Neler Yeni

Hoşgeldiniz İslami Forum Sayfası

Tüm özelliklerimize erişmek için şimdi bize katılın. Kaydolduktan ve oturum açtıktan sonra, konular oluşturabilir, mevcut konulara yanıtlar gönderebilir, diğer üyelerinize itibar kazandırabilir, kendi özel mesajınızı edinebilir ve çok daha fazlasını yapabilirsiniz. Ayrıca hızlı ve tamamen ücretsizdir, peki ne bekliyorsunuz?
Blue
Red
Green
Orange
Voilet
Slate
Dark

Dişhekimine sorun... (10 Kullanıcı)

cemaldurra

Kayıtlı Kullanıcı
Dolgu yapılan dişin arasındaki dişetinin renginde bir değişiklik olması ve devamlı burada bir hassasiyet olması normal midir?

Selamun Aleyküm,

Dolgu yapılan dişler olabildiği kadar orijinal yapılarına ve şekillerine uygun olarak yapılmalı ve diş etlerine teması mümkün olan en aza indirilmelidir.
Herşeye rağmen dolgu maddesinin dişetine teması kaçınılmaz ise maalesef bu temasa bağlı olarak dişeti kenarlarında küçük çapta da olsa tahriş ve dişeti iltihabı görülebilir. Renk değişikliği büyük oranda buna bağlıdır. Dolgular tekrar dikkatle gözden geçirilip bu temas azaltılabilirse biraz da ağız gargaralarının yardımıyla sorun düzelecektir.

Sağlıklı günler diliyorum, Allah'a emanet olun...

cemaldurra

Kayıtlı Kullanıcı
Bende Diştaşları ile ilgili sormak istiyorum.Her altı ayda bir diş hekimine gidemiyorum ama
9 ay yada 1 yılda bir kere gidip kontrol oluyorum.Bu arada diş taşlarımıda temizlettiriyorum.
2 ay geçmeden tekrar oluyor.Bazen 5-6 ayda bir diştaşı temizlettiğimde oluyor.Ama artık dişlerim sızlamaya başladı.Ağız içi hijyeninine ve diş temizliğine de dikkat eden birisiyim.Acaba sizin diş taşı oluşmaması için söyleyebileceğiniz bi tedavi varmı yada bunları dişlerden doğal yolla temizleme yöntemi varmı diye sorucam.(Gittiğim dişhekimi bünye yapıyor sulardan oluyor dedi)
Teşekkür ederim ..kolay gelsin sağlıkla kalın..

Selamun Aleyküm,
Diştaşı ya da tartar dediğimiz olay (Tartr Calculus) büyük oranda tükürük minerallerinin dişler üzerinde birikmesinden kaynaklanır. Önceki sorulardan birine yazdığım cevapta diştaşlarının en sık olarak alt ön dişlerin iç kısmı ile üst arka dişlerin dış kısımlarında oluştuğunu belirtmiştim, bunun sebebi tükürük bezlerinin kanallarının ağıza açılma bölgelerinin buraları olmasıdır.
Ağızda biriken gıda artıkları ve ağızdaki mikroorganizmalar bu oluşumu tetikler. Alınan gıda türü yada suların etkisi zannadildiğinden daha azdır.Maalesef bünye yani tükürük yapısı buna müsait ise tekrar tekrar oluşacaktır. Bunun doğal yada kimyasal herhangi bir önleme yöntemi yoktur.

Önleyebilmenin tek ve en önemli yöntemi bir muayene sonucu dişhekiminizin de önerisiyle ağız ve dişetlerinize en uygun diş fırçası ve diş fırçalama yöntemi ile ve özellikle diş aralarının temizliği için de diş ipi kullanarak çok iyi bir bakım.

Ben zaten bunlara dikkat ediyorum demeyin dişhekiminizle bu konuyu tekrar ve ısrarla konuşun...

evrem1

Kayıtlı Kullanıcı
Teşekkür ederim.Yeni kontrolde tekrar sorucam....

nurışığı

Kayıtlı Kullanıcı
Selamün Aleyküm Hocam
Hocam Allah Teala razı olsun emeğinize sağlık
Benimde bir sorum olacak. Ben önceden düzenli olarak günde iki kere diş bakımımı yapardım sonra günde bire düştü hatta bazen ihmal ettiğimde oldu. Şimdi bu dişlerimde bir hasar çıkarırmı acaba. Birde dişimde ufak bir çürüme başlangıcı hissediyorum şimdi tekrar günlük bakımımı yapmaya başladım dahada ileri hasar olurmu diye düşünüyorum
Selametle hocam Allah Azze ve Celle razı olsun

cemaldurra

Kayıtlı Kullanıcı
Selamün Aleyküm Hocam
Hocam Allah Teala razı olsun emeğinize sağlık
Benimde bir sorum olacak. Ben önceden düzenli olarak günde iki kere diş bakımımı yapardım sonra günde bire düştü hatta bazen ihmal ettiğimde oldu. Şimdi bu dişlerimde bir hasar çıkarırmı acaba. Birde dişimde ufak bir çürüme başlangıcı hissediyorum şimdi tekrar günlük bakımımı yapmaya başladım dahada ileri hasar olurmu diye düşünüyorum
Selametle hocam Allah Azze ve Celle razı olsun

Selamun Aleyküm,
Diş bakımı mutlaka günde iki kez sabah ve akşam yatarken yapılmalı. Fazla yapılması ya da uygun olmayan diş fırçları ile ve uygun olmayan yöntemlerle fırçalanması dişeti rahatsızlıklarına yol açar, az yapılması ya da aksatılması ise dişler üzerinde diş taşları oluşumasına, ağızdaki asit ortamın artarak dişlerin çürümesine sebep olması, ağız kokusu ve dişeti kanamaları ile buna bağlı olarak da dişeti altından kemik erimelerine sebep olabilir.
Size önemle tavsiyem, mutlaka sabah ve akşam olmak üzere günde iki kez 1-2 dakikanızı bu işe ayırın ve çürük başlangıcı varsa mutlaka fazla ilerlemeden küçük bir dolgu ile tedavisini yaptırın. Sorunları daha fazla büyütmeden önleyin...

VaVeyla

Kayıtlı Kullanıcı
selamün aleyküm hocam sizi yine rahatsız ediyorum ama bir sorum daha olacak
dolgulu olan dişimin dolgusu kırıldı ve ağrı yapıyor
doktorun biri "tekrar dolgu yapalım gittiği yere kadar gitsin çekmeyelim yazık olur" dedi
bir diğeri ise "zaten diş gitmiş 2 eziyete gerek yok çekelim" dedi
benim kafam da karıştı
ne yapmamı önerirsiniz?

cemaldurra

Kayıtlı Kullanıcı
selamün aleyküm hocam sizi yine rahatsız ediyorum ama bir sorum daha olacak
dolgulu olan dişimin dolgusu kırıldı ve ağrı yapıyor
doktorun biri "tekrar dolgu yapalım gittiği yere kadar gitsin çekmeyelim yazık olur" dedi
bir diğeri ise "zaten diş gitmiş 2 eziyete gerek yok çekelim" dedi
benim kafam da karıştı
ne yapmamı önerirsiniz?

Selamun Aleyküm,
Bir diş çekildiği takdirde, yerinde oluşan boşluk her ne kadar bir köprü yapılarak kapatılsa da çekim yerindeki kemik dokuda erime olacağından dişçekimi ne kadar geç yapılırsa o kadar iyi olur. Eğer bir kanal tedavisi ve yeni bir dolgu ile diş hiç olmazsa bir kaç sene dahi kullanılabileceği kanaati oluşursa tekrar yapılmasında büyük yarar var. Ancak dişhekiminden bu konuda bir garanti istemek de çok gerçekci olmaz. O da sonuçta kendi kanaatine göre davranacaktır. Röntgen filmi ile kök uçları incelenip, köklerde bir sorun görülmezse kanal tedavisi ile yeni bir dolgu mutlaka daha iyi olur.

VaVeyla

Kayıtlı Kullanıcı
Selamun Aleyküm,
Bir diş çekildiği takdirde, yerinde oluşan boşluk her ne kadar bir köprü yapılarak kapatılsa da çekim yerindeki kemik dokuda erime olacağından dişçekimi ne kadar geç yapılırsa o kadar iyi olur. Eğer bir kanal tedavisi ve yeni bir dolgu ile diş hiç olmazsa bir kaç sene dahi kullanılabileceği kanaati oluşursa tekrar yapılmasında büyük yarar var. Ancak dişhekiminden bu konuda bir garanti istemek de çok gerçekci olmaz. O da sonuçta kendi kanaatine göre davranacaktır. Röntgen filmi ile kök uçları incelenip, köklerde bir sorun görülmezse kanal tedavisi ile yeni bir dolgu mutlaka daha iyi olur.

aleyküm selam verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim
allah cc razı olsun hocam...

ÖMEREFE

Kayıtlı Kullanıcı
Selamun Aleyküm kardeşler...
Bir dişhekimi olarak dişleriyle ilgili sorunları olan arkadaşalara seve seve yardımcı olmak isterim.
Merak ettiğiniz konularda bilgi almak isterseniz buyurun konuşalım...

Danışma ücreti konusuna göre değişir. 1 - ∞ arası "Allah razı olsun" :a35:

Allah'a emanet olun...

allah sizden razı olsun sitedeki herkese galiba bir diş doktoru gerekiyordu herkesin sıkıntısı varmış herkes peygamber efendimiz gibi misvak kullansa kimsenin problemi kalmıyacak galiba buda bir çözüm yolu

cemaldurra

Kayıtlı Kullanıcı
allah sizden razı olsun sitedeki herkese galiba bir diş doktoru gerekiyordu herkesin sıkıntısı varmış herkes peygamber efendimiz gibi misvak kullansa kimsenin problemi kalmıyacak galiba buda bir çözüm yolu

Selamun Aleyküm,

Allah hepimizden razı olsun, koruyucu olarak misvakın oldukça önemli bir yeri var tabii ama günümüz şartlarında beslenme alışkanlıklarımız nasıl inancımıza göre olmuyorsa misvakta artık tek başına yeterli koruma maalesef sağlamıyor. Ek tedbir ve tedavilere mutlaka hepimizin ihtiyacı oluyor. Tabii ki bu tür sıkıntıların hepsinin birer imtihan olduğunu da bilmemiz lazım...

Allah'a emanet olun...

questionmark

Kayıtlı Kullanıcı
soruyu nereye yazacagim bilmiyorum ama,

selamun aleykum hocam,,,
bi soruda benim olacak, gecen yazin turkiye'ye geldigimde kopek disimin hemen bi arkasindaki (kucuk azi oluyor sanirim) disime dr kanal tedavisi yapmisti,,,,aradan bikac ay gectikten sonra benim bu disimin ustunde kucuk bi sislik olustu ve ara sirada olusmaya devam ediyor,,,bu sislik olunca sislige elimi yuzumden be icinden degdigim/bastirdigim zaman cok siziliyor sebebi ne olabir acaba,,,
cevabiniz icin simdiden cok tesekkurler ederim,,,
Allah (c.c) razi olsun hocam,,,

cemaldurra

Kayıtlı Kullanıcı
soruyu nereye yazacagim bilmiyorum ama,

selamun aleykum hocam,,,
bi soruda benim olacak, gecen yazin turkiye'ye geldigimde kopek disimin hemen bi arkasindaki (kucuk azi oluyor sanirim) disime dr kanal tedavisi yapmisti,,,,aradan bikac ay gectikten sonra benim bu disimin ustunde kucuk bi sislik olustu ve ara sirada olusmaya devam ediyor,,,bu sislik olunca sislige elimi yuzumden be icinden degdigim/bastirdigim zaman cok siziliyor sebebi ne olabir acaba,,,
cevabiniz icin simdiden cok tesekkurler ederim,,,
Allah (c.c) razi olsun hocam,,,

Selamun Aleyküm,
Evet müdahale edilen dişiniz birinci küçükazı dişi. Söz konusu ettiğiniz şişlik ve sızlama büyük ihtimalle kök ucunda oluşan ve tıbbi olarak GRANULOM dediğimiz bir lezyon yani sonradan olan bir oluşum.

Kanal tedavilerinde esas kaide, dişlerin kanal dezenfeksiyonunun çok iyi sağlanmasıdır, bu uygulama ideal bir şekilde yapılamazsa kök ucunda bu tür lezyonlar oluşabilir. Ayrıca kanallar doldurulurken eğer kök ucundan dışarıya doğru bir taşkın dolgu olursa da bu tür lezyonlara sebep olabilir. İlk başta ciddi bir şıkayet oluşturmasa da zamanla bu lezyon içerde büyüyerek kiste dönüşebilir.

Ne yapayım derseniz, bir röntgen filmiyle durum tespit edilebilir. Eğer dediğim gibi bir granulom oluşmuşsa bu durumda o diş size çok fazla hizmet veremeyecek demektir, acil olmamakla beraber uygun bir zamanda dişinizi çektirmenizi öneririm.

Ama bir granulom yokta sadece hafif bir infeksiyon tesbit edilirse, bu durumda da eğer kanallar boşaltılabilirse bir kaç kez kanal pansumanı yapılıp infeksiyon tamamen temizlendiği kanaati oluşursa yeni bir kanal tedavisi ile dişinizi daha uzun süre kullanabilirsiniz...

berat05

Yönetici
essalamün aleyküm verahmetullahi ve berakatuhu DEĞERLİ HOCAMIZ

essalamün aleyküm verahmetullahi ve berakatuhu DEĞERLİ HOCAMIZ

Fazla zamanınızı almak istemiyorum

4 yaşındaki bir çocuğun anestezi uygulanarak dişlerinin tedavi edilmesinde bir problem yaşanırmı?

Allah celle celâlühû razı olsun katkılarınızdan dolayı

cemaldurra

Kayıtlı Kullanıcı
Fazla zamanınızı almak istemiyorum

4 yaşındaki bir çocuğun anestezi uygulanarak dişlerinin tedavi edilmesinde bir problem yaşanırmı?

Allah celle celâlühû razı olsun katkılarınızdan dolayı

Selamun Aleyküm,

Normal şartlarda yani çocuğun sistemik bir başka sorunu yoksa bir problem olmaz. Yapılan anestezinin çocuğa olumsuz bir etkisi yoktur, tedavi yapılması uygun olur...

Allah'a emanet olun...

berat05

Yönetici
ve aleykümselam ve rahmetullahi ve berekatuhu

ve aleykümselam ve rahmetullahi ve berekatuhu

Selamun Aleyküm,

Normal şartlarda yani çocuğun sistemik bir başka sorunu yoksa bir problem olmaz. Yapılan anestezinin çocuğa olumsuz bir etkisi yoktur, tedavi yapılması uygun olur...

Allah'a emanet olun...

Allah Celle Celâlühû razı olsun

Çalışmalarınızda başarılar diliyorum

Namaz1

Kayıtlı Kullanıcı
s.a kardeşim. benimde geçenlerde bir diş problemim oldu. isterseniz kısaca anlatayım. sol üst 20 lik dişimin bi kısmı ama az bi kısmı diş etinin içinde kaldığı için iltihap yapmıştı. birkaç hafta kadar acısını çektim. çenemi açamadım. dişçiye gittim ilaç verdi. largopen. kullandım geçti. ama ilaç bittikten sonra çekilmesi lazım dişinin dedi. şükür 1 aydır dişimde bi sorun yok. şuanda da ağrı falan hhissetmiyorum hamdolsun. iyiyim yani. ama genede dişimin çekilmesi gerekli mi. ya da etin içinde kalan kısmı bir şekilde kurtarmak mümkün mü. bu tip rahatsızlıklar sanırım 20 lik dişlerde hep oluyomuş. şuan iyiyim ama ilerde gene bu tip rahatsızlık yaşar mıyım. bu konuda bana bilgi verirseniz sevirim. rabbim sizden razı olsun. dişimi çektirmekten çok korkuyorum ve çektirmek istemiyorum :(

hanimeli

Kayıtlı Kullanıcı
selamun aleykum
konunuz çok faydalı olmuş Allah Razı Olsun
sizin gibi doktorları görmek çok umut verici..
benim oldum olası dişçi koltuğuna karşı fobim vardır
(bu konuda bişeyler yapılamaz mı çok rahatsız edici bir koltuk) :)
şaka bir yana sırf bu sebepten dişlerime gözüm gibi bakmaya çalışıyorum..

daha öncede benzer sorular sorulmuş size ama bir de ben fikir alayım dedim
11 yaşındaki kızımın iki sene evvel,üst ön iki dişi okulda düşme sonucu kırıldı
dişlerin ikisi de uçlardan kırıldığı için hiçbir problemi yok
sadece estetik açıdan ilerde rahatsız olmaya başlayacaktır
en uygun tedavi şekli ve yaşı nedir bilgilendirirseniz seviniriz
şimdiden teşekkürler..

cemaldurra

Kayıtlı Kullanıcı
s.a kardeşim. benimde geçenlerde bir diş problemim oldu. isterseniz kısaca anlatayım. sol üst 20 lik dişimin bi kısmı ama az bi kısmı diş etinin içinde kaldığı için iltihap yapmıştı. birkaç hafta kadar acısını çektim. çenemi açamadım. dişçiye gittim ilaç verdi. largopen. kullandım geçti. ama ilaç bittikten sonra çekilmesi lazım dişinin dedi. şükür 1 aydır dişimde bi sorun yok. şuanda da ağrı falan hhissetmiyorum hamdolsun. iyiyim yani. ama genede dişimin çekilmesi gerekli mi. ya da etin içinde kalan kısmı bir şekilde kurtarmak mümkün mü. bu tip rahatsızlıklar sanırım 20 lik dişlerde hep oluyomuş. şuan iyiyim ama ilerde gene bu tip rahatsızlık yaşar mıyım. bu konuda bana bilgi verirseniz sevirim. rabbim sizden razı olsun. dişimi çektirmekten çok korkuyorum ve çektirmek istemiyorum :(

Selamun Aleyküm,

Yirmi yaş dişlerinde sıkça raslanılan bir sorun yaşamışsınız. Büyük ihtimalle dişiniz yeterli yer bulamadığından tam olarak sürme işini gerçekleştiremiyor ve çevre dokularla ilgili bir iltihaplanmaya sebep oluyor.
Dişinizi çektirmeniz acilen gerekli diyemem, ama yaşadığınız sıkıntıyı bir daha yaşamazsınız da diyemem.
Dişinizin sürmesi ile ilgili yani üzerinde kalan dişetinden kurtulması kendi çabası ile olması en iyisidir ama eğer mümkün ise (görmeden karar veremiyorum) hafif bir bistüri müdahalesi de yapılabilir.
Sonuç olarak eğer aynı dişten ilk kez böyle bir sıkıntınız olduysa bence bir şans daha tanıyabilirsiniz dişinize. Ama yeni bir iltihaplanma farkederseniz derhal antibiyotik başlayıp o dişin çekimini de ciddi olarak düşünmelisiniz.

cemaldurra

Kayıtlı Kullanıcı
selamun aleykum
konunuz çok faydalı olmuş Allah Razı Olsun
sizin gibi doktorları görmek çok umut verici..
benim oldum olası dişçi koltuğuna karşı fobim vardır
(bu konuda bişeyler yapılamaz mı çok rahatsız edici bir koltuk) :)
şaka bir yana sırf bu sebepten dişlerime gözüm gibi bakmaya çalışıyorum..

daha öncede benzer sorular sorulmuş size ama bir de ben fikir alayım dedim
11 yaşındaki kızımın iki sene evvel,üst ön iki dişi okulda düşme sonucu kırıldı
dişlerin ikisi de uçlardan kırıldığı için hiçbir problemi yok
sadece estetik açıdan ilerde rahatsız olmaya başlayacaktır
en uygun tedavi şekli ve yaşı nedir bilgilendirirseniz seviniriz
şimdiden teşekkürler..

Selamun Aleyküm,

İyi dilekleriniz için teşekkür ediyorum, hepimizden Allah razı olsun inşaallah...
Öncelikle şunu belirtmeliyim ki; tamamen gereksiz bir korku yüzünden neler kaybedebiliyoruz hiç düşündünüz mü? İnsanların duygularını küçümsemek değil amacım ama gelişen teknoloji ile diş tedavilerinin ne kadar kolaylaştığını düşünerek iş işten geçmeden sorunları büyütmeden müdahale etmek, en kolay, en rahat ve üstelik en ucuz bir girişimdir. Umarım ihtiyacınız olmaz ama eğer olursa mutlaka o korkunuzu ya cebinize ya çantanıza bir yere koyun ve en kısa zamanda müahale ettirin...

Tatlı kızınıza gelince, dişlerinin kırılan uçlarında sıcak veya soğuk gibi dış etkenlerden rahatsız olmuyorsa, dişlerin iki senelik bir süre sonucunda renklerinde bir değişiklik olmadıysa (diğer dişlerine göre daha fazla sararma, kararma gibi) kırılan uçlara iyi bir ışınlı dolgu yapılabilir. Ama eğer dolgu tutmayacak gibi bir endişe varsa dişin sadece ön kısmını kaplama suretiyle bir Laminate Veneer dediğimiz uygulama estetik açıdan oldukça iyi sonuç verir.
Yaş itibarıyla ışınlı dolgu her zaman yapılabilir, Laminate Veneer vaya gerek görülürse komple kaplama için ise en az 16 yaşını beklemenizi tavsiye ederim.
Bir ihtimal daha, eğer dişte bir renk değişikliği seziyorsanız dişin canlı olıup olmadığına bakmak gerekir, darbeye bağlı olarak eğer dişin sinirleri ölmüş diş cansızlaşmışsa o zaman mutlaka iyi bir kanal tedavisi sonrası az önce ifade ettiğim işlemlerden biri yapılabilir. Dişin canlılığı bazı fiziksel yöntemlerle yapılabildiği gibi bir röntgen filmi ile de muhtemelen (Kesin değil) anlaşılabilir.

Sağlıklı günler diliyorum, Allah'a emanet olunuz...

hanimeli

Kayıtlı Kullanıcı
Selamun Aleyküm,

İyi dilekleriniz için teşekkür ediyorum, hepimizden Allah razı olsun inşaallah...
Öncelikle şunu belirtmeliyim ki; tamamen gereksiz bir korku yüzünden neler kaybedebiliyoruz hiç düşündünüz mü? İnsanların duygularını küçümsemek değil amacım ama gelişen teknoloji ile diş tedavilerinin ne kadar kolaylaştığını düşünerek iş işten geçmeden sorunları büyütmeden müdahale etmek, en kolay, en rahat ve üstelik en ucuz bir girişimdir. Umarım ihtiyacınız olmaz ama eğer olursa mutlaka o korkunuzu ya cebinize ya çantanıza bir yere koyun ve en kısa zamanda müahale ettirin...

Tatlı kızınıza gelince, dişlerinin kırılan uçlarında sıcak veya soğuk gibi dış etkenlerden rahatsız olmuyorsa, dişlerin iki senelik bir süre sonucunda renklerinde bir değişiklik olmadıysa (diğer dişlerine göre daha fazla sararma, kararma gibi) kırılan uçlara iyi bir ışınlı dolgu yapılabilir. Ama eğer dolgu tutmayacak gibi bir endişe varsa dişin sadece ön kısmını kaplama suretiyle bir Laminate Veneer dediğimiz uygulama estetik açıdan oldukça iyi sonuç verir.
Yaş itibarıyla ışınlı dolgu her zaman yapılabilir, Laminate Veneer vaya gerek görülürse komple kaplama için ise en az 16 yaşını beklemenizi tavsiye ederim.
Bir ihtimal daha, eğer dişte bir renk değişikliği seziyorsanız dişin canlı olıup olmadığına bakmak gerekir, darbeye bağlı olarak eğer dişin sinirleri ölmüş diş cansızlaşmışsa o zaman mutlaka iyi bir kanal tedavisi sonrası az önce ifade ettiğim işlemlerden biri yapılabilir. Dişin canlılığı bazı fiziksel yöntemlerle yapılabildiği gibi bir röntgen filmi ile de muhtemelen (Kesin değil) anlaşılabilir.

Sağlıklı günler diliyorum, Allah'a emanet olunuz...

Aleykum selam

Allah razı olsun tabiki ihtiyaç halinde doktora gidiyoruz mecburen
benimki biraz da latifeydi ama demekki korkular da bazen işe yarıyormuş
ki dişlerime oldukça dikkat etmeye çalışıyorum.. :)

kızımın dişlerinde herhangi bir rahatsızlık veya görüntü değişikliği yok
ilk kırıldığı zaman doktora gittiğimizde o da sizin söylediklerinizi söyledi
ama yaş olarak 18 yaş demişti ve en etkili yöntem olarak da tamamen kaplamayı önermişti

tavsiyeleriniz için tekrar teşekkürler
işlerinizde kolaylıklar dilerim
Allah Razı Olsun..

Bu konuyu görüntüleyen kişiler

Üst Alt