Neler Yeni

Hoşgeldiniz İslami Forum Sayfası

Tüm özelliklerimize erişmek için şimdi bize katılın. Kaydolduktan ve oturum açtıktan sonra, konular oluşturabilir, mevcut konulara yanıtlar gönderebilir, diğer üyelerinize itibar kazandırabilir, kendi özel mesajınızı edinebilir ve çok daha fazlasını yapabilirsiniz. Ayrıca hızlı ve tamamen ücretsizdir, peki ne bekliyorsunuz?
Blue
Red
Green
Orange
Voilet
Slate
Dark

"KUR'AN-I KERİM'İ NE KADAR TANIYORUZ. (13 Kullanıcı)

mtekik

Kayıtlı Kullanıcı
Web Sitesi
islamiportal.net
RE: "KUR'AN-I KERİM'İ NE KADAR TANIYORUZ.

S.A.
SORUMUZ ŞU
Rivayete göre Bilal, Suheyb, Salim, Mehca ve Habbab gibi yoksul sahabiler, Hz. Peygamberin yarımlarıyla geçinirlerdi. Resulallah s.a.v. onlara verilecek bir şeyi olmadığı zaman, mecburiyetten ötürü söyleyecek bir söz bulamaz, yüzünü başka tarafa çevirir, fakat onların ihtiyaçlarını gidermek için Cenabı Hakkın kendisine imkan vermesini dilerdi. İşte bu ayeti kerimede Resulallah'a bu gibi insanlara birşeyler veremeyecek bile olsai hiç olmazssa <<Allah c.c., bizede, sizede bol rızık versin.>> <<Allah c.c. sizleri mesut ve müreffeh kılsın>> gibi sözlerle onların gönüllerini alması gerektiğini hatırlatır.

Bu ayet hangisidir ve hangi surede geçmektedir.

k.s.e.o.

mtekik

Kayıtlı Kullanıcı
Web Sitesi
islamiportal.net

S.A. ARKADAŞLAR,
FORUMU AÇTIĞIMIZDAN BU YANA TAM 1 AY GERİDE KALDI. ALLAH KATILAN VE OKUYAN ARKADAŞLARIMIZDAN RAZI OLSUN, İNŞALLAH AMACIMIZA ULAŞMIŞIZDIR, BEN KENDİ ADIM ÇOK FAYDALI OLDU KANAATİNDEYİM.
FORUMUMUZUN AY-İ DEVRİSYESİ MÜNASEBETİYLE BİR ANKET YAPMAYI DÜŞÜNDÜM VE FORUMUMUZA SORU, CEVAP VE YORUMLARI İLE ZENGİNLİK KAZANDIRAN ARKADAŞLARIN LİSTESİNİ YAPTIM.
LİSTEMİZ SADECDE ANKET AMAÇLIDIR, HEDİYE, PROMOSYON V.S. AMAÇLI DEĞİLDİR!!!!!!

ŞİMDİ LİSTEMİZİ AÇIKLAYALIM ,

1- TUGBA_M ABLAMIZ 80 SORU-CEVAP
2- SEVVALMİNA ABLAMIZ 71 SORU-CEVAP

3- FERİT ABİMİZ 62 SORU-CEVAP
4- FATMA ERGÜN ABLAMIZ 27 SORU-CEVAP
5- ZERDA ABLAMIZ 26 SORU-CEVAP
MUSTAFA XTAR ABİMİZ 26 SORU-CEVAP
6- NURESMA ABLAMIZ 21 SORU-CEVAP
7- KABE_YOLCUSU KARDEŞİMİZ 18 SORU-CEVAP
8- BEZMİ SAFA ABLAMIZ 11 SORU CEVAP
9- İSLAMİ ATALAY KARDEŞİMİZ 4 SORU-CEVAP
10-İMAN KARDEŞİMİZ 3 SORU-CEVAP
TEBESSUMD KARDEŞİMİZ 3 SORU-CEVAP
SERKAN_25 KARDEŞİMİZ 3 SORU-CEVAP
11-ANAMAYA KARDEŞİMİZ 2 SORU-CEVAP
BABA431 KARDEŞİMİZ 2 SORU-CEVAP
ECMEL 55 KARDEŞİMİZ 2 SORU-CEVAP
12-TULAY06 KARDEŞİMİZ 1 SORU-CEVAP
ENİSCACK KARDEŞİMİZ 1 SORU-CEVAP
DUN_SURGUN_YA KARDEŞİMİZ 1 SORU-CEVAP
AVUKAT KARDEŞİMİZ 1 SORU-CEVAP
AKBERZAH KARDEŞİMİZ 1 SORU-CEVAP
MEDİNA KARDEŞİMİZ 1 SORU-CEVAP
TEZH KARDEŞİMİZ 1 SORU CEVAP
FİDAN KARDEŞİMİZ 1 SORU-CEVAP
TOPLAM 369 SORU-CEVAP

ALLAH C.C. HEPİNİZDEN DE RAZI OLSUN. İNŞALLAH BU AY DAHA VERİMLİ OLUR.
NİYET HAYIR, AKIBET HAYIR

K.S.E.O.

sevvalmina

Kayıtlı Kullanıcı

allah(cc) razı olsun bende kendime bilmediğim şeyleri öğrendiğimi söyliyebilirim bence bundan güzelde hediye olamaz heralde ben öyle düşünüyorum bilgilerimizin artmasına vesile oldun abi allahım razı olsun.

mtekik

Kayıtlı Kullanıcı
Web Sitesi
islamiportal.net

sevvalmina yazdı:
allah(cc) razı olsun bende kendime bilmediğim şeyleri öğrendiğimi söyliyebilirim bence bundan güzelde hediye olamaz heralde ben öyle düşünüyorum bilgilerimizin artmasına vesile oldun abi allahım razı olsun.

allah c.c. hepimizden razı olsun ki, bizleri böyle kutsal bir davada bire araya getirdi.
inşallah aynı şevkle çalışmalarımıza devam edelim.

k.s.e.o.

tugba_m

Kayıtlı Kullanıcı

Bu forumdan ve Sorularla dinimizi öğrenelim mi* Forumundan o kadar çok şey öğrendim ki.Buna Allahın izniyle sen vesile oldun abim.Allah razı olsun senden.Sevvalmine kardeşimede katılıyorum biz buradan öyle güzel şeyler öğrendik ki bu dünyanın en güzel hediyesi bence.
Bu arada ben yoktum kaç gündür.Son sorunun cevabını araştırdım biraz ama bulamadım abi.Cevap verecek olan yoksa cevapla istersen merak ettim....
Birinci olduğum içinde çok mutlu oldum ayrıca...Teşekkür ederim :) :) :)

sevvalmina

Kayıtlı Kullanıcı

tugba_m yazdı:
Bu forumdan ve Sorularla dinimizi öğrenelim mi* Forumundan o kadar çok şey öğrendim ki.Buna Allahın izniyle sen vesile oldun abim.Allah razı olsun senden.Sevvalmine kardeşimede katılıyorum biz buradan öyle güzel şeyler öğrendik ki bu dünyanın en güzel hediyesi bence.
Bu arada ben yoktum kaç gündür.Son sorunun cevabını araştırdım biraz ama bulamadım abi.Cevap verecek olan yoksa cevapla istersen merak ettim....

gerçekten çok güzel allahım inşallah devamını nasip eder inanın burdaki kimseyi tanımıyorum ama herkesi çok seviyorum.

tugba_m

Kayıtlı Kullanıcı

sevvalmina yazdı:
tugba_m yazdı:

gerçekten çok güzel allahım inşallah devamını nasip eder inanın burdaki kimseyi tanımıyorum ama herkesi çok seviyorum.

Allah razı olsun kardeşim bende gerçekten hepinizi çok seviyorum.Tanımaya gerek yokki biz birbirimizi görünüşümüz yada kişiliğimize göre değil paylaştığımız güzel bilgiler için seviyoruz öyle değilmi?

mtekik

Kayıtlı Kullanıcı
Web Sitesi
islamiportal.net

tugba_m yazdı:

S.A. ABLAM,
GERÇEKTEN ŞU AN DAHA ÇOK MUTLUYUM. ÇÜNKÜ BİRŞEYLER ÖĞRETTİK VE ÖĞRENDİK VE DAHA BİR SÜRÜ ÖĞRENİLECEK KONU BİZİ BEKLİYOR.

O HALDE BENDE HEDİYE OLARAK SON SORUMUN CEVABINI VERİYORUM. AMA SORU SORMA HAKKINI SİZE VERİYORUM.

mtekik

Kayıtlı Kullanıcı
Web Sitesi
islamiportal.net

mtekik yazdı:
S.A.
SORUMUZ ŞU
Rivayete göre Bilal, Suheyb, Salim, Mehca ve Habbab gibi yoksul sahabiler, Hz. Peygamberin yarımlarıyla geçinirlerdi. Resulallah s.a.v. onlara verilecek bir şeyi olmadığı zaman, mecburiyetten ötürü söyleyecek bir söz bulamaz, yüzünü başka tarafa çevirir, fakat onların ihtiyaçlarını gidermek için Cenabı Hakkın kendisine imkan vermesini dilerdi. İşte bu ayeti kerimede Resulallah'a bu gibi insanlara birşeyler veremeyecek bile olsai hiç olmazssa <<Allah c.c., bizede, sizede bol rızık versin.>> <<Allah c.c. sizleri mesut ve müreffeh kılsın>> gibi sözlerle onların gönüllerini alması gerektiğini hatırlatır.

Bu ayet hangisidir ve hangi surede geçmektedir.

k.s.e.o.

S.A.
ARADIĞIMIZ SURE: İSRÂ SURESİ
AYET : 28
MEALİ : BİSMİLLÂHİRRAHMÂNİRRAHİM,
" EĞRE RABBİNDEN UMDUĞUN (BEKLEMEK DURUMUNDA OLDUĞUN) BİR RAHMET İÇİN ONLARIN YÜZLERİNE BAKAMIYORSAN, HİÇ OLMAZSA KENDİLERİNE GÖNÜL ALICI BİR SÖZ SÖYLE."

K.S.E.O.

mtekik

Kayıtlı Kullanıcı
Web Sitesi
islamiportal.net

S.A.
SORUNUZU BEKLİYORUM ARKADAŞLAR,

mtekik

Kayıtlı Kullanıcı
Web Sitesi
islamiportal.net

mtekik yazdı:
S.A. ARKADAŞLAR,
FORUMU AÇTIĞIMIZDAN BU YANA TAM 1 AY GERİDE KALDI. ALLAH KATILAN VE OKUYAN ARKADAŞLARIMIZDAN RAZI OLSUN, İNŞALLAH AMACIMIZA ULAŞMIŞIZDIR, BEN KENDİ ADIM ÇOK FAYDALI OLDU KANAATİNDEYİM.
FORUMUMUZUN AY-İ DEVRİSYESİ MÜNASEBETİYLE BİR ANKET YAPMAYI DÜŞÜNDÜM VE FORUMUMUZA SORU, CEVAP VE YORUMLARI İLE ZENGİNLİK KAZANDIRAN ARKADAŞLARIN LİSTESİNİ YAPTIM.
LİSTEMİZ SADECDE ANKET AMAÇLIDIR, HEDİYE, PROMOSYON V.S. AMAÇLI DEĞİLDİR!!!!!!

ŞİMDİ LİSTEMİZİ AÇIKLAYALIM ,

1- TUGBA_M ABLAMIZ 80 SORU-CEVAP
2- SEVVALMİNA ABLAMIZ 71 SORU-CEVAP

3- FERİT ABİMİZ 62 SORU-CEVAP
4- FATMA ERGÜN ABLAMIZ 27 SORU-CEVAP
5- ZERDA ABLAMIZ 26 SORU-CEVAP
MUSTAFA XTAR ABİMİZ 26 SORU-CEVAP
6- NURESMA ABLAMIZ 21 SORU-CEVAP
7- KABE_YOLCUSU KARDEŞİMİZ 18 SORU-CEVAP
8- BEZMİ SAFA ABLAMIZ 11 SORU CEVAP
9- İSLAMİ ATALAY KARDEŞİMİZ 4 SORU-CEVAP
10-İMAN KARDEŞİMİZ 3 SORU-CEVAP
TEBESSUMD KARDEŞİMİZ 3 SORU-CEVAP
SERKAN_25 KARDEŞİMİZ 3 SORU-CEVAP
11-ANAMAYA KARDEŞİMİZ 2 SORU-CEVAP
BABA431 KARDEŞİMİZ 2 SORU-CEVAP
ECMEL 55 KARDEŞİMİZ 2 SORU-CEVAP
12-TULAY06 KARDEŞİMİZ 1 SORU-CEVAP
ENİSCACK KARDEŞİMİZ 1 SORU-CEVAP
DUN_SURGUN_YA KARDEŞİMİZ 1 SORU-CEVAP
AVUKAT KARDEŞİMİZ 1 SORU-CEVAP
AKBERZAH KARDEŞİMİZ 1 SORU-CEVAP
MEDİNA KARDEŞİMİZ 1 SORU-CEVAP
TEZH KARDEŞİMİZ 1 SORU CEVAP
FİDAN KARDEŞİMİZ 1 SORU-CEVAP
TOPLAM 369 SORU-CEVAP

ALLAH C.C. HEPİNİZDEN DE RAZI OLSUN. İNŞALLAH BU AY DAHA VERİMLİ OLUR.
NİYET HAYIR, AKIBET HAYIR

K.S.E.O.
B):****:**** SORULAR NERDE YA.

sevvalmina

Kayıtlı Kullanıcı

abi yoğunum kusurabakmayın ama soru sorıyım :
Hayır, biz onları bildikleri şeyden yarattık.

hangi surededir ve sure hakkında bilgi

bezmi safa

Kayıtlı Kullanıcı

sevvalmina yazdı:
abi yoğunum kusurabakmayın ama soru sorıyım :
Hayır, biz onları bildikleri şeyden yarattık.

hangi surededir ve sure hakkında bilgi

:(:(:(:( ARAŞTIRIYORUM AMA BULAMIYORUM:(

mtekik

Kayıtlı Kullanıcı
Web Sitesi
islamiportal.net

BEN BULDUM
KATILIMI ARTTIRMAK İÇİN AÇIKLAMIYORUM

sevvalmina

Kayıtlı Kullanıcı

biraz daha arayın bulucaksınız.abi sende açıklama

tugba_m

Kayıtlı Kullanıcı

Ben buldum galiba...
Me'aric suresi 39. ayet.

sevvalmina

Kayıtlı Kullanıcı

evet arkadaşım bildin :)

tugba_m

Kayıtlı Kullanıcı

Kur'an-ı Kerimde Kumar ile ilgili ayetleri yazabilirmiyiz arkadaşlar..

bezmi safa

Kayıtlı Kullanıcı

BAKARA SURESİ 219.AYET Sana içkiyi ve kumarı sorarlar. De ki: "Onlarda hem büyük günah, hem de insanlar için (bazı zahiri) yararlar vardır. Ama günahları yararlarından büyüktür." Yine sana Allah yolunda ne harcayacaklarını soruyorlar. De ki: "İhtiyaçtan arta kalanı."

MAİDE SURESİ 90.AYETEy iman edenler! (Aklı örten) içki (ve benzeri şeyler), kumar, dikili taşlar ve fal okları ancak, şeytan işi birer pisliktir. Onlardan kaçının ki kurtuluşa eresiniz.

MAİDE SURESİ 91AYETŞeytan, içki ve kumarla, ancak aranıza düşmanlık ve kin sokmak; sizi Allah'ı anmaktan ve namazdan alıkoymak ister. Artık vazgeçiyor musunuz

mtekik

Kayıtlı Kullanıcı
Web Sitesi
islamiportal.net

S.A. BENDE BAKARA 219 VE MAİDE 90 DİYECEKTİM Kİ, ABLAM HIZLI DAVRANMIŞ,
BENDE BARİ FİZİLAL-İL KURAN KAYNAĞINDAN TEFSİRLERİNİ YAZAYIM.

BİSMİLLÂHİRRAHMÂNİRRAHİM,

BAKARA 219/a- Sana içki ve kumar hakkında soru sorarlar. De ki; Onların ikisinde de büyük günah vardır. İnsanlara bazı yararları varsa da günahları yararlarından büyüktür. Sana Allah yolunda ne vereceklerini sorarlar. De ki; "ihtiyaçlarınızdan artakalanını verin': Allah size ayetlerini bu şekilde açıklıyor ki düşünesiniz.

Bu ayetin indiği zamana kadar, içki ve kumarı yasaklayan bir ayet inmemişti. Fakat Kur'an-ı Kerim'in hiçbir yerinde bu iki kötü alışkanlığın helâl olduğunu söyleyen bir hüküm de yoktu.

Yüce Allah yeni oluşmakta olan bu müslüman cemaati elinden tutarak onu adım adım istediği yolda ilerletiyor, onu kendisi için tasarladığı misyona uygun olarak yapılandırıyordu. Bu önemli misyon, bu büyük görev, insanın kendini içki ve kumar yolunda harcaması ile bağdaşmazdı; ömrü, bilinci ve enerjiyi amaçsız insanların eğlencelerinde boşu boşuna tüketmekle bağdaşmazdı. Çünkü sözkonusu amaçsız kimseler nefislerine haz veren şeyler ile oyalanır, peşlerinden bir an bile ayrılmayan serserilik ve sorumsuzluk, kendilerini içki ile sarhoş olmaya ve kumarla oyalanmaya daldırır. Kimi zaman da bu zavallıları kovalayan kör nefisleri olur. Onlar da kendilerinden kaçarak içkinin ve kumarın kucağına atılırlar. Tıpkı cahiliye toplumunda yaşayan sıradan insanların yaptıkları gibi. Bu dün böyle idi, bugün de böyledir, yarın da böyle olacaktır. Yalnız İslâm, insan nefsine yönelik eğitim metodu uyarınca bu konuda yavaş, soğukkanlı ve zorlamacılıktan uzak adımlar ile ilerliyordu.

Bu ayet-i kerime içki ve kumar yasağı konusunda atılmış ilk adımdır. Burada önemli bir noktaya kısaca değinmek istiyoruz. Maddî nesneler ve davranışlar her zaman mutlak anlamda, katıksız biçimde kötü olmayabilirler. Şu dünya üzerinde iyilik, kötülükle ve kötülük de iyilikle karışık olarak bulunur. Fakat herhangi bir nesnenin ya da davranışın helâl ya da haram olmasının ekseni, kriteri, iyiliğin ve kötülüğün baskın olup olmamasıdır. Buna göre içkinin ve kumarın günahı, zararı, yararından daha ağır bastığına göre bu durum bir yasaklama, bir haram sayma gerekçesi oluşturur. Böyle olmakla birlikte bu ayette açık bir yasaklama ve haram sayma hükmüne yer verilmemiştir.

MAİDE SURESİ
MAİDE 90- Ey müminler, içki, kumar, anıt taşlarına fal okları şeytan işi iğrençliklerdendir, bunlardan uzak durun ki, kurtuluşa eresiniz.

MAİDE 91- Şeytan içki ve kumar yolu ile aranıza kin ve düşmanlık tohumları ekmek, sizi Allah'ı anmaktan ve namazdan alıkoymak ister. Artık bunlara son veriyorsunuz değil mi?
Ömer b. Hattab (Allah ondan razı olsun) dedi ki; "Allah'ım içki konusunda içimizi rahatlatacak bir açıklama yap" (Herhalde Hz. Ömer'in (r.a), insanın içini rahatlatacak bir açıklama arzusunu kamçılayan Nahl suresinin ayetidir. Kendisinin de belirttiği gibi Ömer, cahiliye döneminde içki içen bir adamdı. Bu da içki kullanma alışkanlığının cahili toplumda, köklü bir alışkanlık, olduğunu göstermektedir.) Bunun üzerine Bakara sûresinin şu ayeti gönderildi: "Sana içki ve kumar hakkında soru soruyorlar. De ki, onların ikisinin de büyük günahı vardır. İnsanlara bazı yararları varsa da günahları yararlarından büyüktür." Ömer çağırıldı ve kendisine bu ayet okundu. Ömer yine: "Allah'ım içki konusunda içimizi rahatlatacak bir açıklama yap". dedi. Ardından Nisa sûresindeki şu ayet gönderildi: "Ey müminler, sarhoş olduğunuz halde namaza yaklaşmayın." Ömer yine çağırıldı ve kendisine bu ayet de okundu. Bu sefer de Ömer: "Allah'ım içki konusunda içimizi rahatlatacak bir açıklama yap" dedi. Arkasından Maide sûresindeki şu ayet indi. "Şeytan, içki ve kumar yolu ile aranıza kin ve düşmanlık tohumları ekmek, sizi Allah'ı anmaktan ve namazdan alıkoymak ister. Artık bunlara son veriyorsunuz değil mi?" Bunun üzerine Ömer: "Son verdik, son verdik" diye, bu ilahi çağrıya içtenlikle katıldığını dile getirdi. (Ashabus Sünen)

Hicretin üçüncü senesinde, Uhud savaşından sonra indirilen içkiyi yasaklayıcı ayetlerden sonra, Medine sokaklarında dolaşıp: "Ey ahali,artık içki haram kılınmıştır" diye, bağırılmasından başka bir şeye ihtiyaç kalmamıştı... Bunun üzerine, elinde bardağı olan onu kırdı, ağzında bir yudum içki olan onu geri tükürdü. Şarap fıçıları kırıldı, içki şişeleri kırıldı. Böylece sarhoşluk ve içki kullanımı yokmuş gibi halledildi!

Şimdi de Kur'an'ın sunuş tarzına; eğitim ve yönlendirme yöntemini kapsayan metoduna bir göz atalım:

"Ey müminler, içki, kumar, anıt taşları ve fal okları şeytan işi iğrençliklerdendir, bunlardan uzak durunuz ki, kurtuluşa eresiniz. Şeytan, içki ve kumar yolu ile aranıza kin ve düşmanlık tohumları ekmek, sizi Allah'ı anmaktan ve namazdan alıkoymak ister. Artık bunlara son veriyorsunuz değil mi? Allah'a ve peygambere itaat edin, Onlara karşı gelmekten sakının. Eğer bu direktife sırt çevirirseniz, bilin ki, Peygamberimizin görevi sadece açıkça duyurmaktır."

Bu ayetler, bu bölümün alışılagelen hitap şekliyle başlıyor: "Ey müminler"...

Bir taraftan müminlerin kalplerini harekete geçirmek, öbür taraftan bu imanın zorunlu sonucu olan, bağlılık ve itaat eylemini hatırlatmak için...

Bu etkili hitaptan sonra, net ve açık bir biçimde ifade edilen kesin bir hüküm yer alıyor:

"İçki, kumar, anıt taşları ve fal okları şeytan işi iğrençliklerdendir."

Bunların hepsi, Allah'ın helâl kıldığı "tertemiz nimetler" sıfatıyla uyuşmayan kirli işlerdir. Ve bunlar şeytan işidir... Şeytan ise insanın tarihi düşmanıdır. Müminin, bir işten duygusal olarak nefret etmesi, psikolojik olarak tiksinmesi, fıtrat olarak ondan ürküp kaçması, korkarak ondan uzaklaşması ve ondan sakınması için, bu işin şeytan işi olduğunu öğrenmesi yeterlidir!

İşte bu esnada, kurtuluş umudu ile birlikte yasak konuyor. Bu aynı zamanda, derin psikolojik duyguları harekete geçiren bir dokunuştur:

"Bunlardan uzak durunuz ki, kurtuluşa eresiniz."

Bundan sonra ayet-i kerime, bu pisliğin gerisinde bulunan şeytanın planını açıklamaya geçiyor:

"Şeytan içki ve kumar yolu ile aranıza kin ve düşmanlık tohumları ekmek sizi Allah'ı anmaktan ve namazdan alıkoymak ister."

Böylece müslümanın gönlünde; şeytanın hedefi, tuzağının amacı, iğrençliğinin yolu aydınlanmış oluyor... Bu hedef, içki ve kumar yolu ile müslümanların arasında, kin ve düşmanlık tohumlarını ekmektir. Aynı şekilde, "iman edenleri" Allah'ı anmaktan ve namazdan alıkoymaktır bu. Öyleyse bu, ne korkunç bir hile...

Şeytanın güttüğü bu hedefler, birer realitedir. Müslümanlar bu gerçekleri, gerçeğin kendisi olan ilahi ifadeler aracılığıyla tasdik ettikten sonra, realiteler dünyasında da onları görebilirler. Şeytanın, içki ve kumar yolu ile insanlar arasına kin ve düşmanlık tohumunu nasıl ektiğini görmek için, uzun bir araştırmaya gerek yoktur. İçki, insanın aklını başından alır, etini ve kanını bir sel gibi harekete geçirir, şehevi arzu ve isteklerini alevlendirir. Çoğunlukla içkiye arkadaş olan kumar ise, insanın gönlünde binbir çeşit kin ve hüsran duygusu bırakır. Çünkü, kumarda kaybeden kişi, gözlerinin önünde malını elinden alana ister-istemez kin besleyecektir. Malını bir ganimet olarak alıp ****üren kumarcıya, kaybeden adam, elbette ki kahrolacaktır. Bu işlerin yapıları gereği olarak, kin ve düşmanlığı harekete geçirmesi normaldir. Meseleye oldukça yüzeysel olarak bakan birtakım kimselerin, bu tür biraraya gelişleri; dostluk ve mutluluğun bir parçası olarak algılamaya çalışmaları boşunadır. Zira bu işler, birbirine dost olan imanları çatışma ve patlama alanlarında karşı karşıya getirmektedir.

Allah'ı anmaktan ve namazdan alıkoymaya gelince; bunların ikisi üzerinde düşünmeye bile gerek yoktur. İçki herşeyi unutturur. Kumar da alıkoyar. Kumarcılara göre, kumarcının aklı ile sarhoşun aklı arasında fark yoktur. Kumarcının alemi de sarhoşun alemi gibi, içki masalarını, kadehleri ve kumar oyununu aşmaz!

Şeytanın iğrenç hedefini belirten bu işaret, amacına ulaşıp, "iman edenlerin" kalplerini uyarmak ve onları harekete geçirmek istediğinde bir soruya yer veriliyor. Bu öyle bir sorudur ki, onu, Hz. Ömer'in bu ayeti dinlediği sırada verdiği cevaptan başka biçimde cevaplamak mümkün değil:

"Artık bu işlere son veriyorsunuz değil mi?"

Ömer hiç beklemeden cevap verir: "Son verdik, son verdik"

Bu konuyu görüntüleyen kişiler

Üst Alt