: anladim abiim peki,cok tesekkur ederim istedigim cevabi aldim..yani kimseye bagmanacam diye bir durum yok degilmi?yani bu konudaki dusuncelerimde haksiz degil dimi abiim..peki abim rabita bildigim kadariyla zikir ve Allahin isimleri cekiliyor diye biliyorum..peki bunu kim belirleiyor yani ruyanizda falanmi soyleniyor...yoksa siz kendi istediginiz,yani ihtiyaciniz olan zikrmi cekiyorsunuz..
Kardeş şimdi sen abimize sordun ama bizde vazife olmadan cevap verelim konu ile alakamız olduğu için. Öncelike rabıta yapmak kimseye fazr değildir tasavvuf ehli ise sünnettir der. Yani hiçbir tarikata (hak tarikata) bağlanmamış müslümanlar için rabıta farz değil yapmayabilirlerde. Kimsede niye yapmıyorsun demez. Fakat şu varki hadislerde bildirildiği üzere müslümanlar ölüm rabıtasi yapabilir (Hz.Aişe r.a. anamızın hadisi)
Hiçbir ehli sünnet alimi rabıta müslümanlara vaciptir dememiştir fakat inkar edip reddiyede yapmamıştır. Bunu tasavvuf ehline bırakıp o yolun saliklerinin yapmasını hoş karşılaşmışlardır. Rabıta Efendimiz s.a.v zamanından beri vardır. Rasulullah s.a.v hira mağrasında yaptığı rabıtadır. Hz.Ebubekir r.a. hatta rasulullah s.a.v yaşarken yaptığı rabıtadır. Üveysi Karani r.a. en büyük örneklerden biridir. Rasulullah s.a.v görmediği halde Peygamberimiz s.a.v onu rabıta ile terbiye etmiştir. Unutmayın Veysel Karani r.a. hafız idi ve hiçbir sahabe köyüne gelmemişken tebliğ yapmamışken hafız idi.
Bu kısa bilgiden sonra sorunuza gelelim. zikir ve Allah c.c. isimleri ayrı şeydir. rabıta mürşidle bağ kurmaktır ve manevi olarak feyzlerin mürşidden müride aktarılarak onu terbiye etmektir. Rüyada söylenmez uyanık haldeyken sessiz bir ortamda gözler kapanır mürşidin gözümüzün önüne getirilir. Entel kesim buna meditasyondan der. Tabi ikisi aynı değildir. Birinde kafadaki düşünceler boşaltılıp rahatlamay yoluna gdilirken. rabıtada mürşid ile bağ kurulur ve manevi alemde terbiye başlar.
Rüya değildir ama gerçek hayatda (madde alemi) değildir. kısaca ve anlaşılabilir dille anlatım bu şekildedir.
Birde şu var rabıta gereklimidir. Bir müslüman rabıta yapmadan Allah c.c. ulaşabilir mi evet ulaşabilir. Zaten bu sebeple rabıta'yı herkesin yapmasına gerek yok deriz. Fakat rabıta yapan kişi Allah c.c. a yapmamış olan kişiden daha çabuk ulaşır. Bu aynen şöyledir. Bir kişi ziyarete bir memlekete gidiyor. Fakat o memleketde nereleri ziyaret edicek bilmiyor ve hergün birilerini bulup soruyor nerelere gidebilirim nerelere ziyaret edebilirim diye. Tabi böyle olunca da işi uzuyor. Fakat başka bir kişi yerel bir rehber tutup, o rehberin yardımı ile o memleketi kısa sürede geziyor. Rabıta yapan ile yapmayan arasındaki farkda bu.
Tabi biz bu Allah c.c. ulaşma işine seyri sülük deriz yani salikin aldığı yollar mertebeler haller fakat bunu anlatması çok uzun sürer.
Rabıtayı tavsiye ediceklerde olucaktır yakais abimiz gibi Allah c.c. ve kuran yeter diyenlerde olucaktır. Bize ikiside gerek.
Eyvallah,