Neler Yeni

Hoşgeldiniz İslami Forum Sayfası

Tüm özelliklerimize erişmek için şimdi bize katılın. Kaydolduktan ve oturum açtıktan sonra, konular oluşturabilir, mevcut konulara yanıtlar gönderebilir, diğer üyelerinize itibar kazandırabilir, kendi özel mesajınızı edinebilir ve çok daha fazlasını yapabilirsiniz. Ayrıca hızlı ve tamamen ücretsizdir, peki ne bekliyorsunuz?
Blue
Red
Green
Orange
Voilet
Slate
Dark

Kadının sesi Meselesi; (1 Kullanıcı)

Aşkâ Mecnun

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
6 Tem 2006
Mesajlar
3,521
Tepki puanı
2
Puanları
0
Konum
Fatih - İstanbul
[big]Kadının sesi Meselesi[/big];

Cihan gülüstanında hem kadın, hem erkek güller destelemektedir. Güllerin dikeni olduğu gibi insanların da bazı halleri ve tavırları aşırı olabilmektedir. Herşeyin bir ölçüsü ve kıvamı olsa gerek...

Kadının sesinin avretliği hususunda Hanefi alimleri ile diğer mezheb bilgileri arasında farklı görüşler vardır. Hanefi uleması;
"Kadınlar gizledikleri zinnetlerini bildirmek için ayaklarını yere vurmasınlar."[big]1[/big] mealindeki ayeti delil kabul ederek diyorlar ki;

"Bu ayet-i kerimede kadının, konuşurken sesini yabancı erkekler işitecek kadar yükseltmekten menedildiğine delalet vardır. Çünkü kendi sesi ayağa takılan bileziğin sesinden fitneye daha yakındır. Bu sebeple kadanların ezan okuması mekruhtur."[big]2[/big]

"Kadınların ayaklarının sesini duyurmaları haram olursa, kendi sesleri elbette haram olur. Nitekim Resul-i Ekrem (s.a.v)

"İmam namazda yanılırsa sesini onu, erkekler "SUBHANANELLAH" diyerek, kadınlarda el çırparak uyarır." buyrulmktadır. Yine Hac esnasında okunan "telbiye" duasını erkeklerin yüksek okumasu sünnetken, kadınların seslerini yükseltmeleri menedilmiştir. Elbetbunda bir hikmetvardır.İşte bu, kadının sesinin avret olduğunu gösterir."

Buna mukabil Hanifi ulamasının bir bölümü ile diğer mezheplerin alimleri kadının sesinin avret olmadığı görüşündedir. Delil olarak şöyle söylerler;

"Resulüllah (s.a.v); ihtiyaçları için kadınların evden çıkmalarına izin verilmiştir. Bir kadın, ihtiyacını ancak konuşarak temin edebilecektir. Sahabiler, Resul-i Ekrem'in sıksık fetva sorarlardı. Kur'an bunu yasaklamamış, birşey istedikleri zaman perde arkasından istemeleri hükmünü vermiştir. Hem kadının ayağını yere vurunca çıkardığı ses değil, dikkatleri üzerine çeken bir davranıştır. Namazda ve hac esnasında sesini yükseltmesinin haram olmasıda böyle izah edilir.

Yine bu alimlerden bazıları, kadının sesi nağmeli, yani güfteli olursa veya fitneye sebep olaağından korkulursa haram olur. Çünkü Yüce Allah kadınların seslerini kadınsı biçimde inceltmelerini yasaklamıştır." demektedirler.


Nihayetsiz Kudret ve sonsuz Rahman sahibi olan Allah buyuruyor ki;

"-Söz söylerken uyuşak söyleyin ki kalplerde hastalık bulunan kimse tamah etmesin."[big]3[/big]


Denilmiştir ki, "Kadının Kur'an-ı Kerimi kadından öğrenmesi âmâdan, yani körden öğrenmesinden daha hayırlıdır. Kadın, namazda KUR'AN'I aşıkâre okursa namazı bozulur"[big]4[/big]

"Kadının sesi nağmeli, ağdalı, makamlı, kırıla-döküle incelterek fitneye sebep olmadığı ihtiyaç için olduğu zaman haram değildir."[big]5[/big]

[big]Bir nefes durup düşünme lazımdır;[/big] Şarkıcı, türkücü bilmem neci kadınların ipler gibi kıvrım kıvrım olarak çıkardıkları nağmeler, büyüleyici sesler fitneden başka nedir? Fitneye sebep olmak Haram olduğuna göre, onlara kimse helal diyemez. Bir de anadan üryan kadınların şarkı ve türkülerini düşünün. Başımıza gelen bütün belaların başında bu ahlaksızlıkşar gelmektedir. Çalgı Aletlerinin ve şarkıların bu türde artması Kıyamet alâmetleridir.

Hayâlı, iffetli, vakarlı müslüman hanımın ihtiyaç nisbetinde konuşması Haram [big]olmaz[/big].



kaynak=

İslam'da kanın örtünme ve Evlilik

([big]1[/big]) Nur:31.
([big]2[/big]) Ahkamu'l Kur'an:3/393
([big]3[/big]) Ahzab:32
([big]4[/big]) Fethü'l Kadir: 1/260
([big]5[/big]) Mezahib-i Erbaa: 1/192


-------------------------------------------------------------------------------------------------


[big]Herhangi bir müzik aleti ile ritimli ses çıkarma[/big].

Kur'ân-ı Kerîm'de çalgı çalmayla ilgili ne lehte ne de aleyhte açık bir hüküm yoktur. Ancak müctehidler bu mevzuda, Kur'ân'ın bazı âyetleriyle peygamber (s.a.s.)'den rivayet edilen bir takım hadislere dayanarak ictihadda bulunmuşlar; neticede farklı farklı hükümler çıkarmışlardır. Ne var ki müctehidlerin vardıkları sonuçları bize ulaştıran ve halen elde mevcut kaynaklarda yer alan rivayetler arasında da çelişkiler vardır. Meselâ, bir rivayette çalgı çalmanın haram olduğunu ifade eden bir müctehidin diğer bir rivayette bunun aksini savunduğunu görebiliyoruz.

Müziğin ve çalgı çalmanın haram olduğunu söyleyenlerle, buna itiraz ederek aksini savunanların ileri sürdükleri deliller incelenecek olursa, her iki tarafın da sundukları delillerin kendi iddialarını ispatlayacak açıklıkta olmadığı görülecektir. Meselâ:

"İnsanlar arasında bilgisizce Allah yolundan sapıtmak ve sonra da onunla alay etmek için boş sözleri satın alanlar vardır. İşte alçaltıcı azap onlar içindir." (Lokman, 31/6) âyeti; çengiler, şarkıcılar ve şarkı-türkü söyleme hakkında nazil olmuştur, (el-Vâhidî, "Esbâbü'n-Nüzûl ", Mısır 1968, 197-198; İbnü'l-Cevzî, "Telbîsü İblîs", 257) diyen müzik aleyhtarlarına karşılık, aksini savunanlar, bu âyetin, Kureyşliler'i, Kur'ân'ı dinlemekten alıkoymak için İran'dan satın aldığı masalları onlara anlatan Nadr b. Hârise hakkında nazil olduğunu iddia etmektedirler (el-Vâhidî, a.g.e., 197). Gerçekten de söz konusu âyet Mekkî olup, henüz şarap içmenin ve domuz eti yemenin dahi yasaklanmamış olduğu bir dönemde indiği düşünülürse bunun çalgı âletlerini yahut musikiyi yasaklamak için geldiği söylenemez.

Musikî aleyhinde delil olarak gösterilen âyetlerin (en-Necm, 53/59, 60, 61; İsrâ, 17/64; el-Enfâl, 8/35; Kasas, 28/55; ve Furkan, 25/72) de aynı şekilde konu ile doğrudan alakaları yoktur.

Musikiyi ve çalgı âletlerinin çalınmasını caiz görenlerin delil olarak gösterdikleri (er-Rûm, 30/15; ez-Zümer, 39/18, Fâtır, 35/1; Lokman, 31/19 ve A'râf, 7/32) âyetleri de kezâ, iddialarını ispatlayabilecek özellikte değildir.

Bu konudaki hadislere gelince; her iki tarafın iddiaları doğrultusunda pek çok hadis vardır. Ancak bu hadislerin de bir kısmı ya hadis âlimlerince tenkid edilmiş veya muhâlif görüşte olanlar tarafından değişik şekillerde yorumlanmışlardır.

Nafi' şöyle anlatır: Bir gün Abdullah b. Ömer beni terkisine aldı. Yolda giderken bir çobanın çaldığı kaval sesini işitti. Bu sesi işitir işitmez parmaklarıyla kulaklarını tıkadı ve yoldan uzaklaştı. Bir müddet gittikten sonra bana "Kaval sesi hâlâ geliyor mu?" diye sordu. "Hayır" demem üzerine parmaklarını kulaklarından ayırdı. "Bir kere de Rasûlullah (s.a.s.) ile birlikte bulunuyordum. Böyle bir ses işitmişler ve aynen benim yaptığım gibi yapmışlardı." dedi. (Ebu Davud Edeb, 52).

Hadisi, Sünen'inde rivayet eden Ebu Davud, bunun münker (güvenilir bir râviye muhalif olarak rivayet edilen hadis) olduğunu söylemiştir. (Ebu Davud, aynı yer) Kaldı ki sahih kabul edilse bile kaval çalmanın veya onu dinlemenin haram oluşuna delil teşkil etmez. Öyle olsa, Rasûlullah (s.a.s.) kulaklarını tıkama yerine çobanı ikaz eder, onu bu işten men ederdi. İbn Ömer'e de dinleme izni vermezdi. (Bu konudaki diğer hadisler ve tenkidleri için bk: İbnü'l-Cevzî, a.g.e. 261 dipnotlar; eş-Şevkânî, Neylü'l-Evtâr, VIII, 96-106; Süleyman Uludağ, "İslâm Açısından Musikî ve Semâ", İstanbul 1976)

Müziğin ve çalgı çalmanın caiz olduğu görüşünde olanlar delil olarak şunları ileri sürerler:

"Nikahı def çalarak ilan ediniz. " (İbn Mâce, Nikah, 20)

"Nikahı ilân ediniz, mescidlerde kıyınız ve nikahta def çalınız. " (Tirmizî, Nikah).

"Nebî (s.a.s.) gizli yapılan ve def çalınarak: "Size geldik, size geldik. Bizi selâmlayın sizi selamlayalım." türküsü söylenmeyen nikahlardan hiç hoşlanmazlardı." (eş-Şevkânî, "Neylü'l-Evtâr", VI, 189).

Hz. Âişe'den: "Bir kere Rasûlullah (s.a.s.) yanıma gelmişti. Yanımda, Buas günü ile ilgili şiirleri def çalarak terennüm eden iki câriye bulunuyordu. Rasûlullah (s.a.s.) yatağına yatıp yüzünü öbür tarafa çevirdi, sonra Hz. Ebu Bekir içeri girdi. "Bu ne hal! Rasûlullah'ın huzurunda şeytan mizmarı (şeytan düdüğü sesi) ne gezer?" diye beni azarladı. Bunun üzerine Rasûlullah ona dönüp: "Bırak onları, her milletin bir bayramı var bu da bizim bayramımızdır. " buyurdu. Babam başka şeyle meşgul olunca cariyelere işaret ettim dışarı çıktılar." (Buhârî, İdeyn) Hadisleri İbnü'l-Cevzî, "Telbîsü İblîs" adlı eserinde genel olarak şu şekilde tenkid etmektedir:

"Hz. Âişe hadîsinde, câriyeler teğanni etmemiştir. Belki Buas günü ile ilgili şiir terennüm etmişlerdir. Bunun şarkı söylemek ile arasında çok fark vardır. Kaldı ki günümüzde yapılan teğannî. kızdan kadından, yanaktan, boydan-bostan ve nefsi şehevî arzularla coşturan ğına türüdür. Ensâr'ın mâsumane şiirleriyle kıyas edilemez" (İbnü'l-Cevşî, a.g.e., 265)

Mezhep imamlarının ve fıkıh âlimlerinin bu konudaki görüşleri:

İmâm-ı A'zam Ebu Hanife'ye göre eğlenmek için çalınan tüm çalgılar haramdır. (el-Merginânî, el-Hidâye, IV, 80)

[big]el-Hidâye sahibi, Hanefi mezhebinin görüşlerini şöyle açıklar:[/big]

Düğün yemeğine davet edilen kimse düğüne gittiği zaman orada oyun ve çalgının bulunduğunu görse oturup yemeğini yemesinde bir sakınca yoktur. Ebu Hanife der ki: "Bir kere böyle bir şeye mübtelâ olmuştum, fakat sabrettim." Yani davet mahalli olan düğün yerinden ayrılmadım. Oyun ve çalgı bulunan yeri terketmemekten ibaret olan bu hüküm, davete icabet etmenin sünnet oluşundandır. Hadiste: "Davete icabet etmeyen Ebu'l-Kasım'a asi olmuştur. " buyurulmuştur. O halde düğünde çalgı ve oyun gibi bidatler vardır diye sünnet olan davete icabet terkedilemez. Bu, başkaları için örnek olma durumunda olmayan kimseler hakkında söz konusudur. Başkalarına örnek olanlar bu gibi şeyleri önleme gücüne sahip değillerse orada oturmaz çekip giderler. Çünkü gitmemelerinde dine kötülük etme ve müslümanlara günah kapısını açma gibi mahzurlar vardır. İmâm-ı A'zam'ın bahis konusu hareketinin, örnek olma durumuna gelmeden önceki dönemine ait olduğu nakledilir.

Çalgı ve oyun, düğün yapılan evin yemek yenen kısmında ise, örnek olmayan insanların bile orada oturmaları caiz değildir. Çünkü Kur'ân'da:

"Sana Kur'ân nazil olduktan sonra zâlim insan gruplarıyla oturma." (el-En'âm, 6/68) buyrulur.

Bu hüküm, çalgı ve oyunun olup olmadığını bilmeden düğüne gidenler için söz konusudur. Gitmeden evvel bunu bilenler düğüne gidemezler. (el-Merginânî, a.g.e., IV, 80)

İmâm Mâlik'in meazif (genellikle telli çalgılar) ve ûd gibi çalgı aletlerini mübah gördüğünü Keffâl ve Reyyânî naklederler. (Şevkânî, a.g.e., VIII, 105)

Medine uleması, çalgı aleti ile bile olsa, mûsikînin caiz olduğunu söylemişler, Şafiîlerle Zâhirîler de bu hususta onlara uymuşlardır. (Şevkânî, a.g.e., aynı yer)

İbnü'l Cevzî, İmam Mâlik'in: "Medinelilere hangi mûsikî türü hakkında ruhsat veriyorsun?" diye sorulduğunda "Hiçbir türüne müsaade etmiyorum bunu içimizden fâsık olanlar yapıyor" diye cevap verdiğini nakleder. (ibnü'l-Cevzî, a.g.e., 256)

Hanbeliler; ûd, davul ve saz gibi çalgı âletlerini caiz görmezler; bu tür aletlerin çalındığı düğüne gitmenin doğru olmadığına inanırlar. Fakat mücerred musikiyi, yani güzel sesle terennümü mübah görürler. (el-Fıkhu ala mezâhibi'l-erbaa, II, 44)

İbn Hazm, mûsikî'ye dair bağımsız bir eser yazmış ve mûsikîyi yasaklayan tüm hadisleri tenkid ederek bunlardan hiçbirinin sahih olmadığını ileri sürmüştür. Bu mezhebe göre mûsikînin her çeşidi helâldir. (Süleyman Uludağ, İslâm Açısından Mûsikî ve Semâ, İstanbul 1976, 187)

İmam Gazâlî, semâın (müzik dinleme) mübah olduğunu zikreder ve sesleri; canlılardan çıkan seslerle, cansızlardan çıkan sesler diye iki kısma ayırır; bunları dinlemenin caiz olduğunu söyler. Ancak içki ile çalınması mûtâd olan çalgıların haram olduğunu ifade eder. (Gazalî, İhya, Kahire 1967, I, 343-348).

Halid ERBOĞA
 

Sefine-i Hayat

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
20 Kas 2006
Mesajlar
987
Tepki puanı
0
Puanları
0
Yaş
37
RE: Kadının sesi Meselesi;

ALLAH RAZI OLSUN KARDEŞİM.EMEĞİNE SAĞLIK.BİLGİLENDİK SAYENDE..B)
 

sadece_eda

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
30 Eki 2006
Mesajlar
810
Tepki puanı
0
Puanları
0
RE: Kadının sesi Meselesi;

NELER VARMIŞ NELER.. ALLAH RAZI OLSUN KARDEŞİM..
EMEĞİNE SAĞLIK..ALLAH YAR VE YARDIMCIN OLSUN..
 

tsunami

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
11 Eyl 2006
Mesajlar
4,691
Tepki puanı
15
Puanları
36
Yaş
39
RE: Kadının sesi Meselesi;

s.a
çok güzel bir konuyu açıklamışsınız kadının sesi haramdır benim bir sorum olacak ben çalışan bir bayanım ve işyerinde bazen telefonlara bakıyorum yada müşteriler geldiklerinde bizzat benim açıklama yapmam gerekiyo peki bu durumu açıklayabilirmisiniz.allah c.c. razı olsun aeo;)
 

-Esmani-

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
20 Eki 2006
Mesajlar
2,169
Tepki puanı
0
Puanları
0
Yaş
44
Web Sitesi
islamtarihim.com
RE: Kadının sesi Meselesi;

S.A
BENDE BİRKAÇ ALINTIYLA KONUYU DESTEKLEMEK İSTİYORUM.
Ahzab Süresinin 32. ayet-i kerimesi bu husustaki ölçüyü Peygamber hanımlarının şahsında şöyle veriyor.
"Ey Peygamber hanımları! Siz herhangi bir kadın gibi değilsiniz. eğer halinize layık bir takva ile korunacaksanız, yabancılarla cazibeli bir şekilde konuşmayın ki, kalbinde fesat bulunan kimse bir ümide kapılmasın. Konuşurken ciddiyet ve ağırbaşlılıkla söz söyleyin."

Kadınların normal ihtiyaç ve muameleler yüzünden erkeklerle sesli konuşmasının caiz olduğunda şüphe yoktur. Alimler arasında tartışılan ise, sevinçli gün ve zamanlarda şarkı, türkü vb. ni söylemeleridir. Bunlardan sözleri ve söyleniş biçimi müstehcen ve tahrik edici olmayan bazı şarkıları Allah Rasûlünün ve bazı sahabelerin müsamaha ile karşıladıkları bilinmektedir.
Bu konuda Müfessir Vehbi Efendi tefsirinde:
"Söylediğiniz söz fitneye sebep olmasın. Yani cazibeli ve ecanibi şüpheye düşürecek bir halde edalı ve naz ü istiğna ile söylemeyin" şeklinde izah getirmektedir.

Elmalı bu ayetin tefsirini şöyle yapmaktadır:
"Ey Peygamberin hanımları! Siz genel olarak kadınlardan herhangi biri gibi değilsiniz. Sizde diğer kadınlarda bulunmayan nitelikler var: Peygamberlerin en hayırlısının hanımları ve bütün müminlerin anaları olmak niteliklerine sahipsiniz. Eğer sakınırsanız, bu özel niteliklerinizi korursanız yahut durumunuza uygun takva ile korunacaksanız -bu şart bir mânâ ile yukarının, bir mânâ ile aşağının kaydıoluyor- Sözü yumuşak ve tatlı bir eda ile söylemeyin, bir söz söylendiği zaman sakın yılışık bir biçimde cevap vermeyin ve söylerken yayılarak, kırıtarak söylemeyin de kalbinde hastalık bulunan, kalbi çürük, kötülüğe yüz tutmuş kimseler kötü bir şey ümit etmesin. Ve uygun ve ciddi söz söyleyin; yani yapmacılıktan uzak, ağırbaşlılık ve ciddiyetle dosdoğru söyleyin veya sert olsa da makul ve meşru güzel söz söyleyin."

İbni Abidin:
"Tercih edilen görüşe göre kadının sesi avret değildir.... Yalnız kadınların yüksek sesle konuşmalarını, seslerini uzatmalarını, yumuşatmalarını ve nağmeli bir şekilde okumalarını caiz görmüyoruz. Çünkü bunlarda erkekleri kendine meylettirmek ve şehvetlerin tahrik etmek vardır." (Reddü'l Muhtar 1:467)

BUNLARDAN ANLAŞILACAĞI GİBİ DİNİMİZ SERT KURALLARLA BEZELİ BİR DİN DEĞİLDİR.HER ZAMAN ,HER DURUMDA ÖLÇÜLÜ OLMAKLA ŞÜPHEYE DÜŞTÜĞÜMÜZ BİR ÇOK KONUNUN ÜSTESİNDEN GELEBİLİRİZ.DİNİMİZ ÖLÇÜ DİNİDİR.VE KADIN SESİ KONUSUNDA ÖLÇÜLÜ OLMAK GEREKLİDİR.
SELAM VE MUHABBETLE
 

zerrin

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
26 Tem 2006
Mesajlar
2,172
Tepki puanı
0
Puanları
0
RE: Kadının sesi Meselesi;

ALLAH (C.C.) RAZI OLSUN. GÜZEL BİR KONUYA DEĞİNMİŞSİNİZ.
 

ADALETIMAHZA

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
6 Eyl 2006
Mesajlar
3,630
Tepki puanı
0
Puanları
0
Yaş
56
Web Sitesi
www.islamiportal.net
RE: Kadının sesi Meselesi;

ALLAH RAZI OLSUN,HELE Kİ KADINLARIMIZ TOPLU YERKERDE VEYA YOLLARDA VEYA TOPLU TAŞIMA ARAÇLARINDA KAHKAHALAR ATARAK KONUŞMUYORLAR MI,İNANIN ORDA OLAN ERKEKLER NASIL DA ONLAR ADINA UTANIYOR,UYARSAN BAŞINA BELA UYARMASAN GÖREVİNİ YAPMIYORSUN.BUNU HER KESİMDEN BAYAN YAPIYOR,KENDİLERİNİ KAPTIRIP ETRAFI UNUTUYORLAR.RABBİM ISLAH ETSİN CÜMLEMİZİ.
 

tsunami

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
11 Eyl 2006
Mesajlar
4,691
Tepki puanı
15
Puanları
36
Yaş
39
RE: Kadının sesi Meselesi;

mk5834 yazdı:
S.A
BENDE BİRKAÇ ALINTIYLA KONUYU DESTEKLEMEK İSTİYORUM.
Ahzab Süresinin 32. ayet-i kerimesi bu husustaki ölçüyü Peygamber hanımlarının şahsında şöyle veriyor.
"Ey Peygamber hanımları! Siz herhangi bir kadın gibi değilsiniz. eğer halinize layık bir takva ile korunacaksanız, yabancılarla cazibeli bir şekilde konuşmayın ki, kalbinde fesat bulunan kimse bir ümide kapılmasın. Konuşurken ciddiyet ve ağırbaşlılıkla söz söyleyin."

Kadınların normal ihtiyaç ve muameleler yüzünden erkeklerle sesli konuşmasının caiz olduğunda şüphe yoktur. Alimler arasında tartışılan ise, sevinçli gün ve zamanlarda şarkı, türkü vb. ni söylemeleridir. Bunlardan sözleri ve söyleniş biçimi müstehcen ve tahrik edici olmayan bazı şarkıları Allah Rasûlünün ve bazı sahabelerin müsamaha ile karşıladıkları bilinmektedir.
Bu konuda Müfessir Vehbi Efendi tefsirinde:
"Söylediğiniz söz fitneye sebep olmasın. Yani cazibeli ve ecanibi şüpheye düşürecek bir halde edalı ve naz ü istiğna ile söylemeyin" şeklinde izah getirmektedir.

Elmalı bu ayetin tefsirini şöyle yapmaktadır:
"Ey Peygamberin hanımları! Siz genel olarak kadınlardan herhangi biri gibi değilsiniz. Sizde diğer kadınlarda bulunmayan nitelikler var: Peygamberlerin en hayırlısının hanımları ve bütün müminlerin anaları olmak niteliklerine sahipsiniz. Eğer sakınırsanız, bu özel niteliklerinizi korursanız yahut durumunuza uygun takva ile korunacaksanız -bu şart bir mânâ ile yukarının, bir mânâ ile aşağının kaydıoluyor- Sözü yumuşak ve tatlı bir eda ile söylemeyin, bir söz söylendiği zaman sakın yılışık bir biçimde cevap vermeyin ve söylerken yayılarak, kırıtarak söylemeyin de kalbinde hastalık bulunan, kalbi çürük, kötülüğe yüz tutmuş kimseler kötü bir şey ümit etmesin. Ve uygun ve ciddi söz söyleyin; yani yapmacılıktan uzak, ağırbaşlılık ve ciddiyetle dosdoğru söyleyin veya sert olsa da makul ve meşru güzel söz söyleyin."

İbni Abidin:
"Tercih edilen görüşe göre kadının sesi avret değildir.... Yalnız kadınların yüksek sesle konuşmalarını, seslerini uzatmalarını, yumuşatmalarını ve nağmeli bir şekilde okumalarını caiz görmüyoruz. Çünkü bunlarda erkekleri kendine meylettirmek ve şehvetlerin tahrik etmek vardır." (Reddü'l Muhtar 1:467)

BUNLARDAN ANLAŞILACAĞI GİBİ DİNİMİZ SERT KURALLARLA BEZELİ BİR DİN DEĞİLDİR.HER ZAMAN ,HER DURUMDA ÖLÇÜLÜ OLMAKLA ŞÜPHEYE DÜŞTÜĞÜMÜZ BİR ÇOK KONUNUN ÜSTESİNDEN GELEBİLİRİZ.DİNİMİZ ÖLÇÜ DİNİDİR.VE KADIN SESİ KONUSUNDA ÖLÇÜLÜ OLMAK GEREKLİDİR.
SELAM VE MUHABBETLE
s.a
açıklamanız için sağolun. allah razı olsun.aeo;)
 

serife07

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
1 Kas 2006
Mesajlar
446
Tepki puanı
0
Puanları
0
RE: Kadının sesi Meselesi;

ALLAH RAZI OLSUN. EMEĞİNİZE SAĞLIK.
 

sevval

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
29 Ağu 2006
Mesajlar
74
Tepki puanı
0
Puanları
0
RE: Kadının sesi Meselesi;

PEKİ SİZE BİR ŞEY SORUCAM BEN ÇALIŞAN KAPALI EVLİ VE BİR YAŞINDA BİR KIZ ÇOCUĞA SAHİBİM.EŞİM ÇALIŞMAMA İZİN VERMİYOR AMA MECBUR KALDIĞIMIZ İÇİN ÇOK MADDİ AÇIDAN BORÇLU OLDUĞUMUZ İÇİN ÇALŞIYORUM İŞYERİNDE NAMAZIMI KILABİLİYORUM PEKİ GÜNAH MI OLUYOR? ÇÜNKÜ TELEFON KONUŞMALRI YAPIYORUM BU KONU HAKINDA BİLGİ VERİRSENİZ SEVİNİRİM AMA BU ÇALIŞMAM NE BİR EV ALMA NEDE BİR ARABA GİBİ ALAMAK İÇİN ÇALIŞMKA DEĞİL SADECE YANLIŞ YAPILAN HATALARIN SONUCU EŞİMLE BEN BU BORÇLARI TEMİZLEMEYE ÇALIŞIYORUZ....SELAMETLE KALIN....
 

nihalim

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
3 Eki 2006
Mesajlar
2,593
Tepki puanı
2
Puanları
0
Yaş
46
Konum
*meftun*
Web Sitesi
www.hatim-online.com
RE: Kadının sesi Meselesi;

B)B)B)ALLAH razıolsun sizden elinize sağlık ALLAH affetsin (bilerek veya bilmeyerek işlediğimiz günahları):(:(:(:(:(:(:(:(:( ALLAHA EMANET OLUN BU SİTE İYİKİ VAR (ÖĞRENCİ YİM )
 

fevzisultansu

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
21 Eyl 2006
Mesajlar
262
Tepki puanı
0
Puanları
0
RE: Kadının sesi Meselesi;

allah razı olsun allahın rahmeti üzerine olsun
 

Aşkâ Mecnun

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
6 Tem 2006
Mesajlar
3,521
Tepki puanı
2
Puanları
0
Konum
Fatih - İstanbul
RE: Kadının sesi Meselesi;

sevval yazdı:
PEKİ SİZE BİR ŞEY SORUCAM BEN ÇALIŞAN KAPALI EVLİ VE BİR YAŞINDA BİR KIZ ÇOCUĞA SAHİBİM.EŞİM ÇALIŞMAMA İZİN VERMİYOR AMA MECBUR KALDIĞIMIZ İÇİN ÇOK MADDİ AÇIDAN BORÇLU OLDUĞUMUZ İÇİN ÇALŞIYORUM İŞYERİNDE NAMAZIMI KILABİLİYORUM PEKİ GÜNAH MI OLUYOR? ÇÜNKÜ TELEFON KONUŞMALRI YAPIYORUM BU KONU HAKINDA BİLGİ VERİRSENİZ SEVİNİRİM AMA BU ÇALIŞMAM NE BİR EV ALMA NEDE BİR ARABA GİBİ ALAMAK İÇİN ÇALIŞMKA DEĞİL SADECE YANLIŞ YAPILAN HATALARIN SONUCU EŞİMLE BEN BU BORÇLARI TEMİZLEMEYE ÇALIŞIYORUZ....SELAMETLE KALIN....


Önemli konudur Lütfen Dikkatli okuyalım; Sorunuzun Yanıtı...

Hayâlı, iffetli, vakarlı müslüman hanımın [big]ihtiyaç nisbetinde konuşması Haram olmaz.[/big]

selametle Selam ve Dua ile
 

nilsu

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
22 Tem 2006
Mesajlar
98
Tepki puanı
0
Puanları
0
RE: Kadının sesi Meselesi;

teşekkürler muhammet kardeşim.çok önemli ama kimsenin uyamadığı bir konu.bir de şu var ilahi kaseti çıkaran bayanlar var.bunlar da haram oluyor değil mi.
 

kumral

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
3 Ocak 2007
Mesajlar
1
Tepki puanı
0
Puanları
0
RE: Kadının sesi Meselesi;

S A BİZİ AYDINLATIĞINIZ İÇİN ALLAH SİZDEN RAZI OLSUN ALLAH YAR VE YARDIMCINIZ OLSUN ALLAH`A EMANET OLUN...B)B)B)
 

Ravza_Nur

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
11 Tem 2006
Mesajlar
8,116
Tepki puanı
3
Puanları
0
RE: Kadın sesi haram mıdır?

RE: Kadın sesi haram mıdır?

Kadın sesi yerine göre haramdır, yerine göre de haram değildir. Meselâ, vekar ve ciddiyet içinde ihtiyaçlarını temin için konuşan kadının sesi haram olmaz. Zira bir fitneye sebeb olmuyor, bir gösteriş arzusundan gelmiyor. Pazarlarda yapılan vekarlı alış veriş konuşması gibi.

Bu hem Şafiî, hem de bazı Hanefî âlimlerince böyledir. Ancak, hiçbir ihtiyaçtan doğmayan, sadece gösteriş ve sükse için yapılan konuşmalarda, muhatap olan erkeğin zihninde kötü düşünceler meydana gelebileceğinden, böyle sesler haramdır, avrettir. Bu sesin sahibi kadın günaha girmiş olacağı gibi, dinleyen erkek de fitneye sebebiyet vereceğinden mesuliyete mâruz kalır. Demek ki, şarkı, türkü sesleri ihtiyaçtan meydana gelen sesler değildir. Belki fitneye sebeb olabilecek haram sesler cümlesine dahildir. Böylesi kadınlar mesuliyetten kurtulamazlar.

Vekar ve ciddiyet içindeki ihtiyaç konuşmalarında kadın sesinin haram olmadığını söyleyen Muhammed Ali Es-Sabûnî, Resûlüllahın zevceleri hadîs naklederken erkeklerle konuşur, hadîsleri bizzat kendi seslerinden dinletirlerdi demektedir. Bu hususta İbn-i Âbidin ve Âlûsîde bilgi vardır.
 

saadetarzu

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
12 Ocak 2007
Mesajlar
1
Tepki puanı
0
Puanları
0
RE: Kadının sesi Meselesi;

ea.
bilgler çok güzel.
allah razı olsun.
aeo
 

Bu konuyu görüntüleyen kişiler

Üst Alt