Neler Yeni

Hoşgeldiniz İslami Forum Sayfası

Tüm özelliklerimize erişmek için şimdi bize katılın. Kaydolduktan ve oturum açtıktan sonra, konular oluşturabilir, mevcut konulara yanıtlar gönderebilir, diğer üyelerinize itibar kazandırabilir, kendi özel mesajınızı edinebilir ve çok daha fazlasını yapabilirsiniz. Ayrıca hızlı ve tamamen ücretsizdir, peki ne bekliyorsunuz?
Blue
Red
Green
Orange
Voilet
Slate
Dark

Kaderimizde kim varsa onunla mı evlenmek zorundayız? Evlilik kader midir? (3 Kullanıcı)

Medineli Genc

Kayıtlı Kullanıcı
Kader, Allah'ın olmuş ve olacak her şeyi bilmesidir. Bu açıdan insanların iradesini ilgilendiren konularda insan iradesine bırakılmıştır.

Kaderi ikiye ayırabiliriz: ızdırari kader, ihtiyari kader.

"Izdırari kader"de bizim hiçbir tesirimiz yok. O, tamamen irademiz dışında yazılmış. Dünyaya geleceğimiz yer, annemiz, babamız, şeklimiz, kabiliyetlerimiz ızdırari kaderimizin konusu. Bunlara kendimiz karar veremeyiz. Bu nevi kaderimizden dolayı mesuliyetimiz de yok.

İkinci kısım kader ise, irademize bağlıdır. Biz neye karar vereceksek ve ne yapacaksak, Allah ezeli ilmiyle bilmiş, öyle takdir etmiştir. Sizin sorduğunuz soruda bu alanda müzakere edilmektedir. Yani siz bir aday tipi belirliyorsunuz ve arıyorsunuz. Allah’ta sizin istediğiniz vasıflara sahip birkaç kişiyi önünüze çıkarıyor. Sizde bunlardan birini iradenizle beğenip kabul ediyorsunuz. Alah’ın alacağınız eşin kim olduğunu ezelde bilmesi kader, fakat sizin iradenizle seçmeniz cüz’i irade dediğimiz insanın sorumluluk sınırlarıdır.

Evlilik de irademize bağlı olan ihtiyari kader kısmındandır. Yani insan kimi ister, kimle evlenirse o kaderi olur.

(sorularlaislaiyet.com)

Nur_u Secde

Kayıtlı Kullanıcı
selamün aleyküm.allah razı olsun.rabbime emanet olun.

zuleyha

Kayıtlı Kullanıcı
Bu konuda birçok yorum dinledim fakat inanın bunların hiçbiri beni tatmin etmedi.
Kimi evliligi tamamiyle kendi irademiz şekillendirir derken kimisi de tamamiyle kader diyor .bu mevzu bnm için keder oldu arkadaslar :evet
Özellikle evli arkadaslara soruyorum evliliğinizde kader mi irade mi hangisi daha ön planda oldu?

nilgun

Kayıtlı Kullanıcı
Belki Kaderimde Başka Birisi Vardi Ama Ben Kendi Irademi Kullandim. Rabbim Bir çok Kişi çikardi Karşima Ama Ben Kaderimi Onunla Yaşamayi Seçtim. Eksi Ve Artilariyla Bir şekilde Geçiyor Işte. Allah Kimseyi Evinde Mutsuz Etmesin. Bence Hayatin En Büyük Işkecesi Bu Olsa Gerek. Seviyosun Ama Anlaşamiyosun. Neyse Hayat Bu Ecelimizi Beklemek Zorundayiz. A.e.o Arkadaşlar

efzairem

Kayıtlı Kullanıcı
Bu konuda birçok yorum dinledim fakat inanın bunların hiçbiri beni tatmin etmedi.
Kimi evliligi tamamiyle kendi irademiz şekillendirir derken kimisi de tamamiyle kader diyor .bu mevzu bnm için keder oldu arkadaslar :evet
Özellikle evli arkadaslara soruyorum evliliğinizde kader mi irade mi hangisi daha ön planda oldu?

s.a. kardeşim öncelikle soruna cevap vereyim evlilik kararı alırken irademi kullandım bence kadercilik kolay oanı seçmek .

şimdi malesef flort, çıkmak denilen örflerimize dinimize uymayan bir takım adetler çıktı yani önce gençler anlaşıyo (aklı bir karış havadayken nasıl olucaksa)güya çıkıyolar sonra anne babaya nişan kesmek nikah kıymak kalıyo (onu bulamayanlarda var:))ama genelde böyle oluyo sonra evlendikten sonra ayaklar yere basmaya başlıyo aşkkın ömrünün en fazla2 yıl oldugu biliniyo aşk bitince gerçekler ortaya çıkıyo
1;ya bu adan namaz kılmıyo! kızım çıkarken hiçmi dikkat etmedin?
2;sorumsuz !okadar konuştun anlamadınmı?
3
4
böyle uzar gider yani evlilik kararı alırken sadece duygularla hareket edersek işi biraz şansa bırakmış oluruz .ama büyüklerimize danışırsak ,onların yanlış gördügü şeyleri önemsersek ,tecrübelerinden faydalanırsak ve mantıklı davranırsak eş seçiminde daha güzel sonuçlara varılıcanı düşünüyorum.

ben eşimin önce karekterini taktir ettim sonra imanını zaten allhın sevdigi birini kim sevmezki sonra tamam dedim evliligimizi önce saygı üzerine kurduk ve çok şükür ona her gün yeniden aşık oluyorum..

efzairem

Kayıtlı Kullanıcı
allah cümlemize hayırlı kararlar aldırsın

Azazil

Kayıtlı Kullanıcı
Allah cümlemize hayırlı olan neyse onu nasip etsin

efzairem

Kayıtlı Kullanıcı
yenisin galiba aramıza hoş geldin kardeş

tevhiteri

Kayıtlı Kullanıcı
Tevhideri

Tevhideri

Kader, Allah'ın olmuş ve olacak her şeyi bilmesidir. Bu açıdan insanların iradesini ilgilendiren konularda insan iradesine bırakılmıştır.

"Izdırari kader"de bizim hiçbir tesirimiz yok. O, tamamen irademiz dışında yazılmış. Dünyaya geleceğimiz yer, annemiz, babamız, şeklimiz, kabiliyetlerimiz ızdırari kaderimizin konusu. Bunlara kendimiz karar veremeyiz. Bu nevi kaderimizden dolayı mesuliyetimiz de yok.

İkinci kısım kader ise, irademize bağlıdır. Biz neye karar vereceksek ve ne yapacaksak, Allah ezeli ilmiyle bilmiş, öyle takdir etmiştir. Sizin sorduğunuz soruda bu alanda müzakere edilmektedir. Yani siz bir aday tipi belirliyorsunuz ve arıyorsunuz. Allah’ta sizin istediğiniz vasıflara sahip birkaç kişiyi önünüze çıkarıyor. Sizde bunlardan birini iradenizle beğenip kabul ediyorsunuz. Alah’ın alacağınız eşin kim olduğunu ezelde bilmesi kader, fakat sizin iradenizle seçmeniz cüz’i irade dediğimiz insanın sorumluluk sınırlarıdır.

Evlilik de irademize bağlı olan ihtiyari kader kısmındandır. Yani insan kimi ister, kimle evlenirse o kaderi olur.

(sorularlaislaiyet.com)
sa.kardeşim şimdi aklım karıştı.anamı,babamı benim seçme şansım yok ama onlardan olacagım yazılı.o zaman babammı anamı secti yoksa kadermi tecelli etti.a.e.o

efzairem

Kayıtlı Kullanıcı
bu konuyla ilgili muhammet bozdagın ruhsal zeka adlı kitabını öneririm..

zuleyha

Kayıtlı Kullanıcı
bu konuyla ilgili muhammet bozdagın ruhsal zeka adlı kitabını öneririm..
Bu kitabı okuycam inşallah.Fakat kitap da okusam bnm bu kafamdaki soru işaretleri ancak evlendikten sonra gidecek galiba.:B
Dilerim eyvah ben ne yaptım demem o zaman.

Nevin_1982

Kayıtlı Kullanıcı

(sorularlaislaiyet.com)

sa kardeşim bu yazdıklarını biliyordum tekrardan okuyunca bilgilerimi tazelemiş oldum.çok sağol.Ama insanlar bunu kabul edemiyorlar.yani kendi istekleri doğrultusunda evlenenleri kasdediyorum.Hani kötü evlilik olunca bu bizim kaderimiz allah böyle yazmış ne yapalım diyorlar.Yada şöyle bir inanç var kısmetin çıkıncaelin ağzın bağlanıyor derler.belki kısmen doğrudur...Ben elimden geldiğince anlatmaya çalışıyorum bu şekilde ama.....

Bide şu varmış:İnsanın gömülceği yerde kader değilmiş.Mesela bi yer vasiyet ederiz ama oraya gömüleyebiliriz...Zaten insan gömüleceği topraktan yaratılırmış.Bi sohbette dinlemiştim...

çok sağol aeol

şiradıl

Kayıtlı Kullanıcı
merhaba

merhaba

sa.kardeşim şimdi aklım karıştı.anamı,babamı benim seçme şansım yok ama onlardan olacagım yazılı.o zaman babammı anamı secti yoksa kadermi tecelli etti.a.e.o
Arkadaşıma katılıyorum benimde kafamı yoran bir konu evlilik kadermi deyimi?
Evlilik kader midir? sorusu çok garip bir sorudur. Bu soruyu ancak Allahın ezeliyetini ve ilminin nihayetsizliğini bilmeyenler sorabilir. Çünkü "evlilik kader midir?" demek;Allah bu iki kişinin evleneceğini ezelde biliyor muydu? demektir. Zira kader, Allah'ın ilminin bir unvanıdır. Evliliğin kader olmaması için, Allah'ın evlenen o iki kişiden habersiz olması gerekir. Bu ise ilmi her şeyi, her mekanı ve her zamanı kuşatan Allah hakkında düşünülemez. O halde sorumuzun cevabı, "evlenmek elbette kaderdir." olacaktır.
Ancak burada iki farklı durum söz konusu olabilir:
1- Allah, ezeli ilmi ile evlenecek kadın ve erkeğin, kendi cüzi iradelerini kullanarak birbirleriyle evlenmek isteyeceklerini bilmiş ve zamanı geldiğinde onların bu arzularını külli iradesiyle yaratacak olduğundan dolayı, ezelde kader defterlerine birbirleriyle evleneceklerini yazmıştır.İlim maluma tabidir kaidesiyle Bu yazı onların arzu ve iradelerine tabidir.Yani kader defterinde şunlar birbiriyle evlensin değil şunlar birbiriyle evlenecek diye yazılmıştır.Elbette böyle bir yazı insanı zorlayıcı değildir.
2- Bazen de, ya bir şükür, yada sabırla imtihan olmaları için, kulun cüz-i iradesi karışmaksızın, Allah iki kişiyi karşılaştırır ve onları birbirleriyle evlendirir. Eğer bu evlilik güzel bir evlilik olmuşsa, bu, kadın ve erkekten şükrün istenildiği bir nimettir. Eğer bu evlilik kötü bir evlilik olmuşsa, bu evlilik, sabrın istendiği bir imtihan olur. Erkek kadınla, kadında erkek ile imtihan edilir.
Demek ki, yapılan bütün evliliklerde kulların cüzi iradeleri esas alınmamaktadır.Başka bir ifadeyle;ihtiyâri fiillerden olan evlilik, bazen Iztırâri fiiller gibi kulun müdahalesi ve seçmesi olmaksızın meydana gelir. O halde şu hükümleri birer kaide olarak bilmeliyiz.
1- Eğer kul bir şeyin olmasını ister, ancak Allah onun olmasını murad etmezse, o fiil vücuda gelmez ve meydana çıkmaz. Eğer vücuda gelmeyen bu arzu, bir hayır ise, kul niyetinin mükafatını görür.
2- Eğer kul bir şeyin olmasını ister, Allah ta onun olmasını murad ederse, o fiil vücuda gelir ve yaratılır. Bu fiilin yaratılmasına kulun cüzi iradesi sebep olduğundan dolayı, kul bu fiilinden mesuldür. Hayırlı bir iş ise mükafat, kötü bir iş ise ceza görür.
3- Kulun hiçbir müdahalesi olmaksızın, sırf Allah'ın dilemesiyle yaratılan fiiller; Bu tür fiillerde kulun cüz-i iradesi işe karışmaz. Daha önce ifade ettiğimiz gibi şükürle veya sabırla imtihan olmaları için Allah onu icad eder.
İşte evlilik bazen ikinci gruba giren bir fiildir. Kulların cüzi iradelerini kullanmaları neticesinde Allah istediklerini yaratır.Bazen ise 3. gruba giren bir fiil olur. Allah kullarının iradelerini karıştırmaksızın onları birbirleriyle evlendirir. Ancak her iki durumda da evlilik kaderdir. Ve Allah'ın ezeli takdiridir

KAYNAK : MARMARA EĞİTİM HİZMETLERİ..
inşaalah aytınlatır allah herkesin gönlünün muradını versin.

yurtlu

Kayıtlı Kullanıcı
selamün aleyküm
bildiğimiz birşey var ki aldığımız nefesin bile kaderimizde yeri olduğu
buda demektir ki buda rabbimin bize yazdığı gibi olacaktır şüphesiz ama dua kaderi değiştirirmiş rabbim akıl vermiş ayırt edebilelim diye dinde öyle değil midir rabbim ihsan ederse bunu yaşayabiliyoruz yoksa bizim gibi herkesde ona inanır öyle yaşardı ama görüyoruz ki herkese nasip olmuyor halbuki hepimizde aynı akıl var ama bazıları ayırt edemiyor buda böyle bişe olsa gerek dilerim rabbim hepimizin karşısına gönlümüze göre hayırlı eşler nasip etsin
selam ve dua ile...

şiradıl

Kayıtlı Kullanıcı
selamün aleyküm
bildiğimiz birşey var ki aldığımız nefesin bile kaderimizde yeri olduğu
buda demektir ki buda rabbimin bize yazdığı gibi olacaktır şüphesiz ama dua kaderi değiştirirmiş rabbim akıl vermiş ayırt edebilelim diye dinde öyle değil midir rabbim ihsan ederse bunu yaşayabiliyoruz yoksa bizim gibi herkesde ona inanır öyle yaşardı ama görüyoruz ki herkese nasip olmuyor halbuki hepimizde aynı akıl var ama bazıları ayırt edemiyor buda böyle bişe olsa gerek dilerim rabbim hepimizin karşısına gönlümüze göre hayırlı eşler nasip etsin
selam ve dua ile...

selamün aleyküm kaderle ilgili yazdığım konu benim fikrim deyil araştırmalrım sonucu yazdığım şeylerdir.Allah hepimizin yar ve yardımcısı olsun.

mavci

* ZİKİR * FİKİR * ŞÜKÜR *
Yönetici
Selamünaleykum...

Selamünaleykum...

Buraya kadar yazılanların çoğunu okudum...
Yazanlardan ve okuyanlardan Allah Razı Olsun...

KADER yazılıdır...Yazılan işler vukubulunca da KAZA olur...
İnsanlar kendi CÜZ'i iradesi iyiyi-kötüyü ayırmak için verilmiştir...İnsan bu iradesini kullanarak hayatını sürdürür...

Kaderimizi ALLAH CC. biliyor ama BİZ BİLMİYORUZ...
Biz elimizden geldiği kadar cüz'i irademizi kullanarak iyiyi seçmeye çalışıyoruz...
Ama bunların sonuçları Allah CC. tarafından bilinmekte...
Biz sınavdayız..
.

Soz söz: Allah CC. istemedikçe bir yaprak dahi kımıldamaz...

Selam ve DUA ile...:evet:H

نعىمة

Yasaklı Kullanıcı
Hz. Abdülkadir Geylani (ks) dedi ki : kadere razı olmak Allahtan razı olmak demektir. çünkü kader Allahü Tealanın elindedir.
kul Allahtan razı olursa Allahü Teala da kulundan razı olur. O ne biçim kuldur ki Rabbininden/ kaderinden razı olmaz. buna isyan denir. Allahü Teala itaatkar kullarından eylesin. dayanamayacağımız kadar bizi imtihan eylemesin.
Her insan kendi kaderini kendisi yaşar. kim ne ekerse onu biçer. hatta Allahın rahmeti olmazaydı hepimiz çoktan kavrulurduk... insana irade verilmiştir, seçim hakkı verilmiştir. Allaha dua etmek vardır. ümitsiz yalnız şeytandır. ki o da Allahın ne kadar Merhametli olduğunu görünce ümit etmeye başlamıştır.

Bu konuyu görüntüleyen kişiler

Üst Alt