DALAN GUDİK DIRMANIR
DALAN GUDİK DIRMANIR

Omuzları tilki kürklü bir hanımefendi Cumhuriyet caddesinde yürürken dadaşım
yanına gelir:
- Baci ,baci dalan gudik dırmanir.
Kadın kendisine laf atıldığını düşünerek:
-Terbiyesiz, der.
Dadaşım bozulur :
- Benene kıtlarsa kıtlasın [marq]!





[/marq] Erzurum, ızdırabın kucağında doğmuş bir şehir! Onun fıkralarını dinlerken, o ızdırabın dışa yansımasını hemen görürsünüz. Gerektiğinde; Kurt İsmail'i, Nene Hatun'u, Kara Fatma'yı yetiştirir. Ama tarihin kahraman yetiştirmeye fırsat vermediği zeminde o muazzam muhayyile karşımıza "Teyo Pehlüvan"ı çıkarır.
Gün olur, Kadı Darir, Solakzade, Ömer Nasuhi Bilmen'ler yetişir bu toprakda. Böylesi değerlerin yetişemediği çorak iklimlerde dertlenir, hüzünlenir. Bu ızdırabın meyvesi olarak; "Naim Hoca"lar, "Emin Hafiz"ler doğar!
Tortumlu'da, çilkeş Anadolu insanının tam bir özetini buluruz. Bulunduğu coğrafyayla barışık, saf ve duygusal... İspir'li kıvrak zekasıyla çıkar karşımıza. Hasankale'li biraz bilmiş! ama alabildiğine kalenderdir.
Hepsi bu toprağın insanıdır, çilekeştir, muzdariptir.... Ve mizah onun hamurunda vardır.