Neler Yeni

Hoşgeldiniz İslami Forum Sayfası

Tüm özelliklerimize erişmek için şimdi bize katılın. Kaydolduktan ve oturum açtıktan sonra, konular oluşturabilir, mevcut konulara yanıtlar gönderebilir, diğer üyelerinize itibar kazandırabilir, kendi özel mesajınızı edinebilir ve çok daha fazlasını yapabilirsiniz. Ayrıca hızlı ve tamamen ücretsizdir, peki ne bekliyorsunuz?
Blue
Red
Green
Orange
Voilet
Slate
Dark

°•°• ANA GİBİ YAR Ola/NAMAZ °•°• (1 Kullanıcı)

yalniz_yolcu

Kayıtlı Kullanıcı
süper bi resim hakkını helal et ablam kopyaladım allah razı olsun...

aliye_aliye

Altın Üye
Web Sitesi
www.fizikist.com
süper bi resim hakkını helal et ablam kopyaladım allah razı olsun...

~*~

Allah c.c sizden de razı olsun güzel kardeşim benim :)..
Ne demek, helal hoş olsun var ise...Cumanız mübarek ve hayırlı olsun inşallah..Dualarda buluşalım güzel kardeşim;)..Selam, dua ve muhabbetle inşallah..B)

~*~

aliye_aliye

Altın Üye
Web Sitesi
www.fizikist.com
Selamünaleyküm ALLAH c.c. sizden de razı olsun canım kardeşim
ben normalde içimden geçenleri dökemem bilindiği gibi duygulanıncada hiç :(yapamıyorum
SENİNDE BENİM İÇİMDE YERİN AYRI CANIM KARDEŞİM ...
RABBİME emanet olun...selam ve dua ile...İNŞALLAH...

~*~

Ve Aleyküm Selam değerli Nihal ablam..B)
Est. maşallah, çok güzel yazıyorsunuz.Böyle düşünmeyin..O bazen bende de oluyor canım ablacım..Heyecanlandığımda, bazen çok sevindiğimde bile:)...Güzel düşünceleriniz için çok teşekkür ederim, değerli ablam..Allah c.c razı olsun..Cumanız mübarek olsun, dualarımız kabul olsun inşallah..Kıymetli anneanneme de selam, saygı ve sevgilerimle inşallah ablacım..Ellerinden öpün benim yerime inşallah..EN EMİN'E EMANETİMSİNİZ..Selam ve baki dualar ile..B)

~*~

aliye_aliye

Altın Üye
Web Sitesi
www.fizikist.com
Miracımsın sen benim, şahidimsin, ey namaz!
4601.jpg

Kurtuluş yolum benim, buldum seni nihayet,

Ne bilsin ki gafiller, heyhat seni anlamaz,
Seni hor gören gözü, Rabbe ettim şikâyet,
Miracımsın sen benim, sultanımsın, ey namaz!

Lâl oldu gönül dilim, tarif edemez seni,
Esrar-ı hakikatin sultanısın sen namaz.
Ne bilsin ki cahiller, bilmez, göremez seni,
Miracımsın sen benim, dermanımsın, ey namaz!

Gecenin ol şerrinden senle bulurum felâh,
Esrar-ı zikrullahın sultanısın sen, namaz,
Ezan-ı Muhammedî der hayye alessalah.
Miracımsın sen benim, necatımsın, ey namaz!

Sırları aşikâr et, görsün ol biçareler,
Esrar-ı beytullahın, ashabısın sen namaz,
N’olur bırakma bizi, senle dolsun haneler,
Miracımsın sen benim, mihmanımsın, ey namaz!

091.jpg

Ey takvanın silâhı, müminlerin baş tacı,

Ey menba-ı aşkımın sevdası canım namaz,
Ey mü’minin miracı, ey gönlümün ilâcı,
Miracımsın sen benim, rahmetimsin ey namaz!

Ol Rahman’a götüren, sen gönlümün burakı,
Ey gözlerimin nuru, ışığım benim namaz,
Kavuşturansın Rabbe, yakın eden ırakı,
Miracımsın sen benim, şahidimsin ey namaz!

Necati Durak Ünlü

aliye_aliye

Altın Üye
Web Sitesi
www.fizikist.com
Selamun aleykum aliyeciğim.Nasılsın?Yazı çok hoş.İstikaklanmış hayatımızın tek bütün olan yanı."NAMAZ".Nasip olduğu kadarıyla anladık,nasiplendik inşaallah. Çok fazla edebi cümleler kuramıyorum ama dilimin döndiğince bir-iki cümle bişeyler söyleyeyim:).

Namaz kılarken ellerimizi arkaya atıp "ALLAHU EKBER"dediğimizde bütün sıkıntalarımı terkettim yanına geldim kapına, sığındım yarabbi diyoruz;demeliyiz.bu halet-i ruhuyede oldumu insan melekler müjdeler sana rabbinden selam ve yüzünde bir tebessüm belirir oan.bununla ilgili sohbet dinledim ama tam anlamıyla aklımda kalmadı.o yüzden yanlış bilgilendirmek istemem.Anlatabildim umarım.yazınızın okuyan kişilerin kalbine ilaç olması ve etkili olması duası ile.

~*~

Ve aleyküm Selam can ablacım benim. Hamd olsun Rabbimize inşallah, iyiyim.Siz nasılsınız? İnşallah iyisinizdir ablacım. Est. ben sizin yorumlarınızı çok beğeniyorum, doğalsınız ve cümleleriniz de gayet güzel ablacım.. Severek okuyorum her yazdığınızı:) Rahman c.c sizden razı olsun inşallah daimen..Lütfen böyle düşünmeyin olur mu? Çok güzeldi aktardığınız bilgiler Nevin Ablam..Çok teşekkür ederim..Tıpkı ilim meclislerinde bulunuşumuz gibi, melekler bizlere dokunurlar ve bizler için duacı olur, mağfiret dilerlermiş o an ablacım..Rahman c.c meleklerin o güzel ve tertemiz dualarını, cümlemiz adına makbul eylesin inşallah..Ne güzeldir, o masumların dualarını almak..Güzel dualarınıza kalbi aminler diyorum ablacım..Cumanız mübarek, dualarınız kabul olsun inşallah..Duaları çok kabul Eden'e emanetimsiniz..Selam, dua ve muhabbetle inşallah..B) B)

~*~

aliye_aliye

Altın Üye
Web Sitesi
www.fizikist.com
selamun aleykum canım kardeşim,
yine sizden güzel bir paylaşım; Senai hocamızdan istifadeli yüreğe işleyen bir yazı...
Rabbim razı olsun sunduğun güzellikler için güzel kardeşim.
Allah c.c. dünya hanesinde karşılaştığımız kirlerden, türlü acı verici olaylardan, yüreğin kavruk kaldığı anlardan koşup Rabbisine sığınmamızı istiyor bizden...
Huzuruna alıp, yarattığı mübarek gönül hanesini ve kalbin kapılarını açmamızı emrediyor...
ki rahmet yağmurlarından uzak kalmasın kulu... Huzur'unda huzuru bulsun...
Rabbim namazlarımızı namaz, namazlarımızı "ana gibi yar kılsın" inşaAllah Aliyecim.
selam ve muhabbetlerimle...B)

~*~

Ve aleyküm Selam, Esmacım, güzel kardeşim benim..
Güzel yüreğinizden derya misali çok güzel yorumlamışsınız güzel kardeşim..Emeğinize ve güzel yüreğinize sağlık olsun inşallah..B)
Allah c.c sizden de razı olsun inşallah can Esmacım..B)
Amin amin o güzel dualarınıza inşallah.. Yar olsun ki, yüreklere, ruhlara işlesin inşallah..Rahman c.c, miracımız eylediği namazlarımızdan huşu ile tat alabilmeyi nasip eylesin cümle kullarına..
Güzel gören yüreğinizi, güzellikler ile hemhal eylesin En Güzel c.c inşallah:)
Baki dualar ve muhabbetle kalın inşallah güzel kardeşim.

~*~

aliye_aliye

Altın Üye
Web Sitesi
www.fizikist.com
Gözümün Nuru Namaz

Ezanların emeli
Dinimizin temeli
Seni sonsuz sevmeli
Gözümün nuru namaz.

Müminlerin miracı
Gönüllerin ilacı
Sensiz yasamak acı
Gözümün nuru namaz.

Kötülükten men eden
Affa ihsana neden
Hakk’a yol seccadeden
Gözümün nuru namaz.

Kelamın Hak kelamı
Selamın Hak selamı
Yaşatırsın İslâmı
Gözümün nuru namaz.

Kıyam kıraat sücut
Ef’al sıfat ve vücut
Yokluk varlık hep mevcut
Gözümün nuru namaz.

Cami cuma cemaat
Makbul olur münacaat
Ol bendeye şefaat
Gözümün nuru namaz.

19 Mayıs 1990

Namazla Diriliş

nihalim

Kayıtlı Kullanıcı
Web Sitesi
www.hatim-online.com
selamünaleyküm kalbi güzel canım kardeşim selamınızı ilettim
DUA'larındasınız RABBİM o güzel gönlüne göre versin İNŞALLAH diyor.canım duasının bu kadarını yazdım:evet :) selamları var ...ALLAH c.c. emanet olun...selam ve dua ile...İNŞALLAH...B)

KIL BENİ EY NAMAZ

Kıl beni ey namaz
Çöllerden topla hücrelerimi
Rahmetinin vahasında ağırla bu yitik kalbi

Kıl beni ey namaz
Secdede ruhumu yeniden fısılda bana
Şah damarı yakınlığından emzir bu puslu bedeni

Kıl beni ey namaz
Küçülsün dağlar, denizler taşsın, dağılsın kalabalıklar
Rüku rüku doğrult eğriliklerimi

Kıl beni ey namaz
İkiye bölünsün kalbim, ortasından çatlasın kıblenin şakağında
Sevgilinin işaret parmağı değsin yeter ki göğsüme

Kıl beni ey namaz
Topla sevdalarımı kırık aynaların çatlaklarından
Ömrüme ilikle sevinçlerimi, firuze düşler düşür alnımın şafağına

Kıl beni ey namaz
Tenim İbrahim gibi ateşe düşmüşken
Uzak tut nefsimin nemrudundan beni
Gül kokulu serinlikler yağdır yüreğime

Kıl beni ey namaz
Günahın, isyanın, nisyanın kuytusunda büyüttüğüm pişmanlığımın yüzünü yerden kaldır
Utandırma beni
Al karanlıklarımı, al karanlıklarımı göz bebeğinde yıka

Kıl beni ey namaz
İnsan kıl beni, doğru kıl, duru kıl, diri kıl beni insan kıl bu bedeni

Ah! Alnımı dayadığım secdegahıma kim serpti bu incileri, kim?
Kim bu dua hammalı ellerimin yüküne ortak, kim?
Ah! Ziyankar hıçkırık. Ah! Namütanahi kavrayışın yolcusu
Ah! İçimde biriktirdiğim yanlızlığın seyrüsefer gölgesi ah!

Gitmek gidememektir kendinden
Amentünün arasatında bir tedirginim ben
Aklımın köşe bucak ilticaları Sevgili de kaldı
Hangi gaflete büründü ki ellerim sızlatıyor dokunduğu tenleri ah!
HAYDİN FELAHA, HAYDİN FELAHA, HAYDİN NAMAZA, HAYDİN KURTULUŞA

SENAİ DEMİRCİ

aliye_aliye

Altın Üye
Web Sitesi
www.fizikist.com
emeğine sağlık ablam allah razı olsun gerçekten çok beğendim paylaşımların için teşekkür ederim rabbime emanet ol...selametle kardeşin...

~*~

Güzel kardeşim benim, Allah c.c sizden de ebeden razı ve memnun olsun inşallah..Sizin de güzel yüreğinize daim sağlık olsun inşallah..Dualarımdasınız..Rabbimiz c.c güzel gönlünüze göre versin her daim inşallah..En Emin'e emanetimsiniz.Selam, dua ve baki muhabbetle güzel kardeşim.B)B)

~*~

aliye_aliye

Altın Üye
Web Sitesi
www.fizikist.com
selamünaleyküm kalbi güzel canım kardeşim selamınızı ilettim
DUA'larındasınız RABBİM o güzel gönlüne göre versin İNŞALLAH diyor.canım duasının bu kadarını yazdım:evet :) selamları var ...ALLAH c.c. emanet olun...selam ve dua ile...İNŞALLAH...

KIL BENİ EY NAMAZ

Kıl beni ey namaz
Çöllerden topla hücrelerimi
Rahmetinin vahasında ağırla bu yitik kalbi

Kıl beni ey namaz
Secdede ruhumu yeniden fısılda bana
Şah damarı yakınlığından emzir bu puslu bedeni

Kıl beni ey namaz
Küçülsün dağlar, denizler taşsın, dağılsın kalabalıklar
Rüku rüku doğrult eğriliklerimi

Kıl beni ey namaz
İkiye bölünsün kalbim, ortasından çatlasın kıblenin şakağında
Sevgilinin işaret parmağı değsin yeter ki göğsüme

Kıl beni ey namaz
Topla sevdalarımı kırık aynaların çatlaklarından
Ömrüme ilikle sevinçlerimi, firuze düşler düşür alnımın şafağına

Kıl beni ey namaz
Tenim İbrahim gibi ateşe düşmüşken
Uzak tut nefsimin nemrudundan beni
Gül kokulu serinlikler yağdır yüreğime

Kıl beni ey namaz
Günahın, isyanın, nisyanın kuytusunda büyüttüğüm pişmanlığımın yüzünü yerden kaldır
Utandırma beni
Al karanlıklarımı, al karanlıklarımı göz bebeğinde yıka

Kıl beni ey namaz
İnsan kıl beni, doğru kıl, duru kıl, diri kıl beni insan kıl bu bedeni

Ah! Alnımı dayadığım secdegahıma kim serpti bu incileri, kim?
Kim bu dua hammalı ellerimin yüküne ortak, kim?
Ah! Ziyankar hıçkırık. Ah! Namütanahi kavrayışın yolcusu
Ah! İçimde biriktirdiğim yanlızlığın seyrüsefer gölgesi ah!

Gitmek gidememektir kendinden
Amentünün arasatında bir tedirginim ben
Aklımın köşe bucak ilticaları Sevgili de kaldı
Hangi gaflete büründü ki ellerim sızlatıyor dokunduğu tenleri ah!
HAYDİN FELAHA, HAYDİN FELAHA, HAYDİN NAMAZA, HAYDİN KURTULUŞA

SENAİ DEMİRCİ

~*~

Ve aleyküm Selam gönlü güzel ablam:) Rahman c.c razı olsun inşallah..Aleyna ve aleyküm Selam, siz de benden selamlarımı söyleyin her zaman değerli ablam..Bu güzel katkınızı vesilenizle bir kez daha okumuş bulundum..Allah c.c razı ve memnun olsun sizden iki cihanda da inşallah..Selam, baki dua ve muhabbetle En Emin'e emanetimsiniz ablacım..B)

~*~

sezaikarakoc01

Kayıtlı Kullanıcı
Allah'ın en sevdiği amel vaktinde kılınan NAMAZDIR.

Allah'ın en sevdiği amel vaktinde kılınan NAMAZDIR.

Namaz muminin miracı muminin yükselişi öyle bir yükselişki melek daha üstün bir seviyeye çıkıyor
Namaz cennetin anahtarı öyle bir anahtarki gözümüzün görmediği gönlümüzün hissetmediği güzellikleri açan bir anahtar konumundadır
Namaz ah Namaz ne güzel bir ibadet ne güzel bir yakarış yaradana ne güzel bir dua allah bizleri samimi bir kalple namaz kılan kullarından eylesin bizleri namazı dostdoğru kılan kullarından eylesin namazın ehemmiyetini, önemini, manasını bilen ve bu şekilde namazlaını eda eden kullarından eylesin
yazın için yine teşkkür ediyorum çok güzel yazılar yazıyorsun selam ve dua ile

aliye_aliye

Altın Üye
Web Sitesi
www.fizikist.com
Namaz muminin miracı muminin yükselişi öyle bir yükselişki melek daha üstün bir seviyeye çıkıyor
Namaz cennetin anahtarı öyle bir anahtarki gözümüzün görmediği gönlümüzün hissetmediği güzellikleri açan bir anahtar konumundadır
Namaz ah Namaz ne güzel bir ibadet ne güzel bir yakarış yaradana ne güzel bir dua allah bizleri samimi bir kalple namaz kılan kullarından eylesin bizleri namazı dostdoğru kılan kullarından eylesin namazın ehemmiyetini, önemini, manasını bilen ve bu şekilde namazlaını eda eden kullarından eylesin
yazın için yine teşkkür ediyorum çok güzel yazılar yazıyorsun selam ve dua ile

~*~

Allah c.c sizden de razı olsun kardeşim. Güzel yorumunuz için çok teşekkür ederim..Amin güzel dualarınıza inşallah..Rabbimize emanet olunuz..Selam ve Dua ile.

~*~

Nur_u Secde

Kayıtlı Kullanıcı
selamün aleyküm güzel,Rabbimin karşıma çıkarmış olduğu en nadide insan.Allah razı olsun.Rabbim sevabına yazsın inşallah.Aliyem sohbetlerini özledim ablam.niye bu kadar uzun sürdü bu ayrılık.üzülüyorum ama.:(Allaha emanet ol hacı kardeşim.

aliye_aliye

Altın Üye
Web Sitesi
www.fizikist.com
selamün aleyküm güzel,Rabbimin karşıma çıkarmış olduğu en nadide insan.Allah razı olsun.Rabbim sevabına yazsın inşallah.Aliyem sohbetlerini özledim ablam.niye bu kadar uzun sürdü bu ayrılık.üzülüyorum ama.:(Allaha emanet ol hacı kardeşim.

Ve aleyküm Selam harbi ablacım, güzel Can'ım.
Canım ablam benim. Malesef pek özeli açamıyorum.. Ben de senin o güzel sohbetini öyle özledim ki.. Görüşemesek de her daim aklımda ve dualarımdasın canım ablacım.. Üzülme sakın, ben de üzülürüm yoksa:(..
Birkaç güne kadar girmeye çalışacağım inşallah harbi ablam.. En kısa zamanda görüşebilmemiz duası ile inşallah..Güzel nurumla ve seninle dualarım...Ablacım.. Ona da çok çok Selamlarımı ve sevgilerimi ilet inşallah.. Rabbimiz c.c sana bağışlasın güzel miniğimi.. Dost'umuza emanetimsin inşallah.. Hayırlı, nurlu ve bereketli akşamlar olsun güzel ablama..B)B)

aliye_aliye

Altın Üye
Web Sitesi
www.fizikist.com
NAMAZIN İNŞÂSI
Ömer Naci Yılmaz
Tarih Öğretmeni

Namazın en önemli tezahürlerinden birisi, hayata bakan yönünü kavrayabilmektir. Bu kavrayış genelde ibadetlere, özelde namaza aşık olmayı gerektirmektedir. Aşık, maşuku için her şeyi göze alabiliyorsa ve maşukunu hayatın olmazsa olmazı olarak görüyorsa, bir mümin olarak bizlerde namaza aşık olmalıyız ve onu hayatın olmazsa olmaz rükünleri arasında görmek durumundayız.
Peki, namazın hayata bakan yönü nasıl olmalıdır sorusunu yönelttiğimizde cevap Rabbimizden gelmektedir.
903_01.jpg
“Rasulüm, sana vahyedilen kitabı oku/takip et-izle ve namazı kıl. Muhakkak namaz hayasızlıktan ve kötülükten alıkoyacaktır. Allah’ıı anmak, elbette ibadetlerin en büyüğüdür. Allah yaptıklarınızı bilir”.
(1)
Burada namazın hayata bakan en önemli yanlarından birisi alan günahları engelleyici fonksiyonundan bahsedilmektedir.
NAMAZIN GÜNAHLARI SİLİCİ ÖZELLİĞİ
Namaz, günahlarımızı siler mi? Eğer hayatımızı, namazdan önceki ve sonraki hayat diye kategorize edersek, namazdan önceki hayatımızda yaptığımız bir takım davranışları ve hataları, namazdan sonraki hayatımızda yapmıyorsak veya yapamıyorsak, işte bu durum, namazın günahları ve hataları silmesidir; çünkü artık namazlı bir hayatımız var ve namazımız o hatalara dönmemize fırsat vermemektedir.
Gündüzün iki ucunda, gecenin de ilk saatlerinde namaz kıl. Muhakkak ki iyilikler kötülükleri ve günahları giderir”.(2)
Bu ayetten anlamamız gereken geçmiş günahların silinmesinden öte, bundan sonra o günahlara dönmemeyi, onları bir daha yapmamayı anlıyoruz. Bu ifademizi biraz daha somut ve anlaşılır kılmak için şöyle bir örnek verebiliriz. Bir futbol müsabakasında 1-0 yenik durumdayken yapılacak iş, beraberliği yakalamaktır. Beraberliği yakalamak, yeniliyor olmamak veya maçı kazanıyoruz anlamına gelmez, zira maç devam ediyor. Maçı kazanmak için skoru 2- 1 yapmak lazım. Tabiî ki maçı kazanmış olmak, yenilen golü silmek anlamına gelmez. Yenilen golü silemeyiz; fakat daha fazla gol atarak, yenilen golün etkisini zayıflatabiliriz.
İbadi eksikliklerimizi, kabahatlerimizi silemeyiz,; ancak daha fazla ve hakkıyla ibadet edersek, o, kabahatlerimizin etkilerini zayıflatabiliriz.Yani bizim yapabileceklerimiz bir yere kadardır.Bundan sonrası Tevvab olan Rabbimize aittir.
Ancak tevbe ve iman edip iyi davranışta bulunanlar başkadır; Allah onların kötülüklerini iyiliklere çevirir. Allah çok bağışlayıcıdır, engin merhamet sahibidir.(3)
Namaz, Allah’ı anmak için yapılabilecek ibadetlerin en müstesna burçlarındandır. Yüce Rabbimiz, Musa Peygamberimize seslenerek:
Muhakkak ki ben, yalnızca ben Allahım. Benden başka ilah yoktur. Bana kulluk et, beni anmak için namaz kıl”.(4)
Biz, Rabbimizi anmak için hakkıyla namaz kılarsak, Rabbimiz de bizi anacaktır, bir kul için Rabbi tarafından anılmaktan daha güzel ne olabilir ki? İltifat marifete tabidir der büyüklerimiz. Anarsak, anılacağımızda kuşku yoktur; çünkü bu Rabbimizin bir vaadidir.
Öyle ise beni anın ki, ben de sizi anayım…(5)
Hiç düşündük mü, acaba peygamberlerin ne gibi özellikleri vardı? Bu gün bizler o özellikleri taşıyabilir miyiz? Bu soruyu Kur’an’a sorduğumuzda alacağımız cevap, Peygamberi özelliklerin müminlerden hiçte uzak olmadığı şeklindedir.
“…Onlara, çok merhametli olan Allahın ayetleri okunduğunda, ağlayarak secdeye kapanırlardı.(6)
Burada secdenin-namazın- insana, göz ve gönül hoşnutluğu verdiğini görmekteyiz. Zira, Peygamberler için geçerli olan bu tavır ve davranış bizler için de geçerlidir. Peygamberlerle aynı özellikleri taşımak, erdemlerin en yücelerindendir. Tüm Peygamberler, insanları Allahın ilkelerine sımsıkı sarılmaya ve iyiliği yaymaya çağırmışlar ve bu yüce değerler için mücadele etmişlerdir. Rabbimiz, bu uğurda çalışanların ecirlerini zayi etmeyeceğini vaat etmektedir.
tesbih.jpg
Kitaba sımsıkı sarılıp, namazı dosdoğru kılanlar var ya, işte biz böyle iyiliğe çalışanların ecirlerini zayi etmeyiz”.(7)

Kitaba sımsıkı sarılmak, onu takip etmek, izlemek, onun öngördüğü hayatı yaşamak demektir. Bu hayatı yaşarken, bir takım güçlükler ve sıkıntılarla karşılaşmak mümkündür. Bütün Peygamberler ve inananları, bu olumsuzlukları yaşamışlardır. Bunun en bariz örneğini, Hz. Lokman’ın oğluna yaptığı vasiyette görmekteyiz.
“Yavrucuğum! Namazı kıl, iyiliği emret, kötülükten vazgeçirmeye çalış, başına gelenlere sabret. Doğrusu bunlar, azmedilmeye değer işlerdir”.(8)
Namaz kılmanın, iyiliği emretmenin, kötülüklerden vazgeçirmeye çalışmanın bedelleri olacaktır; bunun için Mü’min demek, bedel ödemeye hazır delikanlı adam demektir. Bu delikanlı Mü’minlere Rahmanın bir müjdesi vardır:
“Mü’min erkeklerle Mü’min kadınlar birbirlerinin velileridirler. Onlar iyiliği emreder, kötülükten alıkorlar, namazı dosdoğru kılarlar, zekâtı verirler, Allah ve Rasulüne itaat ederler. İşte onlara, Allah rahmet edecektir. Şüphesiz Allah azizdir, hikmet sahibidir”.(9)
Namaz, yaşanan anı ve istikbali inşadır. Bu nedenle namazı, geçmişe dönük bir eylem gibi algılamak doğru bir anlayış olamaz.; çünkü Allahın kulunu hatırlaması, kulun Allah’tan yardım alması demektir. Oysa yardım, içinde bulunduğumuz an ve gelecek için geçerlidir. Bunun içindir ki, namaz mü’minin kendisine yardım etmesidir.
“Sabır ve namazla Allah’tan yardım isteyiniz.”(10)*
Hayatımızın inşasında namazı çok önemli bir unsur olarak öne çıkarırsak, hayatımıza olan etkilerini ve sonuçlarını görmek mümkündür. Bakın bir insanın hayatını namaz inşa ederse, ortaya nasıl bir mü’min tipi çıkıyor, görelim.
“Mallarından, isteyene ve mahrum kalmışa hak tanırlar,
Ceza ve hesap gününün doğruluğuna inanırlar,
Rablerinin azabından korkarlar,
Namuslarını korurlar,
Emanetlerine ve sözlerine riayet ederler,
Şahitliklerini dosdoğru yaparlar,
Namazlarını korurlar,
İşte bunlar, Cennetlerde ağırlanacak olanlardır” (11)
Salât, kelimesinin türevlerinden biriside “korumak” anlamına gelmektedir. Namazın insanı, korumak gibi bir fonksiyonu da vardır. Bu hem bu dünya için, hem de ahiret yurdu için geçerlidir. Bizleri, iki dünyada da kurtaracak ve koruyacak olan bir namaza ne hakla “kılalım da kurtulalım, üzerimizde yüktü, attık ve kurtulduk” diyebiliriz. Yükü atıp, kurtulmak terk etmektir. Namazı terk edenlerin akıbetleriortadadır. Zırha sarılırsak bizi koruyacaktır, bir kenara atılan zırh, bize ne yapsın?
“İman edip, iyi işler yapan, namaz kılan ve zekât verenler var ya, onların mükâfatları Rableri katındadır. Onlara korku yoktur, onlar üzüntü de çekmeyeceklerdir.(12)
Bir yerde, korkudan ve üzüntüden bir eser yoksa orada güven vardır, huzur vardır. Böyle bir yerde insan, İlahi bir koruma altındadır. Yukarıdaki ayette Rabbimiz namazı, ilahi bir koruma ve güven duygusuyla ilişkilendirmiştir.
dua01.jpg
Yukarıda da belirttiğimiz gibi; iltifat marifete tabidir. Bu iltifat edenin merhametli olan Allah olması bize yetmez mi? Bakınız merhametli olan Rabbimiz, namazı nasıl da rahmetiyle ilişkilendirmektedir.

Namazı kılın, zekâtı verin; Peygambere itaat edin ki merhamet göresiniz”.(13)
Geliniz, hep beraber, bihakkın yerine getireceğimiz namazlarımızla cennetlerimizi inşa edelim. Vesselam veddua...

1) 29, Ankebut 45
2) 11, Hud 114
3) 25, Furkan 70
4) 20, Taha 14
5) 2, Bakara 152
6) 19, Meryem 58
7) 7, Araf 170
8) 31, Lokman 17
9) 9, Tevbe 71
10) 2,Bakara 45
11) 70, Meariç 24-35
12) 2, Bakara 16