Kendinizi Daha Çok Affedin, İşlerinizi Daha Az Erteleyin
Kendinizi ne kadar çok suçlarsanız, görevlerinizi erteleme davranışınız o kadar artar. İnsanlar yapmaları gereken işleri sonraya bıraktıkça, bu durum beraberinde suçluluk duygusu getirir. Bu suçluluk duygusu da gelecekte yeni bir işe yaklaşırkenki tavrımızı belirler. Sonuç olarak tüm bunlar zamanla bir suçluluk-motivasyonsuzluk döngüsü yaratır.
Wohl ve ekibi yaptıkları yeni bir araştırmada (2010), kendini suçlama davranışının zarar veren bir durum olup olmadığını bulmayı hedeflediler. 119 üniversite öğrencisini iki ara sınav dönemi boyunca inceleyen araştırmacılar, ilk sınava çalışmayı geciktiren ve sorumluluğunu erteleyen öğrencilerin yaşadıkları suçluluğun, ikinci sınavlarından önce yaşadıkları duyguları ve çalışma motivasyonlarını nasıl etkilediği araştırıldı.
Kendimizi fazla rahat bıraktığımız zaman, işlerimizi yapmayı daha çok erteleyeceğimiz ve sorumluluklarımızı yerine getirmeyi geciktireceğimiz düşünülür. Fakat Wohl ve ekibi bunun tam tersini buldular:
“Daha önce ertelenmiş, geciktirilmiş bir görevden sonra suçluluk duymaktansa kendini affetmek, kişinin bu istenmeyen davranışını unutmasını ve yeni hedeflere çok daha sorunsuz bir şekilde ilerleyebilmesini sağlar.”
Bu sonuç doğru olabilir, çünkü:
“İşlerinizi son ana bırakarak sürekli ertelemenize rağmen kendinizi affetmek, bir sonraki sefer erteleme davranışınızı azaltmanızı ve bunun sizde yarattığı negatif etkilerin daha az olmasını sağlar.”
Buna bir de yaklaşımlar ve kaçınma davranışları açısından bakabiliriz. Kendimizi kötü hissetmemize sebep olan şeylerden kaçınmak isteriz, çünkü vaktinde yapmadığımız bir işin ileride yaratabileceği suçluluk duygusunu bastırmaya çalışırız. Fakat bu duyguyla yüzleşerek kendini affetmek, suçluluk duygusunu azaltabilir ve bir başka işe rahatlıkla girişmemizi sağlayabilir.
Bu sonuç bir başka gerçeği daha ortaya çıkarıyor; sadece insanlarla duygusal ilişkilere girmeyiz, görevlerimizle de aynı ilişkiyi kurarız. Hevesle beklediğimiz ve sevdiğimiz kimi işler güvendiğimiz dostlarımız gibiyken; diğer görevler yaşantımızdan zaman çalan birer hırsız gibidirler.
Bu araştırma neden kimi insanların daha çok suçluluk duygusu hissettiğini açıklamıyor olsa da, suçluluk duygusunu yenebilmek ve çalışma motivasyonu kazanmak arasındaki ilişki hakkında bilgiler veriyor. Kişi zamanında yapamadığı görevler için suçluluk hissettikçe, gelecekte yaptığı işlerde gösterdiği performans düşüyor. Fakat kişi bu davranışlarını affeder ve suçluluk duygusundan kurtulmayı başarabilirse, gelecekte yapacakları işlerin kalitesi de artıyor.