Neler Yeni

Hoşgeldiniz İslami Forum Sayfası

Tüm özelliklerimize erişmek için şimdi bize katılın. Kaydolduktan ve oturum açtıktan sonra, konular oluşturabilir, mevcut konulara yanıtlar gönderebilir, diğer üyelerinize itibar kazandırabilir, kendi özel mesajınızı edinebilir ve çok daha fazlasını yapabilirsiniz. Ayrıca hızlı ve tamamen ücretsizdir, peki ne bekliyorsunuz?
Blue
Red
Green
Orange
Voilet
Slate
Dark

KUR'AN-I KERİM'İ NE KADAR TANIYORUZ-2 (14 Kullanıcı)

tugba_m

Kayıtlı Kullanıcı
RE: KUR'AN-I KERİM'İ NE KADAR TANIYORUZ-2

ya bi tutturamadık zaten hepiniz burda oluyosunuz ben olmuyorum.Ben oluyorum siz yoksunuz.Mehmet abi,ferit,sen....

-Esmani-

Kayıtlı Kullanıcı
Web Sitesi
islamtarihim.com

Kuranı kaleme alan katip sahabeler kimlerdir.

mtekik

Kayıtlı Kullanıcı
Web Sitesi
islamiportal.net

m_muaz yazdı:
S.A.

HAYIRLI SABAHLAR..

Kur an ı Kerim de yer alan bazı surelerin iki veya daha fazla isimleri vardır.
Bunlardan biri de Mü min suresidir. Mü min suresinin diğer ismi nedir?

A.S. KARDEŞİM
SORUN ARADA KAYNAMIŞ ZANNEDERSEM

BEN CEVAPLAYAYIM İNŞALLAH.

Sûrenin genel kabul gören adı, 1. âyette geçen ve müteakip âyetlerde seçkin özellikleri anlatılan "inananlar" anlamındaki Mü'nıinûn'dur. Nitekim Abdullah b. Sâib isimli sahâbîden gelen bir rivayet, sûrenin Hz. Peygamber döneminde de bu adla anıldığını göstermektedir.[2] Ayrıca ilk kelimesinden dolayı nadiren Kad cflaha ve Felah isimleriyle de anılmıştır.

K.S.E.O.

mtekik

Kayıtlı Kullanıcı
Web Sitesi
islamiportal.net

S.A.
MUAZ KARDEŞ SORUNUN CEVABINI TEKRAR VERİYORUM.

GAFİR SURESİ DOĞRUMU ACABA.
K.S.EO.

m_muaz

Kayıtlı Kullanıcı

mtekik yazdı:
S.A.
MUAZ KARDEŞ SORUNUN CEVABINI TEKRAR VERİYORUM.

GAFİR SURESİ DOĞRUMU ACABA.
K.S.EO.

DOĞRUDUR ABİ ALLAH RAZI OLSUN....

mtekik

Kayıtlı Kullanıcı
Web Sitesi
islamiportal.net

S.A.
SORUMU SORUYORUM

ALLAH C.C. NUN İPİNE SARILMAK HANGİ SURENİN KAÇINCI AYETİDİR.
VED E BU AYETTEN NE ANLAMAMIZ GEREK.
K.S.E.O.

mtekik

Kayıtlı Kullanıcı
Web Sitesi
islamiportal.net

m_muaz

Kayıtlı Kullanıcı

mtekik yazdı:
S.A.
SORUMU SORUYORUM

ALLAH C.C. NUN İPİNE SARILMAK HANGİ SURENİN KAÇINCI AYETİDİR.
VED E BU AYETTEN NE ANLAMAMIZ GEREK.
K.S.E.O.

s.a
abi

Al-i İmran Suresinin 103'üncü ayeti şöyledir:

"Hep birlikte Allah'ın ipine sımsıkı sarılın. Parçalanıp ayrılmayın. Allah'ın üzerinizdeki nimetini düşünün. Hani siz birbirinize düşmanlar idiniz de, O, kalplerinizi birleştirmişti. İşte O'nun (bu) nimeti sayesinde kardeşler olmuştunuz. Yine siz, bir ateş çukurunun tam kenarında iken oradan da sizi O kurtarmıştı. İşte Allah size âyetlerini böyle apaçık bildiriyor ki, doğru yola eresiniz."

Bu ayette geçen "Allah'ın ipi" ifadesi, Kur'an müfessirleri tarafından "Allah'ın kitabı, dini" şeklinde anlaşılmıştır. Ayette geçen "Bir ateş çukurunun kenarında idiniz" ifadesindeki mecaz da, Kur'an'ın edebi icazında, bu çukurdan kurtarmak için bir ip uzatmak mecazını beraberinde getirmiştir.

Kur'andaki "İ'tisam bi hablillah - Allah'ın ipine sarılmak" ifadesi çokça bilinir ve çokça hatırlanır. "İ'tisam billah" şeklindeki "Allah'a sarılın" anlamına gelen ifade ise çokça bilinmez, hatta bilinse bile kimi zaman "Allah'ın ipine sarılın" gibi tercüme edilerek yaklaşılır. Oysa kelam-ı ilahide kelimeler seçilmiş ve birkaç yerde "Allah'a sarılın" şeklinde, bazan da "O'na sarılırlar" şeklinde zikredilmiştir.

Şu ayetler "İ'tisam billah - Allah'a sarılma" ifadesinin yer aldığı Kur'an ayetleridir:

"Size Allah'ın ayetleri okunmakta ve O'nun Elçisi de aranızda iken nasıl inkar edersiniz? Kim Allah'a sarılırsa muhakkak ki o, doğru yola iletilmiştir. (Ali İmran, 101)

"Ancak tevbe edenler, dürüst ve erdemlice yaşayanlar, Allah'a sımsıkı sarılanlar ve yalnız O'na yürekten inanıp bağlananlar hariç: Zira bunlar müminlerle birlikte olacaklardır ve zamanı geldiğinde Allah bütün müminlere büyük bir mükafat bahşedecektir. (Nisa, 146)

"Allah'a inanıp O'na sımsıkı sarılanları (Allah), kendisinden bir rahmet ve lutfa sokacak ve kendisine varan dosdoğru yola iletecektir. (Nisa, 175)

"Allah uğrunda, hakkını vererek cihad edin. O, sizi seçti; din hususunda üzerinize hiçbir zorluk yüklemedi; babanız İbrahim'in dininde (de böyleydi). Peygamberin size şahit olması, sizin de insanlara şahit olmanız için, O, gerek daha önce (gelmiş kitaplarda), gerekse bunda (Kur'an'da) size "müslümanlar" adını verdi. Öyle ise namazı kılın; zekatı verin ve Allah'a sımsıkı sarılın. O, sizin mevlanızdır. Ne güzel mevladır, ne güzel yardımcıdır! (Hacc, 78)

Aslında "Allah'ın ipine sımsıkı sarılmak" çağrısı da "Allah'a sarılmak" çağrısı da, mü'minlerin kafa karışıklığı yaşadığı, "parçalanıp ayrılma, fırka fırka olma" zamanlarının çağrısıdır. Bir anlamda "kafaları toparlama", "Allah'ın kitabında, dininde" buluşma, bütünleşme, kendine gelme çağrısıdır. Ayrıca böyle bir kafa karışıklığının dünya ve ebedi alemde insanı "Ateş çukuruna düşürme" tehlikesine işaret edilmektedir. Nitekim, Ali İmran Suresinin 103'üncü ayetinde "Allah'ın ipine sımsıkı sarılmak" ifadesi geçerken, yukarıya aldığımız 101'inci ayetinde "Allah'a sarılmak" ifadesi geçmekte, bu iki ayetin arasındaki 102'inci ayette ise şu çağrı yapılmaktadır.

"Ey iman edenler, Allah'tan nasıl korkup-sakınmak gerekiyorsa öylece korkup-sakının ve siz, ancak müslüman olmaktan başka (bir din ve tutum üzerinde) ölmeyin. Ancak Müslümanlar olarak can verin." (Ali İmran, 102)

Burada iki olmazsa olmaz hassasiyetin altı çiziliyor. :

1. Takva. Allah'ın sevgisinden kopma kaygısı, korkusu.

2. Hayatı, Müslüman olarak tamamlama, son nefesi Müslüman olarak verme duyarlılığı... İslam üzere hayatı tamamlayamamaktan endişe duymak.

İnsan, savruluş zamanlarında daha çok tutunma, sarılma ihtiyacı hisseder. Fırtınalar eser çevrenizde ve siz, sığınacak bir liman ararsınız ya da tutunacak bir dal, bir kopmaz ip, bir yıkılmaz sütun...

Aslında Kur'an'da "Allah'a sarılmak - Allah'ın ipine sarılmak" ifadelerinin geçtiği yerler, böyle bir savruluş ortamına veya ihtimaline dikkat çekilen yerlerdir.

Nitekim, Nisa - 146'daki "Allah'a sarılın" ifadesine gelinceye kadarki ayetlerde, kadim bir ruh sarsıntısı, kafa karışıklığı, iman zelzelesi demek olan "nifak hali - münafıklık"a karşı uyarılar yer almaktadır. Hatta Nisa - 136'ıncı ayette "Ey iman edenler!" diye başlamakta ve ardından "Allah'a, Peygamberine, Peygamberine indirdiği Kitab'a, ve daha önce indirdiği kitaba iman edin. Kim Allah'ı, meleklerini, kitaplarını, peygamberlerini ve ahiret gününü inkâr ederse sapıklığın en koyusuna düşmüş olur." denilmektedir. "İman eden"in "yeniden imana çağırılması"ndaki hikmeti düşündüğümüzde, "nifak ortamları"nın iman savruluşuna yol açtığını anlamamız ve bundan korunmak için tutunacak ve asla yıkılmayacak bir "Dost" aramamız anlamlı hale gelir

mtekik

Kayıtlı Kullanıcı
Web Sitesi
islamiportal.net

S.A. KARDEŞİM
SÜPER CEVAP
SORUNUDA ALALIM İNŞALLAH
K.S.E.O

m_muaz

Kayıtlı Kullanıcı

Halife Hz. Ebu Bekir in emriyle kitap haline getirilen Kur an ı Kerim i toplama komisyonunun başkanı olan
sahabe kimdir?

mtekik

Kayıtlı Kullanıcı
Web Sitesi
islamiportal.net

s.a. muaz kardeş

Zeyd b. Sâbit'e verilmiştir

k.s.e.o.

makinaci06

Kayıtlı Kullanıcı

m_muaz yazdı:
Halife Hz. Ebu Bekir in emriyle kitap haline getirilen Kur an ı Kerim i toplama komisyonunun başkanı olan
sahabe kimdir?
YAA AMA BU SAHABE SORULARININ YERİ BAŞKA YAZALIM MI CEVABI BURAYA.GERÇİ DAHA BULAMADIM AMA BULUCAM İNŞALLAH.

ADALETIMAHZA

Kayıtlı Kullanıcı
Web Sitesi
www.islamiportal.net

makinaci06 yazdı:
m_muaz yazdı:
sahabe kimdir?
YAA AMA BU SAHABE SORULARININ YERİ BAŞKA YAZALIM MI CEVABI BURAYA.GERÇİ DAHA BULAMADIM AMA BULUCAM İNŞALLAH.
HAKLISIN CANIM BENCE DE.GENELDE HEP AYET VEYA SURE SORUYORDUK.BENİM SAHABE BİLGİM YOK.O YÜZDEN KATILAMIYORUM.:(

m_muaz

Kayıtlı Kullanıcı

Avukat yazdı:
makinaci06 yazdı:
m_muaz yazdı:
sahabe kimdir?
HAKLISIN CANIM BENCE DE.GENELDE HEP AYET VEYA SURE SORUYORDUK.BENİM SAHABE BİLGİM YOK.O YÜZDEN KATILAMIYORUM.:(

AMA SORU KURAN I KERİMLE İLGİLİ KARDEŞLER...BEKLİYORUM İNŞ..

mtekik

Kayıtlı Kullanıcı
Web Sitesi
islamiportal.net

s.a.
kardeşimiz soruyu kuran la ilgili olduğu için buraya sormuştur kanaatimce.
hem kuranla ilgili bilmediklerimizi öğrenmek olduğuna göre maksat. inşallah faydalı olur.
k.s.e.o.

ADALETIMAHZA

Kayıtlı Kullanıcı
Web Sitesi
www.islamiportal.net

A.S.MTETİK KARDEŞ BEN SORMASINA BİR LAFIM OLAMAZ,SADECE BENİM HİÇ BİLMEDİĞİM BİR KONU ONDAN KATILAMADIĞIM İÇİN ÜZGÜN BİR YÜZ RESMİ KOYDUM.YOKSA SORU SANSÜRÜ KOYMAK NE HADDİMİZE.A.E.O.:p

mtekik

Kayıtlı Kullanıcı
Web Sitesi
islamiportal.net

S.A. ARKADAŞLAR,
DEMİN SORUMU YAZDIM AMA BAŞINA BİRŞEYLER GELMİŞ, YİNE SORUMU ÇALMIŞLAR. YA BUNU DAHA ÖNCEDE YAPTILARDI BANA. NEYSE BEN TEKRAR SORAYIM.

KURANI KERİMDE EVLENME İMKANI BULAMAYANLARLA İLGİLİ OLARAK GEÇEN AYETİ KERİME HANGİSİDİR.

K.S.E.O.

ADALETIMAHZA

Kayıtlı Kullanıcı
Web Sitesi
www.islamiportal.net

S.A NİSA SURESİ
25 - Sizden her kim hür mümin kadınları nikah edecek bir zenginliğe gücü yetmiyorsa, ona da ellerinizin altındaki mümin cariyelerinizden efendilerinin rızası ile nikahlamak var. Allah sizin imanınızı daha iyi bilir. Siz birbirinizdensiniz. O halde sahiplerinin izni ile ve mehirlerini örfe göre vermek suretiyle cariyelerden iffetli olan, zina etmeyen, dost da edinmeyenlerle evlenin. Evlendikten sonra bir fuhuş yaparlarsa, o vakit hür kadınlar hakkında gerekli bulunan cezanın yarısı kendilerine lazım gelir. Bu hükümler, içinizden günah işlemekten korkanlaradır. Sabretmeniz ise, sizin için daha hayırlıdır. Allah Gafûrdur, Rahimdir (çok bağışlayıcıdır, çok merhamet edicidir).

EMİN DEĞİLİM AMA BU OLABİLİR Mİ?

Bu konuyu görüntüleyen kişiler

Üst Alt