
- Malzemeler:
- 1/4 su bardağı tozşeker.
- 2 yumurta.
- 1 su bardağı taze lor (ricotta).
- 3/4 su bardağı un.
- 1 tatlı kaşığı tepeleme kabartmatozu.
- 1 tatlı kaşığı vanilya.
- 1 tutam karbonat.
- 1 tutam tuz.
- Sıvıyağ (kızartmak için).
- Pudraşekeri (süslemek için).
- Yapılışı:
- Şeker ve yumurtayı, 1 tutam tuz ile köpürene kadar çırpın.Taze loru ekleyin ve çırpmaya devam edin.
- Başka bir kapta, un, kabartma tozu, karbonat ve vanilyayı karıştırın.
- Yumurtalı karışıma yavaş yavaş ekleyerek kek hamuru kıvamında bir hamur elde edin.
- Çaykaşığıyla veya tatlı kaşığıyla aldığınız hamuru, parmağınızla itekleyerek kızgın yağın içine bırakın.
- 1-2 dk. kızartıp kağıt havlu üzerine alın.
- Soğuyan lokmaların üzerine pudra şekeri eleyerek servis yapabilirsiniz.
Hint Usulü Meyveli Ayran/Lassi

Altay dağlarının eteklerinde yaşam süren Kazak Türklerine müslümanlıklarından dolayı Çin! devletinin uyguladığı baskı ve zulümlere daha fazla dayanamayarak, ecdâdı Osmanlı’nın göç ettiği Türkiye topraklarına ulaşabilmek hedefiyle 2bin kişik kafile ile yola çıkarlar. Himalaya dağları onlar için çok zorlu bir geçit olur ve şiddetli soğuk sebebiyle kangren olanlar haricinde, birçok kişi hayatını yitirir hayatta kalanlar göçe devam ederek 1940 yılında Pakistan’a ulaşırlar ve orada kaldıkları 12 yıl boyunca, Türkiyeyle yaptıkları diplomatik bağlantıların sonuçlarını sabırsızlıkla beklemektedirler. Nihayet 1953′de Allah’ın yardımı ve dönemin başbakanı merhum Adnan Menderes’in öncülüğünde (mekânı cennet olsun) amin, Türkiye’ye ulaşmanın sevincini yaşamışlardır.
Hâlen ilk yerleştirildikleri bölgeler olan, Manisa (Salihli), Konya (İsmil), Niğde (Altay köyü), İstanbul (Zeytinburnu-K.Çekmece-Sefaköy-Güneşli)’de ikâmet etmektedirler.
Hâl böyle olunca, doğal olarak evimizde de anneciğimin özlem duyduğu Pakistan yemekleri pişer, biz de afiyetle yerdik
Hindistan ve Pakistan’ın geleneksel içeceği olan lassi, yani ayran. Bizim alışık olduğumuz ayrandan çok farklı bir tada sahip. Lassi, tuzlu (baharatlı) ve şekerli (meyvalı) olmak üzere 2 çeşidi var.
Tuzlu Lassi: Kavrulmuş kimyon tohumu, kakule, zerdeçal, limon, yoğurt ve tuz ile yapılır.
Şekerli Lassi: Mango, ananas, şeftali, çilek, avokado meyvalarından istediğiniz herhangibiriyle yapabilir ve bu meyvalı ayranınızı, muskat, tuzsuz şam fıstığı, taze nane, gülsuyu ve bal ile tatlandırabilirsiniz.
Genellikle kahve, çay, pilav, et yemeğinde kullanılan kakulenin tadı ve kokusu bana çok ağır geldiği için lasside de kullanmadım. Benim damak tadıma en uygun lasi tarifine geçeyim, siz istediğiniz gibi tatlandırabilirsiniz.

Lassi
- Malzemeler:
- 1/2 mango veya 1 su bardağı çilek
- 1 su bardağı yoğurt
- 1 yemek kaşığı gülsuyu
- çay kaşığının ucuyla muskat
- 1/2 su bardağı iri kırılmış buz
- şam fıstığı taneleri (evde yoktu ceviz koydum).
- Mangoyu veya çileği yıkadıktan sonra, el blendırıyla püre halinde ezin.
- Fıstık ve buz hariç diğer malzemeleri de karıştırın.
- Normal ayrandan biraz daha koyu olmalı ama çok fazla koyu olduysa azıcık soğuk su ilave edebilirsiniz fazla koymayın çünkü buzlar eridikçe zaten sulanacak.
- Şeker veya bal ile tatlandırabilirsiniz.
- Son olarak buzunu ve fıstığını ekleyip servis yapabilirsiniz.