Neler Yeni

Hoşgeldiniz İslami Forum Sayfası

Tüm özelliklerimize erişmek için şimdi bize katılın. Kaydolduktan ve oturum açtıktan sonra, konular oluşturabilir, mevcut konulara yanıtlar gönderebilir, diğer üyelerinize itibar kazandırabilir, kendi özel mesajınızı edinebilir ve çok daha fazlasını yapabilirsiniz. Ayrıca hızlı ve tamamen ücretsizdir, peki ne bekliyorsunuz?
Blue
Red
Green
Orange
Voilet
Slate
Dark

NİÇİN NAMAZ KILARIZ? (1 Kullanıcı)

AY-YA

Kayıtlı Kullanıcı
ALLAH'ım bizi ihlasla namaza gelenlerden ve namaza karşı soğumayanlardan eyle.(amin)

amin amin amin allah cc razı olsun

ferahhfeza

Kayıtlı Kullanıcı
Web Sitesi
ferahhfeza.blogcu.com
kime neyi söylüyoruz...

kime neyi duyuruyoruz.
ezana kulak vermeyenin farzını bilmeyenin.....
kalbini,kulağını,gözünü,gönlünü kendi kilitleyenin
neyin farkında olabilir ki.
gözüne gözüne bu yazılanları soktukça
karşına çıkardıkça
acaba oturduğu yerden gaflet haliyle neler söylüyor üstümüze.
nefret mi duyuyor,sui zan mı ediyor.
ALLAH cc islah etsin.
cümlemizi hidayete erdirsin.
haydin namaza.
haydin namaza.
haydin namaza.
ALLAH cc aşkına peygamber s.a.v. aşkına
haydin farzı edanızın seccadenizin başına.
ALLAH c c huzuruna...

haydin namaza..haydin felaha.... haydin..ALLAH cc huzuruna....

aleykum selam verahmetullahi ve berakatuhu kardeşim

ferahhfeza

Kayıtlı Kullanıcı
Web Sitesi
ferahhfeza.blogcu.com
selamun aleykum... bende son zamanlarda sabah namazına kalkamıyorum... o kadar üzülüyorum ki bu duruma içim içimi yiyor :( maalesef uykunun esiri oluyorum... bazen bi müslüman olarak kendimden utanıyorum.. sen affet YA RAB!!! :(

arkadaşlar niyetlerinizi ve kalbinizi temiz tutun rabbim yardımcınız olacaktır en büyük düşman nefsimiz o bize uykuyu tatlı gösteriyor ve bahaneler üretmemize gönüllü yardım ediyor
cep telefonlarımızın uyarı zilleri ,sabah namazı için çok uygun
size uzak biyere telefonu bırakın,ve rabbim beni çağırıyo diye uyanın
selametle.......

gerçekten hepimizin zayıf olduğu bir konu.çok yerinde bir konu açmıssın kardeşim.Rabbim razı olsunKonuyu sürekli güncelleyelim herkes okusun arkadaşlar

namaza daha yeni başlıcam ama 2gündür sabahh namazına kalkamıyorum o saatte uyanıyorum ama hava okadar soğukki bi türlü kalkamıyorum :( uyku daha ağır basıyo inşallah yarın kalkıcam :(

selam ve dua ile...

allah razı olsun inşallah

ALLAH RAZI OLSUN KARDEŞLERİM .. rabbim cümlemizin yardımcısı olsun ..hakkıyla eda edenlerden hakkını verebilenlerden olmak duası ile . .

ferahhfeza

Kayıtlı Kullanıcı
Web Sitesi
ferahhfeza.blogcu.com
Hz. Fatıma Validemiz (r.a.), henüz süt emmekte olan Hazret-i Hüseyin hastalandığı için sabaha kadar uyuyamamıştı. Evlâdının inleyişi karşısında gözlerine sabaha kadar uyku girmedi. Hz. Hüseyin sabaha doğru bir ara uyur gibi olduğunda, Hz. Fatıma bulduğu ilk fırsatta kâinatın sahibine yönelerek sabah namazını eda etmişti. Kendisini çaresiz bırakan uykuya ancak bundan sonra vakit ayırabilmişti.

Sonra, mescid-i şerifte sabah namazını kıldıran Peygamber Efendimiz (a.s.m.), âdeti üzere onun evine teşrif etmişlerdi. Hazret-i Fatıma Validemizi uyur vaziyette görünce, onun sabah namazını kılmadığını sandı.

– Ey kızım Fâtıma, Peygamber kızıyım diye sakın namazı terk etme! Beni hak peygamber olarak gönderen
iccon04.gif
’a yemin ederim ki, namazını vaktinde kılmadıkça cennete gireceğini zannetme, diyerek, namazın hiçbir şekilde ihmal edilemeyeceğini belirtti.

Buna karşılık Hz. Fatıma:

– Canım babacığım, sabaha kadar uyumadım. Sabah namazını kılıp yattım, deme gereği duydu. O zaman Efendimiz (a.s.m.), sevgili kızını şöyle müjdeledi:

– Müjdeler olsun sana kızım! Âhirette böyle sıkıntılar gör*me*yeceksin.

Namazı Yaşayanlar/Said Demirtaş/Nesil Yayınları

ALLLAH razı olsun bu degerli katkı için ablam benim ...

selam ve dua ile B)B)

garipkalp

Kayıtlı Kullanıcı
camide namaz

camide namaz

CAMİDE NAMAZ

Resulullah (sav) buyurdular ki: "Namaz için ezan okunduğu zaman şeytan oradan sesli sesli yellenerek uzaklaşır, ezanı duyamayacağı yere kadar kaçar. Ezan bitince geri gelir. İkamete başlanınca yine uzaklaşır, ikamet bitince geri donüp kişi ile kalbinin arasına girer ve şunu hatırla, bunun düşün diye aklında daha önce hiç olmayan şeylerle vesvese verir, öyle ki (buna kapılan) kişi kaç rekat kıldığını bilemeyecek hale gelir."

Resulullah (sav) buyurdular ki: "Ezanı işittiği zaman kim: "Allahümme Rabbe hazihi'd-da'veti't-tamme ve's-salati'l'kaime ati Muhammedeni'l-Vesilete ve'l'fadilete veb'ashu makamen mahmudenillezi va'adtehu. (Ey bu eksiksiz davetin ve kılınan namazın sahibi! Muhammede Vesile'yi ve fazileti ver. O'nu, va'adettiğin -bir rivayette va'adettiğin üzere- makam'ı Mahmud üzere ba's et (dirilt)" derse, ona Kıyamet günü mutlaka şefaatim helal olur."

Cemaate yetişilemeyecek bile olsa, yine camiye giderken koşmamalı. Peygamber efendimiz, (Namaza giderken koşmayın!) buyurdu. Cemaate yetişebilmek için koşmak mekruhtur.
Eğer Camide Kur’an okunmuyorsa oradakilere selam verilir. Caminin kapısından içeri girerken dua etmeli, mesela (Ya Rabbi, bana fazlınla rahmet kapısını aç) demelidir. Evimize girerken de aynı şekilde dua etmelidir. Bir hadis-i şerif meali:
(Mescide giren, Peygamberinize [Esselamü aleyküm ya Resulallah diyerek] selam versin! Sonra, “Ya Rabbi, bana rahmet kapılarını aç” diye dua etsin.) [Müslim, Ebu Davud, Nesai]
Camiden çıkarken de aynı şekilde, (Ya Rabbi, bana fazlınla rahmet kapısını aç) diye dua etmelidir.

Camiye girince ön safa durmalı, yaşlılar var diye geride durmamalı! Birinci safta yer varken, ikinci safta durmak mekruhtur. Hadis-i şeriflerde buyuruldu ki:

(İmamın tam arkasında durana 100, onun sağındakilere 75, solundakilere 50 ve diğer saflarda duranlara da 25 sevap verilir) [Şir’a]

(Mescid ehline rahmet, önce imama, sonra sağ taraftakilere, sonra da diğer saflara iner.)

(Allahü teâlâ, ilk saftakilere rahmet eder, melekler de ilk saftakilere dua ve istiğfar eder.) [Ebu Davud, Nesai, İ. Ahmed]

(En hayırlı saf, ilk saftır. Sevabı en az olan da geri saflardır.) [Müslim]

(Namaz kılarken ilk safta durmak iyi kimselere nasip olur.) [Müslim]

Ön safa geçerken kimseyi incitmemeli! Hadis-i şerifte, (Halkı incitmemek için ön safa geçmeyen, iki misli sevaba kavuşur) buyuruldu. (Taberâni)

(İlk safın fazileti bilinseydi, oraya geçmek için kur’a çekilirdi.) [Müslim]

Peygamber efendimiz, mescidin sağ tarafında bulunmanın daha sevap olduğunu söyleyince, Eshab-ı kiram, mescidin sağ tarafını doldurmaya başladı. Sol tarafta açıklık kaldı. Bunu gören Peygamber efendimiz buyurdu ki:
(Mescidin solundaki açıklığı dolduran, iki misli sevap kazanır.) [Taberani]
Demek ki, önce sağ tarafa durmak sol tarafa durmaktan daha sevaptır. Solda boşluk kalırsa burayı doldurmak sağ taraftan daha sevaptır.
(Namaz kılarken [cemaat içinde] daha faziletli olanlara ilk safta, ötekilere de, son safta bulunmak nasip olur.) [Müslim]

Cennete girmek için ne yapacağını soran bir zata, Peygamber efendimiz (Müezzin veya imam ol) buyurdu. O da (yapamam) dedi. (Öyle ise namazını ilk safta kıl) buyurdu. (Buhari)

Ön safa geçerken kimseyi incitmemeli! Hadis-i şerifte buyuruldu ki:
(Halkı incitmemek için ön safa geçmeyen, iki misli sevaba kavuşur.) [Taberani]

Büyük camide cemaat bir saf da olsa, yine sık durmak gerekir. Safların sık olması, rahmetin gelmesine sebep olur. Saflar sıklaştırılıp omuzlar birbirine sıkıca değmelidir! Eshab-ı kiram safta çok sık durduğundan elbiselerinin omuzları eskirdi. Hadis-i şeriflerde buyuruldu ki:
(Namazda omuz omuza sık durun! Açıklıkları kapatın ki, şeytan girmesin!) [Hakim]

(Hak teâlâ safı sıklaştırana rahmet eder, safta boşluk bırakana gazap eder.) [Nesai]

(Saftaki boşluğu dolduranın günahları affolur.) [Bezzar]

Büyük camide ayaklar ile secde yeri arasından, küçük camide, ayakları ile kıble duvarı arasından geçen günaha girer. Hadis-i şerifte buyuruldu ki:
(Bir kimse, namaz kılanın önünden geçmenin, ne kadar çok günah olduğunu bilseydi, geçmeyip, yüz yıl beklemeyi tercih ederdi.) [İbni Mace]

(Namaza dururken sütre koyun! Geçmek isteyene mani olun!) [İbni Mace]

Camide oturmak sevaptır. Hadis-i şerifte, (Beş şey ibadettir: Az yemek, camide oturmak, Kâbe’ye, Mushafa ve âlimin yüzüne bakmak) buyuruldu. (Deylemi)

Soğan, sarmısak gibi pis kokulu şey yiyerek, camiye gelmek de doğru değildir. Hadis-i şerifte buyuruldu ki:
(Sarmısak yiyen, kokusu gitmeden mescidimize yaklaşmasın, insanın rahatsız olduğu şeylerden melekler de rahatsız olur.) [Taberani]

Yağlı, kirli ve pis kokan iş elbisesiyle, kirli ayakla camiye gelip halkı rahatsız etmemelidir! Bazıları sigara kokusundan da rahatsız olur. Onun için ağzında ve elbisesinde sigara kokanlar da temizleyip, kokuyu giderdikten sonra camiye gelmelidir. Çıplak ayakla namaz kılmak Hanefi’de mekruhtur. Çorabı kirli olan ve temiz çorap da bulamayan kimse, halkı rahatsız etmemek, yani haram işlememek için çorapsız namaz kılabilirse de, mekruh işlememek için daha önceden tedbir alıp, eski de olsa, temiz çorapla camiye gelmelidir.

Camide konuşmak, gülmek, şakalaşmak sevapları yok eder. Hadis-i şeriflerde buyuruldu ki:

(Mescitte dünya kelamı söyleyenin ağzından kötü bir koku çıkar. Melekler, “Ya Rabbi, bu koku bizi rahatsız ediyor” derler. Hak teâlâ da buyurur ki: “İzzim celalim hakkı için, onlara büyük bela veririm.”) [Ey Oğul İlm.]

(Hayvanların otu yediği gibi, camide konuşmak da sevapları yer, yok eder.) [İ.Gazali]

(Camide gülmek, kabirde karanlığa maruz kalmaya sebeptir.) [Deylemi]

Camiye girince, önce iki rekat tehıyyat-ül-mescit namazı kılıp veya başka ibadet yapıp, itikafa niyet ettikten sonra, yüksek sesle olmamak şartı ile konuşmak caizdir. İhtiyaç olmadan mescitte konuşulmaz. Hadis-i şerifte buyuruldu ki:

(Ahir zamanda bazı kimseler, mescitlerde dünyadan konuşacaklar, dünya kelamı söyleyecekler. Onlarla beraber olmayın! Allahü teâlânın böyle kimselerle işi yoktur.)

İmam-ı Gazali hazretleri buyuruyor ki:
(Namazda huşu esastır. Buna mani olan her şeyden kaçınmalıdır.
Mescidlerdeki nakış ve işlemeler, namaz kılanın gözüne dokunur, onu meşgul eder, huşuya mani olursa, namazın sevabı azalır. Bunun vebali o süsleri yaptıranlaradır.

Resul-i ekrem efendimiz, Medine mescidini inşa ederken, Cebrail aleyhisselam gelip, (Nakışsız olarak yapın!) dedi.) [İhya]

"Namazda başka şeylere yönelmekten sakın muhakkak ki bu felakettir." (Tirmizi)
"Hırsızların en kötüsü namazından çalandır." (Taberani)
"Kişiye namazından sadece bilinçli bir şekilde kıldığı kadarı vardır."
Sünnet ile farz arasında dua, sure veya üç İhlas okumamalı. Hele bunu âdet haline getirmek bid’attir. İbadetlere ilave yapmak dini değiştirmek olur. Hadis-i şerifte, (İbadetleri bizim gibi yapmayan bizden değildir) buyuruluyor.

Çok kimse, sandalyeye, koltuğa oturmaya alıştığı için camide diz üstü oturamıyorlar. Ya bağdaş kuruyorlar veya ayaklarını dikerek oturuyorlar. Mecbur kalmadıkça, böyle oturmak edebe uygun değildir. Kur’an-ı kerim okumak Allahü teâlâ ile konuşmak demektir. Kur’an-ı kerim okunurken yaylanıp oturmak çirkin olur. Tesbih çekerken, zikrederken de mümkün mertebe diz üstü oturmaya gayret etmelidir. Müslümanların yanında da edepli oturmak gerekir. Peygamber efendimiz, kızının yanında bile bir defa olsun, ayağını uzatıp oturmamıştır

burakburak

Kayıtlı Kullanıcı
öncelikle Allah (c.c.) râzı olsun bu konu için.
bir de sorum var: Dizaltı şortla erkekler için namaz kılmak hakkında birşeyler yazar mısınız? Yaz sıcaklarında dizin altına kadar olan şortla namaz kılınır mı? camide ya da evde.

Nafi33

Kayıtlı Kullanıcı
Kaza namazlarim varmi?

Kaza namazlarim varmi?

Selamun aleykum ve rahmetullahi ve berekatuhu.

14 yasindayken namaza baslandiysa o kisinin kaza namazlari olurmu?

Hanefi âlimlerinden Abdülhak-ı Dehlevi hazretleri buyurdu ki:
Fütuh-ul-gayb kitabındaki (Farz namaz borcu olanın Allahü teâlâ, nafile namazlarını kabul etmez) hadis-i şerifi gösteriyor ki, farz borcu olanın, sünnetleri de kabul olmaz. Çünkü sünnetler de nafiledir.

Simdi o kisinin kildigi sunnetler ve baska nafile namazlari kabul olmazmi?
14 yasta gec mi kalinmis namaza?
peki o kisi ne yapmali?

Allah razi olsun yardim edenden.

Nevin_1982

Kayıtlı Kullanıcı
selamun aleykum kardeşim.çok faydalı bilgilerdi.allah razı olsun.birçoğumuzun bilmediği bilgiler var.selam ve dua ile

Müslüman Türk

Kayıtlı Kullanıcı
Namazla huzur bulmak

Namazla huzur bulmak

NAMAZLA HUZUR BULMAK
Namaz,şükrümüzün ifadesi,hamdımız,kulluğumuzun ispatıdır.
Dinimizin direği hiç şüphesiz.
Direği olmasına direği de acaba biz bunun yeterince idraki içindemiyiz?
Yüce Allah’ımızın farz kıldığı en önemli emir Namaz.
Peki Namazlarımızı kılıyormuyuz?
Hep sonra diyerek geçiştirerek,kalbimizin içinde yaralar açtığımızın farkındamıyız?
Yoksa sonra kılarım mı diye erteliyoruz hep…
İnanan insan için Namaz olmazsa olmazdır.
Namazlarımızı dosdoğru, devamlı ve huşu içinde yani bilinçli olarak kılabiliyormuyuz?
Yoksa, namazlarınızı savsaklayıp ihmal ediyor yada adet yerini bulsun diye, sadece üzerinize bir borç olduğu için mi kılıyoruz?
Niçin namaz kıldığımızın, namazda neler söylediğinizin, Allah'a hangi konularda söz verdiğinizin farkında mıyız?
Zoru başarmak ve gaflet zincirini atmak istemiyormuyuz?
Düşünüyor muyuz Resulullah efendimizin namaz kılarken ki duygularını…
Düşünüyormuyuz Namazla huzura ereceğimize ve buna inanıyormuyuz?
Namazla Allah’a yakın olacağımızı,ona biliyormuyuz?”
Bir adam, Resülullah (S.a.v)'a: "Allah, kullarına kaç vakit namazı farz kıldı?" diye sordu.
Efendimiz;
"Allah, kullarına beş vakit namazı farz kıldı" diye cevap verdi.
Adam tekrar sordu:"Bunlardan önce veya sonra başka bir şey var mı?"
"Allah kullarına beş vakti -farz kıldı. " dedi efendimiz.
Bu cevap üzerine adam, bunlar üzerine hiçbir ilavede bulunmayacağına, onlardan herhangi bir eksiltme de yapmayacağına dair yemin etti.
Resülullah (aleyhissalâtu vesselâm):"Bu adam sözünde durursa mutlaka cennete girecektir!" buyurdu."
Evet,değerli Gönüldaşlarım!
İşte Resulullah Efendimizin (S.a.v) dedikleri budur.
İnsanları bana ibadet etsinler diye yarattım diyen Yüce Mevlamıza her zaman daha yakın olmayı istemeliyiz.
Efendim ben inanıyorum…Efendim ben namaz kılamasamda inancımı yaşıyorum,benim kalbim temiz diyerek kendimizi kandırmamalıyız.
Özümüze dönmeliyiz…
Huzur ondadr…
Huzur İslam’dadır.
Kur'an'ın tanımladığı, Allah Resulü ve ashabının kıldığı namazlara yaklaşmak umuduyla……
HAYYE ALEL FELAH!
Kozenir-24.02.2009

_YUSUF_

Yönetici
Allah'u teala razı olsun gerçekten dinin direği namaz
çok hafife alınıyor.Mevlam namazın kıymetini bilenlerden eylesin bizleri inşaAllah
Allah'u tealaya emanet olun

ferahhfeza

Kayıtlı Kullanıcı
Web Sitesi
ferahhfeza.blogcu.com
Esselamu aleykum,

Değerli kardeşim ellerine sağlık sabah namazı ve namaz özellikle çok önemli bir konu,sen zati çok iyi bir şekilde hazırlayıp güzel bir sunum yapmışsın bende Bayezidi Bestami Hazretlerinin (ks) hayatından bir kesit sunayım,

Bestami (ks) hazretleri bir gün uyandığında sabah namazına kalkamadığını görmüş o kadar derin bir üzüntü kaplamışki akşama kadar ağlamış Allah Tealadan affını dilemiştir,taki duyduğu bir ses üzere ağlaması durmuştur,bu ses;
Ya Bestami tövbeni kabul ettik ve sana 500 yıllık sabah namazı sevabı verdik, diyormuş.
Aradan bir zaman geçmiş,bir sabah birisinin ayağından tutupda kendisini silkelediğini uyandırmaya çalıştığını görmüş,yakından bakınca bunun Şeytan olduğunu fark etmiş,O nun bu haline şaşırmış ve sormuş;
Bu ne haldir sen ki Şeytansın beni sabah namazına kaldırıyorsun, şeytanın cevabı ;
En son uyuya kaldığında ağladın yalvardın yakardın Mevlana sana 500 yıllık sabah namazı sevabı verdi,seni uyandırmasaydım yine uyuya kalacaktın yine ağlayıp,sızlanıp kimbilir kaç yıllık sevap alacaktın bari kaldırayım da seni sabah namazına bir günlük sevap al,diye düşündüm,demiş.

Sabah namazın dan sonra ki güneş çıkmadan evvelki vakitte kuşlar başlıyor ötüşmeye,az aklı olan onların bu halinden şükürlerini hamdlerini duyar ve derki << Ey cahil kafam duyuyormusun mahlukatı bu saatte Rabbini tesbih ediyor,verdikleri için O'na (c.c) hamdler ediyor,sen ise örtüyorsun üstünü de yatağında yatıyorsun,sen soğuğu bahane ediyorsun sıcak yatağında,dışardaki kuşlar senden daha çok üşüyorlar ama onların bir bahanesi yok,ama seni yaratan Rabbin seni O'nu (c.c) tesbih eden o kuşllardan böceklerden daha üstün yaratmadımı, O zaman hala niye ısrar ediyorsun onlardan aşağıda olmayı,kalk hadi kalk bu vakitlerin rızıkların dağıtıldığı vakitlerdir,kalk sende dur huzura ve Yüce Allah dan Rızkını dile,O (c.c) kendisine hakkıyla kulluk edenleri mutlaka çok sevendir.>>.
Kolay gelsin...

aleykum selam ALLAH (CC) razsı olsun .. degerli katkınız için teşekkür ederim ..
rabbim hakkıyla kılmayı hakkını vermeyi nasip etsin cümlemize inşaALLAH
SELAM VE DUA İLE

~Leyfunnur~

Kayıtlı Kullanıcı
Şeytan namazda vesvese verdirir

Namaza yeni başlayan birisi, bir din âlimine sorar: “Hocam, eskiden namaz kılmazken şeytan benimle uğraşmazdı, ama namaz kılmaya başladıktan sonra bana sürekli vesvese veriyor, acaba nedendir?”

Din âlimi şöyle cevap verir: “‘Meyveli ağaç taşlanır’ derler. Eskiden meyven olmadığı için şeytan seninle fazla uğraşmamış, ama şimdi meyveli ağaç gibisin, meyvelerini düşürmeye çalışıyor. Nitekim deniz korsanları, hazine taşıyan gemilere saldırırlar, hırsızlar zengin evleri kollarlar.”

Namaz kılan hemen herkes, namaz esnasında şeytanın vesvese vermesinden şikâyetçidir. Namaz kılmak müspet bir eylemdir, namaz kılmamak ise eylemsizlik. Şeytan, insanların müspet işler yapmalarından rahatsız olduğundan bilhassa namaz gibi ibadetlerde insanlarla çok uğraşır. Elinden gelse namaz kıldırmamak ister. Bunu yapamayınca namazın kalitesini düşürmeye çalışır. Ya vaktinde kıldırmaz veya namaz esnasında o kimsenin hayaline lüzumsuz şeyler getirir.

Peygamber Efendimiz şöyle bildirir:

“Namaz için ezan okunduğu zaman, şeytan ezanı duymamak için arkasını dönüp yellenerek kaçar. Ezan bitince tekrar geri gelir. Namaz için kamet edilince yine arkasını dönüp kaçar. Kamet bittiğinde yine gelir ve kişi ile nefsi arasına sokulur ve ona: ‘Filân şeyi hatırla, filân şeyi hatırla’ diyerek namaz*dan önce aklında olmayan şeyleri hatırlatır da, neticede insan kaç rekât namaz kıldığını bilemez olur.” (Buhari, Bed’ü’l-Halk, 11)

Bazıları şeytanın vesvesesi sonucu, tam bir cehaletle, tembellik döşeğinde, gaflet uykusunda “Namaz iyidir. Fakat her gün her gün beşer defa kılmak çoktur. Bitmediğinden usanç veriyor.” şeklinde bir düşünce içinde olabilirler. Mesela yeni büluğa ermiş biri, şeytanî bir vesveseyle “yetmiş yıl ya*şasam elli beş sene namaz kılmam gerekecek. Bu ise kılmakla bitmez” diyebilir. Hâlbuki bu insan her gün sadece beş defa namaz kılacaktır. Hatta namazı eda ettiğinde diğer vakit girinceye kadar hiçbir namazla mükellef değildir.

Evlenecek bir bayan, ömür boyu yıkayacağı tabakları birden bir dağ gibi karşısında görse, herhalde evlilikten vazgeçer. Hâlbuki her gün sadece üç-beş tabak yıkayacaktır.

Cenab-ı Hak şöyle buyurur:

“…Namazı kıl. Şüphesiz namaz hayâsızlıktan ve kötülükten alıkor. Allah’ı anmak elbette en büyük ibadettir. Allah yaptıklarınızı bilir.” (Ankebut Suresi, 45)

Bu ayeti okuyan bazı kimselerin hatırına şöyle bir vesvese gelebilir:

“Bazı insanlar var, namaz kılıyorlar ama hayâsızlıktan ve kötülükten de pek kurtulamamışlar. Bu durumda ayeti nasıl anlamak gerekir?”

Namaz kılan kimse hayâsızlıktan ve kötülükten uzak kalamamışsa, kıldığı namazda problem var demektir. Hakkı verilerek kılınan bir namaz gerçekten hayâsızlıktan ve kötülükten insanı korur.

Bununla beraber şu nokta da önemlidir:
Acaba hayâsızlık ve kötülük, namaz kılanlar arasında mı yaygın, yoksa kılmayanlar arasında mı?

Bu durum insafla araştırıldığında namaz kılan kimselerin kılmayanlara nispetle hayâsızlıktan ve kötülükten daha uzak oldukları görülecektir. Mesela içki içmek veya zina gibi günahlar namaz kılanlar arasında çok az görülür, kılmayanlar arasında ise son derece yaygındır.

$adi Eren/Sorularla Islamiyet​

yalinsak

Kayıtlı Kullanıcı
insan genç yaşta şeytana daha yakın olur bundan dolayı özellikle namza kılan gençlere daha çok yakın olur şeytan..

yalinsak

Kayıtlı Kullanıcı
yazıyı tam olarak okuyamadım zamanım olduğunda tamamını okuyacağım.ALLAH razı olsun güzel bir paylaşım.

gülsengül

Kayıtlı Kullanıcı
selamünaleyküm sayın büyügümüz
Allah razı olsun emeğinize sağlık güzel bir paylaşımdı..
Rabbim namazı dosdoğru kılanlardan eylesin inşaALLAH...
Namaz dinin direği ,Müminin miracıdır...

selam ve dua ile kalın....

Bu konuyu görüntüleyen kişiler

Üst Alt