, Tâhâ, 20/127, Yunus: 10/12, el-Mü'min: 40/128, ez-Zümer: 39/53).

Yüce Allah (c.c.) şöyle buyurur:

"Çardaklı ve çardaksız üzüm bağlarını, tadları ve yemişleri muhtelif hurmaları, hububatı (tahılları), zeytinleri, narları, birbirine hem benzer hem de benzemez bir halde meydana getiren Allah'tır. Her biri mahsul (ürün) verdiği zaman mahsulünden yiyin. Hasad (devşirme) günü de hakkını (zekât ve sadakasını) verin; israf etmeyin, şüphesiz Allah israf edenleri sevmez" (el-En'am: 6/141).

İnsan, fikrî, ruhî ve bedenî ihtiyaçlarını meşru yollardan tatmin etmek zorundadır. Aksi halde fikren şüphe ve tereddüde, ruhen bunalıma, bedenen de zafiyyet ve güçsüzlüğe uğrar. Böyle bir durumda hem dinî, hem de bedenî sorumluluklarını yerine getiremez olur. Ayet-i kerimede görüldüğü gibi Allah'ın yarattığı her şeyin meşru yoldan ve ihtiyaç kadar yenmesi emredilmiştir. Ancak bu, aşırı ve taşkınlık derecesine varmamalıdır. Zira israf noktasına varan tüketimin zararları ferdi aşarak aile ve topluma yansır. Bu da haramdır.

İslâm, bütün ibadetlerde niyeti şart koşmuştur. Niyyet, müslümanın neyi, niçin, ne zaman, nasıl ve ne gaye ile yaptığının bilincinde olmasıdır. Dolayısıyla müslüman şuursuz, faydasız ve gayesiz bütün hareketlerden sakınır: İsraf da lüzumsuz ve gayesiz harcamalardır ve bunun için müslümana yasaklanmıştır: "Ey Adem Oğulları! Her namazınızda süslü elbisenizi giyinin. Yiyin, için israf etmeyin. Çünkü Allah israf edenleri sevmez..."(el-A'raf 7/31).

Allah (c.c.), her türlü boş ve gayesiz harcamaları sevmez. Bu bir ekmek olabileceği gibi, bir ekmek kırıntısı olabilir. Bir damla su olabileceği gibi boşa akan bir nehir de olabilir. Bu bir ömür olabileceği gibi, boşa geçen bir dakika da olabilir.

Bunun içindir ki israfın haram olması İslâm ekonomik sisteminin temel ilkelerinden biri kabul edilmiştir.

Müslüman müsrif olamaz, elindekileri israf edemez, lüzumsuz ve fuzuli yerlerde kullanamaz.

İsrafın ferd, aile ve toplum hayatında açtığı yaralar, yaptığı tahribat, tarih boyunca olduğu gibi bu gün de başlıca sorunlardan biridir.

Şuursuz bir tüketim toplumu yerine dengeli ve ruhî disipline girmiş bir toplum meydana gelmedikçe gerçekçi bir tasarruf yapılamaz ve gerekli yatırımlar gerçekleştirilerek dışa bağımlılıktan kurtulup bağımsız ekonomik sistem kurulamaz. Bunu da ancak İslam'ın hakim olduğu bir toplum gerçekleştirebilir.

Yılda bir milyon tona yakın ekmeğin (buğdayın) israf edildiği toplumda dökülerek israf edilen yemekler, boşa akıtılan sular, gereksiz harcanan enerji, lüzumsuz tüketilen elbise, süs malzemeleri vs. ilave edilirse büyük bir bütçenin yok edildiği görülecektir.

Abdullah ÜNALAN
 

-Esmani-

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
20 Eki 2006
Mesajlar
2,169
Tepki puanı
0
Puanları
0
Yaş
43
Web Sitesi
islamtarihim.com
RE: ŞEFAAT İSTEYEN BURAYA

RE: ŞEFAAT İSTEYEN BURAYA

S.A

ALLAH CC RAZI OLSUN ABLAM..MEVZUU İRDELEDİKÇE DERİNLEŞMEKTE...BİLMEDEN YADA UMURSAMADAN NE KADAR İSRAF ETTİĞİMİZİ ANLAMAYA BAŞLADIK SANIRIM...

BU KONUDA HEPİNİZİN AZAMİ DİKKAT GÖSTERECEĞİNİ VE OLAYA SADECE DİNİ YÖNDEN BAKILSA DAHİ NE KADAR EHEMMİYETLİ OLDUĞUNU ANLAYACAĞINIZI BİLİYORUM..ALLAH CC RAZI OLSUN...
KALDIKİ OLAYIN TOPLUMSAL ,SOSYAL VB. BİRÇOK YÖNÜ AYRI BİR PARANTEZDE TARTIŞILMASI GEREKİR
 

ADALETIMAHZA

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
6 Eyl 2006
Mesajlar
3,630
Tepki puanı
0
Puanları
0
Yaş
55
Web Sitesi
www.islamiportal.net
RE: ŞEFAAT İSTEYEN BURAYA

RE: ŞEFAAT İSTEYEN BURAYA

-Esmani- yazdı:
S.A

ALLAH CC RAZI OLSUN ABLAM..MEVZUU İRDELEDİKÇE DERİNLEŞMEKTE...BİLMEDEN YADA UMURSAMADAN NE KADAR İSRAF ETTİĞİMİZİ ANLAMAYA BAŞLADIK SANIRIM...

BU KONUDA HEPİNİZİN AZAMİ DİKKAT GÖSTERECEĞİNİ VE OLAYA SADECE DİNİ YÖNDEN BAKILSA DAHİ NE KADAR EHEMMİYETLİ OLDUĞUNU ANLAYACAĞINIZI BİLİYORUM..ALLAH CC RAZI OLSUN...
KALDIKİ OLAYIN TOPLUMSAL ,SOSYAL VB. BİRÇOK YÖNÜ AYRI BİR PARANTEZDE TARTIŞILMASI GEREKİR

A.S.ALLAH SENDEN DE RAZI OLSUN.ÇOK ÖNEMLİ BİR KONU.HATTA BU KONUYU AYRI BİR FORUM BAŞLIĞI ALTINDA AYLARCA İŞLEYEBİLİRİZ.ÇÜNKÜ YAZDIKLARIMIZI UYGULUYORUM DİYE YAZMADIM,UYGULAYAYIM DİYE ARAŞTIRIP YAZIYORUM.ÇOK EKSİĞİMİZ VAR.OTOMATİK BİR ALIŞKANLIK HALİNE GETİRENE KADAR İSRAF KONUSUNU İŞLEYELİM DERİM BEN.A.E.O.
 

-Esmani-

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
20 Eki 2006
Mesajlar
2,169
Tepki puanı
0
Puanları
0
Yaş
43
Web Sitesi
islamtarihim.com
RE: ŞEFAAT İSTEYEN BURAYA

RE: ŞEFAAT İSTEYEN BURAYA

ayla arslan yazdı:
:D:D


S.A


HAYIRLI OLSUN YENİ ÜYESİNİZ ANLAŞILAN...:D

BU GÜLÜCÜKLERİ FORUMUMUZA KATILMANIZ OLARAK ALGILAYALIMMI:)

KATILIM VE UYGULAMA AŞAMASINDA YANIMIZDA OLURSANIZ SEVİNİRİZ..

ALLAH CC RAZI OLSUN...
 

meftun61

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
11 Eki 2006
Mesajlar
3,386
Tepki puanı
5
Puanları
0
RE: ŞEFAAT İSTEYEN BURAYA

RE: ŞEFAAT İSTEYEN BURAYA

-Esmani- yazdı:
ayla arslan yazdı:
:D:D


S.A


HAYIRLI OLSUN YENİ ÜYESİNİZ ANLAŞILAN...:D

BU GÜLÜCÜKLERİ FORUMUMUZA KATILMANIZ OLARAK ALGILAYALIMMI:)

KATILIM VE UYGULAMA AŞAMASINDA YANIMIZDA OLURSANIZ SEVİNİRİZ..

ALLAH CC RAZI OLSUN...

A.S ABİM NASILSDA SEVİNDİ ÜYE OLDUĞU İÇİN MAŞALLAH MAŞALLAH.:D
 

ADALETIMAHZA

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
6 Eyl 2006
Mesajlar
3,630
Tepki puanı
0
Puanları
0
Yaş
55
Web Sitesi
www.islamiportal.net
RE: ŞEFAAT İSTEYEN BURAYA

RE: ŞEFAAT İSTEYEN BURAYA

meftun61 yazdı:
-Esmani- yazdı:
ayla arslan yazdı:
:D:D


S.A


HAYIRLI OLSUN YENİ ÜYESİNİZ ANLAŞILAN...:D

BU GÜLÜCÜKLERİ FORUMUMUZA KATILMANIZ OLARAK ALGILAYALIMMI:)

KATILIM VE UYGULAMA AŞAMASINDA YANIMIZDA OLURSANIZ SEVİNİRİZ..

ALLAH CC RAZI OLSUN...

A.S ABİM NASILSDA SEVİNDİ ÜYE OLDUĞU İÇİN MAŞALLAH MAŞALLAH.:D

S.A.BİZ DE SEVİNELİM HEM DE ÇİÇEK VERELİM

:D:D:D:D:D:D:D
B)B)B)B)B)B)B)B)B)B)B)B)B)B)
 

metfamu

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
23 Ocak 2007
Mesajlar
592
Tepki puanı
0
Puanları
0
RE: ŞEFAAT İSTEYEN BURAYA

RE: ŞEFAAT İSTEYEN BURAYA

ADALETIMAHZA yazdı:
metfamu yazdı:
s.a. hayırlı günler arkadaşlar .ooo maşaallah forum hareketlenmiş çok güzel şeylerden bahsetmişsiniz.tevafukki bilgisayarı açmadan önce çocuklarla bu konuyu tartışıyorduk.onlar küveti dolduralım anne dediler bende o zaman çok su gidiyor hem babanızın parası gidiyor hemde zaten azaldığı sinyalleri verilen suyumuz bitiyor dedim ve suyun neden azaldığı konusunu anlattım .kızım hemen dua etmeye başladı anne inşaallah yağmur yağarda bizde dışarı çıkar ağzımızı açarız suyu içeriz dedi.
İSRAF gerçektençok kapsamlı bir konu.efendimiz abdest gibi ibadette bile israf etmeyin diyorsa gerçekten üzerinde çok durup düşünüp çözümler üretmeliyiz.
abdest alırken herzaman dikkat ederdim zaten çeşmeyi her abdest azamın arasında kapatırım.bunu talebelik zamanımdan beri adet haline getirmeye çalıştım elhamdülillah.
şimdilerdede bulaşık yıkarken durularken altına tekrar bir leğen daha koyuyorum suyu fazla kullanmamak için.
Allaha şükür ekmek israfımız hiç yok diyebilirim.çok ekmek almam yenecek kadar.olaki fazla olsa bile buzluğa kaldırırım zamanı geliyor muhakkak.
kıyafet israfı kendi adıma yok eskiden çocuklara çok alırdım ama bu sene onlarıda kısma kararı almıştım.benim üç elbisem var yetiyor .bu sene bir şey almayacağım dedim.Allah bana göderdi arkadaşım medineden elbise almış bana hediye etti
zaman israfı :ahir zamandayız zaman acaip bir hızla ilerliyor .bilgisayarın başında geçirdiğim zamanı kısıtlamaya çalışıyorum.onun yerine çocuklarla kitap okumaya başladık.ama yinede zamanımı daha iyi kullanmam gerekiyor buna daha dikkat edeceğim buhafta
yemek israfı asklında en çok kızdığım şey çocukluğumdan beri beni çok rahatsız ederdi dökülen yemekler.ama şimdilerde sanki arada kaçıyor.vicdanım sızlıyor.hep ihtiyaç sahibi insanlar gözümün önüne geliyor Allahım afet diyorum.bu hafta inşaallah bunu düzeltmeye başlayacağım.
Allah razı olsun çok güzel ve isabetli bir karar .hem farz ,hem sünnet:İSRAF
Allaha emanet olun

S.A.KARDEŞİM.ÖNCELİKLE BAYAN OLDUĞUNU BİLMİYORDUM.KABAHAT BENDE DİKKAT ETMEMİŞİM.EVET SÖYLEDİKLERİN ÇOK GÜZEL TESPİTLER.HER EVDE DE YAŞANIYOR VE BEN DE ANNEYİM SANIRIM HER ANNE BİR İSRAF DENETÇİSİ,TABİ ÇOCUKLARA SÖZ GEÇİREBİLİRSEN.DİNLİYOR BENİM OĞLAN AMA DALGIN VE UNUTKAN.EN BÜYÜK İSRAF ZAMAN BENCE DE.O YÜZDEN EVE İNTERNET ALMADIM,BAŞINDA ZAMAN GEÇİRİRİM DİYE.YEMEK AZ DA OLSA ATIYORUZ BAZEN.AMA GENELDE BEN YERİM HEP KALANLARI YA DA NO FROSTA KOYUYORUM.ONU DA GEÇEN SENE ALDIM.İSARFI ÖNLÜYOR GERÇEKTEN.YEMEĞİN FAZLA OLDUĞUNU ANLAYINCA ATIYORUM NOFROSTA.GÜZEL BİR YEMEKSE ZATEN FAZLA İSE KOMŞULARA VERMEYİ TERCİH EDERİM.A.E.O.
s.a. estağfirullah kabahati olmaz bunun.gerçekten çok güzel söylemişsiniz her anne israf denetçisi.Allah evlatlarımızı söz dinler eylesin inşaallah.yaptıklarımızla en güzel şekilde örnek olmayıda bize nasip etsin.Allaha emanet olun
 

Bu konuyu görüntüleyen kişiler

Üst Alt