Neler Yeni

Hoşgeldiniz İslami Forum Sayfası

Tüm özelliklerimize erişmek için şimdi bize katılın. Kaydolduktan ve oturum açtıktan sonra, konular oluşturabilir, mevcut konulara yanıtlar gönderebilir, diğer üyelerinize itibar kazandırabilir, kendi özel mesajınızı edinebilir ve çok daha fazlasını yapabilirsiniz. Ayrıca hızlı ve tamamen ücretsizdir, peki ne bekliyorsunuz?
Blue
Red
Green
Orange
Voilet
Slate
Dark

Kaderimizde kim varsa onunla mı evlenmek zorundayız? Evlilik kader midir? (1 Kullanıcı)

nurus

Kayıtlı Kullanıcı
Selamunaleyküm..Yá benim kfama takildi--biz kimi secersek kaderimizde o olurmus ya mesela bir insan kaderimizd

dinci

Kayıtlı Kullanıcı
yaradandan gelen baş göz üstünedir
selamün aleyküm kardeşim ben evliliğin yazgı olduğunu sanıyordum ama genede ALLAH CC istemezse sen kimi seçersen seç o evlilik asla olmaz rabbimin haberi olmadan yaprak bile kıpırdamaz

nurus

Kayıtlı Kullanıcı
selamunaleyküm.yani ben anlamadim simdi insan kimi secerse o kaderi olurmu ama mesela diyelim bir insan biriyle evlenmek istiyorr..karsisindaki istemiyorsa bu nasil olcak,ya da aile zoruyla taraflar istemeyerek evlilik yapiyor diyelim,pek anlayamadim..ben hep Rabbim kaderimize kim yazdiysa döner dolasir o bizi bulurr istesekte istemesekte diye bilirdimanlamadim yaa..kafam karisti..Allaha emanet olun...

نعىمة

Yasaklı Kullanıcı
selamunaleyküm.yani ben anlamadim simdi insan kimi secerse o kaderi olurmu ama mesela diyelim bir insan biriyle evlenmek istiyorr..karsisindaki istemiyorsa bu nasil olcak,ya da aile zoruyla taraflar istemeyerek evlilik yapiyor diyelim,pek anlayamadim..ben hep Rabbim kaderimize kim yazdiysa döner dolasir o bizi bulurr istesekte istemesekte diye bilirdimanlamadim yaa..kafam karisti..Allaha emanet olun...

evet kaderde herşey yazılıdır. sadece evlilik değil. başka şeylerde.
insan bu hayat yolunda kendisi yürüyor, seçim hakkı alınmadı elinden
bu alemde herşey bir vesiledir. mesela hasta olan doktora başvurur. doktor ise sadece bir vesiledir. doktora başvurupta iyileşmeyenler var.
şifa Allahtandır. ama iyileşmek isteyen vesile aramak zorundadır. mesela güneş ışığa vesile kılınmıştır. hatta Allaha yaklaşmak için vesile aramak emredilmiştir. hidayete vesile ise Allahın hidayet ettiği Resulullahın (sav) Sünetine uyan salih kullarıdır.
insan kaderinde neler yazıldığını bilemez. kader bizim için gayıbdır. alınyazısıdır.
biz vazifemizi biliriz : Allaha kul olmak için gelmişiz aleme..

şunu unutmamak gerekir . "deveni önce bağla sonra tevekkül yap"
tevekkül elinden geleni ,yapılması gereken herşeyi yapıp kadere razı olmaktır.
vesileye sarılmak Allah kanunu gereğidir. "Her şey için bir sebeb yarattım"
ayrıca " arayan bulur" .."gayret eden kazanır"

iman bir iddiadır ıspatı ise ameldir. amel imanı ıspatlamak için bir vesiledir.
aynı zamanda iman en büyük nimettir. iman gönülde başlar. bazı gönüller ise içindeki riya ,nifak yüzünden mühürleniyo... Allah korusun

evlilik olsun başka birşey olsun ölçü bellidir. Allaha dua etmek ve hayırlısını dilemek lazımdır. bütün yaptıklarımız birer ibadet olabilir. Allah rizasını dilersek.
insanın kendi nefsi için yapabileceği en büyük hayırdır :nefsi Allahın emrine ram kılıp, ruh için çamurdan bu kafesin kapılarını açmaktır...bunu yapmadıktan sonra nerden tutarsan tut boştur

mavci

* ZİKİR * FİKİR * ŞÜKÜR *
Yönetici
Ve Aleykumselam...

Ve Aleykumselam...

Dünya insanlar için bir imtihan alanıdır...
Bazen biz isteriz karşı taraf istemez, bazen karşı taraf ister biz istemeyiz...Bazen bizler isteriz aileler istemez....Bazen de her iki aile ister bizler istemeyiz.......

Yani bize verilen cüz'i iradeyi kullanarak bir sonuca ulaşırız ve biriyle evleniriz...İşte daha önceden kaderimizde olan şey böylece yerine getirilmiş olur yani KAZA olur...

Bunların sonucunu biz başatan bilemiyoruz...Ama Allah CC. biliyor...
Biz sadece kendi cüz'i irademizle en iyiye ulaşmaya çalışıyoruz...

Allah CC. hakkımızda herşeyin hayırlısını versin...
O gafur ve rahimdir...:evet:H
Selam ve DUA ile...

fatma_zehra_87

Kayıtlı Kullanıcı
rabbim herkese anlaşabileceği sevgi ve saygının biarada olduğu inançlı bir aile hayatı olan hayırlı bir eş nasip etsin..

DAMLAEVRİM

Kayıtlı Kullanıcı
S.a Arkadaslar Gerçekten üzerinde Uzun Tartismalar Yapilmasi Gereken Bir Konu.ama Benim Kendi şahsi Görüsüm Insan Kendi Kaderini Birazda Kendi Yönetir Kendi Yönetir Kaderini.allah Insani Yaratmis Ve özgür Birakmistir Aklini Kullanmasi Gerekir Bence.

kapella83

Kayıtlı Kullanıcı
Evlilik

Evlilik

Evlilik sonucu bu dünyaya insanlar geliyo değilmi?
Peki bu dünya ya gelicek olan bireyin annesi babası belli değilmi belli.O zaman
bu anne babanın bir araya geleceğide belli.Bu durumda evlencek kişilerde belli.Demek ki evlilik bizim irademizle karar verdiğimiz bişey değil.Haksızmıyım?

inci ikra

Kayıtlı Kullanıcı
çok çopk haklısın şimdiki insanlar 20 kişiyle duydusallık kuruyolar bir kişiyle evleniyolar çok merak ediyorum op insanlar eşelrinin yüzüne nmasıl bakıyolar ya şimdiki anne babablar sözüm ona çokcuklarını serbest yetiştiriyolar her gün kızının oğlunun bi sevgilisini eve davet ediyolar veya her gün kızından oğlundan bi sevigiliyi dinliyokar ben bu durumdan nefret ediyorum kaderdeki gelip seni bulacvak o zaman bu sözde arayış niye anlamıyorm bu zinalalr niye bu günahlar niye allah bizi affetsin

inci ikra

Kayıtlı Kullanıcı
yani bencede mantık ön planda olmalı duygularda önemli yani nefret ettiğin bi insanlada sırf huyları ii sosoyal hayatı ii diye evlenemesinya sonuçta onunla bir ömür geçiricen çok düşünmen lazım ama bu süre içindede karşıdakıyle flört etmek zorunda değilsin neise benim için henüz çok çok erken sadece yazmak istedim a.e.o.

tufan_78

Kayıtlı Kullanıcı
evet herşey kaderdir...

ar damarı çatlıyor toplumumuzun.Allah sonumuzu hayra yorsun

DAMLAEVRİM

Kayıtlı Kullanıcı
haklısınız.ama bence hem mantık hemde duygular la hareket edilmeli yalnız aradakı denge çok iyi sağlanmalı bence

seda_seda_

Kayıtlı Kullanıcı
Rabbim Cümlemizi Hayirli Insanlarla Karşilaştirir Inşallah

beyinsel

Yasaklı Kullanıcı
Bu bağlamda ben de bir şey sormak istiyorum...
Öncelikle, burda hepimiz Allah'a ve onun taktirine teslim olmuş kişileriz, bunda şüphe yok. Haşa onun yaptıkları doğru mu değil mi bunun araştırmasını da yapmak haddimiz değil bunu da biliyoruz. Allah(cc) bizi zaten yoktan var ettiği için ve tüm ilmi de o yarattığı için, o herşeyin en iyisini bilir, bunu da kabul ediyoruz.

1. Sorum şu : Bir arkadaşımız demişki
" Allah, ezeli ilmi ile evlenecek kadın ve erkeğin, kendi cüzi iradelerini kullanarak birbirleriyle evlenmek isteyeceklerini bilmiş ve zamanı geldiğinde onların bu arzularını külli iradesiyle yaratacak olduğundan dolayı, ezelde kader defterlerine birbirleriyle evleneceklerini yazmıştır.İlim maluma tabidir kaidesiyle Bu yazı onların arzu ve iradelerine tabidir.Yani kader defterinde şunlar birbiriyle evlensin değil şunlar birbiriyle evlenecek diye yazılmıştır.Elbette böyle bir yazı insanı zorlayıcı değildir."
1- Peki, Yüce rabbimin bu bilgisinin dışına çıkma, Levh-i Mahfuz'a ezelde yazılandan başkasını seçme şansımız var mı?
2- Anne babamızı biz seçmeyiz bu izdirari kader(bizim elimizde olmayan) ama evliliği biz seçeriz bu ihtiyari kader demiş bir arkadaşımız da...Peki, o zaman bizim hangi anne karnına düşeceğimiz belli demektir ve aynı zamanda bunun hangi spermden geleceği de belli demektir anne babamız ezelde belli olduğuna göre....O zaman çocukla ilgili anne-baba belli ise bu çocukla ilgili zaten bu iki kişinin evleneceği de belli değil midir?

Öyle ya da böyle, tüm olay Allah'ı sevmek, bu muhteşem sistemi nasıl yarattığını ve idare ettiğini düşünüp hayran kalmak....

mavci

* ZİKİR * FİKİR * ŞÜKÜR *
Yönetici
...

...

Bu bağlamda ben de bir şey sormak istiyorum...
Öncelikle, burda hepimiz Allah'a ve onun taktirine teslim olmuş kişileriz, bunda şüphe yok. Haşa onun yaptıkları doğru mu değil mi bunun araştırmasını da yapmak haddimiz değil bunu da biliyoruz. Allah(cc) bizi zaten yoktan var ettiği için ve tüm ilmi de o yarattığı için, o herşeyin en iyisini bilir, bunu da kabul ediyoruz.

1. Sorum şu : Bir arkadaşımız demişki
" Allah, ezeli ilmi ile evlenecek kadın ve erkeğin, kendi cüzi iradelerini kullanarak birbirleriyle evlenmek isteyeceklerini bilmiş ve zamanı geldiğinde onların bu arzularını külli iradesiyle yaratacak olduğundan dolayı, ezelde kader defterlerine birbirleriyle evleneceklerini yazmıştır.İlim maluma tabidir kaidesiyle Bu yazı onların arzu ve iradelerine tabidir.Yani kader defterinde şunlar birbiriyle evlensin değil şunlar birbiriyle evlenecek diye yazılmıştır.Elbette böyle bir yazı insanı zorlayıcı değildir."
1- Peki, Yüce rabbimin bu bilgisinin dışına çıkma, Levh-i Mahfuz'a ezelde yazılandan başkasını seçme şansımız var mı?
2- Anne babamızı biz seçmeyiz bu izdirari kader(bizim elimizde olmayan) ama evliliği biz seçeriz bu ihtiyari kader demiş bir arkadaşımız da...Peki, o zaman bizim hangi anne karnına düşeceğimiz belli demektir ve aynı zamanda bunun hangi spermden geleceği de belli demektir anne babamız ezelde belli olduğuna göre....O zaman çocukla ilgili anne-baba belli ise bu çocukla ilgili zaten bu iki kişinin evleneceği de belli değil midir?

Öyle ya da böyle, tüm olay Allah'ı sevmek, bu muhteşem sistemi nasıl yarattığını ve idare ettiğini düşünüp hayran kalmak....

Kısaca söylemek gerekirse;
Allah CC. herşeyi bilir...AMENNA...
Ama BİZ BİLMİYORUZ...Çünkü bizler imtihan oluyoruz...
:evet

Selam ve DUA ile...:H

imidik

Yasaklı Kullanıcı
Web Sitesi
blog.mynet.com
Değerli Kardeşlerim Selamün Aleyküm,

Bazı arkadaşlar hem sorunun cevabını vemiş hemde hazır olan cevaptan soru çıkartıp tekrar başa dönmüş.Mesele uzamış gitmiş..

Levh-i Mahfuz da Yüce Rahman zaten herşeyi bilmiş yazmış bunu iyi anlamak gerekir zaten kimin kiminle evleneceğini bildiği içinde seni ona göre anne karnına düşürüyor.or

Bir hadiste Efendimiz s.a.v şöyle buyuruyor;Bir kadını güzelliği,malı yada salih olmasına göre nikah edin,ama salih olanını seçin diyor.

Eğer evlenmek yazgı olsa idi yani bizler karar vermemiş olsa idik Efendimiz s.a.v böyle bir sözü söylemez zaten kiminle evleneceğiniz belli derdi.

Yüce Allah sizin ezelden zaten nasıl dua edeceğinizi de biliyor ve nasıl bir eş isteyeceğinizide biliyor zaten bildiği için de her şey mükemmel bir şekilde işliyor ve Cenab-Hak da hangi kulun ne isteyeceğini ve ne yapacağını bildiği için de her şeyi ve her canlıyıda ya dünyaya getiriyor yada yerine getiriyor.Umarım anlatabilmişimdir.

Slm ve Dua ile..

nurukübra

Kayıtlı Kullanıcı
s.a eline saglik kardesim allah razi olsun....

fatıma meral

Kayıtlı Kullanıcı
Bence o konuda başka detaylarda var. sizce herkes kendi iradesiylemi seçip evlenmişlerdir benimde tanıdıklarım var hep aile zoruyla evlendirilmiş arkadaşlar. bunlar onların seçimi degilki .bnece evlilik konusu çok kafa yorucu bir durum ,kader mi irade mi ?bence kader .

نعىمة

Yasaklı Kullanıcı
Bence o konuda başka detaylarda var. sizce herkes kendi iradesiylemi seçip evlenmişlerdir benimde tanıdıklarım var hep aile zoruyla evlendirilmiş arkadaşlar. bunlar onların seçimi degilki .bnece evlilik konusu çok kafa yorucu bir durum ,kader mi irade mi ?bence kader .

Herşey kaderdir. İrade sahibi olmak Allahın iradesi sonucudur. Kaza insan iradesinin sona erdiği yerdir.

Kader konusundaki çelişkiler nefistendir. insan farkında değildir, ama bütün bu teşvişlerin altında "niye böyle oldu ? ben neden mutlak iradenin saihibi değilim ?" gibi duygular yatmaktadır....birazıcık "isyan" izleri de var..

Bu yüzden kadere iman imanın şartlarındandır. Kadere riza ise Allah rizasıdır.

İnsan şimdi yaşıyor dün ve yarın değil...dün geride kaldı, ileride ölüm olabilir.

Bir insan kendi kendine sorsun : ben düşünüyor muyum ? bende irade var mı ?

- evet var , diyeceğiz..

insanı kimse zorlayamaz, insan kendini zorlamaya izin verir..

İrade- dilemek de Allahın iradesi sonucudur. Allah bizim irade sahibi olmamızı murad eyledi ,biz irade sahibi olduk..insan her bakımdan sınırlı bir varlıktır, kuldur, yaratıktır sadece irade bakımından değil..

Bu konuyu görüntüleyen kişiler

Üst Alt