Sehbal-i Nur kardesim,yardimlarin icin Allah razi olsun. ben de Kuran-i Kerimi tecvidli olarak yani ogrendim.fakat bir sorunum var.bana da yardimci olursan cok dua ederim.okurken ogrendigim tecvid kurallarini uygulamayi unutuyorum,yani tecvidsiz okumus oluyorum istemeden.her defasinda tecvid defterime bakip calisiyorum okumamdan once ama okumaya baslayinca kurallari uygulayamiyorum malesef ve bu beni cok uzuyor.birturlu ustesinden gelemiyorum.ne yapmaliyim?
Sadece tecvid kurallarına bakarak bunları uygulamanız çok zor. Muhakkak çok fazla alıştırma yapmanız gerekir. Yİne de bu yeterli olmayacaktır. Çünkü Kur'anı Kerim sözlü nakil ile aktarılarak öğrenilegelmiştir. Doğru bilen birisinin gözetiminde sesli pratikler yapmanız çok önemli.. O kişi sizin hatalarınızı tespit etmeli, bunların nelerden kaynaklandığını bilip size göstermeli ve doğru uygulamasını kendisi uyulayıp size de uygulatmalı... Kur'anı Kerim ancak bu şeklide öğrenilebilir. Çünkü Allah-u Teala ayeti kerimede:
“Çabucak okumak için dilini hızlı hareket ettirme/depreştirme! Onun (Kur’an’nın) (senin zihninde/kalbinde) toplanması ve okunması (sana okutması) Biz’e aittir. Onu (sana) okuduğumuzda sen (yalnızca) onun okunuşunu takip et! Sonra onu açıklamak, yine Biz’e düşer”(Kıyame 16-19)
Görüldüğü gibi, Kur'anı ezberlemek ve onun ne dediğini anlamak zor bir iş değildir. Allahu Teala onu zaten kolaylaştırır. Allah bu ayette diyor ki sen onun okuyuşunu iyi takip et, onu iyi öğren diyor.. Çünkü onu güzel okumak emirdir:
“(Bu,) insanlara ağır ağır okumanı emrettiğimiz ve parça parça indirdiğimiz bir Kur’an(’dır)”(İsra 106)
inşallah yardımcı olabilmişimdir. Saygılarımla..