Neler Yeni

Hoşgeldiniz İslami Forum Sayfası

Tüm özelliklerimize erişmek için şimdi bize katılın. Kaydolduktan ve oturum açtıktan sonra, konular oluşturabilir, mevcut konulara yanıtlar gönderebilir, diğer üyelerinize itibar kazandırabilir, kendi özel mesajınızı edinebilir ve çok daha fazlasını yapabilirsiniz. Ayrıca hızlı ve tamamen ücretsizdir, peki ne bekliyorsunuz?
Blue
Red
Green
Orange
Voilet
Slate
Dark

**Gıybet Testi** (1 Kullanıcı)

Kaim

Yasaklı Kullanıcı
- Hz. Ebu Hüreyre radıyallahu anh anlatıyor: "Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm buyurdular ki:
"Gıybetin ne olduğunu biliyor musunuz?"
"Allah ve Resûlü daha iyi bilir!" dediler. Bunun üzerine:
"Birinizin, kardeşini hoşlanmayacağı şeyle anmasıdır!" açıklamasını yaptı. Orada bulunan bir adam:
"Ya benim söylediğim anda varsa, (Bu da mı gıybettir?)" dedi. Aleyhissalatu vesselam:
"Eğer söylediğin onda varsa gıybetini yapmış oldun. Eğer söylediğin onda yoksa bir de bühtanda (iftirada) bulundun demektir."

Ebu Davud, Edeb 40, (4874); Tirmizi, Birr 23, (1935); Müslim, Birr 70, (2589).

Hak teala razı olsun güzel hatırlatma olmuş.. :)

Aşk-ı Hicab

Kayıtlı Kullanıcı
Hucurat 12. ayeti hepiniz ezberleyin.

O ayeti hep anın günde 100 sefer mesela

Bu amel dilinizde gıybet varsa siler.

bu ayeti yüreğinizde taşıyın

O yürekten gıybet cıkması cok zor olur böylece...

"Ey iman edenler! Zannın bir çoğundan çekinin, çünkü zannın bazısı günahtır. Birbirinizin kusurunu araştırmayın, kiminiz kiminizi arkasından çekiştirmesin! Sizden biriniz kardeşinin ölü halindeki etini yemek ister mi hiç? Demek tiksindiniz! O halde Allah'tan korkun, çünkü Allah, tevbeyi çok kabul edendir. Çok bağışlayıcıdır."

kırımızı çizili yerin bahsi GIYBETTİR.

Rabbim razı olsun kardeşim.. Rabbim hatırımızdan çıkarmasın inşaallah..

Hatırlayıp, hatırlatanlardan olalım inşaallah..

Kaim

Yasaklı Kullanıcı
bir faişeinin bile arkasından falanca aşifteymiş demek bile gıybettir.

kaldı ki

hiç böyle hali olmayan temiz kızlara bile falanca aşifte gibi davranıyo bilmemne.... gibi konuşuyolar.

gıybeti daha aşıyorlar.

bu davranış gıybetten daha günahtır.

iftiradır.

imaa edene bile kuran hakkı için 100 sopa vurmak haktır.

Kaim

Yasaklı Kullanıcı
gıybeti bir burda duymuyorum.

Allah hepinizden razı olsun.

Dışarı cıktın mı heryer gıybet :(

kacacak yer bulamıyorum.

bazen küsüp konuşmuyorum.

oda olmuyo :(

Aşk-ı Hicab

Kayıtlı Kullanıcı
gıybeti bir burda duymuyorum.

Allah hepinizden razı olsun.

Dışarı cıktın mı heryer gıybet :(

kacacak yer bulamıyorum.

bazen küsüp konuşmuyorum.

oda olmuyo :(

Ne kadar güzel bir hassasiyet..

Olması gereken aslında ama çok zor oluyor.. :(

Aşk-ı Hicab

Kayıtlı Kullanıcı
Allah’a inanan müminler olarak, Allah’ın emirlerini yerine getirmeye, haramlarından kaçınmaya çalışan Müslümanlar olarak, hep birlikte bir test uygulayalım kendimize. Eğlenceli bulacağımız kadar ürkütücü de bulabiliriz bu testi. Ürkmemiz gerekenden niye bu kadar ürkmediğimizi yeni baştan düşünmek için, aşağıda belirtilen cümlelerdeki boşluklara aklımıza ilk gelen ve bir de aklımıza son gelecek/belki hiç gelmeyecek kelimeyi koyalım:

1-“………nin damlasını ağzıma koymam.”
İlk akla gelen kelime: İçki
Şimdi “içki” yerine “gıybet” koyalım.
“Gıybetin damlasını ağzıma koymam” diyebiliyor muyuz?
Bu cümleyi kurarken gönlümüz rahat mı?
İçkinin damlasını ben de ağzıma koymadım, koymamaya çalıştım. Bilerek içtiğimi hiç hatırlamıyorum, çok şükür. Öyle içki sofralarına kurulup da sarhoş da olmadım ömrümde. Eğer içki kadar koksaydı gıybet, eğer birlikte gıybet sofrasına oturup kana kana içenler/doyanlar sarhoş olsaydı, mahallemizin manzarası nasıl olurdu? Kaçımız ayık kalırdı? Ne kadarımızın ağzı gıybet kokardı?

2-“Burası……….li mi?”
O kadar sık sorarız ki bu cümlenin “içki” lisini. İçkili mekânlara girmekten çekiniriz. İçki bulaşığı bardaklardan su içmekten sakınırız. Çocuklarımızı içkili lokantalara sokmaktan utanırız. Peki, hiç şöyle de sorduk mu bu soruyu?

“Burası gıybetli mi?”
Uzaklara gitmeye gerek yok. Belki de evimizde, belki de en çok bize ait olduğunu sandığımız odamızda. Seccademizi serdiğimiz yuvamızda. Çocuklarımızın saçlarını okşadığımız kanepelerde. Az önce namaz kıldığımız caminin bahçesinde, belki de tam kubbesinin altında… İçkiyi yakıştırmadığımız dudağımıza, damağımıza, odamıza, yuvamıza, içmekten daha ağır sonuçları olan gıybeti nasıl yakıştırıyoruz?

3-“Yemeklerimizde…….eti yoktur.”
İlk aklımıza gelen cevap: Domuz
Peki ya, yemeklerimizde…
Ne kadar uzak dururuz domuz etinden… Gördüğümüzde bile iğreniriz. Peki ya, hiç görünmüyor diye, hiç kokmuyor diye yediklerimize ne demeli? Gıybetlerimiz domuz eti kadar iğrenç kokmuyor mu?

4-“……..İslamî usule göre kesilmiştir.”
Cevap: Etlerimiz.
Etlerimiz yerine “sözlerimiz” kelimesini koyarsak ne olur?
“Sözlerimiz İslamî usule göre kesilmiştir.” Gıybet olur mu diye yarıda kestiğimiz bir sohbeti hatırlıyor muyuz? Arkadan çekiştiriyor olabiliriz diye boynunu vurduğumuz bir sözümüz oldu mu? Nefeslerimizin, kardeşimizin ölü etini yemek gibi iğrenç bir eylem için murdar etmiş olabileceğimizden hiç endişelendik mi?

Senai Demirci’nin “Söz Yangını” kitabından alıntıdır.

Aşk-ı Hicab

Kayıtlı Kullanıcı
Hatırlat/öğüt ver; çünkü hatırlatıp öğüt vermek müminlere yarar sağlar.

Zariyat Suresi / 55​

Çeşm-i Bülbül

Kayıtlı Kullanıcı
Nefeslerimizin,kardeşimizin ölü etini yemek gibi iğrenç bir eylem için murdar etmiş olabileceğimizden hiç endişelendik mi?

Tek kelimeyle muhteşem bir yazı..

ALLAH Celle Celalühü razı olsun gönlü güzel insan.

Aşk-ı Hicab

Kayıtlı Kullanıcı
Nefeslerimizin,kardeşimizin ölü etini yemek gibi iğrenç bir eylem için murdar etmiş olabileceğimizden hiç endişelendik mi?

Tek kelimeyle muhteşem bir yazı..

ALLAH Celle Celalühü razı olsun gönlü güzel insan.

Amiin canım, cümlemizden inşaALLAH..
Senai Demirci abimizin yüreğine bin bir bereket olsun..
Yeni avatarına bayıldım. Avatar yarışmasına sen de girsene : )

Çeşm-i Bülbül

Kayıtlı Kullanıcı
Amiin canım, cümlemizden inşaALLAH..
Senai Demirci abimizin yüreğine bin bir bereket olsun..
Yeni avatarına bayıldım. Avatar yarışmasına sen de girsene : )

Ciddi misin? Güzel mii? =)

Ben girersem 7/24 aklımda olur şimdi yarışma.. :D En iyisi girmemek diye düşünüyorum onun için =)

Çeşm-i Bülbül

Kayıtlı Kullanıcı
:D Katılım çoz az zaten.. Bizim forumda katılım yok.. Ama ben avatarını çok beğendim.. : )

Tam olarak da sorun o ya :D

Oy toplamak için bi ton vaad yazacağım, kapı kapı dolaşıp oy isteyeceğim felan yoğun iş trafiği :D

Çok teşekkür ederim ya resmi avatarıma koyarken hiç beğenilmez diye düşünüyordum oysa ki (;

Aşk-ı Hicab

Kayıtlı Kullanıcı
Tam olarak da sorun o ya :D

Oy toplamak için bi ton vaad yazacağım, kapı kapı dolaşıp oy isteyeceğim felan yoğun iş trafiği :D

Çok teşekkür ederim ya resmi avatarıma koyarken hiç beğenilmez diye düşünüyordum oysa ki (;

Zevk meselesi canım. Ben çöl resimlerine bayılırım.. Bana çok fazla şey hatırlatır..

Yarışmaya katılımlar doldu bu akşam.. :)

Aşk-ı Hicab

Kayıtlı Kullanıcı
535756_454916844528041_1575431574_n.jpg

salavatqetir

Kayıtlı Kullanıcı
Allah razı olsun abla konuyu güncellediğin için

En çok korktuğum bazen farkında olmadan yaptığım gıybet ve sonrasında ki pişmanlığım
Rabbim bizleri affetsin
Hiç sevmediğim halde benim bile yaptığım oluyo, ortama uyup insanları eleştirdiğim
Arkadaşlar la sohbet ederkem gıybet yapıldığın da hep uyarır sustururum
Eğer tepki göstermezsem bende nefsime yenik düşüp gıybet edeceğimi biliyorum
Elimden geldiğince engelliyorum lafı değiştiriyorum

Ateş odunu yer, gıybet sevabı.. Nasıl vereceksin orda hesabı.. Düşünsene mizan ile sırat’ı.. Kul hakkı yiyipte kendini yakma!...

Gıybetin zararını düşünmeli! Gıybet sebebiyle, sevaplarının gideceğini, hatta gıybet ettiği kimsenin günahlarını da yükleneceğini bilmelidir! Hadis-i şerifte buyuruldu ki:
(Kıyamette, sevap defteri açılan bir kimse, "Dünyada iken, şu ibadetleri yapmıştım, burada yazılı değil" der. "Onlar, silinip gıybet ettiklerinin defterlerine yazıldı" denir.) [İsfehani]

Özelliklede hiç hakkında bahsi bile edilmemesi gerekilen kişilerin gıybetini edip
onların günahlarına yüklenip sevaplarımın da o kişilere geçmesini istemem
Hoşlanmadığım kişiler hakkında susmak daha doğru

Ayse_92_38

Kayıtlı Kullanıcı

En çok korktuğum bazen farkında olmadan yaptığım gıybet ve sonrasında ki pişmanlığım
Rabbim bizleri affetsin
Hiç sevmediğim halde benim bile yaptığım oluyo, ortama uyup insanları eleştirdiğim

Ateş odunu yer, gıybet sevabı.. Nasıl vereceksin orda hesabı.. Düşünsene mizan ile sırat’ı.. Kul hakkı yiyipte kendini yakma!...

Gıybetin zararını düşünmeli! Gıybet sebebiyle, sevaplarının gideceğini, hatta gıybet ettiği kimsenin günahlarını da yükleneceğini bilmelidir! Hadis-i şerifte buyuruldu ki:
(Kıyamette, sevap defteri açılan bir kimse, "Dünyada iken, şu ibadetleri yapmıştım, burada yazılı değil" der. "Onlar, silinip gıybet ettiklerinin defterlerine yazıldı" denir.) [İsfehani]

Özelliklede hiç hakkında bahsi bile edilmemesi gerekilen kişilerin gıybetini edip

selamun aleyküm kardesim allah razi olsun cok güzel bir paylasim yapmissiniz rabbim bizlere dogru yolu göstersin ve nefsimize uydurmasin insallah selam ve dua ile

Aşk-ı Hicab

Kayıtlı Kullanıcı

Rabbim bizleri affetsin

Amiin kardeşim, cümlemizden inşaAllah..
Rabbim bizi affetsin.. Hepimiz için geçerli.. İstemeyerek de olsa kendimizi içerisinde buluyoruz.
O anda konunun değişmesini sağlayabilmek, o da olmuyorsa mekan değiştirmek en iyisi olacaktır inşaAllah..
Bir nevi hicret.. Odadan odaya.. Gıybet edilen kardeşimizin günahlarını yüklenip, sevaplarımızın da o kişiye gitmesi bilinciyle idrakimizi açık tutmayı başarmayı Rabbim nasip etsin cümlemize.. Senai Demirci'nin ''Söz Yangını'' adlı kitabı çok etkileyici. Bu konuda yardımcı olabilecek bir kitap. Rabbim yardımcımız olsun.. Hayır işleyerek ya da farz olan ibadetlerimize nasıl asılıyorsak canla başla, aynı şekilde günahlara karşı da hassasiyetimizi korumayı nasip etsin Rabbim . Özellikle de gıybet konusunda.. Rabbim yar ve yardımcımız olsun inşaALLAH..

ceylantur

Kayıtlı Kullanıcı
Cübbeli Ahmet Hoca'nın bir sohbetinde gıybet hakkında ; "gıybet edeceksen bari annenle babanınkini yap, sevaplar yabancıya gitmesin" mealinde bir ifadesi olmuştu :)

Rabbim hepimizi gıybet illetinden kurtarsın inşaAllah

Rabbim bizleri affetsin

Aşk-ı Hicab

Kayıtlı Kullanıcı
Cübbeli Ahmet Hoca'nın bir sohbetinde gıybet hakkında ; "gıybet edeceksen bari annenle babanınkini yap, sevaplar yabancıya gitmesin" mealinde bir ifadesi olmuştu :)

:) Amiin kardeşim, inşaAllah..

salavatqetir

Kayıtlı Kullanıcı
selamun aleyküm kardesim allah razi olsun cok güzel bir paylasim yapmissiniz rabbim bizlere dogru yolu göstersin ve nefsimize uydurmasin insallah selam ve dua ile

Ve Aleyküm Selam amin kardeşim Allah yardımcımız olsun

Amiin kardeşim, cümlemizden inşaAllah..
Rabbim bizi affetsin.. Hepimiz için geçerli.. İstemeyerek de olsa kendimizi içerisinde buluyoruz.
O anda konunun değişmesini sağlayabilmek, o da olmuyorsa mekan değiştirmek en iyisi olacaktır inşaAllah..
Bir nevi hicret.. Odadan odaya.. Gıybet edilen kardeşimizin günahlarını yüklenip, sevaplarımızın da o kişiye gitmesi bilinciyle idrakimizi açık tutmayı başarmayı Rabbim nasip etsin cümlemize.. Senai Demirci'nin ''Söz Yangını'' adlı kitabı çok etkileyici. Bu konuda yardımcı olabilecek bir kitap. Rabbim yardımcımız olsun.. Hayır işleyerek ya da farz olan ibadetlerimize nasıl asılıyorsak canla başla, aynı şekilde günahlara karşı da hassasiyetimizi korumayı nasip etsin Rabbim . Özellikle de gıybet konusunda.. Rabbim yar ve yardımcımız olsun inşaALLAH..

Amin ablacım Senai Demirci'nin ''Söz Yangını'' adlı kitabı da okunacak kitablar listesine eklendi Allah razı olsun

biliyorum hocanın bu sözünü hatta bir defa burada paylaşmıştım güldürürken düşündüren bir söz Allah hocamız dan razı olsun başımızdan eksik etmesin İnşaAlah :)
Amin :)
Rabbim hepimizi gıybet bataklığın dan kurtarsın üzerimize bulaşan çamurlardan arınmamızı nasip etsin

Bu konuyu görüntüleyen kişiler

Üst Alt