Neler Yeni

Hoşgeldiniz İslami Forum Sayfası

Tüm özelliklerimize erişmek için şimdi bize katılın. Kaydolduktan ve oturum açtıktan sonra, konular oluşturabilir, mevcut konulara yanıtlar gönderebilir, diğer üyelerinize itibar kazandırabilir, kendi özel mesajınızı edinebilir ve çok daha fazlasını yapabilirsiniz. Ayrıca hızlı ve tamamen ücretsizdir, peki ne bekliyorsunuz?
Blue
Red
Green
Orange
Voilet
Slate
Dark

Gelin-Kayınvalide İlişkileri Hakkında (1 Kullanıcı)

aliye_aliye

Altın Üye
Web Sitesi
www.fizikist.com
44701440zg8.gif

Evlilik her toplum ve her kültürde bulunan kutsal bir birlikteliktir. İnsanlar evlenerek yeni bir hayat, yeni yaşam tarzı ve yeni akrabalar elde ederler.
Bu yeni akrabalarla olan ilişkiler yine kültürlere göre değişmektedir. Bizim kültür ve inancımıza göre eşin annesi ve babası, kendi anne ve baba konumundadır. Kayınvalideye ''anne'' ve kayınbabaya da ''baba''
denilir. Bu kültürümüzde böyle olduğu gibi dinimizin ahlaki boyutunda da bu şekildedir, yani evlenmek suretiyle eşimizin anne ve babası bizim anne-babamız olmaktadır.
Kuran’ı Kerim’in ebeveyn hakkında buyurmuş olduğu kurallar onlar içinde geçerlidir, yüce Allah şöyle buyuruyor:
“Rabbin, sadece kendisine kulluk etmenizi, ana-babanıza da iyi davranmanızı kesin bir şekilde emretti. Onlardan biri veya her ikisi senin yanında yaşlanırsa, kendilerine "of!" bile deme; onları azarlama; ikisine de güzel söz söyle.” İsra-23
“Biz insana, ana-babasına iyi davranmasını tavsiye etmişizdir. Çünkü anası onu nice sıkıntılara katlanarak taşımıştır. Sütten ayrılması da iki yıl içinde olur. (İşte bunun için) önce bana, sonra da ana-babana şükret diye tavsiyede bulunmuşuzdur. Dönüş ancak banadır.” Lokman-14.
Kuran’ın bu emir ve yasağıyla hepimiz ana babamıza saygılı davranmaya mecbur ve mükellefiz. Eğer insanın eşi de aynı sevgi ve saygıyı gösterse ne güzel, fakat göstermese önünü de alamaz. Kimse eşinden anne-babasından vazgeçmesini isteyemez, bu çerçevede sözde fedakarlık bekleyemez zira bu fedakarlık değil, Allah’a isyandır. Kuran açıkça anne-babaya itaati emretmekte, Allah’ın emri karşısında, isyana davet edilene, peygamber imam dahi olsa itaat edilemez. Öyleyse “anne-babanı sileceksin, bir daha görüşmeyeceksin, evime adım atamaz” gibi üzücü sözlere uymamak her evladın ilahi vazifesidir.
Velhasıl, eşler birbirlerinin ana babalarını öz ana babaları gibi kabullenmek, onlara saygı göstermek, hizmetlerinde bulunmak zorundadırlar. Bu insani, ahlaki olmanın ötesinde evlatlar için ilahi bir vazifedir. Ahirette mükafat veya cezalandırmanın söz konusu olduğu bir yükümlülüktür.

genislamsn0.gif

Fakat maalesef, toplumumuzda gelin ve kaynana rolleri çoğu zaman öfke yaratan, kopukluklara neden olan roller olarak gözlenmektedir. Daha iyi gelin –kayınvalide ilişkisi için neler gereklidir? Neden olumsuzluklar yaşanmaktadır? Bu gibi soruların cevaplarını öğrenip ona göre davranmak icab eder.
Şunu hiçbir zaman unutmayalım ki; ferdi, ailevi ve toplumsal tüm sorunlarımızın en büyük nedeni İslam’ı iyice bilmememizden kaynaklanmaktadır. yüce Allah'ın dininin her anımız için hükümleri bulunmaktadır, eğer ilişkilerimizde bu hüküm ve tavsiyeleri bilip uygularsak kesinlikle sorunsuz, mutlu bir yaşam süreceğizdir. temeli İslam ile yoğrulmuş yuvaların mutsuz olması imkansız. Tabii bu durumda her iki tarafa düşen önemli görev ve sorumluluklar var. Çünkü mutlu aileler anne-baba ve çocuktan oluşmuyor. Eşinin ailesi ile arası açık olan bir aile ferdinin yuvasında çok mutlu olduğu söylenemez. Onun için hm gelin ve hem de kayınvalide sorumluluklarının farkında olmalıdırlar.
İlişkilerde yaşanan bu üzücü tablolar; kendini beğenmişlik, iyi eğitim almama, önyargılı davranma, bencillik, mantıksız taassuplara düşme ve kendi rahatlığına çok önem vermekten kaynaklanmaktadır. bu gibi kötü sıfatların gelin yahut kayınvalide de bulunması evliliklerde huzursuzluk ve sorunların kaynağıdır. oysa İslam’a göre evlenmenin en büyük hedeflerinden birisi eşlerin psikolojik olarak rahatlığa kavuşmaları ve huzur bulmalarıdır.
Dolayısıyla, öncelikle gelinler kayınvalidelerini öz anneleri gibi görmeli ve kayınvalidelerde gelinlerini öz kızları kabul etmeli, yapacakları her şeyi bu çerçevede değerlendirmelidirler. İslam-i terbiye ile yetişen, erdemli, hoşgörülü ve faziletli gelin-kaynana ilişkisi şöyledir:
Kayınvalide tüm sevgisini göstermeli, fedakar olmalı, çoğu şeyi görmezden gelerek, anlayışlı davranmalıdır. Gelinde , “Aile fertlerine yaptığın her iyilik onlara sadakadır” hadisi gereğince; Kayınvalidelerine sevgi ve hürmette kusur etmezler.
Kayınvalide gelinin baba evinden gelerek, artık o ailenin bir ferdi olduğu bilincinde olmalıdır. Ona Allahın bir emaneti olarak bakmalı, kendi kızının veya bir aile ferdinin kusurlarını örter gibi gelininin de kusurlarını örtmeli. Mümine bir gelinde kayın validesini annesi yerine koyar. Onu annesi gibi sever, davranır ve öyle muamele eder.
Kayınvalide gelinen emir vererek konuşmaz, çünkü emir vermenin dinimizde ne kadar kötü bir sıfat olduğunu bilir, daima onunla evladı gibi hoşgörü, güler yüzlü ve rica ile konuşur. Gelinde kendi sorumluluklarının farkındadır, vazifesini dile gelmeden yerine getirir.
Kayınvalide gelinini oğluyla onun arasına giren birisi olarak görmez, çünkü o her ikisinin de yerinin ve sevgisinin farklı olduğunu bilir. Onu bir yabancı gibi görmez aksine çok sever çünkü oğluna mutluluk verendir. Gelin de eğer ayrıysa sık sık kayınvalidesini ziyaret eder, bayramlarda asla yalnız bırakmaz, sürekli Onu arayarak gönlünü alır.
Kayınvalide sık sık iğneleyici, rencide edici laflar sarf etmekten kaçınır. Gelin ise, en kızgın anında bile kayınvalidesi ile münakaşa etmekten kaçınır, ona karşı terbiyeli ve edepli davranır.
Kayınvalide, oğlu ile gelini arasına asla girmez, sorunlarına karışmaz ve onları serbest bırakır, kararlarına karışmaz. Fazilet sahibi gelin de, kendi annesi veya ailesinin özel meselelerini nasıl kimseye söylemiyorsa kayınvalidesi ile yaşadıklarını ona ait sırları kimseye söylemez.
En önemlisi kayınvalide gelininin ailesi ile görüşmesinden rahatsız olmaz, bu rahatsızlığınızı ima ile de olsa belli ettirmez. Gelin de herhangi bir konuda inatlaşmaya girmez, anlayışlı olur, bir şeyi fazla üstelemez. Konuyu uzatacak sözlerden kaçınır ve çoğu zamanda susmasını bilir.
Fazilet sahibi kayınvalide, gelini asla azarlamaz, onu her fırsatta över, ona bir anne şefkati ile davranır. Gelin de bir gün kendisinin kayınvalide olacağını bilir, nasıl davranılmasını istiyorsa öyle davranır.

Dr. Gulam Rıza Azizi

44701440zg8.gif

musa____

Kayıtlı Kullanıcı
Selamın Aleyküm...
Allah Razı Olsun...
Allah Emanet Ol...

keltepe

Kayıtlı Kullanıcı
selamun Aleyküm Aliyecim..

Rabbim Razi Olsun çok Güzel Anlamli öğretici Bir Paylaşim Olmuş..

Rabbime Emanet Ol Dua Ile..

@ebruli

Kayıtlı Kullanıcı
emegine saglik.gercekten gunumuzun sorunlarindan birini dile getirmis paylasiminiz.ne yaziktirki kayinvalide ve gelin iliskisi;gunumuzde daha zor hale geldi yada benmi oyle algiliyorum.ama ne olursa olsun bugunun gelinleri yarinin kayinvalideleri olucaz yuce rabbim izin verirse tabiykide.ne ekersek onu biceriz dusuncesi var bende.ama yuce yaradanimdan dualarimda 'hayirli insanlarla karsilastir ya rabbim diyorum'yuce rabbim herkesin evine huzur mutluluk bereket nasip etsin.

<DAMLA>

Kayıtlı Kullanıcı
selamun aleykum gül tanem bize ne oldu yakın konular açtık böyle :D
ellerine yüreğine saglık gül tanem benim çok güzel bir yazıydı rabbim razı olsun senden ebeden inşallah rabbim sevaplarına yazsın inşallah gül tanesi
rabbimize emanetsin inşallah
selam dua ve muhabbetle inşallahB)

nergizgp8.jpg

buda sana can ablam benim minik çitlenbiğim:)

zeynepates

Kayıtlı Kullanıcı
ne güsel anlatmıssınız ama böle bi örnek göremiyorum en basistinden kısa bir süre önce bir olay geldi basıma ben bir gelin değilim ama erkek arkadasımın ailesi aslında tam olarak annesi beni istemiyo ben halbuki insanları elestirmekten yargılamaktan korkarım...kimse hakkında olumlu yada olumsuz bişey söleyemem...ama o asla evlenmenize onay vermiyoruz dedi...sorunda benim izmirde yasamam uzak olmam erkek arkadasım ise üniversiteden arkadasımdı...ama annesi oralı birini istiyo şimdi sölermisiniz bu kadına nasıl davranılmalı.....

nigdeli

Kayıtlı Kullanıcı
Kayınvalide gelinin baba evinden gelerek, artık o ailenin bir ferdi olduğu bilincinde olmalıdır. Ona Allahın bir emaneti olarak bakmalı, kendi kızının veya bir aile ferdinin kusurlarını örter gibi gelininin de kusurlarını örtmeli. Mümine bir gelinde kayın validesini annesi yerine koyar. Onu annesi gibi sever, davranır ve öyle muamele eder.

esselamu aleyküm ve rahmetullahi ve berakatuhu can parçam..harika bir paylaşımdı canım kardeşim. değerli emeklerine, gül yüreğine sağlık olsun inşaAllah..ayetler ve hadisler ışığında günümüzün en önemli sorunlarından biri olan gelin - kayınvalide çatışmasına çok güzel çözümler sunan bir paylaşım olmuş. çoğu kayınvalide, bir zamanlar kendisinin de gelin olduğunu unutup, yaşadığını gelinine yaşatmaya çalışıyor, ben bunu gözlemliyorum çoğu zaman..hem gelin hem de kayınvalide yazının alıntı yaptığım kısmında belirtildiği gibi davransalar, yani öz anne, öz kız gibi görebilseler birbirlerini; hiçbir sorun çıkmaz sanırım. Rabbul alemin kötülerle karşılaştırıp darda bırakmasın; herşeyde olduğu gibi, aile hayatında da yalnız rızasını gözeterek hareket eden bilinçli kullarından eylesin bizleri inşaAllah..

Mevla Teala senden razı olsun bu önemli yazıyı bizlerle paylaştığın için güzel kardeşim. Rabbim c.c paylaşımını tesirli kılsın inşaAllah. Hakk'a c.c. emanetsin Hak yarenim.acizane dualarımızdasın.selam ve baki muhabbetle inşaAllahB)B)B)

aliye_aliye

Altın Üye
Web Sitesi
www.fizikist.com
selamun Aleyküm Aliyecim..

Rabbim Razi Olsun çok Güzel Anlamli öğretici Bir Paylaşim Olmuş..

Rabbime Emanet Ol Dua Ile..

Ve aleyküm selam Hülya ablacım. Rabbimiz c.c sizden de daimen razı ve memnun olsun..Acizane hayırlara vesile olmasını diliyorum bu paylaşımın..Rabbimiz c.c faydalı kılar inşallah..Beğendiğinize sevindim ablacım..Rahmana emanet olunuz..Selam ve baki dua ile inşallah..B)

Kardelen..

Kayıtlı Kullanıcı
selamün aleyküm
hemen hemen her evin tartışılacak konusudur geline sorsak ben haklıyım der kayın valideye sorsak oda ben haklıyım der..gelinler şlerini çok sevdiği için kimi görseler kıskanıyorlar bu çok açık ve net anne baba kardeş farketmiyor.görerek yaşıyorum.Kayın valide yani annede oğlunu yetiştirip büyütmüş belli bir yaşa getirmiş oda gelininden kıskanıyor mesela anne şuana kadar onun hep istediklerini tam anlamıyla yapmıştır ama eş kocasının istediklerini eksik yerine getirmiştir kayın valide huzursuzlanır ben nasıl yapıyordum o nasıl yapıyor diye..sonrası malum inatlaşmalar halbuki büyük büyüklüğünü bilse küçükte küçüklüğünü bilse Allahın izniyle birşey olmaz diye düşünüyorum zaten konuda da çok açık anlamışlar Allah c.c. razı olsun paylaştığınız için sağolun Allaha emanet olun.. dualarda buluşalım inşAllah..

Nur_u Secde

Kayıtlı Kullanıcı
~*/quote]​
Selamün aleyküm aliyem.kadınların savaşı,kıyamete kadar sürücek bir savaş:Kama bu arada yorum yapanlara bakıyorumda hep bekar,bir evleninde o zaman göreyim bu kadar rahat konuşabilecekmisiniz:Kben bu konuda yorum yapmıcam keşke herkes birbirini Allah rızası için sevse.fazla yorum yaparsam bu formu kilitlemiş olurum.o yüzden ben susayım canım.Allah razı olsun önemli bir paylaşımdı .Rabbime emanet ol benim canım,güzel kardeşim.(bu arada sende bekardın demi):K

~Elçi~

Kayıtlı Kullanıcı
Esselamun aleyküm canım kardeşim Paylaşımınız için çok teşekkür ederim çok hoşuma giderek okudum.Malesef geçmiş çağımızda ve şimdiki çağımızda bu sıkıntılar sürmektedir.Gelin kayınvaldesini annesi gibi görmekte ve kayınvalde gelinini kızı gibi görmekte diretmektedirler.Bu iki kişinin arasında olan sorunlar aslında çok önemli sorunlar olmamasıda dikkat çekmektedir havadan sudan diyebiliceğimiz tabir kadar basittir.
Gelin kayınvalde ilişkisini anlatan geçenlerde bir yazı okumuştum ve çok hoşuma gitmişti ve müsadenizle sizinle paylaşmak istiyorum
güzel kardeşim biraz uzun ama hoşgörünüze ve sabrınıza sığınıyorum ...B)

Kim kazanır bu kavgayı dersiniz? Kazanmak bir yana bu savaşta pek çok kişinin canı yanar; en başta her iki kadının, arada ezilen eşin, varsa çocukların ve bazan da ilgili diğer aile bireylerinin.
Kayınvalide – Gelin problemleminin tarihçesi çok eski dönemlere dayanmaktadır. Bu iki kadının güç kavgası, ego tatmini, ve en önemlisi çok sevdikleri aynı erkeğin gözünde önemli olma isteği kayınvalideler ve gelinler arasında bitmez tükenmez çekişmeler yaşanmasına yol açmıştır. Kıskançlık ve çekememezlik zaman zaman had safhalara çıkmış ve iki kadının birbirlerini üzmek adına inanılmaz kötülükler yaptıkları gözlenmiştir. Sonuçta kim kazanır bu kavgayı dersiniz? Hiç birisinin kazanmadığını söylersek pek de yanlış bir şey söylememiş oluruz. Bu savaşta pek çok kişinin canı yanar; en başta her iki kadının, arada ezilen eşin, varsa çocukların ve bazen de ilgili diğer aile bireylerinin.

Peki bu tarihsel soruna çözüm bulundu mu hiç? Genel olarak evliliklere baktığımız zaman:
Evliliğin başında: Kayınvalide agresif, güçlü, mutlu... Gelin ise pasif, mağdur ve mutsuz...
Evliliğin ortalarında: Kayınvalde ve gelin birbirinin ayaklarına basmamaya çalışır. Gizli çekişme sürer ama görüntüde anlaşır görünürler. Eğer gelin bu arada güçlenmişse kayınvalide artık geri çekilmeye başlamıştır. Eğer kayınvalide hala dominant ise gelin görüntüde dikkatlidir ama fırsatını bulunca da saldırmaktan kaçınmaz. Gelin artık kayınvalideden uzaklaşır. Mümkün olduğu kadar onu dışlamaya gayret eder.
Evliliğin olgun döneminde: Artık gelin ağırlığını iyice evde hissetirir. Gelin agressif ve mutlu (intikam alan) kayınvalide ezilmiş ve acı çeken duruma gelir.
Gördüğünüz gibi sonsuza kadar bu çekişme sürer. Peki çözüm var mı? Hiç birbiri ile geçinen kayınvalide-gelin örnekleri yok mu? Bu çekişme neden olur?

Tabii ki birçok iyi geçinen hatta ana-kız gibi olan kayınvalide-gelin olmuştur ve var olmaya devam edecektir. Eğer hem kayınvalide hem gelin karşı tarafın haklı olabileceği tarafları bulabilirse, ne hissettiğini anlamaya çalışırsa, empati yapabilirse yani kendini karşı tarafın yerine koyabilirse, saygılı ve tolaranslı olabilirse yaşanan problemlere belli oranda çözüm üretilebilirler. Tecrübe konuşuyor. Denenmiştir.

Gelin hep beraber farklı yapılardaki gelinlerle kaynanaların olası düşüncelerini inceleyelim:

Gelinini sorun eden bir kayınvalide ne düşünür?:
“Bu çocuğu ben doğurdum, onu büyütünceye kadar gözümü budaktan kıskanmadım. Onun için canımı veririm. Onun bana hep ihtiyacı var. Onu korumalıyım. Ona zarar verecekleri engellemeliyim. El kızı (gelin) oğlumu avucunun içine aldı. Oğlumu uyarmalıyım. Oğlumun yakınında olmalıyım. Oğlum beni unutmasın. Sahayı boş bırakmamalıyım. Ben bu kadar zaman oğlum için çalıştım şimdi sıra oğlumda ve gelinimde onlar da beni mutlu etsinler ve benim arzularımı yerine getirsinler. Hala kontrolun bende olduğunu göstermem gerek. Oğlumun evi benim evimdir. Bu çocuk benim!!!”

Gelinini sorun etmeyen bir kayınvalide ne düşünür?:
“Ben oğlumu çok seviyorum ve onun mutlu olmasını, kendi yaşamını eşi ile birlikte sürdürmesini istiyorum. Oğlum benim sahip olduğum bir mal değil, varlığından mutlu olduğum bir birey. Artık kendi ayaklarının üzerinde durabiliyor dolayısı ile korunmaya, hele de eşinden korunmaya ihtiyacı yok. Elbette ki eşi ile yaşamı paylaşırken problemleri olacaktır bu benim sorunum değildir. Onlar bu durumla baş edecekler ve kendi tecrübelerini kazanarak birlikte yaşamayı öğreneceklerdir. Ben araya asla girmeyeceğim. Elbetteki eğer gelinimi de benim kızım olarak kabul edeceksem onunla samimi bir ilişki kurmaya gayret etmem gerekir. Farklılıklarını hoş görüp oğlumun eşini değiştirme ve ailemize uydurma çabası göstermeyeceğim. Benim ve oğlumun eşi arasında bir sorun var ise bunu gelinim ile çözeceğim, oğlumla değil. Bir ihtiyaçları olduğu zaman ben hep onlar için var olacağım ama bu onların yaşamlarına karışmak veya yönlendirmek anlamına gelmiyor. Yadırgasam da onların ne çocuk büyütme şekillerine ne de yaşam tarzlarına karışma hakkını kendimde görmeyeceğim. Kendimi önemsetmek adına onlara duygusal veya başka bir araçla (Para veya maddiyat) gibi baskılar ile onları satın almaya çalışmayacağım. Kısaca farklılıklarına saygı göstereceğim ve anlamaya çalışacağım, Kendi deneyimlerini yaşamalarına izin vereceğim.”

Kayınvalideyi sorun eden gelin ne düşünür?:
Kayınvaldem evliliğimizin tek sorunu. Bu kadın her konuda yaşamımıza karışıyor. Sürekli bana ne yapmam gerektiğini söylüyor. Oğluna hizmetçi tutmuş gibi davranıyor. Sanki benim tek işim oğlunu mutlu etmek. Sürekli dedikodumu yapıyor, orda burda beni insanlara kötülüyor. Her fırsatta oğluna benim hakkımda kötü laflar söyleyip şikayet ediyor, bizi kavga ettiriyor. Oğlundan beni ayırmak için elinden geleni ardına koymuyor. Oğlu da onu susturmuyor, beni müdafaa etmiyor. Ya anasını seçmeli ya beni. Bu kadın her fırsatta benim hatalarımı ortaya çıkarmak için uğraşıyor. Onun yüzünü görmek şöyle dursun sesini bile duymaya tahammül edemiyorum. Bu kadından nasıl kurtulabilirim Allahım? Nefret ediyorum, ne olurdu sanki yok olsa. Çocuklarımın bu kadına gitmesine tahammül edemiyorum. Kesin bana karşı çocuklarımı dolduruyordur. Evime gelmesini istemiyorum, eşyalarımı karıştırmasından nefret ediyorum, evimi düzeltmeye kalkmasından ve beni beceriksiz gibi göstermesini hiç sevmiyorum. Helede mutfağa girip oğluna en sevdiği yemekleri yapmaya kalkması ve oğlunun gözünde beni yetersiz göstermeye çalışması... Bu kadından nefret ediyorum...”

Kayınvaldeyi sorun etmeyen gelin ne düşünür?:
“Bu benim eşimin annesi. Tabii ki benim annemden farklı. Onu olduğu gibi kabul etmem gerekiyor. Anlayışlı, sabırlı ve hoşgörülü olmalıyım. Bizim yaşamımıza karışmaya çalıştığı zaman güzel bir dille eşimle birlikte düşünüp karar verdiğimizi söylemek gerekiyor. Davranışlarını kişisel algılamak yerine, oğlunu kaybetmekten korkan bir kadının paniği olarak düşünüp anlamaya çalışmalıyım. Açık ve samimi olmalıyım. Kötü biri olmadığını biliyorum. İstemediğim bir şeyi sırf olay çıkmasın diye yapmamazlık etmeyeceğim ama inat olsun yada intikam almak içinde onun istemediği davranışlarda bulunmayacağım. Kayınvaldemin beni üzmesine izin vermeyeceğim ama bende kayınvalidemi üzmek için çabalamayacağım. Kayınvalidem ile bir problemim var ise bunu benim adıma eşimin çözmesini beklemeyeceğim. Eşimi ikimizin arasına sokmayacağım ve bir seçim yapmak zorunda bırakarak ne evliliğimi ne de eşimi yıpratmayacağım. Eşimin annesine saygı duyuyorum ve mümkün olduğunca anlaşmanın bir yolunu arıyorum...”

Evet sevgili okurlar, Kayınvalide – Gelin problemleminin gerçekten çözümü var, bütün mesele anlayışlı olmayı, ön yargılarımızdan kurtulmayı, iyi niyetle yaklaşmayı, empati yapabilmeyi ve hepsinden önemlisi güç kavgasına girmemeyi başarabilmekte yatıyor. Bunu başarabilen tüm kaynanaları ve gelinleri tebrik ediyorum, çünkü gerçektende başarılması söylendiği kadar kolay değil. En azından kayınvalidem ile birlikte 30 yıllık ilişkimizden sonra bunu güvenle söyleyebilirim.

Bütün kayınvalidelere ve gelinlere saygı, sevgi ve anlayışa dayalı bir ilişki kurabilmeleri dileklerimle​

Baki muhabbet, selam ve dua ile...B)

esea

Kayıtlı Kullanıcı
çocuk eğitimi

çocuk eğitimi

çocuk eğitmek o kadar zorki çocuğu büyütüp onu yeşertmek zor çocuğa iyi ve kötü şeyleri hayatı ve hayatının zorluklarını anlatmak gerek ben anneyim çalıştığım için yanında yeteri kadar bulunamıyorum:A bulunduğum zamanlarda ona iyi bir insan yapmak için uğraşıyorum bir çocuğu ahlaklı dinine bağlı iyimser güzel huylu eğitmek ne güzel allahıma hep bunun için allahıma dua ediyorum hayırlı vatanını seven dinine bağlı hayırlı bir evlat olsun

musa____

Kayıtlı Kullanıcı
Selamın ALeyküm...
Rabbim Razı Olsun Çok Güzel Bİr Paylaşım olmuş...
Allaha Emanet Olun...
Selametle...

Kardelen..

Kayıtlı Kullanıcı
~*/quote]​
Selamün aleyküm aliyem.kadınların savaşı,kıyamete kadar sürücek bir savaş:Kama bu arada yorum yapanlara bakıyorumda hep bekar,bir evleninde o zaman göreyim bu kadar rahat konuşabilecekmisiniz:Kben bu konuda yorum yapmıcam keşke herkes birbirini Allah rızası için sevse.fazla yorum yaparsam bu formu kilitlemiş olurum.o yüzden ben susayım canım.Allah razı olsun önemli bir paylaşımdı .Rabbime emanet ol benim canım,güzel kardeşim.(bu arada sende bekardın demi):K

ayy evet ben evli değilim evlenirsem biraz senden tüyolar alayım sende süper yazmışsın:KAllah razı olsun

aliye_aliye

Altın Üye
Web Sitesi
www.fizikist.com
emegine saglik.gercekten gunumuzun sorunlarindan birini dile getirmis paylasiminiz.ne yaziktirki kayinvalide ve gelin iliskisi;gunumuzde daha zor hale geldi yada benmi oyle algiliyorum.ama ne olursa olsun bugunun gelinleri yarinin kayinvalideleri olucaz yuce rabbim izin verirse tabiykide.ne ekersek onu biceriz dusuncesi var bende.ama yuce yaradanimdan dualarimda 'hayirli insanlarla karsilastir ya rabbim diyorum'yuce rabbim herkesin evine huzur mutluluk bereket nasip etsin.

Selamün Aleyküm kardeşim..Dualarınıza kalbi aminler.. İnsanlıkla beraber başladığı söyleniyor bu çekişmelerin..Ünlü bir sosyoloğun belirttiğine göre, kadınların fıtratında var olan, hemcinslerine karşı bir rekabet hissi ve inatlaşma, kıskandırmaya çalışma şeklinde zuhur eden bu acı vakalar, ancak İslam'ın o nurlu ışığıyla çözüme kavuşabilir..Ancak İslamın o adil mekanizması bu acılara ve trajedilere son verebilir.. Burada hepimize düşen görev, bunu İslamla çözümlemeye çalışmak ve nefsi her türlü tuzaktan Allah'a sığınmak, Allah'ın yardımını dilemektir..
Rabbimiz c.c İslamın yolunda, İslamı samimice yaşayan kullarıyla karşılaştırsın cümlemizi..Allah c.c razı olsun güzel yorumunuz için kardeşim..En Emin'e emanet olun..Selam ve baki dua ile inşallah...B)

aliye_aliye

Altın Üye
Web Sitesi
www.fizikist.com
Gelin-görümce ilişkisi nasıl olmalı?

Biri evin kızı diğeri aynı evin kızı olma niyetiyle aileye sonradan katılmış iki kadın. İkisi de anne-baba der, aynı aile büyüklerine. Bu yönüyle birbirlerine kız kardeştir aslında, gelin ile görümce.

Evet, kimi evliliklerde problemler kördüğüm gibi. Çözülmek istense de çözülmüyor. Herkes bir taraftan çekiştiriyor. Düğümler, gevşeyip çözülmek yerine iyice oturuyor.

Bir de araya aile yakınları girdi mi işin içinden çıkılmaz oluyor. Kimi yakınlar, ailedeki yangına su yerine körükle koşabiliyor. Neticede ise aile çatısı çökebiliyor.

Zaten birbirine yabancı olan iki insan bir araya gelmiş. Gelenekleri, görenekleri ve yaşam tarzları farklı olduğundan tek bir dünya meydana getirmeye çalışıyorlar.

Birbirlerinin huylarına alışmakta zorlanabiliyorlar. Uyum sorunu yaşayabiliyorlar. Ya da ruhen imtizaç edemiyorlar. Tam frekansları uyuşacağı zaman araya giren yakınlar parazit oluşturuyor.

Esasen kimi evlilikler sağlam bina gibidir. Dışarıda fırtına kopsa içeriye zarar vermez. Eşler arasında muhabbet ve uyum vardır. Ne kayinvalide ne görümce ne de başkaları aralarını bozamaz.

Fakat kimi evlilikler çürük bina gibidir. Küçük bir rüzgârla bile sarsılabilir. Eşler arasında sağlam bir muhabbet ve uyum yoktur. Dışarıdan da menfi müdahale olduğu zaman olmayan muhabbet ve uyumu iyice sarsıyor.

Oysa ne kadın ne de erkeğin yakınlarının aileye müdahale etmeye hakları yoktur. Böyle bir davranış hiçbir açıdan etik değildir.

Yeni evlenen gençler, ayrı bir birey ve ayrı bir ailedirler. Artık büyümüş ve kendi başlarına evlerini idare edecek olgunluğa erişmişlerdir.

Peygamberimiz,
Akraba haklarini çigneyen kimse cennete giremez.(Buhari, Edep: 11.Müslim, Birr: 19)

Kim rizkinin bol, ömrünün uzun olmasini arzu ederse, akrabalarina iyi muamelede bulunsun. buyurmustur. (Buhari, Edep: 13; Tirmizi, Birr: 16)

Akrabalar kelimesinden anlasiliyor ki, burada her iki tarafa da görevler düsüyor.

Kimi gelin de erkegin akrabasiyla bütün baglari koparmak istiyor. Halbuki esini seven, esinin akrabalarini da sevmelidir.

Daha dogrusu gelin görümcesini, görümce de gelini kiz kardesi gibi sevmelidir. Sayet sevmiyorlarsa o zaman da birbirlerinin hukuklarina zarar vermemelidirler...

talipamca

Kayıtlı Kullanıcı
KAYIN VALİDE'nin DİKKAT EDECEĞİ HUSUSLAR

Kayın valide,gelinin eve gelmesiyle görevi bitmiş değildir.
Asıl vazifesi bundan sonradır.
Bir anne oğlunun hayat boyunca mes'ud olması,yuvada saadetin devamına binaen gelini için dikkat edeceği bir takım vazifeleri vardır.

Şöyle ki;
Her evin bir yaşayış tarzı olduğu gibi,insanların da ahlaki durumları başka başkadır.İşte her yeni gelin,
gelin geldiği evin,
yabancı,garib bir kuşu gibi olduğundan,geldiğiyerin ahlak ve yaşayış durumlarını bilemez,iyice alışıp öğrenene kadar acemilik çekerek hizmette ufak-tefek kusur ve hatası olabilir.
Bu haller olduğunda da utanır,sıkılır ve korkar.

Böyle bir anda basiretli olan kayın valide sabır ve yumuşaklıkla,güleryüz ve tatlı dille,kızım-yavrum tabiri ile,sıcak bir alaka ve yakınlıkla hatalarını düzeltir ve bilmediği şeyleri öğreterek alıştırır.

Beğendiği güzel işlerine ise;
aferin kızım,memnun oldum,sağ ol yavrum,mes'ud-bahtiyar ol evladım..diyerek taltif eder.
Kendi ÖZ EVLADI gibi muamele ederek..kendisinin ilk gelinlik günlerini hatırlayarak,ona göre yapılması lazım olan şeyleri yapar.
...............

Ne yazık ki zamanımızda bir çok cahil kayın valideler daha gelini eve getirdikten 10-15 gün sonra tavır ve hareketlerini değiştirerek,
gelinine karşı kıskanç ve kaba harekette bulunurlar.
Gelininin ufak-tefek kusurlarını öne sürüp titizlenir,sinirlenir,kızar,darılır,gördüğü işi beğenmez, hakir görür,beceriksiz olduğunu söyler,
annesinin hiç bir şey öğretmediğini başına kakar.
ÇOK
zaman oğluna şikayette bulunur!
.......................

Karşılıklı ilişkilerin iki tarafı daima çatışan,üstünlük sağlama çaba ve gayretlerine yöneltmesi gibi bir durum zuhur ettiğinde..artık o ailenin kopma durumuna sürüklenmesine, nihayetinde ayrılma-boşanmanın kaçınılmaz olacağı bu günün evliliklerinde sıkça görülebilmektedir.
Her iki tarafında,sabır ve tahammül,sevgi ve saygı noksanlığı neticesi,kısa süreli bu evliliklerin yürütülebilmesi için gerekli anlayış ve gayret maalesef gösterilememektedir..
..........................

Olayın diğer bir boyutu da,evlenen evin oğlunu yakından ilgilendirmektedir...
Erkek;
hem eşi hem annesi arasında kalmak..tabiri caizse iki ateş arasında kalmış bir zavallı konumuna düşmekte..bazen ne yar'dan(!) ne ana'dan olmamak için olağanüstü gayret sarfetmek durumuna açıkçası itilmekte..
en kötüsü taraf tutması istenmektedir..Aşağısı sakal-yukarısı bıyık(!).. gel de çık işin içinden sonra..
...........................

Bu nedenle her aile yuvası kuran genç erkek aile hukukuna ait, anne-baba hukukuna ait bilgileri öğrenip,
tefekkürle,sabır metanetle hareket etmeli ki,
her iki tarafı da incitmeden idare edebilmeli ve ailede huzur ve saadeti sağlamalıdır.

Alıntı..

EsselamuAleyküm Aliye Yeğenim;
Aslında ne hikmetse her gelin geleceğin müstakbel KAYIN VALİDE adayı olmasına rağmen nedendir bu ilişkilerdeki bazı zaman ve hallerdeki huzursuzluk,neden sürer gider,neden kabullenmekte zorlanılır..
Allah'ın emaneti olarak görülse..kendi kızı gibi davranılsa aslında problem bitecektir.
Aileler kendi kızlarına (şayet varsa) evlendiklerinde nasıl muamele yapılmasını istiyorlarsa..gelinlerine de aynı şekilde- öyle davranmaları gerekir değil mi?

Çözüm bulunabilmesi dileğiyle..herkese iyi ve geçimli Kayın valide'ler nasib olması duasıyla..Gerekli ve güzel bir konuydu..Allah(CC) razı olsun..
Selam ve dua ile Allah(CC)'a emanet olunuz..

Bu konuyu görüntüleyen kişiler

Üst Alt