Neler Yeni

Hoşgeldiniz İslami Forum Sayfası

Tüm özelliklerimize erişmek için şimdi bize katılın. Kaydolduktan ve oturum açtıktan sonra, konular oluşturabilir, mevcut konulara yanıtlar gönderebilir, diğer üyelerinize itibar kazandırabilir, kendi özel mesajınızı edinebilir ve çok daha fazlasını yapabilirsiniz. Ayrıca hızlı ve tamamen ücretsizdir, peki ne bekliyorsunuz?
Blue
Red
Green
Orange
Voilet
Slate
Dark

Tilavat secdesi nasıl yapılır? (6 Kullanıcı)

handan06

Kayıtlı Kullanıcı
Kur'an okuyan veya dinleyen bir kimse, 14 yerde bulunan, secde âyetlerinden birini okursa veya duyarsa, secde etmesi gereklidir (Hanefi mezhebine göre vaciptir).
Tilavet secdesi yapmak için abdestli olunulur ve de kıbleye yönelinir.
Daha sonra niyet edilir (Ya Rabbi niyet ettim senin rızan için tilavet secdesi yapmaya).
Niyetten sonra "Allahu Ekber" diye tekbir getirilerek direk olarak secdeye gidilir (Eller havaya kaldırılmaz ruku yapılmaz veya ayakta başba bir şey okunmaz).
Secdede en az 3 kerre "Subhane rabbıyel'A'la" denilir.
Bir secde yapıldıktan sonra yine "Allahu Ekber" diye tekbir getirilerek ayağa kalkılır.
Dua gibi eller kaldırılarak; Bakara Sûresinin 285. âyetindeki "Semi'na ve ata'na ğufrâneke Rabbenâ ve ileykel masîr" ayeti celilesi okunur
Bu şekilde tilavet secdesi yapılmış olunur.

Secde âyetlerinden birini eğer Namaz esnasında okunmuş ise iki seçenek vardır:

1-Secde ayetinin ardından başka ayet okumaksızın rükua giderek namaza devam eden kişinin üzerinden tilavet secdesi sakıt olmuş olur. Namazda yapacağı o secde aynı zamanda tilavet secdesi yerine geçer,
2-Ancak; Secde âyetinden sonra zammı sûreye devam edilecekse, direk olarak secdeye varılır, secde duaları (Subhane rabbıyel'A'la) okunur ve secdeden sonra ayağa kalkarak zammı sûreye kaldığı yerden devam eder.

beynelmilel

Kayıtlı Kullanıcı
RE: TİLAVAT SECDESİ NASIL YAPILIR?

B)

handan06

Kayıtlı Kullanıcı

B)B)B)B)

_Resul_

Kayıtlı Kullanıcı

Allah razı olsun kardeş..B)B)B)......

handan06

Kayıtlı Kullanıcı

Resul_Acer yazdı:
Allah razı olsun kardeş..B)B)B)......

amin inş.allah hepimizden razı olsun

sevil1

Kayıtlı Kullanıcı

B)ALLAH RAZI OLSUNB)

handan06

Kayıtlı Kullanıcı

allah hepimizden razı olsun

Dicle_

Kayıtlı Kullanıcı
Allah razı olsun

B)B)B)B)B)​

Burak.

Kayıtlı Kullanıcı
Tilavet Secdesi

Tilavet Secdesi

Selamun Aleykum,

ben 13 yasindayim ve kuran okuyorum. Hocam bir kere bana demisdi ki, Tilavet secdesi var diye. Hangi sayfada tilavet secdesi yapmam gerek ve nasil.

Allah razi olsun

_ZÜMRA_

Kayıtlı Kullanıcı
Selamun Aleykum,

ben 13 yasindayim ve kuran okuyorum. Hocam bir kere bana demisdi ki, Tilavet secdesi var diye. Hangi sayfada tilavet secdesi yapmam gerek ve nasil.

Allah razi olsun
aleyküm selam burak kardeşim maşallah Kuran okumanıza sevindim. anasayfada yukarıda arama butonu vardır oraya tıkladım tilavet secdesi yazdım ve konuyu buldum güncelledim linki aşağıda:

http://forum.islamiyet.gen.tr/kuran-i-kerim/39226-tilavat-secdesi-nasil-yapilir.html

not: Kuran da secde ayetinin yanında yuvarlağın içinde secde yazar.

_ZÜMRA_

Kayıtlı Kullanıcı
Tilâvet Secdesi Nedir?
Kur'an'daki bir secde âyetini okuyan veya dinleyen müslümanın yapması vacib olan secdedir.Bunlardan herhangi biri, üzerine vacib olan secdeyi yapmazsa günahkar olur.

Resulullah (s.a.v) buyuruyor:

Ademoğlu secde âyeti okur ve secde ederse şeytan ağlayarak ayrılır ve: "Yazık bana, insanoğlu secdeyle emredildi ve secde etti, mukabilinde ona cennet var. Ben de secdeyle emrolundum ama ben itiraz ettim, benim için de ateş var '' der.''

Tilâvet Secdesi Niçin Vacibtir?

Kur'an-ı Kerîm'de şöyle buyurulur:

"
[SIZE=-1]Onlar kendilerine Kur'an okununca secde de etmezler.[/SIZE]" (İnşikâk,21).

Bir kimse ancak vacib olan işi yapmamaktan ötürü kötülenir. Diğer yandan bu secde namazda yapılan secde olup, namaz secdesi gibi vacib hükmüne tabi olur.

Resulullah (s.a.v) buyuruyor:

"Kur'an'ı okuyan ve dinleyene secde etmek vacibtir"
Tilavet secdesi yapmak, Hanefilere göre vacip, diğer üç mezhebe göre ise sünnettir.

Tilâvet Secdesi Ne Zaman Vacib Olur?
Secde âyetini okumak. Okuyanın kulakları duymasa bile secde gerekli olur.

Okunan secde âyetini işitmek veya dinlemek. İşitmek kasıtsız, dinlemek ise kasıtlı olur.
Bir imama uymuş olmak, İmama uyan kimse imamın okuduğu secde âyetini duymasa bile tilâvet secdesi yapar.
Okuyan duyma özürlü olsa dahi, okuma ile üzerine vacip olur.

Müslüman olan bir cünüp veya sarhoş da okuyacağı veya işiteceği bir secde âyetinden dolayı secde ile yükümlü olur. Temizlik ve ayık halinde bu secdeyi yapmaları gerekir.
Kendisine secde âyetinin okunduğu haber verilen uyuyan kimseye de tilâvet secdesi vacib olur.
Secde âyetini hoparlörden dinlemek, okuyucudan dinlemek gibidir. Radyo ve televizyondan dinlenen secde âyeti de hoparlörden dinlemeye benzer. Çünkü sesin tel aracılığı ile ulaşması ile ses dalgaları aracılığı ile telsiz olarak anında ulaşması arasında bir fark bulunmamaktadır.

Tilâvet Secdesi Ne Zaman Gerekmez?
Bir kimse secde âyetini papağan gibi öğretilmiş bir kuştan veya ses kayıt cihazının bantından yahut ses yankısı olarak dinlerse secde etmesi gerekmez.
Secde âyeti uyuyan, baygın olan veya akıl hastası bulunan yahut mümeyyiz olmayan çocuktan işitilse, en sağlam görüşe göre tilâvet secdesi gerekmez.

Tilâvet Secdesini Geciktirmek Günah mı?Namaz dışında okunan secde ayetlerinin secdesi, ömür boyunca yapılabilir. Ancak özürsüz olarak geciktirmek mekruhtur.
Gecikmeden dolayı bir günah işlenmiş olmazsa da bu vacibi yerine getirmeden ölen insan günahkar olur.

Tilavet Secdesi Nasıl Yapılır?
Başta tilavet secdesi yapacak kişinin abdestli, üstünün başının temiz ve avret yerlerininde örtülü olması şarttır.

Tilavet secdesi yapmak niyetiyle abdestli olarak kıbleye dönülür ve eller kaldırılmaksızın "Allahüekber" diyerek secdeye varılır.

Üç kere "Sübhâne rabbiye'l-a'lâ" denildikten sonra yine "Allahüekber" diyerek kalkılır.
Secdeden kalktıktan sonra "Ğufrâneke Rabbenâ ve İleykel masîr" denir.

Secde âyetinin mealini okuyana secde gerekir mi?
Secde âyetinin mealini okuyan veya dinleyen kimse de secde yapmalıdır.

Burak.

Kayıtlı Kullanıcı
tessekür ederim sila1 abla allah senden razi olsun. ben simdi 190-200 sayfaya yakinim ve ilk kenarda secde yazisi görüyorum mavi yuvarlagin icinde. bu ilk tilavet secdesi mi?

_ZÜMRA_

Kayıtlı Kullanıcı
bişey değil ablacım amin cümlemizden de inşallah.

Soru: Kuran-ı Kerimde kaç tane tilavet secdesi vardır?

Cevap: 14 tane

sure : Araf ayet: 206,
Rad 15,
Nahl 41,
İsra 107,
Meryem 58,
Hacc18,
Furkan 60,
Neml 25,
Secde 15,
Sad 24,
Fussilet37,
Necm 62,
İnşikak21.
Alak 19

sayfalardan baktım ablacım araf suresi 9. cüzün 3. hizbi 206.ayet 175.sayfanın sonundaymış. bak sayfanın sol altında mavi yuvarlakta secde yazıyor.

http://www.kuran.tv/index.php?s=oku&sayfa=175&ok=5
http://www.kuran.tv/index.php?s=oku&sayfa=250&ok=5

geçmiş yani bir tanesi. bunu yani geçeni hemen yapabilirsin.

Burak.

Kayıtlı Kullanıcı
evet abla o sayfadayim cok saol ablacim allah senden razi olsun

elifimbenim(MERHUME)

Kayıtlı Kullanıcı
selamün aleyküm canım tilavet secdesi nasıl yapılır adı altında acılan konuyu senın sayfana aktara bilirmiyim musaaden varsa sağlıçakla kal

Bu konuyu görüntüleyen kişiler

Üst Alt