Neler Yeni

Hoşgeldiniz İslami Forum Sayfası

Tüm özelliklerimize erişmek için şimdi bize katılın. Kaydolduktan ve oturum açtıktan sonra, konular oluşturabilir, mevcut konulara yanıtlar gönderebilir, diğer üyelerinize itibar kazandırabilir, kendi özel mesajınızı edinebilir ve çok daha fazlasını yapabilirsiniz. Ayrıca hızlı ve tamamen ücretsizdir, peki ne bekliyorsunuz?
Blue
Red
Green
Orange
Voilet
Slate
Dark

Kısaltmalar !!! (2 Kullanıcı)

mektubat

Kayıtlı Kullanıcı
Web Sitesi
www.caglarnetwork.com
Allahü teala Razı olsun.Ne makbule geçmiş yazınız kardeşim bu konu çok mühim.Bugün islamiyeti anlatıyorum diyerek kitap yazanların %95'i o manasız kısaltmaları ekliyor.sav,as,r.a. vs..Sallallahu aleyhi ve sellem,Aleyhisselatü vesselam,Rahmetullahi aleyh,gibi hürmet ifadelerini eklemeleri kitaplarında çok yer kaplıyacak sanki.300,400 syflık kitaplara bu hürmet ifadeleri için 1,2 sayfa yeter de artar bile.Maksad muhabbet olsun!Bende kitap yazdım,bana da alim desinler,para kazanayım gibi niyetler karışınca işler Allahü tealanın rızasını kazanmanın dışına çıkıyor.O nedenle herkes uyanık olsun.Kitap alırken özellikle söyleyelim bu kitapta kısaltmalar yapılmış diye.Ve Almayalım.Bunu yapanları.İslamiyet edep dinidir.En önce bu nimeti Veren Rabbimize Ardından Resulullah(Aleyhisselatü vesselam)ve sonrada bize bunun ulaşmasına vesile olanların hürmetinden kısaltmaya gerek yoktur.
Vesselam Evvelen ve ahiren...

Fârisî mısra’ tercemesi:

Her ne olursa olsun, dostdan konuşmak dahâ tatlı!
Beyt;

Azıcık müslimânlığı et merak,
Din büyüklerinin sözüne bir bak!

Okusan, anlarsın sen de, o zemân,
Ne diyor Muhammed aleyhisselâm?

Huyela

Kayıtlı Kullanıcı
Bilindiği gibi, peygamber efendimiz hz Muhammed Mustafa sallalahü aleyhi vesellem'in ism-i şerifi en çok, hadis-i şerifleri bir araya toplayan Kütüb-ü Sitte'de geçmektedir Onlarca ciltlik bu hadis külliyatını bir bir gözden geçirdiğimizde göze ilk çarpan durum, O'nun -SallAllahü aleyhi vesellem'in- isminin her geçtiği yerde (SAV) kısaltması yerine SallAllahü aleyhi vesellem tabirinin her seferinde bazen bir sayfada takriben on defa tekrarlanmış olması Orada şöyle bir not da düşebilirlerdi: 'Külfetine binaen, (SAV) kısaltmasını kullanıyoruz, siz bu kısaltmayı her gördüğünüzde onun açılımını telaffuz etmekten üşenmeyin' Böyle denmeyip bahsettiğimiz gibi davranmaları bize bir mesaj veriyor olmalı Böylece bir hadis-i şerifte de geçtiği gibi, yeryüzünün en cimri insanı olmaktan kurtulmuş oluyorlar Peygamber Efendimiz SallAllahü aleyhi vesellem, adının anıldığı yerde O'na salat-ü selam getirmeyenleri insanların en cimrisi olmakla uyarmaktadır Bu konuda ikaz mahiyetinde daha bir çok hadis-i şerif mevcuttur Bu hadislerden de önce bu mevzuda bize rehber olması gereken hakikat, bir ayette de geçtiği üzre, O'na -sallalahü aleyhi vesellem- Allah'ın ve meleklerin salat-ü selam getirmekte oldukları realitesidir

Bu gerçeklere istinaden, bir kıyas yapacak olursak, Peygamber Efendimiz Hazret-i Muhammed Mustafa Sallallahü aleyhi vesellem’e getireceğimiz salat-ü selam’dan daha az önemli olmayan birbirimizle selamlaşmamızı da lütfen 'sa'lara ve 'as'lara mahkum etmeyelim 'selamun aleyküm'deki asaletle 'sa'daki duruş bir mi? Birbirimizi selamın en güzel şekliyle selamlamamız rabbani bir emirken… "İman etmedikçe cennete giremezsiniz Birbirinizi sevmedikçe de iman etmiş olmazsınız Yerine getirdiğiniz taktirde birbirinizi seveceğiniz bir şeyi size haber vereyim mi: Selamı aranızda yayınız" (hadis-i şerif)

Yaymamız istenen selam, 'sa'larla değil, ancak "selamun aleyküm", "es-selamü aleyküm" veya "es-selamü aleyküm ve Rahmetü’l-lahi ve berakatüh"lerle mümkündür, sanal ortamda da olsa Bir müsteşrik'in de itiraf ettiği gibi yeryüzünde şu bizlerin selamlaşma şeklinden daha yaygın insanlararası iletişimi beynelmilel çapta sağlayan bir tabir mevcut değildir Onun daha da yaygınlaşmasına ayet ve hadislerdeki tavsiyeler muvacehesinde katkıda bulunmamız konusunda Rabbimizin yardımını niyaz ederiz

alıntı

emegine saglık

Allahü teala razı olsun.

Katkınızdan dolayı teşekkür ederiz.

Huyela

Kayıtlı Kullanıcı
ya ben hep okudugum kitaplarda da bu tur kisaltmalara cokca rastliyorum ve maalesef ben de kullaniyordum...ama isin bu yonunu hic dusunmedim.. Allah razi olsun..dikkat edelim insAllah...

Mübarek olsun. İstifade ettikçe dularınızda olmak dileklerimle.

Allahü teala ilminizi arttırsın. Bildikleriyle amel edene Allahü teala bilmediklerini öğretir buyuruluyor.

Huyela

Kayıtlı Kullanıcı
Allahü teala Razı olsun.Ne makbule geçmiş yazınız kardeşim bu konu çok mühim.Bugün islamiyeti anlatıyorum diyerek kitap yazanların %95'i o manasız kısaltmaları ekliyor.sav,as,r.a. vs..Sallallahu aleyhi ve sellem,Aleyhisselatü vesselam,Rahmetullahi aleyh,gibi hürmet ifadelerini eklemeleri kitaplarında çok yer kaplıyacak sanki.300,400 syflık kitaplara bu hürmet ifadeleri için 1,2 sayfa yeter de artar bile.Maksad muhabbet olsun!Bende kitap yazdım,bana da alim desinler,para kazanayım gibi niyetler karışınca işler Allahü tealanın rızasını kazanmanın dışına çıkıyor.O nedenle herkes uyanık olsun.Kitap alırken özellikle söyleyelim bu kitapta kısaltmalar yapılmış diye.Ve Almayalım.Bunu yapanları.İslamiyet edep dinidir.En önce bu nimeti Veren Rabbimize Ardından Resulullah(Aleyhisselatü vesselam)ve sonrada bize bunun ulaşmasına vesile olanların hürmetinden kısaltmaya gerek yoktur.
Vesselam Evvelen ve ahiren...

Fârisî mısra’ tercemesi:

Her ne olursa olsun, dostdan konuşmak dahâ tatlı!
Beyt;

Azıcık müslimânlığı et merak,
Din büyüklerinin sözüne bir bak!

Okusan, anlarsın sen de, o zemân,
Ne diyor Muhammed aleyhisselâm?

Cenabı Hak cümlemizden razı olsun abi. Katkınızdan dolayı teşekkür ederim.

Kıymetli dualarınızı istirham ederim.

smmmtuba

Kayıtlı Kullanıcı
Allahü teala razı olsun.

firdes

Kayıtlı Kullanıcı
esselamunaleyküm verahmetullahi veberekatuhu

bilgiler için teşekkürler.
yalnız;eklemek istediğim ;;;;:a41:
tabi ki kısaltmaların anlamlarını bilmek çok önemli.zaten konuşurken kimsenin sadece kısaltılışını söylediğini ""(ra,sav,hz)""duymadım.herzaman açılımını okuruz değil mi?öyle.
demek ki kısaltmaları sadece yazılarda kullanıyormuşuz değerli mü'min ve mü'mine kardeşlerim..
SELAM VE BAKİ DUALARIMLA..

gurbette

Kayıtlı Kullanıcı
tabi ki kısaltmaların anlamlarını bilmek çok önemli.zaten konuşurken kimsenin sadece kısaltılışını söylediğini ""(ra,sav,hz)""duymadım.herzaman açılımını okuruz değil mi?öyle.
demek ki kısaltmaları sadece yazılarda kullanıyormuşuz değerli mü'min ve mü'mine kardeşlerim..
Selamun Aleykum

*Sual: *Allah ismini saygı ifadesiz yazmak, söylemek caiz midir?

*CEVAP

*Selef-i salihin saygı ile söyler ve saygı ile yazardı. Terki bid?attir.

Bir yazıda, bir konuşmada bir defacık olsun saygı ile yazmalı veya

söylemelidir! Onun için dilimizi Allahü teâlâ demeye alıştırmalıyız!

*

Sual: *Allah teâlâ demek uygun mu?*

CEVAP

*Allah teâlâ yerine *Allahü teâlâ* demelidir!

*Sual: *(Allah razı olsun) denince saygı sözü terkedilmiş olur mu?

*CEVAP

*Evet. (Allahü teâlâ, razı olsun) demelidir!

*

Sual: *Dini yazılarda saygı kelimelerini her seferinde yazmalı mı? (CC,

SAV, RA) gibi kısaltma yapmak uygun mu?

*CEVAP

*Din kitaplarında diyor ki:

Allahü teâlânın ismini okuyunca, yazınca, söyleyince, işitince,

sübhânallah, tebârekallah, celle-celalüh veya teâlâ gibi saygı

sözlerinden birini söylemek, yazmak, ilkinde vacip, tekrarında ise

müstehaptır. Resulullah sallallahü aleyhi ve sellemin ismini işitenin

ömründe bir defa salevat getirmesi farz, okuyunca, yazınca, söyleyince,

işitince ilkinde söylemek vacip, tekrarında müstehaptır.

Selam ve dua ile...

firdes

Kayıtlı Kullanıcı

Selamun Aleykum

*Sual: *Allah ismini saygı ifadesiz yazmak, söylemek caiz midir?

*CEVAP

*Selef-i salihin saygı ile söyler ve saygı ile yazardı. Terki bid?attir.

Bir yazıda, bir konuşmada bir defacık olsun saygı ile yazmalı veya

söylemelidir! Onun için dilimizi Allahü teâlâ demeye alıştırmalıyız!

*

Sual: *Allah teâlâ demek uygun mu?*

CEVAP

*Allah teâlâ yerine *Allahü teâlâ* demelidir!

*Sual: *(Allah razı olsun) denince saygı sözü terkedilmiş olur mu?

*CEVAP

*Evet. (Allahü teâlâ, razı olsun) demelidir!((ALLAH CC RAZI OLSUN ))demek yeterlidir inşallah.

*

Sual: *Dini yazılarda saygı kelimelerini her seferinde yazmalı mı? (CC,

SAV, RA) gibi kısaltma yapmak uygun mu?

*CEVAP

*Din kitaplarında diyor ki:

Allahü teâlânın ismini okuyunca, yazınca, söyleyince, işitince,

sübhânallah, tebârekallah, celle-celalüh veya teâlâ gibi saygı

sözlerinden birini söylemek, yazmak, ilkinde vacip, tekrarında ise

müstehaptır. Resulullah sallallahü aleyhi ve sellemin ismini işitenin

ömründe bir defa salevat getirmesi farz, okuyunca, yazınca, söyleyince,

işitince ilkinde söylemek vacip, tekrarında müstehaptır.

Selam ve dua ile...

zaten bu kısaltmaları yazarken açılımını söylüyoruz.okuyanlarda açılımını söylüyor.daha nasıl ifade edebiliriz ki?ben bildim bileli bu böyle.hocalarımızdan da böyle gördük.

Huyela

Kayıtlı Kullanıcı

Ben teşekkür ederim.

İşte bu konudada yazıdada kullanılmaması gerektiği anlatılıyor.

Cümlemizin istifade edebilmesi dileklerimle.

Dua eder dua beklerim.

mektubat

Kayıtlı Kullanıcı
Web Sitesi
www.caglarnetwork.com
Selamun Aleyküm Allahü teala iki cihan seadeti ihsan eylesin kardeşim.Çok güzel bir konuya değinmişsiniz.Teşekkür eder kıymetli dualarınızı istirham ederiz.Selametle kalın..

Gülfidan

Kayıtlı Kullanıcı
söylerken kimse kısaltma olarak okumuyorki

S.a.v R.a gibi

söylendiğinde salavatta getiriyorlardır

sorun nerde anlayamadım.

Gülfidan

Kayıtlı Kullanıcı
ozaman uymaya calısalım ama nasıl insan ister istemez kısaltma yapıyor

yapmamaya calısalım.

Bu konuyu görüntüleyen kişiler

Üst Alt