Neler Yeni

Hoşgeldiniz İslami Forum Sayfası

Tüm özelliklerimize erişmek için şimdi bize katılın. Kaydolduktan ve oturum açtıktan sonra, konular oluşturabilir, mevcut konulara yanıtlar gönderebilir, diğer üyelerinize itibar kazandırabilir, kendi özel mesajınızı edinebilir ve çok daha fazlasını yapabilirsiniz. Ayrıca hızlı ve tamamen ücretsizdir, peki ne bekliyorsunuz?
Blue
Red
Green
Orange
Voilet
Slate
Dark

"KUR'AN-I KERİM'İ NE KADAR TANIYORUZ. (5 Kullanıcı)

mtekik

Kayıtlı Kullanıcı
Web Sitesi
islamiportal.net
RE: "KUR'AN-I KERİM'İ NE KADAR TANIYORUZ.

bezmi safa yazdı:
Ey iman edenler, şeytanın adımlarına uymayın. Kim şeytanın adımlarına uyarsa, (bilsin ki) gerçekten o (şeytan) çirkin utanmazlıkları ve kötülüğü emreder. Eğer Allah'ın üzerinizde fazlı ve rahmeti olmasaydı, sizden hiçbiri ebedi olarak temize çıkamazdı. Ancak Allah, dilediğini temize çıkarır. Allah, işitendir, bilendir

HANGİ SUREDİR ABİCİĞİM HAYIRLI SABAHLAR DÜN AĞ BAĞLANTIMIZ YOKTU BÜTÜN BİLGİSAYARLAR KİTLENMİŞTİ KUSURA BAKMAYIN

s.a. sorumuzun cevabı nur suresi 21. ayet. aşağıdada fizilal-il kuran'dan konun tefsirini taktim ediyorum.

"Ey mü'minler, sakın Şeytanın izinden gitmeyiniz. Kim şeytanın izinden giderse bilsin ki, o edepsizliği, ahlaksızlığı ve çirkin davranışları emreder. Eğer Allah'ın size yönelik lütfu ve merhameti olmasaydı, hiçbiriniz asla kötülüklerden arınamazdı. Ama Allah dilediği kimseleri kötülüklerden arındırır. Allah her şeyi işitir, her şeyi bilir."

Şeytanın önden gidip mü'minlerin de onun adımlarını izlemesi gerçekten kınanacak bir tablodur. Kaldı ki; insanlar arasında şeytandan kaçmaları, onun uğursuz yolundan başka bir yol izlemeleri gerekenler kendileridir. Bu tablo oldukça çirkindir, mü'minin tabiatı böyle bir şeyi reddeder, kaçar, vicdanı böyle bir durum karşısında sarsılır, hayali titrer. Bu tablo ve mü'minin bu tablo ile karşı karşıya kalırken ki durumu içlerinde uyanıklık, sakınma ve duyarlılık unsurlarını harekete geçirecek şekilde canlandırılıyor:

"Kim şeytanın izinden giderse bilsin ki, o edepsizliği, ahlâksızlığı ve çirkin davranışları emreder."

Bu büyük iftira olay da, şeytanın bu işe bulaşan mü'minleri sürüklediği çirkin davranışların bir örneğidir. Son derece tiksindirici ve iğrenç bir örneğidir. Hiç kuşkusuz insan zayıf bir yaratıktır. Çeşitli ihtirasların, iç dürtülerin çekişmesine açıktır. Bu yüzden her zaman, kirli işlere bulaşır. Ama Allah'ın lütfu ve merhameti kendisine ulaşırsa bu durumdan kurtulur. Bu ise, Allah'a yönelip onun belirlediği hareket sistemine uyduğu zaman mümkündür.

"Eğer Allah'ın size yönelik lütfu ve merhameti olmasaydı, hiç biriniz asla kötülüklerden arınamazdı. Ama Allah dilediği kimseleri kötülükten arındırır."

Çünkü kalbi aydınlatan Allah'ın nuru onu temizler, kötülüklerden arındırır. Eğer Allah'ın lütfu ve rahmeti olmasaydı hiç kimse arınamaz, kötülüklerden temizlenemezdi. Allah her şeyi işitir, her şeyi bilir. Bu yüzden arınmayı hakedeni arındırır, içinde iyilik ve hakka yatkınlık olduğunu bildiği kimseyi kötülüklerden temizler. "Allah her şeyi işitir, her şeyi bilir."

Kötülüklerden arınma ve temizlenmeden söz edilmesi üzerine, işledikleri suç ve günahlardan dolay Allah'tan bağışlanma diledikleri gibi bazı mü'minlerin diğer bazı mü'minleri hoşgörülü davranmasına ve hatalarını bağışlamasına ilişkin bir çağrı yeralıyor!

k.s..e.o

bezmi safa

Kayıtlı Kullanıcı

mtekik yazdı:
bezmi safa yazdı:
Ey iman edenler, şeytanın adımlarına uymayın. Kim şeytanın adımlarına uyarsa, (bilsin ki) gerçekten o (şeytan) çirkin utanmazlıkları ve kötülüğü emreder. Eğer Allah'ın üzerinizde fazlı ve rahmeti olmasaydı, sizden hiçbiri ebedi olarak temize çıkamazdı. Ancak Allah, dilediğini temize çıkarır. Allah, işitendir, bilendir

HANGİ SUREDİR ABİCİĞİM HAYIRLI SABAHLAR DÜN AĞ BAĞLANTIMIZ YOKTU BÜTÜN BİLGİSAYARLAR KİTLENMİŞTİ KUSURA BAKMAYIN

s.a. sorumuzun cevabı nur suresi 21. ayet. aşağıdada fizilal-il kuran'dan konun tefsirini taktim ediyorum.

"Ey mü'minler, sakın Şeytanın izinden gitmeyiniz. Kim şeytanın izinden giderse bilsin ki, o edepsizliği, ahlaksızlığı ve çirkin davranışları emreder. Eğer Allah'ın size yönelik lütfu ve merhameti olmasaydı, hiçbiriniz asla kötülüklerden arınamazdı. Ama Allah dilediği kimseleri kötülüklerden arındırır. Allah her şeyi işitir, her şeyi bilir."

Şeytanın önden gidip mü'minlerin de onun adımlarını izlemesi gerçekten kınanacak bir tablodur. Kaldı ki; insanlar arasında şeytandan kaçmaları, onun uğursuz yolundan başka bir yol izlemeleri gerekenler kendileridir. Bu tablo oldukça çirkindir, mü'minin tabiatı böyle bir şeyi reddeder, kaçar, vicdanı böyle bir durum karşısında sarsılır, hayali titrer. Bu tablo ve mü'minin bu tablo ile karşı karşıya kalırken ki durumu içlerinde uyanıklık, sakınma ve duyarlılık unsurlarını harekete geçirecek şekilde canlandırılıyor:

"Kim şeytanın izinden giderse bilsin ki, o edepsizliği, ahlâksızlığı ve çirkin davranışları emreder."

Bu büyük iftira olay da, şeytanın bu işe bulaşan mü'minleri sürüklediği çirkin davranışların bir örneğidir. Son derece tiksindirici ve iğrenç bir örneğidir. Hiç kuşkusuz insan zayıf bir yaratıktır. Çeşitli ihtirasların, iç dürtülerin çekişmesine açıktır. Bu yüzden her zaman, kirli işlere bulaşır. Ama Allah'ın lütfu ve merhameti kendisine ulaşırsa bu durumdan kurtulur. Bu ise, Allah'a yönelip onun belirlediği hareket sistemine uyduğu zaman mümkündür.

"Eğer Allah'ın size yönelik lütfu ve merhameti olmasaydı, hiç biriniz asla kötülüklerden arınamazdı. Ama Allah dilediği kimseleri kötülükten arındırır."

Çünkü kalbi aydınlatan Allah'ın nuru onu temizler, kötülüklerden arındırır. Eğer Allah'ın lütfu ve rahmeti olmasaydı hiç kimse arınamaz, kötülüklerden temizlenemezdi. Allah her şeyi işitir, her şeyi bilir. Bu yüzden arınmayı hakedeni arındırır, içinde iyilik ve hakka yatkınlık olduğunu bildiği kimseyi kötülüklerden temizler. "Allah her şeyi işitir, her şeyi bilir."

Kötülüklerden arınma ve temizlenmeden söz edilmesi üzerine, işledikleri suç ve günahlardan dolay Allah'tan bağışlanma diledikleri gibi bazı mü'minlerin diğer bazı mü'minleri hoşgörülü davranmasına ve hatalarını bağışlamasına ilişkin bir çağrı yeralıyor!

k.s..e.o

abiciğim doğru cevap sorunu bekliyorum.bu arada tuba kardeşim gelmediğine göre işi yoğun galiba

tugba_m

Kayıtlı Kullanıcı

Evet ayşecim,yoğundum biraz ama mehmet abi yok bugün.O yüzden iş başa düştü.Seninle beraber ilgileniriz inşallah forumla.Abim olmadığına göre ben bir soru sorayım onun yerine;

Namaz vakitleriyle ilgili ayeti kerimeleri yazabilirmiyiz?

sevvalmina

Kayıtlı Kullanıcı

KARDEŞİM ELİMDEN GELDİĞİNCE KATILICAM. NİSA103,NUR58,CUMA9,10,11 BUNLAR ŞİMDİLİK AKLIMA GELENLER.

tugba_m

Kayıtlı Kullanıcı

Çok sevindim katıldığına,sendende bunu beklerdim zaten.Devamınıda getirirsin inşallah.
Nur 58,nisa 103 ayeti kerimeler namazla ilgili ama tam olaark vakitleri bildirmiyor.Cuma suresini ayetleride cuma namazının vaktiyle ve cuma namazıyla ilgili bilgi veriyor.
Ben biraz ilave yapayım sende sorunu sor inşallah

İSRA SURESİ
78. Güneşin zevalinden (öğle vaktinde Batı’ya kaymasından) gecenin karanlığına kadar (belli vakitlerde) namazı kıl. Bir de sabah namazını kıl. Çünkü sabah namazı şahitlidir.
79. Gecenin bir kısmında da uyanarak sana mahsus fazla bir ibadet olmak üzere teheccüd namazı kıl ki, Rabbin seni Makam-ı Mahmud’a ulaştırsın.

RUM SURESİ
17. Öyle ise akşama girdiğinizde, sabaha kavuştuğunuzda, Allah’ı tespih edin.
18. Göklerde ve yerde hamd O’na mahsustur. Gündüzün sonunda ve öğle vaktine girdiğinizde Allah’ı tespih edin.

ZARİYAT SURESİ
39. O halde onların söylediklerine sabret ve güneşin doğuşundan önce de, batışından önce de Rabbini hamd ederek tespih et.3
40. Gecenin bir kısmında ve secdelerin ardından da onu tespih et.

İNSAN SURESİ
24. O halde, Rabbinin hükmüne sabret. Onlardan hiçbir günahkâra ve hiçbir nanköre itaat etme.
25. Sabah akşam Rabbinin adını an.

sevvalmina

Kayıtlı Kullanıcı

Onlara bir musibet isabet ettiğinde, derler ki: "Biz Allah'a aitiz ve şüphesiz O'na dönücüleriz."

Andolsun, Biz sizi bir parça korku, açlık ve bir parça mallardan, canlardan ve ürünlerden eksiltmekle imtihan edeceğiz. Sabır gösterenleri müjdele.

Sonra iman edenlerden, sabrı birbirlerine tavsiye edenlerden, merhameti birbirlerine tavsiye edenlerden olmak.

BELKİ KOLAY OLDU AMA GERİSNİ BİLİYOSUN KARDEŞİM.

mtekik

Kayıtlı Kullanıcı
Web Sitesi
islamiportal.net

sevvalmina yazdı:
Onlara bir musibet isabet ettiğinde, derler ki: "Biz Allah'a aitiz ve şüphesiz O'na dönücüleriz."

Andolsun, Biz sizi bir parça korku, açlık ve bir parça mallardan, canlardan ve ürünlerden eksiltmekle imtihan edeceğiz. Sabır gösterenleri müjdele.

BELKİ KOLAY OLDU AMA GERİSNİ BİLİYOSUN KARDEŞİM.

S.A. ABLAM,
TEKRAR BAŞIN SAĞOLSUN. BEN TEKRAR ÇIKACAĞIM. MUHTEMELEN BUGÜN TAKİP EDEMEM.
"ASRA YEMİN OLSUN Kİ; İNSANLIK GERÇEKTEN ZİYAN İÇİNDEDİR. BUNDAN ANCAK İMAN EDİP SALİH AMEL İŞLEYENLER, BİRBİRLERİNE HAKKI VE SABRI TAVSİYE EDENLER MÜSTESNADIR."
ASR SURESİ ZANNIMCA SENİN DURUMUNDAKİ BİR ARKADAŞIMIZA SÖYLENECEK EN GÜZEL SÖZDÜR.

K.S.E.O.

sevvalmina

Kayıtlı Kullanıcı

ALLAH RAZI OLSUN ABİM.

tugba_m

Kayıtlı Kullanıcı

sevval mina,sorun yok galiba boş bırakmayalım burayı ben bir soru sorayım inşallah.

Kur'an-ı Kerimde evlenilmesi haram olan kadınlardan hangi ayetlerde bahsedilmiştir.Ayetlerin meallerinide istiyorum ama...

tugba_m

Kayıtlı Kullanıcı

arjadaşlar cevap bekliyorum ya...Bu kadarda yapmayın ama....Hiçmi fikri olan yok bugün.Mehmet abi yok diyemi cevaplamıyor kimse

bezmi safa

Kayıtlı Kullanıcı

tugba_m yazdı:
sevval mina,sorun yok galiba boş bırakmayalım burayı ben bir soru sorayım inşallah.

Kur'an-ı Kerimde evlenilmesi haram olan kadınlardan hangi ayetlerde bahsedilmiştir.Ayetlerin meallerinide istiyorum ama...

KUSURA BAKMA CANIMYA ÇOKMYOĞUNDUM BİRAZDA RAHATSIZDIM CVP LAYAMADIM SİTEYE FAZLA GİREMEDİMN

Bir de babalarınızın nikahladığı kadınları kendinize nikahlamayın. Geçmişte olanlar artık geçmiştir. Çünkü o, çok çirkin ve iğrenç bir şeydi. Ne fena adetti o. Analarınız, kızlarınız, kardeşleriniz, halalarınız, teyzeleriniz, kardeş kızları, kız kardeş kızları, sizi emziren analarınız, sütten kardeşleriniz, hanımlarınızın anaları, birleştiğiniz karılarınızdan olup evlerinizde bulunan üvey kızlarınız, -eğer onlarla henüz birleşmemişseniz (kızlarını almaktan ötürü) üzerinize herhangi bir günah yoktur- kendi sülbünüzden gelen oğullarınızın karıları ve iki kız kardeşi bir arada almanız haramdır. Geçmişte olanlar artık geçmiştir. Şüphe yok ki Allah, Gafur'dur, Rahim'dir. Maliki bulunduğunuz cariyeler müstesna, kadınlardan kocası olanlarla evlenmeniz de haram kılındı. Bunlar, Allah'ın üzerinize farz kıldığı hükümlerdir. Haram kılınanların dışında kalanlar ise size helal kılındı."

kabe_yolcusu

Kayıtlı Kullanıcı

002. Sure - BAKARA Suresi....:MEDINE'DE INMIŞTIR. 286 (IKI YÜZ SEKSEN ALTI) ÂYETTIR. KUR'AN'IN EN UZUN SÛRESIDIR. ADINI, 67-71. ÂYETLERDE YAHUDILERE KESMELERI EMREDILEN SIGIRDAN ALIR. YALNIZ 281. ÂYETI VEDA HACCINDA MEKKE'DE INMISTIR. INANCA, AHLÂKA VE HAYAT NIZAMINA DAIR HÜKÜMLERIN ÖNEMLI BIR KISMI BU SÛREDE YER ALMISTIR.HICRETTEN SONRA NAZIL OLMUSTUR.
286 AYETTIR.

221. IMAN ETMEDIKÇE PUTPEREST KADINLARLA EVLENMEYIN. BEGENSENIZ BILE, PUTPEREST BIR KADINDAN, IMANLI BIR CÂRIYE KESINLIKLE DAHA IYIDIR. IMAN ETMEDIKÇE PUTPEREST ERKEKLERI DE (KIZLARINIZLA) EVLENDIRMEYIN. BEGENSENIZ BILE, PUTPEREST BIR KISIDEN INANMIS BIR KÖLE KESINLIKLE DAHA IYIDIR. ONLAR (MÜSRIKLER) CEHENNEME ÇAGIRIR. ALLAH ISE, IZNI (VE YARDIMI) ILE CENNETE VE MAGFIRETE ÇAGIRIR. ALLAH, DÜSÜNÜP ANLASINLAR DIYE ÂYETLERINI INSANLARA AÇIKLAR.

235. (IDDET BEKLEMEKTE OLAN) KADINLARLA EVLENME HUSUSUNDAKI DÜSÜNCELERINIZI ÜSTÜ KAPALI BIÇIMDE ANLATMANIZDA VEYA ONU IÇINIZDE GIZLI TUTMANIZDA SIZE GÜNAH YOKTUR. ALLAH BILIR KI SIZ ONLARI ANACAKSINIZ. LÂKIN, MESRU SÖZLER SÖYLEMENIZ MÜSTESNA, SAKIN ONLARA GIZLICE BULUSMA SÖZÜ VERMEYIN. FARZ OLAN BEKLEME MÜDDETI DOLMADAN, NIKÂH KIYMAYA KALKISMAYIN. BILIN KI ALLAH, GÖNLÜNÜZDEKILERI BILIR. BU SEBEPLE ALLAH'TAN SAKININ. SUNU IYI BILIN KI ALLAH GAFÛRDUR, HALÎMDIR.

004. Sure - NISA Suresi....:HICRETTEN SONRA MEDINE'DE NÂZIL OLMUSTUR, 176 (YÜZYETMISALTI) ÂYETTIR. "NISÂ" KADINLAR DEMEKTIR. BU SÛREDE DAHA ÇOK KADINDAN, CEMIYET IÇINDE KADINLARIN HUKUKÎ VE IÇTIMAÎ YER VE DEGERLERINDEN BAHSEDILDIGI IÇIN ADINA "NISÂ" DENMISTIR.

22. GEÇMISTE OLANLAR BIR YANA, BABALARINIZIN EVLENDIGI KADINLARLA EVLENMEYIN; ÇÜNKÜ BU BIR HAYASIZLIKTIR, IGRENÇ BIR SEYDIR VE KÖTÜ BIR YOLDUR.

23. ANALARINIZ, KIZLARINIZ, KIZKARDESLERINIZ, HALALARINIZ, TEYZELERINIZ, KARDES KIZLARI, KIZKARDES KIZLARI, SIZI EMZIREN ANALARINIZ, SÜT BACILARINIZ, ESLERINIZIN ANALARI, KENDILERIYLE BIRLESTIGINIZ ESLERINIZDEN OLUP EVLERINIZDE BULUNAN ÜVEY KIZLARINIZ SIZE HARAM KILINDI. EGER ONLARLA (NIKÂHLANIP DA) HENÜZ BIRLESMEMISSENIZ KIZLARINI ALMANIZDA SIZE BIR MAHZUR YOKTUR. KENDI SULBÜNÜZDEN OLAN OGULLARINIZIN ESLERI VE IKI KIZ KARDESI BIRDEN ALMAK DA SIZE HARAM KILINDI; ANCAK GEÇEN GEÇMISTIR. ALLAH ÇOK BAGISLAYICI VE ESIRGEYICIDIR.

24. (HARP ESIRI OLARAK) SAHIP OLDUGUNUZ CARIYELER MÜSTESNA, EVLI KADINLAR DA SIZE HARAM KILINDI. ALLAH'IN SIZE EMRI BUDUR. BUNLARDAN BASKASINI, NAMUSLU OLMAK VE ZINA ETMEMEK ÜZERE MALLARINIZLA (MEHIRLERINI VEREREK) ISTEMENIZ SIZE HELÂL KILINDI. ONLARDAN FAYDALANMANIZA KARSILIK KARARLASTIRILMIS OLAN MEHIRLERINI VERIN. MEHIR KESIMINDEN SONRA (BIR MIKTAR INDIRIM IÇIN) KARSILIKLI ANLASMANIZDA SIZE GÜNAH YOKTUR. SÜPHESIZ ALLAH ILIM VE HIKMET SAHIBIDIR.

060. Sure - MÜMTEHINE Suresi....:ADINI, 10. ÂYETTE GEÇEN "IMTEHINÛ" KELIMESINDEN ALAN BU SÛDE MEDINE'DE INMISTIR; 13 ÂYETTIR.

10. EY IMAN EDENLER! MÜMIN KADINLAR HICRET EDEREK SIZE GELDIGI ZAMAN, ONLARI, IMTIHAN EDIN. ALLAH ONLARIN IMANLARINI DAHA IYI BILIR. EGER SIZ DE ONLARIN INANMIS KADINLAR OLDUKLARINI ÖGRENIRSENIZ ONLARI KÂFIRLERE GERI GÖNDERMEYIN. BUNLAR ONLARA HELÂL DEGILDIR. ONLAR DA BUNLARA HELÂL OLMAZLAR. ONLARIN (KOCALARININ) SARFETTIKLERINI (MEHIRLERI) GERI VERIN. MEHIRLERINI KENDILERINE VERDIGINIZ ZAMAN ONLARLA EVLENMENIZDE SIZE BIR GÜNAH YOKTUR. KÂFIR KADINLARI NIKÂHINIZDA TUTMAYIN, SARFETTIGINIZI ISTEYIN. ONLAR DA SARFETTIKLERINI ISTESINLER. ALLAH'IN HÜKMÜ BUDUR. ARANIZDA O HÜKMEDER. ALLAH BILENDIR, HIKMET SAHIBIDIR.

tugba_m

Kayıtlı Kullanıcı

Allah razı olsun ikinizdende.Ya cevaplamamız bişey değilde mehmet abiye söz verdim ilgilenirim forumla diye böyle kendimi ona karşı mahçup hissettim.Emanetine sahip çıkamadım gibi oldu yani.Hadi birer tanede soru sorunda yarın geldiğinde biraz bişeyler yaptığımızı görsün bari.

İkinizde sorun nasıl olsa soran yok başak....

nuresma

Kayıtlı Kullanıcı

selamun aleykum kardeşlerim sonunda gelebildim. sorum MÜMTEHİNE SURESİNİN 1. AYETİNİN NÜZUL SEBEBİ NEDİR?B)

mtekik

Kayıtlı Kullanıcı
Web Sitesi
islamiportal.net

tugba_m yazdı:
Allah razı olsun ikinizdende.Ya cevaplamamız bişey değilde mehmet abiye söz verdim ilgilenirim forumla diye böyle kendimi ona karşı mahçup hissettim.Emanetine sahip çıkamadım gibi oldu yani.Hadi birer tanede soru sorunda yarın geldiğinde biraz bişeyler yaptığımızı görsün bari.

İkinizde sorun nasıl olsa soran yok başak....

S.A.
ABLAM BAKIYORUMDA ARKADAŞLAR SENİ BAYAĞI HIRPALAMIŞLAR, AMA OLSUN ÇOK GÜZEL SORU VE CEVAPLAR OLMUŞ. ELLERİNİZE YÜREĞİNİZE SAĞLIK.
HEPİNİZE AYRI AYRI TEŞEKKÜR EDERİM. TABİ TUĞBA ABLAYADA SÖZÜNÜ YERİNE GETİRME ADINA VERDİĞİ ÇABADAN DOLAYI AYRICA TEŞEKKÜR EDERİM. ALLAH RAZI OLSUN.
ŞİMDİ İŞİMİZE BAKABİLİRİZ İNŞALLAH.

FATMA_ERGUN

Kayıtlı Kullanıcı

nuresma yazdı:
selamun aleykum kardeşlerim sonunda gelebildim. sorum MÜMTEHİNE SURESİNİN 1. AYETİNİN NÜZUL SEBEBİ NEDİR?B)

Mümtehine Sûresi, Medine-i Münevvere’de nazıl olmuştur... Tüm sûreler itibarıyla 92. veya 111. sırada nazıl olduğu rivayet edilir... 13 ayetttir... Sûre’nin adı, “Mümtehine” (imtihan eden kadın) veya “Mümtehane” (imtihan edilen kadın) ya da “İmtihan”dır... Bu isimler ayetlerde anlatılan konularla ilgilidir... Şöyleki: Kureyş’ten kaçıp Medine’ye gelen bir takım kadınlar hakkındaki muameleyi açıklığa kavuşturuyor... Ayrıca Allah için sevmek ve Allah için buğzetmek, gayri müslimlerle bazı muameleler gibi başka imtihanlar da sözkonusudur...

Bu sûrenin sebebi nüzülünde şu olay da sözkonusudur: Sare isimli Mekkeli bir şarkıcı kadın, Medine’ye Hz.Rasûlullah’dan maddi yardım talebi ile gelir... Hz.Rasûlullah’ın teşviki ile o kadın giydirilir ve ihtiyaçları giderilir... Nihayet o kadın Mekke’ye dönerken Hatıb b. Ebi Beltaa adındaki ailesi hala Mekke’de olan bir müslüman, o kadına Kureyş’e verilmek üzere bir mektub verir... Bu mektubta Hz.Rasûlullah’ın Mekke Fethi’ne hazırlandığı haberi veriliyordu... Hz.Rasûlullah vahiy ile öğrendiği bu durum üzerine Hz.Ali r.a.ın başkanlığında bir müfreze gönderir ve o mektubu ele geçirir...v.s.

İmtihan Sûresinde: Allah için sevme-Allah için buğzetme... Allah’ın ve mü’minlerin düşmanı ne?... Mü’minlerin düşmanlığı ve buğzu zati-ebedi bir düşmanlık değil, fiile buğzdur... Hz.İbrahiym’in ölmez örnekliği... Müslümanların sair insanlığa karşı büyük sorumluluğu... İmtihan edilen kadınlar... HatemünNebî’ye biat eden kadınlar,... gibi bir çok önemli husus açıklanmaktadır...

SÜRENİN 1. AYETİ

1-) Ya eyyuhelleziyne amenu la tettehızu 'aduvviy ve 'aduvveküm evliyae tulkune ileyhim Bilmeveddeti ve kad keferu Bima caeküm minelHakkı yuhricunerRasûle ve iyyaküm en tu'minu Billahi Rabbiküm* in küntüm harectum cihaden fiy sebiyliy vebtiğae merdatiy tusirrune ileyhim Bilmeveddeti, ve ene a'lemu Bima ahfeytum ve ma a'lentum* ve men yef'alhu minküm fekad dalle sevaessebiyl;
Ey iman edenler!... Benim de düşmanım, sizin de düşmanınız olanları (müşrikleri, gadab edilmişleri) veliler edinmeyin... Onlar, Hakk’dan size gelmiş olanı (B sırrınca) küfr (inkar, red) ettikleri, Rabbiniz (hakikatınız) olan Allah’a (B sırrıyla) iman ettiğiniz için Rasûl’ü (Rasûlullah’ı) ve sizi (yurdunuzdan) çıkardıkları halde, siz onlara (Bi-) mevedde (sevgi) ilka ediyorsunuz (görünüşte dolaylı da olsa işlerini takviye ve teşvik ediyorsunuz)... Eğer yolumda cihad etmek ve rızamı taleb etmek/kazanmak için çıkmış iseniz (onları dost edinmeyin);halbu ki onlara (içinizden) (Bi-) mevedde (sevgi) gizliyorsunuz... (Oysa) ben gizlediğinizi de açıkladığınızı da (B sırrınca) bilirim... Sizden kim bunu yaparsa, yolun denge noktasından (sırat-ı müstakıym’den) gerçekten sapmıştır

tugba_m

Kayıtlı Kullanıcı

Fatmacım nuresma yok galiba sen sorunu sor istersen...

FATMA_ERGUN

Kayıtlı Kullanıcı

FATİHA SÜRESİNİN ANLAMINI YAZARMISINIZ?

kabe_yolcusu

Kayıtlı Kullanıcı

001. Sure - FATIHA Suresi....:MÜDDESIR SÛRESINDEN SONRA MEKKE'DE INMISTIR. 7 (YEDI) ÂYETTIR. KUR'AN'IN ILK SÛRESI OLDUGU IÇIN AÇIS YAPAN, AÇAN MANASINA "FÂTIHA" DENILMISTIR. DIGER ADLARI SUNLARDIR: ANA KITAP MANASINA "ÜMMÜ'L-KITÂP" DININ ASILLARINI IHTIVA EDEN MANASINA "EL-ESÂS", ANA HATLARIYLA ISLÂM'I ANLATTIGI IÇIN "EL-VÂFIYE" VE "EL-SEB'U'L-MESÂNÎ", BIRÇOK ESRARI TASIDIGI IÇIN "EL-KENZ". PEYGAMBERIMIZ "FÂTIHA'YI OKUMAYANIN NAMAZI OLMAZ" BUYURMUSTUR. ONUN IÇIN, FÂTIHA, NAMAZLARIN HER REKÂTINDA OKUNUR. MANASI ITIBARIYLE FÂTIHA, EN BÜYÜK DUA VE MÜNÂCÂTTIR. KULLUGUN YALNIZ ALLAH'A YAPILACAGI, DESTEGIN YALNIZCA ALLAH'TAN GELDIGI, DOGRU YOLA VARMANIN DA DOGRU YOLDAN SAPMANIN DA ALLAH'IN IRADESINE DAYANDIGI, ÇÜNKÜ HAYRI DA SERRI DE YARATANIN ALLAH OLDUGU HUSUSLARI BU SÛREDE IFADESINI BULMUSTUR. KUR'AN, INSANLIGA DOGRU YOLU GÖSTERMEK IÇIN INDIRILMISTIR. KUR'AN'IN IHTIVA ETTIGI ESASLAR ANA HATLARI ILE FÂTIHA'DA VARDIR. ZIRA FÂTIHA'DA, ÖVGÜYE, TA'ZIME VE IBADETE LÂYIK BIR TEK ALLAH'IN VARLIGI, O'NUN HAKIMIYETI, O'NDAN BASKA DAYANILACAK BIR GÜÇ BULUNMADIGI ANLATILIR VE DOGRU YOLA GITME, IYI INSAN OLMA DILEGINDE BULUNULUR.HICRETTEN ÖNCE NAZIL OLMUSTUR. 7 AYETTIR.

kabe_yolcusu

Kayıtlı Kullanıcı

INKÂR EDENLER, ALLAH'IN YOLUNDAN VE -YERLI, TASRALI- BÜTÜN INSANLARA ESIT (KIBLE VEYA MÂBED) KILDIGIMIZ MESCID-I HARÂM'DAN (INSANLARI) ALIKOYMAYA KALKANLAR (SUNU BILMELILER KI) KIM ORADA (BÖYLE) ZULÜM ILE HAKTAN SAPMAK ISTERSE ONA ACI AZAPTAN TATTIRIRIZ.

sorum bu cvp doğrudur inş diyanet işlerinde böyle anlatılıyo ben yemek yiyip gelicem inş soruyu cvp verin inş ben gelene kadar cvp verilmişse aranızda soru sorabilirsiniz tabiki yemeyten sonra görüşürüz inş.

Bu konuyu görüntüleyen kişiler

Üst Alt