Neler Yeni

Hoşgeldiniz İslami Forum Sayfası

Tüm özelliklerimize erişmek için şimdi bize katılın. Kaydolduktan ve oturum açtıktan sonra, konular oluşturabilir, mevcut konulara yanıtlar gönderebilir, diğer üyelerinize itibar kazandırabilir, kendi özel mesajınızı edinebilir ve çok daha fazlasını yapabilirsiniz. Ayrıca hızlı ve tamamen ücretsizdir, peki ne bekliyorsunuz?
Blue
Red
Green
Orange
Voilet
Slate
Dark

VEFA NEDİR?. MUHATTABA NE YÜKLER.? (2 Kullanıcı)

mtekik

Kayıtlı Kullanıcı
Web Sitesi
islamiportal.net
S.A. ARKADAŞLAR,
KENDİME "VEFA" KONUSUNU SEÇTİM. ÇÜNKÜ BU KONUNUN TEK BİR PENCEREDEN DEĞİLDE, BİRÇOK PENCEREDEN NE ANLAMA GELDİĞİNİ ÖĞRENMEK İSTİYORUM.
LÜTFEN ARKADAŞLAR KONU İLE İLGİLİ GÖRÜŞ VE DÜŞÜNCELERİNİ YAZARLARLARSA, İNŞALLAH ÇOK GÜZEL BİER KOMPOZİSYON OLACAK.
HAYDİ HAYIRLISI.

K.S.E.O.

mustafa_xtar

Kayıtlı Kullanıcı
RE: VEFA NEDİR?. MUHATTABA NE YÜKLER.?

vefa: nimete şükürdür

FATMA_ERGUN

Kayıtlı Kullanıcı

vefa: Söz vermek verdiği sözde durmak, yaptığı her işte sadık kalmaktır. Özünde ve sözünde bir olmaktır. İnsanoğlunu insan yapan en önemli karakter belki vefadır.

ABİM ALLAH RAZI OLSUN.

FATMA_ERGUN

Kayıtlı Kullanıcı

Vefa, sevgi ve muhabbette devamlılık demektir. Vefa, ihtiyaç içinde olana yardım etmektir. Müslüman vefakâr olur. Vefa, dostlukta, bağlılıkta sebat etmektir. Vefa kimi zaman da hakkına geçtiğin birine, Arkadaşım bana hakkını helal et diyebilme erdemini gösterebilmektir. İmam Azam ın babası misali, ısırılmış elmanın sahibini aramaktır.
Vefa kimi zaman Mevlâna nın çağrısıdır:

Gel, Yine Gel! Ne olursan ol, Yine Gel!

FATMA_ERGUN

Kayıtlı Kullanıcı

[big]Evet, vefa kimi zaman da dostun, gerçek dostun çağrısına icabet edebilmektir. Olur, beşerdir şaşar düz yolda taşa takılır düşer....[/big]

tuba07

Kayıtlı Kullanıcı

s.a günümüzde değerini hızla yitirmeye başlayan önemli gerekli değerli vasıflardan biri.dilimizin ucuna "keşke"diye gelip giden bişey. dualarımızda daha sık zikreylediğimiz kaybolup gitmeni istemediğimiz bi yükümlülük.........

BEN BENİ BIRAKTIGIM ZAMANSEN BENİ BIRAKMA YA RAB......!

-Esmani-

Kayıtlı Kullanıcı
Web Sitesi
islamtarihim.com

vefa dostluğun olmazsa olmazıdır.

mtekik

Kayıtlı Kullanıcı
Web Sitesi
islamiportal.net

S.A.
NE GÜZEL MANALAR VARMIŞ
BİRDE BEN EKLEYEYİM.
VEFA: KULUN ALLAH C.C. BAĞLILIĞI, HZ. EBUBEKİR'İN PEYGAMBERE SADAKATİ DİR."

ferit

Kayıtlı Kullanıcı

VEFÂ:
Sözünde durmak'tır...

En büyük vefâkarlık,
yaratanını tanımak, kulluk görevlerini yapmak, verdiği nimetlerin kıymetini bilmektir. En büyük
nankörlükte kulun, Rabbı'nı inkâr etmesi, O'nun yüceliğini tanımamasıdır.

Verilen söz ve yapılan anlaşmalarınız
gereği olan ahde vefa ise islam ahlakının en önemli umdelerinden biridir. Ferd ve cemiyet
hayatının gelişmesi karşılıklı ilişkilere, ilişkiler de çeşitli anlaşma ve sözleşmelere bağlıdır. Bunlar
olmaksızın sosyal ve ekonomik hayatın gelişmesi mümkün değildir. Yapılan sözleşmeye uymayı
istemek kazanılmış bir hak, onu yerine getirmek de kabul edilmiş bir görevdir. Verdiği sözü
tutmayan; böylece, karşı tarafın hakkım ve kendi vazifesini yerine getirmemiş olur. Bu nedenle,
verilen sözün tutulmaması münafıklığın üç alametinden biri sayılmış ve Müslümanlar bundan
sakındırılmıştır.

FATMA_ERGUN

Kayıtlı Kullanıcı

mtekik yazdı:
S.A.
NE GÜZEL MANALAR VARMIŞ
BİRDE BEN EKLEYEYİM.
VEFA: KULUN ALLAH C.C. BAĞLILIĞI, HZ. EBUBEKİR'İN PEYGAMBERE SADAKATİ DİR."

abi emegine saglık çok güzel söz.rabbim bizleri vefalı kullarından eylesin inş.

zerrin

Kayıtlı Kullanıcı

bende böyle bir yazı ekliyim..
Görülen iyilikleri unutmama, iyilikte bulunanlara misliyle veya daha güzeliyle karşılık vermeye devam etme. Böyle olanlara vefakâr denir.

Bir Müslümanda bulunması gereken güzel huylardan biri olan vefakârlığın zıddı nankörlük olup, iyiliğin kadrinin bilinmemesi veya kötülükle karşılık verilmesidir. Allah insanların birbirlerine iyilik yapmasından hoşlanır. İyilikler karşılıklı olarak devam eder, iyilik yapanlar mûhataplarından kötülük görmez, yine iyilik görürse bu, başkasına da güzel örnek olur ve cemiyete huzur ve güven duygularının sağlanmasına yardım eder. En büyük vefâkarlık, yaratanını tanımak, kulluk görevlerini yapmak, verdiği nimetlerin kıymetini bilmektir. En büyük nankörlükte kulun, Rabbı'nı inkâr etmesi, O'nun yüceliğini tanımamasıdır. İnsan, Allah'a ibadet etmek suretiyle, Elest bezminde yaptığı ahde vefasını gösterdiği gibi, kendisine iyilik yapanlara da vefakâr olmalıdır. Fertleri arasında vefâkarlık olmayan toplumlarda güven ve itimat sarsılır, sosyal bir çözülme başlar. Vefakârlık, dostlukların devamını sağlayacağından, sosyal dayanışmayı daha güçlü kılar. İnsanlar arasında olduğu gibi, cemiyet ve devletin de, kendisine hizmet etmiş kişilere vefakâr davranması, onların kıymetini takdir etmesi gerekir.

Vefâkarlığın da en güzel örnekleri Peygamber (s.a.s)'de görülmektedir: Hz. Peygamber, kendisine bir hafta süt emziren dadısı Ümmü Eymen'i, ücret karşılığı da olsa yıllarca kendisine bakan süt annesi Halime'yi, süt kardeşi Şeyma'yı, çocukluğunu yanında geçirdiği Ebû Talib'in hanımı Fatıma'yı:. ömrü boyunca unutmamış, her fırsatta onlara ilgilenmiş, yardım etmiştir. Mekke mürşiklerinin zulmünden kaçan Müslümanlara kucak açan Habeş Necaşi'sini daima hayırla yadetmiş, öldüğünde dua etmiş, yıllar sonra oğlu Medine'ye geldiğinde, babasına hürmeten bizzat kendi eliyle ona hizmet etmiştir.

Verilen söz ve yapılan anlaşmalarınız gereği olan ahde vefa ise islam ahlakının en önemli umdelerinden biridir. Ferd ve cemiyet hayatının gelişmesi karşılıklı ilişkilere, ilişkiler de çeşitli anlaşma ve sözleşmelere bağlıdır. Bunlar olmaksızın sosyal ve ekonomik hayatın gelişmesi mümkün değildir. Yapılan sözleşmeye uymayı istemek kazanılmış bir hak, onu yerine getirmek de kabul edilmiş bir görevdir. Verdiği sözü tutmayan; böylece, karşı tarafın hakkım ve kendi vazifesini yerine getirmemiş olur. Bu nedenle, verilen sözün tutulmaması münafıklığın üç alametinden biri sayılmış ve Müslümanlar bundan sakındırılmıştır.

Arif KÖTEN

mtekik

Kayıtlı Kullanıcı
Web Sitesi
islamiportal.net

S.A. ARKADAŞLAR
HEPİNİZE TEKER TEKER TEŞEKKÜR EDERİM. CEVAPLARI AYRI AYRI DA CEVAPLANDIRMAYA ÇALIŞACAĞIM, AMA ŞİMDİ SAHİBİM BENİ ÇAĞIRDI. ONA BİR GİDEYİM GERİ GELDİĞİMDE DEVAM EDERİM İNŞALLAH.
K.S.E.O.

tugba_m

Kayıtlı Kullanıcı

Vefa görülen iyiliği unutmamak,iyilikte bulunanlara kat kat daha fazla iyilikle karşılık vermektir.Bir müslümanda bulunması gereken en güzel huylardan biridir vefakarlık. Allah insanların birbirlerine iyilik yapmasından hoşlanır. İyilikler karşılıklı olarak devam eder, iyilik yapanlar kötülük görmez, yine iyilik görürse bu, başkasına da güzel örnek olur ve cemiyete huzur ve güven duygularının sağlanmasına yardım eder. En büyük vefâkarlık, yaratanını tanımak, kulluk görevlerini yapmak, verdiği nimetlerin kıymetini bilmektir.
Vefâkarlığın da en güzel örnekleri Peygamber (s.a.s)'de görülmektedir: Hz. Peygamber, kendisine bir hafta süt emziren dadısı Ümmü Eymen'i, ücret karşılığı da olsa yıllarca kendisine bakan süt annesi Halime'yi, süt kardeşi Şeyma'yı, çocukluğunu yanında geçirdiği Ebû Talib'in hanımı Fatıma'yı:. ömrü boyunca unutmamış, her fırsatta onlara ilgilenmiş, yardım etmiştir. Mekke mürşiklerinin zulmünden kaçan Müslümanlara kucak açan Habeş Necaşi'sini daima hayırla yadetmiş, öldüğünde dua etmiş, yıllar sonra oğlu Medine'ye geldiğinde, babasına hürmeten bizzat kendi eliyle ona hizmet etmiştir.

tebessumd

Kayıtlı Kullanıcı

ARKADAŞLAR ÇOK GÜZEL AÇIKLAMIŞLAR ANLAMLAR MANALAR ÇOK GÜZEL.
RABBİM VEFALI KULLARINDAN EYLESİN İNŞALLAH
EMEĞİNİZE SAĞLIK KARDEŞİM
SELAM VE DUA İLE.B)

mtekik

Kayıtlı Kullanıcı
Web Sitesi
islamiportal.net

mustafa_xtar yazdı:
vefa: nimete şükürdür

s.a. kardeşim,
göstermiş olduğun ilgiden dolayı çok teşekkür ederim. nimete şükrü demişsiniz iyide demişsiniz. Peki şükrümüz nasıl olmalı bize bunu biraz açıklarsan çok seviniriz.
k.s.e.o

mtekik

Kayıtlı Kullanıcı
Web Sitesi
islamiportal.net

FATMA_ERGUN yazdı:
Vefa, sevgi ve muhabbette devamlılık demektir. Vefa, ihtiyaç içinde olana yardım etmektir. Müslüman vefakâr olur. Vefa, dostlukta, bağlılıkta sebat etmektir. Vefa kimi zaman da hakkına geçtiğin birine, Arkadaşım bana hakkını helal et diyebilme erdemini gösterebilmektir. İmam Azam ın babası misali, ısırılmış elmanın sahibini aramaktır.
Vefa kimi zaman Mevlâna nın çağrısıdır:

Gel, Yine Gel! Ne olursan ol, Yine Gel!

s.a. ablam,
3 tane yorum göndermişsiniz, müsade ederseniz ben bir tanesine cevap yazayım.
vefayı sizde farklı bir pencereden almışsınız. Sadakat ve güveni kötüye kullanmama olarak anladım ben. allah razı olsun.

mtekik

Kayıtlı Kullanıcı
Web Sitesi
islamiportal.net

tuba07 yazdı:
s.a günümüzde değerini hızla yitirmeye başlayan önemli gerekli değerli vasıflardan biri.dilimizin ucuna "keşke"diye gelip giden bişey. dualarımızda daha sık zikreylediğimiz kaybolup gitmeni istemediğimiz bi yükümlülük.........

BEN BENİ BIRAKTIGIM ZAMANSEN BENİ BIRAKMA YA RAB......!

s.a. ablam,
sizde müslümanın özelliklerinden olmazssa olmaz özellikleriden biri demişsiniz. Buda çok güzel allah razı olsun.
k.s.e.o.

mtekik

Kayıtlı Kullanıcı
Web Sitesi
islamiportal.net

mk5834 yazdı:
vefa dostluğun olmazsa olmazıdır.

öyledir kardeş,
biz dostumuzu kır çiçekleri gibi avucumuzda değil, kurşun yarası gibi yüreğimizde taşırız.

k.s.e.o.

Bu konuyu görüntüleyen kişiler

Üst Alt