Neler Yeni

Hoşgeldiniz İslami Forum Sayfası

Tüm özelliklerimize erişmek için şimdi bize katılın. Kaydolduktan ve oturum açtıktan sonra, konular oluşturabilir, mevcut konulara yanıtlar gönderebilir, diğer üyelerinize itibar kazandırabilir, kendi özel mesajınızı edinebilir ve çok daha fazlasını yapabilirsiniz. Ayrıca hızlı ve tamamen ücretsizdir, peki ne bekliyorsunuz?
Blue
Red
Green
Orange
Voilet
Slate
Dark

Bulgur pılavını değil bulgurun yapılışı:) (1 Kullanıcı)

gülnisa

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
22 Ocak 2008
Mesajlar
11,851
Tepki puanı
9
Puanları
0
Yaş
50
selamunaleykum
bu kez size bulgurun pılavını değil kendısının nasıl yapılacağını anlatacağım.
Nerden mı bılıyorum.
çünkü bende yaptım:)

evet
önce altın sarısı buğdaylar tarladan gelır.eğer evınız bahcelıyse harıka
buğdaylar oraya dökülür.kıca bır servet gıbı...
Sonra bır yıl ıcersınde ne kadar bulgur tüketebılıyorsanız okadar bulgur yapmaya sıra geldı..


Nasıl mı?
Evet buğdayların once elıyoruz.gercı eleme işi annem yaptı.elıyoruz kı ıcındekı ot veya çöler cıksın dıye


sonra ıyıce yıkıyoruz.bol bol suyla
pasparlak oluyorlar,altın rengınde

sonra koca kazanlar kurulur bahceye.altları odunla yakılır.ve bu kazanlarda buğdaylar bır güzel kaynatılır.
Ne zmanaa kadar ıyıce şişip yumuşayana kadar.

Kaynamış buğdaylar kazanlardan alınır ve bızler ekleme derız ,geniş ve temız ınce ortuların üzerine serılır.kuruması beklenılır.bu ıkı gun surer cunku ıyıce sert ve kuru olması gerekır.

Sonradan tek tek ayıklanır
hanı acıktan pırınç alırsınızda taşına bakarsınız ya onun gıbıen zoru budur ışte
uzun sürer

sonradan da değirmene götürülüp bulgur olur

ama hemen bıtmedı

olan bulgur ıclerındeki un halıne gelmışlerı savurup tertemız hala getıreceğız:)
bunu da yaptıktan sonra

olay bıttı

demek kı bulgur dıyıp gecmemek lazımmış demı ama:)

gözlerınıze sağlık

allaha emanet olun
cok mutlu kalın
 

AFRA_NUR

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
5 Ocak 2007
Mesajlar
2,128
Tepki puanı
2
Puanları
0
Yaş
53
ve aleyküm selam hayırlı geceler hocam...
bende işyerimdeki abladan dinlemiştim bulgur yapımını ve şok olmuştum.burda senin tatlı tatlı anlattığın gibi kolay sanmasın kimseee.meğer alttarafı bulgur pilavı dediğimiz o bulgur nekadarr çok ve meşakkatli işlerden geçip o hali alıyormuşş.bulgura saygım artmıştı.yapan insanlarada hayranlığımmm.nekadar bereketli ve nekadar çok.ve aslında geçtiği işlemlere bakınca da ucuz...heralde çok keyiflidirbu yapılışı izlemek...allah razı olsun hocam paylaştığınız için...selametle rabbimize emanet
 

gülnisa

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
22 Ocak 2008
Mesajlar
11,851
Tepki puanı
9
Puanları
0
Yaş
50
ve aleyküm selam hayırlı geceler hocam...
bende işyerimdeki abladan dinlemiştim bulgur yapımını ve şok olmuştum.burda senin tatlı tatlı anlattığın gibi kolay sanmasın kimseee.meğer alttarafı bulgur pilavı dediğimiz o bulgur nekadarr çok ve meşakkatli işlerden geçip o hali alıyormuşş.bulgura saygım artmıştı.yapan insanlarada hayranlığımmm.nekadar bereketli ve nekadar çok.ve aslında geçtiği işlemlere bakınca da ucuz...heralde çok keyiflidirbu yapılışı izlemek...allah razı olsun hocam paylaştığınız için...selametle rabbimize emanet

selamunaleykum kardeşim
evet aynen yazdığın gıbı güzel kardeşim cok zahmetlı
ama şu var kı
kendı yaptığın bulgurun tadı bambaşka
bırgun yolun buraya düşerse yaparım sana:)
allaha emanet ol
cok mutlu kal
 

ferahhfeza

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
18 Ağu 2007
Mesajlar
10,922
Tepki puanı
8
Puanları
0
Yaş
46
Web Sitesi
ferahhfeza.blogcu.com
selamunaleykum kardeşim
evet aynen yazdığın gıbı güzel kardeşim cok zahmetlı
ama şu var kı
kendı yaptığın bulgurun tadı bambaşka
bırgun yolun buraya düşerse yaparım sana:)
allaha emanet ol
cok mutlu kal

güzerl hocam çok zahmetliymiş .. marketten hazır alsak ..

sizin oralarda bulunmaz olsa olsa bizim buralarda olur . bugday hali ..biz yapmıyoruz ben bu şekilde yapanıda görmedim aslında..siz egede yapıyorsunuz .. demekki maharet sizde ablam ..:)


işlemin ikinci kısmı ben çokk küçükkken yapılırdı..ayıklama kısmı sonra çektirirlerdi .. hatta kepegine şeker katıp yerdik.. çok güzeldi tadı ..:D

şimdi marketten ayıklanmış çekilmiş .. pişmeye hazır alıyoruz.. o bile meşekkatli ablam :D

emeginize saglık .. afiyetle yiyin işnaALLAH kışın ..

bizde agustos böcegi ve karınca misali... bakalım sonumuz ne olacak :)

hayırlı günler güzel hocam .. B)
 

gülnisa

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
22 Ocak 2008
Mesajlar
11,851
Tepki puanı
9
Puanları
0
Yaş
50
güzerl hocam çok zahmetliymiş .. marketten hazır alsak ..

sizin oralarda bulunmaz olsa olsa bizim buralarda olur . bugday hali ..biz yapmıyoruz ben bu şekilde yapanıda görmedim aslında..siz egede yapıyorsunuz .. demekki maharet sizde ablam ..:)


işlemin ikinci kısmı ben çokk küçükkken yapılırdı..ayıklama kısmı sonra çektirirlerdi .. hatta kepegine şeker katıp yerdik.. çok güzeldi tadı ..:D

şimdi marketten ayıklanmış çekilmiş .. pişmeye hazır alıyoruz.. o bile meşekkatli ablam :D

emeginize saglık .. afiyetle yiyin işnaALLAH kışın ..

bizde agustos böcegi ve karınca misali... bakalım sonumuz ne olacak :)

hayırlı günler güzel hocam .. B)

günaydın canım kardeşim
ne de güzel anlatmışsın:)
şımdı markettekılerı yıyemıyourz bız
cunku bızım yaptığımız en birinci:)
ve ınan kı cok lezzeettlı
annemın payı en cok
aslında düşünüldüğü vakıt emeğı ve maddı boyutu daha külfetlı ama yapması bıle ınan kı zevklı kı yemesını hıç demeyeyeyım:)
ve hemen buralara yolun düşerse mutlakada yedırmeden göndermem:)
allaha emanet ol
cok mutlu kal
 

ferahhfeza

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
18 Ağu 2007
Mesajlar
10,922
Tepki puanı
8
Puanları
0
Yaş
46
Web Sitesi
ferahhfeza.blogcu.com
günaydın canım kardeşim
ne de güzel anlatmışsın:)
şımdı markettekılerı yıyemıyourz bız
cunku bızım yaptığımız en birinci:)
ve ınan kı cok lezzeettlı
annemın payı en cok
aslında düşünüldüğü vakıt emeğı ve maddı boyutu daha külfetlı ama yapması bıle ınan kı zevklı kı yemesını hıç demeyeyeyım:)
ve hemen buralara yolun düşerse mutlakada yedırmeden göndermem:)
allaha emanet ol
cok mutlu kal

evet güzel hocam haklısınz .. o yüzden anamın bulgur pilavının tadını şimdi bulamıyorum ..

kazanlar kurulup haşlama kısmından sonrasını yapıyorlardı .. ayıklayıp kalın bulgur ayrı ince bulgur ayrı çekiliyordu ...

ama şimdi nerde güzel hocam....

birak bulguru ben kelebek bile göremiyorum uzun süredir..
galiba bizim torunlarımız sadece resmilerrde görecek ..

şıkışıp kAldık şu sefer tası abartmanlara.. ..imdatt!!! :)

selam ve dua ile güzel hocamm.. B)B)
 

gülsengül

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
27 Eyl 2008
Mesajlar
5,816
Tepki puanı
0
Puanları
0
Yaş
44
Ve aleykümselam canım kardeşim
Allah razı olsun çok güzel anlatmışın emeğine sağlık..
Aklıma annemle yaptıklarımız geldi:) aynen anlattığın gibi oluyor..
aslında öyle kolay değil bulguru o hale getirmek emek istiyor..
Allaha emanet ol canım benim
selam ve dua ile...
 

gülnisa

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
22 Ocak 2008
Mesajlar
11,851
Tepki puanı
9
Puanları
0
Yaş
50
evet güzel hocam haklısınz .. o yüzden anamın bulgur pilavının tadını şimdi bulamıyorum ..

kazanlar kurulup haşlama kısmından sonrasını yapıyorlardı .. ayıklayıp kalın bulgur ayrı ince bulgur ayrı çekiliyordu ...

ama şimdi nerde güzel hocam....

birak bulguru ben kelebek bile göremiyorum uzun süredir..
galiba bizim torunlarımız sadece resmilerrde görecek ..

şıkışıp kAldık şu sefer tası abartmanlara.. ..imdatt!!! :)

selam ve dua ile güzel hocamm.. B)B)

canım benım evet sıkışıp kaldık ama güel yerler var
ben senı götürürüm
bızımkılerın bahcesı yemyeşıl:a12:

bende apartmandayım ama olsun
ve ınan kı geçenlerde konuştuk ya
evım evım güzel evim:a01:

allaha emanet ol canım
cok mutlu kal
 

gülnisa

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
22 Ocak 2008
Mesajlar
11,851
Tepki puanı
9
Puanları
0
Yaş
50
Ve aleykümselam canım kardeşim
Allah razı olsun çok güzel anlatmışın emeğine sağlık..
Aklıma annemle yaptıklarımız geldi:) aynen anlattığın gibi oluyor..
aslında öyle kolay değil bulguru o hale getirmek emek istiyor..
Allaha emanet ol canım benim
selam ve dua ile...

evet canım
ama yemesı harıka değıl mı
bırde bol soğanlı bıber ve domateslı olursa değmeyın keyfımıze:)
belkı yaparız beraber yerız bırgün
allaha emanet ol
cok mutlu kal
 

Kur'ana sevdalı

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
5 Ara 2008
Mesajlar
2,706
Tepki puanı
2
Puanları
0
Yaş
48
S.a.Ya hanım kardeşlerim,anlatıp durmayın,eee hadi yapında yiyelim,görelim şu hünerlerinizi.
Valla ben bulgur pilavını çok severim,hele yanında şöle bi turşu-yada cacık oldumu değme keyfine.

Ellerine sağlık Öğretmenim!maş kalem tutan eller ne kadarda hünerli imiş.
 

gülnisa

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
22 Ocak 2008
Mesajlar
11,851
Tepki puanı
9
Puanları
0
Yaş
50
S.a.Ya hanım kardeşlerim,anlatıp durmayın,eee hadi yapında yiyelim,görelim şu hünerlerinizi.
Valla ben bulgur pilavını çok severim,hele yanında şöle bi turşu-yada cacık oldumu değme keyfine.

Ellerine sağlık Öğretmenim!maş kalem tutan eller ne kadarda hünerli imiş.

aleykumselam kardeşim
bende cok severım bulgur pılavını,ki kendı ellerımızle yaptığımız bambaşka:)
allah razı olsun o güzel sözleriniz için
kalem tutan ellerımızı mutfakta konuşturmayı da bılırız allaha şükür
allaha emanet olun
cok mutlu kalın
 

GEVHER

Yönetici
Katılım
9 Eyl 2008
Mesajlar
3,971
Tepki puanı
2,515
Puanları
163
selamünaleyküm Gülnisa kardeşimiz...

Anlattıklarınızla bir kez daha , ne kadar rahat bir hayat sürdüğümüzü hatırlamış bulunmaktayız.
Kentlerde yaşam o kadar hazır sunuluyor ki bizlere , ama ne yapıp edip bu rahatlık içinde bile yakınmak için bir yol buluyoruz kendimize . :a03:

Elimizde ki imkanları verdiği için Rabbimize binlerce kez şükredip ; büyük emekler ve zorluklarla bizlere ulaşan nimetlere de gereken saygı ve değeri vermeliyiz.

Allah Celle Celalühe emanet olunuz.
 

gülnisa

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
22 Ocak 2008
Mesajlar
11,851
Tepki puanı
9
Puanları
0
Yaş
50
selamünaleyküm Gülnisa kardeşimiz...

Anlattıklarınızla bir kez daha , ne kadar rahat bir hayat sürdüğümüzü hatırlamış bulunmaktayız.
Kentlerde yaşam o kadar hazır sunuluyor ki bizlere , ama ne yapıp edip bu rahatlık içinde bile yakınmak için bir yol buluyoruz kendimize . :a03:

Elimizde ki imkanları verdiği için Rabbimize binlerce kez şükredip ; büyük emekler ve zorluklarla bizlere ulaşan nimetlere de gereken saygı ve değeri vermeliyiz.

Allah Celle Celalühe emanet olunuz.

aleykumselam gevher kardeşim
evet
bızlerın basit gördüğü ama ne kadar zorluklar ıle soframıza gelen tüm nimetlerın kıymetını cok cok bılmelıyız.
ve şu an bızler için en güzel zaman
ramazan gelıyor
bende cok heycan var
çünkü bu güzel nımetlerı en guzel bır şekılde sunmak ıstıyorum herkese
israf etmeden
en güzel bır şekılde
kenttekı yaşam
bende merkezı bır yerdeyım
ama allah nasıp ederse ılerde doğa ıle iç içe bır yere tayın ıstemeyı düşünüyorum
hayırlsı tabıı:)
allaha emanet olun
ve
cok mutlu kalın
 

gülsengül

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
27 Eyl 2008
Mesajlar
5,816
Tepki puanı
0
Puanları
0
Yaş
44
evet canım
ama yemesı harıka değıl mı
bırde bol soğanlı bıber ve domateslı olursa değmeyın keyfımıze:)
belkı yaparız beraber yerız bırgün
allaha emanet ol
cok mutlu kal

Kesinlikle canım yemesi harika
evet aynen katılıyorum sana canım:) müthiş bir tadı oluyor o şekilde yaparsak..
İnşaaLLAh canım benim kısmet olurda birgün beraber yaparız..
Allaha emanet ol canım
selam ve dua ile...ve çokçok mutlu ol inşaaLLAH..
 

Nur_u Secde

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
5 Eki 2007
Mesajlar
5,181
Tepki puanı
3,524
Puanları
163
Yaş
46
selamün aleyküm canım.
ne kadar güzel anlatmışsın.;)
yapımıda bayağa zahmetliymiş.vitamin değeri de oldukça yüksektir bulgurun.
emeğine sağlık.ee bursaya gelirken getirmesi senden yapması benden ;)
Allah emanet ol kalbi güzel.
 

mir_erhan

Moderator
Katılım
13 Ara 2008
Mesajlar
6,148
Tepki puanı
501
Puanları
83
Yaş
43
selamün aleyküm...
benimde burnumun direği sızladı... dayanamadım muhabbetinize iştirak etmek istedim.
buğdayın tarlaya ekilip biçilmesinden, bulgurun kaynatılıp ayrılmasına kadar yıllarca annemlere yardım ettiğimden dolayı öyyylece geçti gözlerimin önünden.

gerçektende bir şenlik havasında geçerdi bulgur kaynatma
o gün köyde herkesin haberi olurdu yarına bulgur kaynatılacağı.
10 hane olan bizm köyde bütün bayanlar sabahın köründe toplanırdı
tabi genç ablalarım için birr başkaydı o gün.

kazanlar ilk bulgurlarını pişirirken
kahvaltılar yapılırdı.bir araya gelmiş bayanların bitmezdi muhabbetleri..
genç kızların ise kına kokan çeyizlik hayalleri...

ilk pişen bulgur seferinden bir kap doldurulur sıcakcık daha ateş gibi iyice tuz serpilir ve tane tane yenmeye başlanır o lezzet halla hiç bir yerde yok.

hocamın anlattığı gibi her bir evresi bir başka zahmet bir başka lezzet.
bir de aminenur kardeşimin dediği gibi değirmenden sonraki kepeği bizde (kavut) denilirdi
o kepeği şerbetleyip yemesi vardı birde...

çocukluğumuzun en güzel günlerinden birincisiydi bayram bilrdik biz o günü.
yitrdiğimiz bir çok şey gibi...

gülnisa hocam Allah celle celalüh sizden razı olsun.. taa götürdünüz bizi o günlere sayenizde o günleri anneleri ablaları andık.
ne kadar çok özlemişim yeni farkettim.

hakkınızı helal edin
selam ve dua ile
 

gulum.se

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
6 Nis 2009
Mesajlar
3,801
Tepki puanı
16
Puanları
38
Yaş
40
selamün aleyküm gülnisa ablacıgım...
emegine saglık...
bizde hep böyle bulgur yapıyoruz....
hazır olanları annem sevmiyor. elde yapılan daha güzel oluyor tadı diye...
ama gerçekten ele benzemiyor...
teşekkürler bilmeyen varsa deneyebilir...
selam ve dua ile..
 

VaVeyla

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
9 Şub 2009
Mesajlar
11,102
Tepki puanı
22
Puanları
38
Konum
Mevlana diyarı
aleyküm selam hocam ellerinize sağlık
ben bilmiyordum nasıl yapıldığını
şimdi okuyunca vayy be dedim biz markete gitmeye bile zorlanıyoruz,
bide yapmaya kalksak nolur halimiz:D
aminenur ve erhan kardeşimin bahsettiği kavutu yemiştim bi yerde ama bulgurun elenen hali olduğunu bilmiyordum
zaten o yeyişim ilk ve sondu yani tadı damağımda kaldı:)
aynı şehirdeyiz zaten ben en iyisi elmaslara gideyim yemeye:)
selam ve dua ile...
 

gulum.se

Kayıtlı Kullanıcı
Katılım
6 Nis 2009
Mesajlar
3,801
Tepki puanı
16
Puanları
38
Yaş
40
aleyküm selam hocam ellerinize sağlık
ben bilmiyordum nasıl yapıldığını
şimdi okuyunca vayy be dedim biz markete gitmeye bile zorlanıyoruz,
bide yapmaya kalksak nolur halimiz:D
aminenur ve erhan kardeşimin bahsettiği kavutu yemiştim bi yerde ama bulgurun elenen hali olduğunu bilmiyordum
zaten o yeyişim ilk ve sondu yani tadı damağımda kaldı:)
aynı şehirdeyiz zaten ben en iyisi elmaslara gideyim yemeye:)
selam ve dua ile...

Tabiki canım buyur gel..
her zaman beklerim. ereğli konya arası 2 saat atla gel otobüsle..
ben bu sefer konyaya ugramadan seydişehire gittim eger konyada kalsaydım...
senle görüşelim diycektim. inşallah birgün kısmet olurda görüşebilirz canım benim...
 

Bu konuyu görüntüleyen kişiler

Üst Alt