Neler Yeni

Hoşgeldiniz İslami Forum Sayfası

Tüm özelliklerimize erişmek için şimdi bize katılın. Kaydolduktan ve oturum açtıktan sonra, konular oluşturabilir, mevcut konulara yanıtlar gönderebilir, diğer üyelerinize itibar kazandırabilir, kendi özel mesajınızı edinebilir ve çok daha fazlasını yapabilirsiniz. Ayrıca hızlı ve tamamen ücretsizdir, peki ne bekliyorsunuz?
Blue
Red
Green
Orange
Voilet
Slate
Dark

"KUR'AN-I KERİM'İ NE KADAR TANIYORUZ. (5 Kullanıcı)

kabe_yolcusu

Kayıtlı Kullanıcı
RE: "KUR'AN-I KERİM'İ NE KADAR TANIYORUZ.

sorunu sorabilirsin sağolasın hoşbulduk ...

mtekik

Kayıtlı Kullanıcı
Web Sitesi
islamiportal.net

Bu surenin ana teması, insanı evrenin merkezi olduğuna inandıran ve böylece onu, gözlem ve deneye dayanarak kazandığı bilgi ile yetinmeye , görünürde insanın gelişmesine katkıda bulunan -servet, güç yahut "ilerleme" kompleksi gibi bütün düzmece değerlere ve sahte/hayalî güçlere kulluk etmeye ve ne kadar aşikar da olsa, kendi üstünlük vehmine ters düşen bir hakikati inkar etmeye zorlayan kibirlenmedir, büyüklük taslamadır. İnsanın kendine yeterli olduğu şeklindeki küstahça varsayım, ilk vahyedilen surelerden biri olan Alak (96) suresinin 6-7. ayetlerinde değinilmiş olan bir yanılgı, yeniden dirilmenin ve Hesap Günü'nde Allah'ın nihaî yargılayıcılığının inkarı demek olan, insanın ilahî bir rehberliğe ihtiyaç duymadığı yargısını da beraberinde getirir. Bu tema, ilk olarak, "yalnızca hakikati inkara şartlanmış olanlar, Allah'ın mesajlarını sorgulamaya yeltenirler" ifadesinde vurgulanmış ve sure boyunca çeşitli şekiller almıştır: Nitekim, "onların içinde hiçbir zaman tatmin edemeyecekleri küstahça bir kendini beğenmişlik (duygusun)dan başka bir şey yoktur" ve "Allah'ın mesajlarını bile bile reddedenlerin zihinleri çarpılmıştır" çünkü, "Allah kibirli zorbaların kalplerini mühürler" , onları bu dünyada manevî bir körlüğe ve öteki dünyada azaba mahkum eder. Kur'an'da sıkça rastlandığı gibi, bu fikirler, ilk peygamberlerin kıssaları ve geçmiş inkarcıların akibeti hakkındaki değinmeler aracılığıyla anlatılmaktadır: "Allah'ın kulları için her zaman uyguladığı yol yöntem budur" Surenin ismini oluşturan anahtar kelime, 3. ayetinden alınmıştır. Fakat sure aynı zamanda Mü'min olarak da adlandırılmaktadır. Burada kasdedilen, yanlış yoldaki yurttaşlarını Hz. Musa'nın tebliğinin doğruluğu konusunda ikna etmeye çalışan "Firavun ailesinin mümin ferdi"dir. Otoritelerin tümü, bu surenin ve bunu takip eden altı surenin Mekke döneminin son yıllarına ait olduğunda hemfikirdirler.
Bu surenin ismini rica ediyoruz.
k.s.e.o.

kabe_yolcusu

Kayıtlı Kullanıcı

abi ben araştırdım soru biraz kafamı karıştırdı açıkçası bulamadım süreyi inş bulan olur ben çıkıyorum Allaha emanet ol görüşmek üzere inş.B)B)B)B)

sevvalmina

Kayıtlı Kullanıcı

firavun ailesinin mümin ferdi firavunun eşidir ama soru biraz kafamı karıştırdı.

mtekik

Kayıtlı Kullanıcı
Web Sitesi
islamiportal.net

sevvalmina yazdı:
firavun ailesinin mümin ferdi firavunun eşidir ama soru biraz kafamı karıştırdı.

s.a. ablam,
meallerde sure'ye başlamadan önce sure ile ilgili açıklama yapılır ya . işte bu açıklamadan yola çıkarak sureyi bulmanızı istemiştim.
biraz karışık ama, ben bulabileceğinizden eminim.

mtekik

Kayıtlı Kullanıcı
Web Sitesi
islamiportal.net

bu arada diğer forumdaki soruma cevap alamadım daha

tugba_m

Kayıtlı Kullanıcı

Ben buldum...
Mü'min suresi...
İyi soruydu abi,uğraştırdın bizi.

sevvalmina

Kayıtlı Kullanıcı

mü.min suresimi abi

mtekik

Kayıtlı Kullanıcı
Web Sitesi
islamiportal.net

S.A. TUĞBA VE SEVVAL ABLAM,
HER İKİNİZDE DOĞRU CEVAPLADINIZ. ŞİMDİ BEN ZOR DURUMA DÜŞTÜM.
SORU HAKKI KİMİN OLSUN EN SON SORUYU YANILMIYORSAM SEVVAL ABLAM SORMUŞ. BUNUDA TUGBA ABLAM SORSUN O HALDE.

sevvalmina

Kayıtlı Kullanıcı

ABİ tuğba kardeşim sorusunu sormamış.

tulay06

Kayıtlı Kullanıcı

sürekli bu tür soru cevap alışverişinde bulunarak insanları bilgilendirelm..tşkler

sevvalmina

Kayıtlı Kullanıcı

selamınaleyküm hayırlı cumalar kusura bakmayın dün sorumu soramadım kimsede sormamış şimdi soruyorum

Bu, Allah'ın lütfudur. Allah, büyük lütuf sahibidir.

sure ve bilgi.

kabe_yolcusu

Kayıtlı Kullanıcı

v.aleykum selam

062. Sure - CUMA Suresi....:MEDINE'DE INMISTIR; 11 (ONBIR) ÂYETTIR.

4. BU, ALLAH'IN LÜTFUDUR. ONU DILEDIGINE VERIR. ALLAH BÜYÜK LÜTUF SAHIBIDIR.

hakında bilgi bu kadar bulabildim.

soru hakımı sana bırakıyorum sevvalmina abla .

sevvalmina

Kayıtlı Kullanıcı

kabe_yolcusu yazdı:
v.aleykum selam

062. Sure - CUMA Suresi....:MEDINE'DE INMISTIR; 11 (ONBIR) ÂYETTIR.

4. BU, ALLAH'IN LÜTFUDUR. ONU DILEDIGINE VERIR. ALLAH BÜYÜK LÜTUF SAHIBIDIR.

hakında bilgi bu kadar bulabildim.

soru hakımı sana bırakıyorum sevvalmina abla .

allah razı olsun kardeşim ama sen sorsan daha güzel olur sanki ne dersin.:)

kabe_yolcusu

Kayıtlı Kullanıcı

s.aleykum hayırlı cumalar ben size cuma namazının nasıl olduğunu anlatıcam peygamber efendimiz (s.a.v ) miracta gördüğü yaşadığı hasiseleri anlatan kitaptan alıntı yaparak yazıyorum.sadevce cuma namazının nasıl olduğunu anlatıyorum.
Arapçadan Osmanlıcaya sonrada Türkçeye Mearicü’n-Nübüvve adlı eserin sadece Mirac içerir. Yazan: Muinüd-din Muhammed Emin Hirevi

Cebrail aleyhisselam elimi tutup,beni Beytü'l-Mamür'a ****ürdü ve dediki : (Ya Resülllah !... Burda imam ol.Melekler sana uysunlar) .Orada iki rek'at namaz kıldım.Yedi kat gök halkı iktida ettiler.Bu cemaiti görünce,hatırıma geldi ki,ümmetinde böyle cemaat olsalar.Her gizli aşikarı bilen Allahü teala kalbimde ki düşünceyi görüp buyurdu ki : ( Ya Muhammed! Senin ümmetinde böyle cemaat olsalar gerekir) İşte cuma namazı böyle olur.

kabe_yolcusu

Kayıtlı Kullanıcı

ALLAH HER SAHSI, ANCAK GÜCÜNÜN YETTIGI ÖLÇÜDE MÜKELLEF KILAR. HERKESIN KAZANDIGI (HAYIR) KENDINE, YAPACAGI (SER) DE KENDINEDIR. RABBIMIZ! UNUTURSAK VEYA HATAYA DÜSERSEK BIZI SORUMLU TUTMA. EY RABBIMIZ! BIZDEN ÖNCEKILERE YÜKLEDIGIN GIBI BIZE DE AGIR BIR YÜK YÜKLEME. EY RABBIMIZ! BIZE GÜCÜMÜZÜN YETMEDIGI ISLER DE YÜKLEME! BIZI AFFET! BIZI BAGISLA!

hangi sürede hangi ayette ve biraz bilgi ...

sevvalmina

Kayıtlı Kullanıcı

bakara suresi 286.ayet

Medine'de inmiştir. 286 ayettir. Kur'an'ın en uzun süresidir. Adını, 67-71. ayetlerde yahudilere kesmeleri emredilen sığırdan alır. Yalnız 281.ayeti Veda Haccında Mekke'de inmiştir. İnanca, ahlaka, ve hayat nizamına dair hükümlerin önemli bir kısmı bu sürede yer almıştır.

kabe_yolcusu

Kayıtlı Kullanıcı

sevvalmina yazdı:
bakara suresi 286.ayet

Medine'de inmiştir. 286 ayettir. Kur'an'ın en uzun süresidir. Adını, 67-71. ayetlerde yahudilere kesmeleri emredilen sığırdan alır. Yalnız 281.ayeti Veda Haccında Mekke'de inmiştir. İnanca, ahlaka, ve hayat nizamına dair hükümlerin önemli bir kısmı bu sürede yer almıştır.

doğrudur abla sorunu sorabilirsin ...

nuresma

Kayıtlı Kullanıcı

selamun aleykum cumanız mübarek olsun kardeşlerim. ben de bir soru sorayım:
kafirlerin peygamber(sav) den pınar akıtmak,gökyüzünü üstlerin eparça parça düşürmesi, meleklerin kefil gelmesi gibi istekleri karşısında hangi surenin hangi ayetleri nazil olmuştur?

Bu konuyu görüntüleyen kişiler

Üst Alt