Neler Yeni

Hoşgeldiniz İslami Forum Sayfası

Tüm özelliklerimize erişmek için şimdi bize katılın. Kaydolduktan ve oturum açtıktan sonra, konular oluşturabilir, mevcut konulara yanıtlar gönderebilir, diğer üyelerinize itibar kazandırabilir, kendi özel mesajınızı edinebilir ve çok daha fazlasını yapabilirsiniz. Ayrıca hızlı ve tamamen ücretsizdir, peki ne bekliyorsunuz?
Blue
Red
Green
Orange
Voilet
Slate
Dark

Kadının sesi Meselesi; (1 Kullanıcı)

yamanni

Kayıtlı Kullanıcı
RE: Kadının sesi Meselesi;

ben de muzik konusunda birseyler nakletmek istiyorum.Gunumuzde insanlar derler ki muzik ruhun gidasidir lakin bakiniz Cenab i hak kurani keriminde ne buyuruyor Ra’d sûresi otuzuncu âyetinde meâlen, (Kalblere îmânın sinmesi, yerleşmesi ancak ve yalnız zikr ile olur) buyuruldu.Ayetten anlasildigi uzere kalblerin tatmini yalnizca zikrledir.Bu kisa aciklamadan sonra sizlere Imami Rabbani muceddidi elfi sani hazretlerinin mektubatindan bir kisimi aynen aktariyorum.1.cild 266 mektub.hâce Muhammed Behâeddîn-i Buhârî “kuddise sirruh”, Buhârâ âlimlerini toplayıp, üstâdı, seyyid Emîr Gilâl hazretlerinin evine götürdü. Yüksek sesle zikr etmek bid’atdir, bundan vaz geçiniz dediler. Seyyid hazretleri de, doğru sözü, her nerede olursa olsun, anlayıp seve seve aldıkları için kabûl buyurup, artık yapmayız dediler. [Celâleddîn-i Rûmî “kuddise sirruh” da, zikrin kalb ile, sessiz olacağını (Mesnevî)de yazmakdadır.] Bu yolun büyükleri, zikrin bile yüksek sesle yapılmasını bu derece men’ edince, simâ’ ve raks, coşmak, zıplamak, na’ra atmak gibi şeylere, bağırmağa ne demezler?
Bu fakîre göre islâmiyyetin izn vermediği şeylerin, hâsıl edeceği bütün hâller, zevkler, hep istidrâcdır. Zîrâ, kâfirlerde ve fâsıklarda da böyle hâller hâsıl olmakda ve bu kâinât aynasında, onlar da, tevhîd, keşf gibi şeyler öğrenmekde, içlerine doğmakdadır. Eski Yunân felesoflarından ve Hindistândaki cûkiyye [Berehmen dînindeki dervîş] ve Berehmen papaslarında da, bu hâller görülmekdedir. Hâllerin doğru olmasına alâmet, islâmiyyete uygun olmaları ve harâm şeylerden hâsıl olmamalarıdır. Simâ [mûsikî] ve raks [dans], lehv ve la’bdır, ya’nî oyundur. Lokmân sûresi altıncı âyetinde, (Lehv-el-hadîs) tegannî ile okumağı yasak etmek için indi. Abdüllah ibni Abbâsın “radıyallahü anhümâ” talebesinden olan, imâm-ı Mücâhid, Tâbi’înin büyüklerindendir. Bu âyet-i kerîmenin, tegannîyi yasak etdiğini bildirdi. (Medârik tefsîri)nde, [ve büyük âlim Senâullah-i Pânî Pûtî hazretlerinin on cild olan (Tefsîr-i Mazharî)sinde], (Lehv-el-hadîs) musikî demekdir diyor. Abdüllah ibni Abbâs ve Abdüllah ibni Mes’ûd “radıyallahü anhüm”, bu âyet-i kerîmenin, tegannîyi yasak etdiğine yemîn etmişdir. İmâm-ı Mücâhid, Furkan sûresi, yetmişikinci âyetinin meâl-i şerîfinin, (Günâhları afv ve magfiret edilecek olanlardan biri, tegannî, şarkı okunan yerlerde bulunmıyanlardır) olduğunu bildirdi. İ’tikâdda mezhebimizin imâmı olan, Ebû Mensûr-i Mâ-Türîdînin, (Zemânımızdaki, tegannî ile okuyan hâfızların, nağmelerini işiterek, Kur’ân-ı kerîmi ne güzel okudun diyen kimse, kâfir olur. Karısı boş olur. O zemâna kadar, yapdığı ibâdetlerinin sevâbı gider) dediğini, kitâblar yazmakdadır. Ebû Nasr-ı Debbûsî buyuruyor ki, kâdî Zahîreddîn-i Hârezmî buyurdu ki, (Bir şarkıcıdan veyâ başka bir yerden tegannî dinliyen veyâ başka, herhangi bir harâm işi gören kimse, harâm olduğuna inanarak veyâ inanmıyarak, bunlara, ne güzel dese, o anda îmânı gider. Çünki Allahü teâlânın emrine ehemmiyyet vermemiş olur. İslâmiyyete kıymet vermiyen kimsenin, kâfir olacağını, bütün müctehidler, sözbirliği ile bildirmişdir. Böyle kimselerin ibâdetleri kabûl olunmaz. Önce kazanmış olduğu sevâblar yok edilir. Böyle felâketden Allahü teâlâya sığınırız!).

Mûsikînin harâm olduğunu bildiren, âyet-i kerîme ve hadîs-i şerîfler ve fıkh âlimlerinin yazıları o kadar çokdur ki, saymak güçdür. Tegannînin câiz olduğunu gösteren, mensûh bir hadîs veyâ bir fetvâ görülürse, ehemmiyyet vermemelidir. Çünki hiçbir âlim, hiçbir zemânda, tegannînin mubâh olduğuna fetvâ vermemiş, raks [dans] etmeğe izn verilmemişdir. İmâm-ı Zıyâeddîn-i Şâmî “rahmetullahi aleyh”, (Mültekıt) adındaki kitâbında böyle bildirmekdedir.

Tesavvufcuların birşeyi yapıp yapmaması, halâl veyâ harâm olmasını göstermez. Onlara bakılmaz. Yapdıklarına da birşey demeyiz. Ma’zûr görürüz. Onların hâlini, Allahü teâlâ bilir ve bildiği gibi karşılar. Birşeyin halâl veyâ harâm olduğunu anlamak için, imâm-ı a’zam Ebû Hanîfenin, imâm-ı Ebû Yûsüf Ensârînin ve imâm-ı Muhammed Şeybânînin sözlerine bakılır. Ebû Bekr-i Şiblî ve Ebül-Hüseyn-i Nûrî ve Cüneyd-i Bağdâdî “rahmetullahi aleyhim” gibi, tesavvuf büyüklerinin yapıp yapmadıklarına bakılmaz. [Fekat, bunların islâmiyyetden verdikleri haberler çok doğrudur. Bildirdiklerinin hepsine inanmak ve uymak lâzımdır.] İslâmiyyetden ve tarîkatden haberi olmıyan, ham sofular, pîrimiz böyle yapdı diye, behâne ederek, hayhuy etmeği, tegannî ve dans etmeği, din ve ibâdet hâline sokmuşlar. Bunlarla sevâb kazanıyoruz sanmışlar. En’âm sûresinin yetmişinci ve A’râf sûresinin ellinci âyetinde meâlen, (Ey sevgili Peygamberim “sallallahü aleyhi ve sellem”! Dinlerini, ibâdetlerini, [şarkı ile, mûsikî ile] oyun ve eğlence hâline sokanlardan uzak ol! Onlar Cehenneme gideceklerdir) buyurulmuşdur.

Yukarıda bildirilenlerden anlaşılıyor ki, harâm olduğu kat’î olan işleri, beğenen kâfir olur. Müslimân değildir, mürted olmuşdur. [Hâlbuki harâmları, tatlı gelse dahî, çirkin bilerek, üzülerek yapanlar kâfir olmaz.] O hâlde, düşünmeli ki, harâmlara kıymet verenlerin ve bunları ibâdet bilenlerin hâli ne oluyor? Cenâb-ı Hakka sonsuz hamd ve şükr olsun ki, bizi yetişdiren büyüklerimiz, bu pisliğe bulaşmadı. Kendilerine uyarak, bu şenî’ şeyleri yapmakdan bizleri kurtardılar. İşitdiğime göre, büyük üstâdımın kıymetli oğulları, tegannîye tutulmuş. Cum’a geceleri toplanıp, ilâhîler, kasîdeler okumağı âdet edinmiş. Orada bulunan tanıdıklarımızın çoğu da, bunlara uyup, geliyormuş. Bunu duyunca çok, hem de pekçok hayret etdim. Başkalarının talebesi, kendi üstâdlarının yapdığını behâne ederek, onlar da yapıyor. İslâmiyyetin yasak etdiğini, pîrlerinin yapması ile örtbas ediyorlar. Hakları olmamakla berâber, kendilerine pîrlerini siper ediyorlar. Hâlbuki, bizim arkadaşlarımız, bu kabâhatlerine acabâ neyi behâne edebilecekler? Hem islâmiyyet harâm etmiş, hem de büyüklerimiz kaçınmışdır. Bu işi, islâmiyyet de, tesavvuf da beğenmiyor. İslâmiyyet men’ etmeseydi bile, yalnız büyüklerimizin yolunda bulunmıyan şeyleri yapmak, ne kadar çok şenî’ olurdu? Ayrıca, islâmiyyet de harâm etdiğinden, şenâ’atin büyüklüğünü düşünmelidir. Hepinize selâm ederim.

Bununla beraber [İmâm-ı Rabbânî “kuddise sirruh” hazretleri, üçüncü cildin yetmişikinci mektûbunda, hâce Hüsâmeddîn Ahmede buyuruyor ki:

(Kur’ân-ı kerîmi, kasîdeleri ve mevlidi güzel sesle okumak câizdir. Harâm olan, nağme yapmak, ya’nî sesi mûsikî perdelerine uydurmakdır ki, harfler değişmekde, ma’nâ bozulmakdadır. Bunları, nağme yapmadan ve Allah rızâsı için okumak şartı ile, güzel sesle okumak câizdir. Fekat, dinlerini kayırmıyanlar, bu şartları gözetmiyeceklerinden, buna da müsâ’ade etmemek, bu fakîre dahâ uygun geliyor). Kadın, erkek, bir arada olmamak da lâzımdır].

Ikinci binyilin yenileyici olan Imami rabbani hazretleri boyle buyurmaktadirlar.Bugunku hicbir fakih kendisinden ustun olamayacagina gore muzik ruhun gidasidir diyenlere aldiris edilmemelidir cunku muzik ruhun degil nefsin gidasidir.Selam ve dua ile.B)

yamanni

Kayıtlı Kullanıcı

Ayrica eklemeyi unutmusum gunumuzde ilahi ya da ezgi adi altinda calgili turkulu esserler mevcuttur.Dinlemek caiz degildir.Teganni yapilmayan sade ciplak sesle yapilan ilahiler dinlenilebilir.B)

Aşkâ Mecnun

Kayıtlı Kullanıcı

yamanni yazdı:
Ayrica eklemeyi unutmusum gunumuzde ilahi ya da ezgi adi altinda calgili turkulu esserler mevcuttur.Dinlemek caiz degildir.Teganni yapilmayan sade ciplak sesle yapilan ilahiler dinlenilebilir.B)

bunada şükranlar paylaştığın için şükrnlar kardeşim Allah razı olsun eksiklerimi tamamladığın için

siyah_inci87

Kayıtlı Kullanıcı

bencede müzik ruhun değil nefsin gıdasıdır.artık ilahi dahi dinleyemiyoruz.öyleki bazı ilahilerin başlangıç müzikleri af buyurun ama insanın kalkıp oynama isteği duyduğu cinsten.zaten insandaki nefis kişiye günah işletmek için fırsat kolluyo.bunlarda nefse şeytana iyi bir koz oluyo.aklıma gelmişken bugün bi ilahi açtım dinlerken tam ortasında repçiler başladılar söylemeye.güzelim ilahi boşa gitmiş yani.hiç anlam veremedim doğrusu.:(:(:(:(:(:(:(

seramik

Kayıtlı Kullanıcı

birsey soracagım güzel sanatlar fakültesınde okuyan bir öğrencıyım ve bırcok konservatuarda okuyan arkadaşım var sımdı onlar günaha mı giriyorlar..

yamanni

Kayıtlı Kullanıcı

selamun alaykum.seramik kardes dinlemek bile gunahken onu icra etmek elbette gunah olacaktir.Oradaki arkadaslarin bolumlerini degistirmeleri onlar icin iyi olur gibi gozukuyor.B)

nurseyma

Kayıtlı Kullanıcı

ALLAH RAZI OLSUN DAHA DİKKATLİ OLMAMIZA İNŞ.VESİLE OLDUN CENABI HAK HAYATIMIZA GEÇİRMEMİZİ NASİP ETSİN VE MÜSLÜMAN ERKEKLEREDE YARDIM ETSİN:(

nurseyma

Kayıtlı Kullanıcı

allah razı olsun inş.hayatımızada geçirmemize vesile oldun.ama ne yazıkki günümüz bayanlar haramı güya zaruret diye bazen isteklerine bağlı olarak helalleştiriyorlar:(.cenab ı hak cümlemizin yardımcısı olsun aeo

muhammetbaki

Kayıtlı Kullanıcı

allah c.c. bu sideyi kurandan ve bu sideye öğrenmek için giren herkesten razı olsun bütün künahlarını affetsin

FIZIKOTESI

Kayıtlı Kullanıcı

NE KADAR DOĞRU BİLMİYORUM AMA ŞÖYLE BİR ŞEY DUYMUŞTUM.

ÖYLE BİR ZAMAN GELECEK Kİ KÖTÜLÜKLER HAD SAFHAYA ULAŞACAK VE BU ZAMANDA DA İNSANLAR DİĞER İNSANLARA DOĞRULARI
ANLATMAK İÇİN ADETA HAYKIRACAKLAR.YANİ KADINLAR DA BİR ÇOK YERDE TOPLULUKLARA KARŞI HAYKIRACAK VE SESİNİ YÜKSELTECEK.YANİ TOPLUMDA ÖĞRETMEN KONUMUNDA OLACAK VE BU DURUMDA KADIN SESİNİN HARAMLIĞI KONUSU TARTIŞILAMAYACAK ÇÜNKÜ
İNSANLARIN MANEVİ İHTİYAÇLARINA TERCÜMAN OLACAK İNSANLARA GEREKSİNİM DUYULACAK VE BUNLAR KADINLAR DA OLABİLECEK.

SONUÇ OLARAK ŞEHVET İÇERMEYEN KONUŞMALAR DIŞINDA KADINLARIN AHİR ZAMAN OLARAK TANIMLADIĞIMIZ ŞU ZAMANDA KONUŞMASI VE SESİNİ YÜKSELTMESİ HARAM OLAMAZ.

NİTEKİM KADINLAR HEP EVDE OTURMUYORLAR DEĞİL Mİ?ALIŞ VERİŞ YAPIYOR VE EVİN İHTİYAÇLARINI KARŞILAMAYA ÇALIŞIYORLAR.VE BUNUN İÇİN DIŞARI ÇIKTIKLARINDA ANLAŞMAK İÇİN DE KONUŞMALARI LAZIM.GÖREVİNİ YAPAN KADINLAR İÇİN GERKLİ OLAN.

HARAM OLAN SES DE İŞVELİ VE ŞEHVETLİ BU SADECE KADIN İÇİN DEĞİL ERKEK İÇİN DE HOŞ KARŞILANMAZ ZATEN.KARŞI TARAFI TAHKİR EDİCİ KONUŞMA LARDIR SÖYLENMEK İSTENEN ASLINDA.

DİNİMİZDE NEDEN 2 KADIN ŞAHİT KARŞISINDA BİR ERKEK ŞAHİT ALINIYOR VE BU UYGUN GÖRÜLÜYOR.BAYAN ARKADAŞLAR BU KONUDA KENDİLERİNİ EZİK HİSSEDİYORLAR VE BUNUN DA MANTIKLI BİR AÇIKLAMASI VARDIR DİYE DÜŞÜNÜYORUM.CEVABINIZI BEKLİYORUM

saliha

Kayıtlı Kullanıcı

bence kadının en güzel yeri mahreminin yanı. ne işi var erkeklerle beraber çalışıp kendini harap etmeye. karnı doyuyorsa tamamdır. yok ekonomik özgürük diye kardeşlerimi rezil ettiler.Allah(c.c.) hideyet nasip etsin

suna_hisir

Kayıtlı Kullanıcı

SA SALİHA KARDEŞİM .ÖNCELİKLE ALLAHIN SELAMETİ SANA OLSUN . ÇALIŞAN BAYANLARA KARŞI BİRAZ ÖN YARGIYLA BAKTIĞIN İÇİN KIRILDIM AÇIKÇASI.AMA DÜŞÜNCENEDE SAYGI DUYUYORUMBEN DE ÇALIŞIYORUM .İNSAN BİRİLERİNE BAKMAKLA YÜKÜMLÜYSE NE DÜŞÜNÜRSÜN YİNE EVİNDEMİ OTURSUN DERMİSİN MERAK EDİYORUM.ŞU AN BELKİ SEN KARNIM DOYUYO NE GEREK VAR EKONOMİK ÖZGÜRLÜĞE DİYEBİLİRSN AMA BİDE TAM TERSİNİ DÜŞÜN KARDEŞİM .BİDE TAM TERSİNİ DÜŞÜN.RABBİM KİSSEYİ DÜŞMANA MUHTAÇ ETMESİN.DUA VE ŞÜKÜR YİNE YARADANADIR.DUA İLEB)B)B)

FIZIKOTESI

Kayıtlı Kullanıcı

SALİHA ARKADAŞA ŞU KONUDA KATILAMIYORUM.KARINLARI DOYUYORSA EVDE OTURSUNLAR.
TAMAM KADIN MAHREM OLDUĞUNDAN EVDE OTURSUN DİĞER ÇAĞDAŞ(?)KADINLARIN ÖNLERİNİ AÇSINLAR.SONRA DA MESLEĞİNDE YÜKSELEN BU KADINLAR DOKTOR OLSUN BAŞÖRTÜLÜ KADINLARI BAŞINI AÇMASI KARŞILIĞINDA TEDAVİ ETSİN. YA DA ÖĞRETMEN OLSUN BİZİM KÜÇÜCÜK ÇOCUKLARIMIZIN BEYİNLERİNİ BAHVETSİNLER.O KÜÇÜCÜK BEYİNLERE SAFSATA YÜKLESİNLER.ALLAH AŞKINA BU MUDUR İSTEDİĞİMİZ.BİZDEN ÖNCEKİ NİNELERİMİZ DEDELERİMİZ BUNU MU YAPMIŞLAR ACABA.NİCE KADINLAR SAVAŞLARDA ERKEKLERLE AYNI SAFLARDA SAVAŞMADI MI? KADIN ŞEHEVİ UNSUR TAŞIMADAN GÖREVİNİ YERİNE GETİRİYORSA BUNUN NE GİBİ BİR GÜNAHI OLABİLİR?HATİCE VALİDEMİZ DE TÜCCAR DEĞİL MİYDİ?

GERÇEK SAVAŞTA SAVAŞAN CEDDİMİZ VARDI.BİZİM DE MANEVİ SAVAŞIMIZ VAR ŞU AN.
ONLAR ZATEN BU KESİMİN CAHİL KALMASINI VE TOPLUMDA BELLİ BİR YER EDİNMESİNE KARŞILAR VE BİZLER DE NE YAZIK Kİ ONLARI BU DÜŞÜNCELERLE DESTEKLİYORUZ .NE ACI...

elmazi

Kayıtlı Kullanıcı

ben bir bacınızım
görüntümsesim yok çetden girip gençlerle konuşuyoruma uykudan uyanmaları için çünkü oralardan çıkıp etrafı gerçegi görmez durumdalar bu çet günah olurmu

eeda

Kayıtlı Kullanıcı

s.a efendımız zamanında efendımızın hanımları ve sahabe kadınlar dığer erkekler sesınden etkılenmesın dıye ağızlarına taş koyarak konuşurlardı şımdıkı kadınarımız bırakın normal konuşmayı sesını dahada ıncelterek erkeğı cezb edıp harm kapısına sokmaya calışıyor.bu nasıl toplum kı efendımızın eşlerını sahabe kadınlarını örnek almaları gereken yerde modern batılı gelışmışzannettıklerı ama sadece dın ıman duygusundan yoksun zavallı kadınları örnek alıyorlar..bunu nekadar anlatmaya çalışşsak kara cahıl olarak adlandırılacagımızı bılıyorum cunku aynı şeyı yasıyorum ama ben bunu anlatmaktan vazgeçmeyeceğım vazgeçmemelıyız selametle

cemil cemil

Kayıtlı Kullanıcı
RE: kadının konuşma uslubu

RE: kadının konuşma uslubu

kadın pazarda veya çarşıdan magazadan alacagı birşeyicin konuşmasında bazen laubali ola biliyor buna dikkat banagore kadının gülümsemesi bile dogru bulmuyorum

rabia_can

Kayıtlı Kullanıcı

allah sizden binlerce kez razı olsun::B)B)B)B)

cengo571

Kayıtlı Kullanıcı

iyi güzel söylüyorsunuz ama peygamber efendimiz (s.a.v) kadın ve erkek kendi aranızda eğlenmeniz hakkınızdır. demiştir. ve belli çalgılarada izin vermiştir. siz hangi kanıyla yahıt kanıtlarla şarkı söylemek ve müzik dinlemek konusunda kesin yargıyla konuşup reddediyorsunuz bunu anlamadım. dinlenilen müziğe yapılan müziğe de bağlıdır bu. içindeki sözler bilhassa en önemlisi budur işte neyle alakalı ve neye karşı olan bir anlamı vardır bu önemlidir işte. islam dinini zorlaştırmayın rica ederim bakın bu dini tercih etmek üzere olan birçok insan engel olduğunuz hatırlatırım. islam dini sadece ibadet etmek ve ciddiyetten ibaret olamaz ozaman bir despotizm olur. bugün bir iranın veya eski ırağın uygulamış olduğu islamiyetten farkı kalmaz dediğiniz tarzda bir islamın. ^^nefsinizinde üzerinizde hakkı vardır. Ona zulmetmeyiniz^^ selametleB)

Bu konuyu görüntüleyen kişiler

Üst Alt