Neler Yeni

Hoşgeldiniz İslami Forum Sayfası

Tüm özelliklerimize erişmek için şimdi bize katılın. Kaydolduktan ve oturum açtıktan sonra, konular oluşturabilir, mevcut konulara yanıtlar gönderebilir, diğer üyelerinize itibar kazandırabilir, kendi özel mesajınızı edinebilir ve çok daha fazlasını yapabilirsiniz. Ayrıca hızlı ve tamamen ücretsizdir, peki ne bekliyorsunuz?
Blue
Red
Green
Orange
Voilet
Slate
Dark

§ Dil SUSAR, İnsan KURTULUR § (3 Kullanıcı)

aliye_aliye

Altın Üye
Katılım
25 Eki 2006
Mesajlar
16,828
Tepki puanı
4
Puanları
38
Konum
~* پایتخت آن بهشت *~
Web Sitesi
www.fizikist.com
aaaac444b8sj3.gif


İnsan, yerine ve zamanına göre konuşmasını ve susmasını bilmeli, konuşmasında da susmasında da aşırılıklardan kaçınmalıdır.

Ecdadımız, “Çok söz yalansız, çok para da haramsız olmaz.” demiştir. Ayrıca, “Bilirsen güzel kelâm söyle ibret alsınlar, bilmezsen sükût eyle adam sansınlar.” ve “ALLAH, insanoğluna bir ağız, iki kulak vermiştir. Bunun manası: ‘Bir konuş iki dinle’ demektir.” gibi sözlerle bizlere yol göstermişlerdir.

Konuşma, insanın kişiliğini, seviyesini ve seciyesini (kişiliğini, karakterini) sergiler. Zaruret miktarı kadar konuşmalı, şayet konuşmayı gerektiren bir durum yoksa sükût etmeli, susmalıdır. Dile hakim olmak, dil sahibini yüceltir. Dili gelişi güzel ve uluorta kullanmak ise sahibini toplum içinde şahsiyetsiz ve seviyesiz kılar.

Susarak sessiz kalmak, sükûtu tercih etmek dil için en güzel ve en uygun terbiye metodudur. Fahr-i Alem s.a.v.’in Ebu Zer r.a.’a yapmış olduğu bir nasihatinde şöyle buyurmuşlardır: “Sen çoğu zaman susmayı tercih et. Bu sana, dininde yardımcı olup şeytanı kovar.”

Başka bir mübarek sözlerinde de buyuruyorlar ki: “Kişinin kendisini ilgilendirmeyen hususları terk etmesi, olgun imanın gereğidir.”

Boş lakırdı ve gereksiz sözlerden daima uzak kalınmalıdır. Diline böylesine sahip olan kimseler Cenab-ı Hak katında yüksek makam ve mevki sahibi olurlar. Mana Erleri, “Dilim, senden çektiğim zulüm!” demişlerdir.

Nerede olursak olalım, şartlar neyi gerektirirse gerektirsin, dilimizi kötü, çirkin ve kaba sözlere alıştırmaktan uzak kalmaya özen göstermeliyiz. Dili yüzünden başına gelen türlü felaket karşısında, “Dilim, seni dilim dilim dilmeli!” diyen büyüklerimizin feryatları asla kulak ardı edilmemelidir.

Yine Cenab-ı Hak buyuruyor ki:

“O çok esirgeyen ALLAH’ın has kulları ki, onlar yeryüzünde vakar ve tevazu ile yürürler. Kendini bilmez kimseler onlara laf attığında ‘Selametle!’ deyip geçerler.” (Furkan, 63)
“Onlar, boş söz işittikleri zaman ondan yüz çevirirler ve ‘Bizim işlerimiz bize, sizin işleriniz size... Size selam olsun! Biz kendini bilmezleri (arkadaş edinmek) istemeyiz.’ derler.” (Kasas, 55)

Bazı insanların işi gücü boş konuşma, yani gevezeliktir. Çeneleri kuvvetli olan bu insanlar herkesle münakaşaya ve münazaraya girerler. Boşboğazlık sanatı olan kimseler, yerini, zamanını ve mekanını dahi hesap etmeden hep konuşurlar, daima konuşurlar. Oysa bu konuşmalarının çoğu boş şeylerdir, hiç kimseye en ufak yarar sağlamaz. Ancak kişinin günah hanesinin kabarmasına, vebalinin büyümesine sebep olur. Fahr-i Cihan s.a.v. bir hadis-i şeriflerinde buyurur ki: “Hidayet üzere olan bir topluluk, tartışmaya girmeden dalâlete (batıla yönelmeye) düşmez.” (İbn Mace)

Başkalarını güldürmek için acayip kılıklara girmek, insanları taklit etmek hem dinî kurallara, hem de adab-ı muaşeret ve görgü kurallarına ters düşer. Onun için her müslüman böylesine yasaklanmış çirkin fiillerden son derece sakınmalı, dilini ve diğer göz kulak gibi organlarını yerli yerinde kullanmasını bilmelidir. İnanan insanlardan beklenen budur.

Fuzuli konuşmalar ve gereksiz tartışmalar insanı günah yükü haline getirir. Onun için her insan Şeyh Sadi Şirazî’nin dediği gibi: “Konuşulacak yerde susmayı; susulacak yerde de konuşmayı” iyi ayarlamak lazımdır.

Diline gereği gibi sahip olmasını bilen insanların dünya ve ahiret hayatı mamur olur. İnsanların birçoğu günümüzde tartışma hastalığına yakalanmıştır. Halbuki hiçbir dinî mesele tartışmayla çözülmez. Bunun için inceleme ve araştırma esas olmalıdır.


Diline sahip olan kendini selamette bulur. Yalnız insanlara verilmiş olan konuşma, bir tanışma, bir anlaşma aracıdır. Bu çok önemli özelliği gayesi dışında kullanmak sahibini hem geçici olan dünyada, hem de ebedi olan ahiret hayatında zelil ve rezil eder. Böyle bir akıbete düşmemek için dil denilen o küçük et parçasına ve ağzımızdan çıkan her söze, her kelimeye, her cümleye dikkat etmemiz ve kontrol altında bulundurmamız lazımdır.

Ecdadımız ne güzel söylemiştir: “Sükût-u lisan, selamet-i insan!”

Rabbimizin tevfik ve inayeti ile...


aaaac444b8sj3.gif

 

nihalim

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
3 Eki 2006
Mesajlar
2,593
Tepki puanı
2
Puanları
0
Yaş
45
Konum
*meftun*
Web Sitesi
www.hatim-online.com
“Sükût-u lisan, selamet-i insan!”

Selamünaleyküm...kalbi güzel kardeşim B) ALLAH c.c. razı olsun...
emeğine sağlık diğer paylaşımlarınız gibi bu paylaşımınızda çok güzel...
uyguylayanlardan oluruz İNŞALLAH...
ALLAH c.c. emanet olun...selam ve dua ile...selametle İNŞALLAH...B)
 

Emanet

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
11 Nis 2008
Mesajlar
3,573
Tepki puanı
32
Puanları
48
Yaş
39
RABBİM razı olsun..çok güzel bi paylaşımdı...devamını bekleriz...ALLAHA emanetsiniz......selam ve dua ile....
 

aliye_aliye

Altın Üye
Katılım
25 Eki 2006
Mesajlar
16,828
Tepki puanı
4
Puanları
38
Konum
~* پایتخت آن بهشت *~
Web Sitesi
www.fizikist.com
Susmanın Erdemi


Susmak selâmettir, yoksa nedamettir. Dili korumanın en mükemmel yolu, susmaktır. Susmak (sükût), gerekmedikçe konuşmamaktır. "Kemâl ehli, kemâlâtı, sükût ile buldu hep." Hz.Peygamber (s.a.), konuşma edebini, şu veciz sözüyle belirtir: "Allah'a ve âhiret gününe inanan, komşusuna eziyet vermesin. Allah'a ve âhiret gününe inanan, misafirine ikram etsin. Allah'a ve âhiret gününe inanan, ya hayır söylesin, ya da sussun." (Buharî, edeb, 31, 85, rikâk, 23, no:4675, 6018; Müslim, iman, 47) Bu yüzden, dili tutmayla ilgili olarak, şunlar söylenir: "Kişinin güzelliği, giyimiyle değil, dilini tutmasıyladır." Ağza gelen her söz söylenmez. "Boğaz, dokuz boğumdur." Ağzından çıkanı, kulağın duysun. "Yerinde susan, pişman olmaz.", "Susmak, insanın esenliğidir." (Hz.Ali)
 

keber

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
4 Kas 2007
Mesajlar
26
Tepki puanı
0
Puanları
0
Yaş
35
selamun aleyküm vr. vb.
ben daha bugün "dilim"den yakınırken ablama ,o hemen konu açarak duruma el atmış:B Allah c.c. razı olsun B)

“Konuşulacak yerde susmayı; susulacak yerde de konuşmayı iyi ayarlamak lazımdır”ne güzel demiş sadi hocam ,nur içinde yatsın insAllah...

Bu konuda daha bi emek sarfedeceğim insAllah:G
selametle
 

aliye_aliye

Altın Üye
Katılım
25 Eki 2006
Mesajlar
16,828
Tepki puanı
4
Puanları
38
Konum
~* پایتخت آن بهشت *~
Web Sitesi
www.fizikist.com
selamun aleyküm vr. vb.
ben daha bugün "dilim"den yakınırken ablama ,o hemen konu açarak duruma el atmış Allah c.c. razı olsun

“Konuşulacak yerde susmayı; susulacak yerde de konuşmayı iyi ayarlamak lazımdır”ne güzel demiş sadi hocam ,nur içinde yatsın insAllah...

Bu konuda daha bi emek sarfedeceğim insAllah be
selametle


Ve aleyküm Selam ve rahmetullahi ve berekatühü canlar canım, birtanecik Keberim.. Senin dilin o kadar tatlı ki;) bence hiç yakınma canım kardeşim benim.. Ben senin kelamını, sohbetini, kısacası keberliğini seviyorum biliyorsun:)... Kalbi aminler o güzel dualarına inşallah.. Dediğim gibi bence emek sarfetmene gerek yok keberim..Selam, baki dua ve kalpten sevgilerimle En Emin'e emanetimsin canım kardeşim..B)B)
 

aliye_aliye

Altın Üye
Katılım
25 Eki 2006
Mesajlar
16,828
Tepki puanı
4
Puanları
38
Konum
~* پایتخت آن بهشت *~
Web Sitesi
www.fizikist.com
* Söz gümüşse sükut altındır.
* Ağızdan çıkan söz muallakta kalmaz, ya sağ tarafa yazılır ya da sol tarafa.

* Bir söz söylerken hem kendi, hem de karşınızdakinin ahiretini düşünerek konuşun.

* Söz insanın terazisidir. Fazlası ziyan, azı vakardır.
* Az konuşan kınanmaz, üstelik itibarı çok olur.
* Şaka, alay ve boş konuşmak belaya yol açar.

* Çok konuşmak dostluğu bozar, lüzumsuz konuşmak ayıpları açar, acı söyleyenden dostlar kaçar.

* Eğer kalbde darlık ve üzüntü, vücutta bitkinlik ve halsizlik, rızıkta eksiklik ve bereketsizlik olursa, bunun boş ve yersiz konuşmalardan meydana geldiği bilinmelidir!

* Hikmeti konuşmakta değil, susmakta arayın!
* Susmak aklın süsü ve cehaletin örtüsüdür.

* Sükut, âlimin ziyneti, cahilin aybına perdedir.
* İbadet on kısımdır, dokuzu susmak, biri de kötü arkadaştan uzak durmaktır.

* Dil, irfan hazinesinin anahtarıdır, çok konuşan, gönüldeki hizmet cevherini boşaltır.

* Az söz edeptir, güzel amelleri korumaya sebeptir.

* Kişi dilinin altında gizlidir. Sır saklayan murada erer.
* Hayırlı söz keramet, sükut selamettir.

* Alay belki güldürür, ama kalbi öldürür.
* Güzel söz sadaka, mahşere nafakadır.
* Çok söz kalb katılaştırır, Haktan uzaklaştırır.

* Fazla şaka cahillik alameti, sükut et, istersen selameti.
* Az söz hikmettir, Rabbimizden nimettir.
* Dil söylerse gönül susar, gönül susunca, dil zehir kusar.

* Söz dinleyen âlim, susan sâlim olur.
* Kimin azsa sözü, açılır kalb gözü.
* Dil ederse istirahat, kalb eder rahat.

* Çok konuşan gaf eder, vakti israf eder.
* Dil yarası ok yarasından acıdır.

* Akıllı, bildiğini söylemez, deli söylediğini bilmez.
* Bilmem demek ilmin yarısıdır.

* Sükut, yorulmadan yapılan ibadet, masrafsız takılan bir ziynet, hükümdarlığa muhtaç olmadan ele geçen bir devlet, duvara ihtiyaç duyulmadan yapılan kale, çalışmadan kazanılan zenginlik ve ayıpların kapatılmasıdır.


* Bazı sözleri söylemeye gücüm yetti, fakat söylediğim sözleri geri almaya gücü yetmedi.
 

ferahhfeza

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
18 Ağu 2007
Mesajlar
10,922
Tepki puanı
8
Puanları
0
Yaş
47
Web Sitesi
ferahhfeza.blogcu.com
______selamün aleyküm kardelenim güzel ve yerinde bir konu çok ihtiyacımız var susmaya .. susanı anlamaya...hani bir söz vardır ya
“halimizden anlamayan, kal’imizden hiç anlamaz” evet kardeşim halden anlamayana konuşsan kar etmez ....o yüzden efendimizi(sav) örnek alarak az konuşmakta öz konuşmakta konuşurken demogoji yapmamakta ve karşımızdaki kişiyi sıkmamakta fayda var ..
emegine saglık güzelk kardeşim..
emanetim rahmana
selam ve dua ile________
 

keber

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
4 Kas 2007
Mesajlar
26
Tepki puanı
0
Puanları
0
Yaş
35
* Ağızdan çıkan söz muallakta kalmaz, ya sağ tarafa yazılır ya da sol tarafa.

* Bir söz söylerken hem kendi, hem de karşınızdakinin ahiretini düşünerek konuşun.

* Söz insanın terazisidir. Fazlası ziyan, azı vakardır.

*Çok konuşan gaf eder, vakti israf eder.

** Sükut, yorulmadan yapılan ibadet, masrafsız takılan bir ziynet, hükümdarlığa muhtaç olmadan ele geçen bir devlet, duvara ihtiyaç duyulmadan yapılan kale, çalışmadan kazanılan zenginlik ve ayıpların kapatılmasıdır.

* Bazı sözleri söylemeye gücüm yetti, fakat söylediğim sözleri geri almaya gücü yetmedi.

bu sözleri fazlaca üzerime alındım ablacım Allah c.c. razı olsun
Sen emek "sarf etme" diyosun ama yazdığın sözler "emek sarf" et diyor.Şimdi ben sana mı inanayım,yoksa yine sana mı=) neyse ben en iyisi senle senin ortanı bulabilmeyi başarayım can ablam:)

benim keberliğim, senin değerli sevgine layık olabildiyse o keberliği ben dahi severim abloş=)ne diyim Rabbim kendi sevebileceği ve sevdiklerine sevdirebileceğii bir ben eylesin benii...Amiiin

 

gülnisa

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
22 Ocak 2008
Mesajlar
11,851
Tepki puanı
9
Puanları
0
Yaş
50
Konuşma, insanın kişiliğini, seviyesini ve seciyesini (kişiliğini, karakterini) sergiler. Zaruret miktarı kadar konuşmalı, şayet konuşmayı gerektiren bir durum yoksa sükût etmeli, susmalıdır. Dile hakim olmak, dil sahibini yüceltir. Dili gelişi güzel ve uluorta kullanmak ise sahibini toplum içinde şahsiyetsiz ve seviyesiz kılar.

Susarak sessiz kalmak, sükûtu tercih etmek dil için en güzel ve en uygun terbiye metodudur. Fahr-i Alem s.a.v.’in Ebu Zer r.a.’a yapmış olduğu bir nasihatinde şöyle buyurmuşlardır: “Sen çoğu zaman susmayı tercih et. Bu sana, dininde yardımcı olup şeytanı kovar.”




selamunaleykum
güzel yureklı kardeşim

cok guzel bır konuya değınmışsın
allah razı olsun
hani haksızlığa düşersın ve savunmak ıstersın kendını veya karşı tarafa bağırmak cağırmak ıstersın
bunları nıye yapmak ıstersın karşı taraf farkında olsun dıye veya üzüldüğünüzü anlasın dıye
kısacası onun vıcdan muhasebesı yapmasını ıstersın
ben bunları bazen ıcımden gecırsem bıle
genellıkle susmayı tercıh ettım
her ne durumda olursa olsun
hep sustum
ve guzel allah ımdan ıstedım herşeyı
şu yazılara baktığımda doğru davrandım dıyebılıyorum
her ne kadar yanlış dıyenlerın sayısı cok olduğu halde
susmak ınsanı gunahtan alıkoyar
erdemlıktır
saygınlıktır
anlayana tabbıı
allah görür dıyorum
ve sımdı olsa yıne susardım


guzel kardeşım umarım konunun dışına cıkmamışımdır

gereklı yerlerde gereken kadar konuşmak
dılımızden cıkan her bır kelımeden mesul olduğumuza gore konuşmak ve dınlemek bır sanat olsa gerek
allah bu sanatı en ıyı bır şekılde yapmayı nasıp etsın

allah razı olsun
allaha emanet ol
selam ve dua ıleB)B)B)
 

selimoglu

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
1 Ara 2006
Mesajlar
504
Tepki puanı
0
Puanları
0
Bana benden olur, her ne olursa
Başım rahat bulur, dilim durursa
 

Delete

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
11 Mar 2008
Mesajlar
6,076
Tepki puanı
15
Puanları
38
Esselamun aleyküm ve rahmetullahi ve berakatühü.
Allah razı olsun kardeşim. İsabetli bir paylaşım olmuş.
Allah'a emanet olun.
Selam ve baki dua ile kalın.
 

aliye_aliye

Altın Üye
Katılım
25 Eki 2006
Mesajlar
16,828
Tepki puanı
4
Puanları
38
Konum
~* پایتخت آن بهشت *~
Web Sitesi
www.fizikist.com
* Ağızdan çıkan söz muallakta kalmaz, ya sağ tarafa yazılır ya da sol tarafa.

* Bir söz söylerken hem kendi, hem de karşınızdakinin ahiretini düşünerek konuşun.

* Söz insanın terazisidir. Fazlası ziyan, azı vakardır.

*Çok konuşan gaf eder, vakti israf eder.

** Sükut, yorulmadan yapılan ibadet, masrafsız takılan bir ziynet, hükümdarlığa muhtaç olmadan ele geçen bir devlet, duvara ihtiyaç duyulmadan yapılan kale, çalışmadan kazanılan zenginlik ve ayıpların kapatılmasıdır.

* Bazı sözleri söylemeye gücüm yetti, fakat söylediğim sözleri geri almaya gücü yetmedi.

bu sözleri fazlaca üzerime alındım ablacım Allah c.c. razı olsun
Sen emek "sarf etme" diyosun ama yazdığın sözler "emek sarf" et diyor.Şimdi ben sana mı inanayım,yoksa yine sana mı=) neyse ben en iyisi senle senin ortanı bulabilmeyi başarayım can ablam:)

benim keberliğim, senin değerli sevgine layık olabildiyse o keberliği ben dahi severim abloş=)ne diyim Rabbim kendi sevebileceği ve sevdiklerine sevdirebileceğii bir ben eylesin benii...Amiiin



Canım kardeşim benim, Rabbimiz c.c senden de iki cihanda da razı ve hoşnut olsun inşallah..Ben keberimi de, keberimin keberliğini de çok seviyorum elhamdülillah.;)... Her daim dualarımdasın canım kardeşim.. Rabbimiz c.c yar ve yardımcın olsun, tarif edemeyeceğim güzelliklerin yuvası olan gönlüne göre versin inşallah..Rızası için Sevdiğime Emanetimsin inşallah..B)
 

nihalim

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
3 Eki 2006
Mesajlar
2,593
Tepki puanı
2
Puanları
0
Yaş
45
Konum
*meftun*
Web Sitesi
www.hatim-online.com
Susmanın Sevabı

Dilin âfetleri çok ve kendini bunlardan korumak zor olduğu için, elden geldiği kadar susmak en iyi çaredir. O hâlde insan, zaruret mikdarından fazla konuşmamalıdır. Dediler ki abdallar, yani yüksek derecedeki veliler, konuşması, yemesi ve uyuması zaruret mikdarında olan kimselerdir.

Allah Teâlâ ve Tekaddes hazretleri buyurmuşdur:

- “Doğru söylemek, hayırla buyurmak ve insanların arasını bulmak hariç konuşmada hayır yokdur.” (Nisa 114)

Peygamberimiz sallallahu aleyhi ve sellem buyurdu:

- “Karın, ferç ve dilini koruyan kimsenin her şeyi korunmuşdur”

Ömer radıyallahü anh buyurdu ki:

- Ebubekir’i gördüm, dilini parmağıyla tutmuş çekiyordu.

- Ey Resûlullahın halifesi! bunu ne için yapıyorsun, deye sordum.

- Bu beni ne işlere düşürmüşdür, dedi.

Haberde geldi ki: Uhud harbi günü bir genç şehid oldu. Onu buldukları zaman açlıkdan karnına taş bağlamış olduğunu gördüler. Annesi yüzündeki toz ve toprakları silip; “Cennet sana mübarek olsun” dedi.

Resûlullah sallallahü aleyhi ve sellem buyurdu ki:

- Nereden biliyorsun? Belki işine yaramayan bir işe bahillik etmişdi. Yahud kendisine faydası olmayan bir söz söylemişdi. Demek istiyorum ki hesabı ondan sorulur. Sizin sözünüzün manâsı ise elem ve hesâb görmez demekdir.

Resûl-i Ekrem sallallahü aleyhi ve sellem buyurdular:

- Fazla sözü sonraya bırakana, fazla malı verene, yani kesenin bağını çözüp, dilinin ucuna bağlayana saadetler olsun.

Yine buyurdular:

- İnsan için uzun dilli olmaktan daha kötü bir şey yokdur.” Yine buyurdular:

- Konuşurken muhalefet etmeyen ve hasımlık yapmayan ve bâtıl söz söylemeyen kimse için Cennetde bir saray yaparlar. Haklı iken susarsa Cennet-i âlâda ona bir saray yaparlar.

Mâlik ibni Enes radıyallahu anh’den:

- Cedel, dinden değildir ve din büyüklerinin hepsi bunu yasaklamışlardır. Fakat konuşdukları bid’at sahibi bir kimse ise inat, husûmet ve uzatma olmaksızın, Kur’an-ı Kerim ve hadis-i şerifler ile ona anlatmışlardır. Fayda vermeyince kendi hâline bırakmışlardır. (Kimyâ-yı saâdetden.)

Muaz ibni Cebel radıyallahu anh’dan;

- Ya Resûlallah! Bana nasihat et. Peygamberimiz -sallallahü aleyhi ve sellem-;

- Diline sahib ol!

Muaz radiyallahu anh tekrar sordu.

- Ya Resûlallah! Bana nasihat et. Peygamber sallallahü aleyhi ve sellem;

- Anan seni kaybetsin ya Muaz! İnsanların yüz üstü Cehenneme düşmelerine sebeb dillerinden başkası değildir.

Denir ki:

Sükût âlimin süsü, câhilin örtüşüdür.

Yunus Emre hazretlerinin şu sözleri meşhurdur.

Az söz erin yüküdür, çok söz hayvanın yüküdür. Bilene bu söz yeter sende cevher var ise.

Abdullah bin Selâm’ın cennetlik olduğunu, Resûl-i Ekrem sallallahü aleyhi ve sellem, tebşir edince ashabı kiram radıyallahu anhüm, kendisine sebebini sorduklarında Abdullah bin Selâm radıyallahu anh:

- Boş söz konuşmam ve kimseye karşı kötülük düşünmem buyurmuşlardır.

Resul-i Ekrem sallallahu aleyhi ve sellem buyurdular ki:

- İbâdetlerin en kolayını size bildireyim mi:

Susmak ve iyi huylu olmak.

Yeri gelince de konuşmasını bilmeli, zaruri olan mes’eleleri açıklamalı, gizli kapaklı hiçbir şey kalmamalı. Lüzumlu, söylenilmesi icâb eden, hususlar ketm edilirse, bu birçok fitnelere sebeb olur, bundan da en ziyâde, dini zayıf, münafık ruhlu insanlar istifade eder, yalan haberlerle müslümanları, birbirlerine düşürürler.

Bilhassa münafıklar lüzûmlu konuları daima gizlerler, gâyeleri fesâd çıkarıb, kötü emellerine nail olmakdır. Çünkü “dilsiz şeytan” ahlâkından nasiblidirler.

Bazı din kardeşlerimiz nezâket icâbı her söyleneni sükûtle karşılamaktadır. Halbuki hilâf-ı hakikat hâlinde, dinin yasakladığı hususlarda, kat’iyyen baş sallanmaz, hakikat söylenmelidir.

Sâdık Dânâ
(alıntı)
Selamünaleyküm...kalbi güzel kardeşim B)ALLAH c.c razı olsun...ayrı bir forum açmaktansa sizin forumuzla paylaşmak istedim...ALLAH c.c. razı olsun...selam ve dua ile...selametle İNŞALLAH...B)
 

aliye_aliye

Altın Üye
Katılım
25 Eki 2006
Mesajlar
16,828
Tepki puanı
4
Puanları
38
Konum
~* پایتخت آن بهشت *~
Web Sitesi
www.fizikist.com
Peygamber efendimiz, (Az konuşmak imandan, çok söz nifaktandır) buyurmaktadır.

Dil, büyük nimettir. İyi ve kötü işteki rolü, iyiliği de kötülüğü de büyüktür. Cennete de, Cehenneme de götürür. Cirmi küçük, cürmü büyüktür. İman ve küfür dildeki ifadeden anlaşılır. Dil, ya hak konuşur, ya bâtıl. Diğer uzuvların sahası dardır. Kulak sadece işitir, göz sadece görür. Dilin sahası geniştir. Hayır ve şer için geniş alana sahiptir.
 

aliye_aliye

Altın Üye
Katılım
25 Eki 2006
Mesajlar
16,828
Tepki puanı
4
Puanları
38
Konum
~* پایتخت آن بهشت *~
Web Sitesi
www.fizikist.com
“Sükût-u lisan, selamet-i insan!”


Selamünaleyküm...kalbi güzel kardeşim B) ALLAH c.c. razı olsun...
emeğine sağlık diğer paylaşımlarınız gibi bu paylaşımınızda çok güzel...
uyguylayanlardan oluruz İNŞALLAH...
ALLAH c.c. emanet olun...selam ve dua ile...selametle İNŞALLAH...B)


Ve aleyküm Selam, gönlü güzel, değerli Nihal ablamB)
Teşekkür ederim ablam, güzel düşünceleriniz için.. Amin güzel dualarınıza inşallah..Bir şairin de dediği üzere en asil eylemdir sükut.. Daha sayılamayacak birçok süsleri var..Rabbimiz c.c bu adaptan bizleri ayırmasın inşallah..Selam ve baki dualarımla Rabbimize emanetimsiniz değerli ablam.Hayırlı ve bereketli akşamlar..B)
 

aliye_aliye

Altın Üye
Katılım
25 Eki 2006
Mesajlar
16,828
Tepki puanı
4
Puanları
38
Konum
~* پایتخت آن بهشت *~
Web Sitesi
www.fizikist.com
RABBİM razı olsun..çok güzel bi paylaşımdı...devamını bekleriz...ALLAHA emanetsiniz......selam ve dua ile....


Allah c.c sizden de razı ve memnun olsun Zeynep kardeşim.
Devamı gelecek inşallah.. Teşekkür ederim..Rabbimize emanet olunuz..Cumanız mübarek olsun..Selam ve baki dua ile..B)
 

aliye_aliye

Altın Üye
Katılım
25 Eki 2006
Mesajlar
16,828
Tepki puanı
4
Puanları
38
Konum
~* پایتخت آن بهشت *~
Web Sitesi
www.fizikist.com
Susmak açık bir hikmet ve güzel bir haslettir. Dilin susması kalbin susmasına, kalbin susması Rabbin mağfiretine sebep olur. İnsanın selameti dilini korumasındadır. Kalem de, iki dilden biridir.

Dil yırtıcı bir hayvan gibidir, serbest bırakılırsa sahibini parçalar. Sükut eden, hataya düşmekten, yalandan, dedikodudan, söz taşımaktan, kendini övmekten, boş konuşmaktan ve daha bir çok dil afetlerinden kurtulur.

Çok konuşanın dili sürçer, kalbi kararır. Kalbi kararan da, hata üstüne hata yapar ve kalb kırar da farkında bile olmaz. Diline sahip olan, dinini korur.

Çok konuşan hata eder. Eshab-ı kiram hep hayır konuştukları halde, yanlış konuşmak için değil, belki boş bir söz söyleriz diye sükut ederlerdi. Hz. Ebu Bekir, ağzına taş koyar, (Başa gelen bütün felaketler bundan gelir) buyururdu.
 

Bu konuyu görüntüleyen kişiler

Üst Alt