Neler Yeni

Hoşgeldiniz İslami Forum Sayfası

Tüm özelliklerimize erişmek için şimdi bize katılın. Kaydolduktan ve oturum açtıktan sonra, konular oluşturabilir, mevcut konulara yanıtlar gönderebilir, diğer üyelerinize itibar kazandırabilir, kendi özel mesajınızı edinebilir ve çok daha fazlasını yapabilirsiniz. Ayrıca hızlı ve tamamen ücretsizdir, peki ne bekliyorsunuz?
Blue
Red
Green
Orange
Voilet
Slate
Dark

NİÇİN NAMAZ KILARIZ? (1 Kullanıcı)

AY-YA

Kayıtlı Kullanıcı
Namazın mazereti olmaz!!!!

Namazın mazereti olmaz!!!!

49035018cz9of0xn8.jpg

“Zamanım yok” iddiası

Namazın mazereti ancak ölüm riski, koma hâli ve bayılma gibi aşılamayacak engeller olabilir Bunun dışında bizim nefsimizin gösterdiği engeller, çok basit ve kolayca aşılabilecek bahanelerden başka bir şey değildir
Kimi insanlar, “Niçin namaz kılmıyorsun?” dendiğinde, “Zamanım yok” gibi kargaları güldüren bir bahane uydururlar Şu saçmalığa bakın: Her şeye zaman var, ama yaratılış gayemiz olan namaz kılmak için zaman yok Kim inanır buna?
Bir gün taksiyle gidiyorduk On yaşındaki kardeşim öne oturmuş, şoförle sohbete tutuşmuştu Bir ara söz namazdan açıldı Şoför:
— Biz kılmıyoruz, dedi
Kardeşim çocukluğun verdiği safiyetle:
— Vakit mi bulamıyorsunuz, diye sordu
Meğer adam çok mert birisiymiş:
—Ne vakit bulamaması oğlum, dedi Tembellik ve ihmalkârlık
Bunun üzerine ister istemez güldük Şoför, saf gerçeği çekinmeden, eğip bükmeden söylemişti Çünkü namaz kılmayı istedikten sonra zaman bulamamak gibi bir problem olamaz
Hem söyler misiniz, zaman dediğimiz şeyi yaratan, bizim emrimize veren Allah değil mi? Allah bizi yaratıp, her şeyi emrimize veriyor, namazı emrediyor ve biz kalkıp diyoruz ki, “Ya Rabbi, kılacağım, ama zamanım yok” Ne kadar tuhaf değil mi?
Rabbimiz bize koskoca bir ömür bağışlamış Günde 24 saatten birini namaza vermemizi istiyor O kadar şefkatli ve merhametli ki, 24 saatimizi ibadetle geçirsek, Onu hakkıyla takdir etmiş olamayacağımız belli olduğu halde, O bizden bir saat istiyor
Acaba kudretli bir zat size 24 altın bağışlasa, sonra onun birini isteyip, “Eğer bunu verirsen bir müddet sonra sana bir çuval altın vereceğim Vermezsen hapse attıracağım” dese, bu teklifi reddeder miyiz? Asla! Peki namaza nasıl sırt çevirebiliriz?

~Leyfunnur~

Kayıtlı Kullanıcı
~Namaz Vakitleri~

~Namaz Vakitleri~

"Evet... Namaz vakitlerinde insan, kainatın, dünyanın ve kendisinin ömrünü, bir günlük sayfada okur, bir günlük perdede seyreder, tefekkür eder.."

İnsan bir hülâsa(öz)...

Fatiha hülâsa...

Namaz hülâsa...

Namazdan sonraki tesbihler de bir hülâsa...

Bir “gün” de, zaman itibâriyle,bütün zamanların bir hülâsasıdır.

İnsan, namaz vakitlerinde, kainatın, dünyanın ve kendisinin ömürlerini, bir günlük sayfada okur, bir günlük perdede seyreder, tefekkür eder.

Kainat yaratıldığı gibi, insan da yaratılmıştır.

Dünyada mevsimler olduğu gibi, insanında ömründe mevsimler vardır.

İnsanın bir gençliği, bir ihtiyarlığı olduğu gibi,dünyanında gençliği ve ihtiyarlığı vardır.

İnsan nasıl ki başka bir âleme geçecek, dünya da, kainatla beraber başka bir âleme geçecektir.

5 vakit namazın kılındığı vakitlere dikkat edersek, bu hakikatlere işaretler olduğunu farkederiz.

Bizim günübirlik müşahede ettiğimiz değişimler, küllî, kapsamlı değişimleri, kâinat çapındaki değişimleri ihtar eder.

Kainatın bir ömrü vardır. Dünyanın bir ömrü var,insanın da bir ömrü vardır.

Bu beş vakitte, bu 3 ömür zamanlarındaki büyük değişimlere işaret vardır.

Evet...namaz vakitlerinde insan, kainatın, dünyanın ve kendisinin ömrünü, birgünlük sayfada okur, birgünlük perdede seyreder, tefekkür eder.

Dünyanın ömrüne göre:

Sabah namazı : İlkbahara...
Öğle : Yaz mevsimine...
İkindi : Güz mevsimine...
Akşam : Güz mevsimi sonunda pek çok mahlûkatın vefatına, kış uykusununa çekilip, gözden kayboluşlarına...
Yatsı : Kışın, beyaz kefeniyle yeryüzünü örtmesine...
Gece vakti : Kış sonuna
İkinci sabah : Kıştan sonra yeni gelen bahara işaret eder...

İnsanın ömrüne göre:

Sabah vakti : Anne rahmine düştüğü zamana...
Öğle : Gençlik kemâline...
İkindi vakti : İhtiyarlığa..
Akşam vakti : Vefatına...
Yatsı : Geride hatırlanan şeylerinin de unutulduğu zamana...
Gece vakti : Kabir âlemine
İkinci sabah : Kabirden kalkışına işaret ediyor.

Âlemin ömrüne göre:

Sabah : Semâvât ve arzın yaratılmasından, birinci gününe...
Öğle : İnsanın yaratılıp da, dünyaya gönderildiği zamana...
İkindi : Asr-ı saadetin yaşandığı devre...
Akşam : Kıyametin kopması zamanına...
Yatsı : Bu âlemin artık bütün bütün kapanmasına...
Gece vakti : Berzah âlemine...
İkinci sabah : Haşir sabahına işaret ediyor.

İşte bu vakitlerde, insan kendi ömrünü müşahede ettiği gibi, dünyanın ve kainatın ömürlerini de hatırlar. Ve bu vakitlerde Kadîr’i Zü’l-Celâl’in azametli tasarrufunu, işlerini, kainatı halden hale çevirmesini, ve kudret mucizelerini,bunlarla beraber, her değişimle lutfedilen nimetleri hatırlar.

"Demek, vazife-i fıtrat(yaratılış vazifesi) ve esâs-ı ubûdiyet(kulluğun esası) ve kat’î borç(kesinlikle borç) olan namaz, şu vakitlerde lâyıktır ve enseptir(uygundur)."

Risale-i Nur Külliyâtı​

~Leyfunnur~

Kayıtlı Kullanıcı
Namaz gozumuzun nuru, dinin diregi, en vazgeçilmez ibadetimiz olmali.
B)B)

~Leyfunnur~

Kayıtlı Kullanıcı
Kainat yaratıldığı gibi, insan da yaratılmıştır.

Dünyada mevsimler olduğu gibi, insanında ömründe mevsimler vardır.

İnsanın bir gençliği, bir ihtiyarlığı olduğu gibi,dünyanında gençliği ve ihtiyarlığı vardır.

İnsan nasıl ki başka bir âleme geçecek, dünya da, kainatla beraber başka bir âleme geçecektir.

5 vakit namazın kılındığı vakitlere dikkat edersek, bu hakikatlere işaretler olduğunu farkederiz.

Bizim günübirlik müşahede ettiğimiz değişimler, küllî, kapsamlı değişimleri, kâinat çapındaki değişimleri ihtar eder.

Kur'ana sevdalı

Kayıtlı Kullanıcı
Bozulmuş bir namazın sehiv secdesi olurmu?

Bozulmuş bir namazın sehiv secdesi olurmu?

Bozulmuş Bir Namazın Sehiv Secdesi Olur mu?

“Namaz kılıyoruz
Bozulmuş bir namaz kılıyoruz
Belki de namaz kılmıyoruz”

Hatice’nin göz renginden tutunda, pazardaki kurtlu meyveye kadar hepsi namazın kapısına sıralanır ve ben “Allahu Ekber” deyince nefsim onları bir bir içeri alır.

Vaktin girdiğini bilirim okunan ezanla.. havaya, kuşlara, duvarlara bakarım “gel” diye çağıran birini görmezden gelircesine… kuşlar onun, hava onun, duvar onun, ben onunum diye ensesine vurup şeytanın, kulağından tutarak sürüklerim bedenimi seccadeye…

Ademler maça dalmışken, Havvalar akşama yemek yetiştirirken vakit basamak basamak çıkar minare merdivenlerini.. devre arası namazını alelacele kılıp, ikinci devresine yetişince rahatlayan adamlara bu nasıl bir rahatlamışlıktır diye sormaz mı “benim ayağımı namazdayken kesin” diyen Hazreti Ali..

Allahu ekber deyip euzu besmeleyi çekince; ikinci perdesi seccadede açılır seyrettiğim filmlerin… artistlerimin yüzünü boyar, sesini değiştirir, repliklerini ben yazarım… bir-iki bölüm çektikten sonra “şeytanın senaryomda ne işi var” deyip bir yönetmen şımarıklığıyla yırtıp atarım senaryoyu ve her bir parçası tövbelerimin üstüne düşer yazdıklarımın…

Euzu besmeleyi baştan çekerim nedametle…

Fatihanın “hamd” kelimesine gelince, bir kıpırtı başlar şeytanın çomak soktuğu arı kovanı gibi kaynayan dimağımda. Sevmediğim insanlarla kurduğum diyaloglar yeniden canlanır.. “keşke şunu da deseydim, bunu da..” pişmanlıkları, vızır vızır dolanır başörtümün içinde... “çok şükür ki ağzının payını verdim adamların” diye düşününce; kulağım, gözüm, parmaklarım, burnum ve iç organlarım zonklamaya başlar “neyin şükrünü eda ediyorsun?” diye…

Zar zor bitirince fatihayı ağlamaklı geçerim diğer sureye… en kısa olanı seç der şeytan, resullullahın "kaf, tekvin ve insan" sureleriyle sabah namazını kıldığını unutturarak…

Rükuya eğilince ve boyum yarıma inince ayaklarımın ucu yaklaşır anlıma, ayaklarım derki; “senin de benzinde benimki gibi nasırlar çıkmadıkça bil ki uzaksın secdeye, sâcid olamazsın ben kadar…" o an ayaklarımı omuzlarıma, başımı ayaklarıma vidalayıp dolaşmak isterim caddelerde. Bu başla; topraktan, çamurdan, çöplerin kenarından, kuş pisliklerinin üstünden geçmek isterim, nefsim yüzünü ekşitip namaza dönme kararı alana dek…

En nihayet secdeye gidince;
Bozuk paraların hayali dökülür seccadeye; birini alır cebime koyarım, birini avucumda sımsıkı tutarım, veririm birini üç ekmeği uzatan fırıncıya, ikisini şarküteri reyonundaki adama.. kalanlardan birisi de secdede anlıma yapışır “senin değerin bu kadar” dercesine… kağıt paralar da yüz bulup hışırdamaya başlamadan tüm paraları atarım namazın penceresinden ve şeytanı da “aa bak hadi getir onları bana” diyerek yollarım paraların arkasından.. gülmeyin.. rabbim demiyor mu şeytanın hilesi çok zayıftır diye..

İkinci rekatta süs ve oyunlarla dolu hayatımı rabbimle arama sıralayınca ve aynel yakin’e yaklaşamayınca ve her namazım; dürülüp fırlatılmayı bekleyen kokuşmuş tomarlar haline dönünce işte o an geç kalmaktan korkup çakarım benliğimin küflü tahtasına “ihsan nedir?” sorusuna efendimizin “rabbini görüyormuşçasına namaz kılmandır” cevabını…. Dağları hatırlayıp emanetin büyüklüğünü omuzlarımda hissederim.

Bavullarına saman doldurmuş bir yolcu gibiyim çoğu kez seccade üzerinde dikilirken.. oysa kıyamdaki her beden özgürlüğün kapısında eli bağlı bekleyen asi bir köle değilmidir birazdan salıverilecek?

İçimdeki gevezeleği susturup, rukuya varınca ve secdeye akınca tekrar… tahiyatta aklım başıma gelince… peygamberime, anneme babama selam gönderince Rabbenayı okuyup… işte ancak o zaman bakacak yüzüm kalır omuzlarımdaki iki meleğe…

Sehiv secdesini çoktandır namazın bir parçası gibi kılıyorum. Belki çoğu kez namaz değil sadece sehiv secdesi kılıyorum…

Ayşegül Genç

berat05

Yönetici
Namaz kılma idealiniz için , ÜŞENMEYİN , ERYELEMEYİN ve ASLA VAZGEÇMEYİN .
“ Şimdi kendi kendime söz veriyorum . Namaz kılacağım ve hiç bir zaman namazı bırakmayacağım . Hiçbir zaman namaz kılma hedefimden vazgeçmeyeceğim .”

ve söz verin

1truepathislam

Kayıtlı Kullanıcı
selamun aleykum... bende son zamanlarda sabah namazına kalkamıyorum... o kadar üzülüyorum ki bu duruma içim içimi yiyor :( maalesef uykunun esiri oluyorum... bazen bi müslüman olarak kendimden utanıyorum.. sen affet YA RAB!!! :(

neslihantozan

Kayıtlı Kullanıcı
Web Sitesi
pastalar2008.blogcu.com
arkadaşlar niyetlerinizi ve kalbinizi temiz tutun rabbim yardımcınız olacaktır en büyük düşman nefsimiz o bize uykuyu tatlı gösteriyor ve bahaneler üretmemize gönüllü yardım ediyor
cep telefonlarımızın uyarı zilleri ,sabah namazı için çok uygun
size uzak biyere telefonu bırakın,ve rabbim beni çağırıyo diye uyanın
selametle.......

zeynomis

Kayıtlı Kullanıcı
gerçekten hepimizin zayıf olduğu bir konu.çok yerinde bir konu açmıssın kardeşim.Rabbim razı olsunKonuyu sürekli güncelleyelim herkes okusun arkadaşlar

ferahhfeza

Kayıtlı Kullanıcı
Web Sitesi
ferahhfeza.blogcu.com
rabbim cümlemizden razı olsun inşaALLAH..
SELAM VE DUA İLE

Rabbim herkesin basını secdeye koymayı nasip eylesin..Bu yolda ilerleyenleri de seytanın serrinden korusun.. Hep dua ediyorum kılmayanlar kılsın. Bambaska bir huzur :)

çok güseldi teşekkürler paylaşım için yararı olucaktır eminim..

“ Namaz dinin direğidir .” ( Hadisi Şerif )

Allah Razı Olsun .

yalniz_yolcu

Kayıtlı Kullanıcı
selamun aleykum aminenur ablacim gercekten çok faydali ve verimli bir paylasim rahman cümlemize namaz gibi güzel bir ibadeti nasip eylesin rahman gönlümüzü secdeye baglasin ins...emegine saglik selametle ablam...

ferahhfeza

Kayıtlı Kullanıcı
Web Sitesi
ferahhfeza.blogcu.com
selamun aleykum aminenur ablacim gercekten çok faydali ve verimli bir paylasim rahman cümlemize namaz gibi güzel bir ibadeti nasip eylesin rahman gönlümüzü secdeye baglasin ins...emegine saglik selametle ablam...[/quote

__________aleykum selam güzel kardeşim ..
teşekkür ederim rabbim razı olsun...
amin güzel kardeşim rabbim dosdogru kılmayı nasip etsin inşaALLAH..
hayırlı geceler ablam
selam ve dua ile____________

~Leyfunnur~

Kayıtlı Kullanıcı
Secdede ayaklar yukarı kalkarsa namaz bozulur mu?

Secdede ayaklar yukarı kalkarsa namaz bozulur mu?

Cenab-ı Hak Maun Sûresi’nde şöyle buyurmaktadır:

"Eyvahlar olsun o namaz kılanlara ki, onlar namazlarında yanlışlar yapmakta, düzeltmeye de gayret göstermemekteler..."

Evet, namazı yanlış kılma alışkanlığında ısrar edenlere eyvahlar olsun!.. ikazı vardır.

İşte böyle bir ikaza müstahak olmamak için ayakların kaldırılmaması gereken secdeyi Efendimiz (sas) bizzat anlatmış, doğru yapılan secdeyi şöyle tarif buyurmuştur:

-Ben yedi aza üzerine secde etmekle emrolundum. Bu yedi aza, eller, dizler, ayaklar ve bir de alın!..
Yani baş secde için yere konulunca, bu yedi aza da birlikte secdeye iştirak edecektir ki, farz olan secde kemaliyle gerçekleşmiş olsun...

Demek ki alın zeminde secdede iken, eller de, dizler de, ayak parmaklarının uçları da zeminde secde halinde olacaklar ve yukarı kaldırılmayacaklardır.

Şayet alın secdede iken, ayak parmaklarının uçları hemen zeminden yukarı kalkmış halde boşlukta ise secde tamam olmamaktadır. Bu namazın sahih olduğunu söylemek de mümkün değildir.

En azından, birden fazla (sübhane rabbiyel ala) denecek kadar ayak parmaklarının uçları, alın secdede iken zeminde dikili durması gerekmektedir ki, yapılan secde tamam sayılsın.

Eğer ayak parmaklarının uçları değil de ayağın sırtı zemine yayılırsa secde yine sahih olmaz. Çünkü secde ancak parmak uçlarının dikili durması halinde secde sayılır. Ayağın sırtının yerde olmasıyla secde tazimi oluşmuş olmaz.

Sonuç olarak diyebiliriz ki: Alın secdede iken ayak uçları da aynı şekilde zeminde dikili halde secdede olmalı, bu halde iken secde tesbihleri üç defa okunmalıdır ki secde kemaliyle gerçekleşmiş olsun...

Secde tesbihini birden fazla söyledikten sonra ayaklar yukarı kaldırılmışsa bu secdenin yine sahih olacağını söyleyenler de vardır.

Secdede dikkat edilecek diğer bir konu da alnın secde yerine temasını önleyen baş giysileri.

Başa konulan takke, terlik, sarık gibi örtüler bazen alnın üzerine kadar iniyor, alnın secdede yere temasını önlüyor. Böylece zeminle alın arasında bir perde oluşturuyor.

Bu durumda alın (hakiki) olarak değil de (hükmen) zemine temas etmiş sayılıyor, secde kerahetten kurtulamıyor...

Öyle ise baştaki örtü, secdede alnın zemine temasını önlememeli, alın hep açık olarak zemine temas etmelidir. Çünkü alnın zemine teması farz, burnun teması vaciptir.

Yeri gelmişken secdedeki tesbih sayılarına da bir işarette bulunayım.

İmam olan zat, rüku ve secde tesbihlerinde üçü geçmemeli, cemaatin zorlanmasına sebep olmamalıdır.

Ancak tek başına kılanlar bu tesbih dualarını üç, beş, yedi kere de söyleyebilirler.

Ahmed Şahin, Zaman Gazetesi​

öğrenci_biricik

Kayıtlı Kullanıcı
Teşekkür....

Teşekkür....

Size çok teşekkür ederim ben 6. sınıf öğrencisiyim sizinde artık karneme bir katkınız oldu Allah (cc)razı olsun:a15:

mübin

Kayıtlı Kullanıcı
Sevgili Resul kardeş
Cuma süresi 9. Ey iman edenler! Cuma günü namaz için çağrı yapıldığı zaman, hemen Allah'ın zikrine koşun ve alışverişi bırakın. Eğer bilirseniz bu, sizin için daha hayırlıdır.

Bu ayet iman eden herkes için gayet açık bir yükümlülük değilmidir?

AY-YA

Kayıtlı Kullanıcı
namaza daha yeni başlıcam ama 2gündür sabahh namazına kalkamıyorum o saatte uyanıyorum ama hava okadar soğukki bi türlü kalkamıyorum :( uyku daha ağır basıyo inşallah yarın kalkıcam :(

selam ve dua ile...

Bu konuyu görüntüleyen kişiler

Üst Alt