Neler Yeni

Hoşgeldiniz İslami Forum Sayfası

Tüm özelliklerimize erişmek için şimdi bize katılın. Kaydolduktan ve oturum açtıktan sonra, konular oluşturabilir, mevcut konulara yanıtlar gönderebilir, diğer üyelerinize itibar kazandırabilir, kendi özel mesajınızı edinebilir ve çok daha fazlasını yapabilirsiniz. Ayrıca hızlı ve tamamen ücretsizdir, peki ne bekliyorsunuz?
Blue
Red
Green
Orange
Voilet
Slate
Dark

Imamlarımızı daha hassas olmaya davet ediyoruz. (1 Kullanıcı)

tevbeYA-HAK

Kayıtlı Kullanıcı
İbadetlerimize dikkat edelim

İmam efendiler teravih namazını çabuk bitireceğiz diye ibadetin sıhhatine halel getirecek şekilde hızlı kıldırmasınlar. Teravih namazını hızlı kıldırma yarışına dönüştürmesinler. Hızlı kıldırılan namazların cemaate de, imama da hiçbir faydası yoktur. Bir de Fatiha'dan sonra bir kısa ayet okuyarak fıkha aykırı bir uygulama yapmasınlar. Namazın beş on dakika uzamasında hiçbir sakınca yoktur. "Jet imam... Pilot imam", "Yatsıyı ve teravihi on beş dakikada kıldırdı..." gibi haberler üzücü ve düşündürücüdür. Saatlerce zevzeklik ederken vakti düşünmüyoruz, iş namaza, teravihe gelince aman çabuk bitsin diyoruz. Müslümana böyle şeyler yakışmaz. Bu bakımdan İmamlar, namaz kıldırırken "süratten" kaçınmalı, teravih namazını kısa sürelerle kıldırmalı, imkanlar ölçüsünde bazı camilerde hatimle teravih namazı kıldırılmalıdır.

Jet imamların kıldırdıkları namazın sıhhatinden şüphe edilir; teravihi gerekenden fazla uzatmak da doğru değildir. Bazı yerlerde hatimle kıldırılabilir, arzu edenler oralara giderler, geri kalan cemaat sıkıntıya ve bıkkınlığa düşürülmeden teravihi kılabilmelidir. Sesi olmayan, musiki bilgisi olmayan bir takım amatör müezzinlerin ellerine mikrofonu alarak avaz avaz bağırmalarının mutlaka önüne geçilmelidir. Müezzinlik yapacak zat mutlaka işin ehli olmalıdır. Cami avaz avaz bağırma mekânı değildir. Ses yok, musiki yok, eda yok, üslup yok ve adam bağırdıkça bağırıyor. Efendi, bir yerin mi ağrıyor ki, bu kadar haykırıyorsun?

Londra'daki Yusuf İslâm Ramazan'da İstanbul'a gelse ve diyelim büyük camilerden birinde yatsı ve teravih müezzinliği yapsa ne olur? Halk akın akın oraya koşar, mâbette yer kalmaz, cemaat caddelere, sokaklara taşar. Teganniye kaçmadan güzel Kur'ân okuyan kaç kişi kaldı? Hem musiki bilecek, hem de sesi çok güzel olacak.

Elli senedir Ezana gereken önemi vermedik; ülkenin en iyi sesli, müzik kulağı olan dindar gençlerini müezzin olarak yetiştirmedik. Sonunda bugünkü durumlara düştük. Elbette iyi ezan okuyan birkaç kişi var ama nicelerinin de nefretî makamından ezan okuduklarını unutmayalım.

Halkın namazdan, cemaatten, teravihten uzaklaşmasının birinci sorumlusu dindar kesimin üst tabakasıdır. Elli yıldır çürük ipliklere hayal ve kuruntu incik boncukları diziyorlar. Uzun yıllar boyunca bazıları "Biz Asr-ı Saadet'i geri getireceğiz..." şeklinde konuştular.

Başları örtülü kızlarımızı okullara ve üniversitelere gönderemiyoruz. Başbakan, başı eşarplı eşiyle Çankaya köşküne çıkamıyor. Kendi öz yurdumuzda ikinci sınıf vatandaş statüsündeyiz.

Ezan okunca, vâiz efendilerin de konuşmalarını kesmeleri gerekir...Millet yorgun, ibadetini yapacak evine gidip istirahat edecek... Her yıl teravih namazlarının cemaati azalıyor. Bunun sebeplerini araştırmak gerekir. Elbette birçok sebebi vardır bu gevşekliğin. Bence bu sebeplerin başında cami hizmetlerinin yetersiz oluşu geliyor.Yatsı ezanı okunmuş, beş dakika geçmiş, vaiz efendi hâlâ konuşuyor... Vâiz efendiler! Ezan okundu mu, vaazı, konuşmayı, Kur'ân-ı Kerîm okumayı bırakalım ve ibadete başlayalım. Hele cuma namazlarında, ibadeti beş-on dakika geciktirmeyelim. Günahtır, cemaate zulümdür. Çok güzel ve tesirli vaaz ediyorsan sana her zaman cemaat bulunur.

Mehmet TALU

huseyingokkaya

Kayıtlı Kullanıcı
Mehmet Talu hocadan Allah razı olsun, güzel bir konuya temas etmiş.

Muhabbetle.

Kur'ana sevdalı

Kayıtlı Kullanıcı
Rabbım senden razı olsun kardeşim,gerçekten kanayan bir yaramıza parmak basmışsın kardeşim.
Ne kadarda çok aceleciler var gerçekten,yarış gibi.
Rabbım ihlasla ibadet edenlerden eylesin inş.

_SeNaToR_

Yasaklı Kullanıcı
İmam mı kıldıraç mı belli değil :)

_şimal_

Kayıtlı Kullanıcı
gıybete gırmeyelım arkadaslar..
RAbbım namazlarımızı kabulbuyursun ınsallah..

can kırıkları

Kayıtlı Kullanıcı
selamun aleyküm kardşim konunuzu okudum...ama bence yanılıyorsunuz çünkü cemate uymak zorunda kalıyor imamlar ....aslında cemaat imama uymalı artık değişti....ben teravih namazına bile gitmiyorum ALLAH affetsin .nedeni imam çileden çıkıyor sürekli susalım susalım lütfen diyor...millet dedikoduyu camiiye getircek kadar bencil.. imam ne yapsın....şahsen bir çok camii ye gittim ama hep böyle kimisi çocuğunu alır gelir kimisi dedikodusunu....yoka namazları imam uzatmasını bilir....selametle

_YUSUF_

Yönetici
Selamün Aleyküm,
İmamları hocamız uyarmış bende cemaati uyarayım inşaAllah : )

Allah'u teala kıldığımız rekat sayısı kadar değil nasıl kıldığımızı göz önünde bulundurarak ecrini verecek o nedenle namazlarımızı emanet ettiğimiz kişileri uyaralım unutmayalımkiki onlar genelde bizim isteklerimiz doğrultusunda hareket ediyorlar.Yani hızlı kıldırmaları genelde cemaatın tepkileri ile oluyor.
Biz tepkimizi güzel kullanırsak imamlarımızı eleştirmek zorunda kalmayız
Hayırlı geceler

........................
-.......Ebû Hureyre(R)'den: Rasûlullah (S) şöyle buyurdu: "Her kim Allah yolunda çift sadaka verirse, cennet kapılarından: Ey Al­lah'ın kulu! (Buraya gel!) Bu kapı hayırlıdır! diye çağırılır. Çok na­maz kılanlardan olan kimse de (cennetin) namaz kapısından çağrılır. Cihâd ehlinden olan kimse de cihâd kapısından çağrılır. Oruç tutan­lardan olan kimse de er-Reyyân kapısından çağırılır. Sadaka sahih­lerinden olan kimse de, sadaka kapısından çağırılır."
Bunun üzerine Ebû Bekr:
— Babam, anam sana feda olsun yâ Rasûlallah! Bu kapılardan çağırılan kimse üzerine bir zarar var mıdır? Bir kişi bu kapıların hepsinden da'vet olunur mu? diye sordu.
Rasûlullah:
"Evet, hepsinden da'vet olunur. Ve ben, senin onlardan olmanı ümîd ediyorum" buyurdu.''Buhari''

http://forum.islamiyet.gen.tr/newreply.php?do=newreply&noquote=1&p=1161429#_ftnref1

Nazar57

Kayıtlı Kullanıcı
Çok önemli bir konuya deginilmiş gerçekten
terqavihe gittigimde kendi şahsıma söylemliyim ki cok zorlanıyorum..
subhanekeyi okuyamadan Fatihaya geciyor hocamız ve gercekten hızlı kıldırıyor..
bu bazı insanlarımız icin iyi olabiliyor ama namazdan sonra merdivenlerden duscek bir vaziyete geliyorum..
namazı işkenceye donusturmemek lazım.. yaslıları düsünmek lazım..

Nur_u Secde

Kayıtlı Kullanıcı
ben tüm olumsuzluklara rağmen gidiyorum .cami tam evimin karşısında.koskoca semtimizde zaten toplasanız 30 kişiyi geçmiyor camiye gelenlerin sayısı.

bende olumsuz şeylerler karşılaşıyorum ama bazende kimin ne yaptığını duymuyor görmüyorum.Rabbim herkesin niyetini,kalbini bilendir...

bu arada cam kırıkları kardeşim,

çocukların camiye getirilmesinde ne sakınca var anlıyamadım.

can kırıkları

Kayıtlı Kullanıcı
ben tüm olumsuzluklara rağmen gidiyorum .cami tam evimin karşısında.koskoca semtimizde zaten toplasanız 30 kişiyi geçmiyor camiye gelenlerin sayısı.

bende olumsuz şeylerler karşılaşıyorum ama bazende kimin ne yaptığını duymuyor görmüyorum.Rabbim herkesin niyetini,kalbini bilendir...

bu arada cam kırıkları kardeşim,

çocukların camiye getirilmesinde ne sakınca var anlıyamadım.

çocukların camiiye getirilmesinde sakınca yok sadce .....secdeye kapandığında arkadan koşturuyolar hatta bazen bişey yapıyolar burdanda kusura bakmayın söyleyemem. imamda kızıyor namaz aralarında çocuklarınızı susuturun kendiniz susmuyorsanız diyor ...ben onların yerine utanıyorum... camii çıkıında imamla göz göze geliyoruz sanki konuşan koşturan benmişim gibi üzerimde baskı hisseder oldum ...yoksa çocuklar gidebilir...umarım anlatabilmişimdir

tevbeYA-HAK

Kayıtlı Kullanıcı
Selamün aleyküm...
Can kırıkları kardeşim.sanırım benim konumu iyice okumamışsın...çünkü konuda imamların cemaatle ilişkisinden değil namazı hızlı kıldırışından bahsediyor...yani sizin bahsettiğiniz konuyla benim bahsettiğim konu birbirinden farklı...
Selam...dua...

mir_erhan

Moderator
esselamün aleyküm ve rahmetüllahi ve berekatüh.
allah sizden ve yazan dan birde bu konuya gerçekten duyarlı davrananlardan razı olsun.

kesinlikle bütün sorun imamlarda.
elbette çok güzel çok çok değerli hocalarımız da var.
ama çoğunlukla gittiğim camilerden mahçup çıkıyorum.

bence bir insan cami adabını tam bilmiyorsa bunun sebebi de hocadır.
konuşuyorsa da hocadır.
çünkü bunları etkileyecek vaiz vermiyorsun ki
ben hep diyorum ezan da önce vaiz almış önüne bir kitap cemaate bakmadan kitabı okuyup geçiyor. orda insanlar zaten nefsiyle mücadele hal böyle olunca millet kimi uyuyor camide kimi konuşyor.
velhasıl söyleceklerimiz hep aynı.
gerçekten ben buna kanayan yara gözüyle bakıyorum.
ahir zakanda, nefisle mücadelenin doruğa çıktığı bu zamanda
imanın avucda taşınan ateşe benzediği bu zamanda.
bizlere bu dini sevdirecek bizleri uzaklaştıracak olanda sizlerisiniz.
sizlerki varisi siniz nebiler şahının.
inşallah bu çağrımı yerine ulaşır

selam ve dua ile

berat05

Yönetici
Esselamün Aleyküm ve Rahmetullahi ve Berekatuhu

"ahir zakanda, nefisle mücadelenin doruğa çıktığı bu zamanda
sizlerki varisi siniz nebiler şahının."

ne güzel yazmış mirerhan kardeşimiz ?

herbirimiz zincirleme gibiyiz ?
neyi nasıl okuduğumuz da önemli anlmak için...
nasıl yaptığımızda ...
ne yazdığımızda... işin ucunda hem örnek olmak var...hem de ahiret yurdu....

bizler hep örnek olmalıyız....
Camiye giden cemaatten tutun namaz kıldıran imama,vaizine kadar..

Çocuklarımıza dini eğitim evimizde nasıl başlarsa
Camilere götürmekle devam eder....
Edebi ve terbiyeyi evde vermekle yükümlüyüz..

Can kırıkları kardeşimi anlamaya çalışıyorum çünkü..
Sizin karşılaştığınız çocuklar suçlu değiller..
Onlar sadece bir çocuk...
Dini eğitimi ve nerde nasıl davranması gerektiğini anne ve babası yada evinde yaşadığı büyükler vermeli...ama sonuç itibariyle çocuk..
ONLARI BÜYÜTECEK BİZLERİZ..Sabırlı ve öğretici olmak zorundayız

Böyle olmasaydı ...Hz.Muhammed Mustafa (s.a.v.) ... namazda sırtına çıkan torununu kenara bırakıp sonra namaza devam eder miydi...

Konu için tevbeyahak kardeşimize teşekkür ediyorum bir kez daha

selam ve dua ile

tevbeYA-HAK

Kayıtlı Kullanıcı
"ahir zakanda, nefisle mücadelenin doruğa çıktığı bu zamanda
sizlerki varisi siniz nebiler şahının."

ne güzel yazmış mirerhan kardeşimiz ?

herbirimiz zincirleme gibiyiz ?
neyi nasıl okuduğumuz da önemli anlmak için...
nasıl yaptığımızda ...
ne yazdığımızda... işin ucunda hem örnek olmak var...hem de ahiret yurdu....

bizler hep örnek olmalıyız....
Camiye giden cemaatten tutun namaz kıldıran imama,vaizine kadar..

Çocuklarımıza dini eğitim evimizde nasıl başlarsa
Camilere götürmekle devam eder....
Edebi ve terbiyeyi evde vermekle yükümlüyüz..

Can kırıkları kardeşimi anlamaya çalışıyorum çünkü..
Sizin karşılaştığınız çocuklar suçlu değiller..
Onlar sadece bir çocuk...
Dini eğitimi ve nerde nasıl davranması gerektiğini anne ve babası yada evinde yaşadığı büyükler vermeli...ama sonuç itibariyle çocuk..
ONLARI BÜYÜTECEK BİZLERİZ..Sabırlı ve öğretici olmak zorundayız

Böyle olmasaydı ...Hz.Muhammed Mustafa (s.a.v.) ... namazda sırtına çıkan torununu kenara bırakıp sonra namaza devam eder miydi...

Konu için tevbeyahak kardeşimize teşekkür ediyorum bir kez daha

selam ve dua ile

güzel yorumunuz için teşekkürler ...aslında konu anlaşılarak okunursa demek istenilenin imamları yerden yere vurmak değil uyarmak olduğu anlaşılır.
ben teravih namazlarımda rahatsızlık duyuyorum şahsen ve o yüzden de bu konuyu ekledim...
hatta ve hatta şunu da belirtmeden geçemeyeceğim.kıldığım teravihlerden birinde imam ayeti yanlış okudu..halkımız da bunun farkında değil...
ya anlam değiştiyse ne olacak?
imamlarımızın dini ilimleri bizden katkat fazla bunu kendisinin bilmesi gerek hızlı okuyacak diye yanlış okudu...
kıldığımız namaz 1 yılda sadece 1 ay gelen bir namaz onu da sindire sindire ,lezzetine doya doya kılsak ne olacak yani...
arkasından atlı geliyormuş gibi kılınan namaz cemaate şevk vermiyor maalesef....
can kırıkları kardeşime gelince...çocuklardan ve cemaatin konuşmasından bahsetmiş...çocuklarımızı camiye tabiki getireceğiz...yabancılara bakınız çocuklar doğar doğmaz kiliseye yada hahama götürülüyor...çocuklarına dahi temelden din eğitimi veriliyor.ve kendi içlerinde dinlerini çok güzel yaşıyorlar ......bizim çocuklarımızın ise pek çoğunun camiyle tanışmışlıkları bile yok...camiye götürecez hiç değilse o havayı teneffüs etsinler...
tabiki götürecez de başı boş mu bırakacağız...hayır kesinlikle götürdüklerimizden sorumlu olduğumuzu unutmadan çocuklarımızın cami eğitimini evde tamamladıktan sonra götürecez...
cemaatin konuşması hususunda ise şunu söyleyebilirim ki burada tabiki bazı hocaların kabahati var...can alıcı şekilde yapılmıyor yapılan sohbet...
ama daha çok bizim cemaatimizde camide sohbet etme geleneksellemiş...
bilgilenmek amacıyla gelinmiyor camiye...
özellikle kadınlarımızda bu duruma sıkça rastlıyoruz ...uyarsan bu kez sana düşman oluyorlar...elimizden geldiğince üstümüze düşeni yapıp hem imamı hem çocuğuna sahip çıkmayan ebeveynleri,hem de konuşan insanları uyaracaz.başka çare yok!

tevbeYA-HAK

Kayıtlı Kullanıcı
esselamün aleyküm ve rahmetüllahi ve berekatüh.
allah sizden ve yazan dan birde bu konuya gerçekten duyarlı davrananlardan razı olsun.

kesinlikle bütün sorun imamlarda.
elbette çok güzel çok çok değerli hocalarımız da var.
ama çoğunlukla gittiğim camilerden mahçup çıkıyorum.

bence bir insan cami adabını tam bilmiyorsa bunun sebebi de hocadır.
konuşuyorsa da hocadır.
çünkü bunları etkileyecek vaiz vermiyorsun ki
ben hep diyorum ezan da önce vaiz almış önüne bir kitap cemaate bakmadan kitabı okuyup geçiyor. orda insanlar zaten nefsiyle mücadele hal böyle olunca millet kimi uyuyor camide kimi konuşyor.
velhasıl söyleceklerimiz hep aynı.
gerçekten ben buna kanayan yara gözüyle bakıyorum.
ahir zakanda, nefisle mücadelenin doruğa çıktığı bu zamanda
sizlerki varisi siniz nebiler şahının.
inşallah bu çağrımı yerine ulaşır

selam ve dua ile

allah razı olsun ...yorumunuz için teşekkürler...bir başka bakış açısını da gündeme getirip imamların vaizlerini sıkıcı bir şekilde yapmalarından bahsetmişsiniz...oysaki onlar öğreticiler..dinimizin öğretmenleri....

berat05

Yönetici

tevbeyahak

".kıldığım teravihlerden birinde imam ayeti yanlış okudu..halkımız da bunun farkında değil...
ya anlam değiştiyse ne olacak?
imamlarımızın dini ilimleri bizden katkat fazla bunu kendisinin bilmesi gerek hızlı okuyacak diye yanlış okudu..."

bu yazınız başka bir şey daha getirdi aklıma

Mishary Alafasay Kuveytli bir şeyh..buyük camii imamı...
Müsait olduğunda kardeşlerimiz bir izlesinler...
bırakın kısa sure okumayı...mülk-vakia-hac-araf-mutaffifin gibi uzun sureleri hemde güzel taneli bir şekilde okuyorlar....

sadece 1 kez videolarından birinde ynalış okuduğuna şahit oldum...
o da yanlış değil ama atlama vardı...
hiç birşey olmamış gibi yanlış yerine geri dönüp tekrar okudu...

ve inanın öylesine güzel..öyleisne duygulu ki...
imamlık böyle birşey sanırım....böyle olması gerekir...

cemaate gelince...
bizim camilerimiz gibi değil...100 lerce kişi hemde dışarı taşmış...cemaat...

Rabbim içimize hidayet nasip eylesin..inşallah
Tüm ümmeti müslümanın...

GEVHER

Yönetici
selamünaleyküm TevbeYA-HAK kardeşim...

Cemaat olmanın bilincini aşılayacak , camiye olan sevgiyi ve bağlılığı artıracak olan kişiler İMAMlarımızdır.

İbadet etmenin zevkini , İslamiyeti bir hayat tarzı olarak yaşamanın güzelliğini onlarda gördükçe İslamiyete daha da bağlanıp aynı şekilde güzel örnekler olabilme adına çabalayacağız.

Görüşlerini yazan kardeşlerimizin de belirttiği gibi ; öyle imamlar var ki sohbetini dinleyince insan koşa koşa camiye gitmek istiyor.

Ancak bazen de olumsuz örnekler çıkabiliyor ne yazık ki karşımıza .
Vazifesini bilinçle ve severek yapmayan , sohbeti -namazı sadece görev olarak düşünerek halka eda ettiren , ve sonuçta cemaati camiden dolayısıyla dinden uzaklaştıran.

Yaz aylarında Kur'an öğrenmek için çocuklarımızın camiye neden gitmek istemediklerini düşünürsek en doğru sonuca varacağızdır mutlaka.

Ancak bizler cemaat olarak isteklerimizi uygun şekilde belirtmezsek , çözüm yolları için üzerimize düşen sorumluluğu yerine getirmezsek ; bu şekilde çözümlenmeyen sorunlar nedeniyle yakınmaya daima devam ederiz.

Allah Celle Celalühe emanet olunuz.

tevbeYA-HAK

Kayıtlı Kullanıcı
selamünaleyküm TevbeYA-HAK kardeşim...

Cemaat olmanın bilincini aşılayacak , camiye olan sevgiyi ve bağlılığı artıracak olan kişiler İMAMlarımızdır.

İbadet etmenin zevkini , İslamiyeti bir hayat tarzı olarak yaşamanın güzelliğini onlarda gördükçe İslamiyete daha da bağlanıp aynı şekilde güzel örnekler olabilme adına çabalayacağız.

Görüşlerini yazan kardeşlerimizin de belirttiği gibi ; öyle imamlar var ki sohbetini dinleyince insan koşa koşa camiye gitmek istiyor.

Ancak bazen de olumsuz örnekler çıkabiliyor ne yazık ki karşımıza .
Vazifesini bilinçle ve severek yapmayan , sohbeti -namazı sadece görev olarak düşünerek halka eda ettiren , ve sonuçta cemaati camiden dolayısıyla dinden uzaklaştıran.

Yaz aylarında Kur'an öğrenmek için çocuklarımızın camiye neden gitmek istemediklerini düşünürsek en doğru sonuca varacağızdır mutlaka.

Ancak bizler cemaat olarak isteklerimizi uygun şekilde belirtmezsek , çözüm yolları için üzerimize düşen sorumluluğu yerine getirmezsek ; bu şekilde çözümlenmeyen sorunlar nedeniyle yakınmaya daima devam ederiz.

Allah Celle Celalühe emanet olunuz.

selamün aleyküm gevher...sıkıntımızı belirtmezsek çözüm bulan olmaz tabi ki...ama şaşırıyorum doğrusu din görevlisi bir insan hakka girdiğini de düşünemez!

Im_muslim

Kayıtlı Kullanıcı
Selamünaleyküm öğretmenim
Mehmet TALU beyefendinin çok güzel bir yazısını paylaşmışsınız. ALLAH razı olsun
Çok doğru.
Namazı üzerimize bir YÜK olarak görmekten ALLAHa sığınırım. Hem namazın önemi ortada iken niye bu acele anlamıyorum. ALLAHım önce bize sonra cümlemize NAMAZı hakkıyla eda edebilemeyi nasip buyursun...

Geceniz mübarek olsun kıymetli öğretmenim
selam ve dua ile...

Bu konuyu görüntüleyen kişiler

Üst Alt