17. Rehber Ara
İslâm ile Müslüman özdeş değil. İslâm hak din, Müslüman aklı, kültürü, firaseti derecesinde o dine bağlı kişi.
Yüzde yüz Müslüman, Peygamber efendimizdir. Salat ve selâm olsun O'na.
Peygamber'den sonra İslâm'ı en iyi anlamış dört kişi Hulefa-i Râşidîn...
Sonra Ashabın seçkinleri. Ehl-i Beyt-i Nebevî. Aşere-i mübeşşire. Ashab-ı Bedr... 'Alâ meratibihim...
Ashab'tan sonra, Tâbiîn, Tâbiînden sonra Tebe-i Tâbiîn...
Eimme-i müctehidîn...
Her asırda yaşamış gerçek ulemâ, gerçek fukaha... Gerçek müfessirler, gerçek muhaddisler.
Gerçek tasavvuf ve tarikat büyükleri.
Evliyaullah.
Sâlihler.
Zamanlarının gavsı olanlar. Aktab, büdelâ, nüceba, nükeba, İmamân ve diğer mâneviyat uluları.
Resulullah'ın vârisleri, vekilleri, halifeleri olan zevat-i kudsiyet-meab.
İlimleri, kültürleri, firasetleri, birikimleri, ufuk genişlikleri, yeterli olmayan avamm-ı müslimîn; İslâm'ı hakkıyla öğrenmiş, anlamış sâlih ve veli kimselere tâbi olurlarsa doğru yolu bulurlar.
Kılavuzu olmayan yolunu şaşırır, tuzaklara düşer, helâk olur.
Din, sadece kendi kendine rasgele kitap okuyarak hakkıyla öğrenilmez.
Ucu Resûllerin Seyyidi'ne ulaşan bir silsileye sahip icazetli üstad ve hocadan öğrenmek gerekir İslâm'ı.
Bir hocaya muhtaç olduğu halde, hocası olmayanın hocası şeytan olur.
Gerçek âlim, icazetiyle Peygambere bağlı ve biatli olduğu için usûlde yanılmaz.
Gerçek icazetli âlimler, kul olarak hasbelbeşeriyye günahları olsa da, din konusunda âdildirler, İslâm'a ve Ümmet'e hıyanet etmezler.
Cumhur-i ulemâ dairesi içinde olan gerçek âlimlere, gerçek fakihlere, gerçek müfessir ve muhaddislere tâbi olanlar, onların nasihatlerini tutanlar Kur'ân'a ve Sünnete bağlanmış olurlar.
Gerçek icazetli şeyhler hidayet kılavuzudur.
Dikkat buyurunuz... Ulemâ-i su' (kötü ve sahte âlimler) demedim... Gerçek şeyh dedim, müteşeyyih (şeyh taslağı, sahte şeyh) demedim.
Gerçek âlimler ve gerçek şeyhler halkı tashih-i itikada, beş vakit namazın dosdoğru kılınmasına,Allah'ın emir ve yasaklarına uyulmasına, Peygamberin buyruklarına itaat edilmesine, Şeriat sınırlarının korunmasına, iyi ve güzel ahlâka çağırır ve yönlendirir.
Gerçek ulemâ ve meşayih insanları, nefslerine ve şeyâtîne uymaktan sakındırır.
Müslümanların Kur'ân, Sünnet,Şeriat'ta birleşmelerini mi istiyorsunuz? Öyleyse onları gerçek din âlimlerine ve gerçek şeyhlere itaat etmeye çağırınız.
Kötü ve sahte ulemâdan, kötü ve sahte şeyh taslaklarından uzak durmaları ve tuzaklarına düşmemek için azamî dikkat etmeleri hususunda onları uyarınız.
Gerçek âlimler ve şeyhler halktan ücret istemezler, riyaset istemezler. Alkış ve pohpoh istemezler. Onlar ücret hususunda mahlûkata değil Hâliq'a yöneliktir.
Veliler Allah dostlarıdır. Derecesi ve rütbesi yüksek olmayanlar, evliyaullahı sevsinler, onların öğütlerini dinlesinler, emirlerini yerine getirsinler.
Evliyaullah Allah'ın erleridir,Resulullah'ın neferleridir.
Onlar Tevhid dininin bayraktarlarıdır.
Onlara dil uzatanlar şakîdir, nasipsizdir.
Yolculuk çetin, yol çok tehlikeli, tuzaklar ve canavarlarla dolu, geceler zifiri karanlık, girdaplar fırtınalar, yağmur dolusu sis, pusular pusular pusular, nefsler sarhoş... Zavallı yolcu, sen bu bâdireleri rehbersiz atlatamazsın. Sen kendi güdük aklınla menzil-i maksuda ulaşamazsın.
Benden isim ve adres sorma... Sadece birkaç ölçü vereceğim.
1. Para istiyorsa kaç.
2. Ben ben ben diyorsa kaç.
3. Şeriata uymuyorsa kaç.
4. Kendisini uçuranları engellemiyorsa kaç.
5. Onda vahim bid'atler varsa bucak bucak kaç.
Gerçeğini ara, sahicisini ara...
Rehber, ihlâslı ve takvalı olur.
Rehber, doğru olur.
Rehber, âlim ve âriftir.
Rehber, Peygamberin vârisidir.
.........
( M. Şevket Eygi - Milli Gazete )