selamunaleyküm.yani ben anlamadim simdi insan kimi secerse o kaderi olurmu ama mesela diyelim bir insan biriyle evlenmek istiyorr..karsisindaki istemiyorsa bu nasil olcak,ya da aile zoruyla taraflar istemeyerek evlilik yapiyor diyelim,pek anlayamadim..ben hep Rabbim kaderimize kim yazdiysa döner dolasir o bizi bulurr istesekte istemesekte diye bilirdimanlamadim yaa..kafam karisti..Allaha emanet olun...
evet kaderde herşey yazılıdır. sadece evlilik değil. başka şeylerde.
insan bu hayat yolunda kendisi yürüyor, seçim hakkı alınmadı elinden
bu alemde herşey bir vesiledir. mesela hasta olan doktora başvurur. doktor ise sadece bir vesiledir. doktora başvurupta iyileşmeyenler var.
şifa Allahtandır. ama iyileşmek isteyen vesile aramak zorundadır. mesela güneş ışığa vesile kılınmıştır. hatta Allaha yaklaşmak için vesile aramak emredilmiştir. hidayete vesile ise Allahın hidayet ettiği Resulullahın (sav) Sünetine uyan salih kullarıdır.
insan kaderinde neler yazıldığını bilemez. kader bizim için gayıbdır. alınyazısıdır.
biz vazifemizi biliriz : Allaha kul olmak için gelmişiz aleme..
şunu unutmamak gerekir . "deveni önce bağla sonra tevekkül yap"
tevekkül elinden geleni ,yapılması gereken herşeyi yapıp kadere razı olmaktır.
vesileye sarılmak Allah kanunu gereğidir. "Her şey için bir sebeb yarattım"
ayrıca " arayan bulur" .."gayret eden kazanır"
iman bir iddiadır ıspatı ise ameldir. amel imanı ıspatlamak için bir vesiledir.
aynı zamanda iman en büyük nimettir. iman gönülde başlar. bazı gönüller ise içindeki riya ,nifak yüzünden mühürleniyo... Allah korusun
evlilik olsun başka birşey olsun ölçü bellidir. Allaha dua etmek ve hayırlısını dilemek lazımdır. bütün yaptıklarımız birer ibadet olabilir. Allah rizasını dilersek.
insanın kendi nefsi için yapabileceği en büyük hayırdır :nefsi Allahın emrine ram kılıp, ruh için çamurdan bu kafesin kapılarını açmaktır...bunu yapmadıktan sonra nerden tutarsan tut boştur