Neler Yeni

Hoşgeldiniz İslami Forum Sayfası

Tüm özelliklerimize erişmek için şimdi bize katılın. Kaydolduktan ve oturum açtıktan sonra, konular oluşturabilir, mevcut konulara yanıtlar gönderebilir, diğer üyelerinize itibar kazandırabilir, kendi özel mesajınızı edinebilir ve çok daha fazlasını yapabilirsiniz. Ayrıca hızlı ve tamamen ücretsizdir, peki ne bekliyorsunuz?
Blue
Red
Green
Orange
Voilet
Slate
Dark

Konu Evlilik Buyrun Sohbete (2 Kullanıcı)

nakşibendi

Kayıtlı Kullanıcı
Evet tam olark öyle doğru anlamışsınız. B)

İmam-ı Gazali hazretleri buyuruyor ki:
Peygamber efendimiz, bir hadis-i şerifinde, (İkiyüz yılından sonra, sizin en iyiniz, hafifülhâz olandır) buyurdu. Hafifülhâz nedir, dediklerinde, (Hanımı ve çocuğu olmayandır) buyurdu. (Ebu Ya’la)
Bişr-i Hafi, Bayezid-i Bistami, Ebül-Hüseyn Nuri [ve Rabia-i Adviyye] gibi büyük âlimler bekâr idi. Hicretin ikiyüz yılından sonra gelenler arasında, bunların ve bunlar gibi olanların şeref ve üstünlüklerini, bu hadis-i şerif bildirmektedir. (İhya)
İmam-ı Gazali hazretlerinin bu bildirdiklerine uyup, salih biri çıkmadıkça evlenmemelidir.
Bekâr olarak ölmekten de korkmamalıdır! Rabia-i Adviyye hazretlerine, Hasan-ı Basri hazretleri gibi evliya zatlar, evlenme teklifinde bulunduğu halde, bu hanım evliya evlenmemiş, bâkire olarak ölmeyi tercih etmiştir.

nakşibendi

Kayıtlı Kullanıcı
Evet tam olark öyle doğru anlamışsınız. B)

Cebriyye denilen bid’at fırkası, kaderi suçlar. Mutezile fırkası da, kaderin rolünü inkâr eder. Her şey takdir iledir. Kaderin, iyisi, kötüsü, tatlısı, acısı, hep Allahü teâlâdandır. Kader, Allahü teâlânın, olacak şeyleri ezelde bilmesidir. Kaza, kaderde bulunan şeyleri, zamanı gelince yaratmasıdır.

Evlenmek, nasibi çıkmak veya çıkmamak da takdire bağlıdır. Allahü teâlâ, takdirine göre sebepler yaratmaktadır. Mesela bir kız dua eder, (Ya Rabbi, evlenmek hakkımda hayırlı ise, evlenmeyi bana nasip eyle) der. Duası kabul olursa evlenir. Evlenmek için tedbir almak ve sebeplere yapışmak lazımdır. Mesela kötü birisi ile evlenip de suçu kadere yüklemek doğru değildir.

Tedbir alıp sebeplere yapıştıktan sonra evlenemedim diye kendini sıkıntılara sokmak çok yanlış olur. (Nasibuke, yusibuke) buyurmuşlardır. (Nasipse, kavuşursun) demektir. Yine, (Nasipse gelir Hint’ten, Yemen’den, nasip değilse, ne gelir elden) demişlerdir.

Sıkıntılı şeylerden kurtulmak için, rahat ibadet edebilmek ve haramlardan kaçmak için, sabrederek dua etmek gerekir. Peygamber efendimiz, (Müminin silahı duadır) buyurdu. (İ. Ebiddünya)
Kur’an-ı kerimde de mealen, (Ey iman edenler, Allah’tan sabır ve namazla yardım isteyiniz) buyuruluyor. (Bekara 153)

Görüldüğü gibi, sabrın, namaz ve duanın önemi çok büyüktür. İnsana sıkıntı bazı şeylerde ısrar etmesinden ileri gelir. Tedbir almalı, fakat tedbire de güvenmemeli. Çünkü tedbir, takdiri bozamaz. Takdire boyun eğmek ve ona inanmak farzdır. Hadis-i şerifte buyuruldu ki:
(Kadere rıza göstermek mutlu olmaya, rızasızlık ise mutsuzluğa alamettir.) [Tirmizi]

Muhammed Masum hazretleri buyuruyor ki:
İnsana gelen elemler, takdir-i ilahi ile gelmektedir. Razı olmak gerekir. İbadetlere devam, elemlere, hastalıklara sabredebilmelidir. Allahü teâlânın kereminden afiyet beklemelidir! Mahluklardan bir şey beklememeli, her şeyin Hak teâlâdan geldiğini bilmelidir! Dertlerden, elemlerden kurtulmak için dua ve istiğfar etmelidir! Onun takdiri, iradesi olmadıkça, kimse kimseye zarar veremez. Bununla beraber, sebeplere yapışmak, Peygamberlerin yoludur. Sebeplerin tesirini de Allahü teâlâdan talep etmelidir! (C.1, m.72)

nakşibendi

Kayıtlı Kullanıcı
Erkeğin de, evleneceği kadın da aradığı özelliklerin içinde, namaz kılması ve tesettüre riayet etme başta gelir. Ben Müslümanım diyen bir kadın, eğer namaz kılmıyorsa, tesettüre riayet etmiyorsa onunla evlenmek günah olur. Ben Müslümanım diyen bir erkek de, namaz kılmıyorsa, içki, zina, hırsızlık gibi haramlardan sakınmıyorsa, onunla da evlenmek günah olur. Çünkü Şir’at-ül İslam kitabındaki hadis-i şeriflerde buyuruldu ki:
(Kızını fasıkla evlendirenin duası ve ibadetleri kabul olmaz.)

(Fasık erkekle evlenmeye razı olan kimsenin, kabrinden kalkarken, alnında, “Allah’ın rahmetinden ümidini kesmiş” yazısı bulunur.)

(Şefaatime kavuşmak isteyen, kızını fasıkla evlendirmesin!)

[Fasık, açıktan günah işleyene denir. Mesela namaz kılmayan, tesettüre riayet etmeyen fasıktır. Fasıkla, yani açıktan günah işleyenle evlenmek doğru değildir. Hele inancı bozuk birisi ile evlenmek hiç doğru değildir.]

Müslüman erkek de, edebi, hayâsı, ahlakı güzel olan, dinini, imanını, İslam’ın şartlarını öğrenmiş, İslamiyet’e uyan, sokakta dinin emrettiği şekilde giyinen namuslu bir kız ile evlenmelidir. İffet sahibi, dinini kayıran saliha bir kız aramalı, illâ da (Malı çok, güzel bir kız olsun) dememelidir. Mal için, güzellik için, ırk için, renk için iffeti ve salahı [dine olan bağlılığı] elden kaçırmamalı!

İki hadis-i şerif meali şöyledir:
(Kadın, ya malı için veya güzelliği için, yahut da dindarlığı için alınır. Siz dindar olanını alın! Malı için alan malına kavuşamaz, yalnız güzelliği için alan, güzelliğinden mahrum kalır.) [Müslim]

(Güzelliği ve malı için bir kadınla evlenen, ikisinden de mahrum kalır. Dini için, saliha olduğu için evlenene, mal ve güzellik de nasip olur.) [Taberani]

Netice:
Erkek olsun kadın olsun, evleneceği kişinin, haramlardan kaçan, ibadetlerini yapan, güzel ahlaklı biri olması lazımdır. Sadece boyuna bosuna, kaşına gözüne bakan, ulu sözü dinlemeyen, dünyada ve ahirette uluyakalır.

Ölçü şudur:
Evlenilecek kişinin iyi insan yani salih müslüman olmasıdır. Irkı ve rengi önemli değildir.

smmmtuba

Kayıtlı Kullanıcı
Allah C.C sizden razı olsun, kalbinize göre versin :) B) Aslında içimden çok daha fazla şey geçiyor ama, bu duygu yoğunluğu yazmama engel oluyor. Sağolunuz, Allah her daim yar ve yardımcınız olsun.

nakşibendi

Kayıtlı Kullanıcı
Allah C.C sizden razı olsun, kalbinize göre versin :) B) Aslında içimden çok daha fazla şey geçiyor ama, bu duygu yoğunluğu yazmama engel oluyor. Sağolunuz, Allah her daim yar ve yardımcınız olsun.

Konumuz sohbet tabiri caiz ise. Buyrun o zaman sohbete.Elbetteki insan söylemek istediğini söylemeli.Unutulmamalıdır ki ;Dünya üç gündür; dün, bugün ve yarin. Dün geçti. Yarinin gelecegi belli degil. Öyle ise; bugünün kiymetini bil! Hasan-i Basrî Rahmetullahi aleyh

pamukahmet

Kayıtlı Kullanıcı
cünkü gercek görünen degildir her zaman herkes göründügü gibi veya her görünen aslında oldugu gibi olmayabilir

smmmtuba

Kayıtlı Kullanıcı
Konumuz sohbet tabiri caiz ise. Buyrun o zaman sohbete.Elbetteki insan söylemek istediğini söylemeli.Unutulmamalıdır ki ;Dünya üç gündür; dün, bugün ve yarin. Dün geçti. Yarinin gelecegi belli degil. Öyle ise; bugünün kiymetini bil! Hasan-i Basrî Rahmetullahi aleyh

:AKonuya ilginiz, paylaştığınız bilgiler..Duygulandım, çok müteşekkirim B)

smmmtuba

Kayıtlı Kullanıcı
cünkü gercek görünen degildir her zaman herkes göründügü gibi veya her görünen aslında oldugu gibi olmayabilir

Ve aleyküm selam, öncelikli üyeliğiniz daim ve hayırlı olsun ve hoşgeldiniz.
Selamu Aleyküm, evet saklıyor insanlar kendilerini...maalesef

nakşibendi

Kayıtlı Kullanıcı
:AKonuya ilginiz, paylaştığınız bilgiler..Duygulandım, çok müteşekkirim B)

Duayla kalınız ey mübarek..Bilgi paylaşıldıkça güzeldir.Hepimizin yolu aynı.Ve hepimiz dinimize uygun olanı arıyoruz araştırıyoruz paylaşıyoruz.Ne mutluki Hak yol üzerine gidenlere.Sünnete tabii olanlara.Şunuda dip not olarak geçmek isterim...

Eskiden, çocuklarını evlendirecek olanlar, büyük bir zata sorarlar, o da, uygun dedikten sonra evlendirirlermiş. Zamanla, sormadan iş yapıyor denilmesin diye sormalar başlamış. Uygun denmesine rağmen, (Kız istemiyor, oğlan beğenmiyor) diyerek o zatın sözüne uymuyorlarmış. Bu aileler, tekrar, (Başka bir talip var mı) diye sordurunca, o zat da, (Bizim bulduğumuzu beğenmiyorlar, kendileri at pazarından baksınlar) dermiş.
Duayla kalınız.

cennet_agaci

Kayıtlı Kullanıcı
19 mart 2008 e az kaldı. Salavat kampanyası başladı. hedef 1 milyon salavat. haydi sa

SİZLERİ BU FORUMA YARDIMA BEKLIYORUM İNŞ
YAZDIGIM ŞEY GÖRULLMEDI SANIRIM SIZI BEKLIYORUM ARKADASLAR

smmmtuba

Kayıtlı Kullanıcı
Duayla kalınız ey mübarek..Bilgi paylaşıldıkça güzeldir.Hepimizin yolu aynı.Ve hepimiz dinimize uygun olanı arıyoruz araştırıyoruz paylaşıyoruz.Ne mutluki Hak yol üzerine gidenlere.Sünnete tabii olanlara.Şunuda dip not olarak geçmek isterim...

Eskiden, çocuklarını evlendirecek olanlar, büyük bir zata sorarlar, o da, uygun dedikten sonra evlendirirlermiş. Zamanla, sormadan iş yapıyor denilmesin diye sormalar başlamış. Uygun denmesine rağmen, (Kız istemiyor, oğlan beğenmiyor) diyerek o zatın sözüne uymuyorlarmış. Bu aileler, tekrar, (Başka bir talip var mı) diye sordurunca, o zat da, (Bizim bulduğumuzu beğenmiyorlar, kendileri at pazarından baksınlar) dermiş.
Duayla kalınız.

Sizde öyle selam ve dua ile kalınız.

pamukahmet

Kayıtlı Kullanıcı
naksibendi kardesim yazını okudum cok güzel seyler söylemissin cok da dogru seyler belli ki cok bilgili bir insansın haddim olmayarak bi iki elestrim var sana öncelikle erkek veya kadının günahlardan uzak duran namaz kılan yani dini kurallara uyan esler bulması gerek demissin erkek tesettürlü bayanla ancak evlenebilir yoksa günah olur demissin bu cok iddaalı ve cok büyük bi söz bi fetva adeta ama eger dogru degilse cok büyük günaha girersin bunu söyleyerek para ile imanın kide oldugu belli olmaz demis atalarımız ne güzel söylemişler ayrıca bence bi seyin nasıl göründügünden cok nasıl oldugu önemlidir o yüzden kimin nasıl oldugunu bilemeyiz bası acık ve hayatında anlı secdeye degmemiş bi bayan da evlenmeye cok layık cok mubarek ve hayırlı bi insan olabilir unutma gercegi yalnız Rabbimiz bilebilir

cennet_agaci

Kayıtlı Kullanıcı
T.ederim Beni Kirmadiginiz Için Allah Razi Olsun Allah Kabul Etsin Inş Selametle

nakşibendi

Kayıtlı Kullanıcı
naksibendi kardesim yazını okudum cok güzel seyler söylemissin cok da dogru seyler belli ki cok bilgili bir insansın haddim olmayarak bi iki elestrim var sana öncelikle erkek veya kadının günahlardan uzak duran namaz kılan yani dini kurallara uyan esler bulması gerek demissin erkek tesettürlü bayanla ancak evlenebilir yoksa günah olur demissin bu cok iddaalı ve cok büyük bi söz bi fetva adeta ama eger dogru degilse cok büyük günaha girersin bunu söyleyerek para ile imanın kide oldugu belli olmaz demis atalarımız ne güzel söylemişler ayrıca bence bi seyin nasıl göründügünden cok nasıl oldugu önemlidir o yüzden kimin nasıl oldugunu bilemeyiz bası acık ve hayatında anlı secdeye degmemiş bi bayan da evlenmeye cok layık cok mubarek ve hayırlı bi insan olabilir unutma gercegi yalnız Rabbimiz bilebilir

Hoş geldin sefa getirdin güzel kardeşim..Katılımlarınızın daimliğini diliyerek sorularınıza cevap vermek isterim inşaAllah.Dinimiz islam.Kitabımız Kur'an.Yolumuz Peygamber Efendimiz'in SAV. sünnet-i seniyyesi.Burada umulurki anlaşılmayacak bir şey olmasın.Verilen fetvalar sağlam kaynaklara dayanıyor bunu belirtmek isterim.Ben aciz bir kulunuz daha yolda yürümeyi bilmezken bilgili olmak benim haddime değildir.Okyanusta ki bir damla olabiliyorsam ne mutlu bana ki daha ben buna ulaşamadım.Açıkladığımız şeyler hadis-i şeriflerle tasdikleniyor..Ki burada dinimize aykırı veya sakıncalı bir husus göremiyorum.Yapılan herşey dinimize uygun olsun isterim.Ve burda belirttiğimiz hususlarda buna işarettir.Büyük zatların sözleri üzerine bana yorum yapmak düşmez ,doğrusunu Allah Hu Alem bilir.Duayla kalınız.

nakşibendi

Kayıtlı Kullanıcı

Bir kez daha hatırlatmak isterim ve bu konuyu noktalamak isterim...Bizim örneğimiz, nümûnemiz, nümûne-i imtisâlimiz Peygamber Efendimiz SAV ve sünnet-i seniyyesi.... Bizim kitabımız Kur'an-ı Kerim... Bizim dinimizin hükümleri Kur'an-ı Kerim'den, hadis-i şeriflerden çıkıyor.Kalanı dinî bakımdan delil olmaz.Duayla kalınız.

Bu konuyu görüntüleyen kişiler

Üst Alt